Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκινάει το παζάρι της Μεσσήνης

Ξεκινάει αύριο το παζάρι της Μεσσήνης και θα διαρκέσει έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.
Ο χώρος τέλεσής του ανήκει κατά το ήμισυ στον Δήμο και ένα μεγάλο τμήμα στην εκκλησία, όπου και βρίσκεται η ιεράς εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας.
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «η ιστορηθείσα υπό του Αποστόλου Λουκά Ιεροτάτου η Οδηγήτρια», ώστε να διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη στο διάβα του χρόνου.

Η παράδοση και η ιστορία της ......

ίδρυσης της Ιεράς Μονής Βουλκάνου, επί της κορυφής του όρους Ιθώμη, είναι στενά συνδεδεμένη με την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι η ιερά εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας απολαμβάνει πολύ μεγάλου σεβασμού υπό του ευσεβούς και φιλόθρησκου μεσσηνιακού λαού, και αυτός ο σεβασμός και η πίστη των χριστιανών ήτο θερμός και μεγάλος από τους παλαιούς χρόνους και με την ίδια ευλάβεια συνεχίζεται αμείωτος ως σήμερα.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η μεταφορά και λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας γίνεται σε ανάμνηση της διάσωσης των κατοίκων της πόλης και της γύρω περιοχής από το λοιμό που είχε πέσει κατά το 17ο αιώνα. Με τη μεταφορά της θαυματουργού εικόνας στη Μεσσήνη εξαφανίσθηκε η θανατηφόρος νόσος.Το πανηγύρι γινόταν τότε στις 23 Αυγούστου, όταν η εκκλησία γιορτάζει και τιμά την απόδοση της κοίμησης της Θεοτόκου.

Αυτή την ημέρα κατέβαινε η εικόνα από την Ιερά Μονή Βουλκάνου στο μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής. Όμως, το 1927 αποφασίσθηκε η κάθοδος της εικόνας να γίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου και η εξήγηση που δίνεται στην αλλαγή αυτή είναι το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε και εμπορικό πανηγύρι. Ήδη από την δεκαετία 1850 – 1860 το πανηγύρι ετελείτο επί τριήμερο. Ήδη είχε εφαρμοσθεί από το 1923 το νέο ημερολόγιο και η μετάθεση έγινε προκειμένου να έχουν συλλεγεί και πωληθεί τα βασικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής (σύκα, σταφίδες). Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να προχωρήσουν στις αγορές τους στο πανηγύρι, που γνώριζε πρωτοφανή συρροή εμπόρων από διάφορα σημεία της χώρας.

Ο χώρος στον οποίο γινόταν και συνεχίζεται το εμπορικό πανηγύρι ήταν η περιοχή γύρω από το Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, στην «Πανηγυρίστρα».
Σε χώρο που ανήκει στην Ιερά Μονή Βουλκάνου και σε άγνωστο χρόνο είχαν κατασκευαστεί τα λεγόμενα ως σήμερα ακόμη «μπεζεστένια». Πρόκειται για στεγασμένους χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την έκθεση εμπορευμάτων. Φαίνεται πως ο χώρος είχε πάντα τέτοια χρήση, γιατί η λέξη είναι τούρκικη και ερμηνεύεται ως «σύνολο καταστημάτων μέσα σε στοά».
Τέτοια είναι και η μορφολογία του χώρου, που διατηρεί τα αρχικά μορφολογικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών

Η πτώση της Ν.Δ. τρόμαξε και το... ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ- Νέας Δημοκρατίας και στην Ιπποκράτους καταστρώνουν σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο. Για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο αντί να μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, αυξάνεται.

Με βάση και το γεγονός ότι από χθες ισχύει η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένο να αντιδράσει καίρια σε περίπτωση που από πλευράς κυβέρνησης εκδηλωθεί προσπάθεια να δημιουργηθεί ψευδής εικόνα ανατροπής του πολιτικού κλίματος. Πάντως από τη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ερευνών προκύπτει σαφώς ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο θα νικήσει στις εκλογές, αλλά θα κατακτήσει εύκολα και την αυτοδυναμία.

Η Ιπποκράτους θεωρεί ότι το κλίμα που .......

έχει διαμορφωθεί στο εκλογικό σώμα δεν ανατρέπεται, καθώς η διαφορά που κατέγραψαν και οι χθεσινές δημοσκοπήσεις, οι τελευταίες που δημοσιεύονται πριν από τις κάλπες, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει παγιωθεί. Κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος, δήλωσε στα «ΝΕΑ», ότι το κόμμα «δεν εφησυχάζει ούτε παραγνωρίζει ότι έως τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, απομένουν δύο γεμάτες εβδομάδες. Συνεχίζουμε σταθερά στον ίδιο δρόμο και ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα επιβραβεύσει την προσπάθειά μας. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν εφησυχάζουμε.
θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ώρα για να φτάσει το πρόγραμμά μας μέχρι το τελευταίο σπίτι, μέχρι τον τελευταίο πολίτη».

Το πρόγραμμα.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να παρουσιαστεί αύριο σε εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένο η παρουσίαση να αναβληθεί λόγω της διεξαγωγής των δύο ντιμπέιτ, τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τώρα αναζητείται νέα ημερομηνία για την παρουσίαση του προγράμματος, εκδήλωση στην οποία το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Με βάση το βεβαρημένο εκ των πραγμάτων πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, φαίνεται ότι τελικά η παρουσίαση θα γίνει την επόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο.

Πέρα από αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να οργανώσει σε στυλ Ομπάμα μια τηλεοπτική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου με κοινό, το οποίο θα του υποβάλει ερωτήσεις για όλα τα θέματα της προεκλογικής περιόδου, και βεβαίως και για το περιεχόμενο του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος. Επίσης στο διάστημα των 15 ημερών που απομένουν έως τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει στοχευμένες παρεμβάσεις σε προβληματικά πεδία του κρατικού μηχανισμού.

Πέντε μεγάλες συγκεντρώσεις

Με πέντε μεγάλες συγκεντρώσεις- όπως έγινε γνωστό από το επιτελείο της Ιπποκράτους- θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Πληροφορίες από την Ιπποκράτους ανέφεραν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει την προσεχή Παρασκευή (25/9) στο Ηράκλειο, και εν συνεχεία θα μιλήσει την Κυριακή (27/9) στη Λάρισα, την Τρίτη (29/9) στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη (1/10)

στην Αθήνα, και θα ολοκληρώσει την εκστρατεία την Παρασκευή (2/10) για λόγους συμβολικούς, στην Πάτρα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σε φάση ανάρρωσης βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη

Στο στάδιο της ανάρρωσης βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία εισήχθη χθες με συμπτώματα πνευμονίας, είναι απύρετη και ανταποκρίνεται θετικά στην αντιβίωση που της χορηγείται, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Α. Μαρτίνης.

Η υπουργός δέχθηκε σήμερα τις επισκέψεις ......

της Μ. Γιαννάκου, του Λ. Ζαγορίτη, του Γ. Γιακουμάτου και του Α. Λοβέρδου και είχε τηλεφωνικές επαφές με πολιτικούς και φίλους με ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να πάρει εξιτήριο στις αρχές της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιδότηση Νέων Αγροτών. Αναρτήθηκαν τα ονόματα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της γνωμοδοτικής επιτροπής στα πλαίσια εφαρμογής του μέτρου «1.1.2. Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»,
του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013.

Τα ονόματα των Νέων Αγροτών είναι:

Κατεβάστε τους πίνακες Αποτελεσμάτων (Αρχείο xls)Η ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΩΝΗΣ

Στην πόλη της Καλαμάτας περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, όπου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς πολίτες τα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους.

Η κ. Γιαννακοπούλου το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στα χωριά του Δήμου Κορώνης, όπου και ανέδειξε στις επαφές της με τους κατοίκους το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον τουρισμό και τους αγρότες, όπως επίσης και τις δευσμεύσεις του Κινήματος για την οικονομική πολιτική και τις απαραίτητες αλλαγές στο κράτος.
Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έτυχε θερμής υποδοχής σε κάθε χωριό που επισκέφθηκε, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να αγωνιστούν μέχρι και την τελευταία μέρα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η κ. Γιαννακοπούλου ...........

παρέστη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της νίκης, από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο REX.

Το πρωί της Κυριακής το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας κ Νάντια Γιαννακοπούλου θα παραβρεθεί στην κάθοδο της εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης.

Ραδιενεργός φόβος για το Ιόνιο

SΟS από την ιταλική οργάνωση Λεγκαμπιέντε για τα ναυάγια πλοίων που μετέφεραν επικίνδυνα απόβλητα
Ήταν Ιούλιος του 1985 όταν ο καπετάνιος του μότορσιπ «Νίκος Ι» πριν ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Λα Σπέτσια στην Ιταλία συλλαμβάνεται για το φορτίο του πλοίου του.

Από τις αρχές διατάσσεται συντηρητική κατάσχεση και του μότορσιπ και του φορτίου μέχρι νεωτέρας, αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους δίνεται το πράσινο φως: το «Νίκος Ι» ξεκινάει το ταξίδι του από το ιταλικό λιμάνι δηλώνοντας ως προορισμό τη Λομέ στο Τόγκο. Κανονικά θα έπρεπε να πάει μέσω Γιβραλτάρ, αφού...

η Λα Σπέτσια βρίσκεται στη Βορειοδυτική Ιταλία και η αφρικανική πρωτεύουσα στη Δυτική Αφρική, αλλά δεν πρόλαβε: αφού πέρασε την Ελλάδα, στην πορεία προς τον Λίβανο βυθίστηκε ανεξήγητα.

Το «Νίκος Ι» είναι μόνο ένα από τα 30 ναυάγια στα οποία μπορεί να υπάρχουν τοξικά και πυρηνικά απόβλητα, σύμφωνα με την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Λεγκαμπιέντε. Στον χάρτη με τις πιθανές τοποθεσίες των ύποπτων ναυαγίων που έστειλε στα «ΝΕΑ» η Λεγκαμπιέντε, στοιχεία της οποίας βοήθησαν σε εισαγγελικές έρευνες στην Ιταλία για τα ναυάγια πλοίων με ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα, φαίνεται ότι 7 από αυτά βρίσκονται δίπλα στους Παξούς, δυτικά της Κεφαλονιάς, δυτικά και νότια της Ζακύνθου, καθώς και στα ανοιχτά της Μεσσηνίας.

Ο φάκελος
«Συλλέγουμε στοιχεία γι΄ αυτού του είδους τα ναυάγια εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Ως εκ τούτου έχουμε καταρτίσει έναν μεγάλο φάκελο με τα ναυάγια που πιθανώς να έχουν προκληθεί από τη Μαφία για την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στον βυθό της Μεσογείου. Κάποια από αυτά τα ύποπτα ναυάγια εντοπίζονται κοντά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο Ιόνιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αντόνιο Περγκολίτσι από την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιο Γεράνιο, τα βαρέλια στα οποία μεταφέρονται παρανόμως τα ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα, φυσικά δεν κατασκευάζονταν από ανθεκτικά υλικά, που πληρούν τις προδιαγραφές για τη φύλαξή τους. «Η παράνομη διάθεση των αποβλήτων προτιμάται για το χαμηλό κόστος της. Είναι φυσικό λοιπόν να χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά σχετικά φθηνά υλικά, που δεν έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποκλείεται η διάβρωση των βυθισμένων βαρελιών με τα ραδιενεργά ή τα τοξικά να αρχίζει 25 χρόνια μετά την απόρριψή τους», επισημαίνει ο κ. Γεράνιος. Αναφέρει επίσης πως από ένα μεταλλικό δοχείο μισού τόνου γεμάτο με ραδιενεργά απόβλητα μπορεί να διαρρεύσει δεκαπλάσια ποσότητα ραδιενέργειας από αυτή που εκλύθηκε από την πυρηνική βόμβα 15 κιλοτόνων που έπεσε στη Χιροσίμα. Επισημαίνεται ότι το φορτίο του «Κούνσκι», του πλοίου που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά της παραλίας Τσετράρο στην Καλαβρία, θεωρείται πως αποτελείτο από 120 βαρέλια συνολικού βάρους περίπου 20 τόνων.

Ο εντοπισμός
«Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να βρεθούν τα ναυάγια είναι με μετρήσεις ραδιενέργειας, μόνο όμως σε περίπτωση κατά την οποία έχει αρχίσει έστω και μικρή διαρροή. Και πάλι, πρέπει να ξέρεις πού έχει γίνει το ναυάγιο για να κάνεις την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι μέρος ή όλο το φορτίο μπορεί να έχει παρασυρθεί από τα ρεύματα. Αν δεν υπάρχει διαρροή, τότε είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν καθώς η ακτινοβολία γάμμα που εκπέμπεται είναι ελάχιστη για να μετρηθεί», λέει ο κ. Γεράνιος. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «σε περίπτωση που βρεθεί ραδιενεργό ναυάγιο σε μεγάλο βάθος, ο μόνος τρόπος για να ανακτηθούν τα απόβλητα είναι από ειδικό μικρό υποβρύχιο που τα συλλέγει και τα απομονώνει με ασφάλεια».

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις του ειδικού υποβρύχιου ρομπότ ότι τα βαρέλια με τα απόβλητα στο «Κούνσκι» έχουν διαβρωθεί και διαρρέει ραδιενέργεια στο περιβάλλον. «Αυτή τη φορά είμαστε πιο κοντά από ποτέ στις χειροπιαστές αποδείξεις. Σε περίπτωση που οι υποψίες μας αποδειχθούν σωστές- ότι δηλαδή δεκάδες πλοία στον βυθό της Μεσογείου περιέχουν ραδιενεργά και τοξικά απόβλητα- οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για ολόκληρη την περιοχή», επισημαίνει ο κ. Περγκολίτσι από την περιβαλλοντική οργάνωση Λεγκαμπιέντε.

ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΟΧΕΙΟ

μισού τόνου με απόβλητα μπορεί να διαρρεύσει δεκαπλάσια ραδιενέργεια... μιας Χιροσίμα


Το μεγάλο κόλπο της μαφίας με τη βύθιση των πλοίων

ΚΑΛΑΒΡΕΖΙΚΗ ΜΑΦΙΑ, γνωστοί πολιτικοί και μυστικές υπηρεσίες.

Αυτοί ήταν οι τρεις βασικοί πυλώνες του δικτύου που βύθιζε καράβια με τοξικά απόβλητα στην Ιταλία, το Ιόνιο και την Αφρική, όπως αποκαλύπτει ο μετανοημένος Φραντσέσκο Φόντι, πρώην αφεντικό της Ντρανγκέτα. «Για χρόνια κανείς δεν ήθελε να ακούσει αυτά που έλεγα στους δικαστές» δηλώνει στο περιοδικό «Εspresso».

Ο Φόντι αποκαλύπτει ότι τα φορτία με τα απόβλητα που βύθιζε η μαφία προέρχονταν κυρίως από βιομηχανικές του ιταλικού Βορρά.

Ενδιάμεσος ήταν ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του στρατού, ενώ δύο πολιτικοί που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση ήταν ο Τζάνι ντε Μικέλις, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Μπετίνο Κράξι, και ο Τσιρίακο ντε Μίτα, πρωθυπουργός το 1988 και πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατίας επί σειρά ετών. Σύμφωνα με τον Φόντι, η αμοιβή για κάθε φορτίο που κατέληγε στον βυθό άρχιζε από 4 δισ. λιρέτες και μπορούσε να φτάσει τα 30 δισ. Σε μερικές περιπτώσεις τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε τράπεζες της Κύπρου.
«Δεν έχουμε μετρήσει ραδιενέργεια»

ΕΤΟΙΜΗ να κάνει μετρήσεις μόλις αποδειχθεί ότι έχουν ναυαγήσει πλοία με τοξικά ή ραδιενεργά απόβλητα κοντά στις ελληνικές ακτές δηλώνει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Χουσιάδας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία πέρα από τα ιταλικά δημοσιεύματα, τα οποία έχουν αναπαραχθεί και στον ελληνικό Τύπο. «Η Επιτροπή είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα ατομικής ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχει προκύψει κάτι περισσότερο ούτε είχαμε κάποια ειδοποίηση ή ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές».

Προσθέτει μάλιστα ότι το 2007 ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα μετρήσεων ραδιενέργειας από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας Ιnternational Scientific Cruise to Αdriatic and Ιonian Seas στα νερά τόσο της Αδριατικής όσο και του Ιονίου, στο οποίο συμμετείχαν ξένα εργαστήρια αλλά και τα εργαστήρια του «Δημοκρίτου» και του ΕΛΚΕΘΕ. «Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών- που σημειωτέον δεν έγιναν λόγω κάποιας υποψίας για ναυάγιο ή ρύπανση- δεν έδειξαν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα και φυσιολογικά». Παρόμοιες δειγματοληψίες στο Ιόνιο είχαν γίνει και το διάστημα 1993- 2003 από τον «Δημόκριτο» χωρίς επίσης να προκύψει κάτι το ανησυχητικό.

Νέες μετρήσεις
«Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και δεδομένα γι΄ αυτά τα ναυάγια, προφανώς θα επαναλάβουμε τις μετρήσεις κατά τρόπο στοχευμένο πλέον, σε συγκεκριμένα σημεία και αφού λάβουμε υπ΄ όψιν και την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων στις περιοχές», συμπληρώνει ο κ. Χουσιάδας.

Ο ωκεανογράφος Μάνος Δασενάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρει ότι η έκταση της ρύπανσης από αυτά τα ναυάγια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. «Από τον χρόνο ζωής στη θάλασσα των ουσιών που μετέφεραν, από το αν ήταν καλά συσκευασμένα ή όχι, από τα βάθη στα οποία βρίσκονται». Συνήθως, όπως λέει, στα μεγάλα βάθη κάποιες από τις χημικές ουσίες αραιώνονται. «Πάντως, η καταστροφή των οικοσυστημάτων και των θαλάσσιων οργανισμών σε τοπικό επίπεδο είναι πιθανότατη και είναι βέβαιο ότι η όποια ρύπανση προκαλείται, προστίθεται στη συνολική ρύπανση της Μεσογείου».

Πάντως, ο κ. Δασενάκης συμπληρώνει ότι αν αποδειχθεί πως έχουν ναυαγήσει στο Ιόνιο πλοία που μετέφεραν τοξικά, επειδή εκεί οι θαλάσσιες περιοχές έχουν μεγάλα βάθη μπορεί και οι επιπτώσεις να είναι μικρότερες, «αφού στα μεγάλα βάθη είναι μεγαλύτερη η αραίωση και φτωχά τα οικοσυστήματα». Προσθέτει βέβαια ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η ρύπανση έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών.
ΤΑ ΝΕΑΜεσσηνιακές Εφημερίδες της 19ης Σεπτεμβρίού 2009

ImageHost.org ImageHost.org ImageHost.org ImageHost.orgΠαρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS: Τα εκλογικά τμήματα στον Νομό Μεσσηνίας. Δείτε που ψηφίζετε.

Αγαπητοί αναγνώστες.

Όπως σας είχαμε υποσχεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση μας, το Φιλιατρά News εξασφάλισε και σας παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και πριν από όλους (Εφημερίδες, Δήμους, ΚΕΠ, Sites, Υπουργείο Εσωτερικών, blogs κλπ κλπ) ολόκληρη την λίστα με τα εκλογικά τμήματα στον Νομό Μεσσηνίας για να δείτε που θα ψηφίσετε.

Το αρχείο που επισυνάπτεται είναι pdf και ανοίγει με το Adobe Reader.ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.


ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ........
(Κλίκ στο διαβάστε περισσότερα)Ε.Τ: E1 Αμιγές Εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών
1ο Λύκειο Καλαμάτας Αίθουσα 6η (Λυκούργου)

Οι γραμμένοι ετεροδημότες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της βασικής εκλογικής περιφέρειας
Α' Αθηνών
.

Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


Ε.Τ: E2 Αμιγές Εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών
1ο Λύκειο Καλαμάτας Αίθουσα 7η (Λυκούργου)

Οι γραμμένοι ετεροδημότες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της βασικής εκλογικής περιφέρειας
Β' Αθηνών
.

Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.

«Ο χαμένος κρίκος: λαϊκή κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου»

Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο χαμένος κρίκος: λαϊκή κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου» θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009, στο Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών.Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Cult Rural: Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών», ένα διακρατικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του άξονα «Πολιτισμός 2000» και...

εξετάζει την πολιτιστική κληρονομιά των αγροτικών περιοχών, προσπαθώντας να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν αλλά και να αντλήσει διδάγματα χρήσιμα για τη σύγχρονη ζωή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Η εκκίνηση του συνεδρίου θα γίνει με παρουσιάσεις των Henrik Axio, Swedish Local Heritage Federation, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cult Rural και Δρ Φούλη Παπαγεωργίου, Prisma-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών, Συντονίστρια του Cult Rural.

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Λαϊκός πολιτισμός και αειφόρος ανάπτυξη: το παρόν και το μέλλον» παίρνουν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, ο Διευθυντής του Μουσείου Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών Michel Colardelle (Γαλλία) και ο Διευθυντής του Ουγγρικού Μουσείου Υπαίθρου (Skansen) Dr Miklós Cseri, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει δεξίωση και επίσκεψη της έκθεσης Cult Rural στον κάτω όροφο του Ιωνικού Κέντρου.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου σημαντικοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα Αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cult Rural με εισηγήσεις σχετικά με τα θέματα:
«Αγροτική κληρονομιά και συλλογική ταυτότητα. Χτίζοντας την αειφορία των αγροτικών κοινωνιών»,
«SOS - Save Our Sources»,
«Ιστορίες τοπίου. Από την παράδοση στην αειφορία».

Στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας του συνεδρίου (Τρίτη 22/9, απόγευμα) με θέμα «Επανασυνδέοντας τον «κρίκο» μεταξύ λαϊκής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο», θα μιλήσουν ο Διευθυντής του Οικομουσείου Marqueze, Γαλλία, Marc Casteignau και η Ασπασία Λούβη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Θα ακολουθήσει Στρογγυλό Τραπέζι και το Συνέδριο θα κλείσει με επίσκεψη στην πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση της Θεματικής Ενότητας 1 Cult Rural «Ιστορίες Τοπίου: από την παράδοση στην αειφορία», στο Λουτρό των Αέρηδων, (Κυρρήστου 8, Πλάκα), η οποία άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της στο κοινό και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2009.

Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CULT RURAL: Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών», το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή των εξής φορέων-συνδιοργανωτών: Σουηδική Συνομοσπονδία Λαϊκής Κληρονομιάς, PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών, Ευρωπαϊκή Ακαδημία για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη (Euracademy Association), Μουσείο Kresow-Lubaczow, Ουγγρικό Μουσείο Υπαίθρου (Skansen), Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας-ΙΒΙΜΕΤ, Εθνικό ιστορικό Μουσείο Βουλγαρίας, Γαλλική Συνομοσπονδία Μουσείων Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης (ΑFΜΑ), Μουσείο Μεσογειακού Πολιτισμού (MuCEM), και τη στήριξη των: Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρακοβίας, Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού, Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, www.cultrural.net

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε τρεις γλώσσες:
αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά.
Το κοινό μπορεί να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο email: prisma@prismanet.gr
ή στο τηλ. 210 7525660.
in gr.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα εκλογικά τμήματα στα Φιλιατρά.

Το Φιλιατρά News, πάντοτε έγκυρα και έγκαιρα, ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τον πίνακα με τα εκλογικά τμήματα στην πόλη μας.

Με απόφαση του Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκου, καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας των Δήμων και Κοινοτήτων της περιφέρειάς μας, καθώς και τους εκλογείς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε καθένα από αυτά, κατά τις εκλογές για την ανάδειξη Αντιπροσώπων στο Ελληνικό Κοινοβουλίου της 4ης Οκτωβρίου 2009 ως εξής:

Πατώντας το διαβάστε περισσότερα, θα βρείτε τα Εκλογικά τμήματα για ότι αφορά τα Φιλιατρά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Νομάρχη Μεσσηνίας Κου Δημήτρη Δράκου τα εκλογικά τμήματα στα Φιλιατρά είναι τα εξής: ..........ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ.449 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
1o Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 1η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (Α) μέχρι και (ΑΧ-) ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ.
Οι γραμμένοι εκλογείς στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών. Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


450 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
1o Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 2η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΒΑΒ-) ΒΑΒΟΥΛΕΑ μέχρι και (ΓΙΑΝ-) ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ.
Οι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρ. 27 της εκλογικής νομοθεσίας, της υπηρεσίας: Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


451 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
2o Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 1η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΓΙΑΝΝ-) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ μέχρι και (Δ).
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


452 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
2o Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών. Αίθουσα 2η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (Ε) μέχρι και (ΚΑΡ-) ΚΑΡΑΜΠΟΤΣΟΥ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


453 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
3ο Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 1η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΚΑΡΑΝ-) ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ μέχρι και (ΚΟΤ-) ΚΟΤΣΙΡΑΣ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


454 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
3ο Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 2η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΚΟΥΚ-) ΚΟΥΚΗ μέχρι και (ΛΥΓ-) ΛΥΓΟΥΡΑ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


455 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
3ο Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 3η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΛΥΚ-) ΛΥΚΟΣ μέχρι και (ΜΟΥΤ-) ΜΟΥΤΣΙΟΥ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


456 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
Λύκειο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 1η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΜΠΑΖ-) ΜΠΑΖΑΝΟΣ μέχρι και (Ν).
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


457 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
Λύκειο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 2η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει α πό (Ξ) μέχρι και (ΠΑΠ-) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


458 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
Γυμνάσιο Τ. Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 1η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΠΑΠΑΕΥΘ-) ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ μέχρι και (ΣΑΜ-) ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


459 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
Γυμνάσιο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 2η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΣΑΜΠ-) ΣΑΜΠΑΛΗ μέχρι και (ΣΤΑΦ-) ΣΤΑΦΥΛΛΙΑ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


460 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Τ.Δ. Φιλιατρών.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΣΤΕΙΑΚ-) ΣΤΕΙΑΚΑΚΗ μέχρι και (ΤΣ-) ΤΣΟΡΟΒΑΣ.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


461 [ 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα Φιλιατρών. ]
Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Τ.Δ. Φιλιατρών. Αίθουσα 1η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο με επώνυμο που αρχίζει από (ΤΣΟΤ-) ΤΣΟΤΣΑΝΗ μέχρι και (Ω) τέλος καταλόγου.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


462 [ 2ο Εκλογικό Διαμέρισμα Εξοχικού, Δήμου Φιλιατρών. ]
Πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Τ.Δ. Εξοχικού.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό Κατάλογο.
Οι γραμμένοι εκλογείς στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ετεροδημοτών.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


463 [ 3ο Εκλογικό Διαμέρισμα Μάλης. Δήμου Φιλιατρών. ]
1ο Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Φιλιατρών Αίθουσα 3η.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


464 [ 4ο Εκλογικό Διαμέρισμα Πλάτης*. Δήμου Φιλιατρών. ]
Πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Τ.Δ. Πλάτης.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.

*Ορεινό Εκλογικό Διαμέρισμα. Εξυπηρετείται με συγκοινωνία.465 [ 5ο Εκλογικό Διαμέρισμα Χαλαζονίου Δήμου Φιλιατρών. ]
Πρώην Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Χαλαζονίου.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.


466 [ 6ο Εκλογικό Διαμέρισμα Χριστιανούπολης Δήμου Φιλιατρών. ]
Πρώην Δημοτικό Σχολείο Τ.Δ. Χριστιανούπολης.

Οι γραμμένοι εκλογείς στον εκλογικό κατάλογο.
Ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος.

Παγιώνεται το υψηλό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και «κλειδώνει» η αυτοδυναμία

Με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για Το Βήμα. Σε άλλη έρευνα της Marc για λογαριασμό του Έθνους η διαφορά είναι στις 7 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία 153 εδρών. Ανάλογη εικόνα έδειξε και η δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή.

Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου, αφού από τα μεσάνυχτα ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης ......

της Κάπα Research που διενεργήθηκε για Το Βήμα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην ερώτηση συγκεκριμένα «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών.

Όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας».

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Marc για την εφημερίδα Έθνος, στη μέτρηση στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η Νέα Δημοκρατία το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Η εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ στο 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό, το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑΟΣ 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες) και οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτός Βουλής με 2,2%.

Στο σχετικό ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και το 33% απαντά «ναι». Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των λεγόμενων «μικρών» κομμάτων καταγράφουν αρνητικές γνώμες στην κοινή γνώμη. Το 56,2% των ψηφοφόρων έχει αρνητική γνώμη για τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το 37,3% θετική. Για το Αλέξη Τσίπρα αρνητική γνώμη εκφράζει το 63,4% και θετική το 29, 6%, ενώ για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη αρνητική άποψη έχει το 58,7% και θετική το 37,4%. Τέλος σε ό,τι αφορά τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο αρνητική γνώμη έχει το 49,8% και θετική το 20,3%.

Από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue, για λογαριασμό του Σκάϊ και της εφημερίδας Καθημερινή, προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%. Στο 35,5% το ποσοστό της ΝΔ, που φαίνεται να εκλέγει 97 βουλευτές.

Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές. Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή.

Πηγή: in.gr

Σε λίγο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Φιλιατρά News

Σε λίγο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Φιλιατρά News θα έχετε διαθέσιμα να δείτε τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσετε στα Φιλιατρά.

Το Φιλιατρά News ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ για εσάς τον πλήρη κατάλογο με τα εκλογικά τμήματα στον Νομό Μεσσηνίας και θα μπορείτε να τον δείτε πρώτοι απ' όλους (Εφημερίδες, ΚΕΠ, Δήμους, Blogs, κλπ κλπ) μετά τις 10:30 το βράδυ.
Εν κρυπτώ ξεπουλήθηκαν τα Φωσφορικά Λιπάσματα

Ακόμη και στο "παρά πέντε" των εκλογών, η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική του ξεπουλήματος των επιχειρήσεων στους ιδιώτες και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Σειρά είχε χθες η εκχώρηση του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλοι οι μέτοχοι της ΒΦΛ μεταβίβασαν προς την ELFE S.A., θυγατρική του fund Lamda Partners συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, τις μετοχές που κατείχαν, έναντι τιμήματος ύψους 85,9 εκατ. ευρώ.
Με ανακοίνωσή του για την ιδιωτικοποίηση της...

εταιρείας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση, θεωρώντας άκυρη την πώληση της ΒΦΛ και όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα αγωνισθεί για τη ματαίωση και ακύρωσή της. Υπενθυμίζεται, ότι η ΒΦΛ ιδρύθηκε από τον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας και ότι πέρυσι πραγματοποίησε κέρδη προ φόρων 32,9 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι όλοι οι μέτοχοι της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε." πώλησαν και μεταβίβασαν το σύνολο των μετοχών τους στην ως άνω εταιρεία, στην αγοράστρια ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία" και με τον διακριτικό τίτλο "ELFE S.A.", έναντι συνολικού τιμήματος 85.963.229,80 ευρώ, η οποία κατέστη έτσι κυρία του 100% των μετοχών της εταιρείας "Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε.".

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε." πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία "ELFE S.A.", 21.136.364 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας "Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε.", οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 15.81% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 13.592.497,86 ευρώ.

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε.", μέλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, πώλησε και μεταβίβασε στην ανώνυμη εταιρεία "ELFE S.A." 8.295.612 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρείας "Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε.", οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,21% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι συνολικού τιμήματος 5.334.791,19 ευρώ. Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της και η Εμπορική Τράπεζα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε χθες η μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της 33,24% στην ΒΦΛ, ήτοι 44.434.936 μετοχές, προς την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική.
avgi.grΣτο νοσοκομείο η Ντόρα Μπακογιάννη

Eνα απρόσμενο εμπόδιο προέκυψε στις ιδιαίτερα αυξημένες προεκλογικές υποχρεώσεις της υπουργού Εξωτερικών.

Οπως έγινε γνωστό νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, η Ντ.Μπακογιάννη εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, στις 11.00 περίπου.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναπνευστικά προβλήματα, πυρετό και αφωνία, ενώ το γραφείο Τύπου της υπουργού κάνει λόγο για «συμπτώματα πνευμονίας». Κατά τις ίδιες πηγές η υπουργός θα παραμείνει μερικά 24ωρα νοσηλευόμενη.

Αναμένεται πλέον η επίσημη ιατρική γνωμάτευση και περισσότερα στοιχεία για την .........

κατάστασή της, τις επόμενες ώρες.

Από το γραφείο Τύπου της σημειώνεται επίσης ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη ματαιώνεται το προεκλογικό της πρόγραμμα για τα επόμενα 24ωρα».

Η κ.Μπακογιάννη είχε προγραμματισμένες ομιλίες σε Χαλκιδική και Λακωνία το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Έκτακτες εθνικές ενισχύσεις έως 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο ανακοίνωσε η Commission

...Η δυνατότητα για τα κράτη μέλη να παράσχουν προσωρινή κρατική βοήθεια έως 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο και να αγοράζουν ποσοστώσεις παραγωγής γάλακτος από παραγωγούς θέτοντας τες στο εθνικό αποθεματικό, περιλαμβάνονται σε σειρά νέων μέτρων για την κτηνοτροφία που ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος για τη γεωργία Mariann Fischer Boel, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια συζήτησης για την κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα και τα μέτρα θα είναι στην διάθεση των κρατών μελών τις προσεχείς εβδομάδες.
Σχετικά με το εθνικό αποθεματικό του αγελαδινού γάλακτος η Επίτροπος εξήγησε πως δεν θα προσμετρούνται κατά τον υπολογισμό των εθνικών επίπεδων παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό τα κράτη μέλη δεν θα διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα λόγω υπέρβασης των εθνικών τους οροφών.
"Η κατάσταση βελτιώνεται" είπε η κ. Fischer Boel, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στην ολομέλεια. Εξήγησε ότι οι τιμές του βουτύρου, του γάλακτος και του τυριού αρχίζουν να αυξάνονται και συμπλήρωσε: "Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε, αλλά είμαστε στην σωστή κατεύθυνση". Περισσότερα...

μέτρα ζητούν οι ευρωβουλευτές Την παράταση ως τον Φεβρουάριο του 2010 των υφιστάμενων ενισχύσεων στους αγρότες ενέκρινε σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, το ευρωκοινοβούλιο. Ενώ προειδοποίησε, παράλληλα, ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν επαρκείς.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με 447 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 16 αποχές έναν κανονισμό για την παράταση ως τον ερχόμενο Οκτώβριο της χορήγησης δημοσίων ενισχύσεων για την αγορά βουτύρου και αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία επέτρεπε τις εν λόγω ενισχύσεις μόνο ως το τέλος του περασμένου μήνα. Το ΕΚ ζήτησε επίσης η ενίσχυση να καλύπτει και το τυρί.

Επίσης, σε ένα ψήφισμα που υιοθέτησαν σχετικά με την κρίση στον τομέα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων του κλάδου.

Κάλεσαν, συγκεκριμένα, την Επιτροπή να θεσπίσει άμεσα μέτρα τόνωσης της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως είναι το πρόγραμμα διανομής γάλακτος στα σχολεία. Ζήτησαν δε εκ νέου τη δημιουργία Ταμείου για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα της ΕΕ ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την παροχή συνδρομής στις οργανώσεις παραγωγών και στους συνεταιρισμούς και τον εκσυγχρονισμό των αγροκτημάτων.

"Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να βοηθήσουν τους αγρότες" δήλωσε ο Paolo De Castro, από την Σοσιαλιστική ομάδα, εισηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας. "Με το σημερινό μας ψήφισμα ζητούμε την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και ελπίζουμε οι προτάσεις μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη", είπε ακόμη ο Ιταλός πολιτικός.

Δικαιότερες τιμές για τους καταναλωτές

Το ΕΚ κάλεσε ακόμη την Επιτροπή να βελτιώσει τη διαφάνεια των τιμών στην αλυσίδα προμήθειας τροφίμων, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή σε πολλά κράτη μέλη εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές, παρά τη δραματική πτώση των τιμών παραγωγού.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει με ποιο τρόπο είναι δυνατόν να "διατηρηθούν οι σχετικές πιστώσεις στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων" μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Θα πρέπει, τέλος, "να επιτρέψει την ασφάλιση των γεωργικών εξαγωγικών πιστώσεων, όπως εφαρμόζεται στις ΗΠΑ".
ΠΑΣΕΓΕΣ


Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες: παρατείνεται ο χρόνος για τις αιτήσεις.

Παρατείνεται μέχρι τις 30.10.2009 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, που προβλέπεται από την παράγραφο 4 της απόφασης Π.953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.88 και αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2008.

Πηγή: ΝαυτεμπορικήΓια 75 λεπτά θα μονομαχήσουν τηλεοπτικά οι πολιτικοί αρχηγοί

Επιστολή με προτάσεις για την τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου απέστειλε χθες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στην επιστολή αναμένεται να απαντήσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Αντώναρος.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε συζήτηση 75 λεπτών σε πέντε ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία-Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα, Περιβάλλον, Κράτος-Δημόσια διοίκηση.

Σε κάθε ενότητα, ο συντονιστής δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού, θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη.

Ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής .......

3λεπτης τοποθέτησης και στη συνέχεια δύο γύρους με τοποθετήσεις δύο λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με το δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση, με δημοσιογράφο τη Μαρία Χούκλη.

Σε δηλώσεις του αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ουσιαστική συζήτηση, ενώ διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υποτιμά το ρόλο των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «Δεν μιλάμε για ερωτήσεις από δημοσιογράφο, αλλά για συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών».

Χθες, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βάζει εκβιαστικά διλήμματα, χωρίς να αφήνει περιθώρια προσέγγισης, ώστε να υπάρξει και δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Η τηλεμαχία των έξι

Οσον αφορά στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αποφασίστηκε σε συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, με τους εκπροσώπους των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το ντιμπέιτ θα έχει έξι ενότητες: Οικονομία, Περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση, Εργασία και Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Εξωτερική Πολιτική.

Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας και οι δημοσιογράφοι θα χωριστούν σε τρεις κύκλους. Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

Πάντως, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε συγγνώμη από τους οπαδούς του κόμματος που το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στην τηλεαναμέτρηση.

«Η τηλεαναμέτρηση δεν είναι η μάχη των μαχών, αλλά αν δεν πάρουμε μέρος μέχρι τις 4 του Οκτώβρη, αυτό που θα συζητούν θα είναι αν το ΚΚΕ έκανε σωστά ή όχι» είπε.

Ανοιχτό άφησε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού τύπου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009

ImageHost.org ImageHost.org ImageHost.orgΠαναθηναϊκός - Γαλατάσαραϊ 1-3

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο του ματς στους ομίλους του EUROPA League ηττήθηκε με 3-1 από την Γαλατάσαραϊ, χάρη στα γκολ των Ελάνο στο 5', Μπάρος στο 47' και Σαριέγκι με αυτογκολ στο 56'. Για το "τριφύλλι" μείωσε στο 77' ο Σαλπιγγίδης.

Μόνο θετικό δεν ήταν το ντεμπούτο του Παναθηναϊκού στο EUROPA League, καθώς η ήττα με 3-1 από τη Γαλατά, κάθισε βαριά στους πράσινους, τόσο εντός γηπέδου, όσο και εκτός. Τα πολλά λάθη στην αμυντική γραμμή προκάλεσαν ζημιές, ενώ το αμυντικό πρόβλημα των πρασίνων δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε και από τον Νίκο Πατέρα, ο οποίος μετά το τέλος του ματς, τόνισε πως "πρέπει να διορθώσουμε τις βλακείες".

Όμως, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε και ένα πλήγμα στην ........

ηρεμία του, καθώς ο κόσμος αποδοκίμασε τον Μάριο Γκαλίνοβιτς αμέσως το 0-3, αναγκάζοντας τον Γιώργο Καραγκούνη να δηλώσει μετά το παιχνίδι "ήταν σαν να μας αποδοκιμάζουν όλους!". Παράλληλα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν δίστασε να πει ότι "ξεφτιλίστηκε το όνομα του Παναθηναϊκού".

Παράλληλα, η εκτός έδρας νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου επί της Στουρμ Γκρατς με 1-0, δημιούργησε ακόμη περισσότερα -βαθμολογικά- προβλήματα, αφού αυτή η επιτυχία των Ρουμάνων σίγουρα δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του... Παναθηναϊκού, ειδικά σε συνδυασμό με τη δική τους ήττα στο ΟΑΚΑ από τους Τούρκους.

Ξεκίνημα με το αριστερό

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους Τούρκους να πατάνε καλύτερα στον βροχερό αγωνιστικό χώρο από τον Παναθηναϊκό. Σε μια αντεπίθεση του "τριφυλλιού" από τα αριστερά ο Λέτο έχασε τη μπάλα, με τον Μπάρος να φεύγει γρήγορα και να κατευθύνεται στην περιοχή των πράσινων.

Ο Τσέχος επιθετικός έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, με τον Στέργο Μαρίνο να κάνει τάκλιν στη προσπάθεια του να διώξει τη μπάλα, όμως για κακή του τύχη την έστρωσε στον Ελάνο που με πλασέ στο 5ο λεπτό έκανε το 0-1.

Το γεγονός πως ο αγωνιστικός χώρος είναι βρεγμένος δεν βοηθάει τις προσπάθειες των παικτών του Παναθηναϊκού να ισορροπήσουν το ματς, καθώς η μπάλα εύκολα γλιστράει πάνω στο χορτάρι.

Στο 24΄η Γαλατάσαραϊ έκανε αναγκαστική αλλαγή, καθώς ο Εμρέ Γκονκούρ τραυματίστηκε και τη θέση του πήρε ο νεαρός Ουκάρ. O Φρανκ Ράικαρντ τον έβάλε στα αριστερά και έφερε τον έμπειρο Μπαλτά στο κέντρο της άμυνας.

Τρία λεπτά αργότερα η Γαλατά έχασε μεγάλη ευκαιρία να κάνει δυο τα τέρματα της, όταν ο Μπάρος πήρε την κάθετη μπαλιά από τον Ελάνο και βρέθηκε μόνος του από πλάγια θέση μέσα την περιοχή του "τριφυλλιού", όμως το πλασέ του πέρασε άουτ.

Χτυπάει στις αντεπιθέσεις η Γαλατά

Η Τουρκική ομάδα εκμεταλλευόμενη τα λάθη στην άμυνα του Παναθηναϊκού δημιουργεί πολύ επικίνδυνες φάσεις. Χαρακτηριστικά στο 34' ο Κιούελ πέρασε εύκολα από τα αριστερά τον Μαρίνο και έβγαλε τη σέντρα, με τον Μάριο Γκαλίνοβιτς να χάνει τη μπάλα μέσα από τα χέρια του.

Ευτυχώς για τους πράσινους η άμυνα έδιωξε σε κόρνερ τελευταία στιγμή. Με την εκτέλεση του οι Τούρκοι παραλίγο να κάνουν το 0-2, όταν ο Ελάνο ανενόχλητος μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ, όμως ο Σαριέγκι με τάκλιν έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Παναθηναϊκός βγήκε οργανωμένα στην επίθεση, όμως ο Σαλπιγγίδης δεν πρόλαβε τη σέντρα του Χριστοδουλόπουλου με τους αμυντικούς της Γαλατά να διώχνουν τον κίνδυνο. Το ημίχρονο έκλεισε με τη Γαλατά να προηγείται στο σκορ χάρη στο γκολ-δώρο του Μαρίνου στον Ελάνο στο 5ό λεπτό της αναμέτρησης.

Γκολ με το... καλησπέρα

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το δεύτερο μέρος ακριβώς όπως και στο πρώτο. Δεχόμενος ένα γκολ στα πρώτα λεπτά της έναρξης του αγώνα.

Συγκεκριμένα ο πολύ κακός σήμερα Κατσουράνης έχασε τη μπάλα στο κέντρο με αποτέλεσμα ο Ελάνο να πιάσει απροετοίμαστη την άμυνα του Παναθηναϊκού. Με μια "μαγική" κάθετη μπαλιά βρήκε τον Μπάρος που ξεπέρασε τον Γκαλίνοβιτς και στο 47΄ έκανε το 0-2.

Μετά το 2-0 ο Χενκ Τεν Κάτε τα παίζει όλα για όλα, αφού πέρασε τον Σωτήρη Νίνη στη θέση του Κώστα Κατσουράνη, και τον Πετρόπουλο στη θέση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Τρίλεπτη πολιορκία

Οι αλλαγές του Ολλανδού τεχνικού έπιασαν αμέσως τόπο, αφού σε ένα τρίλεπτο φωτιά ο Παναθηναϊκός έχασε δυο ευκαιρίες.

Ο Νίνης έκανε την κούρσα από τα δεξιά στο 52' και έβγαλε τη σέντρα, με τον Λέτο να μην πλασάρει σωστά και να χάνει μεγάλη ευκαιρία για το 2-1. Στη συνέχεια ο Νίνης με προσωπική ενέργεια βρέθηκε στην περιοχή του Φράνκο, όμως το σουτ του εξουδετέρωσε ο τερματοφύλακας της Γαλατά.

Ο Παναθηναϊκός φανέρά ανεβασμένος δημιούργησε άλλη μια σπουδαία ευκαιρία, όταν ο Καραγκούνης βρήκε τον Πετρόπουλο που βγήκε απέναντι από τον Φράνκο, με τον Αργεντινό να αποκρούει τη μπάλα.

Ένα ακόμη λάθος και 0-3

Πάνω που οι παίκτες του Παναθηναίκού πίεζαν για ένα γκολ, ήρθε μια άτυχη στιγμή που στοίχισε ένα ακόμα τέρμα στο "τριφύλλι". Σε εκτέλεση φάουλ του Ελάνο, ο Σαριέγκι έβαλε λάθος το πόδι του με αποτέλεσμα η μπάλα να αλλάξει πορεία και να καταλήξει στα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς στο 56ο λεπτό.

Στην αμέσως επόμενη φάση ο Πετρόπουλος, που έχει μπει πολύ δυνατά στον αγώνα, έκανε το σουτ, με την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι και να χτυπά στο αριστερό δοκάρι του Φράνκο.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού φαίνεται να μην πιστεύουν πια στις δυνάμεις τους, αφού αυτό το 0-3 υπέρ της Γαλατά δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Οι παίκτες του "τριφυλλιού" κάνουν κάποια σουτ μακριά από την εστία του Φράνκο, χωρίς ωστόσο να ανησυχήσουν τον Αργεντινό τερματοφύλακα.

Το γκολ της τιμής από τον Σάλπι

Ο Παναθηναϊκός στο 77' μείωσε το σκορ με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να σουτάρει δυνατά μέσα από την περιοχή του Φράνκο και να κάνει το 3-1. Όλα τα λεφτά στην φάση η καταπληκτική σκαφτή μπαλιά του Καραγκούνη, που την πέρασε πάνω από τρεις αμυντικούς της Γαλατά.

Τρία λεπτά αργότερα οι πράσινοι έφτασαν μια ανάσα από το 3-2, όταν ο Σαλπιγγίδης έφυγε από τα δεξιά μόνος του και έφτασε έξω από τη μεγάλη περιοχή της Γαλατά. Η επιλογή του ωστόσο να σουτάρει και να μην δώσει πάσα σε έναν εκ των Νίνη – Πετρόπουλο αποδείχθηκε λανθασμένη, με την μπάλα να βγαίνει κόρνερ.

Οι παίκτες του "τριφυλλιού" έχουν ξυπνήσει για τα καλά στα τελευταία λεπτά του αγώνα, και στο 83' έχασαν σπουδαία ευκαιρία για το 3-2. Ο Νίνης έβγαλε την κατάλληλη στιγμή στον Σαλπιγγίδη που γύρισε την μπάλα στον Σίλβα μέσα στην περιοχή της Γαλατά, όμως το σουτ του τελευταίου πέρασε ψηλά άουτ.

Το παιχνίδι τελείωσε με τον Παναθηναϊκό να χάνει δίκαια με 3-1 από την καλύτερη Γαλατάσαραϊ με 3-1.

Παναθηναϊκός (Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Μπιέρσμιρ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Μαρίνος, Κατσουράνης (Νίνης 47'), Σίλβα, Καραγκούνης, Λέτο, Χριστοδουλόπουλος (Πετρόπουλος 47'), Σαλπιγγίδης.

Γαλατάσαραϊ (Ράικαρντ): Λέο Φράνκο, Εμρέ Γκονκούρ (Ουκάρ 24'), Ελάνο (Αρντά Τουράν 62'), Κεϊτά (Μπαρίς Οζμπέκ 72'), Μεχμέτ Τοπάλ, Μπάρος, Σαρπ, Κιούελ, Εμρέ Ασίκ, Χακάν Μπαλτά, Σαμπρί.

Διαιτητής: Πάολο Ταλιαβέντο
Βοηθοί: Λούκα Ματζιάνι, Ελένιτο Λιμπερατόρε
Συμπληρωματικοί (πίσω από τις εστίες): Αντρέα Ντε Μάρκο, Εμίντιο Μποργκάντι

Κίτρινες: Σαριέγκι (Παναθηναϊκός 18'), Κεϊτά (Γαλατά 40'), Λέο Φράνκο (Γαλατά 44'), Σπυρόπουλος (Παναθηναϊκός 56'), Εμρέ Ασίκ (Γαλατά 69'), Ουγκούρ Ουκάρ (Γαλατά 76').
Κόκκινες: -

Πηγή: Sport24

ΣΧΟΛΙΟ.
Ρε Πατέρα, να δώ πότε θα σταματήσεις να πηδάς την μητέρα στο κότερο και να ασχοληθείς λίγο με την ομάδα....
ΞΥΠΝΑ ΡΕ ΚΟΙΜΗΣΜΕΝΕ ΠΑΤΕΡΑ .......
Σε πήραν φαλάγγι και οι Τουρκόσποροι.
Τι το θέλεις το τεντόπανο και το κρατάς στην ομάδα???


Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Καθυστερεί τη ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων

Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολο να καταβληθούν προκαταβολές επιδοτήσεων στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους στις 16 Οκτωβρίου.
Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα να καταβληθεί μέχρι και το 70% των χρημάτων της ενιαίας ενίσχυσης και των ειδικών...

καθεστώτων στις 16 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις αιτήσεις των δικαιούχων για το έτος 2009.
Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις καθώς δεν έχουν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι διοικητικοί, επιτόπιοι και διασταυρωτικοί, με βάση το νέο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που ζητά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητά λύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και δεν αποκλείεται να επιλεγεί η οδός της ταμειακής διευκόλυνσης μέσω ΑΤΕ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ αν είναι να δοθεί το 70% ή 1,1 δισ. ευρώ αν είναι να δοθεί το 50% της επιδότησης.

Αγώνας
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πώς προχωρούν οι σχετικές εργασίες όσοι δικαιούχοι επιδοτήσεων δήλωσαν αρχικά τα χωράφια τους, αλλά δεν έκαναν την ψηφιοποίηση, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν.

Αντίθετα, θα πρέπει να σπεύσουν στις Ενώσεις να κάνουν την ψηφιοποίηση, καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούν στο εξής να εισπράξουν τις επιδοτήσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑΟι διαιτητές στον 6ο Όμιλο της Δ' Εθνικής

Ορίστηκαν από την ΕΠΟ οι διαίτητες που θα σφυρίξουν τα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής στον 6ο όμιλο της Δ' Εθνικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΟ οι διαιτητές είναι οι:

Εράνη - Τσιλιβί
Ι. Γραμματικόπουλος,
Γ. Αναγνωστόπουλος, Α. Γιαννόπουλος (ΕΠΣ Αχαΐας).

Στα υπόλοιπα παιχνίδια........


Ολυμπιακός Καλ. - Τέλος Αγρας
Κ. Ψηλοπαναγιώτης
Β. Γιαννέτσος, Ν. Δαλαμάρας (ΕΠΣ Μεσσηνίας).

Διαγόρας Βραχνέικων - Μεσσηνιακός
Α. Διαμαντόπουλος
Φ. Τσιώργος, Δ. Κυρίος (ΕΠΣ Αρκαδίας).

Πάμισος - Εθνικός Σαγέικων
Κ. Γρηγορίου
Γ. Ζήσης, Χ. Βεργέτης (ΕΠΣ Αρκαδίας).

ΑΟ Κροκεών - Ξενοφών Κρεστενών
Γ. Λαγός
Δ. Χόρτης, Κ. Λινάρδης (ΕΠΣ Αχαΐας).
Παρατηρητής Νίκος Χρονόπουλος (ΕΠΣ Μεσσηνίας).Ετοιμο αλλά... κλειστό το Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών λόγω έλειψης προσωπικού.

Έτοιμο άλλα κλειστό παραμένει το νέο Ειδικό Σχολείο Φιλιατρών καθώς ακόμη από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό που θα το στελεχώσει.
Το νέο σχολείο ολοκληρώθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες και την περυσινή χρονιά δεν πρόλαβε να λειτουργήσει.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο και με όλες τις ανέσεις σχολείο, αφού έχει όλες τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει ως ειδικό.
Ετσι και οι μαθητές θα μπορούν να απολαύσουν ένα σύχρονο χώρο διδασκαλίας καθώς ..........

μέχρι τώρα τα μαθήματα γίνονταν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών.

Η καθυστέρηση όμως πρόσληψης εκπαιδευτικών το κρατά ακόμη κλειστό, ενώ οι γονείς των παιδιών αγωνιούν για το τι θα γίνει. Πάντως από την πληροφόρηση που υπάρχει φαίνεται ότι τις μέρες αυτές θα λυθεί το πρόβλημα, καθώς αναμένεται η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η στελέχωση του σχολείου.
Αυτό εξάλλου μας επισήμανε και ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας, σημειώνοντας: «Ακόμη δεν έχουν έρθει οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, περιμένουμε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να στείλει τους δασκάλους. Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Παιδείας.
Το νέο σχολείο είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει, έχει καθαριστεί, έχουμε μεταφέρει όλα τα πράγματα από το παλιό σχολείο και περιμένουμε να έρθουν οι εκπαιδευτικοί για να ξεκινήσει την λειτουργία του. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες».

Πηγή: Ελευθερία

Αλληλεγγύη από τους υποψήφιους βουλευτές απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Να είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημά τους, στην καταστροφή της τομάτας και των άλλων κηπευτικών από το έντομο φυλλορήκτης (tuta absoluta), ώστε να αποζημιωθούν χωρίς να σπαταληθεί άδικα ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ, απαιτεί από τους αρχηγούς των κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές της Μεσσηνίας ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.

Στο κείμενο που υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Τέλης Καναβός και ο γραμματέας Γιάννης Γριβοκωστόπουλος, αφού γίνεται αναφορά στην ολική καταστροφή που έχει συμβεί κι εκτιμάται πως όλα τα δεινά που τους πνίγουν είναι συνέπεια πολιτικών επιλογών, σημειώνεται: ........

«Και το συγκεκριμένο καταστροφικό έντομο εμφανίστηκε στην πατρίδα μας μέσα από τα εισαγόμενα κηπευτικά, από Λατινική Αμερική στην Ισπανία το 2007 και από εκεί στην περιοχή μας.
Οπότε και αυτό το πρόβλημα προκύπτει μέσα από τις πολιτικές επιλογές που επιβάλλονται. Λόγω του ότι όταν χορεύουν τα βουβάλια στο βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια, έλα που όμως εμείς στον Αγρ. Σύλ. Φιλιατρών δεν ταυτίζουμε τους εαυτούς μας με τα βατράχια.

Δεν νιώθουμε ανίκανοι και ανήμποροι να αντισταθούμε σε αυτά που συμβαίνουν. Απαιτούμε από όλους εσάς να είστε αλληλέγγυοι στο πρόβλημά μας, ώστε να αποζημιωθούμε χωρίς να σπαταληθεί άδικα ούτε ένα ευρώ από τον ΕΛΓΑ, εννοώντας μια πλήρη ορθολογιστική διαχείριση του προβλήματος.
Μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά μας. Ο ΕΛΓΑ αν είναι υπερχρεωμένος, δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς, αλλά έχει να κάνει με πολιτικές επιλογές που εφαρμόστηκαν.
Εάν εσείς πιστεύετε ότι δεν δικαιούμαστε αποζημίωση ή ότι η καταστροφή της παραγωγής μας ήταν αντιμετωπίσιμη, τότε πάρτε δημόσια θέση, αλλιώς θεωρούμε ότι συμφωνείτε μαζί μας.

Τα Φιλιατρά είναι τόπος φιλοξενίας, οι Φιλιατρινοί είμαστε απόλυτα δημοκράτες και δημοκρατία σημαίνει αντίλογος.
Κατά την προεκλογική περίοδο θα σας περιμένουμε στην πόλη μας, η δε πρακτική μας και αντεπίθεσή μας θα φτάσει μέχρι την Αθήνα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το 7% του εθνικού καθαρού προϊόντος προέρχεται από την αγροτική παραγωγή.
Επίσης στις σημερινές συνθήκες που η ανεργία καλπάζει, οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει λάστιχο, η υποαπασχόληση καθιερώθηκε ως κάτι φυσιολογικό, όταν χάνεται μια θέση στον πρωτογενή τομέα, αντιστοιχεί σε τρεις θέσεις εργασίας στους υπόλοιπους τομείς».

Πηγή: Ελευθερία

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στο γραφείο της δέχτηκε φίλους την Πέμπτη το πρωί το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τα χωριά Μεσοπόταμος, Σουληνάρι, Κρεμμύδια, Χανδρινού, Κουκουνάρα και Στενωσιά.

Η κ. Γιαννακοπούλου σε όλα τα χωριά που επισκέφθηκε έτυχε θερμότατης υποδοχής, ενώ κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευτούν το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. «Το ΠΑΣΟΚ δίνει ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες και για αυτό θα νικήσει στις εκλογές» είπε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννακοπούλου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η χώρα θα αλλάξει πορεία και θα προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα δώσει νέες προοπτικές και στην Περιφέρεια της χώρας, θα δώσει νέα δυναμική στη Μεσσηνία μας» είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα της Κας Γιαννακοπούλου γι' αύριο έχει ως εξής:.....


Την Παρασκευή, η κ. Γιαννακοπούλου θα περιοδεύσει στη Μεταμόρφωση, στη Μεταξάδα, στο Μυρσινοχώρι, στoυ Ρωμανού, στο Πετροχώρι και στο Κορυφάσιο και θα καταλήξει στη Χώρα.

Εμποροπανήγυρη Γαργαλίανων: 3 - 9 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ.

3 - 9 Οκτωβρίου 2009

Ρούχα, υποδήματα, Είδη δώρων, Είδη Προικός, παιχνίδια, είδη Λαϊκής τέχνης, και άλλα πολλά.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Θα γίνει τελικά το πανηγύρι στους Γαργαλιάνους
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΛΑΣΤΟ E-MAIL από ΑΤΕ bank και καλά....

Έλαβα πρίν λίγη ώρα ένα πλαστό e-mail με αποστολέα δήθεν την ΑΤΕ bank.

Το πλαστό E-mail που ελήφθη φαίνεται εκ πρώτης όψεως σαν γνήσιο. Όμως δεν είναι.

Οπως μπορείτε να παρατηρήσετε παρακάτω ο τύπος εχει κανει επαγγελματική δουλειά σχεδόν ΤΕΛΕΙΑ καμουφλαρισμενη.

Δείτε το e-mail που λάβαμε και προσέξτε τον αποστολέα. ......


Κλίκ για πλήρες μέγεθος

ImageHost.org

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009: Έως τις 10 το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου το 20% του εκλογικού αποτελέσματος

Την καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές παρουσίασε ο υπηρεσιακός υπουργός Σπύρος Φλογαΐτης και ο γγ του ΥΠΕΣ Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Η διαφημιστική καμπάνια με τίτλο: «Κάθε ψήφος, μια επιλογή για το αύριο» έχει στόχο την παρότρυνση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες.

Η καμπάνια αφορά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, καθώς και καταχωρήσεις στον Τύπο που απευθύνονται σε επί μέρους κοινωνικές ομάδες πολιτών: γυναίκες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νέους, ετεροδημότες και .......

άτομα με προβλήματα ακοής.

Οι εκλογείς, τις επόμενες δύο ημέρες θα μπορούν να ενημερώνονται για θέματα σχετικά με την εκλογική διαδικασία στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 1500 και μέσω Διαδικτύου στη διευθύνσεις: www.ypes.gr και www.ermis.gov.gr.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα, εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες.

Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς, οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Ο αριθμός τους ανέρχεται στις 245.866 άτομα.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475, χαμηλός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των εκλογέων, ωστόσο, ο κ. Φλογαΐτης δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην διπλοψηφίσουν.

Οι ετεροδημότες ανέρχονται στις 116.941 άτομα, τα οποία θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους.

Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχθεί η μυστικότητα της ψήφου.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός, οι συγκεκριμένοι εκλογείς, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Για την ενημέρωσή τους, οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν γραπτώς και από τηλεφώνου από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου, όπως και στις τελευταίες ευρωεκλογές του Ιουνίου, η εταιρεία που υποστηρίζει από τεχνολογικής άποψης την εκλογική διαδικασία θα εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ψηφοφορίας, μέσω κινητών, το οποίο θα εφαρμοστεί στο 20% των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Με αυτό το σύστημα, το αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο ποσοστό (20%) της Επικράτειας θα γίνει γνωστό στις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή: in.gr

Γείωση Καραμπάτου στον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

Αρνήθηκε ο Γραμματέας του Επιμελλητηρίου Καλαμάτας την πρόσκληση του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκη για την τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Καλαμάτας με την Κινέζικη Πόλη Σιάν.

Στην απαντητική του επιστολή ο Κος Καραμπάτος επικαλείται τις έντονες διαφωνίες του για την απειλή που δέχονται οι τοπικές και γενικότερα οι Ελληνικές επιχειρήσεις εξ αιτίας της εξαγωγικής πολιτικής που ασκεί η Κίνα με αποτέλεσμα τις αθέμιτες και πρωτόγνωρα επικίνδυνες εμπορικές πρακτικές.

Με το γάντι ο κος Καραμπάτος στην επιστολή του Γειώνει τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην τελετή αδελφοποίησης.

Συγκεκριμένα η επιστολή του Κου Καραμπάτου αναφέρει τα εξής: ......

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Από τη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου έχω επανειλημμένα εκφράσει με διάφορους τρόπους και δια των Μέσων τον γενικότερο προβληματισμό μου για την απειλή, που δέχονται πολλές τοπικές και γενικότερα ελληνικές επιχειρήσεις από την εξαγωγική πολιτική της Κίνας. Έχω επίσης εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για το είδος των σχέσεων, που μπορούν να καλλιεργηθούν με μια χώρα που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά της συμφέροντα και απειλεί τις οικονομίες παγκοσμίως με αθέμιτες και πρωτόγνωρα επικίνδυνες εμπορικές πρακτικές.

Συγκεκριμενοποιώντας τον εν λόγω προβληματισμό στην περιοχή μας, σημειώνω –ότι είναι ήδη πασίγνωστο στους συμπολίτες μας- την αθρόα δηλαδή παρουσία Κινέζων εμπόρων και παραεμπόρων, που δεν τηρούν την ελληνική νομοθεσία (αδειοδοτήσεις, φορολογία κ.λπ.) και που λόγω χαμηλού κόστους εργατικών αλλά και χαμηλής ποιότητας προϊόντων, βοηθούσης και της υποστηρικτικής πολιτικής της Χώρας τους, έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», χωρίς καμιά αντίσταση από πλευράς των τοπικών αρχών, το νόμιμο εμπόριο της περιοχής μας.

Σημειώνω επίσης την διαδεδομένη απάτη με την τυποποίηση και διανομή, ως δήθεν ελληνικών, αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης ελαιολάδων κ.ο.κ.
Άποψή μου είναι, ότι η όποια αδελφοποίηση δεν θα πρέπει να αποτελεί δράση επικοινωνιακού μόνο χαρακτήρα, ούτε, πολύ περισσότερο δράση μονομερώς επωφελή για τη μία πλευρά, αλλά δράση με ουσιαστικό περιεχόμενο και αμοιβαία επωφελή για τις αδελφοποιημένες περιοχές.

Θα περίμενα, λοιπόν, να δω εκ μέρους του Δήμου μια Μελέτη Κόστους - Οφέλους, που να αφορά στα υπέρ και τα κατά της αδελφοποίησης για τον παραγωγικό ιστό της Μεσσηνίας και κυρίως σε τρόπους εξομάλυνσης των υφιστάμενων σήμερα προβλημάτων των εμπορικών σχέσεων, που η άλλη πλευρά θα καλείτο προηγουμένως να αποδεχθεί και να σεβαστεί. Κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ειλικρινά, όσο και αν το επιθυμώ, δεν δύναμαι να κατανοήσω, εάν και με ποιο τρόπο έχει οργανωθεί η άμυνα της περιοχής μας απέναντι στην συνολική επικράτηση των ειδών προέλευσης Κίνας και στον κίνδυνο εξόντωσης τόσων μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρηματιών-συμπολιτών μας.
Έχω, λοιπόν, ζητήσει να ληφθεί υπόψη ο παραπάνω προβληματισμός εν όψει της αδελφοποίησης Καλαμάτας-με την πόλη ΣΙΑΝ και της υπογραφής του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, προκειμένου να προστατευτεί στοιχειωδώς ο επιχειρηματικός κόσμος της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Δυστυχώς, μέχρι αυτή την ώρα ουδεμία σχετική πληροφόρηση έχω εκ μέρους σας και ως εκ τούτου, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου και συναισθανόμενος τις ευθύνες μου απέναντι στις επιχειρήσεις του νομού μας, είμαι υποχρεωμένος, αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας, να μην την αποδεχθώ και να μη παραστώ στην τελετή αδελφοποίησης.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας


Προειδοποίηση ΔΕΗ για πιθανή παραπλάνηση των καταναλωτών

Ανακοίνωση με στόχο την προστασία του καταναλωτικού της κοινού εξέδωσε η ΔΕΗ Σχετικά άρθρα με αφορμή καταγγελίες για μεμονωμένα κρούσματα παραπλανηθέντων πελατών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι άγνωστοι που παρουσιάσθηκαν ως «τεχνικοί της ΔΕΗ» έλαβαν ποσά για δήθεν «υπηρεσίες».

Η Επιχείρηση τονίζει ότι για οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχει η ΔΕΗ, ο καταναλωτής καταβάλλει το βεβαιωμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διανομής ή της Εμπορίας και οφειλόμενο ποσό μόνο στα ταμεία της ΔΕΗ ή μέσω των λογαριασμών ρεύματος και στους συμβεβλημένους συνεργάτες: τράπεζες, ΕΛΤΑ, φαρμακεία κλπ.

Καλεί τους καταναλωτές, σε περίπτωση που ..........

οποιοσδήποτε εμφανισθεί ως τεχνικός ή υπάλληλος της ΔΕΗ και ζητήσει την καταβολή ποσού με οποιαδήποτε πρόφαση, να αρνθούν οποιαδήποτε πληρωμή και να ενημερώσουν άμεσα το πλησιέστερο πρακτορείο ή κατάστημα της ΔΕΗ και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.

Τονίζει επίσης ότι συνεργεία της ΔΕΗ, τα οποία πραγματοποιούν διάφορες εργασίες (καταμετρήσεις, αποκαταστάσεις βλαβών κλπ), ουδέποτε πραγματοποιούν εισπράξεις από πελάτες για οποιοδήποτε λόγο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Από 18/9 έως 22/9 αιτήσεις διορισμού για τους εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10

Από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις διορισμού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν από 18-09-2009 έως 22-09-2009 οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται: .........

1. Στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2009-2010, ως εξής:

· Με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους (κλ. ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ10)

· Στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3255/2004) για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων (κλάδοι ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10)

2. Στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων (κλάδοι ΠΕ08, ΠΕ09 και ΠΕ10)

Οι υποψήφιοι οφείλουν να τηρήσουν τις προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμών εγκαίρως.

Καταβολή σε τρεις δόσεις ΦΠΑ από 20 Οκτωβρίου

OI περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με προθεσμία υποβολής 20 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους και μετά μπορούν να υποβάλλονται και με τμηματική καταβολή του οφειλόμενου φόρου.

Αυτό προβλέπει μία εκ των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφησαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ μπορεί να καταβληθεί το 30% του οφειλόμενου φόρου, ενώ το υπόλοιπο ποσό να δοθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις με επιβάρυνση 1% μηνιαίως. Oι καταβολές από τον τρίτο μήνα και μετά επιβαρύνονται με προσαύξηση 2% μηνιαίως.

Με άλλες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ορίζονται τα εξής: ...........

• Για οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών στις τράπεζες έως 200.000 ευρώ δεν διενεργούνται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πλειστηριασμοί.

• Ρυθμίζονται θέματα απόσυρσης και αντικατάστασης αυτοκινήτων, καθώς και τα συναφή περιβαλλοντικά τέλη.

• Ρυθμίζονται θέματα μετατάξεων του προσωπικού της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εκδώσει, πιθανόν και σήμερα, τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για υλοποίηση της απόσυρσης και αντικατάστασης αυτοκινήτων.

Σε περίπτωση που δεν επικυρωθούν από τη Βουλή εντός 40 ημερών, οι πράξεις παύουν να ισχύουν, χωρίς όμως να ακυρώνονται τα αποτελέσματα της μέχρι τότε εφαρμογής τους.

Πηγή: Ημερησία

Χωρίς διάλογο το debate των έξι

Την Τρίτη στις 22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το ντιμπέιτ μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Την προηγούμενη μέρα, στις 20:00, αλλά χωρίς να περιλαμβάνει διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θα πραγματοποιηθεί τελικά το ντιμπέιτ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως αποφασίστηκε σήμερα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα.

Όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει απευθείας συζήτηση των ...........

δύο πολιτικών αρχηγών.

Η εκκρεμότητα έγκειται στο κατά πόσο θα τίθενται ερωτήσεις στους δύο πολιτικούς αρχηγούς από δημοσιογράφους, όπως επιθυμεί η ΝΔ, ή εάν θα υπάρχει μια αρχική ερώτηση ανά θεματική ενότητα και εν συνεχεία οι «2» θα μπορούν να αναπτύξουν ένα πιο ελεύθερο διάλογο, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων δήλωσαν αισιόδοξοι πως έως το τέλος της ημέρας οι λεπτομέρειες θα έχουν διευθετηθεί.

Το ντιμπέιτ των έξι

Το ντιμπέιτ των έξι θα περιλαμβάνει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική. Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας, και οι δημοσιογράφοι -όλοι τηλεοπτικοί, όπως διευκρινίστηκε- θα χωριστούν σε τρεις κύκλους. Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

Για αποτελεσματικό συγκερασμό απόψεων έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του debate. Αναφερόμενος στην τηλεοπτική μονομαχία των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην ημέρα οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία επί των λεπτομερειών για την τηλεμαχία των δύο. Όσο περισσότερες συζητήσεις γίνονται, τόσο καλύτερο για τον τόπο, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πάντως, πως η συμφωνία είναι για ένα debate.

ΠΑΣΟΚ: Να γίνει απευθείας συζήτηση των δύο

«Συμφωνήσαμε ότι θα γίνει το ντιμπέιτ», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν τη διαδικασία. «Όλα αυτά -είπε- βελτιώνουν μία ως γνωστόν, μη ικανοποιητική διαδικασία».

«Αυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν το ντιμπέιτ, κάνουν πιο ουσιαστική την αντιπαράθεση», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη «δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να κάνουν ερωτήσεις στους άλλους» και στη «διαφορετική διάταξη των δημοσιογράφων».

Σε ό,τι αφορά την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: «Εμείς θέλουμε μία απευθείας συζήτηση των δυο αρχηγών χωρίς διαμεσολάβηση, με ένα συντονιστή σε τέσσερις θεματικές ενότητες».

«Το ντιμπέιτ -πρόσθεσε- θα γίνει στις 22 του μηνός, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί κοινός τόπος».

ΚΚΕ: «Μία από τα ίδια»

«Δυστυχώς οι προτάσεις του ΚΚΕ απορρίφθηκαν και θα έχουμε μία από τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Διακομματική, Μάκης Μαΐλης, για το ντιμπέιτ των έξι.

Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλης και παρατήρησε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας διάλογος, υπάρχει μία παρωδία, μια γελοιοποίηση...».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Απόσυρση ΙΧ, δόσεις ΦΠΑ, στοπ σε πλειστηριασμούς.

Υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στην καταβολή του ΦΠΑ στην αναστολή των πλειστηριασμών και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδικότερα, προβλέπεται αλλαγή του τρόπου καταβολής του ΦΠΑ, ο οποίος δεν θα καταβάλλεται στο σύνολό του με την υποβολή της δήλωσης, αλλά, αφού πληρωθεί το 30% της οφειλής, το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε δύο δόσεις. Για τους πλειστηριασμούς αναστέλλεται η καταβολή τους μέχρι τέλος του χρόνου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

Στην πράξη προβλέπονται τα μέτρα για την ........

απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου. Αναλυτικότερα:

Ο ΦΠΑ

Με μικρή προκαταβολή και σε δόσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξοφλούν οι υπόχρεοι το ΦΠΑ που οφείλουν.

Ειδικότερα, το νέος καθεστώς προβλέπει τα εξής:

* Πληρωμή ποσοστού 30% της οφειλής ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης.

* Εξόφληση του υπόλοιπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα ισχύει η από το νόμο προβλεπόμενη επιβάρυνση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα ισχύουν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

Μετά φυσικά το διάστημα των δύο μηνών, θα αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανακριβής δήλωση θα τιμωρείται με εξαιρετικά υψηλό πρόστιμο, που θα ανέρχεται ακόμη και στο τριπλάσιο του ποσού που δεν έχει δηλωθεί, χωρίς δικαίωμα του εφόρου να προβαίνει σε μείωση του προστίμου.

Επισημαίνεται ότι η αποσύνδεση της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή του διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ειδικά στη σημερινή περίοδο που η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μιας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με το μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.

Εξάλλου είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών στην αγορά, που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει το ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλεται η ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, γεγονός το οποίο οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.

Από την άλλη, βέβαια, πλευρά ένας ακόμη στόχος των παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι να αρχίσουν να εισπράττουν, έστω και με καθυστέρηση, μέρος του ΦΠΑ που οφείλουν οι υπόχρεοι, καθώς τα έσοδα από τη συγκεκριμένη «πηγή» του Προϋπολογισμού έχουν βουλιάξει, αφού μέχρι σήμερα κινούνται με αρνητικούς ρυθμούς.

Πορεία που οφείλεται αφενός στην αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω της κρίσης, αφετέρου όμως και στην αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στα προγράμματα και των δύο μεγάλων «μονομάχων» της 4ης Οκτωβρίου, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο «στοίχημα» που τίθεται είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ειδικά δε από το σκέλος του ΦΠΑ, αλλά από διαφορετικούς «δρόμους».

Ωστόσο, και η Ν.Δ. σχεδιάζει να φτιάξει ειδική βάση δεδομένων στα πρότυπα του Τειρεσία για τους οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να προχωρήσει στη διασύνδεση των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων που υφίστανται προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση διασταύρωση στοιχείων που θα «προδίδει» όσους έχουν χρέη.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας στηρίζουν σημαντικό μέρος της οικονομικής τους πολιτικής, στη δημιουργία μηχανισμών που θα τους επιτρέψουν αμέσως μετά τις εκλογές να εισπράξουν μέρος των χρεών που δεν έχουν εισπραχθεί και παραμένουν στα χαρτιά.

Πλειστηριασμοί

Σε εφαρμογή τίθενται πλέον τα μέτρα αναστολής μέχρι το τέλος του χρόνου πλειστηριασμών από εμπορικές τράπεζες για χρέη μέχρι και 200.000 ευρώ καθώς επίσης και της δυνατότητας αύξησης του ποσοστού επισφαλειών τα οποία περιελήφθησαν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία υπέγραψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή μέχρι και το τέλος του χρόνου των πλειστηριασμών για χρέη μέχρι και 200.000 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ισχύει μόνο στην περίπτωση που επισπεύδουσα είναι κάποια εμπορική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τον πλειστηριασμό κινεί κάποιος ιδιώτης ή ακόμη και το ίδιο το Δημόσιο, τα πράγματα αλλάζουν. Για τους ιδιώτες δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου για αναστολή πλειστηριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντιστοίχως για το Δημόσιο και με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη του Αυγούστου, όταν και συμφωνήθηκε το μέτρο με την Ενωση Εμπορικών Τραπεζών, τα πράγματα διαφέρουν από τη φύση της οφειλής.

Αν, δηλαδή, το θέμα αφορά σε παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ο πλειστηριασμός θα προχωρά κανονικά. Αν πάλι ο πλειστηριασμός είναι κατάληξη κάποιων πρόσφατων οφειλών επιχειρήσεων ή ιδιωτών οι οποίες έχουν ως αιτία τη διεθνή κρίση, τότε ο πλειστηριασμός δύναται να ανασταλεί και για την περίπτωση αυτή μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αύξηση επισφαλειών

Στην ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνεται και η ικανοποίηση ενός αιτήματος του εμπορικού κόσμου που αφορά στο ποσοστό του τζίρου το οποίο θα μπορεί να εγγράφει ως επισφαλείς απαιτήσεις. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται από το 0,5% του ετήσιου τζίρου που ίσχυε μέχρι σήμερα στο 1% του τζίρου (οι έμποροι ζητούσαν αύξηση στο 2% του ετήσιου τζίρου) σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης.

Με την αύξηση του ποσοστού των επισφαλειών είναι δυνατό κάποιες επιχειρήσεις να έχουν μια «φορολογική ανάσα», αφού δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για βεβαιωμένες απαιτήσεις τους, οι οποίες έχουν καταστεί επισφαλείς λόγω της κρίσης. Παράλληλα, το μέτρο βελτιώνει συνολικά την εικόνα του ετήσιου ισολογισμού της κάθε εταιρείας είτε για τους μετόχους είτε για την αγορά. Ωστόσο, η διευκόλυνση αυτή δεν αλλάζει τους όρους της παραγραφής των επισφαλειών στα 5 χρόνια.

Οι ρυθμίσεις για οχήματα

Τα μέτρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί ενδεχομένως και σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ότι θα έχουν εκδοθεί και οι 3 κοινές υπουργικές αποφάσεις υπογεγραμμένες από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας & Οικονομικών και Μεταφορών, που θα εξειδικεύουν τα μέτρα και θα καθορίζουν τα δικαιολογητικά, τον τρόπο καταβολής των κινήτρων και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρέπει να κυρωθεί από τη νέα Βουλή σε 40 ημέρες από τη σύστασή της, διαφορετικά ακυρώνεται. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, αν είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν προτίθεται να ακυρώσει τη σχετική ρύθμιση της απόσυρσης, αλλά να τη διαφοροποιήσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα ,τα οποία χαρακτηρίζει άδικα, διότι θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλονται ανάλογα με την επιβάρυνση που έχει κάθε αυτοκίνητο στο περιβάλλον και όχι ανάλογα με τον κυβισμό του.

Αναλυτικά στη ρύθμιση περιλαμβάνονται οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος και τον κυβισμό και θα αυξάνονται αν μετά την απόσυρση ο ιδιοκτήτης προβεί στην αγορά νέου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2010 για τα παλαιά ρυπογόνα οχήματα που δεν θα αποσυρθούν, καθώς και καθιέρωση πράσινου δακτυλίου από το Σεπτέμβριο του 2011, εντός του οποίου θα κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο τα καινούργια αυτοκίνητα που δεν ρυπαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας που θα αποσυρθεί υπολογίζεται σε περίπου 730.000 μέχρι το 2015, που θα ισχύσει το μέτρο, και θα μειώσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, τους ρύπους μέχρι και 60%.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου παλαιάς τεχνολογίας που θα προχωρήσει στην απόσυρσή του πρέπει να απευθυνθεί σε ένα από τα 81 σημεία που συνεργάζονται με την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων για να το παραδώσει όπως και τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του ώστε να παραλάβει τη βεβαίωση καταστροφής σε περίπου ένα δεκαπενθήμερο, την οποία θα προσκομίσει στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της νομαρχίας που ανήκει για να γίνει η διαγραφή του και να παραλάβει το σχετικό πιστοποιητικό που θα καταθέσει στην εφορία για να εισπράξει τα χρήματα που αναλογούν στην κατηγορία του.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπονται για την απόσυρση των παλαιών οχημάτων αυτά είναι ανάλογα με τον κυβισμό τους και αυξάνονται σε όσους ταυτόχρονα προβούν και στην αγορά νέου αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, για απόσυρση αυτοκινήτου έως 900 κ. εκ. αναλογούν 500 ευρώ, ενώ για τις κατηγορίες μεταξύ 901 και 1.400 κ.εκ. αντιστοιχούν 1.000 ευρώ και για αυτοκίνητα 1.401 έως 2.000 κ.εκ. αναλογούν 1.500 ευρώ, καθώς και 1.800 ευρώ για κατηγορία έως και 2.400 κ.εκ. Για αυτοκίνητα άνω των 2.400 κυβικών αναλογούν 2.200 ευρώ, ενώ επιπλέον κίνητρο της τάξης των 1.000 ευρώ θα έχουν όσοι από τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. προχωρήσουν παράλληλα με την απόσυρση στην αντικατάστασή του με αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας euro 4 και euro 5, δηλαδή αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας μετά το 2005 και το 2006.

Ανάλογα οικονομικά κίνητρα που κλιμακώνονται με την κατηγορία και τον κυβισμό χορηγούνται και για απόσυρση φορτηγών αυτοκινήτων, τα οποία αυξάνονται με την αγορά νέων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την απόσυρση ελαφρών φορτηγών, 500 ευρώ αντιστοιχούν σε οχήματα έως 900 κ.εκ., 1.000 ευρώ για οχήματα μεταξύ 901 και 1.400 κ.εκ., 1.500 ευρώ για κατηγορίες 1.401 έως 2.000 κ.εκ., 1.800 ευρώ για 2.400 κ.εκ., ενώ στα 2.200 ευρώ προσδιορίζεται το όφελος για όσους αποσύρουν φορτηγά με κυβισμό άνω των 2.400 κυβικών εκατοστών, συν 1.500 ευρώ που θα εισπράξουν επιπλέον όσοι προχωρήσουν στην αγορά φορτηγού νέας τεχνολογίας παράλληλα με την απόσυρση του παλιού τους.

Επίσης, σε 3.000 ευρώ ανέρχεται το οικονομικό κίνητρο για απόσυρση βαρέων φορτηγών μικρότερων των 8 τόνων, σε 6.000 ευρώ για φορτηγά από 8 έως 15 τόνους και 9.000 ευρώ για κατηγορία φορτηγών πάνω από 15 τόνους, ενώ για αντικατάσταση των φορτηγών χορηγείται παράλληλα κίνητρο ύψους 4.000 ευρώ.

Τα περιβαλλοντικά τέλη που προβλέπονται στο πακέτο των μέτρων για τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας θα καταβληθούν με τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. το Δεκέμβριο. Τότε οι κάτοχοι των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας θα πληρώσουν αυξημένα τέλη, από 50 έως 150 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα, τον κυβισμό τους και τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον, ενώ μειωμένα θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για τα καθαρά αυτοκίνητα.

Οι αυξήσεις αυτές των τελών κυκλοφορίας ή περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας, όπως ονομάστηκαν, θα ισχύσουν για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων (Ι.Χ., φορτηγά κτλ) και η προμήθεια του σήματος «περιβαλλοντικών» τελών θα γίνεται, όπως και σήμερα δηλαδή, στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους από πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής, όπως οι τράπεζες, με απαραίτητη πλέον προϋπόθεση την προσκόμιση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων του συγκεκριμένου οχήματος.

Η θέσπιση του πράσινου δακτυλίου, που θα εφαρμοστεί στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011, αρχικά στα όρια και στο ωράριο του υφιστάμενου, αλλά και σε όποιο άλλο αστικό κέντρο αποφασίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων. Θα εφαρμοστεί παράλληλα με το μέτρο διαφοροποίησης του χρώματος του σήματος των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας ώστε να ελέγχεται ευκολότερα.

Τα Ι.Χ. και τα φορτηγά με πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων, δηλαδή τα παλαιά οχήματα προ 15ετίας, δεν μπορούν να εισέρχονται στον πράσινο δακτύλιο κατά το ωράριο λειτουργίας του, θα μπορούν ωστόσο να εισέρχονται μόνο εκτός του ωραρίου του, ενώ τα καθαρά αυτοκίνητα, δηλαδή τα καινούργια που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km, θα εισέρχονται ελεύθερα σε αυτόν όλες τις ώρες, και όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κινούνται με το σύστημα μονά ζυγά όπως σήμερα.

Οι διατάξεις για ΦΠΑ και επισφάλειες

Οι διατάξεις που αφορούν στα θέματα του ΦΠΑ και στις επισφάλειες έχουν ως εξής:

«Ρύθμιση θεμάτων ΦΠΑ, επισφαλών απαιτήσεων, ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αναπροσαρμογή ποσού οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και αναστολή πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα»

Αρθρο 1

1. Παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται με την υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ (κυρ. ν. 2859/2000) στους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Α' ή Β' ή Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ με καταληκτική ημερομηνία καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ως εξής:

- Καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου με την υποβολή της δήλωσης.

- Καταβολή του υπολοίπου φόρου σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της κάθε δόσης προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) μέχρι τη λήξη του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα της υποβολής της δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα επιβάλλεται προσαύξηση κατά ΚΕΔΕ, που ανέρχεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Στους υποκείμενους στο φόρο που καταβάλλουν τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) του οφειλόμενου φόρου και κάνουν χρήση της ευχέρειας αυτής δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης.

Από τον τρίτο μήνα από τη λήξη του μήνα υποβολής της δήλωσης επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Περιοδική δήλωση, η οποία υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον του οφειλόμενου φόρου, θεωρείται ως απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

2. Στους υποκείμενους στο φόρο που έχουν κάνει χρήση της ευχέρειας που τους παρέχεται στην παράγραφο 1 και υποβάλλουν ανακριβή ή δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ επιβάλλεται αντί πρόσθετου φόρου μόνο πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται. Για το πρόστιμο αυτό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

3. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να προβαίνει άμεσα στη βεβαίωση του φόρου που προκύπτει από τις δηλώσεις των διατάξεων της παραγράφου 1.

4. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20.10.2009 και μετά.

5. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται οι διαδικασίες και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

Αρθρο 2

1. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην περίπτωση θ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που κυρώθηκε με το Ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α151) αυξάνονται από μισό τοις εκατό (0,5%) και ένα τοις εκατό (1%) σε ένα τοις εκατό (1%) και ένα και μισό τοις εκατό (1,5%) αντίστοιχα.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν εφαρμογή για δαπάνες που πραγματοποιούνται για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά».

Η απόσυρση

Το κείμενο της πράξης που αφορά στην απόσυρση των οχημάτων και στην ανανέωση του στόλου έχει ως εξής:

Αρθρο 3

Απόσυρση Οχημάτων και Ανανέωση Στόλου αυτών

1. Παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας, ήτοι των οχημάτων που εμπίπτουν στις κλάσεις Β, Γ και Δ, σύμφωνα με τους Πίνακες 4, 5 και 6 (βλ. pdf).

Τα πιο πάνω κίνητρα για την αγορά νέου οχήματος παρέχονται μόνο εφόσον αποδεικνύεται απόσυρση οχήματος.

2. Η ειδικότερη διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς εν γένει, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διάρκεια ισχύος, ο τρόπος καταβολής των οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση και για την αγορά νέου οχήματος και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του ως άνω μέτρου της απόσυρσης καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Πηγή: Ναυτεμπορική