Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2009

Αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ δείχνει το exit poll για Το Βήμα και το IN.GR

Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 42,5% έναντι 36,4% της ΝΔ προβλέπει το exit poll της Κάπα Research για το in.gr και το Το Βήμα. Το ΚΚΕ λαμβάνει σύμφωνα με το exit poll 7,9%. Στο 3,7% κυμαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και 5,3% ο ΛΑΟΣ. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,7%.

Το τυπικό στατιστικό σφάλμα είναι 1,26% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: 155
ΝΔ: 99
ΚΚΕ: 22
ΛΑΟΣ: 14
ΣΥΡΙΖΑ: 10

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:ImageHost.org

ImageHost.org

ImageHost.org

ImageHost.org

ImageHost.org

ImageHost.org

ImageHost.org


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ EXIT POLL

ΩΡΑ 7

ΤΑ EXIT POLL που ανακοίνωσαν τα κανάλια είναι:


ΠΑΣΟΚ: Από 41 % έως 44 % και Έδρες 151 - 159

ΝΔ: Από 34,3 % έως 44 % και Έδρες 94 - 100

ΚΚΕ: Από 7,3 % έως 8,3 % και Έδρες 20 - 22

ΣΥΡΙΖΑ: Από 3,9 έως 4,9 και Έδρες 11 - 13

ΛΑΟΣ: Από 5 % έως 6 % και Έδρες 14 - 16

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Από 2 έως 3 και Έδρες 0


Δείτε και την εικόνα του Exit Poll από το Mega.ImageHost.org


ΜΕΧΡΙ 7,7% ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ EXIT POLLS!

Η διαφορά εκτινάσσεται συνεχώς.

Από το μεσημέρι και μετά ψηφίζουν οι νεότερες ηλικίες και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να προηγείται από 6,5% μέχρι και 7,7% στο κοινό exit poll που θα παρουσιαστεί στα περισσότερα κανάλια!

Από τις πληροφορίες που έχουμε οι δημοσκόποι προσπαθούν να το μαζέψουν για να μην πέσουν έξω, αλλά η διαφορά δεν μαζεύεται με τίποτα. Σε όλα τα... σταθμισμένα δείγματα η διαφορά έχει εκτιναχθεί.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ κοντά στο 43%. και η Ν.Δ. .......

κάτω από το 36%. Πιο κάτω και από το ιστορικό χαμηλό (35,8%) επί Γεωργίου Ράλλη. Οι Οικολόγοι δεν φαίνεται ότι θα μπουν στη Βουλή, παρά το ποσοστό που εμφανίζουν.

Για να μπουν με σιγουριά θα πρέπει στα exit polls να εμφανίσουν ποσοστά πάνω από το 3,5%. Θα έχουμε εξελίξεις στη Ν.Δ. το βράδυ...

Πηγή: Fimotro

ΣΤΟ 6,2 % ΕΚΤΙΜΑ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΚΛΙΜΑ ΗΤΤΑΣ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ

Έχει αρχίσει και διαμορφώνεται κλίμα ήττας στη Ρηγίλλης. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ελάχιστοι ψηφοφόροι παίρνουν τηλέφωνα για ψηφοδέλτια ή πληροφορίες.

Τα επιτελεία της Ντόρας, του Ζαγορίτη, του Αβραμόπουλου και του Σαμαρά γνωρίζουν ήδη τα πρώτα δείγματα των exit polls.
Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει και παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα και στα εκλογικά κέντρα με τους αντιπροσώπους της Ν.Δ.
Πριν από λίγο ο Σουφλιάς μίλησε με στενό ........

συνεργάτη του και επιβεβαίωσε την τελική εκτίμησή του η οποία βρίσκεται στο 6,2%.

Πηγή: Fimotro

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!...

Διευρύνεται ώρα με την ώρα η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. Αυτή την στιγμή στο τρίτο σταθμισμένο δείγμα η Ν.Δ. βρίσκεται κάτω από το 36% και το ΠΑΣΟΚ κοντά στο 43%!

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ανατροπή υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Σε ορισμένες περιοχές η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ είναι διψήφια!

Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έχουν ενημερωθεί για τα exit polls και αποσύρουν πανικόβλητα τις συμμετοχές του στα σημερινά πάνελ των τηλεοπτικών εκπομπών.
Δεν θα βγει ΚΑΝΕΝΑ από τα ......

κορυφαία στελέχη το βράδυ. Η Ντόρα, ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος θα βρίσκονται όλοι στη Ρηγίλλης.
Μπαίνοντας δεν θα κάνει κανείς δήλωση. Το ρεπορτάζ το έχουμε καρατσεκάρει.
Όλοι θα περιμένουν τις αποφάσεις του Καραμανλή.

Πηγή: Fimotro

Μας πήραν και τα σώβρακα Ντόρα.....

Τι λεει ο Κουμουτσάκος στην Ντόρα με το που έμαθαν τα exit Polls???

Δείτε την εικόνα.ImageHost.org


Αγγίζει το 43% το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σύμφωνα με τα Exit Polls.

Αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 42,5% και η Ν.Δ. στο 36%.
Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει το 43%; Υπάρχει.
Εάν από το μεσημέρι και μετά ψηφίσουν μαζικά οι νέοι ψηφοφόροι στους οποίους έχει υπεροχή έναντι της Ν.Δ. Η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή κλείδωσε οριστικά.

Τώρα βρίσκεται στο 3,5% και όσο περνάνε οι ......

ώρες και ψηφίζουν οι νέοι θα "τσιμπάει" ποσοστά.
Αξιοσημείωτη η αντοχή του ΛΑΟΣ. Άντεξε στην προεκλογική επίθεση της Ν.Δ. και κινείται λίγο πάνω από το 5%.

Πηγή: Fimotro

ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΧΙΤ POLLS

Άνετη αυτοδυναμία που μπορεί να αγγίξει και τις 157 έδρες(!) δίνει το πρώτο κύμα των exit polls.

Το πρώτο κύμα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα).

Στους πρωινούς ψηφόρους η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. είναι πάνω από 6 μονάδες.

Αναλυτικά .........
ΠΑΣΟΚ 42,5% -43%(!)

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 36%-36,5%

ΚΚΕ 7,5% - 8%

ΛΑΟΣ 4,5% - 5,5%

ΣΥΡΙΖΑ 3% - 3,5%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2% - 2,5%


Πηγή: Fimotro

Το σχέδιο για τη νέα διακυβέρνηση

Eνα από τα «στέκια» του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμη και για το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, είναι το κτίριο στην Πειραιώς, όπου στεγάζεται το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».

Ομως, για χθες το πρωί, οι συνεργάτες του και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου σχεδίαζαν να βρεθούν στο στρατηγείο της Ιπποκράτους, για να κλείσουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και να ανοίξουν το κεφάλαιο - «διακυβέρνηση της χώρας».

Το 48ωρο προ των εκλογών είναι όπως πάντα άλλωστε (και όχι μόνο για τους ψηφοφόρους) ημέρα περισυλλογής - και για όσα έγιναν, αλλά κυρίως γι’ αυτά που έρχονται.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι όσο ποτέ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ........

πέτυχαν δύο σημαντικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά την προσπάθειά τους να διεισδύσουν σε άλλους χώρους. Εξ ου και τα περί Νέας Εθνικής Ενότητας και της προσμονής για μια κυβέρνηση όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ίδια αφετηρία εκκίνησης. Το πέτυχαν. Οι εκροές από τον Συνασπισμό θεωρούνται σημαντικές, όπως και από άλλα σχήματα.

Ο δεύτερος στόχος αφορά την επιχείρηση για μη συσπείρωση του χώρου της Νέας Δημοκρατίας. Κράτησαν, γι’ αυτό τον λόγο, χαμηλούς τόνους, απέφυγαν να απαντήσουν στις διαδοχικές προκλήσεις που ισοδυναμούσαν με πόλωση και διαπίστωσαν διαρκή ενίσχυση της δυναμικής τους.

Συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έλεγε χθες με εμφανή διάθεση αυτοσυγκράτησης ότι, τελικώς, «αυτήν τη φορά, και μας πήγαινε το κλίμα, αλλά και όλα δούλεψαν «ρολόι» στον σχεδιασμό μας».

Τα παρατράγουδα

Ο ίδιος άνθρωπος ωστόσο δεν απέφυγε να πει ότι υπήρξαν «παρατράγουδα» κυρίως στην περιφέρεια. Εκεί όπου υποψήφιοι βουλευτές εμφανίζονταν «βασιλικότεροι του βασιλέως», αφήνοντας άρωμα αλαζονείας προκειμένου να εξασφαλίσουν μία ψήφο παραπάνω στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να φέρει σημαντικές αλλαγές και να αφήσει γι’ αυτές τη σφραγίδα του. Δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε «πειράματα» στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ταυτόχρονα έχει προαποφασίσει να «μπολιάσει» με νέα πρόσωπα το «κάδρο» των προς αξιοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Από Δευτέρα θα προχωρήσει σε κινήσεις ουσίας και με κατεύθυνση επιβεβαίωσης των προσδοκιών για τις πρώτες 100 μέρες.

Ορκίζει τη νέα κυβέρνηση (την ανακοινώνει πιθανόν την Τρίτη και ορκίζεται την Τετάρτη) και ξεδιπλώνει το σχέδιό του μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις.

Εχει περιθώριο δεκαπέντε ημερών από την ορκωμοσία αλλά σκέφτεται να μην το εξαντλήσει - και δεν είναι σίγουρο ότι θέλει να συμβολίσει ένα ενδεχόμενο «σύγχρονο ‘81» παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις την 18η Οκτωβρίου, ημέρα εκλογής της πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το ‘81.

«Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε το περιθώριο, θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουμε μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη σύνταξη του προϋπολογισμού.

Μικρό και εύελικτο
Το νέο κυβερνητικό σχήμα της επόμενης μέρας


Ο τίτλος των υπουργείων μπορεί να αλλάξει, μόνο σε ορισμένα. Το πιθανότερο είναι ο αριθμός των υπουργείων να μειωθεί από 16 σε 14 και να «συντονιστούν» με βάση τους 12 κύκλους που ακολουθεί ως πυξίδα η ΕΕ. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν θα ξεπερνά τους 35. Πάντως οι αλλαγές στην κυβερνητική δομή θα εξαρτηθούν και από το εύρος της αυτοδυναμίας.

* Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
* Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης (αφού είναι πιθανότερη η κατάργηση του Ανάπτυξης και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Εμπορίου και άλλων στο Οικονομίας)
* Υπ. Οικονομικών (πανίσχυρο για την είσπραξη εσόδων κ.ά.)
* Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
* Υπ. Προστασίας του Πολίτη (το Δημόσιας Τάξης, Πολιτική Προστασία, Πυσροσβεστική και ίσως (;) το Λιμενικό)
* Υπ. Εσωτερικών (αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Ανασυγκρότηση)
* Υπουργείο Εξωτερικών
* Υπουργείο Αμυνας
* Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
* Υπουργείο Δικαιοσύνης
* Υπ. Απασχόλησης
* Υπ. Υγείας
* Υπουργείο Παιδείας
* Υπ. Πολιτισμού μαζί με το Τουρισμού ή με το Παιδείας (ή Τουρισμού με το Ναυτιλίας, αν δεν μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στο Οικονομίας)

ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ
Οι άνθρωποι- κλειδιά στη νέα εποχή

Ερωτηματικό παραμένει αν αποφασιστεί υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενδεχομένως υπουργός Επικρατείας, αφού ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει τη «λογική Καραμανλή» και θέλει να ακολουθήσει άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Ο ίδιος είχε σκεφτεί τον ορισμό δύο υπουργών Επικρατείας στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται ότι καταλήγει ίσως στο υπουργείο «παρά τω πρωθυπουργώ». Βέβαιον είναι ότι δεν έχει ειδοποιήσει κανέναν μέχρι σήμερα για τη συγκρότηση του ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο διευθυντής του γραφείου του πάντως θα έχει ιδιαίτερη ισχύ, όπως και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου (ακούστηκε ο Χ. Παμπούκης αλλά «δεν πάει εκεί» ήταν η απάντηση σε σχετική ερώτηση).

Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ένα στέλεχος με κοινοβουλευτική εμπειρία: ακούστηκαν τα ονόματα του Φ. Πετσάλνικου, αλλά και κορυφαίων στελεχών, όπως ο Θ. Πάγκαλος και ίσως η Βάσω Παπανδρέου.

Εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει σε συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο. Για να εκλέξει γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Γ. Ραγκούσης αναλαμβάνει υπουργικό πόστο, θα εκλεγεί επίσης και νέο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς μέλη του μπορεί να έχουν αναλάβει κυβερνητικές ή κομματικές θέσεις.

Πηγή: Εθνος

Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στον Δήμο Φιλιατρών

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία στα Φιλιατρά.
Παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα στην προσέλευση μελών της εφορευτικής επιτροπής το πρωί σε διάφορα εκλογικά τμήματα του Δήμου Φιλιατρών τα οποία λύθηκαν άμεσα και η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.

Ο Δήμος Φιλιατρών είναι ανοικτός από τις 7 το πρωί και σε περίπτωση που χρειαστείτε ταυτοπροσωπία για να ψηφίσετε, οι υπάλληλοι του δήμου θα σας εξυπηρετήσουν αμέσως.
Τα απαραίτητα έγγραφα για την ψήφο

Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι η αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει ........

λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία

Σταυροί προτίμησης

Ο νομός Μεσσηνίας εκλέγει 5 βουλευτές. Είναι δηλαδή πενταεδρική περιφέρεια.
Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 2 (δυο) σταυρούς προτίμησης υποψηφίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ψηφοδέλτια που δεν θα έχουν σταυρό πρτίμησης, είναι έγκυρα και προσμετρώνται κανονικά υπέρ του κόμματος που αναγράφει και όχι υπέρ κανενός υποψηφίου.

Ψηφοδέλτια τσαλακωμένα, με πάνω από δυο σταυρούς (μιας και αναφερόμαστε στον Νομό Μεσσηνίας), λαδωμένα και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί σημάδι, είναι άκυρα.

Οι εκλογές στη Μεσσηνία.

Οι ψηφοφόροι της Μεσσηνίας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 488 εκλογικά τμήματα.

Την ψήφο των 207.275 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων της Μεσσηνίας (101.343 άνδρες και 105.932 γυναίκες) διεκδικούν 65 υποψήφιοι βουλευτές από 17 κόμματα.

Τα κόμματα που έχουν κατεβάσει συνδυασμούς στη Μεσσηνία είναι:.......


Νέα Δημοκρατία,
ΠΑΣΟΚ,
Κ.Κ.Ε.,
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,
ΛΑ.Ο.Σ.,
Οικολόγοι Πράσινοι,
Δημοκρατική Αναγέννηση,
ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
Δημοκρατικοί,
ΕΕΚ – Τροτσκιστές,
Κοινωνία,
Ένωση Κεντρώων,
ΚΚΕ(ΜΛ),
(ΜΛ) ΚΚΕ,
ΟΑΚΚΕ,
Οικολόγοι – Δημοσθένης Βεργής και
Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή.

Στα ψηφοδέλτια οι εκλογείς μπορούν να σημειώνουν μέχρι δυο σταυρούς προτίμησης, δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών.

Πηγή: Trifylia News με πληροφορίες από την Επικαιρότητα.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Τι προβλέπει το Σύνταγμα.

Εφόσον το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε ο κύκλος των μετεκλογικών εξελίξεων θα κλείσει στις 18 Οκτωβρίου με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, την επομένη των εκλογών, Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα και τις έδρες που κέρδισε κάθε κόμμα.

Εν συνεχεία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του και στο Προεδρικό Μέγαρο πηγαίνει ο νέος πρωθυπουργός ο οποίος λαμβάνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, γίνεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του κ. .........

Παπούλια, συνέρχεται η νέα Βουλή και την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Στις 18 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, τότε ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησης στον Κ.Παπούλια, αλλά η κυβέρνηση παραμένει ως υπηρεσιακή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον νικητή των εκλογών και του αναθέτει διευρευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αν δεν θέλει ή δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά από τρεις ημέρες, η εντολή θα ανατεθεί στο δεύτερο κόμμα.

Στις 11 Οκτωβρίου, εφόσον το δεύτερο κόμμα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση ή δεν εξασφαλίζει ψήφο στήριξης από τα υπόλοιπα κόμματα, η εντολή δίνεται στο τρίτο κόμμα.

Την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, και αφού έχει προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η κατάθεση της εντολής από το τρίτο κόμμα, ο κ. Παπούλιας καλεί όλα τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε στις 17 Οκτωβρίου διαλύεται η Βουλή και ακολουθεί η προκήρυξη νέων εκλογών, χωρίς σταυρό προτίμησης, με προεκλογική περίοδο έως 22 ημέρες.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου γίνονται οι εκλογές με τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, ο οποίος δίνει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, έναντι 40 στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Μεσσηνιακές Εφημερίδες της 4ης Οκτωβρίου 2009

ELE4.jpg (706 KB) 8ARR4.jpg (246 KB)