Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΕΤΣΙ ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ......

Κάποτε, ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ο παππούς ήταν στα τελευταία του. Ρωτάει τη γιαγιά:
- "Γυναίκα, τώρα που πεθαίνω, θα ήθελα να ξέρω κάτι."
- "Ότι θες άντρα μου!"
- "Πες μου σε παρακαλώ, πόσες φορές με έχεις απατήσει;"
- "Τι λες τώρα άντρα μου, ποτέ!"
Ο παππούς όμως επέμενε κι έτσι την πείθει να απαντήσει.
- "Σε έχω απατήσει τρεις φορές όλες κι όλες."
- "Με ποιους;"
- "Θυμάσαι τότε που ήταν να μπεις στο δημόσιο και σε έβαλε ο Γιάννης;"
- "Ναι."
- "Ε, εγώ τον έπεισα να μας βοηθήσει."
Ο παππούς τα χάνει!
- "Για πες μου για τη δεύτερη φορά..."
-"Θυμάσαι τότε που είχες πάρει προαγωγή και είχες γίνει υποδιευθυντής;"
- "Ναι."
- "Ε, εγώ είχα μιλήσει με το διευθυντή."
Ο παππούς τρελαίνεται!
- "Για πες μου και την τρίτη να τελειώνουμε..."
- "Θυμάσαι που είχες βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος και σου έλειπαν πεντακόσιοι ψήφοι;"



15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νέα γρίπη

Επειδή ακούγονται πολλά για την Νεα γρίπη των χοίρων και επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, καλό θα ήταν να διαβάσετε τις παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις ώστε να έχετε μια πιο καλύτερη ενημέρωση στο θέμα.

Ενα τέτοιο θέμα επέλεξε το βήμα ωστε να δώσει κρίσιμες απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις.

Πάμε να δούμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις: ......


1 Τι είναι η νέα γρίπη;

Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από ένα στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1) το οποίο εντοπίστηκε αρχικώς για πρώτη φορά εφέτος στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο στέλεχος περιέχει γενετικό υλικό του ιού της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μεγάλη κλίμακα.

2 Με ποιον τρόπο μεταδίδεται ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1);

Ο τρόπος μετάδοσης είναι ίδιος με εκείνον της εποχικής γρίπης. Δηλαδή μεταδίδεται απευθείας από τον ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται σε άλλον άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που εκλύονται στον αέρα. Μπορεί να μεταδοθεί όμως και έμμεσα. Οταν δηλαδή κάποιος ακουμπήσει επιφάνειες (βρύσες, πόμολα τουαλέτας κ.ά.) όπου έχουν επικαθίσει μολυσμένα σταγονίδια και στη συνέχεια, δίχως να πλύνει τα χέρια του, ακουμπήσει τη μύτη ή το στόμα του. Ο ιός μπορεί να περάσει μέσω των βλεννογόνων στον οργανισμό.

3 Ποια είναι τα συμπτώματα όσων νοσούν από τη νέα γρίπη;

Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της εποχικής γρίπης. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό (συνήθως άνω των 38 βαθμών Κελσίου), βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, πονοκέφαλο, δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση ακόμη και με διάρροια ή εμέτους. Οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση αν αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, απροθυμία για κατανάλωση υγρών, συνεχή υπνηλία, απώλεια επιθυμίας για παιχνίδι, ευερεθιστότητα, πυρετό (ο οποίος συνοδεύεται από εξάνθημα). Επίσης, αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα γρίπης τα οποία αν και αρχικώς βελτιώνονται, στη συνέχεια επανέρχονται δριμύτερα με πυρετό και έντονο βήχα, τότε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο.

4 Πότε είναι ασφαλές να έρθω σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί;

Ενα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων καθώς και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση στον ιό ως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι 1 ως 7 ημέρες.

5 Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού;

Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οι οποίες μπορεί να νοσήσουν ευκολότερα από τη νέα γρίπη αλλά και να εμφανίσουν επιπλοκές εξαιτίας της περιλαμβάνονται τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, οι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες, κυρίως εκείνες που διανύουν τον δεύτερο ως τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης τους, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας. Πάντως τα περισσότερα άτομα που νοσούν από τον νέο ιό είναι νεαρά- περίπου το 75% εκείνων που νοσούν είναι κάτω των 30 ετών. Οι πιο «τυχεροί» όλων φαίνεται να είναι οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι έζησαν την πανδημία του 1918, καθώς εμφανίζουν σχετική ανοσία στον νέο ιό. Πάντως μερική ανοσία φαίνεται να παρουσιάζουν και άτομα άνω των 50 ετών, καθώς έχουν εκτεθεί σε στελέχη παρόμοια με εκείνο της γρίπης του 1918 τα οποία συνέχισαν να κυκλοφορούν επί δεκαετίες μετά τη μεγαλύτερη πανδημία του 20ού αιώνα.

6 Τι σημαίνει «πανδημία γρίπης»;

Η πανδημία γρίπης είναι μια... παγκόσμια επιδημία από έναν νέο ιό, ο οποίος προσβάλλει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξαν τρεις πανδημίες: το 1918, το 1957 και το 1968. Οταν μιλούμε για επιδημία κάνουμε λόγο για ένα «ξέσπασμα» μιας νόσου κατά το οποίο ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει εκείνον που θεωρείται φυσιολογικός ή αναμενόμενος με βάση την εμπειρία από τους προηγούμενους μήνες ή χρόνια. Η πανδημία, την οποία στην αρχή του καλοκαιριού κήρυξε ο ΠΟΥ (ήταν η πρώτη που ανακηρύχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια), αφορά τεράστιους αριθμούς μολυσμένων ατόμων οι οποίοι καταφεύγουν κατά ορδές στα νοσοκομεία ζητώντας ιατρική βοήθεια και πιθανώς περίθαλψη. Σύμφωνα με την κλίμακα του ΠΟΥ, θεωρούμε ότι έχουμε πανδημία όταν υπάρχει μεγάλη εσωτερική διάδοση κρουσμάτων σε διαφορετικές χώρες του κόσμου και σε διαφορετικές ηπείρους.

7 Υπάρχει εμβόλιο για τη νέα γρίπη;

Οχι ακόμη. Γίνονται όμως προσπάθειες να παρασκευαστεί τέτοιο εμβόλιο. Παρ΄ ότι ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι η παραλαβή των πρώτων εμβολίων θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα πολύ αργότερα, διότι η ανάπτυξή τους συναντά σε ορισμένες περιπτώσεις προβλήματα. Παράλληλα είναι χρονοβόρος η διαδικασία ελέγχου του εμβολίου που θα αναπτυχθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλειά του. Για τον λόγο αυτόν ο ΠΟΥ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ένα πλήρως αδειοδοτημένο εμβόλιο δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.

8 Το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη προστατεύει τον άνθρωπο από τον νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1);

Η νέα γρίπη έχει κάποιες ομοιότητες με την εποχική γρίπη, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από το νέο ιό Α(Η1Ν1). Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο να προσφέρει μερική προστασία- βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να εξακριβωθεί αν αυτό ισχύει.

9 Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και για τον πνευμονιόκοκκο;

Το Η1Ν1 προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα μέσω της διείσδυσης στο ανώτερο αλλά και στο κατώτερο αναπνευστικό. Γι΄ αυτό συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (η αποκαλούμενη νόσος των καπνιστών), καθώς και στα άτομα άνω των 65 ετών να υποβληθούν σε εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που συστήνεται να εμβολιάζονται κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια.

10 Θα κλείσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο;

Μπορεί και να μη χρειαστεί κλείσιμο των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Οπως ανέφερε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου το συγκεκριμένο μέτρο, όπου εφαρμόστηκε στο εξωτερικό, δεν αποδείχθηκε ιδιαιτέρως επιτυχές. «Θα δούμε την ώρα εκείνη πώς θα ενεργήσουμε» δήλωσε.

11 Υπάρχουν αποτελεσματικά όπλα για τη θεραπεία της νέας γρίπης;

Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι ευαίσθητος στα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Τamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza). Η Ελλάδα έχει παραγγείλει ποσότητες φαρμάκων ώστε να αυξηθεί το στρατηγικό απόθεμα της χώρας, καλύπτοντας το 20% του πληθυσμού. Τα συγκεκριμένα φάρμακα δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, επιστήμονες στη Δανία, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία τεκμηρίωσαν τα πρώτα κρού σματα του Η1Ν1 που είναι ανθεκτικά στο αντι-ιικό Τamiflu, όχι όμως και στη ζαναμιβίρη. Και τα τρία περιστατικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, έχουν αναρρώσει. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα αντι-ιικά είναι αποτελεσματικότερα αν χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

12 Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας της νέας γρίπης;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει ναεπικρατεί πσανικός στον πληθυσμό καθώς παρά τη μεγάλη διασπορά του ιού αυτή τη στιγμή, η θνησιμότητα εξαιτίας του είναι ένας θάνατος ανά 5.000 προσβεβλημένα άτομα. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο της εποχικής γρίπης. Πάντως πρόσφατη μελέτη ειδικών του Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Μedical Journal», έδειξε ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της νέας γρίπης αλλά και των θανάτων εξαιτίας της ανά τον κόσμο μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι λανθασμένες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ίσως υπάρχει υποεκτίμηση των περιστατικών αλλά και της θνησιμότητας εξαιτίας του ιού καθώς από τις επίσημες καταγραφές είναι πιθανό να διαφεύγουν τόσο κρούσματα τα οποία δεν καταλήγουν ποτέ στα νοσοκομεία όσο και θάνατοι οι οποίοι αποδίδονται σε πνευμονία χωρίς να διερευνηθεί αν πρόκειται για πνευμονία οφειλόμενη στη νέα γρίπη.

13 Τι μπορώ να κάνω για να προφυλαχθώ ή για να προφυλάξω τους άλλους;

Πρέπει να αποφεύγονται οι στενές επαφές με άτομα που νοσούν. Οσοι έχουν ασθενήσει δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά τους (αν πρόκειται για παιδιά στο σχολείο τους), αλλά να μένουν στο σπίτι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Καλό είναι να περιορίζονται σε ένα δωμάτιο ώστε να μην κολλήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ολοι, είτε νοσούν είτε όχι (μπορεί κάποιος να φέρει τον ιό αλλά να μην έχουν ξεκινήσει τα συμπτώματα), πρέπει να καλύπτουν στόμα και μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Το χαρτομάντιλο πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Ακόμη πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια, ειδικά ύστερα από βήχα ή φτέρνισμα. Τα καθαριστικά χεριών που περιέχουν αλκοόλ (με περιεκτικότητα τουλάχιστον 62% σε οινόπνευμα) είναι αποτελεσματικά.

14 Τι πρέπει να κάνω αν ταξιδέψω αυτή την περίοδο στο εξωτερικό;

Επειδή πλέον ο ιός έχει «χτυπήσει» τα περισσότερα κράτη του πλανήτη όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να ενημερώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ή από τους δικτυακούς τόπους του ΠΟΥ (www. who. int) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ecdc. europa.eu) για τις τελευταίες πληροφορίες. Σε περίπτωση που ασθενήσουν θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια στη χώρα όπου βρίσκονται. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Σημειώνεται πάντως ότι επισήμως ο ΠΟΥ δεν έχει εκδώσει καμία ταξιδιωτική οδηγία η οποία να αποτρέπει τους ταξιδιώτες από το να επισκεφθούν κάποιο μέρος του πλανήτη. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ελάχιστη επίδραση στον έλεγχο της διασποράς του ιού ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη επικοινωνία της παγκόσμιας κοινότητας.

15 Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, τι θα πρέπει να κάνω;

Οσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για επτά ημέρες.
Αν στο συγκεκριμένο διάστημα παρουσιάσουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι ώστε να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.
Μόνο αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους, ο οποίος θα τους δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ή να έλθουν σε επαφή με τα αρμόδια κέντρα του υπουργείου Υγείας- ενημερωτική τηλεφωνική γραμμή για τη γρίπη 1135.

Πηγή: Βήμα

«Αιμορραγεί» η υγεία στη Μεσσηνία. Τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του νομού

Προβλήματα που εστιάζονται στην έλλειψη, κυρίως, γιατρών και οδηγών ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στη Μεσσηνία, όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ του «Θάρρους». Η έλλειψη προσωπικού είναι πιο έντονη στα απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα, Κέντρα Υγείας, όπως αυτά σε Άγιο Νικόλαο, Γαργαλιάνους και Πύλο.
Κι αν αναρωτιέστε πώς λειτουργούν παρά τις ελλείψεις, η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με την ακροτελεύτια παράγραφο του Συντάγματος, που λέει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Κατά συνέπεια, όλοι όσοι υπηρετούν εκεί καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, προκειμένου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για του λόγου το αληθές, ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας του νομού, αυτό των Γαργαλιάνων, με μηνιαία κίνηση άνω των 60.000 ανθρώπων, λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, που μπορεί να κάνουν ακόμη και 15 εφημερίες το μήνα.

Άγιος Νικόλαος ............


Το πρόβλημα έλλειψης οδηγών ασθενοφόρου στο παρελθόν ξεπεράστηκε, όπως είπε ο διευθυντής Νικ. Γκιούλος. Εκτός αυτού υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, καθώς έχουν καλυφθεί μόνο οι 2 από τις 9 οργανικές θέσεις, όπως και τεχνικού προσωπικού για έργα συντήρησης του κτηρίου.

Γαργαλιάνοι

Μόνο τρεις ειδικευμένοι γιατροί, ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος και ένας γενικής ιατρικής (που βρίσκεται στο Ιατρείο της Χώρας), υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, σύμφωνα με το διευθυντή Παν. Κατσίβελα.
Ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας του νομού, που έχει μηνιαία κίνηση άνω των 60.000 ατόμων, λειτουργεί χάρη στις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων, που μπορεί να έχουν ακόμη και 15 εφημερίες το μήνα, ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση και στις ανάγκες.
Από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού δεν υπάρχει πρόβλημα, αν και λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας του ΑΣΕΠ ξεπεράστηκε η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού και χάθηκαν δύο θέσεις νοσηλευτών.

Υπάρχει, επίσης, μόνο ένας οδηγός για τα δύο ασθενοφόρα, το ένα εκ των οποίων έχει παραχωρηθεί από το Δήμο. Ουδέποτε, όμως, έχει προκύψει πρόβλημα, καθώς ο Δήμος έχει θέσει στη διάθεση του Κέντρου Υγείας οδηγούς για την κάλυψη των αναγκών. Στο σημείο αυτό ο κ. Κατσίβελας επαίνεσε το Δήμο για τη διαχρονική στήριξη στο Κέντρο Υγείας, όπως και το Δήμο Νέστορος, που επίσης διαθέτει οδηγό για το ασθενοφόρο.
Ωστόσο, υπάρχει κι ένα ευχάριστο στοιχείο: αναμένεται η άφιξη τριών νέων γιατρών, ενός γενικής ιατρικής ή παθολόγου, ενός μικροβιολόγου και ενός παιδιάτρου, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά οι παροχές υγείας. Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, με την άφιξη των νέων γιατρών θα τεθούν σε λειτουργία τα περιφερειακά ιατρεία σε Μάραθο και Βάλτα.
Στόχος είναι, τέλος, η λειτουργία ακτινολογικού εργαστηρίου.

Μελιγαλάς

Σύμφωνα με το διευθυντή Γ. Αργυρόπουλο, απαιτείται ένας διοικητικός υπάλληλος, οδηγοί και πλήρωμα, ώστε να λειτουργούν τα ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, καθώς και να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς η εφημερία και του δεύτερου αγροτικού γιατρού.

Μεσσήνη

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν σταλεί αρμοδίως στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, απαιτούνται μία θέση υπαλλήλου καθαριότητας, μια θέση χειριστή ή χειρίστριας – εμφανιστή ή εμφανίστριας ακτινολογικού εργαστηρίου και μία θέση διοικητικού υπαλλήλου.
Χρήζουν αντικατάστασης το εμφανιστήριο του ακτινολογικού, που είναι προβληματικό λόγω πολυχρησίας, καθώς και ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων για τον ίδιο λόγο, η προμήθεια δύο αναρροφήσεων και εξωτερικών απινιδωτών για το τμήμα επειγόντων.
Θα πρέπει, επίσης, να γίνουν βελτιώσεις στο κτήριο, με σημαντικότερες την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και την επισκευή του δικτύου αποχέτευσης.

Πύλος

Έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πέντε Δήμους και πληθυσμό 30.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι διπλασιάζεται, καλύπτει το Κέντρο Υγείας Πύλου, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Μιχ. Ρεντούλης. Αν συνυπολογιστεί η λειτουργία της ΠΟΤΑ από το ερχόμενο έτος, τότε είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης, της απόστασης από την Καλαμάτα και των γνωστών προβλημάτων του οδικού δικτύου, καθίσταται σχεδόν «υποχρεωτική» η παροχή βοηθειών επιπέδου νοσοκομείου, όπως παραδέχθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρεντούλης.
Όπως ανέφερε, μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά με τα όποια διαθέσιμα μέσα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί επιτόπου το περιστατικό και να μη χρειαστεί διακομιδή στην Καλαμάτα, με θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής και οδοντιάτρου (δεδομένου του πλήρως εξοπλισμένου οδοντιατρείου), ενός χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος για την επαναλειτουργία του ακτινολογικού, που παραμένει κλειστό επί δύο χρόνια, μετά τη συνταξιοδότηση αυτού που υπηρετούσε εκεί, και ενός παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, θα πρέπει επίσης να προσληφθούν δύο επιπλέον γιατροί, προκειμένου να λειτουργήσουν ως διθέσια τα περιφερειακά ιατρεία σε Φοινικούντα και

Κορυφάσιο.

Πρόβλημα υπάρχει, όμως, και με τις διακομιδές. Αν το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας ή σε άλλη εντεταλμένη υπηρεσία και συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό, τη λύση καλείται να δώσει το ΕΚΑΒ, που συντονίζει το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται χρονοτριβή.
Κατά την άποψή μας, πρέπει να οριστούν χώροι μόνιμης στάθμευσης σε κάποια σημεία του νομού και από εκεί να γίνεται η διασπορά των ασθενοφόρων, αν και όποτε υπάρξει περίπτωση.
Από την πλευρά της, η καρδιολόγος Σοφία Αποστολοπούλου παρατήρησε ότι τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες υγείας είναι γνωστά και οφείλονται στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Σημείωσε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας και αποδιαρθρώνεται ο δημόσιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική η επιλογή του πρώτου, ασχέτως αν ο κόσμος μπορεί να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για τις εξετάσεις σε μηχανήματα που ή δε διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία ή είναι χαλασμένα.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής επιλογής και σκέψης, καθώς και αύξηση των χρημάτων για τον τομέα της υγείας, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Φιλιατρά

Αναγκαία είναι η παρουσία ενός καρδιολόγου κι ενός παιδιάτρου, καθώς δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι θέσεις, ενώ απαιτείται και ένας χειριστής ακτινολογικού εργαστηρίου για τη λήψη ακτινογραφιών, σύμφωνα με την παθολόγο Αικατερίνη Τζαβάρα, λόγω της απουσίας με άδεια του διευθυντή Δημ. Σωτηρόπουλου.
Η κα Τζαβάρα επισήμανε ότι ξεπεράστηκε το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη μικροβιολόγου, καθώς εκτιμάται ότι η θέση θα έχει καλυφθεί έως την άνοιξη.
Όσον αφορά στα πληρώματα των ασθενοφόρων, καλύπτεται μόνο μία βάρδια, η πρωινή.
Κατά τις υπόλοιπες ώρες, τυχόν περιστατικό εξυπηρετείται από τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Ξύπνα Υπουργέ από την Εκάλη και κοίτα τα χάλια στα οποία έφερες την υγεία.
Τρομάρα σου.


Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς με τον υδράργυρο στους 40 βαθμούς

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή, ημέρα που σύμφωνα και με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το θερμόμετρο θα φτάσει στα Ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα νησιά του Ιονίου και σε τμήματα της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος που διαγράφεται είναι κατηγορίας 4 και αφορά τις περιοχές Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ........

τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

ImageHost.org

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος

Την Κυριακή θα είναι μια δύσκολη μέρα και από πλευράς θερμοκρασιών, αφού ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αύξηση της θερμοκρασίας τόσο στην εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο όσο και στις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής που θα κινηθούν προς την περιοχή μας.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση τη Δευτέρα και την Τρίτη, για να σημειώσει νέα μικρή άνοδο από την Τετάρτη.

Το Δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας για σήμερα Κυριακή 19/7/2009 αναφέρει:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας, προβλέπεται για αύριο 19-7-2008, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

•· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

•· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

•· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Τελειώνουν οι προσφορές στην αγορά αυτοκινήτου. Για λίγες ημέρες ακόμα οι μεγάλες ευκαιρίες !!

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προσφορές των εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτων με εκπτώσεις που φθάνουν, ανάλογα με το μοντέλο, έως και τα 7.000 ευρώ. Λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη του μέτρου για το μειωμένο κατά 50% τέλος ταξινόμησης, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτου εντείνουν τις καμπάνιες τους με Μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά αυτοκίνητου.

Μέχρι τώρα, πάντως, και παρά τις πιέσεις του κλάδου του ακινήτου να δοθεί παράταση στο καθεστώς των μειωμένων τελών, από το υπουργείο Οικονομίας επισήμως αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προσδιορίσει από τώρα τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, οπότε και .......

αναμένεται να λήξει η ισχύς του μέτρου.
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες θα ενταθούν οι προσφορές των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τoyota, που ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της θα μπορούν να επωφεληθούν του μειωμένου τέλους ταξινόμησης, αρκεί η παραγγελία τους να γίνει μέχρι τις 7 Αυγούστου (ημερομηνία λήξης του μέτρου), ανεξαρτήτως της ημερομηνίας παράδοσης του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος παραγγείλει σήμερα ένα αυτοκίνητο της συγκεκριμένης εταιρείας, δεν θα επιβαρυνθεί με ολόκληρο το τέλος, ακόμη και αν το όχημα εκτελωνιστεί μετά τις 7 Αυγούστου (π.χ. τον Οκτώβριο). Πρόκειται για μια τακτική που συζητείται ευρέως στην αγορά και την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

Από το μπαράζ των προσφορών δεν λείπουν ούτε τα κίνητρα για απόσυρση του παλαιού αυτοκινήτου και η αγορά ενός καινούργιου, με όφελος για τον αγοραστή έως και 1.500 ευρώ. Κάποιες εταιρείες μάλιστα φτάνουν στο σημείο να χαρίσουν στον πελάτη, με τη μορφή της έμμεσης έκπτωσης, ακόμη και το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να προκαταβάλει για να αγοράσει το αυτοκίνητο, και το οποίο αγγίζει έως και το 10% της τελικής αξίας του.

Λόγω ακριβώς των παχυλών αυτών προσφορών οι εταιρείες, η μία μετά την άλλη, έχουν φύγει από τη λογική των άτοκων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μέχρι πρότινος αποτελούσαν καθεστώς για τον χώρο του αυτοκινήτου. Ενώ μέχρι και τον Απρίλιο οι εταιρείες παρείχαν στον πελάτη τους δύο εναλλακτικές επιλογές- να προτιμήσει είτε ένα άτοκο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είτε την έκπτωση- πλέον όλο το βάρος δίδεται στη μικρότερη τιμή, τόσο λόγω του μειωμένου τέλους ταξινόμησης όσο και των εκπτώσεων.

Καθοριστικό για το επόμενο διάστημα θα είναι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών, το αν θα δοθεί ή όχι παράταση στο μειωμένο τέλος ταξινόμησης για την περίοδο μετά τις 7 Αυγούστου. Με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων θα καθορίσουν τη νέα εμπορική πολιτική τους γύρω από τις εκπτώσεις αλλά και τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα.

Στους ΟΤΑ 13 εκ. € για τα σχολικά κτήρια. Από αυτά, τα 197.650,00 ευρώ θα δοθούν στον Νομό Μεσσηνίας.

13.025.500,00 εκ. ευρώ για τα σχολικά κτήρια και αφορούν την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων.
Το ποσό αυτό είναι μέρος των πιστώσεων της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) έτους 2009, το οποίο κατανέμεται στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου.

Όπως τόνισε ο κ. Νάκος «με απόλυτη συνέπεια στις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε τα σχολεία της χώρας να είναι εγκαίρως έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά».

Σε ότι αφορά τον Νομό Μεσσηνίας το ποσό που θα δοθεί από την κατανομή, ανέρχεται σε 197.650,00 ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής: .......


Κλίκ στον πίνακα για πλήρες μέγεθος

ImageHost.org

ΕΔΩ => Όλος ο πίνακας με την κατανομή των 13 εκ. ευρώ σε όλη την Ελλάδα.

Πόλεμος Μicrosoft - Google

«Προειδοποιητική βολή» κατά της Google έριξε η Microsoft, κυκλοφορώντας τα Windows 7 στη Μεγάλη Βρετανία τρεις μήνες νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας τους και σε χαμηλότερη τιμή!

Λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστή η πρόθεση της Google να λανσάρει το λειτουργικό σύστημα Google Chrome OS, οι άνθρωποι της Microsoft φρόντισαν να απαντήσουν με τη διαδικασία της προπώλησης μέσω Διαδικτύου στη Μεγάλη Βρετανία των Windows 7 σε καλύτερες τιμές απ ό,τι θα έχει το προϊόν με την επίσημη κυκλοφορία του στις 22 Οκτωβρίου.

Οι τιμές προπώλησης -η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις .........

9 Αυγούστου- για όλες τις εκδόσεις των Windows 7 είναι μειωμένες κατά περίπου 100 ευρώ και συγκεκριμένα για την οικογενειακή έκδοση η τιμή είναι 58,3 ευρώ, ενώ για την επαγγελματική έκδοση είναι 116 ευρώ. Τα λειτουργικά συστήματα που παρήγγειλαν οι χρήστες, όμως, δεν θα παραδοθούν πριν από τις 22 Οκτωβρίου.

Πωλήσεις
Σύμφωνα με την Amazon, μέσα σε 8 ώρες η προπώληση των Windows 7 ξεπέρασε την προπώληση που είχαν τα Windows Vista σε περίοδο 17 εβδομάδων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2010 περίπου 177 εκατομμύρια κομμάτια του εν λόγω λειτουργικού θα έχουν πωληθεί, τα 50 εκατομμύρια εκ των οποίων θα έχουν πωληθεί μόνο στην Ευρώπη και συνολικά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα περιβάλλουν τα Windows 7 υπολογίζεται ότι η εταιρεία θα κερδίσει περίπου 228 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό όμως, καθώς η Microsoft βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την ΕΕ για το γεγονός ότι ο Internet Explorer αποτελεί κομμάτι όλων των προηγούμενων εκδόσεων (κάτι που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός για το ποιο θα είναι το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιούν οι χρήστες για να μπαίνουν στο Ιντερνετ δεν είναι υγιής) και επειδή η απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή, τα Windows 7 στην Ευρώπη κυκλοφορούν χωρίς τη νέα έκδοση του Internet Εxplorer.

Οι κινήσεις της Microsoft και της Google δείχνουν ότι ο «πόλεμος» για την αγορά των λειτουργικών συστημάτων των υπολογιστών μόλις έχει αρχίσει και το 2010, οπότε και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Google Chrome OS, θα είναι ιδιαίτερα «θερμό έτος» για τις δύο εταιρείες, αλλά και για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πηγή: Έθνος

Κάτω από το 60% το μερίδιο αγοράς του Internet Explorer

Πρίν πολυ λίγο καιρό η Mozilla διέθεσε στο ευρύ κοινό την έκδοση 3.5 του δημοφιλούς browser Firefox, ο οποίος σημείωσε περίπου πέντε εκατομμύρια downloads κατά τις πρώτες 24 ώρες της κυκλοφορίας του.
Έτσι, ενισχύθηκε λίγο ακόμα η ανοδική πορεία που καταγράφει συνεχώς ο Firefox, σε αντίθεση με τον Internet Explorer της Microsoft, ο οποίος υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από το 60% όσον αφορά το συνολικό μερίδιο αγοράς.
Μόλις προχθές η Mozilla Foundation έβγαλε μια διορθωτική έκδοση την 3.5.1. η οποία κλείνει ένα πολύ σοβαρό κενό ασφάλειας που είχε εντοπιστεί.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία Favbrowser αναφέρουν ότι τον προηγούμενο μήνα ο Internet Exlporer είχε μερίδιο αγοράς 59,49%, έναντι 30,33% του Firefox.
Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο browsers και απομένει να δούμε αν .........

θα συρρικνωθεί περαιτέρω με την κυκλοφορία των Windows 7 στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή έκδοση των Windows 7 δε θα περιλαμβάνει by default τον Internet Explorer και οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι απώλειες του Internet Explorer είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο προς τον Firefox.
Οι Opera, Safari και Chrome σημείωσαν και αυτοί άνοδο τον Ιούνιο της τάξης του 0,3-0,4%.

Ανοικτό λειτουργικό σύστημα απο την Google έρχεται να αμφισβητήσει την ηγεμονία της Microsoft

Έναν νέο, πολύ φιλόδοξο και σκληρό ανταγωνιστή αναμένεται να βρει απέναντί της το προσεχές διάστημα η Microsoft όσον αφορά την αγορά των λειτουργικών συστημάτων για PC.

H Google ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας ενός λειτουργικού συστήματος με την ονομασία Chrome Operating System, το οποίο θα έχει τη μορφή «ανοικτής πηγής» στο διαδίκτυο (open source software), που σημαίνει ότι θα διαμορφώνεται εν μέρει από τους ίδιους τους χρήστες και θα είναι δωρεάν.
Το νέο λειτουργικό σύστημα θα απευθύνεται κυρίως στους χρήστες των λεγόμενων .......

υπερφορητών (netbooks) Η/Υ, παρ’ ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ισχυρότερα PCs.

«Ταχύτητα, απλότητα και ασφάλεια είναι τα κλειδιά για το Google Chrome OS» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Tμήματος Παραγωγικού Μanagement Σάνταρ Πιτσάι, καθώς και ο διευθύνων μηχανικός Λάινους Άπσον, στο blog της εταιρείας.
Αν οι σχεδιαστές του Chrome OS στοχεύουν κυρίως τους (φτηνούς) υπερφορητούς, είναι γιατί η αγορά αυτή είναι η μόνη στο χώρο των Η/Υ που εμφανίζει άνοδο παρά την οικονομική κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, η παγκόσμια παραγωγή netbooks αναμένεται να διπλασιαστεί φέτος, φτάνοντας στις 26,4 εκατομμύρια μονάδες.

Άλλωστε, ορισμένοι από τους υπάρχοντες υπερφορητούς Η/Υ (π.χ. Hewlett Packard, Dell) ήδη χρησιμοποιούν «ανοικτά» λειτουργικά συστήματα, όπως το γνωστό Linux.
Όπως επισημαίνει ο Λάρι Όγκουστιν, γνωστός επενδυτής της Silicon Valley, η Google είδε στους υπερφορητούς τη μεγάλη της ευκαιρία για να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την αυτοκρατορία της Microsoft.
Η Google διαθέτει ήδη ένα λειτουργικό σύστημα, το Android, που όμως απευθύνεται κυρίως σε χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
Το Chrome OS, πάντως –που αναμένεται να είναι διαθέσιμο για τους υπολογιστές που θα κυκλοφορήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2010– μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία της Google.

Ο κολοσσός του διαδικτύου θεωρεί ότι τα λειτουργικά συστήματα που θα διατίθενται μέσω του παγκόσμιου ιστού θα αντικαταστήσουν σταδιακά εκείνα που είναι εγκατεστημένα στους Η/Υ ήδη από την αγορά τους.

Η απάντηση της Microsoft

Καθώς δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η Microsoft βρίσκει μπροστά της έναν αποφασισμένο αμφισβητία της ηγεμονίας της, προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να αντιστρέψει άμεσα το κλίμα, προχωρώντας σε μικρή μείωση της τιμής του παλαιότερου συστήματός της Windows XP, το οποίο χρησιμοποιείται σε netbooks.
Επίσης, η μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργικών συστημάτων παγκοσμίως δεσμεύτηκε ότι τα νέα της Windows 7, τα οποία αναμένονται το προσεχές φθινόπωρο, θα μπορούν να «τρέξουν» εξίσου καλά σε υπερφορητούς Η/Υ, σε αντίθεση με τα Vista, που είναι σχεδιασμένα για ισχυρότερα μηχανήματα.

Εξάλλου, η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα τη νέα μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία είχε εξασφαλίσει μέχρι τον Ιούνιο μερίδιο 8,23% στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με μετρήσεις της StatCounter.

Μετάφραση: Φιλιατρά News από Ξένη δημοσίευση