Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Πλήγμα για τη Μεσσηνία οι περικοπές δρομολογίων που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Η πολιτική της κυβέρνησης για τον σιδηρόδρομο περιορίζεται στις δραστικές περικοπές δρομολογίων και την μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων, χωρίς να γίνεται προσπάθεια για ανάπτυξη αυτού του αξιόπιστου και οικολογικού μέσου μεταφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μεσσηνία, όπου το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει δραστική μείωση των εσωτερικών δρομολογίων του νομού, ακόμα και στο ένα πέμπτο των σημερινών. Κι αυτό την στιγμή που αρκετά δρομολόγια είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή...

και σίγουρα δεν ταιριάζουν στην εικόνα άδειων τρένων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, εικόνα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το "ξεπούλημα του ΟΣΕ", όπως χαρακτήρισε την "εξυγίανση" ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας.

Τα δρομολόγια του τρένου από Καλαμάτα σε Μεσσήνη μειώνονται από 16 την ημέρα σε 3, δηλαδή θα έχουμε δραστική περικοπή στο μόλις 20% των δρομολογίων. Μειώνονται επίσης σε 3 από 8 τα δρομολόγια για Κυπαρισσία και σε 6 από τα 17 (περικοπή στο ένα τρίτο) τα δρομολόγια για το ΤΕΙ της Καλαμάτας. Τα δρομολόγια δεν μειώνονται μόνο στο εσωτερικό του νομού Μεσσηνίας, αλλά και προς Πάτρα και Πύργο (μόνο 2 από τα σημερινά 7), επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στην σιδηροδρομική σύνδεση ολόκληρης της δυτικής Πελοποννήσου. Μάλιστα το επιχείρημα των λίγων εισιτηρίων σε σχέση με τα δρομολόγια δεν ισχύει, καθώς τα τρένα από Καλαμάτα για Μεσσήνη κόβουν 17.000 εισιτήρια το μήνα.

Ταυτόχρονα, η γραμμή που συνδέει την Αθήνα με την Καλαμάτα παραμένει κλειστή εδώ και έξι χρόνια. Το 2003 η γραμμή σταμάτησε την λειτουργία της για να πραγματοποιηθούν έργα εκσυγχρονισμού των γραμμών με στόχο μεγαλύτερες ταχύτητες. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση των εργασιών σε 28 μήνες, ενώ μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις το τέλος των εργασιών έχει οριστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Παράσταση διαμαρτυρίας φορέων της Μεσσηνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου

Μετά από σύσκεψη φορέων της περιοχής, όπως το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, ο νομάρχης και οι νομαρχιακές παρατάξεις, καθώς και οι δήμαρχοι των περιοχών από όπου περνά το τρένο, αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΣΕ, την ΤΡΕΝΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών στην Αθήνα την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Στο κείμενό τους οι φορείς της Μεσσηνίας επισημαίνουν ότι "η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του ΟΣΕ για δραστική μείωση δρομολογίων στον νομό Μεσσηνίας συμβαδίζει μόνο με την απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και κατ’ επέκταση την περιθωριοποίηση του νομού μας".

Συνάντηση Τσίπρα με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΣΕ, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τον Οργανισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, συναντήθηκε την Πέμπτη με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η υποχρεωτική "μισθωτή εφεδρεία" που προωθεί το υπουργείο, με 3.000 υπαλλήλους του ΟΣΕ ηλικίας άνω των 55 ετών να παίρνουν το 70% του μισθού τους μένοντας στο σπίτι τους, "αποτελεί ουσιαστικά κρυμμένη απόλυσή τους έναντι 'πινακίου φακής'". Για το θέμα της μεγάλης αύξησης των εισιτηρίων σε συνδυασμό με την δραστική μείωση των δρομολογίων παρατήρησε ότι "αυτά τα μέτρα χτυπούν τα λαϊκά στρώματα", ενώ επισήμανε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ είναι "η διάλυση και το ξεπούλημα του οργανισμού και κυρίως των 'φιλέτων' του, όπως ο προαστιακός".
Παπαγιάννης Κώστας
www.avgi.gr


Στις 6/10/2009 η κυκλοφορία των κινητών τηλέφωνων της Microsoft

Η Microsoft θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως από τις 6 Οκτωβρίου μια σειρά κινητών τηλεφώνων Windows, σε συνεργασία με περίπου 20 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και εταιρείες εξοπλισμού, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.
Η κυκλοφορία των κινητών τηλεφώνων Windows στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα γίνει σε συνεργασία με 16 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και 7 εταιρείες...

εξοπλισμού: HTC, Acer, LG, Samsung, Sony-Ericsson, HP και Toshiba.

Τα νέα αυτά κινητά τηλέφωνα θα είναι εξοπλισμένα με το Windows Mobile 6,5, το νέο σύστημα πλοήγησης της Microsoft για τα "smartphones", τα κινητά τηλέφωνα που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ, όπως είναι το iPhone της Apple ή το Blackberry του καναδικού ομίλου Research in Motion (RIM).
Πηγή: ΑΠΕ






Διαγωνισμός ιδεών για τη δημιουργία ενός ελληνικού Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων (e-reader)

Ανοικτή δημόσια διαβούλευση για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό ιδεών ξεκίνησε στον δικτυακό τόπο b.ook.gr (http://b.ook.gr). Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατατεθούν εμπνευσμένες ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία ενός πρότυπου εγχώριου ψηφιακού αναγνώστη βιβλίων (e-book reader), καθώς και του περιβάλλοντος υποστήριξής του, που θα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς της Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί ο χώρος...

της εκπαίδευσης και να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία στη χώρα μας μέσω των νέων τεχνολογιών.
Η ενίσχυση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ο απώτερος στόχος του Ανοιχτού Διαγωνισμού Ιδεών Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων (e-book reader), ο οποίος είναι μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (EEΛ/ΛΑΚ) και τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού. Το τελικό κείμενο της Προκήρυξης του Διαγωνισμού θα προκύψει από τη διαδικτυακή διαδικασία Διαβούλευσης, στην οποία καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν καταθέτοντας τα δικά τους σχόλια και προτάσεις μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2009.

Πέραν της συσκευής, βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία του "οικοσυστήματος" υποστήριξής του, εστιασμένου στις ανάγκες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού, θεωρείται απαραίτητη η αντιμετώπιση του ζητήματος με σφαιρικό/διεπιστημονικό τρόπο που θα "γεννήσει" προτάσεις για τη συσκευή (υλικό, λογισμικό, διεπαφή χρήστη-user interface, διασύνδεση, δικτύωση, κ.λπ.), το διαδικτυακό περιβάλλον χρήσης των συσκευών και διανομής περιεχομένου από διδασκόμενους και διδάσκοντες, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα ενσωματωθεί το e-reader στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, χωρίς κανέναν περιορισμό. Λόγω της σφαιρικής/διεπιστημονικής θεώρησης του θέματος, ενθαρρύνεται η συμμετοχή διαφόρων επιστημόνων και ειδικών σε ομάδες συνεργασίας. Μηχανικοί, παιδαγωγοί, προγραμματιστές, σχεδιαστές και ειδικοί σε ζητήματα εκδόσεων μπορούν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, με τη σύνθεση που θεωρούν ότι θα αποδώσει την καλύτερη δυνατή πρόταση.

Αποτέλεσμα του Διαγωνισμού θα είναι η βράβευση τριών προτάσεων με χρηματικά βραβεία 15.000, 10.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα. Η πρόταση που θα πάρει το πρώτο βραβείο, θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργήσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο της συσκευής και του διαδικτυακού πλαισίου υποστήριξης λειτουργίας της. Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι προτάσεις από την εννεαμελή επιτροπή αξιολόγησης, είναι η ευστοχία, η διεπιστημονική προσέγγιση και ο καινοτόμος χαρακτήρας της ιδέας.
Πηγή: Express.gr



Άλλαξε συχνότητα το Extra 3 στον Hotbird.

Άλλαξε συχνότητα το δορυφορικό πρόγραμμα του καναλιού Extra Channel 3 στον δορυφόρο HOT Bird 13 μοίρες ανατολικά.
Για όσους το πιάνετε μέσω δορυφόρου, συντονιστείτε στην νέα του συχνότητα.

Η νέα συχνότητα που εκπέμπει είναι: ........

Δορυφόρος Hotbird
Τροχιακή θέση: 13 μοίρες ανατολικά

Συχνότητα: 11662
Πόλωση: Κάθετη (VERTICAL)
Symbol Rate: 27500
FEC 3/4

Κυρώθηκε ο διακανονισμός Ελλάδας - ΗΠΑ για τη βίζα

Ψηφίστηκε από την Βουλή και στο σύνολό του το νομοσχέδιο για την κύρωση του διακανονισμού μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ για την τρομοκρατία, την πρόληψη για καταπολέμηση του εγκλήματος, με τον οποίο ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο κρατών εν όψει και της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου των Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ (βίζα).

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με το τελευταίο να επιφυλάσσεται για επαναδιαπραγμάτευση, λόγω .........

ασαφειών που υπάρχουν σε αυτό. Η Αριστερά και ο ΛΑΟΣ καταψήφισαν εγείροντας, μεταξύ άλλων επιφυλάξεις για τα ατομικά δικαιώματα -ισχυρισμούς τους οποίους απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Δένδιας.

Πηγή: in.gr

«ΕΣΥ», Εγώ, Εμείς, οι Άλλοι ο ΛΙΓΔΙΑΡΗΣ της Τηλοψίας…

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Αίφνης βούτηξα μεσοκαλόκαιρα μέχρι τον λαιμό στον θάνατο. Ανεύρυσμα μετά θρόμβου κοιλιακής αορτής η κωδικοποιημένη ονομασία του αλλά:
«Είσαι πολύ νέος για να πεθάνεις» άκουσα τον γιατρό να μου λέει και παραδόθηκα στα μαγικά του χέρια. Αστέριος Κατσαμούρης το όνομά του. Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατ’ ιδιότητα, γιατρός κατ’ απασχόληση, άνθρωπος κατ’ ήθος, πιστός κατά συνείδηση στις δοξασίες του «ΕΣΥ».
Από εκείνους που δεν λιποτάχτησαν εμπρός στις πολλαπλά δελεαστικές επιθέσεις τού συνεπικουρούμενου από τα δημοσιογραφικά γιουσουφάκια «εκσυγχρονισμού» των Σημιτοκαραμανλήδων. Ξέρετε. Αυτού που άρχισε και ολοκλήρωσε την κατεδάφιση των Ασφαλιστικών Ταμείων για να αποθησαυρίσει τεράστιο πλούτο στα σεντούκια των συμμάχων του κλινικαρχών και ασφαλιστ(ρ)ικών εταιριών.

Θυμόμαστε όλοι τον σημερινό λιγδιάρη του διαδικτύου να διαπομπεύει από τηλοψίας τους ........

μισθολογικά πένητες πανεπιστημιακούς της ιατρικής που τόλμησαν να αποδεχτούν το από καρδιάς δώρο των συχνά καταδικασμένων σε θάνατο ασθενών τους, σε πολλούς από τους οποίους όπως εγώ έδωσαν αποδεδειγμένα μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Παρ’ όλ’ αυτά. Παίρνοντας από τον καθένα ότι είχε στο δισάκι του, από τα δυο ζεστά λόγια των ρακένδυτων ως το βασιλικό φιλοδώρημα του υπερχειλισμένου τραπεζικού κουμπαρά των εχόντων και κατεχόντων, ασκούσαν μπορεί δίκαια, αλλά πάντοτε ως μη όφειλαν, δημοσιονομική πολιτική.. Έγκλημα καθοσιώσεως που τα αγοραία αρπακτικά της πολιτικής δεν θα άφηναν ατιμώρητο.

Ο λόγος βρίσκεται στις οικονομικές τους απώλειες από την ανέλεγκτη αυτή συναλλακτική σχέση. Αποτιμώντας τις οι συστημικοί αλήτες εξαπέλυσαν οργισμένοι μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε δύο μέτωπα: Σε επίπεδο επικοινωνιακό κατασυκοφαντώντας τους με τα τύπου λιγδιάρη δημοσιογραφικά τους τσατσόνια και οικονομικό με την προμελετημένη υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για να υποχρεώσουν ως εξ αυτού τους περισσότερους των κορυφαίων της ιατρικής, άρον άρον και κατά των λαϊκών συμφερόντων να το εγκαταλείψουν.
Ώσπου νομοτελειακά ξεκίνησε η απαξίωσή του. Διαμόρφωσαν έτσι πεδίο δόξης λαμπρό στα πειρατικά κέρδη των κλινικαρχών και των ασφαλιστ(ρ)ικών εταιριών δυο από τις οποίες (σας το έχω γράψει εδώ και μήνες) καταρρέουν (το μπαμ οσονούπω) για να συμπαρασύρουν στην άβυσσο και τα χρήματα των πελατών τους.

Να πως καρφώθηκε επισήμως στην ιατρική πράξη ταμπέλα διατίμησης. Όπως στο κρέας τα χασάπικα. Δέκα ως δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ πλέον φόρων η αφαίρεση ενός ανευρύσματος από την κοιλιακή αορτή. Τρεις ως πέντε χιλιάδες ευρώ η αφαίρεση μιας σκωληκοειδούς απόφυσης. Δεκαπέντε ως τριάντα χιλιάδες ευρώ μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.. Και αυτά εκτός της ξενοδοχειακής κάλυψής τους αλλά και των προ-εγχειρητικών και μετεγχειρητικών εξετάσεων...

Οι πανεπιστημιακοί έτσι των πλούσιων βιογραφικών αλλά της λιτής ζωής, όπως ο καθηγητής Κατσαμούρης, που κόντρα στα προσωπικά τους συμφέροντα παρέμειναν αταλάντευτα δια μέσου του ΕΣΥ στο πλευρό μας, ήταν ελάχιστοι. Κυρίως για να διδάξουν τις νέες γενιές των γιατρών το περιεχόμενο της βαλίτσας τους. Γνώση και ήθος..
Υπό το μεταφορικά και κυριολεκτικά βάρος αυτό ταξίδεψε κατακαλόκαιρα ο ΓΙΑΤΡΟΣ μου από την Θεσσαλονίκη στο ΠΕΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης) όπου κατέχει την έδρα του καθηγητού να με χειρουργήσει. Κάτω από τα φτερά της ασφάλειας αυτής πέταξα από την Αθήνα ως την Κρήτη για να χειρουργηθώ από τον ίδιο και την ομάδα του στα μέλη της οποίας συγκαταλέγεται η άριστη και πρωτοπόρα της αναισθησιολογίας επιμελήτρια κ. Χανιωτάκη όπως και ο άξιος επιμελητής μέλλοντας διάδοχός του Αλέξανδρος Καφετζάκης..

Για να είμαι τώρα σε θέση μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά το έξη ωρών χειρουργείο να δηλώνω και πάλι παρών στην δημόσια υπεράσπιση και ανάδειξη των αξιών τους.. Επειδή αυτή είναι πρωτίστως η καθοριστική συμβολή ενός δημοσιογράφου στην ενημέρωση. Να ανακαλύπτει και να προβάλει τους Έλληνες εκείνους που δικαιώνουν κοινωνικά και εθνικά την ύπαρξή τους.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr




Σημείωση:
ΕΥΓΕΝΙΕ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.


Ο Δημήτρης Κουσελάς για τα προβλήματα των εργαζομένων και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς.

Με την Ερώτηση αυτή ο κ. Κουσελάς, ζητεί να πληροφορηθεί τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Υπουργός και το αρμόδιο Υπουργείο και τι μέτρα προτίθεται ακόμα να λάβει, ώστε να αντιμετωπισθούν οι σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και προβλήματα των εργαζομένων, η επίλυση των οποίων εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: .........


«Πέραν των γενικότερων προβλημάτων αμοιβής και ασφάλισης που απασχολούν το νοσηλευτικό προσωπικό ολόκληρης της χώρας, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο εν λόγω νοσοκομείο, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα και με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τα προβλήματα αυτά αφορούν:

-στις αναγκαίες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά που σήμερα υπάρχουν, πόσο μάλλον που οι ανάγκες επιτείνονται λόγω της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1)
- στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία όρων εργασίας των υγειονομικών,
- στις επείγουσες ανάγκες πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα στις μονάδες Επειγόντων Περιστατικών, Τεχνητού Νεφρού και Εντατικής Θεραπείας, που σήμερα υπολειτουργούν,
- στην αντιμετώπιση σοβαρών δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στις συμβάσεις προμήθειας υλικών και συντήρησης μηχανημάτων, με συνέπεια προβλήματα ομαλής εξυπηρέτησης των αναγκών ή ακόμα και εξωσυμβατική ανάθεση παραγγελιών υλικών, σε υψηλότερες τιμές,
- στην αναγκαία αντικατάσταση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και του στόλου των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, λόγω παλαιότητας.
- στην ανάγκη μετεγκατάστασης του προγράμματος «Ψυχαργώ» πριν τη χωροθέτηση των κτιρίων του Παλαιού Νοσοκομείου.

Επειδή οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπείς και ομαλές συνθήκες εργασίας,
Επειδή τα προαναφερθέντα προβλήματα και ελλείψεις λειτουργούν σε βάρος της επιβεβλημένης παροχής ικανοποιητικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Μεσσηνίας, καθώς και –στην περίπτωση των προμηθειών- της αναγκαίας αποτελεσματικής διαχείρισης,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Είναι σε γνώση των ανωτέρω προβλημάτων του Νοσοκομείου Καλαμάτας και των εργαζομένων σε αυτό;
-Αν ναι, τι έχει κάνει μέχρι σήμερα και τι προτίθεται ακόμη να κάνει για την επίλυσή τους;
-Ειδικότερα, πότε προτίθεται να προχωρήσει στις προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το Νοσοκομείο Καλαμάτας;»

Η μείωση εισακτέων έφερε μείωση τιμών στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο πεσμένες κατά περιπτώσεις, θα τολμούσαμε να πούμε ότι είναι φέτος οι τιμές των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που απευθύνονται σε φοιτητές. Αν θυμηθούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια στην Καλαμάτα είχαμε εντοπίσει ακόμη και ενοίκια των 600 ευρώ για πολυτελή φοιτητικά στούντιο, μάλλον η μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ έχει επηρεάσει κάπως την κατάσταση και τα πράγματα έχουν γίνει πιο... λιτά.

Επισκεπτόμενοι χθες την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου υπάρχει λίστα με τα προσφερόμενα διαμερίσματα, είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τα ενοίκια και με τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας στις οποίες λειτουργούν σχολές του Ιδρύματος.
Από τις τιμές που υπήρχαν – σε πολλά διαμερίσματα δεν αναγραφόταν δίπλα ποσό – θα λέγαμε ότι τις πιο χαμηλές εντοπίσαμε στη Σπάρτη και την Καλαμάτα, ενώ τις πιο υψηλές στο Ναύπλιο.
Άλλη διαπίστωση ήταν ότι η λίστα της Τρίπολης ήταν η μόνη που περιείχε τιμές και ...........

λεπτομερή στοιχεία για όλα τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Καλαμάτα 195 - 260
(οι γκαρσονιέρες)
Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα η φθηνότερη τιμή που συναντήσαμε ήταν 195 ευρώ για επιπλωμένη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., με κλιματισμό, χωρίς κοινόχρηστα, σε ισόγειο.
Και η πιο ακριβή 260 ευρώ, επίσης για γκαρσονιέρα 35 τ.μ. στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα.
Βέβαια, στη λίστα υπήρχαν πολλά διαμερίσματα χωρίς τιμή.

Τρίπολη 220 - 500
Στην Τρίπολη, η πιο οικονομική τιμή ήταν 220 ευρώ για γκαρσονιέρα 30 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, σε ισόγειο. Και η πιο ακριβή 500 ευρώ (υπό συζήτηση), για τεσσάρι 95 τ.μ. (μονοκατοικία), με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μπόιλερ, κήπο 4 στρεμμάτων, μπάρμπεκιου καινούργιο (!), φρεσκοβαμμένο και πλήρως επιπλωμένο.

Σπάρτη 200 - 300
Στη Σπάρτη η καλύτερη τιμή που εντοπίσαμε ήταν 200 με 220 ευρώ για γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, ενώ η πιο ακριβή 300 ευρώ (υπό συζήτηση) για επιπλωμένη γκαρσονιέρα.

Ναύπλιο 290 - 450
Πιο τσιμπημένες απ’ όλες τις πόλεις βρήκαμε τις τιμές στο Ναύπλιο. Η πιο οικονομική ήταν 290 ευρώ για γκαρσονιέρα (studio) πλήρως επιπλωμένη, ενώ η πιο ακριβή 450 ευρώ για καινούργιο δυάρι.

Κόρινθος 220 - 330
Στην Κόρινθο, το πιο φθηνό από τα ενοίκια ήταν 220 ευρώ για γκαρσονιέρα 28 τ.μ. β΄ ορόφου, ενώ το πιο ακριβό 330 ευρώ για δυάρι στον 3ο όροφο με πρόσοψη στη θάλασσα.

* Φοιτητής της Καλαμάτας στα «Νέα» «Κάθε τρεις και λίγο... προβλήματα»

Εν τω μεταξύ, χθες στην εφημερίδα «Τα Νέα», σε ρεπορτάζ για τη φοιτητική στέγη, εντοπίσαμε δηλώσεις του Νίκου Σιδηρόπουλου, φοιτητή στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας και γνωστού μας από τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος.
Το δημοσίευμα ανέφερε:

« «Ο Νίκος Σιδηρόπουλος βρήκε οικονομικό διαμέρισμα, αλλά η παλαιότητα ήταν αιτία πολλών προβλημάτων « το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, πέρασε το 2006 ο Νίκος Σιδηρόπουλος. «Είδα μέσα σε μία μέρα περίπου 12 σπίτια. Έπρεπε να είμαι προσεκτικός, αφού το σπίτι που θα νοίκιαζα θα ήταν η μόνιμη κατοικία μου» λέει.
Παρ’ όλο που προσπάθησε να βρει αυτό που θα ήταν λειτουργικό και ταυτόχρονα οικονομικό, στα τρία χρόνια που σπουδάζει εκεί, μετακόμισε σε τρία διαμερίσματα.

«Αρχικά έκλεισα μια γκαρσονιέρα προς 300 ευρώ το μήνα. Ψάχνοντας για κάτι πιο οικονομικό κατέληξα σε ένα παλιό διαμέρισμα που ναι μεν ήταν φτηνό, 220 ευρώ, αλλά είχε κάθε τρεις και λίγο προβλήματα. Τελικά τον τελευταίο χρόνο μένω σε ένα δυάρι 55 τ.μ., αφού πλέον χρειάζομαι μεγαλύτερους χώρους για να φιλοξενώ φίλους, αλλά και για τα βιβλία μου».

Πηγή: Θάρρος

Ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στο ΙΚΑ

Ξεκίνησε την Τρίτη στις οκτώ πρώτες μονάδες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Ενηλίκων, το οποίο είχε εξαγγείλει τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα προσφέρει πλήρες ετήσιο «τσεκ απ» για ασφαλισμένους 40 έως 55 ετών, εφόσον δεν έχουν κάποιο διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας και δεν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις και γενική κλινική εκτίμηση από γιατρό του ιδρύματος, βάσει των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στα μεγάλα αστικά κέντρα:.........


Αθήνα: 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, TΜΥ Καλλιθέας, Περιστερίου. Πειραιάς: ΤΜΥ Αγίας Σοφίας, Δραπετσώνας. Θεσσαλονίκη: ΤΜΥ Τούμπας, 25ης Μαρτίου. Πάτρα: ΤΜΥ Πατρών.

«Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους ασφαλισμένους στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, με σκοπό την πρώιμη διάγνωση πιθανών νοσημάτων και την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους» δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Πηγή: in.gr

Κινητά: 15 λόγοι για να ανησυχούμε

«Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας» είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης με την υπογραφή 43 καταξιωμένων επιστημόνων από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι ερευνητές βάζουν στο στόχαστρο την Ιnterphone, τη μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα στον τομέα που όμως (αυτο)υπονομεύεται από συνεχείς καθυστερήσεις, και εφιστούν την προσοχή όλων μας.

Η Ιnterphone άρχισε το 2000 από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο- δομή που εντάσσεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-, διεξάγεται παράλληλα σε 13 χώρες και θεωρητικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2005, μέχρι σήμερα όμως έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο 14 προκαταρκτικές έρευνες και τα τελικά, συνδυαστικά πορίσματα ακόμα εκκρεμούν.

Δεν είναι ωστόσο αποκλειστικά αυτές οι καθυστερήσεις που βάζουν σε υποψίες τούς ..........

43 συνυπογράφοντες την έκθεση «Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο»- ανάμεσά τους τρεις Έλληνες επιστήμονες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Αδαμαντία Φραγκοπούλου και Λουκάς Χ. Μαργαρίτης και ο γιατρός- μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, Στυλιανός Ζηνέλης.

Οι ερευνητές θεωρούν πως όλες οι προκαταρκτικές έρευνες της Ιnterphone υποβαθμίζουν σκανδαλωδώς τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού (αφού φτάνουν να δείχνουν πως το κινητό προστατεύει από τον καρκίνο...) και εντοπίζουν περισσότερα από 10 ελλείμματα στον τρόπο διεξαγωγής της Ιnterphone, από τη μη συμπερίληψη σε αυτήν ανθρώπων κάτω των 20 ετών έως την επικέντρωση σε μόλις τρεις τύπους εγκεφαλικών καρκινικών όγκων.

Παράλληλα, επισημαίνουν (με έμφαση) πως η Ιnterphone λαμβάνει χρηματοδότηση και από τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας, και παρουσιάζουν διεξοδικά 15 λόγους για τους οποίους πρέπει να μας ανησυχεί η χρήση κινητών (αλλά και ασύρματων σταθερών τηλεφώνων) και 8 μέτρα προστασίας τα οποία μπορούμε να λάβουμε.

Οι δεκαπέντε λόγοι ανησυχίας σύμφωνα με τους επιστήμονες

Έρευνες της ίδιας της βιομηχανίας έδειξαν πως τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν όγκους στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της CΤΙΑ, της διεθνούς ένωσης για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, που παρουσίασε κατ΄ ιδίαν ο επικεφαλής του ερευνητικού της προγράμματος δρ Τζορτζ Κάρλο τον Φεβρουάριο του 1999, η χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μετέπειτα έρευνες, χρηματοδοτημένες από τη βιομηχανία, επίσης έδειξαν πως η χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

Τρεις από τις πέντε σχετικές έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2002 είχαν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία. Και οι πέντε εντόπισαν «μη σημαντικό στατιστικά» (σημαίνει πως ο βαθμός βεβαιότητας ότι το συμπέρασμα δεν οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες είναι χαμηλότερος του 95%)αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης μιας «στατιστικά σημαντικής» αύξησης κατά 20% του κινδύνου για κάθε χρόνο χρήσης του κινητού.

Τα αποτελέσματα της Ιnterphone που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής δείχνουν σταθερά πως η χρήση κινητού τηλεφώνου για λιγότερο από 10 χρόνια προστατεύει τον χρήστη από τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Είτε λοιπόν η χρήση κινητού πράγματι προστατεύει από τον καρκίνο στον εγκέφαλο ή η Ιnterphone είναι τόσο αναξιόπιστη επιστημονικά που καταλήγει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο. Ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού.

Έρευνες Σουηδών επιστημόνων με επικεφαλής τον δρα Λέναρτ Χάρντελ έδειξαν πως για κάθε έτος χρήσης κινητού τηλεφώνου ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 8%, ενώ έπειτα από 10 ή περισσότερα έτη χρήσης υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 280%· όμως για τους χρήστες που ήταν έφηβοι ή και μικρότεροι όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό υπάρχει κίνδυνος της τάξης του 420%.

Παρά τη μεροληπτική επιλογή των συμμετεχόντων και τα λοιπά ελλείμματα της Ιnterphone, εντοπίστηκε στατιστικά σημαντικός κίνδυνος όγκου στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού.

Οι προκαταρκτικές έρευνες εντόπισαν αυξημένο κίνδυνο όταν γίνεται χρήση κινητού για περισσότερο από 10 χρόνια.

Ανεξάρτητες έρευνες δείχνουν τι θα έπρεπε να αναμένουμε αν τα ασύρματα τηλέφωνα προκαλούν πράγματι καρκίνο στον εγκέφαλο.

Θα έπρεπε να αναμένουμε πως όσο πιο μακροχρόνια η χρήση, όσο πιο υψηλή η ακτινοβολία, όσο μεγαλύτερη η έκθεση (χρήση στην ίδια πλευρά της κεφαλής) και όσο πιο νέος ο χρήστης τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος. Και πράγματι, τα συμπεράσματα της έρευνας του καθηγητή Χάρντελ, μίας από τις ελάχιστες πραγματικά ανεξάρτητες έρευνες, είναι σύμφωνα ως προς τις αναμενόμενες επιπτώσεις. Ο κίνδυνος όγκων στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης κινητού είναι μεγάλος στα παιδιά και όσο πιο μικρό αρχίζει ένα παιδί τη χρήση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Πρόσφατη σουηδική έρευνα έδειξε 420% αυξημένο κίνδυνο από τη χρήση κινητού και 340% αυξημένο κίνδυνο από τη χρήση ασύρματου σταθερού τηλεφώνου, όταν η χρήση αρχίζει από την εφηβεία ή και νωρίτερα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η συνήθεια πολλών παιδιών να κοιμούνται με το κινητό ρυθμισμένο στη δόνηση κάτω από το μαξιλάρι, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν SΜS χωρίς να παίρνουν είδηση οι γονείς τους. Τα όρια έκθεσης για τα κινητά τηλέφωνα είναι βασισμένα αποκλειστικά στον κίνδυνο από τη θέρμανση.

Τα κινητά εκπέμπουν με ακτινοβολία μικροκύματα, όπως και οι φούρνοι μικροκυμάτων. Όμως τα όρια έκθεσης που θεσπίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία λαμβάνουν ως δεδομένο πως ο μόνος κίνδυνος από την ακτινοβολία μικροκυμάτων προέρχεται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο ή και άλλο μέρος του σώματος.

Έχουν εκδοθεί πολυάριθμες κυβερνητικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά.

Η Γαλλία πρόσφατα απαγόρευσε τα κινητά στα δημοτικά σχολεία και σκέφτεται να απαγορεύσει τις διαφημίσεις κινητών που στοχεύουν παιδιά κάτω των 12· Βρετανία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ινδία, Φινλανδία επίσης αποθαρρύνουν επισήμως τη χρήση κινητών από παιδιά.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με πλειοψηφία υπέρ μιας σειράς αλλαγών βάσει των «ανησυχιών για την υγεία που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία».

Τον Απρίλιο του 2009, με ψήφους 559 υπέρ και 22 κατά, το Ευρωκοινοβούλιο αξίωσε μεταξύ των άλλων να αναθεωρηθούν η επιστημονική βάση και η επάρκεια των ορίων έκθεσης και να χρηματοδοτηθεί ευρεία εκστρατεία αφύπνισης με στόχο την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των νέων στην ακτινοβολία των κινητών.

Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί βλάβες στο DΝΑ, αδιαφιλονίκητο αίτιο πρόκλησης καρκίνου.

Όμως κάθε φορά που μια ανεξάρτητη έρευνα το επιβεβαιώνει, ακολουθεί έρευνα χρηματοδοτημένη από τη βιομηχανία με στόχο να σπείρει την αμφιβολία. Όπως σημειώνουν οι συνυπογράφοντες τη νέα έκθεση, «είναι μια ιδιαίτερα επιτυχημένη τεχνική, σχεδιασμένη να προκαλεί κόπωση στους καταναλωτές, ώστε να είναι πλέον λίγοι αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Έρευνες έχουν δείξει πως η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί διαρροές στον αιματεγκεφαλικό φραγμό.

Ο αιματεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα λειτουργικό φράγμα που εμποδίζει την είσοδο τοξικών ουσιών από το αίμα στον εγκέφαλο.

Τα εγχειρίδια χρήσης των κινητών τηλεφώνων προειδοποιούν τους χρήστες να κρατούν το κινητό μακριά ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται.
Το iΡhone της Αpple, για παράδειγμα, προειδοποιεί πως το κινητό έχει δοκιμαστεί με δεδομένη μια απόσταση 15 χι λιοστών από το σώμα, ενώ το ΒlackΒerry 8300 προειδοποιεί πως πρέπει να κρατιέται τουλάχιστον 25 χιλιοστά μακριά από το σώμα- λίγοι χρήστες όμως διαβάζουν τα εγχειρίδια.

Η προειδοποίηση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) για τα ασύρματα τηλέφωνα.

Η προειδοποίηση που προσαρτά η FCC στην πιο κοινή τεχνολογία ασύρματων τηλεφώνων, την Ψηφιακά Ενισχυμένη Ασύρματη Τεχνολογία (DΕCΤ), δηλώνει πως οι συσκευές πρέπει να τοποθετούνται και να λειτουργούν με μια ελάχιστη απόσταση 20 εκατοστών ανάμεσα στη βάση και το ανθρώπινο σώμα. Διότι οι βάσεις DΕCΤ εκπέμπουν ακτινοβολία- ανάλογη εκείνης των κινητών- 24 ώρες το 24ωρο.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει την ανδρική γονιμότητα.

Μία έρευνα έδειξε πως άνδρες που χρησιμοποιούν το κινητό για τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως παρουσιάζουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων έως και 59%. Άλλη έρευνα έδειξε αύξηση του κινδύνου καρκίνου των όρχεων έως και 80% σε άνδρες που κρατούν το κινητό στην τσέπη.

Μέτρα προστασίας

Χρησιμοποιείτε ενσύρματο ακουστικό ή τη λειτουργία ανοιχτής ακρόασης για να μιλήσετε- ή στείλτε SΜS. Κρατάτε το κινητό μακριά από το σώμα σας - ποτέ μην το βάζετε σε τσέπες.

Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, τρένο ή λεωφορείο, καθώς και όταν βρίσκεστε στην εξοχή, μακριά από κεραία: σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται η ισχύς της ακτινοβολίας.

Χρησιμοποιείτε το κινητό σαν αυτόματο τηλεφωνητή. Έχετέ το κλειστό μέχρι να θελήσετε να δείτε ποιος σας έχει καλέσει. Κατόπιν, και εφόσον χρειάζεται, καλέστε χρησιμοποιώντας τα βήματα 5 ή 1. Χρησιμοποιείτε, όποτε είναι δυνατόν, ενσύρματη σταθερή συσκευή αντί για ασύρματο τηλέφωνο- σταθερό ή κινητό.

Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού στο εσωτερικό κτιρίων, ιδίως εκείνων με μεταλλικό σκελετό.

Μην αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι ή στο κομοδίνο. Μην αφήνετε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών να χρησιμοποιούν κινητό, εκτός αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών

Συνεδριάζει αύριο το απόγευμα και ώρα 20:30 το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών.
Τα θέματα που θα αασχολήσουν την συνεδρίαση είναι 21 και είναι τα εξής: ......


1. Αποδοχή & κατανομή επιχορήγησης ποσού 50.000,00 € από ΥΠ. ΕΣ. για αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες .
2. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 4.000,00 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας μονίμου προσωπικού ΚΕΠ.
3. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 1000,00 € από ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη δαπάνης συμβάσεων έργου προσωπικού ΚΕΠ.
4. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 22.666,00 € για κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης.
5. Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 6.400,00 € από πιστώσεις ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων για την «επισκευή και συντήρηση» αυτών.
6. Παράταση προθεσμίας του έργου «Ασφαλτόστρωση οδών».
7. Παράταση προθεσμίας του έργου «Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Νεκροταφείο Τ.Δ. Χριστιανούπολης».
8. Παράταση προθεσμίας του έργου «Διαμόρφωση πεζοδρομίων και καντουνιών».
9. Έγκριση 3ου Α.Π.Ε & Π.Κ.Ν.Τ. του έργου «Κατασκευή Σταδίου».
10. Τροποποίηση προϋπολογισμού.
11. Έγκριση απόφασης Δ.Ε.Π., περί κατανομής πίστωσης 25.000,00 € για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων έτους 2009.
12. Αντικατάσταση μέλους Επιτροπής ονομασίας και μετονομασίας οδών και πλατειών.
13. Ορισμός μελών Δ.Σ Νομικού Προσώπου «Σχολική Επιτροπή Ειδικού Νηπ/γείου & Ειδικού Δημοτικού Σχολείου».
14. Oρισμός μελών Διοικ. Συμβουλίου Δ.Ε.Υ.Α.Φ.
15. Αποδοχή σύμβασης χρησιδανείου με την ΤΕΔΚ για τη χρήση πυροσβεστικού αυτ/του.
16. Καθορισμός θέσεων νέων περιπτέρων.
17. Πιλοτικό πρόγραμμα εναπόθεσης και δεματοποίησης των συλλεγέντων πλαστικών απορριμάτων των θερμοκηπίων.
18. Επί του αιτήματος του Ο.Φ.Α. πληρωμής δόσεων αγοράς Μύλου στην Κ.Ε.Δ.
19. Έγκριση επιχορήγησης Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών για κάλυψη δαπανών διοργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
20. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 13/2009 απόφασης Δ.Σ. ΚΑΠΗ , περί τροπ/σης πρ/σμού.
21. Απόδοση όλ/σμού εξόδων ταχυδρομικών τελών και έγκριση νέας δαπάνης.



-

Πάγωμα πληστηριασμών εως 31/12. Τι θα γίνει με τις ακάλυπτες επιταγές

Παγώνουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι πλειστηριασμοί για χρέη σε τράπεζες έως 200.000 ευρώ. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπουργού Οικονομίας κ.Παπαθανασίου με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία έως 31/12/2009 οι τράπεζες δεν θα κινούν τις διαδικασίες πλειστηριασμών για οφειλές πελατών τους που φθάνουν μέχρι τα 200.000 ευρώ.

Αναλογη φόρμουλα αναζητείται και για πρόσφατα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Βέβαια, όπως δηλωσε, ο κ. Παπαθανασίου αυτό δεν θα αφορά τα βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το θέμα των ............

μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτό που απασχολεί τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζικών ομίλων είναι αφενός πώς θα μειωθεί ο αριθμός των μεταχρονολογημένων ακάλυπτων επιταγών και αφετέρου πως θα προστατευθούν οι καλόπιστοι λήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις δεν ελήφθησαν και συμφωνήθηκε να γίνουν νέες επαφές μεταξύ του υπουργείου και της Ενωσης. Όπως είπε, άλλωστε, ο κ. Παπαθανασίου για το πρόβλημα δεν μπορεί να βρεθεί λύση από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πηγή: Ημερησία

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Την διενέργεια εκλογών στις 4 Οκτωβρίου ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Κινδυνεύει όλος ο πολιτικός κόσμος από την σήψη που έχει καταβάλει την ΝΔ. Πριν βρεθούμε σε χειρότερα, καλώ τον Πρωθυπουργό να ανακοινώσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και συμπλήρωσε: «Κάθε ημέρα που περνά δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τον τόπο».

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα των πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ...........

ΛΑ.Ο.Σ σημείωσε χαρακτηριστικά: «O κ. Καραμανλής μου θυμίζει τον Μίμη Φωτόπουλο στην "κάλπικη λίρα". Κάνει πως δεν βλέπει την οικτρή πραγματικότητα, που ξετυλίγεται μπροστά στις ανάγκες και τις προσδοκίες του Έθνους. Τον έχω καλέσει κατ΄ επανάληψη από το βήμα της Βουλής, και κάνω και σήμερα την έκκληση: Να σηκωθεί όρθιος και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Διαφορετικά η χώρα οδηγείται προς τα χειρότερα».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Εξετάσεις κρατικού πιστοποιητικού γλωσομάθειας. Στις 7 και 8 Νοεμβρίου οι εξετάσεις.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2009 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2009 για την πιστοποίηση των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, για τα επίπεδα Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση», Ισπανικής για το επίπεδο Β2 «καλή γνώση» και Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Τουρκικής για το επίπεδο Β1 «μέτρια γνώση».

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα .........

14 Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009 θα υποβάλλονται στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2009.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Εναρξη προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων από ΟΓΑ

Από την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 ξεκινάει από τον ΟΓΑ το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων (συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2,8 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 140.000 άτομα, έναντι 120.000 ατόμων του προηγούμενου έτους.
Η χορήγηση των Δελτίων Αγοράς Βιβλίων γίνεται κατά σειρά προσέλευσης των δικαιούχων και μέχρις εξαντλήσεως των δελτίων. Οι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων, μπορούν να κάνουν χρήση των Δελτίων μέχρι 31-12-2009.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι του προγράμματος...

δωρεάν παροχής βιβλίων είναι:

1. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

2. Οι ασφαλισμένοι που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

3. Τα έμμεσα μέλη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΓΑ (σύζυγοι-παιδιά) που έχουν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ για περίθαλψη.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

- Βιβλιάριο Υγείας του Ο.Γ.Α. σε ισχύ.

- Απόκομμα πληρωμής σύνταξης (για τους συνταξιούχους) ή απόκομμα καταβολής εισφορών (για τους ασφαλισμένους).

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Οι δικαιούχοι του προγράμματος Δωρεάν Παροχής Βιβλίων, μπορούν να προμηθεύονται τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων (αξίας 20 ΕΥΡΩ) μαζί με τον κατάλογο των Βιβλιοπωλείων- Εκδοτικών Οίκων που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ/ΛΑΕ από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

* Τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων και μέχρις εξαντλήσεώς τους θα διανέμονται από όλα τα ΚΕΠ της χώρας έως 31-12-2009.

* Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων από οποιοδήποτε ΚΕΠ και όχι κατ΄ ανάγκη από αυτό του τόπου διαμονής τους.

* Κατά την προσέλευσή τους οι δικαιούχοι, θα πρέπει να προσκομίζουν το Βιβλιάριο Υγείας, το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή απόκομμα καταβολής εισφορών προκειμένου να ελέγχεται τόσον η ταυτοπροσωπία, όσο και θεώρηση του Βιβλιαρίου Υγείας για το έτος 2009.

* Τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων των συζύγων και των τέκνων μπορούν να παραληφθούν από τον έναν εκ των συζύγων, εφόσον προσκομισθούν τα Βιβλιάρια Υγείας και τα ΔΑΤ του άλλου συζύγου και των τέκνων (για όσα υποχρεούνται να έχουν ΔΑΤ).

* Κατά την παραλαβή του Δελτίου, θα πρέπει ο δικαιούχος να εφοδιάζεται και με κατάλογο των συμβεβλημένων βιβλιοπωλείων, τα οποία έχουν ήδη σταλεί από την Υπηρεσία μας σε όλα τα Κ.Ε.Π.
Axiaplus



Προθεσμίες εγγραφών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Απαραίτητα δικαιολογητικά

Από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των επιτυχόντων των Πανελληνίων Εξετάσεων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά: .......

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%) και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90%) υποβάλλουν και αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

Μέσα στις ίδιες προθεσμίες υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά και οι εξής υποψήφιοι:

α) Οι απόφοιτοι Γενικού λυκείου οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο. Οι υποψήφιοι αυτοί, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών, πρέπει να προσκομίσουν: i) Βεβαίωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ή Χημικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, αντίστοιχα και ii) Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο Τμήμα ανήκουν στα μαθήματα της κατεύθυνσης που παρακολούθησαν στο Λύκειο οι υποψήφιοι. Αντίστοιχα δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους αποφοίτους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

β) Οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) καθώς και οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους έχουν διακριθεί στην Ολυμπιάδα της Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο). Οι υποψήφιοι αυτοί, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών πρέπει να προσκομίσουν: i) βεβαίωση της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από την οποία να προκύπτει η βράβευσή τους και το βραβείο που τους απονεμήθηκε, και ii) Βεβαίωση της Δ/νσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, από την οποία να προκύπτει ότι το μάθημα στο οποίο διακρίθηκαν είναι συναφές με το μάθημα ειδικότητας στο οποίο εξετάζονται οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) και οι πτυχιούχοι Β΄ κύκλου σπουδών ΤΕΕ για την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο Τμήμα ΤΕΙ.

Σημειώνεται:Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Ανακοινώθηκαν τα ονόματα

Την πρόσληψη 1.492 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70- Δασκάλων και 624 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το σχολικό έτος 2009-10, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

O πίνακας με τα ονόματα των προσληφθέντων εκπαιδευτικών έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ ( www.ypepth.gr , Ενότητα: Νέα).

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να ..........

παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από 02 Σεπτεμβρίου έως και 04 Σεπτεμβρίου 2009 όπου και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που προσλήφθηκαν, μέχρι λήξεως του διδακτικού έτους.

Κατεβάστε σε Excel τον πίνακα ΠΕ70 Δασκάλων

Κατεβάστε σε Excel τον πίνακα
ΠΕ60-Νηπιαγωγών

Πηγή: Ναυτεμπορική

Παραίτηση Γιάννη Μανώλη. Στην δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο τέως βουλευτής Αργολιδος της ΝΔ, Γ. Μανώλης, την επιστολή παραίτησης του από το βουλευτικό αξίωμα, την οποία παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα.

Στην επιστολή του, ο κ. Μανώλης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην κίνησή του αυτή, ενώ σημειώνει ότι μετά την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό απευθύνεται και στον πρόεδρο της Βουλής, ως θεσμικό παράγοντα του πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Μανώλης αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του τα εξής: .........


«Παραιτούμαι,

Α) Για να θυμίσω ότι υπάρχουν στο λεξιλόγιο και οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση σε υπουργούς και πολιτικούς οι οποίοι διαχρονικά και διακομματικά αντί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για σκάνδαλα, ανεπάρκειες και γκάφες τις φορτώνουν με ευκολία σε δημόσιους λειτουργούς και ιεραρχικά κατώτερους υπαλλήλους.

Β) Γιατί διαφωνώ με την ένοχη σιωπή του πολιτικού συστήματος στις καταγγελίες για χρηματισμό κομμάτων, υπουργών και βουλευτών» (πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση «Ζήμενς»).

Γ) Γιατί διαφωνώ με την επίθεση απαξίωσης που δέχονται βουλευτές, οι οποίοι στα πλαίσια του Συντάγματος λένε αλήθειες που ενοχλούν και ψηφίζουν κατά συνείδηση την ίδια στιγμή που η πολιτική και η εκδοτική εξουσία προστατεύουν γόνους πολιτικών τζακιών που τα ονόματα τους εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων.

Δ) Γιατί δεν συμφωνώ με το καθεστώς ατιμωρησίας και προστασίας που παρέχουν διατάξεις νόμων όπως αυτές περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικής ασυλίας σε πολιτικούς που μπήκαν στη πολιτική για να πλουτίσουν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων.

Ε) Γιατί πιστεύω πως το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση και ενώ το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, έχει αποτύχει να βελτιώσει τη θέση της χώρας και των πολιτών της…

Αντίθετα, στο διάστημα αυτό διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες συρρικνώθηκε δραματικά η μεσαία τάξη, αυξήθηκε η φτώχια, η ανεργία , η φοροδιαφυγή, ενώ ενισχύθηκαν προκλητικά ακόμα και με χαριστικές ρυθμίσεις τα κέρδη τραπεζών και νταβατζήδων. Παράλληλα, τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας που κυριαρχούν στη δημόσια διοίκηση δυσκολεύουν περισσότερο τη ζωή των πολιτών».

Και καταλήγοντας, ο κ. Μανώλης δηλώνει:

«Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους παραιτούμαι, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και επειδή θέλω να μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο χωρίς να ακούω πίσω μου πικρόχολα σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εμάς τους πολιτικούς, με την ελπίδα να σταματήσει κάποτε ο κατήφορος και η απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος».

«Στην επιστολή της παραίτησής μου στον πρόεδρο της Βουλής θα δείτε 5 πολιτικούς λόγους για τους οποίους φεύγω αυτή τη στιγμή από την πολιτική», δήλωσε νωρίτερα στον Alpha 989, o ίδιος ο παραιτηθείς βουλευτής και πρόσθεσε:

«Αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για αυτή την κατάσταση γιατί ντρέπομαι να περπατάω και να ακούω πίσω μου πικρόχολα σχόλια και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτό με συγκλονίζει».

Όπως είπε, αυτοί που ωθούν τον κ. Καραμανλή σε εκλογές το έχουν πει δημόσια και λειτουργούν εν αναμονή αρχηγοί του κόμματος. «Δεν μας έχουν πει τους λόγους, άρα είναι φανερό ποιοι», τόνισε ο κ. Μανώλης και συνέχισε: «Εγώ τώρα φεύγω από βουλευτής. Δεν φεύγω από την πολιτική, ούτε από την παράταξη. Θα έχω δημόσιο λόγο, άποψη, θα είμαι στην παράταξη εκτός αν κάποιοι θεωρήσουν ότι πήραν το κόμμα στα χέρια τους και με βγάλουν έξω, γιατί μπορεί να το δούμε και αυτό».

«Για μένα δεν υπάρχουν κάποιοι που είναι στο απυρόβλητο. Δεν είναι ιεροσυλία ένας βουλευτής που δεν έχει να χάσει τίποτα και δεν φοβάται τίποτα να λεει οτιδήποτε. Σε ποια εποχή ζούμε που δεν μπορεί ένας πολιτικός να εκφράζει την άποψη του ελεύθερα επειδή πρόκειται για τον Σουφλιά ή την Ντόρα ή για τον οποιονδήποτε;» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Μανώλης για τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη ο οποίος χθες τον κατηγόρησε για ιδιοτελή κίνητρα πίσω από την παραίτησή του.

«Η απάντηση του Τραγάκη είναι αστεία που είπε ότι έχω ιδιοτέλεια. Είναι πρωτοφανές να λες για ένα βουλευτή που φεύγει, παραχωρεί την θέση του, τα προνόμια να τον λες ιδιοτελή, κάτι που δεν είπες σε κάποιους που σου κούναγαν το χέρι, που εμπλέκονταν σε υποθέσεις σκανδάλων, που πλήγωσαν την παράταξη και το λες σε έναν άνθρωπο που δεν έχεις να του προσάψεις κάτι;»

«Αυτή είναι η κατάντια της εκπροσώπησης αυτής της παράταξης για αυτό έχουμε φτάσει εκεί που φτάσαμε, γιατί τέτοιες ηλιθιότητες ακούγονται από ανθρώπους που μιλούν εξ ονόματος της παράταξης», σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας:

«Εγώ αυτό που θέλω είναι να τα έχω καλά με την συνείδησή μου. Θα σας αποκαλύψω ότι σε κάποιο σημείο στην επιστολή μου στον πρωθυπουργό πριν από 20 μήνες του λέω ότι ντρέπομαι γιατί ψήφισα μια διάταξη συγκεκριμένη και δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ. Αυτό λέει πολλά».

Ερωτηθείς τέλος αν θα νικήσουν τον Κώστα Καραμανλή τα συμφέροντα και θα τον οδηγήσουν σε εκλογές, απάντησε καταφατικά: «Έτσι όπως το βλέπω, ναι».

Στην τοποθέτηση του γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη παρέπεμψε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ερωτηθείς για την παραίτηση του Γιάννη Μανώλη από το βουλευτικό αξίωμα.

«Η προσπάθειά σας να σχολιάσω σχόλια άλλων δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Η τοποθέτηση του κ. Τραγάκη είναι θεσμική», σημείωσε, κληθείς να σχολιάσει την άποψη που εξέφρασε ο Γιώργος Καλαντζής ότι πρέπει να παραιτηθεί και ο Αρ. Παυλίδης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Περίπου 1 δις. τον χρόνο χάνουν οι έλληνες αγρότες επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Την κακή εικόνα της αγροτικής οικονομίας εξέθεσε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ στον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης ενόψει της ΔΕΘ. Από τον «Θάνατο του εμποράκου» περνάμε στον «θάνατο του αγρότη» καθώς παρουσιάζεται σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο διάστημα 2003 – 2008 περίπου της τάξης του 18% και ιδιαίτερα αισθητή αύξηση του αριθμού των ανέργων στις αγροτικές...

περιοχές, σχεδόν 17% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008. Παράλληλα, με πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της αξίας της, που οδήγησαν σε απώλεια 1,5 δισ ευρώ περίπου σε σχέση με το 2003 για την χώρα.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πραγματοποιήθηκεστο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης και Γρηγόρης Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αχιλέας Καραγκιοζόπουλος, ο Ταμίας Σταύρος Μπαμπατσούλης και ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Τσιφόρος.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, διαπιστώνεται πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων. «Ποιος κλάδος χάνει ένα δις. ευρώ το χρόνο από το πραγματικό εισόδημα και στέκεται παραγωγικός» διερωτήθηκε ο κ. Καραμίχας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά, από 72,3 χιλ. σε 84,5 χιλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισθητή άνοδο της ανεργίας (+16,87%), εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με περαιτέρω επιδείνωση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα «ανεπίσημα» στοιχεία, όπως έχει η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, η ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το 2008 με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά-καλαμπόκι, ελαιόλαδο, φρούτα, βαμβάκι). Έχει εξάλλου ήδη καταγραφεί - και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η εξαιρετικά μεγάλη πτώση των τιμών σε μια σειρά σημαντικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο (-20%), τα φρούτα (μήλα : - 48%, ροδάκινα : - 43%), το αγελαδινό γάλα (-14%), γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνονται οι λειτουργικές δαπάνες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που καλούνται να διαχειριστούν το επιπλέον κόστος που προκάλεσε - και συνεχίζει να προκαλεί η συσσώρευση αδιάθετης παραγωγής.

Παράλληλα, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και οι μικρομεσαίες συνεταιριστικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, μια και είτε περιορίζεται η χρηματοδότησή τους, ή πραγματοποιείται με δυσμενέστερους όρους, θέτοντας σε κρίση την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε επίσης:

* Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και παραγωγοί με την αγορά και την νοθεία στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας-ηλεκτρονικού εμπορίου των αγροτικών διατροφικών προϊόντων, ικανό να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην προώθηση και την εμπορία τους και να κατοχυρώνει την ποιότητα από τον τόπο παραγωγής έως τον καταναλωτή.
* Στις κρίσιμες πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο του "Έλέγχου Υγείας" της ΚΑΠ. Κυρίως στην υιοθέτηση των ομόφωνων αποφάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ που αφορούν στην κατεύθυνση των ενισχύσεων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην επιλογή του προταθέντος ύψους κατωφλίου εγγύησης των ενισχύσεων των παραγωγών , στην υιοθέτηση, από το 2011, του περιφερειακού μοντέλου των ενισχύσεων με σταδιακή προσέγγιση και ήπια εφαρμογή. Ενώ τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις στρατηγικής στην κατεύθυνση της πλήρους αποσύνδεσης και των ενισχύσεων του βάμβακος.
* Στην μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει ήδη προωθηθεί σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και φορείς, για την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του νερού στην ελληνική γεωργία. Η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής, μια και αναγνωρίζει και αναλύει υφιστάμενα προβλήματα, προδιαγράφει τους κύριους άξονες δομής, οργάνωσης και λειτουργίας σύγχρονων φορέων διαχείρισης, ιεραρχεί τις ανάγκες εξοικονόμησης και προσδιορίζει περιοχές προτεραιότητας των απαιτούμενων παρεμβάσεων, με ανάλυση και αξιολόγηση της χρηματοδότησής τους.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμίχας έθεσε στον Πρωθυπουργό τις θέσεις και προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη γίνει γνωστές τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα πολιτικά κόμματα, και μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα:

Σε μέτρα άμεσης υλοποίησης, που περιλαμβάνουν:

* Αναστολή πληρωμών όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
* Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12% και 15% για προϊόντα σε κρίση.
* Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
* Ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα με ριζική τροποποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
* Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση των προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα παράλληλα με την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.
* Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας τόσο για αγρότες επενδυτές, όσο και για τις μικρομεσαίες αγροτικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Σε μέτρα μεσο-μακροπρόθεσμης απόδοσης, που περιλαμβάνουν:

* Αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με θεσμικές παρεμβάσεις, συγχωνεύσεις σε περιφερειακό -νομαρχιακό επίπεδο, ρυθμίσεις για το πλεονάζον προσωπικό τους και επίλυση εκκρεμοτήτων με νομοθετικές ρυθμίσεις και σε συνάρτηση με τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις
* Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Καταβολή του επιδόματος του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, πρόσθετα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης όπως : Μείωση ασφαλιστικών κατηγοριών, ασφάλιση μελών «γυναικείων» αγροτουριστικών συνεταιρισμών στον ΟΓΑ, διαδοχική ασφάλιση, ασφάλιση αλλοδαπών, βρεφονηπιακοί σταθμοί).
* Υιοθέτηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αναβάθμιση της γεωργικής έρευνας που θα συνδέεται με τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας
* Προώθηση πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης και Πράσινης Ανάπτυξης που προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων και στην δημιουργία εισοδήματος.
* Υιοθέτηση πολιτικής γης με σαφείς όρους σχετικά με τις χρήσεις γης
* Αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΛΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικού φορέα με παράλληλη υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού ασφάλισης φυτικής και ζωϊκής παραγωγής. Ο νέος ρόλος του ΕΛΓΑ προϋποθέτει τον διαχωρισμό των ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ με την κάλυψη όλων των δαπανών ΠΣΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων, τα οποία είναι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον Πρωθυπουργό,σε doc μορφή, πιέστε εδώ:



Ωρα για οικολογικό (και οικονομικό!) φωτισμό

Ξεκίνησε στην ΕΕ η εφαρμογή του τριετούς προγράμματος αντικατάστασης των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως. Ηδη από σήμερα απαγορεύεται η κατασκευή και η εισαγωγή στις 27 χώρες-μέλη λαμπτήρων ισχύος 100 Watt και άνω και ως τον Σεπτέμβριο του 2012 οι«παλαιές λάμπες θα αποτελούν πλέον παρελθόν στην Ευρώπη», όπως σημειώνει η Επιτροπή. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν ετησίως κατά μέσον όρο 50 ευρώ έκαστο αν αντικαταστήσουν τις παλαιές λάμπες με νέες φθορισμού, αλογόνου ή LΕD. Το όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ..

ετησίως. Η εξοικονόμηση σε ενέργεια (άρα και σε χρήμα) είναι προφανής από τις λάμπες που εκτίθενται σε κατάστημα του Ντόρτμουντ της Γερμανίας. (RΕUΤΕRS/ΙΝΑ FΑSSΒΕΝDΕR)
ΤΟ ΒΗΜΑ




Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 1ης Σεπτεμβρίου 2009

Free Image Hosting Free Image Hosting Free Image Hosting