ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

...Σπίτια δίπλα στο κύμα

Πιο κοντά στο κύμα φέρνει την αστική δόμηση το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το νέο σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, όχι μόνο να μην βελτιώνει, αλλά να καταργεί πολλές από τις περιοριστικές διατάξεις της υπάρχουσας νομοθεσίας. Παρατηρητές ενέτασσαν το νέο χωροταξικό πλαίσιο στις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης προς διάφορες κοινωνικές ομάδες και οικονομικά...

συμφέροντα, των οποίων θέλει να διασφαλίσει την εύνοια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλαίσιο, η παράκτια περιοχή χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
* Στην «κρίσιμη ζώνη», η οποία περιλαμβάνει τα πρώτα 100 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλcron;ύ προς την ξηρά και τη θάλασσα.

* Ακολουθεί η «δυναμική ζώνη» που καταλαμβάνει τα επόμενα 100 μέτρα από την κρίσιμη ζώνη προς το εσωτερικό και στην οποία δίνεται συντελεστής δόμησης 0,5.

* Και η «υπόλοιπη παράκτια ζώνη», που εκτείu;εται από το τέλος της δυναμικής έως τα όρια του δήμου.

Ωστόσο, η “κρίσιμη ζώνη” χωρίζεται και αυτή σε τρία υποτμήματα. Στο θαλάσσιο τμήμα, δηλαδή τα πρώτα μέτρα της θάλασσας επιτρέπονται μόνο η δημιουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, τα ήπια έργα προστασίας των ακτών και οι εγκαταστάσεις καταδυτικών πάρκων. Στην όχθη (ζώνη ΚΧ1), που περιλαμβάνει τα πρώτα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, όπου επιτρέπονται εκτός των προαναφερθέντων και ελαφρές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων (!), οι οποίες προφανώς δεν περιλαμβάνουν μόνο τις ντουζιέρες...

Τέλος, στα 50 μέτρα που απομένουν (ζώνη ΚΧ2) επιτρέπονται τα πάντα! Η ανέγερση κατοικιών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ κ.λπ., νομιμοποιείται απόλυτα.

Για την ακρίβεια, ως ελάχιστη απόσταση για την ανέγερση κατοικιών έχουν οριστεί τα 50 μέτρα (!), για οικόπεδα που βρίσκονται σε υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο των 10 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας. Η κλίση του οικοπέδου είναι αντιστρόφως ανάλογη με την απόσταση όπου νομιμοποιείται να ανεγερθεί το κτίριο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην περίπτωση της “κρίσιμης ζώνης” η βιομηχανική δραστηριότητα απλώς περιορίζεται, αλλά δεν απαγορεύεται, ενώ επιτρέπεται ακόμη και η δημιουργία υποδομών μεταφορών.

Σε αναθεώρηση του Σχεδίου καλεί το ΠΑΣΟΚ

Με δήλωσή τους οι αρμόδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης, Γ. Μαγκριώτης, και Γ. Μανιάτης κάλεσαν την κυβέρνηση και τον κ. Σουφλιά να “δεσμευτούν” για την αναθεώρηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου “υπό το φως” των αλλαγών που προκάλεσε η πυρκαγιά. Τον κάλεσαν επιπλέον να δεσμευτεί και να ανακοινώσει την παράταση της διαβούλευσης πέρα από τα μέσα Σεπτέμβρη και τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας της Βουλής.

Αναφορικά με τη χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δήλωσαν ότι “συμπληρώνει το παζλ εμπορευματοποίησης και εκποίησης ενός από τα πιο ευαίσθητα και αξιόλογα κομμάτια της Ελλάδας”.
Καλυβιώτη Μαρία
www.avgi.gr
Τα γενέθλια του Michael Jackson (29 Αυγούστου 1958)

Το MTV και τα γενέθλια του Michael Jackson

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Βασιλία της POP Michael Jackson τα οποία δεν γιόρτασε ΠΟΤΕ, σχεδόν όλα τα μουσικά κανάλια ανα τον πλανήτη έχουν προγραμματίσει αφιέρωμα στον μεγάλο αυτό pop Star.
Στην Ελλάδα το ελληνικό MTV θα τιμήσει για ακόμη μια φορά τον Βασιλιά της pop, προβάλλοντας το Σάββατο 29 Αυγούστου, ημέρα των γενεθλίων του, ένα αφιέρωμα στο αξέχαστο καλλιτεχνικό έργο, τη μουσική πορεία, τον εκκεντρικό χαρακτήρα και τον πρωτοπόρο χορευτή Michael Jackson.

Το ξεχωριστό αυτό αφιέρωμα παρουσιάζεται με αφορμή τα 51α γενέθλια του Michael Jackson, τα οποία δεν γιόρτασε ποτέ. Για κάποιους όμως ο Βασιλιάς της pop δεν θα πεθάνει ποτέ.........

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 29 Αυγούστου θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι εκπομπές Michael Jackson Videography, Michael Jackson Top 10 video countdown, Michael Jackson Influence on music και Michael Jackson Human Nature.

Ο ξαφνικός θάνατος του Michael Jackson συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και σόκαρε εκατομμύρια fans του.
Ο Βασιλιάς της pop ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, μια μουσική διάνοια που άγγιξε πολλές γενιές θαυμαστών. Το άστρο του θα εξακολουθεί να λάμπει, καθώς με τη μουσική και το χαρακτήρα του ξεπέρασε κάθε κοινωνικό και γεωγραφικό εμπόδιο, διαμόρφωσε τα video clips σε μια σύγχρονη μορφή τέχνης ενώ η ταύτισή του με το MTV ήταν αδιαμφισβήτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Michael Jackson

Michael Jackson Η ταφή του θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου

Το σίριαλ με την κηδεία και την ταφή του Michael Jackson συνεχίζεται. Δύο μήνες μετά τον θάνατο του βασιλιά της ποπ, η σωρός του αναμένεται να ενταφιαστεί στις 3 Σεπτεμβρίου, και όχι στις 29 Αυγούστου, ανήμερα των γενεθλίων του, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί…

Αν και ο εκπρόσωπος της οικογένειας δεν φρόντισε να διευκρινίσει τον λόγο της νέας αναβολής της ταφής του Jackson, πληροφορίες λένε ότι κάποια μέλη της οικογένειας είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο να ταφεί ο «βασιλιάς της ποπ» ανήμερα των 51ων γενεθλίων του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Forest Lawn memorial park στο Glendale, νεκροταφείο διαφορετικό από αυτό που πραγματοποιήθηκε η σύντομη θρησκευτική τελετή στη μνήμη του στις 7 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια που προκάλεσαν τον .........

θάνατο του Jackson στις 25 Ιουνίου, ο οποίος υπέκυψε μετά από καρδιακή ανακοπή.
Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται σχετικά με τα φάρμακα που λάμβανε ο τραγουδιστής, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις αρχές να κάνουν επιδρομή σε ένα φαρμακείο του Μπέβερλι Χιλς, από το οποίο ο Jackson αγόραζε συχνά διάφορα σκευάσματα.

Επίσης, μία δικαστική απόφαση την Παρασκευή (21/8) έθεσε τέλος στη διαμάχη της οικογένειας Jackson με την εταιρεία AEG σχετικά με την περιοδεία μίας έκθεσης αφιερωμένης στον «βασιλιά της ποπ», δικαιώνοντας την διοργανώτρια εταιρεία.

Η έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι ακόμα γνωστό, θα περιοδεύσει σε τρεις πόλεις, όπου και θα είναι ανοικτή για το κοινό για 6 μήνες σε κάθε μία από αυτές. Στη London 02 Arena, όπου ο Jackson θα πραγματοποιούσε το πολυαναμενόμενο comeback του, θα φιλοξενηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου.

Μέσα στον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα της ταινίας – αφιέρωμα στον Jackson «This is it», με αποσπάσματα από τις πρόβες του «βασιλιά της ποπ» για τις τελευταίες του εμφανίσεις.

Διαβάστε επίσης: Michael Jackson

Ενημέρωση για τον ιό της νέας γρίπης στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας

Εγκυκλίους που αφορούν στα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της νέας γρίπης έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Αρη Σπηλιωτόπουλου, οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν δρομολογήσει και υλοποιήσει δράσεις, αναφορικά με την επιμόρφωση σχετικά με τη νέα γρίπη και τον περιορισμό μετάδοσης του ιού.

Όλες οι δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, έχει συσταθεί Συντονιστικό όργανο για την πρόληψη-αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

Αποστέλλεται προσωπικό φυλλάδιο ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της .........

γρίπης σε κάθε εκπαιδευτικό όλης της χώρας.

Σχετικό έντυπο υλικό θα διανεμηθεί και σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φροντιστήρια, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει, με στελέχωση από ενημερωμένο προσωπικό, γραμμή τηλεφώνου για την εκπαιδευτική κοινότητα και για όλους τους φορείς αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την ενημέρωση για τον ιό της γρίπης.

Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια ανά νομό, τα οποία απευθύνονται στους προϊσταμένους και διευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και σε όσους εμπλέκονται με τη σχολική κοινότητα.

Αποστολή εντύπων σε όλα τα σχολεία της χώρας, Περιφερειακές Διευθύνσεις, εποπτευόμενους φορείς, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οργάνωση και διαρκής ανανέωση ιστοσελίδας ΥΠΕΠΘ, ώστε να περιλαμβάνει ό,τι διαθέσιμο υλικό υπάρχει.

Michael Jackson

Στο φαινόμενο που ονομάζεται Michael Jackson αφιερώνει σήμερα το λογότυπο της η Google.

Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον (29 Αυγούστου 1958 - 25 Ιουνίου 2009) ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, τραγουδοποιός και παραγωγός. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος. Είναι ευρέως γνωστός ως «Βασιλιάς της Ποπ».

Γεννήθηκε στο Γκάρι της Ιντιάνα.
Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως τραγουδιστής της Motown με το συγκρότημα Jackson 5 (αποτελούμενο από τα αδέλφια Jackson), στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Ενώ ήταν ακόμη μέλος των Jackson 5, το 1971 ξεκίνησε τις πρώτες σόλο ηχογραφήσεις του στην ίδια εταιρία. Το 1975 το συγκρότημα αποχώρησε από τη Motown και εντάχθηκε στο δυναμικό της Epic αλλάζοντας το όνομα σε Jacksons.
Ο Τζάκσον άρχισε ουσιαστικά τη σόλο σταδιοδρομία του το 1979 με τον δίσκο Off the Wall (τυπικά ......

αποχώρησε από τους Jacksons το 1987). Από τότε, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά καλλιτέχνες στην ιστορία της μαύρης μουσικής και ένας από τους πιο επιτυχημένους σόλο καλλιτέχνες συνολικά στην ιστορία της μουσικής.

Ο δίσκος Thriller του 1982 κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία, και παραμένει έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει 104 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως σύμφωνα με το Guinness World Records. Έμεινε στην κορυφή του Billboard album chart για 37 εβδομάδες, κέρδισε 7 βραβεία Grammy και 7 τραγούδια του ανέβηκαν στο top-10. Εκτός από τα άλμπουμ του, ο Τζάκσον κατέχει επίσης 13 νούμερο ένα τραγούδια στον πίνακα με τα 100 δημοφιλέστερα τραγούδια του περιοδικού Billboard, συμπεριλαμβανόμενων των «Don't Stop 'Til You Get Enough», «Rock With You», «Billie Jean», και «Beat It» καθώς και επιπλέον τέσσερα τραγούδια με τους Jackson 5.
Οι ιδιαίτερες χορευτικές του κινήσεις, τα βίντεο κλιπ, και η ποπ εμφάνισή του έχουν εμπνεύσει και έχουν επηρεάσει πολλούς σημερινούς τραγουδιστές, όπως οι Usher, Beyoncé Knowles, Omarion και Justin Timberlake μεταξύ άλλων.

Από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 90, η προσωπική ζωή του Τζάκσον απασχόλησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα μια δικαστική διαμάχη βάσει κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παιδιών, η οποία οδήγησε τελικά σε αθώωσή του το 2005.

Το μεσημέρι της 25ης Ιουνίου 2009 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου UCLA στο Λος Άντζελες σε κωματώδη κατάσταση ύστερα απο καρδιακό επεισόδιο, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών.
Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προκάλεσε ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας στο διαδίκτυο και ακόμα και κατάρρευση γνωστών μηχανών αναζήτησης. Η υγεία του Τζάκσον τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του, ακόμα δεν έχουν εξιχνιαστεί πλήρως. Η κηδεία του "Βασιλιά της Ποπ" έγινε στις 07/07/09, ημέρα Τετάρτη, και συγκεκριμένα στις 8.00 πμ ώρα Αμερικής, 6.00 μμ ώρα Ελλάδος, στο κοιμητήριο του Φόρεστ Λόουν, ενώ η δημόσια επιμνημόσυνη τελετή πραγματοποιήθηκε 2 ώρες αργότερα στο STAPLES CENTER, γήπεδο της ομάδας μπάσκετ του Λος Άντζελες, LA Lakers, την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές απ' όλο τον κόσμο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: κατα την Βικιπαίδεια, η Κηδεία του Michael Jackson έγινε στις 7/7/2009.
Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα η Κηδεία του θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου.


Δισκογραφία

* 1971: Got to Be There
* 1972: Ben
* 1973: Music and Me
* 1975: Forever, Michael
* 1979: Off the Wall
* 1982: Thriller
* 1987: Bad
* 1991: Dangerous
* 1995: HIStory
* 1997: Blood on the Dance Floor
* 2001: Invincible


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε ο Michael Jackson

Michael Jackson: Η ταφή του θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου

Michael Jackson - Black Or White (Video Clip)

Michael Jackson - Billie Jean (Video Clip)


Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 29ης Αυγούστου 2009

Ele29.jpg (682 KB) 8arr29.jpg (250 KB) foni29.jpg (283 KB) messlogos.jpg (426 KB)Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικο Χωροταξικό Σχέδιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά

Tο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι πρόκειται γι άλλη μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού».
Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά αποτελείται από 4 κεφάλαια και 18 άρθρα.
Τα σημαντικότερα σημεία...

του Πλαισίου είναι τα εξής:
Ορίζονται οι Ζώνες Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και των Νησιών. Προβλέπεται η διαφοροποίηση σε τρεις ζώνες που καθεμιά τους διαθέτει χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα και που προσδιορίζονται καταρχήν ανάλογα με την απόστασή τους από την ακτογραμμή. Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κομμάτι του παράκτιου χώρου, το μέτωπο στο μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας, που παράλληλα δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων, οπωσδήποτε όμως με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο ξεκινά από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).

Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα ξεκινά από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο προς την θάλασσα όριό της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα ξεκινά από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ΄ ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).

Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς τη θάλασσα όριο της Δυναμικής Ζώνης μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται μέχρι και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή μέχρι υψόμετρο 600 μ. αν η εν λόγω ισοϋψής βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Ο.Τ.Α. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού κατά περίπτωση, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.

Στο σχέδιο παρουσιάζονται οι Κατευθύνσεις Χωροταξικής Οργάνωσης ανά ζώνη διαχείρισης, γίνεται δηλαδή αναλυτική αναφορά στο ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε ζώνη και ποιες όχι, στα πλαίσια της προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Ειδικότερα για την Κρίσιμη Ζώνη, πού αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα του παράκτιου χώρου, προβλέπονται τα εξής:

Στο θαλάσσιο τμήμα (ΚΘ) επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, η κολύμβηση, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι ερευνητικές εργασίες κ.λπ. Επιτρέπονται επίσης συγκεκριμένα έργα, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις και ήπια τεχνικά έργα προστασίας των ακτών. Απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση ή αγκυροβόληση θαλάσσιων σκαφών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το χερσαίο τμήμα (ΚΧ) διακρίνεται στο ΚΧ1 (από την ακτογραμμή έως τα 50 μέτρα) και το ΚΧ2 (από τα 50 ως τα 100 μέτρα). Στο 1ο τμήμα, δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή (πλην ελάχιστων αναγκαίων ήπιων εξαιρέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα) και επίσης απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση και στάθμευση οχημάτων.

Στο 2ο τμήμα (ΚΧ2) επιτρέπεται κάποια δόμηση, αλλά μόνον υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους (χρήσεων, αποστάσεων, αρτιοτήτων, μεγεθών), λαμβάνοντας - βεβαίως - υπόψη και τα προβλεπόμενα από τα Ειδικά Πλαίσια που έχουν ήδη προηγηθεί, και διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης για αναψυχή των πολιτών. Συγκεκριμένα, για τη δόμηση κτηρίων που προορίζονται για χρήση κατοικίας ή αναψυχής, ακολουθούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Η ελάχιστη απόσταση (Ε) τοποθέτησης των κτισμάτων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη), με την επιφύλαξη όσων ειδικότερα προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ορίζεται σε συνάρτηση με το υψόμετρο του γηπέδου (Υ) από τη στάθμη της θάλασσας, ως εξής:

- Για Υ ίσο ή μεγαλύτερο των 10 μέτρων, Ε = 50 μέτρα.

- Για Υ < 10 μ., ισχύει: Ε = 50 + (10-Υ) Χ 5.

Ελάχιστο υψόμετρο εδάφους στο σημείο τοποθέτησης των κτηρίων ορίζονται τα 2 μέτρα.

Σε περίπτωση κρημνού, το κτίσμα κατασκευάζεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το χείλος του κρημνού. Ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από τυχόν παρακείμενες όχθες ποταμών ή λιμνών ορίζονται τα 50 μ. από την παρόχθια ζώνη.

Σημειώνεται ότι, στο τμήμα ΚΧ2 επιτρέπεται η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας (όπως το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει την σύνδεση του συνόλου των κατοικημένων νησιών της χώρας με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας, δηλαδή με το διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία θα διατηρούν σε εφεδρεία και τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής ενέργειάς τους, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου), υπόγεια εφόσον είναι δυνατόν, βάσει σχεδιασμού, καθώς και των απαιτούμενων για την ορθή λειτουργία τους εγκαταστάσεων υπό την προϋπόθεση υλοποίησης τους με αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τυχόν παλαιότερες αυστηρότερες ρυθμίσεις ως προς τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, κατισχύουν των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για τη Δυναμική Ζώνη. Στο χερσαίο τμήμα της:

- Σε περιοχές επέκτασης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων τα κτήρια των προβλεπομένων χρήσεων (οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής) δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% της κάλυψης των οικοπέδων και τους τρεις ορόφους.

- Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), απαγορεύεται η δημιουργία ορισμένων χρήσεων (όπως νέων εγκαταστάσεων βιομηχανίας / βιοτεχνίας). Σε ό,τι αφορά στη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων ακολουθούνται οι όροι και περιορισμοί που τίθενται από το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

- Για τις λοιπές επιτρεπόμενες χρήσεις και μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,5, ενώ για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς, ακολουθούνται ανά χρήση οι ισχύουσες διατάξεις.

Για το χερσαίο τμήμα της Υπόλοιπης Παράκτιας Ζώνης δεν τίθενται επιπλέον περιορισμοί σε σχέση με τα όσα ισχύουν ως σήμερα. Κατά τον σχεδιασμό του χώρου θα πρέπει να γίνεται σφαιρική εκτίμηση και αντιμετώπιση των σωρευτικών επιπτώσεων των επιμέρους τομεακών πολιτικών, καθώς και έλεγχος των παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παράκτιο οικοσύστημα. Επιπλέον, ενθαρρύνεται -όπου αυτό είναι δυνατόν- η δημιουργία περισσοτέρων ελευθέρων και πρασίνων χώρων, η χρήση των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής καθώς και η χρήση ανανεώσιμων κι εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ως συμπληρωματικών μέσων υλοποίησης των στόχων του παρόντος Πλαισίου.

Ειδικότερα, για τη χωροθέτηση αιολικών μονάδων στο νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο καθώς και στις ακατοίκητες νησίδες ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα (8 και 10) του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Παράλληλα, ορίζονται οι κανόνες ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο, που ορίζονται στο Παράρτημα IV του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές του παράκτιου χώρου (συμπεριλαμβανομένων και των μητροπολιτικών περιοχών) και στα νησιά, διακρίνεται ζώνη υψηλής ανταγωνιστικότητας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 350 μ. από τον αιγιαλό.

Στη ζώνη αυτή, που παρατηρείται υψηλός ανταγωνισμός χρήσεων γης και δραστηριοτήτων όλων των ειδών, με άμεση ή έμμεση επίπτωση στον τουρισμό, δίδονται μεταξύ άλλων, κατευθύνσεις για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων - χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις περιοχές, που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά. Ιδίως βιομηχανικές / βιοτεχνικές εγκαταστάσεις - με εξαίρεση αυτές που έχουν ανάγκη θαλασσίου μετώπου - εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτήρια και γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτήρια περίθαλψης, πρατήρια καυσίμων.

Στις υπόλοιπες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος η χωροθέτηση άλλων χρήσεων επιτρέπεται σε τμήματα τους, που δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, είτε μεμονωμένα, είτε σε οργανωμένους υποδοχείς.

Επίσης, δίνονται ειδικές κατευθύνσεις για τα νησιά και τις παράκτιες οικιστικές περιοχές. Ειδικότερα, για τα νησιά:

- Για την άρση της γεωγραφικής τους απομόνωσης, επιδιώκεται η βελτίωση της μεταφορικής τους σύνδεσης και η διεύρυνση της προσβασιμότητάς τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επέκταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υφισταμένων υποδομών, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού.

- Για τη διατήρηση και ενίσχυση της παραγωγικής πολυμορφίας και τη συγκράτηση-αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, επιδιώκεται η διαφοροποίηση της οικονομικής τους βάσης και των προτύπων ανάπτυξής τους. Πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές νησιωτικής ανάπτυξης, που θα στηρίζονται στην καινοτομία και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, στην προβολή της νησιωτικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

- Για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελκυστικότητας των νησιών και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε αυτά, επιδιώκεται η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και ιδίως των υδάτων και η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της νησιωτικής φυσικής και πολιτιστικής/ αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάθε νησιού, απομακρύνοντας κατασκευές και έργα ξένα προς τη φυσιογνωμία τους.

Σε ό,τι αφορά τις παράκτιες οικιστικές περιοχές, ορίζονται τα εξής:

- Δίνονται κατευθύνσεις για την εναρμόνιση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ με τις προτάσεις του παρόντος πλαισίου, και ειδικότερα κατά την φάση των εντάξεων, επεκτάσεων ή αναθεωρήσεων.

- Ενθαρρύνεται η χρήση πολεοδομικών και οικοδομικών προτύπων που θα εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και προστασία των οικοσυστημάτων.

- Επιδιώκεται, επίσης, ο περαιτέρω περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διασποράς έργων και δραστηριοτήτων και ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

Στο Ειδικό Πλαίσιο προσδιορίζονται οι Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες και οι Επιτροπές Διαχείρισης. Η εξειδίκευση των κατευθύνσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιου Χώρου δεν μπορεί παρά να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας κι όπου χρειαστεί και τοπικά, ανά παράκτιο οικοσύστημα, που θα αποτελεί διαχειριστική ενότητα, πέραν των στενών διοικητικών ορίων.
Κέρδος onlineΊντερνετ με... ταχύτητα φωτός

Σύντομα αρχίζει και στη χώρα μας η δημιουργία μεγάλου δικτύου οπτικών ινών

Σερφάρισμα στο Ίντερνετ με ταχύτητες τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με αυτές που προσφέρουν σήμερα οι πιο γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις (ΑDSL)...

Μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition) μέσω Διαδικτύου, με ποιότητα εφάμιλλη του κινηματογράφου! Τηλεδιασκέψεις όπου οι συνομιλητές θα αισθάνονται ότι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον!

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις εφαρμογές που θα προσφέρουν τα νέα........

υπερηχητικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που έρχονται και στη χώρα μας και αποτελούν το επόμενο σημαντικό βήμα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίκτυα νέας γενιάς, τα οποία θα απλωθούν σε περισσότερα από δύο εκατ. νοικοκυριά.

Οι ανάγκες των Ελλήνων χρηστών και κυρίως των επιχειρήσεων για γρήγορες και σύγχρονες υπηρεσίες επικοινωνιών μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν, διαπιστώνουν ήδη τα στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια τα 256 Κbps στις συνδέσεις του Ίντερνετ θεωρούνταν... αστρονομική ταχύτητα! Σήμερα οι συνδέσεις των 8 Μbps ή 12 Μbps, απλώς ικανοποιούν. Αύριο τα 30 Μbps ή τα 40 Μbps μπορεί να μην αρκούν. Είναι προφανές- τονίζουν τα ίδια στελέχη- ότι θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο όπου οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο ανεβαίνουν στα 50 Μbps ή ακόμα και στα 100 Μbps, κάτι που γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν ήδη προσαρμόσει τη στρατηγική τους στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Δίκτυα που θα καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο (last mile) της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το Διαδίκτυο, καθώς θα φθάνουν μέχρι το σπίτι του και γι΄ αυτό αποκαλούνται «Fiber-to-the-Ηome» (FΤΤΗ). Στη Σουηδία μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν ήδη συνδεθεί μέσω της τεχνολογίας αυτής, ενώ στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, που αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών σπιτιών. Στη Γαλλία η εθνική στρατηγική έχει ως στόχο τη σύνδεση 4 εκατ. κατοικιών μέχρι το 2012.

Οι οπτικές ίνες

Στη χώρα μας, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί σχέδιο για την εξάπλωση ενός μεγάλου δικτύου οπτικών ινών που θα φτάσει σε 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, δίκτυο οπτικών ινών θα αποκτήσουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι 52 πρωτεύουσες νομών και συνολικά 186 δήμοι. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με τις πρώτες συνδέσεις να είναι διαθέσιμες σε περίπου τρία χρόνια.

Οι οπτικές ίνες προσφέρουν... υπερηχητικές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που φτάνουν μέχρι τα 100 Μbps (έναντι 24 Μbps που θεωρητικά προσφέρει αυτήν τη στιγμή - μόνο για τη λήψη δεδομένων- η υπάρχουσα τεχνολογία ΑDSL). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, όπως είναι η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, το πολύ γρήγορο σερφάρισμα στο Ίντερνετ, η τηλεεργασία, η τηλεϊατρική κ.λπ.

Οι σύμβουλοι του υπουργείου Μεταφορών εκτιμούν ότι το 2013 θα έχουν ευρυζωνική σύνδεση συνολικά 2,4 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά (64% διείσδυση). Από αυτά, τουλάχιστον το 45% θα έχει πρόσβαση μέσω του δικτύου οπτικών ινών.

ΟΤΕ: ανεβάζει... ταχύτητες με ενδιάμεσης γενιάς τεχνολογία

ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ στο Ίντερνετ όμως, ετοιμάζεται να ανεβάσει και ο ΟΤΕ. Δεδομένου ότι η υλοποίηση του σχεδίου των οπτικών ινών του υπουργείου Μεταφορών θα απαιτήσει αρκετό χρόνο (οι πρώτες συνδέσεις θα είναι διαθέσιμες από το 2012), ο Οργανισμός σχεδιάζει να επενδύσει άμεσα στην «ενδιάμεση λύση» της τεχνολογίας VDSL (Very high bitrate Digital Subscriber Line), αναβαθμίζοντας το σημερινό δικό του ευρυζωνικό δίκτυο (ΑDSL).

Μέσω της αναβάθμισης αυτής, πολύ σύντομα θα μπορεί να προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ έως 52 Μbps!

Ειδικότερα, στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει το πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ για παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων VDSL (τεχνολογία κατά μία γενιά νεώτερη από το ΑDSL, η οποία μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ταχύτητα μετάδοσης και λήψης δεδομένων) σε συνδρομητές στους Αμπελοκήπους, στην Άνοιξη, στο Κουκάκι, στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η τεχνολογία VDSL θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να αυξήσει τη χωρητικότητα στο δίκτυό του, παρέχοντας θεωρητικές ταχύτητες έως 52 Μbps, έναντι των 24 Μbps που είναι σήμερα η ανώτατη θεωρητική ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ. Από την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα «ανεβάσει» ταχύτητες ο ΟΤΕ και στο υπόλοιπο δίκτυο σε όλη τη χώρα, αλλά και πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις. Η αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου του ΟΤΕ σε VDSL έχει εκτιμηθεί ότι θα κοστίσει στον Οργανισμό περί τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα πέμπτο του κόστους των περίπου 2,1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του έργου FΤΤΗ (οπτική ίνα στο σπίτι).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για την απόσυρση IX

Κατατέθηκε χθές το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει τη θέσπιση «περιβαλλοντικών» τελών κυκλοφορίας, οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση παλαιών οχημάτων και την καθιέρωση «πράσινου» δακτυλίου στην Αθήνα.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

- Ορίζεται ότι για την εφαρμογή των νέων μέτρων τα οχήματα κατατάσσονται, με βάση την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα τους και ανάλογα με την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους, σε τέσσερις κλάσεις.

Τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις τέλη κυκλοφορίας αναπροσαρμόζονται υπολογιζόμενα εφεξής με βάση τον κυβισμό και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα του οχήματος ως εξής:

* Για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κλάσης Α, τα υφιστάμενα ετήσια .......

τέλη μειώνονται κατά 18 ευρώ, κλάσης Β, αυξάνονται κατά 50 ευρώ, κλάσης Γ, αυξάνονται κατά 100 ευρώ, κλάσης Δ, αυξάνονται κατά 150 ευρώ. Για τα υβριδικά και για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και για τα οχήματα υδρογόνου με κυβισμό μέχρι 1928 κ.ε. που ανήκουν στην κλάση Α, δεν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, ενώ για τα οχήματα αυτά με μεγαλύτερο κυβισμό, τα τέλη κυκλοφορίας περιορίζονται στο ήμισυ των προβλεπομένων.

* Για τα ελαφρά και βαρέα φορτηγά οχήματα δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης κλάσης Α τα τέλη μειώνονται κατά 30%, κλάσης Β αυξάνονται κατά 10%, κλάσης Γ αυξάνονται κατά 15%, κλάσης Δ αυξάνονται κατά 20%.

Για την προμήθεια του σήματος τελών κυκλοφορίας, από τα πιστοποιημένα σημεία συναλλαγής (τράπεζες κ.λ.π.) είναι απαραίτητη εφεξής η προσκόμιση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων του οχήματος.

Η αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας εφαρμόζεται για τα τέλη του έτους 2010 στα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και για τα τέλη του έτους 2011 στα φορτηγά εν γένει οχήματα.

Η επιπλέον διαφορά των τελών κυκλοφορίας που προκύπτει από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και των καταβαλλομένων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αποτελεί, στο σύνολό της, έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Λεπτομέρειες για την εφαρμογή των προαναφερόμενων καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση.

- Παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την αποδεδειγμένη απόσυρση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας, τα οποία κλιμακώνονται, ανάλογα με τον κυβισμό τους ως εξής: 500 μέχρι 2.200 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, 500 μέχρι 2.000 ευρώ για τα ελαφρά φορτηγά (μέχρι 1,5 τ.) και 3.000 μέχρι 9.000 ευρώ για βαρέα φορτηγά. Παράλληλα προβλέπεται ότι, τα προαναφερόμενα ποσά (κίνητρα) προσαυξάνουν κατά 1.000, 1.500 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα, στην περίπτωση αντικατάστασης με αγορά καινούργιου ή μη οχήματος. Παρέχεται εξουσιοδότηση στου υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών να καθορίζουν με αποφάσεις τους, την ειδικότερη διαδικασία, τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τη διάρκεια ισχύος, τον τρόπο καταβολής των οικονομικών κινήτρων κ.λ.π.

- Αναθεωρείται από 1-9-2011, το σύστημα περιορισμού της εισόδου των οχημάτων στον υφιστάμενο δακτύλιο της Αθήνας, με βάση την κατηγορία του οχήματος και την κλάση στην οποία ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα του. Για την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των οχημάτων στον πράσινο δακτύλιο της Αθήνας, εκδίδονται ειδικά έγχρωμα σήματα.

Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας σε Pdf [ Download ] (642Kb)

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήρης Δράκος για την σχολική στέγη.

Στην σχολική στέγη αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους Δημοσιογράφους.
Εκτός των υπολοίπων θεμάτων ο Κος Δράκος αναφέρθηκε και στην σχολική στέγη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κου Δράκου έχουν ως εξής:

«Πρώτ΄ απ΄όλα, να σας πω ότι πήραμε σήμερα την ετήσια επιχορήγηση για τη Σχολική Στέγη από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ, που είναι αυξημένη από πέρυσι παρά την οικονομική κρίση κι ανέρχεται συνολικά στο ποσό του 1.500.00 €. Θα δοθεί σε δύο δόσεις, 700.000 € & 800.000 € μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι πολύ σημαντικό γιατί φαίνεται ότι απέδωσαν οι διεκδικήσεις μας κι εντός των ημερών θα .......

έχουμε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού τη συνολική πρόταση για την ανάπτυξη του προγράμματος της περιόδου αυτής και της συμπλήρωσης του ήδη τρέχοντος προγράμματος, του οποίου οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται.
Δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα που σχετίζονται με χρηματοδοτήσεις, αλλά όταν βλέπει κανένας τη γενικότερη χρηματοδοτική δυσκολία, κι έχει μια θεαματική αύξηση στη χρηματοδότηση της τάξης του 50%, δεν μπορεί παρά να εκφράσεις την ευαρέσκειά σου για το γεγονός αυτό.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι κατατέθηκε από τον ΟΣΚ στο Ελεγκτικό Συνέδριο η τελική αίτηση-έγκρισης για την υπογραφή της σύμβασης για το Μουσικό Σχολείο και την έναρξη των εργασιών. Θέλω να πιστεύω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα κάνει σύντομα τη δουλειά του και ως εκ τούτου πολύ γρήγορα θα αρχίσουν οι εργασίες για το έργο αυτό. Επικοινώνησα σήμερα με το κ.Αγιάσογλου του ΟΣΚ για τα δύο αυτά θέματα και για άλλα, τα οποία θα αναγγείλουμε αργότερα για το πρόγραμμα εφαρμογής του ΟΣΚ στη Μεσσηνία.
Θέλω να πω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και την έγκριση για τη δημοπράτηση του Λυκείου Φιλιατρών» κατέληξε στην ομιλία του ο κος Δράκος.

Ερώτηση Κουσελά για τις κακοτεχνίες στη σιδηροδρομική γραμμή Ζευγολατιού-Κυπαρισσίας Τρίπολης-Κορίνθου.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για τις κακοτεχνίες των έργων ανακαίνισης στη σιδηροδρομική γραμμή Ζευγολατιού-Κυπαρισσίας Τρίπολης-Κορίνθου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:........


«Στα σοβαρά προβλήματα αρμοδιότητας ΟΣΕ που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και ανησυχία στους πολίτες της Μεσσηνίας (περικοπή δρομολογίων Πελοποννήσου, αύξηση εισιτηρίων κ.λ.π), ήλθε πρόσφατα να προστεθεί και η διαπίστωση σοβαρών κακοτεχνιών στα πρόσφατα ανακαινισμένα τμήματα της γραμμής Ζευγολατιού-Κυπαρισσίας, Τρίπολης-Κορίνθου.

Αποτέλεσμα αυτών των κακοτεχνιών είναι οι αυτοκινητάμαξες τύπου Rail Bus και MAN να υφίστανται εκτεταμένες φθορές στους τροχούς και να εισέρχονται προς τόρνευση στο μηχανοστάσιο Καλαμάτας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μου και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι εμφανιζόμενες φθορές στους τροχούς είναι μεγάλης έκτασης, με κίνδυνο μετά την αλλεπάλληλη τόρνευση, να μειωθούν τα επίπεδα ασφαλείας τους και να οδηγηθούμε σε ακινητοποίηση των αντίστοιχων αμαξοστοιχιών, με συνέπεια όχι μόνο περικοπή, αλλά και…εξαφάνιση των αντίστοιχων δρομολογίων!

Επειδή ο ΟΣΕ, αντί να προχωρήσει επειγόντως στην αποκατάσταση των προβληματικών τμημάτων της γραμμής, καταφεύγει σε εμβαλωματικές λύσεις, σε βάρος του τροχαίου υλικού, της ομαλότητας και της βιωσιμότητας των δρομολογίων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Είναι σε γνώση των κακοτεχνιών, των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και των «λύσεων» που επιλέχθηκαν στη συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή;
- Αν ναι, τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση της γραμμής και για τη διατήρηση των ήδη περικομμένων δρομολογίων που αυτή εξυπηρετεί;
- Υπάρχουν ευθύνες για τις συγκεκριμένες κακοτεχνίες και αν ναι, έχουν γίνει ενέργειες ώστε αυτές να αποδοθούν;
- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της γραμμής Καλαμάτας-Τρίπολης, με αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη σήραγγα του ‘Ισσαρη; »

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 28ης Αυγούστου 2009

Ele28.jpg (654 KB) 8arr28.jpg (250 KB) Foni28.jpg (266 KB) messlogos.jpg (426 KB)Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Βίντεο σοκ! Τελικά ζει ο Michael Jackson?

Στο παρακάτω βιντεάκι φαίνεται να κατεβαίνει κάποιος που θα έλεγε κανείς ότι είναι ο Michael Jackson αν δεν ήξερε ότι έχει πεθάνει.
Και αν είναι κάποιος άλλος- όχι διάσημος- πως εξηγείται ότι χρησιμοποιεί το επίσημο όχημα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO - ΣOK
Πηγή: Το τεφτέρι

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009: 2η Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού από τον Σύλλογο Γυναικών Μεταμόρφωσης

Μια γιορτή δύο παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής που καθιέρωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης του Δήμου Παπαφλέσσα, διοργανώνεται από τον Σύλλογο για 2η συνεχόμενη χρονιά το Σάββατο 29 Αυγούστου 2009 στις 21.00

Η μοναδική ποικιλία της ντόπιας ντομάτας « Χοντροκατσαρή» θα είναι η βάση της μαγειρικής τέχνης των μελών του συλλόγου, οι οποίες συνδυάζοντας γνώση και φαντασία θα προσφέρουν μοναδικές γεύσεις στους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Το Μουσικό σχήμα του « Νίκου ...........

Παναγιωτακόπουλου » με λαικό και δημοτικό τραγούδι υπόσχεται μια αξέχαστη μουσική βραδιά με ατέλειωτο κέφι και χορό.
Το κρασί φυσικά θα προσφέρεται δωρεάν ( όπως και τα φαγητά ).
Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Μεταμόρφωσης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ της ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΕ

Πηγή: Μεταμόρφωση Μεσσηνίας


Στο γ' γκρουπ δυναμικότητας ο Ολυμπιακός

Τους αντιπάλους του στη φάση των Ομίλων του Champions League θα μάθει σήμερα στις 19:00 ο Ολυμπιακός, που επιστρέφει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από απουσία ενός έτους. Μαζί του στην κλήρωση του Μόντε Κάρλο και ο ΑΠΟΕΛ, στη δεύτερη συνεχή εκπροσώπηση της Κύπρου στο Champions League μετά την Ανόρθωση πέρυσι (η οποία είχε αποκλείσει τους ερυθρολεύκους»). Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα είναι στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ ο ΑΠΟΕΛ θα είναι στο τέταρτο.

O Oλυμπιακός αποφεύγει τις Μαρσέιγ, Ντιναμό Κιέβου, Στουτγκάρδη, Φιορεντίνα, Ατλέτικο Μαδρίτης (η οποία απέκλεισε τον Παναθηναϊκό), Μπορντό και Μπεσίκτας, καθώς βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας.

Αναλυτικά τα γκρουπ:............


Α’ Γκρουπ

Μπαρτσελόνα 121.853

Λίβερπουλ 118.899

Τσέλσι 118.899

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 111.899

Μίλαν 110.582

Άρσεναλ 106.899

Σεβίλλη 100.853Mpo

Μπάγερν Μονάχου 98.339

Β’ Γκρουπ

Λιόν 91.033

Ίντερ 87.582

Ρεάλ Μαδρίτης 78.853

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 71.525

Πόρτο 68.292

Άλκμααρ 64.826

Γιουβέντους 63.582

Ρέιντζερς 56.575

Γ’ Γκρουπ

Ολυμπιακός 52.633

Μαρσέιγ 48.033

Ντιναμό Κιέβου 46.370

Στουτγκάρδη 45.339

Φιορεντίνα 42.582

Ατλέτικο Μαδρίτης 41.853

Μπορντό 40.033

Μπεσίκτας 32.445

Δ’ Γκρουπ

Βόλφσμπουργκ 21.339

Σταντάρ Λιέγης 21.065

Μακάμπι Χάιφα 17.050

Ζυρίχη 14.050

Ρούμπιν Καζάν 9.525

Ουνιρέα Ουρζιτσένι 8.781

ΑΠΟΕΛ 4.016

Ντεμπρετσένι 1.633

Η πρώτη αγωνιστική των Ομίλων θα διεξαχθεί στις 15-16 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη στις 29-30/9, η τρίτη στις 20-21 Οκτωβρίου, η τέταρτη στις 3-4 Νοεμβρίου, η πέμπτη στις 24-25/11 και η έκτη και τελευταία στις 8-9 Δεκεμβρίου. Ως γνωστόν στη φάση των «16» προκρίνονται οι δύο πρώτοι των Ομίλων, ενώ οι τρίτοι των ομίλων συνεχίζουν στους «32» του Europe League.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ε.Ε.: Τροποποιήσεις στις άδειες οδήγησης

H Eυρωπαϊκή Ένωση τροποποιεί και εναρμονίζει πλήρως τις ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν ιατρικά δεδομένα για την έκδοση ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης.

Με δύο νέες οδηγίες, την 2009/112/ΕΚ και 2009/113/ΕΚ που μόλις δημοσιεύθηκαν, τροποποιεί προηγούμενες οδηγίες για το ίδιο θέμα, επιδιώκοντας κυρίως να βελτιώσει την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία στα κράτη-μέλη της.

Οι τροποποιήσεις αφορούν τις ιατρικές προδιαγραφές, για την οπτική ικανότητα, το διαβήτη και την επιληψία, τα δεδομένα των οποίων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό κείμενο επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση για οδήγηση και πρέπει να εξετάζονται.

Μεταξύ άλλων, στην οδηγία, 2009/ 113, που τροποποιεί την οδηγία 2006/126 για .........

την άδεια οδήγησης αναφέρεται ότι:

* Οπτική ικανότητα: Κάθε υποψήφιος για τη χορήγηση άδειας οδήγησης υποβάλλεται σε ενδεδειγμένες εξετάσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι διαθέτει επαρκή οπτική οξύτητα, για την οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Στην περίπτωση βάσιμων αμφιβολιών, σχετικά με την επάρκεια όρασης του υποψήφιου, ο τελευταίος εξετάζεται από αρμόδια ιατρική αρχή. Κατά την εξέταση αυτή παρέχεται ιδιαίτερη προσοχή, στην οπτική οξύτητα, στο οπτικό πεδίο, στην όραση σε ημίφως, στην ευαισθησία σε θάμβος, στη διπλωπία και σε άλλες οπτικές παραμέτρους, που μπορεί να είναι σημαντικές για την ασφαλή οδήγηση.

* Σακχαρώδης διαβήτης: Μπορεί να χορηγείται άδεια οδήγησης σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η να ανανεώνεται η άδεια οδήγησης. Ωστόσο, εφόσον τα άτομα αυτά τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία η σχετική γνωμάτευση εξουσιοδοτημένου ιατρού και η κατάλληλη για την κάθε περίπτωση τακτική ιατρική τους εξέταση, αλλά σε χρόνο, που δεν πρέπει να υπερβαίνει την πενταετία.

* Επιληψία: Ως επιληψία ορίζεται η εκδήλωση δύο η περισσότερων επιληπτικών κρίσεων σε χρονικό διάστημα μικρότερο από πενταετία. Η Επιτροπή επισημαίνει, ότι οι επιληπτικές κρίσεις η άλλες, αιφνίδιες διαταραχές της κατάστασης εγρήγορσης αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, εφόσον εκδηλωθούν σε άτομο που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα, και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε άτομο που έχει παρουσιάσει κάποια αρχική, η μεμονωμένη κρίση απώλειας συνείδησης πρέπει να συνιστάται να μην οδηγεί. Απαιτείται έκθεση ειδικού, όπου αναφέρεται το χρονικό διάστημα απαγόρευσης της οδήγησης, και η συνέχεια που πρέπει να δοθεί.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Παραγωγή βιοκαυσίμων τώρα και από ελαττωματικά καρπούζια

Αντί να καταλήγουν στη χωματερή ή να γίνονται λίπασμα, τα ελαττωματικά καρπούζια μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών συμπληρωμάτων και βιοκαυσίμων, εκτιμούν ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

«Περίπου το 20% της ετήσιας σοδειάς καρπουζιού αφήνεται στο χωράφι εξαιτίας επιφανειακών δυσχρωμιών ή παραμορφώσεων. Δείξαμε ότι ο χυμός αυτών των καρπουζιών είναι πηγή σακχάρων που μπορούν να υποστούν άμεσα ζύμωση» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Ουέιν Φις.

Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του αποδίδει 0,4 γραμμάρια καύσιμης βιοαιθανόλης ανά γραμμάριο σακχάρων καρπουζιού.

Πριν ακόμα δοθεί για ζύμωση, ο χυμός ........

του καρπουζιού μπορεί να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την απομόνωση λυκοπένιου και L-κιτρουλλίνης, δύο διατροφικών συμπληρωμάτων για τα οποία υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε η μέθοδος να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και την τομάτα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κιτρουλλίνη έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και ίσως αποδειχθεί χρήσιμη κατά της υπέρτασης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ανοιχτή επιθεώρηση Biotechnology for Biofuels.

Πηγή: in.gr

Παρακάμπτοντας τη νομική σκόπελο, το Pirate Bay επιστρέφει

Μόνο για μια ημέρα κατάφερε η σουηδική Δικαιοσύνη να κρατήσει offline το Pirate Bay. Ο δημοφιλής δικτυακός τόπος ανταλλαγής αρχείων φαίνεται ότι βρήκε νέο πάροχο πρόσβασης και λειτουργεί την Τετάρτη κανονικά.

Η τελευταία νομική περιπέτεια ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης απείλησε με πρόστιμο 50.000 ευρώ τον πάροχο πρόσβασης Black Internet, μέσω του οποίου συνδεόταν στο Διαδίκτυο το Pirate Bay.

H δικαστική απόφαση είχε στόχο να εμποδίσει τη λειτουργία του διαδικτυακού τόπου μέχρι να εκδικαστεί η νέα αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον του η κινηματογραφική βιομηχανία.

Τέσσερις άνδρες που βρίσκονται πίσω από το .........

Pirate Bay έχουν ήδη καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκισης για συνέργια σε παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας. Ορκίζονται όμως να συνεχίσουν τον κηρυγμένο πόλεμό τους κατά του copyright.

Η λειτουργία του δικτυακού τόπου κινείται σε μια νομικά γκρίζα περιοχή, καθώς τα πειρατικά αρχεία δεν αποθηκεύονται στους δικούς του διακομιστές, αλλά βρίσκονται διασκορπισμένα στους υπολογιστές των ίδιων των χρηστών.

Οι υπεύθυνοι του Pirate Bay υποστηρίζουν ότι οι χρήστες του σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
Εκτός λειτουργίας το Pirate Bay έπειτα από δικαστική παρέμβαση


«Άλλαξέ τους όλους εκτός από μένα...»

Αμετακίνητοι δηλώνουν οι κορυφαίοι υπουργοί την ίδια ώρα που ζητούν από τον Καραμανλή να κάνει ανασχηματισμό εδώ και τώρα.

Μύλος έχει γίνει η Ν.Δ. μετά και τις φωτιές που έκαψαν το ένα τρίτο της Αττικής. Μπροστά στον φόβο της κυβερνητικής κατάρρευσης και μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος ασκούν έντονες πιέσεις στον Πρωθυπουργό για να αναλάβει πρωτοβουλίες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ενός σαρωτικού ανασχηματισμού.

Από το Μαξίμου δεν βγαίνει... καπνός, αλλά .......

υπουργοί και βουλευτές προεξοφλούν τις αλλαγές, με βασικό επιχείρημα ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν μπορεί να ανέβει στη ΔΕΘ χωρίς να κάνει κάτι». Πεπεισμένοι ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών εμφανίζονται πλέον ακόμη και υπουργοί που μέχρι πρότινος- πριν οι φλόγες τυλίξουν τη Βορειοανατολική Αττική- απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Προβεβλημένα στελέχη, εξάλλου, εξακολουθούν να κρατούν ψηλά και το «σχέδιο εξόδου» με επίσπευση των εκλογών, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός «δεν έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή επιχειρούσαν χθες το απόγευμα να βάλουν φρένο στην έντονη φημολογία περί ανασχηματισμού, αναφέροντας ότι ο Πρωθυπουργός «θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ με πολιτική ατζέντα» και «δεν προκρίνει κινήσεις εντυπωσιασμού». Επέμεναν δε ότι από την πλευρά του κ. Καραμανλή δεν έχει γίνει καμία κίνηση που να υποδηλώνει ότι σχεδιάζονται αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το ρεύμα του ανασχηματισμού, ωστόσο, διαχέεται από χθες το πρωί σε όλη τη γαλάζια κομματική πυραμίδα, με τα περισσότερα στελέχη να υποδεικνύουν τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) ως τη χρονική στιγμή που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η κίνηση του Πρωθυπουργού.

Κλειδί οι δύο «πυροπαθείς»

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού έχουν οδηγήσει, ουσιαστικά, στην στοχοποίηση των κ.κ. Πρ. Παυλόπουλου και Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ αρκετοί υπουργοί και βουλευτές ζητούν την «κεφαλή επί πίνακι» και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγ. Αντώναρου, στον οποίο καταλογίζουν ένα επικοινωνιακό «ναυάγιο» που έκανε ακόμη πιο αρνητικό το κλίμα για την κυβέρνηση.

Κατά τα ίδια στελέχη, οι κ.κ. Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης και Αντώναρος είναι τα πρόσωπα- κλειδιά ενός ανασχηματισμού, καθώς η δική τους μετακίνηση θα κρίνει, όπως λένε, και το εύρος των αλλαγών.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι υπουργοί που θεωρούν ότι είναι επιβεβλημένο να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες πριν από τη ΔΕΘ, θεωρούν εαυτόν αμετακίνητο ή ότι είναι τα κεντρικά πρόσωπα που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα πορεία για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η συζήτηση αυτή είναι προφανές ότι προκαλεί ρήγματα στη συνοχή της κυβέρνησης και δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των υπουργών.

Ψυχρό κλίμα στην Κατεχάκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δίνη του κυκλώνα, προκρίνει τη λύση του ανασχηματισμού. Το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στη σχέση του με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (αρμόδιο για τον τομέα Δημόσιας Τάξης), ευνοεί αλλαγές στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη και πολλοί στη Ν.Δ. στοιχηματίζουν ότι ο υπουργός δεν θα είχε πρόβλημα με την αντικατάσταση του αναπληρωτή του.

Επίσης, θεωρούν ότι ο κ. Παυλόπουλος θα έβλεπε θετικά και την ανασύσταση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, αν και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε και μια παραδοχή από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι έκανε λάθος, όταν προ διετίας αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο υπουργείων.

Δείχνουν τους άλλους

ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ που προτρέπουν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες είναι και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια ωστόσο δεν θεωρεί ότι οι αλλαγές περνούν από το υπουργείο Εξωτερικών, αφού «τα προβλήματα της κυβέρνησης βρίσκονται σε άλλα υπουργεία», όπως με νόημα λένε στελέχη που κινούνται στον χώρο των κομματικών φίλων της. Τις αλλαγές στην κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένες και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, από τη στιγμή που οριστικοποιηθεί ότι ο εκλογικός χρόνος παρατείνεται για την άνοιξη του 2010. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θα έβλεπε αρνητικά τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, όπως το Εσωτερικών, που όπως λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό του κ. Μεϊμαράκη, εάν αντικατασταθεί ο κ. Παυλόπουλος. Στην περίπτωση, πάντως, που ο σχεδιασμός για εκλογές τον Οκτώβριο προχωρήσει, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει νόημα και, πολύ περισσότερο, μια μετακίνηση στο υπουργείο Εσωτερικών όπου με την προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει να τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός.

Τα σενάρια για αποδιοπομπαίους και «υπουργήσιμους»

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» των κορυφαίων υπουργών βλέπουν οι περισσότεροι στη Ν.Δ. μέσα από έναν ανασχηματισμό, αλλά πιθανολογούν ότι θα στηθεί ένα ντόμινο με συγχωνεύσεις και διαχωρισμούς υπουργείων, ώστε το νέο σχήμα να εκπέμψει ένα στίγμα «ανανέωσης» και «μεταρρύθμισης».

Με αυτή τη στόχευση, ο Πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει:

- Στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο πολλοί βλέπουν ότι μπορεί να αναλάβει νέος υπουργός, όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μαξ. Χαρακόπουλος κ.ά.

- Στην επανασύσταση του πρώην υπουργείου Προεδρίας ή Συντονισμού, ως πρώτο τη τάξει υπουργείο, στο οποίο μετακινούν τον κ. Πρ.

Παυλόπουλο, ενισχυμένο και με το υπουργείο Επικρατείας και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ο κ. Παυλόπουλος διατηρεί με αυτή την κίνηση τον τομέα Δημόσιας Διοίκησης και χάνει τους τομείς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

- Στον διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την επανασύσταση του υπουργείου Οικονομικών. Με την κίνηση αυτή, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στον τομέα των δημοσίων εσόδων. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, στη θέση αυτή να μετακινηθεί ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, αν δεν αντικαταστήσει τον κ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σχεδόν σε όλα τα σενάρια, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ.

Αντώναρος αντικαθίσταται. Ο ίδιος απέφυγε χθες να σχολιάσει τις εσωκομματικές επιθέσεις που δέχεται και, εμμέσως πλην σαφώς, μετέφερε το μήνυμα ότι κινείται πάντοτε με εντολές του Πρωθυπουργού. «Η προσπάθειά μου και ο στόχος μου είναι να κάνω τη δουλειά που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε με έμφαση.

Υπερυπουργός Υποδομών

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς θεωρεί ότι ένας ανασχηματισμός θα πρέπει να συνδυάζεται με τη «μεταρρυθμιστική» προσπάθεια της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν απορρίπτει τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο η Ν.Δ. θα εμφανιζόταν συνεπής ως προς τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δίνοντας παράλληλα και μια «πολιτική απάντηση» μετά τις πυρκαγιές. Έχει εισηγηθεί, ωστόσο, ο διαχωρισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα προκύψει από τη συγχώνευση του τομέα Δημοσίων Έργων και του νυν υπουργείου Μεταφορών. Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Σουφλιάς θα αρνηθεί την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του.
Θέλει αναβάθμιση

ΑΝΕΔΑΦΙΚΗ εμφανίζεται να θεωρεί τη μετακίνησή του- μέσα σε οκτώ μήνες- από το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, τη στιγμή μάλιστα που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και ολοκληρώνεται ο διάλογος για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι βέβαιο, όμως, όπως λένε συνεργάτες του ότι δεν θα αρνηθεί την προώθησή του σε υπουργό Επικρατείας, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο διαύλου μεταξύ του Μαξίμου και των υπουργείων, καθώς και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξάλλου, κι αυτός φέρεται ότι θεωρεί αναγκαίες τις αλλαγές στον άξονα του υπουργείου Εσωτερικών και του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρονικά...οι συνταγές για εξοικονόμηση έως 2 δισ.

ΔIEΘNH διαγωνισμό για την εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των συνταγών και της χορήγησης φαρμάκων αναμένεται να προκηρύξει εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση της σπατάλης στο χώρο της υγείας.
Η απόφαση ελήφθη χθες από τη Διυπουργική Eπιτροπή προμηθειών.
Η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού συστήματος εκτιμάται ότι, σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2 δισ. ετησίως στις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Η διαδικασία του διαγωνισμού ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομίας, να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός έως το τέλος........

Νοεμβρίου και να υλοποιηθεί το σύστημα σε έξι μήνες.
Με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος και στην Ελλάδα, θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρισης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει:

Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων (τελικά σημεία διάθεσης).

Τη λειτουργία κεντρικού συστήματος για τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.
Πηγή: Express.gr
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για αποζημίωση τοματοπαραγωγών

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου με θέμα την αποζημίωση των τοματοπαραγωγών Μεσσηνίας από τις ζημιές από το νέο εχθρό της τομάτας που ονομάζουν «Tuta absoluta και είναι επιβλαβές για τις καλλιέργειες μικρολεπιδόπτερο».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:.......

«Όπως έχει γνωστοποιηθεί στο ΥΠΑΑΤ και από την επιστολή του Νομάρχη Μεσσηνίας, από τον Ιούλιο του 2009 διαπιστώθηκε και ταυτοποιήθηκε η παρουσία του επιβλαβούς παθογόνου καραντίνας Tuta absoluta στην περιοχή της Τριφυλίας του Νομού Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα μικρολεπιδόπτερο το οποίο ονομάζεται φυλλορήκτης της τομάτας, προσβάλλει όλα τα σολανώδη με προτίμηση τον καρπό της τομάτας, τον οποίο υποβαθμίζει ποιοτικά.

Στη Τριφυλία στις καλλιέργειες τομάτας (υπαίθριες και θερμοκηπιακές), έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές οι οποίες είναι διαφοροποιημένες από περιοχή σε περιοχή, ενώ ο βαθμός προσβολής είναι μεγαλύτερος στις υπαίθριες καλλιέργειες. Όπως τονίζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ν.Α. Μεσσηνίας, παρά την έγκαιρη κινητοποίηση των τοπικών αρμοδίων υπηρεσιών της Ν.Α. Μεσσηνίας και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών προς τους παραγωγούς, παρατηρήθηκε εξάπλωση του επιβλαβούς αυτού οργανισμού, σε μικρό χρονικό διάστημα, στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας. Οι σημαντικές προσβολές έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς τομάτας, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, δεδομένου ότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχουν ακόμα δοθεί εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για το νέο αυτό εχθρό καραντίνας, ο οποίος σημειωτέον είναι εισαγόμενος. Παράλληλα, οι παραγωγοί τομάτας της περιοχής έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους, μετά την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής, η οποία την καθιστά μη εμπορεύσιμη.

Επειδή οι ζημιές είναι σημαντικές, το αίτημα των παραγωγών του Νομού Μεσσηνίας είναι να κινηθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί τομάτας για τη ζημιά που υπέστησαν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: θα κινηθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες διαδικασίες προς τον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά που έχουν υποστεί από την εισβολή του νέου αυτού εντόμου Tuta absoluta;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρωτοσέλιδα Μεσσηνιακού Τύπου της 27ης Αυγούστου 2009

Ele27.jpg (667 KB) 8arr27.jpg (263 KB) Foni27.jpg (456 KB) messlogos.jpg (426 KB)Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ελαιοκομικών φορέων.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς: – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: Ορθή εφαρμογή και αξιοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ελαιοκομικών φορέων.
Πρόσφατα εγκρίθηκαν τα υπηρεσιακά προγράμματα σαράντα πέντε αναγνωρισμένων ελαιοκομικών φορέων, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και την...

προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γνωστό ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών προϋποθέτει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας, χρηστή διαχείριση και συνεχή παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των στόχων, καθώς και αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών. Με άλλα λόγια τα προγράμματα αυτά είναι μια ακόμη ευκαιρία στη μάχη για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και δεν αποτελεί απλά πηγή χρηματοδότησης.

Είναι επίσης γνωστό ότι η απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν εγγραφεί σαν δαπάνες για το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος, πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Είναι πιθανό λοιπόν λόγω του χρονικού περιορισμού να υιοθετηθούν διαδικασίες αδιαφανείς, με απευθείας αναθέσεις ή με προβληματικούς διαγωνισμούς.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μάλιστα προβάλει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο έχουν χειρισθεί μέχρι σήμερα οι Οργανώσεις το ζήτημα και ήδη έχει απειλήσει με αναστολή των πληρωμών, αν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή διαφάνεια στο χειρισμό μου.

Η κοινοτική χρηματοδότηση συνιστά δημόσια δαπάνη και θα πρέπει να τηρούνται όλοι ο όροι διαφάνειας και αντικειμενικότητας στους διαγωνισμούς.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που προϊσταται της εφαρμογής των υπηρεσιακών προγραμμάτων αυτών, σύμφωνα με τον Κανονισμό του 867/2008, οφείλει να παρακολουθεί και να ελέγχει την υλοποίηση των προγραμμάτων, ώστε να τηρούνται πλήρως οι αρχές της διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Με ποια διαδικασία επιλέγηκαν οι ελαιοκομικοί φορείς που χρηματοδοτήθηκαν από τον Κανονισμό 867/2008 και ποιες εταιρίες υποστήριξαν τις διαδικασίες αυτές;- Πώς και σε ποιες εταιρίες ανατέθηκε από τους ελαιοκομικούς φορείς η διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της ιχνηλασιμότητας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗς
Τσουκνίδα
Δραματική η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα με "έκρηξη" της ανεργίας στις αγροτικές περιοχές επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Η σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο διάστημα 2003 – 2008 περίπου της τάξης του 18% και η ιδιαίτερα αισθητή αύξηση του αριθμού των ανέργων στις αγροτικές περιοχές, σχεδόν 17% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, επισημάνθηκαν από τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτο Καραμίχα, κατά την διάρκεια σημερινής συνάντησης του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου. Παράλληλα, η πτώση των...

επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και η μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της αξίας της, οδήγησαν σε απώλεια 1,5 δισ ευρώ περίπου σε σχέση με το 2003 για την χώρα.

Η συνάντηση έγινε εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τους κοινωνικούς εταίρους και συμμετείχαν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ.κ. Μιχάλης Βουμβουλάκης και Γρηγόρης Αλεξιάδης, καθώς και ο Ταμίας κ. Σταύρος Μπαμπατσούλης.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Καραμίχας, σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, διαπιστώνεται πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της αγροτικής παραγωγής, σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα και καθοδική πορεία της απασχόλησης στη γεωργία, χωρίς βελτίωση του ρυθμού ανανέωσης των απασχολουμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά, από 72,3 χιλ. σε 84,5 χιλ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισθητή άνοδο της ανεργίας (+16,87%), εξέλιξη που αναμένεται να συνεχιστεί με περαιτέρω επιδείνωση. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα «ανεπίσημα» στοιχεία, όπως έχει η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, η ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το 2008 με την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σημαντικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά-καλαμπόκι, ελαιόλαδο, φρούτα, βαμβάκι). Έχει εξάλλου ήδη καταγραφεί - και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η εξαιρετικά μεγάλη πτώση των τιμών σε μια σειρά σημαντικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο (-20%), τα φρούτα (μήλα : - 48%, ροδάκινα : - 43%), το αγελαδινό γάλα (-14%), γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνονται οι λειτουργικές δαπάνες των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που καλούνται να διαχειριστούν το επιπλέον κόστος που προκάλεσε - και συνεχίζει να προκαλεί η συσσώρευση αδιάθετης παραγωγής.

Παράλληλα, η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μεγεθύνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και οι μικρομεσαίες συνεταιριστικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, μια και είτε περιορίζεται η χρηματοδότησή τους, ή πραγματοποιείται με δυσμενέστερους όρους, θέτοντας σε κρίση την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε επίσης:

* Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καταναλωτές και παραγωγοί με την αγορά και την νοθεία στα τρόφιμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας-ηλεκτρονικού εμπορίου των αγροτικών διατροφικών προϊόντων, ικανό να διασφαλίζει τη διαφάνεια στην προώθηση και την εμπορία τους και να κατοχυρώνει την ποιότητα από τον τόπο παραγωγής έως τον καταναλωτή.
* Στις κρίσιμες πολιτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πλαίσιο του "Έλέγχου Υγείας" της ΚΑΠ. Κυρίως στην υιοθέτηση των ομόφωνων αποφάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ που αφορούν στην κατεύθυνση των ενισχύσεων προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην επιλογή του προταθέντος ύψους κατωφλίου εγγύησης των ενισχύσεων των παραγωγών , στην υιοθέτηση, από το 2011, του περιφερειακού μοντέλου των ενισχύσεων με σταδιακή προσέγγιση και ήπια εφαρμογή. Ενώ τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να διαμορφωθούν όροι και προϋποθέσεις στρατηγικής στην κατεύθυνση της πλήρους αποσύνδεσης και των ενισχύσεων του βάμβακος.
* Στην μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έχει ήδη προωθηθεί σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και φορείς, για την εφαρμογή ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του νερού στην ελληνική γεωργία. Η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής, μια και αναγνωρίζει και αναλύει υφιστάμενα προβλήματα, προδιαγράφει τους κύριους άξονες δομής, οργάνωσης και λειτουργίας σύγχρονων φορέων διαχείρισης, ιεραρχεί τις ανάγκες εξοικονόμησης και προσδιορίζει περιοχές προτεραιότητας των απαιτούμενων παρεμβάσεων, με ανάλυση και αξιολόγηση της χρηματοδότησής τους.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμίχας έθεσε στον κ. Παπανδρέου τις θέσεις και προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ξεπέρασμα της κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν ήδη γίνει γνωστές τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στα πολιτικά κόμματα, και μπορούν να συνοψισθούν στα ακόλουθα:

Σε μέτρα άμεσης υλοποίησης, που περιλαμβάνουν:

* Αναστολή πληρωμών όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.
* Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12% και 15% για προϊόντα σε κρίση.
* Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
* Ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα με ριζική τροποποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
* Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση των προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα παράλληλα με την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο.
* Δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας τόσο για αγρότες επενδυτές, όσο και για τις μικρομεσαίες αγροτικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Σε μέτρα μεσο-μακροπρόθεσμης απόδοσης, που περιλαμβάνουν:

* Αναδιάρθρωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων με θεσμικές παρεμβάσεις, συγχωνεύσεις σε περιφερειακό -νομαρχιακό επίπεδο, ρυθμίσεις για το πλεονάζον προσωπικό τους και επίλυση εκκρεμοτήτων με νομοθετικές ρυθμίσεις και σε συνάρτηση με τις όποιες θεσμικές παρεμβάσεις
* Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Καταβολή του επιδόματος του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, πρόσθετα ζητήματα που χρήζουν ρύθμισης όπως : Μείωση ασφαλιστικών κατηγοριών, ασφάλιση μελών «γυναικείων» αγροτουριστικών συνεταιρισμών στον ΟΓΑ, διαδοχική ασφάλιση, ασφάλιση αλλοδαπών, βρεφονηπιακοί σταθμοί).
* Υιοθέτηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αναβάθμιση της γεωργικής έρευνας που θα συνδέεται με τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας
* Προώθηση πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης και Πράσινης Ανάπτυξης που προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον χώρο παραγωγής ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων και στην δημιουργία εισοδήματος.
* Υιοθέτηση πολιτικής γης με σαφείς όρους σχετικά με τις χρήσεις γης
* Αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΛΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικού φορέα με παράλληλη υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού ασφάλισης φυτικής και ζωϊκής παραγωγής. Ο νέος ρόλος του ΕΛΓΑ προϋποθέτει τον διαχωρισμό των ΠΣΕΑ από τον ΕΛΓΑ με την κάλυψη όλων των δαπανών ΠΣΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων, τα οποία είναι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε doc, πιέστε εδώ:


Φόροι και αυξήσεις τρώνε 2 μισθούς


Δύο μηνιάτικα από κάθε νοικοκυριό «τρώνε» τα φθινοπωρινά εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης και οι αυξήσεις τιμών σε δίδακτρα, σχολικά είδη και ασφάλιστρα αυτοκινήτων, καθώς το πρόσθετο χαράτσι κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 1.600 ευρώ.
Την ώρα που η οικονομική ασφυξία επιδεινώνεται, η κυβέρνηση αφαιρεί 576 ευρώ από τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και της αύξησης της φορολογίας στα αυτοκίνητα, στις βενζίνες και στα κινητά τηλέφωνα.
Ταυτόχρονα η εισοδηματική...

αφαίμαξη από τις αυξήσεις στα δίδακτρα για μια μέση οικογένεια ανέρχεται σε 670 ευρώ, από τις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη σε 20 ευρώ και από τις διαδοχικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων σε 300 ευρώ.

Στο μεταξύ πρόσθετη επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και από την επιβολή του ειδικού τέλους για την τακτοποίηση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων.

H επιβάρυνση από το ETAK ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ, από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες 96 ευρώ, 50 ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, άλλα 150 ευρώ από την επιβολή του ειδικού ετήσιου τέλους στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ τα πρόσθετα έξοδα για έναν μέσο λογαριασμό κινητού τηλεφώνου λόγω της αύξησης του ειδικού τέλους είναι 180 ευρώ.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας για το 2010 για τα αυτοκίνητα με ημερομηνία κυκλοφορίας πριν από τις 31-12-1995 είναι 150 ευρώ, από 1-1-1996 η αύξηση είναι 100 ευρώ, από 1-1-2000 είναι 50 ευρώ και από 1-1-2005 τα τέλη μειώνονται κατά 18 ευρώ.

Eτσι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2001 θα πληρώσει αυξημένα τέλη κατά 50 ευρώ και συνολικά 252 από 202 ευρώ.

«Πακέτο»
Επίσης, μαζί με το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρωθεί και ο ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα, ο οποίος για αυτοκίνητα 2.000 κυβικών είναι 150 ευρώ και φτάνει μέχρι και 650 ευρώ για πάνω από 5.000 κυβικά.

Tο ποσό θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας του συγκεκριμένου οχήματος και θα καταβάλλεται αθροιστικά με τα τέλη κυκλοφορίας αυτού. Τέλος, για μία τετραμελή οικογένεια, που έχει στην κατοχή της δύο αυτοκίνητα (έστω ένα μεσαίου κυβισμού και ένα μικρού), η ετήσια επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλίστρων κυμαίνεται μεταξύ 250-300 ευρώ για παλαιότητα πενταετίας και μεταξύ 150-200 ευρώ για τα πιο παλιά.

Σύμφωνα με ασφαλιστικούς πράκτορες, η προσαρμογή σε κοινοτικές οδηγίες που αυξάνουν τα όρια αποζημιώσεων (κατά 10 φορές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα) αποτέλεσε την... αφορμή για αρχικές αυξήσεις της τάξεως του 12%-15% στα εξαμηνιαία ασφάλιστρα, ενώ άσχημη έκπληξη περίμενε όσους ασφαλισμένους είχαν επιλέξει ετήσια προγράμματα, καθώς οι αυξήσεις κυμαίνονταν γύρω στο 25%-30%.

Και στα κινητά από την 1η Aυγούστου το μηνιαίο τέλος για λογαριασμό μέχρι και 50 ευρώ αυξάνεται σε 12%, από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ σε 15%, από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ σε 18% και από 150,01 ευρώ και άνω σε 20%.

Tο τέλος υπολογίζεται προ του ΦΠA και για κάθε λογαριασμό κάθε σύνδεσης.

Eτσι αν τα πάγια μηνιαία τέλη και τα τέλη χρήσης είναι 45 ευρώ, το τέλος θα είναι 5,4 ευρώ (12% X 45 ευρώ), σύνολο 50,4 ευρώ. Mαζί με τον ΦΠA που είναι 9,58 ευρώ (19% X 50,4), το σύνολο του μηνιαίου λογαριασμού θα ανέλθει σε 59,98 ευρώ.

Eτσι η μηνιαία επιβάρυνση είναι 15 ευρώ και η ετήσια 180 ευρώ.

500.000 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2008
Στο ταμείο 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Mέσα στον Oκτώβριο θα αποσταλεί σε περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός για το ETAK. Μάλιστα περίπου 500.000 θα λάβουν τα... μπιλιετάκια της εφορίας και για το 2008, καθυστέρηση που οφείλεται στα λάθη του Ε9.

Kατά μέσο όρο το τέλος θα κυμαίνεται στα 100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Aπό την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

- 780.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο 50 - 100 ευρώ.

- 700.000 θα πληρώσουν από 100 ευρώ μέχρι 200 ευρώ.

- 760.000 θα καταβάλουν φόρο από 27 ευρώ έως 50 ευρώ.

- 40.000 θα πληρώσουν από 200 ευρώ έως 500 ευρώ.

- 20.000 ιδιοκτήτες θα καταβάλουν πάνω από 500 ευρώ.

Yπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός για το ETAK γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι πέρυσι, αφού το αφορολόγητο όριο δεν θα καλύπτει πλέον ένα σπίτι αξίας 300.000 ευρώ, αλλά δύο ή και περισσότερα ακίνητα, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική τους αξία δεν θα υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για άγαμο, τις 200.000 για τετραμελή οικογένεια και τις 230.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Ημιυπαίθριοι
Οσο αναφορά τους ημιυπαίθριους μπορεί η τακτοποίηση να είναι ακόμη στον «αέρα» ωστόσο αν ξεπεραστούν τα εμπόδια, όπως ελπίζει η κυβέρνη­ση, τότε το «χαράτσι» θα είναι υποχρεωτικό και αδιαπραγμάτευτο. Ετσι για παράδειγμα εάν μία οικογένεια με κατοικία 100 τ.μ. σε τιμή ζώνης 1.500 ευρώ διαθέτει παράνομο ημιυπαίθριο 15 τ.μ. για να τον σώσει, θα πληρώσει 2.250 ευρώ (1.500 ευρώ Χ 15 = 22.500 ευρώ οπότε το 10% της αντικειμενικής είναι 2.250 ευρώ). Μέσα στο φθινόπωρο θα κληθεί να πληρώσει το τέλος δήλωσης των 250 ευρώ (350 όταν πρόκειται για άλλους χώρους, όπως αποθήκη ή κλειστό πάρκινγκ) και στη συνέχεια το υπόλοιπο χαράτσι.

ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν

Mπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 0,5%, στο λεγόμενο «καλάθι» της νοικοκυράς όμως, οι αυξήσεις τρέχουν με ρυθμό γύρω στο 5% με αποτέλεσμα το κόστος για τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά για μια οικογένεια ανέρχεται φέτος στα 630 ευρώ τον μήνα από 600 ευρώ τον μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών των τροφίμων της Στατιστικής, η αύξηση σε ετήσια βάση είναι 3%. Aν συνυπολογίσει κανείς και τη μέση αύξηση 1,7% της κατηγορίας «διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», τότε με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ποσοστό της μέσης συνολικής επιβάρυνσης είναι γύρω στο 5%.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Ασήκωτη η τσάντα του μαθητή

Aπό 5 έως και 20 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι θα πληρώσουν φέτος οι γονείς για τα σχολικά είδη των παιδιών τους, αφού τσάντες, γραφική ύλη και βοηθήματα κοστίζουν από 5% έως και 10% ακριβότερα.

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση μεριδίου από την πίτα των σχολικών ειδών, που ανέρχεται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χονδρέμποροι και λιανοπωλητές υπογραμμίζουν ότι οι φετινές αυξήσεις ήταν αναπόφευκτες, λόγω της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες.

100.000 οικογένεις
Tεράστια είναι η επιβάρυνση για 100.000 περίπου νοικοκυριά από τις αυξήσεις των διδάκτρων. Μια οικογένεια με δύο παιδιά μαθητές στις τάξεις με απελευθερωμένα τα δίδακτρα, δηλαδή την α' δημοτικού και την α' γυμνασίου, θα πληρώσει σε σχετικά προσιτό ιδιωτικό σχολείο επιπλέον 670 ευρώ. Εάν μάλιστα επιλέξει τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που παρέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, όπως μουσική, χορός, κολύμβηση κ.λπ. το κόστος αυξάνεται εντυπωσιακά.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, για την πρώτη δημοτικού τα ετήσια δίδακτρα είναι 5.200 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 4.800 ευρώ ( αύξηση 8,3%), ενώ για την πρώτη γυμνασίου, τα δίδακτρα ανέβηκαν στα 5.600 από 5.330 ευρώ πέρυσι (αύξηση 5,07%). Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα δίδακτρα έχει οδηγήσει την τελευταία τετραετία μέχρι και σε διπλασιασμό το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 50 - 150 € η αύξηση για αυτοκίνητα ταξινόμησης έως 1-1-2005
Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2001 θα πληρώσει αυξημένα τέλη κατά 50 ευρώ και συνολικά 252 από 202 ευρώ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ: 150 € «πληρώνουν» τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.ε.
Tο ποσό θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο των τελών και αυξάνεται στα 250 ευρώ από 2.501 έως 3.000 κ.ε., στα 350 από 3.001 έως 3.500 κ.ε., στα 450 ευρώ από 3.501 έως 4.000 κ.ε., στα 550 από 4.001 έως 5.000 κ.ε. και στα 650 για τα μεγαλύτερα.

ΚΙΝΗΤΑ: 15 € το μηνιαίο χαράτσι για λογαριασμό 45 ευρώ
Aπό την 1η Aυγούστου το μηνιαίο τέλος γίνεται 12% έως 20% ανάλογα τον λογαριασμό. Eτσι για πάγια μηνιαία τέλη και τέλη χρήσης 45 ευρώ, το τέλος θα είναι 5,4 ευρώ (12% X 45 ευρώ), σύνολο 50,4 ευρώ. Mαζί με τον ΦΠA που είναι 9,58 ευρώ (19% X 50,4), το σύνολο φτάνει τα 59,98 ευρώ.

ΚΑΥΣΙΜΑ: 0,3 - 0,5 € πιο ακριβό το λίτρο με την αύξηση του ειδικού φόρου
H μέση επιβάρυνση για βενζίνη για ένα αυτοκίνητο με μέση κατανάλωση 80 λίτρα τον μήνα ανέρχεται σε 4 ευρώ. Kι αυτό γιατί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα η τιμή να ανέβει περίπου 3 έως 5 λεπτά το λίτρο.

ΗΜΙ?ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: 10% της αντικειμενικής αξίας κοστίζει η «τακτοποίηση»
2.250 € θα πληρώσει για παράδειγμα οικο­γένεια που διαθέτει παράνομο ημιυ­παίθριο 15 τ.μ. σε κύρια κατοικία 100 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 8,3% αυξήθηκαν τα δίδακτρα για την πρώτη δημοτικού
Μια οικογένεια με δύο παιδιά, μαθητές της πρώτης δημοτικού και της πρώτης γυμνασίου, σε σχετικά προσιτό ιδιωτικό σχολείο, θα πληρώσει φέτος επιπλέον 670 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ: 5% - 10% πάνω το κόστος για τον εξοπλισμό του μαθητή
Aπό 5 έως και 20 ευρώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος τσάντες, γραφική ύλη και βοηθήματα. Μάλιστα λυσάρια και ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 50% της συνολικής δαπάνης, έχουν αυξηθεί 10%.

ΤΡΟΦΙΜΑ: 5% πιο ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς
Παρότι ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 0,5%, σε βασικά είδη «τρέχει» με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EΣYE, οι ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι στις νωπές πατάτες (36,5%), στα νωπά λαχανικά (17,5%), στα νωπά ψάρια και φρούτα (8,3%) και στο ρύζι (8,1%).

ΕΤΑΚ: 100€ θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 2,5 εκ. ιδιοκτήτες
1,7 δισ. ευρώ υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία η κυβέρνηση. Mε βάση τις αλλαγές που έγιναν στον υπολογισμό του ETAK κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 200-300 χιλιάδες ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: 12% - 15% οι αυξήσεις στα εξαμηνιαία προγράμματα
Για μία οικογένεια που έχει δύο μικρομεσαία αυτοκίνητα πενταετίας, η ετήσια επιβάρυνση κυμαίνεται μεταξύ 250-300 ευρώ.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑΑνοίγουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία

Κανονικά την ημερομηνία που προβλέπεται, δηλαδή στις 11 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξουν τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, θα παρακολουθείται με ειδικό σύστημα επικοινωνίας η καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε ένα σχολείο είναι πολύ πιθανόν, εφόσον αιτιολογείται και επιστημονικά, να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα αλλά ενδεχομένως και άλλα σχολεία στην ίδια περιοχή.

Η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με ............

την εισήγηση του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης η οποία παραδόθηκε σήμερα στην πολιτική ηγεσία.

«Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τούτο διότι, δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα δοθούν οι άδειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Δ.Αβραμόπουλος, συναντήθηκε με τον νομάρχη Αθηνών, Γ.Σγουρό, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός, τόσο σε εθνικό, όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Προβλέπεται η δημιουργία 315 κέντρων εμβολιασμού στους 48 δήμους του Λεκανοπεδίου, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ούτως ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών, που φθάνει τα 4.300.000, σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

Ο κ.Σγουρός επανέλαβε το αίτημά του για προσλήψεις προσωπικού που είναι αναγκαίες για τη στελέχωση των κέντρων αυτών.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η πρώτη παρτίδα εμβολίων θα φτάσει στη χώρα μας στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: TA NEA

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ: Διευκρινίσεις για ντομάτες και επωνυμίες των συνεταιρισμών

Κύριε διευθυντά,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 15-8-09 στη σελίδα 9 και με τίτλο «Συκοφαντικές διαδόσεις για ελληνοποιήσεις ντομάτας» και με υπέρτιτλο “Αγροτικός Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών” δημοσιεύσατε ανακοίνωση του αναφερόμενου στον υπέρτιτλο συνεταιρισμού με περιεχόμενο σχετικό με την κηπευτική του δραστηριότητα και τον «ντόρο» που έχει ξεσπάσει από πρόσφατο έλεγχο υπηρεσιών υπουργείου στον ίδιο συνεταιρισμό.

Επειδή η επωνυμία του πιο πάνω συνεταιρισμού ........

αναγράφεται λανθασμένα αφού παραλείπεται, θέλουμε να πιστεύουμε όχι σκόπιμα, το διακριτικό «Αγιαννάκης» πράγμα που μπορεί στους αναγνώστες σας να δημιουργήσει σύγχυση και εσφαλμένες ερμηνείες και εντυπώσεις με τον λειτουργούντα στα Φιλιατρά από πολλών δεκαετιών ιστορικό και παραδοσιακό συνεταιρισμό των 400 μελών με την επωνυμία “Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών και Περιχώρων (και μέχρι το έτος 1987 με την επωνυμία “Κηπευτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών) παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την ακριβή επωνυμία του συνεταιρισμού του δημοσιεύματός σας, αφού βεβαίως δημοσιεύσατε τη γνωστοποίησή μας αυτή στην ίδια σελίδα της εφημερίδας.

Με την ευκαιρία, θέλουμε να τονίσουμε ότι πρακτικές ως προς τη διακίνηση προϊόντων σαν αυτές που προβλήθηκαν τελευταία ουδέποτε στο παρελθόν αλλά ούτε και στο μέλλον έχουν περάσει σαν σκέψη από τα υπεύθυνα όργανα του συνεταιρισμού μας, που λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών των και σύμφωνα με τις αρχές του συνεταιρισμού.

Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιλιατρών και Περιχώρων

Ο πρόεδρος
Ιωάννης Παπαηλιόπουλος

Πηγή: Ελευθερία

Δ' Εθνική: Αρχές Σεπτεμβρίου η κλήρωση

Την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει πιθανότατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ για τον καταρτισμό των ομίλων του περιφερειακού πρωταθλήματος.
Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της Ομοσπονδίας, έχει χωρίσει ήδη τις 159 ομάδες σε 10 ομίλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν 8 γκρουπ των 16 ομάδων, ένας όμιλος των 17 και ένας των 14 ομάδων.
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα .......

πραγματοποιηθεί η κλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος του 10ου ομίλου.
Την επόμενη ημέρα θα γίνει η κλήρωση των τεσσάρων πρώτων ομίλων και θα ακολουθήσει η κλήρωση των υπόλοιπων γκρουπ.

Πηγή: Ελευθερία

Κύπελλο Μεσσηνίας: Το πρόγραμμα της Β' Φάσης

Από την ΕΠΣ Μεσσηνίας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αγώνων της δεύτερης φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής, οι πρώτοι αγώνες της δευτερης φάσης του κυπέλλου, θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου ενώ οι επαναλλήπτικοί θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:.......


ImageHost.org

ImageHost.org

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σχόλιο: Συγχαρητήρια στους μελλοντικούς επιστήμονες

της πόλης μας και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής τους.


Δημήτρης Κουσελάς: ‘Οχι στην περαιτέρω απαξίωση του ΤΕΙ Καλαμάτας!

Την έντονη διαφωνία του με την περεταίρω απαξίωση του ΤΕΙ Καλαμάτας εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Δημήτρης Κουσελάς.
Ο κος Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:......

«Για μας η Ελλάδα των αξιών, η αναγκαία μετάβαση στην Οικονομία της Γνώσης, της πληροφορίας, της Πράσινης Ανάπτυξης, περνά μέσα από μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, ελάχιστη σχέση έχει με αυτές τις αλλαγές.

Λέγεται πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Να, όμως, που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτό δεν ισχύει. Και εξηγούμαι: Ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται πως προωθεί την ουσιαστική ανωτατοποίηση των ΤΕΙ –κάτι που εμείς πρώτοι στηρίξαμε- καταλήγει σε μια ακόμα διαδικαστική και αποσπασματική παρέμβαση σε επιμέρους θέματα λειτουργίας των ΤΕΙ.
Μεταφέρει μηχανιστικά στα ΤΕΙ διατάξεις που ισχύουν στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα από την καταλληλότητα και τη λειτουργικότητα αυτών των διατάξεων. Τις μεταφέρει, χωρίς να προβλέψει την ενίσχυση των ΤΕΙ σε πόρους και σε αναγκαίο προσωπικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προβλεπόμενη λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ, χωρίς ανάλογη πρόβλεψη χρηματοδότησης. Τι θα κάνουν αλήθεια τα ΤΕΙ για να προωθήσουν την έρευνα; Θα βγουν στη… γύρα για χορηγούς;

Η Κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει τη λειτουργία τμημάτων των ΤΕΙ που να στηρίξουν τις τοπικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, εισάγει με το άρθρο 17 μια μηχανιστική διαδικασία για το κλείσιμο τμημάτων και σχολών, με βάση ένα ποσοστό επί των εισακτέων που ορίζεται από την Κυβέρνηση και όχι από τα ΤΕΙ, ώστε να στείλει ακόμη περισσότερους σπουδαστές στα ιδιωτικά ΚΕΚ και στα Κολλέγια, (γιατί ανεξάρτητα από την πρόθεσή της, αυτό θα γίνει στην πράξη).
Από το επόμενο έτος, που είναι το πέμπτο κατά σειρά από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η «βάση του 10», πάνω από σαράντα τμήματα ΤΕΙ, δηλαδή ένα στα πέντε, κινδυνεύουν με λουκέτο.

Με αυτή τη ρύθμιση θίγεται και το ΤΕΙ Καλαμάτας, που είναι το μοναδικό ΤΕΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και πολλά άλλα ΤΕΙ. Αν ισχύσει αυτό, τουλάχιστον δύο τμήματά του κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, αφού το 10% θα υπολογίζεται επί των εισακτέων που ορίζονται από την Κυβέρνηση και όχι επί του ποσοστού που θα προτείνει η Ολομέλεια του Τμήματος.

Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που εδώ και έξι χρόνια έχει εγκαταλείψει πλήρως τα ΤΕΙ, τα οποία υποχρηματοδοτούνται και μάλιστα με υποπολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με τα ΑΕΙ, για ισοδύναμο αριθμό φοιτητών.

Είναι αυτή η ίδια Κυβέρνηση, που νομοθέτησε τη βάση -κινούμενη άμμο- του 10, πλήττοντας τα περιφερειακά ΤΕΙ και στερώντας απ’ αυτά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές. Αυτοί οι σπουδαστές κρίνονται -μετά βδελυγμίας μάλιστα…- «ακατάλληλο» ως φοιτητές και σπουδαστές, αλλά απολύτως κατάλληλοι ως πελάτες των Κολλεγίων, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!

Είναι εύκολο, βέβαια, να λέμε πως σπάρθηκαν και σπέρνονται άκριτα τμήματα και σχολές ΤΕΙ σε όλη την Επικράτεια. Πως κάποιες απ’ αυτές μπορεί να μη χρειάζονται ή όντως να ξεπεράστηκαν, ενώ αντίθετα χρειάζονται άλλες.

Το μοντέλο του… λυόμενου Πανεπιστήμιου και του λυόμενου ΤΕΙ δεν μπορεί πλέον να έχει μέλλον στη χώρα μας. Είναι όμως άδικο, είναι ισοπεδωτικό, να μηδενίζουμε τη σημασία των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανάγοντας την ύπαρξή τους είτε σε τοπικά ρουσφέτια, είτε σε συμφέροντα, όπως λένε κάποιοι, ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων!

Αναμφισβήτητα χρειάζονται και σχέδιο και επαρκείς πόροι και κατάλληλα μέσα και δυναμικό, ώστε η λειτουργία τους να «δέσει» με τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης, με την αποκέντρωση, με την παροχή σύγχρονης γνώσης, με αντίκρισμα και αναγνώριση.

Η Κυβέρνηση νομοθετεί μόνο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων όσων σχολών ΤΕΙ θα ιδρυθούν, χωρίς να απαντά για τα Προεδρικά Διατάγματα που εκκρεμούν στα συναρμόδια Υπουργεία… Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά Κολλέγια είναι προ των θυρών να λάβουν επαγγελματικά δικαιώματα!

Τελικά, για ποια ανωτατοποίηση των ΤΕΙ μιλάμε; Προς τι η διαφαινόμενη και τόσο οξεία αντιπαράθεση συμφερόντων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όταν η μερίδα του λέοντος προορίζεται, όπως φαίνεται, για τους ιδιώτες; »

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, αφού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «νίπτει τας χείρας της», αφήνοντας στην ουσία μετέωρα τα επαγγελματικά δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ, το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ο Μεσσήνιος Βουλευτής την κάλεσε να λύσει, με την αναγκαία και απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, το πρόβλημα επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής ΤΕΙ Καλαμάτας και τριών ακόμα ΤΕΙ. Πρόβλημα, που εδώ και πολύ καιρό έχει αναδείξει με Ερωτήσεις του στη Βουλή.