Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με 1,05 δισ.

Στο ποσό των 1,05 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Περιφερειακού Προγράμματος για την Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κατά τη περίοδο 2007-2013.
Από το σύνολο των ανωτέρω πόρων,τα 250 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τη μεταποίηση, ενώ ανάλογα είναι και τα ποσά (από 250 εκ. ευρώ στο καθένα) που θα έχουν κατεύθυνση για τους τομείς του τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών.
Τα εναπομείναντα 50 εκ. ευρώ πάνε...
σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη του franchise. Το πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο χρήσεις κι απασχολούν από 0 έως 50 άτομα.
Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται μεταξύ 55% - 65% ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ξεκινά από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, ανάλογα με τη θεματική ενότητα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ



Κλωνοποιημένο κρέας σύντομα στο πιάτο μας!

Στις ΗΠΑ η κλωνοποίηση βοοειδών αποτελεί συνήθη πρακτική. Πρόσφατα όμως, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ε.Ε. αποφάνθηκαν ότι το κλωνοποιημένο κρέας και γάλα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά στην ευρωπαϊκή αγορά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Την περασμένη Δευτέρα, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης της Ένωσης αποφάσισαν ότι μελλοντικά, το γάλα και το κρέας των απογόνων κλωνοποιημένων ζώων θα μπορεί να διατίθεται ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρόταση απαιτεί, ωστόσο, έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μέλη περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων απάντησαν άμεσα στη νέα εξέλιξη, καταδικάζοντάς την. Θεωρούν ...
ην κλωνοποίηση ανήθικη και σκληρή, και προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι από το κλωνοποιημένο κρέας για την ανθρώπινη υγεία δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.

Η απόφαση των Ευρωπαΐων υπουργών θεωρείται ήδη καθυστερημένη. Η κλωνοποίηση αποτελεί συνηθισμένη πρακτική μεταξύ εκτροφέων στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική. Γερμανοί ειδικοί του Ινστιτούτου για την Εκτροφή των Ζώων έχουν επίσης υψηλές προσδοκίες από την εν λόγω τεχνική. «Στο μέλλον, η κλωνοποίηση θα αποτελεί μία από τις κλασικές τεχνικές εκτροφής βοοειδών», υποστηρίζουν.

Η απαιτούμενη τεχνολογία εφαρμόζεται ήδη ευρέως στις ΗΠΑ. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν κλωνοποιημένα βοοειδή έναντι 10.000 και 20.000 ευρώ. Τα οφέλη είναι προφανή: Μπορούν να δημιουργηθούν πολλαπλά αντίτυπα ενός ταύρου με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Οι πολλαπλάσιοι «σούπερ»-ταύροι μπορούν φυσικά να προσφέρουν περισσότερους απογόνους από έναν, γεγονός που σημαίνει περισσότερο κρέας για τους εκτροφείς.

«Με τα ελίτ ζώα, η κλωνοποίηση μπορεί εύκολα να ξεπληρώσει το κόστος της», δηλώνει εκπρόσωπος αμερικανικής εταιρείας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Βιοτεχνολογικής Βιομηχανίας, υπάρχουν ήδη 600 κλωνοποιημένοι «σούπερ» ταύροι στις ΗΠΑ. Το κρέας των απογόνων τους διατίθεται σήμερα στα σούπερ μάρκετ της χώρας, «χωρίς να χρειάζεται να φέρουν κάποια ειδική σήμανση», εξηγεί μέλος του Οργανισμού. «Για τους εκτροφείς πρόκειται απλά για άλλη μία μέθοδο αναπαραγωγής», προσθέτει.

Οι επικριτές, ωστόσο, εντοπίζουν σημαντικές διαφορές. Η κλωνοποίηση, λένε, παράγει παραμορφωμένα ζώα με μικρό προσδόκιμο όριο ζωής. Το κλωνοποιημένο πρόβατο Ντόλι είναι γνωστό ότι βίωσε ένα οδυνηρό τέλος. Οι γενετιστές, όμως, ισχυρίζονται ότι έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί «τεράστια πρόοδος». Πολύ λιγότερα έμβρυα πεθαίνουν και τα «ελαττώματα» είναι πολύ πιο σπάνια.

Το κρέας των ίδιων των κλωνοποιημένων ζώων δεν καταλήγει στα σούπερ μάρκετ. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η πρακτική αυτή είναι απαγορευμένη. Αυτό που φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι το κρέας των απογόνων τους. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Αμερικανική Διοίκηση για τα Τρόφιμα και τα Φάρμακα ανακοίνωσαν ότι το βοδινό κρέας απογόνων των κλώνων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο για την υγεία.

Είναι, συνεπώς, ζήτημα χρόνου η κυκλοφορία του κρέατος αυτού στα σούπερ μάρκετ της Ε.Ε; Ούτως ή άλλως, δεν ξεχωρίζει από το κοινό κρέας... Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να απαντήσει σύντομα, πριν οι αμερικανική παραγωγή αρχίσει να εισχωρεί στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να το αντιληφθούμε.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αναφέρει ότι «η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη για ευρεία εμπορική χρήση. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η τεχνική θα εφαρμόζεται παγκοσμίως πριν το 2010».

Πηγή: Spiegel

Πηγή: www.spiegel.de




Τρίωρη στάση εργασίας, αύριο, στα Μέσα Ενημέρωσης

Τρίωρη στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, από τις 12:00 έως τις 15:00, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης,αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Ελευθερου Τύπου και το ραδιοφώνου City Fm.
Αύριο το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και πορεία προς τα γραφεία...

της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων που βρίσκονται στην οδό Ρηγίλλης. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό η Ενωση Συτνακτών θα καλύψει τα έξοδα έκδοσης του φύλλου των εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο.
enet.gr


Σε αναδιάρθρωση του χρέους στοχεύει η Μπ. Βωβός το 2009

Η αναδιάρθρωση του χρέους του ομίλου είναι ένας από τους βασικούς στόχους για το 2009, με ιδιαίτερη έμφαση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, επισήμανε η διοίκηση της εταιρίας Μπάμπης Βωβός, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι η εταιρεία δεν θα διανείμει μέρισμα για την οικονομική χρήση 2008. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα των περιορισμένων πωλήσεων ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2008 σε εφαρμογή της στρατηγικής του Ομίλου για διακράτηση της πλειοψηφίας των ακινήτων που κατασκευάζει και τα οποία παράγουν εισόδημα από μισθώσεις.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην γίνει απορρόφηση της θυγατρικής εταιρίας "ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε." έως ότου υπάρξει ευνοϊκό για την εταιρία φορολογικό καθεστώς και το θέμα να ξανασυζητηθεί σε επόμενη Γενική Συνέλευση.Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, επιδίωξη της διοίκησης θα αποτελέσει η υπογραφή προσυμφώνων συμβολαίων ενοικίασης / πώλησης πριν από την έναρξη νέων κατασκευαστικών έργων ..
ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση τους με ίδια και ξένα κεφάλαια. Επί του παρόντος, ο Όμιλος έχει υπό κατασκευή ένα τουριστικό ακίνητο στον Γαλατά του Πόρου και δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει νέες κατασκευές σε άλλες τοποθεσίες, όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Σούνιο, προτού βρεθεί εκμισθωτής ή αγοραστής για το ακίνητο.
Το χαρτοφυλάκιο των υψηλών προδιαγραφών ακινήτων του Ομίλου και οι ισχυρές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τους πελάτες, σε συνδυασμό με τη στρατηγική του Ομίλου, θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί με επιτυχία κάθε πρόκληση και να δημιουργηθεί υπεραξία για τους μετόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους μετόχους για την πορεία της εταιρίας και την εξέλιξη των έργων:
Λεωφ. Συγγρού 340

Το 2008 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του εμπορικού κτιρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού 340 με επιφάνεια σχεδόν 14.000 τ.μ. Εντός του έτους συνάφθηκε σύμβαση μίσθωσης για το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών χώρων του κτιρίου με ετήσιο μίσθωμα περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση του υπολοίπου ενοικιάσιμου εμπορικού χώρου καθώς και μέρους των γραφειακών χώρων του κτιρίου.

Ξενοδοχειακές μονάδες Σουνίου και Πόρου - Γαλατά

Η ολοκλήρωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Πόρο - Γαλατά μαζί με την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Η εταιρεία δεν έχει καταλήξει στο τρόπο εκμετάλλευσης του έργου. Όσον αφορά στο Σούνιο, η κατασκευή τριών ανεξάρτητων ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικής επιφανείας ανωδομής 12.000 τ.μ., δεν έχει ξεκινήσει καθώς η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την ύπαρξη συμφωνίας με ενδιαφερομένους μισθωτές ή και αγοραστές/επενδυτές ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με ίδια και ξένα κεφάλαια. Το οικόπεδο στην περιοχή του Σουνίου βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα προνομιακό σημείο και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Μορτερό

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή οικιστικών ακινήτων επί οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 18 στρεμμάτων που αποτελούν το σύνολο των Ο.Τ. 270 και Ο.Τ. 271 του Δήμου Ν. Ερυθραίας, ανεγείρονται 45 ανεξάρτητες κατοικίες οι οποίες αναμένεται να αποπερατωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Ήδη έχουν πωληθεί και παραδοθεί δέκα εξ αυτών.

Λεωφ. Κηφισίας 111 και Σίνα

Αναμένεται σύντομα η επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του κτιρίου ΙΙ επί της Λεωφ. Κηφισίας 111 και Σίνα του οποίου η κατασκευή είχε ανασταλεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2004. Ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκ νέου οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος και αναμένεται να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια. Πρόκειται για κτίριο επιφανείας ανωδομής περίπου 3.000 τ.μ.. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. σημείωσε, επίσης, ότι τα υπόγεια του κτιρίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Αποτελεί σημαντικό έργο αφού η ζήτηση για γραφειακούς χώρους επί της Λεωφ. Κηφισίας παραμένει εξαιρετικά αυξημένη.

Κηφισίας 338

Έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο επί της Λεωφ. Κηφισίας 338 ιδιοκτησίας κατά 52,5% των εταιρειών του Ομίλου και αναμένεται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Η εταιρεία έχει έλθει σε αρχική συμφωνία με τους λοιπούς οικοπεδούχους και σχεδιάζει την αξιοποίηση του οικοπέδου επιφανείας 1.970,00 τ.μ. με την ανέγερση κτιρίου γραφείων επιφανείας ανωδομής 2.364,00 τ.μ.

Μεταφορά Σ.Δ.

Ο Νόμος 3044/2002 έχει ήδη κριθεί ως συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μόνο στάδιο που απομένει για την εφαρμογή του είναι ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) από τους Δήμους. Ήδη δε συγκεκριμένοι Δήμοι (όπως ο Δήμος Αμαρουσίου) έχουν εκκινήσει την διαδικασία καθορισμού ΖΥΣ και υλοποίησης μεταφοράς συντελεστή δόμησης εντός των διοικητικών τους ορίων. Συνεπώς η διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης , όπως καθιερώνεται στο Ν.3044/2002 είναι απολύτως ισχυρή και σύμφωνη με το άρθρο 24 του Συντάγματος και άμεσα υλοποιήσιμη. Η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι ο Ν.3044/2002 θα της επιτρέψει να μεταφέρει περισσότερα από 20.000 τ.μ., χωρίς την ανάγκη αγοράς οικοπέδων, μέσω μη χρησιμοποιούμενων δικαιωμάτων δόμησης που κατέχει ή έχει το δικαίωμα να αποκτήσει, σε άλλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές όπου επιτρέπεται η μεταφορά. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. σημείωσε, επίσης, ότι το ενδιαφέρον, αναφορικά με την μεταφορά συντελεστή δόμησης, εστιάζεται σε κτιριακά συγκροτήματα επί της Λεωφ. Κηφισίας στα οποία έχουν προβλεφθεί οι αντίστοιχες προϋποθέσεις για την μεταφορά συντελεστή (όπως απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης και αποστάσεις από όμορα ακίνητα).

Βοτανικός

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε τους μετόχους για τις εξελίξεις στο θέμα του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Ανέπτυξε το ιστορικό της ανάπλασης αρχικά μόνο της περιοχής του Βοτανικού και μετέπειτα της Διπλής Ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λεωφ. Αλεξάνδρας έως την δημοσίευση του Ν.3481/2006. Η εταιρεία στηριζόμενη στις διατάξεις του Νόμου προέβη στην αγορά του οικοπέδου ιδιοκτησίας των εταιριών "ΕΤΜΑ" και "Ελλατέξ" και δρομολόγησε την κατασκευή του εν λόγω εμπορικού κέντρου του οποίου οι εργασίες κατασκευής ανεστάλησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ είχαν ήδη κατασκευαστεί σχεδόν 2.400 θέσεις στάθμευσης και περισσότερα από 9.000 τ.μ. ανωδομής. Η αναστολή εργασιών βασίστηκε σε προσφυγή για την ακύρωση της οικοδομικής αδείας του έργου από μικρό αριθμό πολιτών. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε δύο φορές επί του θέματος της συνταγματικότητας του Ν.3481/2006 και κατά συνέπεια και της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του εμπορικού κέντρου της εταιρίας.

Η διοίκηση αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μόνον θα ισχύσει η γενομένη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ΜΒΔΤ ΑΕ προς το Δήμο Αθηναίων, διαφορετικά η διοίκηση της εταιρίας θα προβεί στην ανάκληση της παραχώρησης του ακινήτου προς το Δήμο και θα αξιώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις.
Τέλος, αναφέρθηκε σε μελλοντικούς σχετικά άμεσους σχεδιασμούς υλοποίησης νέων έργων τονίζοντας ότι η ζήτηση για νέα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών από την εταιρεία παραμένει έντονη και δήλωσε ότι η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Αρης Βωβός ενημέρωσε τους μετόχους για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας και ειδικότερα ανέφερε τα εξής :
Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές κατά τη διάρκεια του 2008 οδήγησε σε πτώση των τιμών των ακινήτων σε όλο τον κόσμο. Η ΜΒΔΤ είχε επιπλέον να αντιμετωπίσει την πρόκληση των νομικών εμποδίων στο θέμα του Βοτανικού. Αυτά τα δύο στοιχεία επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του έτους, που εμφανίζουν αισθητή μείωση της καθαρής αξίας ενεργητικού.

Η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/μετοχή) προ αναβαλλόμενης φορολογίαςανήλθε σε ευρώ 14,66 σημειώνοντας μείωση 27% συγκριτικά με το 2007.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην καθαρή ζημία από αναπροσαρμογές επενδυτικών ακινήτων σε εύλογη αξία ύψους ευρώ 83,4 εκ.
Στην τρέχουσα χρήση, ο Όμιλος σημείωσε κέρδη από αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία ύψους ευρώ 76,3 εκ. από την ολοκλήρωση του έργου στην Λεωφ. Συγγρού 340 και κέρδη ύψους ευρώ 1,9 εκ. από την απόκτηση οριζοντίων ιδιοκτησιών στο κτίριο επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3. Τα κέρδη αυτά αντισταθμίστηκαν στο τέλος του έτους από την απομείωση κατά ευρώ 52,5 εκ. της εύλογης αξίας του οικοπέδου επί των οδών Αγ. ?ννης & Πολυκάρπου στο Βοτανικό καθώς και την μείωση κατά ευρώ 109 εκ. της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Τα μισθωτικά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 6,2% το 2008 και ανήλθαν σε ευρώ 47 εκ. κυρίως από νέες μισθωτικές συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους και συνεισέφεραν στα έσοδα του, καθώς και από αυξήσεις στα ενοίκια βάσει των μισθωτικών συμβάσεων που περιέχουν ετήσια αναπροσαρμογή ενοικίων βάσει του Ελληνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, πλέον 100 μονάδων βάσης.

Τα συνολικά ετήσια έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 53 εκ. το 2008, καταγράφοντας μείωση 48% σε σχέση με το 2007. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από το γεγονός ότι, εντός της χρήσης 2008, οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε ευρώ 5 εκ. έναντι ευρώ 56 εκ. το 2007.
Οι ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 96 εκ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους ευρώ 24 εκ. το 2007, λόγω της καθαρής ζημίας από την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν σε ευρώ 75 εκ. το 2008 σε σύγκριση με ευρώ 35 εκ. στη χρήση 2007. Έτσι, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες προ φόρων που ανέρχονται σε ευρώ 172 εκ. σε σύγκριση με ευρώ 12 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση και ζημίες μετά φόρων ευρώ 121 εκ. έναντι ζημιών μετά φόρων ύψους ευρώ 8 εκ. το 2007.
Όσον αφορά τον ισολογισμό, τα επενδυτικά ακίνητα του Ομίλου παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% σε σύγκριση με τη χρήση 2007 και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 1.212 εκ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αναπροσαρμογές σε εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από επιπρόσθετο κατασκευαστικό κόστος ευρώ 41 εκ. κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και την ολοκλήρωση του έργου επί της Λεωφ. Συγγρού 340 και την απόκτηση του ακινήτου επί της Λεωφ. Κηφισίας 1-3.

Από το 2004, ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει έργα άνω των 80.000 τ.μ., αυξάνοντας την αξία των επενδυτικών ακινήτων κατά 94%, από ευρώ 625 εκ. το 2004 σε ευρώ 1.212 εκ. το 2008, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος τα τελευταία χρόνια, ήτοι την κατασκευή, διατήρηση και εκμετάλλευση των επενδυτικών ακινήτων αντί της απευθείας πώλησής τους.

Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου, μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος, αυξήθηκε κατά 20,7% και ανήλθε σε ευρώ 263,0 εκ. το 2008, κυρίως λόγω νέου δανεισμού ευρώ 113,7 εκ. για τα έργα υπό κατασκευή στο Βοτανικό, στον Πόρο και στο Σούνιο καθώς και για κεφάλαιο κίνησης.
Οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων του Ομίλου ΜΒΔΤ, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, παρουσίασαν ετήσια αύξηση 20,1% σε σχέση με το 2007 και ανήλθαν σε ευρώ 497,8 εκ. Το 2008, ο Όμιλος συνήψε δύο νέες συμβάσεις πώλησης και εκμίσθωσης για συνολικό ποσό ευρώ 88,3 εκατ. Επίσης, έγινε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης πώλησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης για το κτιριακό συγκρότημα ΙΙ στο Δέλτα Φαλήρου που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τιμήματος της σύμβασης πώλησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης του κτιριακού συγκροτήματος ΙΙ στο Δέλτα Φαλήρου κατά ευρώ 17 εκ.
Ισοτιμία






Κάντε διακοπές στη μισή τιμή!

Εξοχικά στη... μισή τιμή μπορεί να πετύχει όποιος προνόησε να ενοικιάσει για ολόκληρη τη σεζόν κι όχι για μερικές ημέρες ή έναν μήνα. H επιστροφή στο νοίκι για ολόκληρο το καλοκαίρι τείνει να γίνει μόδα, αφού όλο και περισσότεροι Eλληνες, κυρίως Aθηναίοι, αναζητούν παραθεριστικές κατοικίες τις οποίες κλείνουν για ένα τρίμηνο.
Eξασφαλίζουν έτσι σίγουρες διακοπές και σε τιμές που μπορεί να είναι χαμηλότερες έως και 60% σε σύγκριση με τη μίσθωση για μικρό χρονικό διάστημα. Tο κέρδος είναι μεγάλο και για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος εξασφαλίζει σίγουρο ενοικιαστή, με αποτέλεσμα να μην περιμένει τον τουρίστα της τελευταίας στιγμής ούτε να κινδυνεύει να έχει για εβδομάδες ξενοίκιαστο το ακίνητό του. Aυτό βέβαια ισχύει μόνο σε περιοχές με μεγάλη διαθεσιμότητα ακινήτων.Στα νησιά και τους ισχυρούς τουριστικούς προορισμούς οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν τη μίσθωση για...
μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το ημερήσιο ενοίκιο φέρνει μεγαλύτερο κέρδος.
Eπιλογές
Tο σίγουρο είναι ότι στην ενοικίαση εξοχικού υπάρχουν πολλές επιλογές και σπίτια για όλα τα βαλάντια. Mάλιστα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας σχεδόν του 50% των Eλλήνων να κάνουν διακοπές φέτος, υπάρχει ακόμη και σήμερα σημαντικό στοκ ακινήτων προς ενοικίαση.
Επειδή η αγορά εξοχικού είναι όνειρο για τους περισσότερους Eλληνες, το μόνο που μένει στους περισσότερους για να κάνουν τις διακοπές τους είναι η ενοικίαση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σταδιακά η ζήτηση, ιδιαίτερα στα παράλια της Aττικής ή σε κοντινούς προορισμούς για αποδράσεις ακόμη και τις εργάσιμες ημέρες.
«H οικογένειά μου βρίσκεται στο ενοικιαζόμενο εξοχικό στη Nέα Mακρή, το οποίο κλείσαμε για όλη την καλοκαιρινή σεζόν, κι εγώ πηγαινοέρχομαι κάθε μέρα στο γραφείο μου», τονίζει στην «Oικονομία» στέλεχος εταιρείας, από τα πολλά που έχουν επιλέξει αυτή τη λύση. Στους δημοφιλείς προορισμούς είναι επίσης τα νησιά του Aργοσαρωνικού, η Tζια και η Aνδρος και για τους Θεσσαλονικείς η Xαλκιδική.
Tο πόσο συμφέρουσα είναι η επιλογή της μίσθωσης με τη σεζόν αποδεικνύουν δύο παραδείγματα από μεσιτικά γραφεία.
Στο Zούμπερι αν νοικιάσει κάποιος εξοχικό 50-60 τ.μ. όλο τον Aύγουστο θα πληρώσει από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
Aν κλείσει το ίδιο ακίνητο για 3 μήνες θα πληρώσει από 3.000 έως 4.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν σαν να πληρώνει δύο μήνες και ο... τρίτος δωρεάν.
Eπίσης, στην Aφυτο της Xαλκιδικής η ενοικίαση εξοχικού τον Aύγουστο φτάνει τα 1.500 ευρώ, ενώ για όλη τη σεζόν τα 2.000-3.000 ευρώ.
Aκόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία αν συγκριθούν με την ημερήσια μίσθωση. Για παράδειγμα, στην Kέρκυρα ένα δωμάτιο επιπλωμένο κοστίζει 100-150 ευρώ, δηλαδή 3.000-4.500 ευρώ τον μήνα. Aν κλειστεί έγκαιρα για έναν μήνα το κόστος δεν θα υπερβεί τα 1.500-2.000 ευρώ, ενώ για όλη τη σεζόν η τιμή κυμαίνεται στα 4.000-5.000 ευρώ.
O Iούλιος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτός», αφού το μεγαλύτερο κύμα των τουριστών θα κάνει την εμφάνισή του σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, τα ενοικιαζόμενα είναι ακριβότερα έως και 30% σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο.
B.Σ. KANEΛΛHΣ




Προβληματική θεωρεί τη γνωμοδότηση Σανιδά για τα blog η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άρση της ανωνυμίας στα ιστολόγια δεν λαμβάνει υπόψη την ευρωπαϊκή Οδηγία για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και «θα δημιουργήσει προβλήματα», εκτίμησε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Χρήστος Γεραρής.
Χαρακτήρισε επίσης υπερβολικά τα μέτρα για την άρση της ανωνυμίας στα καρτοκινητά και ζήτησε από την Πολιτεία να σεβαστεί τις γενικές αρχές του δικαίου στα νέα μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια.
Οι επισημάνσεις έγιναν την Τετάρτη κατά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2008.
Αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά για την κατάργηση της ανωνυμίας των blog, ο κ. Γεραρής επισήμανε ότι «θα δημιουργηθούν προβλήματα, διότι..

δεν έχει ληφθεί υπόψη η οδηγία 2002/58 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που έχει επικυρωθεί από τη Βουλή με το νόμο 3471/2006».
Το άρθρο 4, παράγραφος 1, του νόμου 3471/2006 αναφέρεται στα δεδομένα κίνησης και θέσης για την κατοχύρωση του απορρήτου της επικοινωνίας και διευκρινίζει ότι η άρση του απορρήτου μπορεί να γίνει μόνο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Συντάγματος.
«Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχόμενη ρύθμιση, που θα γίνει χωρίς νομοθετική μεταρρύθμιση, θα δημιουργήσει προβλήματα» εκτίμησε ο πρόεδρος της Αρχής.
Ο κ. Γεραρής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης της ανωνυμίας στα καρτοκινητά, τονίζοντας πως «είχε προηγηθεί αίτημα της Αρχής για τη συμμετοχή της στη νομοθετική ρύθμιση, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε». Χαρακτήρισε δε, «υπερβολή» τα στοιχεία, που ζητούνται.
Ακόμη ανέφερε ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης στάλθηκαν πριν λίγες μέρες δυο τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την άρση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων.
Διευκρίνισε ότι η μία τροπολογία εξαιρεί από το πεδίο νόμου και τον έλεγχο της αρχής την επεξεργασία με ειδικά τεχνικά μέσα από οποιαδήποτε δημόσια αρχή για λόγους ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Η δεύτερη τροπολογία αφορά τροποποίηση διατάξεων του κώδικα ποινικής δικονομίας για την τήρηση αρχείου δεδομένων DNA, με την οποία φεύγει ο έλεγχος από την αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών και μεταβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές, ύστερα από εντολή εισαγγελέα.
Ο κ. Γεραρής χαρακτήρισε «ασφυκτικά» τα χρονικά πλαίσια για τόσο σοβαρά ζητήματα και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει τη γνωμοδότηση της Αρχής, η οποία αναμένεται μέσα στον Ιούλιο».
Για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, τόνισε την ανάγκη σεβασμού, από την Πολιτεία, των γενικών αρχών του δικαίου, καθώς και της ανάγκης οι τεχνολογικές λύσεις, που επιλέγονται τόσο τον ιδιωτικό και από το δημόσιο τομέα να υποστηρίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεραρής στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Υπογράμμισε ότι κρίθηκε παράνομη η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε δυο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι η Αρχή ετοιμάζει αναθεώρηση της οδηγίας για τα κλειστά κυκλώματα, ώστε να διευκρινιστούν διάφορα θέματα, που έχουν προκύψει από τη λειτουργία τους.
Όσον αφορά τα πεπραγμένα της Αρχής, ο κ. Γεραρής ανέφερε ότι το 2008 διεκπεραιώθηκαν 1.838 υποθέσεις που αφορούσαν προσφυγές, καταγγελίες, ερωτήματα, γνωστοποιήσεις και αιτήσεις για άδεια τήρησης αρχείου ευαίσθητων δεδομένων, ή διαβίβασης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είπε ότι «λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς, είναι αναγκαίος ο διπλασιασμός των οργανικών θέσεων σε μια τριετία» και επισήμανε την «ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της».
Υπογράμμισε επίσης ότι η Αρχή πρέπει να αναπτύξει περισσότερο την προληπτική της δράση και ότι ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση για ό,τι αφορά τη διαχείριση από τη Δημόσια Διοίκηση των αιτημάτων πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και ότιΚυρώσεις επιβλήθηκαν σε 24 από τις 69 αποφάσεις της Αρχής το 2008. Σε 18 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 673.000 ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






ΕΡΑΝΗ: Ανακοίνωσε Τσιριγώτη και Χαριάτη

“ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ” ΚΑΙ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΥΡΓΙΑΚΟΥ

Τις δύο πρώτες της μεταγραφές ανακοίνωσε και επίσημα χθες η Εράνη...
Η ομάδα των Φιλιατρών απέκτησε τους Ηλία Τσιριγώτη και Χρήστο Χαριάτη, δύο Ζακυνθινούς παίκτες με εμπειρία στη Δ’ εθνική, αλλά και σε μεγαλύτερες κατηγορίες.
Ηταν δύο μεταγραφές λίγο πολύ γνωστές και έγιναν ύστερα από εισήγηση του νέου τεχνικού Πατρίκ Ενγκεμά.

Ο Τσιριγώτης είναι 24 ετών αμυντικό χαφ και ο Χαριάτης είναι 22 μεσοεπιθετικός. Και οι δύο το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς έπαιζαν στο Παραλίμνι (ομάδα Β΄ εθνικής της Κύπρου) και μετά έμειναν ελεύθεροι.

Εχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια στη Ζάκυνθο (και στη Γ’ εθνική), ενώ ο ........

Τσιριγώτης έχει περάσει και από τους νέους του Ολυμπιακού Πειραιώς.
Ο τελευταίος να θυμίσουμε ότι είχε συμφωνήσει από πέρυσι τον Ιανουάριο με την Εράνη (έκανε μάλιστα και αρκετές προπονήσεις), αλλά η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους.
Οι δύο αυτοί παίκτες αναμένεται να δώσουν δύναμη στο κέντρο της Εράνης, μιας και πρόκειται για “δοκιμασμένες” λύσεις.

Ανακοινώνει και Αποστολόπουλο

Από εκεί και πέρα, οι διοικούντες τη φιλιατρινή ομάδα έχουν έρθει σε συμφωνία και με 2-3 άλλους παίκτες και το μόνο που απομένει είναι να πάρουν τις ελευθέρας τους και να υπογράψουν.
Ενας από αυτούς είναι ο Γιάννης Αποστολόπουλος που φέτος έπαιζε στον Παπυργιακό και είχε 27 συμμετοχές.
Ο Αποστολόπουλος είναι 19 χρονών δεξί μπακ χαφ, η καταγωγή του είναι από τη Ζαχάρω και η απόκτησή του, ίσως, ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα από την Εράνη.

Συνεχίζονται οι επαφές

Οι επαφές με μεταγραφικούς στόχους συνεχίζονται, όπως συμβαίνει και με παίκτες που βρίσκονταν τη φετινή σεζόν στο ρόστερ.
Με τους Ηλία Ντινιώτη και Πολυνίκη Παναγιωτίδη έχει ουσιαστικά επέλθει συμφωνία και μένουν τα τυπικά, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τους Παναγιωτακόπουλο και Νικολόπουλο (μπαίνει φέτος φαντάρος).
Τέλος, να σημειώσουμε ότι παρελθόν για τους “πράσινους” είναι οι Αναστασόπουλος, Ζώκος, Τσώνης, Πιχιγιόνι και Χατζηπαναγιώτης.

Πηγή: Ελευθερία

Ο Γιάνης Πλούταρχος στους σταθμούς της Καλαμάτας.

Ο αγαπημένος μας Γιάννης Πλούταρχος, στα πλαίσια της πρώτης μεγάλης του περιοδείας στην Ελλάδα, θα δώσει μία συναυλία, την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας και φυσικά θα είμαστε όλοι εκεί.
Σήμερα, Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, ο Γιάννης Πλούταρχος θα μιλήσει ζωντανά σε αποκλειστική συνέντευξη στους αγαπημένους μας ραδιοφωνικούς σταθμούς Κανάλι 20 107,5, City Fm 103,8 και Δίαυλο 95,3, όπου... θα μιλήσει για όλα!
Όσοι δεν πιάνετε τους σταθμούς, μπορείτε να τον ακούσετε Live από το internet

Κανάλι 20 107,5 >> Κλικ εδώ <<

City FM 103,8 >>Κλίκ εδώ <<

Συντονιστείτε και ακούστε τον Γιάννη Πλούταρχο.

UPDATE 19:14
Η συνέντευξη έχει ηχογραφηθεί και εσείς οι θαυμαστές του θα έχετε την δυνατότητα να την ακούστε το βράδυ.




100 στους 100 δήλωσαν κατάστημα για καπνίζοντες. Και άλλη χοντρή ήττα για τον Αβραμόπουλο.

Στο... παραπέντε, και συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι, έστειλε στους δήμους το υπουργείο Υγείας την απόφαση που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι -αν και σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου-, οι υπάλληλοι στο Γραφείο Καταστημάτων του δήμου Καλαμάτας περίμεναν... το νέο νόμο και είχαν στοιχεία μόνο για τα καταστήματα κάτω των 70 τετραγωνικών.
Στην κατηγορία αυτή, από τους 100 ιδιοκτήτες που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα μαγαζιά τους, και οι 100 τα δήλωσαν... για καπνίζοντες.

Εκμεταλλευόμενοι, τώρα, κάποιοι επιτήδειοι την ........

ολιγωρία του υπουργείου, στέλνουν τις ταμπέλες που προβλέπονται για τους χώρους καπνιζόντων και μη, με κούριερ στους καταστηματάρχες.
Χθες ειδικά το Γραφείο Καταστημάτων του δήμου είχε δεχτεί αρκετές καταγγελίες από επαγγελματίες που παρ’ ολίγο να πέσουν θύματα.
Με το σύστημα αυτό... οι αετονύχηδες τους υποχρεώνουν να πληρώσουν το ποσό των 60 ευρώ για να τις παραλάβουν.
Οι επαγγελματίες πρέπει ωστόσο να ξέρουν ότι τα σήματα και ότι άλλο έχουν να παραλαμβάνουν θα τους χορηγηθεί από το Γραφείο Καταστημάτων του δήμου Καλαμάτας.

Επίσης πρέπει να πούμε ότι, αν και ο νόμος προβλέπει για τα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας, προς το παρόν θα θεωρούνται νόμιμα με την υπεύθυνη δήλωση που έχουν καταθέσει στο δήμο και το αυτοκόλλητο σήμα που θα τοποθετούν -όταν αυτό έρθει- στην είσοδο του καταστήματός τους.
Οσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι άνω των 70 τετραγωνικών και δεν έχουν άδεια για τη δημιουργία χώρων καπνιζόντων, ώσπου να την αποκτήσουν θα ισχύει η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος.

Οι εξωτερικοί χώροι τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και αν καλύπτονται από σκέπαστρο, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Οσοι έχουν χαρακτηρίσει το κατάστημά τους θα παραλαμβάνουν σε πρώτη φάση τα αυτοκόλλητα, δηλαδή για όσους έχουν μέχρι 70 τετραγωνικών για τους οποίους υπήρχε μέχρι χθες το πρωί, επίσημη ενημέρωση.
Οσο για τα αυτοκόλλητα σήματα έχουν αποσταλεί και τα περιμένουν στο δήμο τις επόμενες μέρες.

Συνολικά, στη διοικητική περιφέρεια του δήμου Καλαμάτας υπάρχουν γύρω στις 2.900 άδειες καταστημάτων αλλά από αυτές κάποιες έχουν ακυρωθεί ή αντικατασταθεί ενώ κάποιες δεν υπάγονται στις κατηγορίες των καταστημάτων που πρέπει να χαρακτηριστούν.
Αυτή η ασάφεια δυσχεραίνει τη δουλειά της υπηρεσίας γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει έλεγχος πόσα καταστήματα είναι και αν εφαρμόζουν το νόμο.
Οπως αναφέρθηκε πιο πάνω, μέχρι τώρα έχουν χαρακτηρίσει το κατάστημά τους γύρω στους 100 επαγγελματίες, στην κατηγορία μέχρι 70 τ.μ. και όλα για καπνίζοντες.
Αυτοί έχουν υποβάλει μια υπεύθυνη δήλωση και μπορούν να δουλεύουν με το υπάρχον σύστημα εξαερισμού.

Οταν θα αποσταλούν τα αυτοκόλλητα σήματα θα περάσουν από το Γραφείο Καταστημάτων και είναι υποχρεωμένοι να το κολλήσουν στην κύρια είσοδο του μαγαζιού τους.
Σχετικά με τους ελέγχους για την εφαρμογή του νόμου αυτοί θα γίνονται από τις διευθύνσεις Υγείας και συγκεκριμένα το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Ζήτημα γεννάται με τι συμμετοχή και αν θα έχει ο δήμος. Ο νόμος αναφέρει βέβαια με τη συνδρομή των αστυνομικών και λιμενικών αρχών ενώ αν συμπεριληφθεί και η δημοτική αστυνομία πρέπει να έχει 50 εργαζόμενους για να αποκτήσει το δικαίωμα του ελέγχου, μας ανέφεραν από το Γραφείο Καταστημάτων.
Στα καταστήματα που είναι άνω των 70 τετραγωνικών μέτρων πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός των αδειών και στο δήμο πρέπει να κατατίθενται από τους ιδιοκτήτες καινούργια σχεδιαγράμματα που να φαίνονται όλες οι αλλαγές που έχουνε γίνει.

Εμπλοκή θα έχουν και άλλες υπηρεσίες γιατί θα χρειάζεται και η απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία και τη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας. Και επειδή μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, από το δήμο ζητούν ανοχή χρόνου και κατανόηση για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το νόμο και να κατευθύνουν σωστά τους πολίτες.

Πηγή: Ελευθερία

Πυρά κατά του δημάρχου Κυπαρισσίας για το παζάρι με αντίκες

Τα πυρά του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας δέχθηκε ο δήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης για το θέμα διοργάνωσης του φετινού παζαριού με τις αντίκες.

Τόσο ο πρόεδρος Αθανάσιος Κόρδας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση τους Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισαν ότι ενώ τόσα χρόνια ο Σύλλογος διοργάνωνε το παζάρι φέτος αποφασίστηκε από το δήμαρχο να ανατεθεί αυτό στην ΜΚΟ για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Πόλης της πρώην προέδρου του.

Δεν καταλαβαίνουμε, τονίστηκε, γιατί αυτός ο αποκλεισμός μας. Η διοργάνωση πρέπει να γίνει από το Σύλλογο σε συνεργασία με τον δήμο όπως γινόταν τόσα χρόνια και από εκεί και πέρα όποιος θέλει να βοηθήσει όπως η ΜΚΟ.

Αντικρούοντας όλα αυτά ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι αφού πλέον έχει βρεθεί λύση και ........

θα διοργανωθεί από κοινού από τον Σύλλογο, τον δήμο και την ΜΚΟ δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται νέες εντάσεις.
Εξάλλου, επισήμανε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διοργάνωση για το συγκεκριμένο παζάρι που απευθύνεται σε συγκεκριμένους αντικέρ και κοινό. Πρώτα από όλους εγώ σας λέω ότι, ο δήμος είναι ανεπαρκής.
Και εγώ να το διοργανώσω από μόνος μου, χρειάζεται η συνεργασία, η εμπειρία και οι γνώσεις αυτών που έχουν ασχοληθεί με το θέμα” είπε ο δήμαρχος.
Αφού συνεχίστηκε η συζήτηση και με τοποθετήσεις μελών του Συλλόγου, από την πλευρά τής αντιπολίτευσης τόσο ο Σωτήρης Μπακούρος όσο και ο Γιώργος Γκότσης τόνισαν ότι ο ρόλος του δήμου είναι να τάσσεται και να υποστηρίζει συλλόγους και όχι άτομα.

Πρέπει, υποστηρίχτηκε, να γίνει το παζάρι σε συνεργασία με τον Σύλλογο και όποιος θέλει ας βοηθήσει.

Πηγή: Ελευθερία

Μισθοί: Η εποχή των παγετώνων

Με μηδενικές αυξήσεις φαίνεται ότι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει ξανά στο οπλοστάσιο που διαθέτει απέναντι στην κρίση και το μέτρο του παγώματος της εισοδηματικής πολιτικής για το 2010.

Βασικό επιχείρημα των εισηγητών της πρότασης είναι η συνεχής επιβράδυνση του προϋπολογισμού (μέχρι και 0,5%) που καταρρίπτει, θεωρητικά τουλάχιστον, τα όποια επιχειρήματα ενδεχομένως να αναπτύξουν τα εργατικά συνδικάτα για αναπροσαρμογή των αποδοχών τους σε σχέση με το αυξημένο κόστος ζωής.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει εκ νέου το .........

ενδεχόμενο να δοθεί και το 2010 μια μικρή έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που θα διαμορφωθεί στα όρια του πληθωρισμού και των αντοχών του προϋπολογισμού. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2009 μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από το 1% τότε μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η οικονομική ενίσχυση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου θα διαμορφωθεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις ενισχύσεις που δόθηκαν εφέτος. Το πρόβλημα βέβαια των συνταξιούχων δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα, αφού ως γνωστό οι συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα ακολουθούν την εισοδηματική πολιτική του δημοσίου.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με χαμηλότερες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης επιδομάτων και έκτακτων αμοιβών και αποζημιώσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση "ψαλίδι" αναμένεται να μπει και στις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στο δημόσιο, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Παράλληλα σχεδιάζονται περικοπές στα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης μέσω:

* της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,

* της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών,

* της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης και

* της μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στην κάλυψη του κόστους για νοσήλια νοσοκομείων, αμοιβές ιατρών και διαγνωστικές εξετάσεις.
Του Στέλιου Κράλογλου



Λειτουργεί πάλι ο αξονικός του Νοσοκομείου

Σε λειτουργία τίθεται ξανά από σήμερα ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς επισκευάστηκε η βλάβη που τον είχε καταστήσει ανενεργό για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε στην «Ε» ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν αργά χθες το μεσημέρι ενώ απροβλημάτιστη ήταν και η δοκιμαστική λειτουργία του μηχανήματος που ακολούθησε.

Η επαναλειτουργία του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο σημαίνει ότι θα σταματήσει πλέον η ταλαιπωρία που υφίσταντο -με τη διακομιδή τους προς και από τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, στην πόλη της Καλαμάτας- όσοι εξεταζόμενοι ή νοσηλευόμενοι είχαν .......

ανάγκη των υπηρεσιών του.

Πηγή: Ελευθερία

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένας τομέας όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για απάτη και διαφθορά, όπως διαπιστώνει σχετική έκθεση της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (FATF).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο τομέας του αθλητισμού αντιστοιχεί στο 0,5 με 3,7% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. Τα χρήματα είναι πολλά, και για αυτό το λόγο ο αθλητισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σημειώνει η έκθεση.

Εξετάζεται το ποδόσφαιρο λόγω των ιδιαιτεροτήτων του: πολλά λεφτά από .......

τηλεοπτικά δικαιώματα και εταιρικές χορηγίες, παγκοσμιοποίηση της αγοράς παιχτών, είναι το πιο δημοφιλές σπορ σε πολλές χώρες ενώ πολλές φορές υπάρχει διασυνοριακή διακίνηση χρημάτων, η οποία μπορεί να είναι έξω από τον έλεγχο των αρχών.
Επίσης, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου τα οποία μπορεί να το καταστήσουν ευάλωτο σε παράνομες ενέργειες, και πιο συγκεκριμένα στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- Είναι εύκολο να εισέλθει κάποιος στη συγκεκριμένη αγορά
- Υπάρχουν περίπλοκα δίκτυα παραγόντων και εμπλεκομένων
- Πολλές φορές οι διοικήσεις δε δείχνουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό
- Διαφοροποίηση νομικών δομών
- Οι τιμές των παιχτών είναι, πολλές φορές, μη λογικές και δύσκολο να ελεγχθούν.

Ίσως όμως η πιο χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα είναι αυτό που η έκθεση ονομάζει “μη υλικές ανταμοιβές”. Πολλές φορές, οι εγκληματίες αναζητούν την αναγνώριση έξω από τον υπόκοσμο και το ποδόσφαιρο μπορεί να τους αποδώσει αυτό το κύρος, καθώς οι οπαδοί της ομάδας που θα χρηματοδοτήσει δύσκολα θα αναρωτηθούν από που προήλθαν τα χρήματα.
Η έκθεση αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το Μεξικό. Ο Χ., ζούσε σε μια μικρή πόλη και είχε μικρή οικονομική επιφάνεια. Μετακόμισε, και μετά από λίγα χρόνια επέστρεψε όντας πλούσιος. Αγόρασε μια μικρή ομάδα της τρίτης κατηγορίας η οποία είχε την έδρα της σε μια μεγάλη πόλη και τη μετέφερε σε μια μικρή πόλη 30,000 κατοίκων. Το μπάτζετ που διέθεσε ήταν πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας, ενώ οι εταιρείες που διαφημίζονταν είχαν περιορισμένη οικονομική δυνατότητα. Έτσι, η “αξία” της ομάδας ανέβαινε, ενώ αυτές η εταιρείες κατοχυρώνονταν ως προβεβλημένοι επιχειρηματίες και αξιοσέβαστοι παράγοντες του αθλητισμού.
Λίγο καιρό μετά, ο Χ. συνελήφθη ως ο εγκέφαλος μεγάλου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει την Ιταλία, και τις έρευνες που διεξήχθησαν το 2006, όπου προσπάθειες για την αγορά μεγάλης ομάδας υπέκρυπταν παράνομες δραστηριότητες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της ομάδας προέρχονταν από μια εγκληματική οργάνωση της Κεντρικής Ιταλίας. Έτσι, η αγορά τελικά ματαιώθηκε.

Capital



Δεν είχαν γρίπη τα 2 παιδάκια

Δεν ήταν, τελικά, κρούσμα της νέας γρίπης το περιστατικό με τα δύο παιδάκια -ένα βρέφος 7 μηνών και το τρίχρονο αδερφάκι του- που έθεσε σε συναγερμό το Νοσοκομείο Καλαμάτας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Την κατηγορηματική αυτή ανακοίνωση έκανε χθες το πρωί στην «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Δημοσθένης Σωτηρόπουλος, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των εξετάσεων που γνωστοποίησε το Ινστιτούτο Ερρίκος Ντυνάν στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας - στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του οποίου παρέμεναν τα δύο μικρά.

Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων δόθηκε εξιτήριο στα παιδάκια -δύο αγοράκια ομογενούς από το Βανκούβερ του Καναδά, κι όχι από την... Αυστραλία όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί από το Νοσοκομείο.
Ηδη, όπως είπε ο διοικητής, τα δύο ανήλικα βρίσκονται πλέον στο σπίτι συγγενών τους, που ........

φιλοξενούν την οικογένεια των ομογενών για το καλοκαίρι.
«Ηταν κάτι σαν “άσκηση ετοιμότητας”, όπου το Νοσοκομείο και το προσωπικό του ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα καλά» παρατήρησε ο Δ. Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας ότι το περιστατικό αυτό έδωσε μάλιστα τη δυνατότητα να συμπληρωθούν ορισμένα κενά στο πλέγμα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο διοικητής, λήφθηκε μέριμνα έτσι ώστε οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης -στα νοσοκομεία της χώρας- να αποκτήσουν και... κούνιες, όπως επίσης και να γίνει προμήθεια του αντιβιοτικού Tamiflu σε σιρόπι, ειδικά για παιδιά.
«Ηταν η πρώτη περίπτωση που αφορούσε βρέφος και - αν και τελικά αποδείχθηκε απλή ίωση αυτό που είχεήταν χρήσιμο γιατί προβήκαμε σε διαπιστώσεις που είναι χρήσιμες σε πανελλαδική κλίμακα» κατέληξε ο Δ. Σωτηρόπουλος.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Περίεργη ιστορία με κρούσμα της Νέας γρίπης
Σε αναμονή απαντήσεων για υποψία γρίπης

Η Νέα ιστοσελίδα του Δήμου Νέστορος

Εδώ και λίγο καιρό ο δήμος Νέστορος έχει δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του http://www.dimos-nestoros.gr .

Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί μέσα από αυτή για ότι απασχολεί του δημότες και να βρει πληροφορίες για τον τουρισμό, την ιστορία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Οι διαχειριστές της σελίδας ως φαίνεται έχουν πολύ μεράκι και ασχολούνται ..........

συστηματικά με την ενημέρωση της με τρόπο που παρακινεί τον κάθε αναγνώστη να την επισκέπτεται τακτικά μιας και σε κάθε επίσκεψη θα βρει κάτι καινούριο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους διαχειριστές της σελίδας και ευχόμαστε, όπως άλλωστε έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν, να μιμηθεί την αυτονόητη προσφορά που πρέπει να παρέχει ένας Δήμος στην σύγχρονη εποχή μας προς τον πολίτη και ο δικός μας δήμος που εδώ και χρόνια έχει μια σελίδα και ενημερώνεται κάθε.... όποτε τους έρθει.

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

Καλοκαιρινή προσφορά της Vodafone καταργεί το κόστος περιαγωγής

Οι συνδρομητές του προγράμματος Vodafone Passport που ταξιδεύουν στην Ευρώπη το καλοκαίρι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους με τις χρεώσεις που ισχύουν για τις κλήσεις εντός Ελλάδας.

Από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, οι χρήστες της υπηρεσίας δεν θα πληρώνουν το τέλος των 0,80 ευρώ ανά κλήση στα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά δίκτυα, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ενεργοποίηση του Vodafone Passport γίνεται εντελώς δωρεάν είτε στα καταστήματα της εταιρείας είτε με κλήση από κινητό στον αριθμό 1333, για τους συνδρομητές συμβολαίου ή καρτοκινητής, και στο 1399 για τους συνδρομητές επαγγελματικών προγραμμάτων.

Για τους επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό, η εταιρία προσφέρει το ..........

Vodafone Europe, κόστους 18 ευρώ το μήνα για τις υπηρεσίες φωνής και 70 ευρώ για υπηρεσίες δεδομένων, οποίο προσφέρει εθνικές χρεώσεις για διεθνείς κλήσεις, κλήσεις περιαγωγής και δεδομένων στο εξωτερικό.

Σεισμοδάνεια: Αιτήσεις σε 43 περιοχές μέχρι το Δεκέμβριο

Η παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2008, σε 43 δημοτικά διαμερίσματα της Μεσσηνίας, εγκρίθηκε με τριμερή υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές: ...........


• Αβίας: Δολοί και Σωτηριάνικα
• Αίπειας: Ανδριανή, Λογγά και Νέα Κορώνη
• Ανδανίας: Διαβολίτσι, Ηλέκτρα και Μαντζάρι
• Άριος: Άμμος και Άρις
• Βουφράδας: Κουρτάκι, Πετρίτσι και Χατζή
• Γαργαλιάνων: Βάλτα, Γαργαλιάνοι και Φλόκα
• Θουρίας: Άνθεια
• Καλαμάτας
• Κορώνης: Βασιλίτσι, Βουνάρια, Κόμποι, Κορώνη και Χρυσοκελλαριά
• Λεύκτρου: Νεοχώρι και Ρίγκλια.
• Μεθώνης: Ευαγγελισμός, Καινούργιο Χωριό, Λαχανάδα, Μεθώνη και Φοινίκη
• Μεσσήνης: Σπιτάλι
• Νέστορος: Κορυφάσιο και Χώρα
• Παπαφλέσσα: Βλαχόπουλο και Μανιάκι
• Πεταλιδίου: Πανιπέρι και Πεταλίδι
• Πύλου: Ίκλαινα και Πύλος
• Χιλιοχωρίων: Κουκουνάρα, Κρεμμύδια, Σουληνάρι και Χανδρινού.

Το έργο της αποκατάστασης ανατίθεται στο ΤΑΣ Μεσσηνίας και οι αιτήσεις για διενέργεια ελέγχου κτηρίων θα υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων ακινήτων στα γραφεία του στην Καλαμάτα, οδό Σόλωνος 19.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Πηγή: Θάρρος

Στα 330 καταστήματα τα 327 (!!) ζήτησαν να μείνουν χώροι καπνίσματος. Πρώτη βαριά ήττα για τον Αβραμόπουλο???

Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε πόλη των θεριακλήδων. Από τα 330 καταστήματα με εμβαδό μέχρι 70 τ.μ, οι ιδιοκτήτες μόλις τριών (3) δήλωσαν ότι θα μετατρέψουν τα καταστήματά τους σε χώρους μη καπνιστών, ενώ οι 327 (!) δήλωσαν ότι θέλουν τα καταστήματά τους να χαρακτηριστούν ως χώροι καπνιστών!

Ουσιαστικά δηλαδή, σε αυτή την κατηγορία των καταστημάτων υγιεινομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφετέριες, κλπ) που είναι και τα περισσότερα στη Θεσσαλονίκη, περίπου το .......

100% δεν συμμετέχει στα αντικαπνιστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση το μέτρο της απαγόρευσης καπνίσματος σε στεγασμένους δημόσιους χώρους πριν αυτό ξεκινήσει...

Σε αργία ο Δήμαρχος Δωρίου με απόφαση Περιφερειάρχη

UPDATE 16:50

Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος Δωρίου Αντώνης Τάκης με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκου Αγγελόπουλου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από έγγραφα του Εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας, που βεβαιώνουν ότι η υπόθεση του δημάρχου εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί αργίας.
Ο δήμαρχος διώκεται ύστερα από αναφορές του τότε αντιδημάρχου (το 2006) Δημήτρη Κόνιαρη, που έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Στην απόφαση του περιφερειάρχη καταγράφονται διάταξη του Προέδρου Εφετών Καλαμάτας, κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας και επισημαίνεται ότι «η παραπομπή για την αναφερόμενη στα ανωτέρω έγγραφα κακουργηματική πράξη που αποδίδεται στον Αντώνιο Τάκη, δήμαρχο Δωρίου, είναι αμετάκλητη, προκειμένου η υπηρεσία μας να προβεί λόγω αρμοδιότητας, στην εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων του Ν. 3463/2006».

Συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Νίκη ........

Μουζάκη ενημερώνει την Περιφέρεια ότι «η παραπομπή για την αναφερόμενη σ’ αυτό κακουργηματική πράξη (απόπειρα απιστίας από κοινού της οποίας η περιουσιακή ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ), που αποδίδεται στους κατηγορουμένους που αναφέρονται εντός του υπ’ αριθμ. 71/2008/13-1-2009 κλητηρίου θεσπίσματός μας, είναι αμετάκλητη».

Ο δήμαρχος Δωρίου Αντ. Τάκης, στον οποίο απευθυνθήκαμε για την απόφαση του περιφερειάρχη μας είπε: «Ο κ. Αγγελόπουλος είναι υποχρεωμένος να πάρει αυτή την απόφαση μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Αυτό δε σημαίνει ότι παύω να ασκώ τα καθήκοντά μου. Θα τα ασκώ και θα τα ασκήσω τα ένδικα μέσα, που προβλέπονται από το νόμο, όπως προσφυγή ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών».

Σύμφωνα με την απόφαση η αργία «διατηρείται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου.
Εάν εκδοθεί αθωωτική απόφαση, η αργία αίρεται αυτοδικαίως και η διοικητική ποινή που επιβάλλεται (με την παρούσα απόφαση) θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα».
Οσον αφορά την υπόθεση, ο Δημήτρης Κόνιαρης, ενώ ήταν αντιδήμαρχος το 2006, είχε καταγγείλει το δήμαρχο για οικονομικές ατασθαλίες για εικονικά έργα, υπερτιμολογήσεις, παράνομες απευθείας αναθέσεις. Οπως μας είπε ο κ. Κόνιαρης, «έχουν σχηματιστεί 6 δικογραφίες. Η πρώτη είναι αυτή και αφορά απευθείας αναθέσεις αγροτικών οδοποιών με τιμή στουρναριού 25 ευρώ το κυβικό, ενώ η μέγιστη με τιμές ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν 6 ευρώ».
Η δίκη έχει οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου και εκτός από το δήμαρχο παραπέμπονται και άλλοι δημοτικοί παράγοντες.

Πηγή: Ελευθερία

Περιαγωγή – 60% ποιο φθηνή από σήμερα σε κλήσεις και SMS

Φθηνότερα, ώς και 60%, θα πληρώνουν από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες τις κλήσεις, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SΜS) και τη μεταφορά δεδομένων από κινητό τηλέφωνο, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νέος κοινοτικός κανονισμός για την περιαγωγή. Το νέο κανονισμό ενέκριναν -και τυπικά- οι υπουργοί Επικοινωνιών της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του κανονισμού τον περασμένο Απρίλιο με συντριπτική πλειοψηφία.

Η πρόταση της Κομισιόν είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2008.

Τα ανώτατα όρια, που σήμερα είναι 0,46 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και 0,22 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, θα μειωθούν από την 1η Ιουλίου σε 0,43 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και ..........

σε 0,19 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό, σε 0,39 ευρώ και 0,15 ευρώ αντίστοιχα από την 1η Ιουλίου 2010 και από την 1η Ιουλίου 2011 σε 0,35 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και σε 0,11 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό (όλες οι τιμές ανά λεπτό, χωρίς ΦΠΑ).

Ο νέος κανονισμός για την περιαγωγή στην ΕΕ εγγυάται ότι οι καταναλωτές δεν θα καταβάλλουν περισσότερο από 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την αποστολή σύντομου γραπτού μηνύματος στην ΕΕ από το εξωτερικό, σε σύγκριση με τη σημερινή μέση χρέωση των 0,28 ευρώ.

Βασιλιάς ή σκλάβος της ποπ;

Ο αιφνίδιος θάνατος του βασιλιά της ποπ μονοπώλησε τα ευρωπαϊκά έντυπα, τα οποία από τη μία έπλεξαν το εγκώμιο του απαράμιλλου ταλέντου του και από την άλλη δήλωσαν προβληματισμένα για τη σκοτεινή και τραγική πλευρά της προσωπικότητάς του.
«Ξαφνικά, αμέσως μετά το θάνατό του, υπήρχε παντού, έχοντας ανακτήσει την εκτυφλωτική, σαγηνευτική λάμψη που είχε χάσει μετά την αρχή της δεκαετίας του ’80 –τότε που ήταν ένας πραγματικός βασιλιάς», γράφει ο Πολ Μόρλεϊ στον Observer. «Μπορεί κανείς να διαλέξει ποιον Τζάκσον θέλει να θυμάται, ποια εκδοχή –το τέρας, την ιδιοφυία ή τον ετοιμόρροπο άνδρα πίσω από τη μάσκα.

«Ο Μάικλ Τζάκσον δεν ήταν ούτε τέρας ούτε εξωγήινος, ήταν ένα μεταλλαγμένο ον», υποστηρίζει η γαλλική Libération.

Για την ολλανδική NRC Handelsblad, ήταν περισσότερο σκλάβος παρά βασιλιάς της ποπ, δέσμιος της βιομηχανίας του θεάματος, των κοσμικών φυλλάδων και του κοινού του. Η ολλανδική εφημερίδα θεωρεί το κοινό υπεύθυνο για την έκπτωση του «εξαιρετικού τραγουδοποιού και showman σε… ένα κοινωνικά ανάπηρο άτομο».

Η ρουμανική Gandul παρατηρεί πως «όταν πεθαίνει κάποιος σαν το Μάικλ Τζάκσον, συναισθανόμαστε πόσο θνητοί ήμαστε και συνειδητοποιούμε ότι αύριο μπορεί να βρισκόμαστε και εμείς σε ένα μικρό, μαύρο φέρετρο».
NAFTEMPORIKI.GR



Χορτοφαγία και άμυνα κατά του καρκίνου

Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας, να αναπτύξουν καρκίνο, αν και αυτό δεν ισχύει εξίσου για όλες τις μορφές της θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Ν. Ζηλανδίας, μεταξύ περίπου 60.000 ανθρώπων, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer».
Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης, όχι όμως του εντέρου ή της μήτρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ στο γενικό πληθυσμό το 33% των ατόμων θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, για τους χορτοφάγους το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο στο 29% περίπου.

Ειδικά για τους καρκίνους του αίματος και της λέμφου, οι χορτοφάγοι έχουν περίπου μισές πιθανότητες σε σχέση με τους κρεατοφάγους να εμφανίσουν καρκίνο. Για το πολλαπλό μυέλωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, οι χορτοφάγοι έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

Τα ανωτέρω ποσοστά ισχύουν για αυστηρούς χορτοφάγους, που δεν τρώνε ούτε ψάρι. Στις περιπτώσεις των μη κρεατοφάγων (χορτοφάγων που τρώνε και ψάρι), υπάρχουν μεν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά σε λιγότερο σημαντικό βαθμό.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τις αιτίες που οι καρκίνοι «προτιμούν» τους κρεατοφάγους, αλλά υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι στο κρέας υπάρχουν ιοί και ουσίες που προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις ή, εναλλακτικά, τα λαχανικά παρέχουν ειδική προστασία κατά των καρκινικών όγκων ή συμβαίνει ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω αιτιών.

Όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου, οι κρεατοφάγοι έχουν περίπου τριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τους χορτοφάγους και όσους χορτοφάγους τρώνε και ψάρι. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα κατεργασμένα κρέατα εμπλέκονται στον καρκίνο του στομάχου (λόγω ουσιών που περιέχουν και μπορεί να βλάψουν το DNA, καθώς και της υψηλής θερμοκρασίας που μαγειρεύονται και η οποία μπορεί επίσης να παράγει καρκινογόνες ουσίες), συνεπώς τα νέα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη.

Από την άλλη, οι γυναίκες που κάνουν χορτοφαγική δίαιτα (αυστηρή ή ήπια) εμφανίζονται να έχουν διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου της μήτρας σε σχέση με όσες τρώνε κρέας, αν και το δείγμα ήταν μικρό και οι ερευνητές επιφυλάσσονται για την αξιοπιστία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Έλαβον: ΟΣΦΠ 39%, ΠΑΟ 30%, ΑΕΚ 15%, ΠΑΟΚ 11%, Άρης 5%

«Κάντε τον κόπο, σταθείτε στη μέση του αγωνιστικού χώρου και αφουγκραστείτε», γράφει ο Ουρουγουανός πεζογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο στα «Χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου» (Ελλ. Γράμματα).

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο γεμάτο από ένα άδειο γήπεδο. Στο Γουέμπλεϊ αντηχούν ακόμα οι πανηγυρισμοί από το Παγκόσμιο Κύπελλο του ΄66, όταν κέρδισε η Αγγλία, αλλά αν ακούσει κανείς πιο προσεκτικά μπορεί να ακούσει τους θρήνους του ΄53, όταν οι Ούγγροι κατατρόπωσαν την αγγλική ομάδα. Το Μαρακανά κλαίει ακόμα τη βραζιλιάνικη ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ΄50.

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ΄74, όταν κέρδισε η Γερμανία, παίζεται νυχθημερόν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Το στάδιο του βασιλιά Φαχντ στη Σαουδική Αραβία .........

έχει θεωρείο από μάρμαρο και χρυσάφι και οι κερκίδες έχουν χαλιά, αλλά ούτε μνήμη έχει ούτε κάτι αξιόλογο να διηγηθεί». Το γιατί το ποδόσφαιρο αγγίζει τόσο την καθημερινότητά μας, γιατί παθιάζει ανθρώπους κάθε τάξης και οικονομικής επιφάνειας, ποια είναι η θέση του στις κοινωνίες μας από πολλές διαφορετικές σκοπιές, είναι το αντικείμενο ενός πρωτότυπου για τα ελληνικά δεδομένα βιβλίου 300 σελίδων με τίτλο «Ανατομία των ποδοσφαιρικών παθών», που συνέγραψαν δύο πανεπιστημιακοί και που απευθύνεται τόσο σε φοιτητές όσο και στο ευρύτερο κοινό.

«Μικρός, στην Ηγουμενίτσα, πρωτοπήγα στο γήπεδο για να παρακολουθήσω τον τοπικό Θεσπρωτό. Μετά παρακολουθούσα τον θρυλικό, τότε, ΠΑΣ Γιάννινα και αργότερα που κατέβηκα στην Αθήνα πήγαινα συχνά στη Νέα Σμύρνη και το “Καραϊσκάκης”», λέει στα «ΝΕΑ» ο Παντελής Κυπριανός, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ο ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου. Ο άλλος, ο Μανώλης Χουμεριανός, που σήμερα διδάσκει Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνιολογία του Αθλητισμού στο Πάντειο, ως έφηβος ήταν αθλητής στίβου του Εθνικού και αργότερα συστηματικός παρατηρητής των τεκταινομένων στους συνδέσμους των οπαδών.

Η έρευνά τους περιλαμβάνει ακόμη και συνεντεύξεις οργανωμένων οπαδών διαφόρων ομάδων. «Πηγαίναμε στα γήπεδα και μαζεύαμε στοιχεία εδώ και 15 χρόνια», λέει ο Μανώλης Χουμεριανός. «Έβλεπα συγκεκριμένου ςυνδέσμους του Εθνικού και του Παναθηναϊκού πήγαινα σε στέκια φιλάθλων του Εθνικού, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ. Θέλαμε να εντοπίσουμε τα κεντρικά τους μοτίβα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Βέβαια, όλα αυτά τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Το τι παίζεται σε μια κερκίδα συνεχώς αλλάζει», λέει.

Και η... «παράγκα»; Είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο; «Και στην Αγγλία ακούς να λένε ότι η διαιτησία ευνοεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή βλέπεις να πιάνουν παίκτες που παίζουν παράνομα στοιχήματα», λέει ο Παντελής Κυπριανός. «Ωστόσο “παράγκες”, δηλαδή οργανωμένες κλίκες που καθοδηγούν παρασκηνιακά τα πράγματα, δεν υπάρχουν. Θα έλεγα ότι οι “παράγκες” συνδέονται με την εξουσία και είναι φαινόμενο χωρών με λιγότερη δημοκρατία και άνισα κατανεμημένη εξουσία. Είναι, δηλαδή, θέμα δημοκρατίας και θεσμών».

Τι λένε οι έρευνες
Σύμφωνα με τη μόνη εκτεταμένη έρευνα για το ποδόσφαιρο που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (από την εταιρεία VΡRC, το 2000): Το 79,4% παρακολουθεί κάποιο άθλημα. Η πρώτη επιλογή όσων παρακολουθούν είναι:

32,8% ποδόσφαιρο, 24,2% μπάσκετ, 15,9% στίβος, 6,5% γυμναστική, 5,3% άρση βαρών, 4,9% κολύμβηση/καταδύσεις, 3,3% τένις, 5,7% άλλα αθλήματα. Αυτό έχει προφανώς να κάνει και με τη συγκυρία. Μετά την κατάκτηση του «ΕURΟ 2004» τα ποσοστά για το ποδόσφαιρο θα ήταν ασφαλώς αυξημένα, λένε οι συγγραφείς. Και εξηγούν για τη μεγάλη του διάδοση: «Το ποδόσφαιρο, από τη φύση του ανακαλεί βασικές αρχές των φιλελεύθερων δυτικών δημοκρατιών. Έναν κόσμο ισότητας, ανοιχτό σε όλους, αξιοκρατικό, όπου όλα είναι πιθανά. Πρόκειται για διακηρυκτικές αρχές, το φαντασιακό θα λέγαμε των φιλελεύθερων δημοκρατιών, οι οποίες βέβαια απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Πηγή: Τα Νέα



Βόμβα στις δημοκρατικές ελευθερίες η γνωμοδότηση Σανιδά για τα blogs και τα κινητά

Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι επικοινωνίες μέσω του διαδικτύου δεν καλύπττονται από το απόρρητο όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος. Αυτό σημαίνει ότι οι κάθε λογής αρχές έχουν ελeύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο των e- mail, τα chat, τις συνομιλίες μέσω Skype, τις συναλλαγές κλπ, ακόμη και στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών.

Ας σημειωθεί ότι ο Ποινικός Κώδικας θεωρεί την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών εγκληματική πράξη.

Η κατάργηση του απόρρητου στο ίντερνετ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και είναι αντίθετη με όλες τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαικής Ενωσης. Στην προσπάθεια του να αναιρέσει όσα δημοκρατικά κεκτημένα μπορεί πριν αποχωρήσει από τον Αρειο Πάγο(συνταξιοδοτείται την 1η Ιουλίου) ο κ. Σανιδάς αποφασίζει και διατάσσει ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει την δυνατότητα να .......

ελέγξει αν η απόφαση είναι νόμιμη ή παράνομη.
Η γνωμοδότηση, στην οπόια ειδική μνεία γίνεται και στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μέσω κινητών οι οποίες συνδέονται με εγκληματικές πράξεις, εξεδόθη μετά από ερώτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, σχετικά με το απόρρητο της επικοινωνίας μέσω του Internet και ειδικά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες σε διάφορες πύλες αναρτώνται υβριστικά ή απειλητικά δημοσιεύματα, φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας κλπ.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε Αρχής (συγκεκριμένα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως ρητά αναφέρει η γνωμοδότηση) για να μπορούν προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.

Η γνωμοδότηση αφορά επίσης τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα «εξωτερικά στοιχεία» τους: τα ονοματεπώνυμα και τα στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσης και διάρκεια συνδιάλεξης θα είναι προσβάσιμα στις αρχές με απλό αίτημά τους στους παροχείς των υπηρεσιών.

Η γνωμοδότηση αναφέρει ρητά ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών δεν δικαιούται να ελέγξει το εάν η απόφαση των δικαστικών αρχών για άρση του απορρήτου είναι σύννομη ή όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «υπέρβαση της δικαιοδοσίας της».

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά:

1) Το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου (Internet) και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμα και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, διάρκεια συνδιάλεξης κλπ).

2) Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα Δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών Επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου (Internet) τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα "εξωτερικά στοιχεία" της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας Αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

3) Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών αλλά και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι. Αυτό κρίνεται από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης. Ούτε όμως περαιτέρω η ρηθείσα Αρχή μπορεί να ελέγξει τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας για τη, σε κάθε περίπτωση, συμμόρφωσή τους προς τις αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης. Εάν πράξει τούτο ενεργεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας της.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, in.gr

Η ΕFSΑ ανοίγει το δρόμο για το καλαμπόκι ΓΤΟ

Το πράσινο φως έδωσε η Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων (ΕFSΑ) για να συνεχιστεί η καλλιέργεια τροποποιημένου καλαμποκιού στην Ε.Ε., ωστόσο πολλοί αμφισβητούν τις δυνατότητες της υπηρεσίας, αλλά και την ανεξαρτησία της από τη βιομηχανία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Το ανθεκτικό στα έντομα καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της Μonsanto είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ) που επιτρέπεται να καλλιεργείται για εμπορικούς σκοπούς στην Ευρώπη. Πρόσφατα, οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSΑ), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Πάρμα της Ιταλίας, ανακοίνωσαν πως το ΜΟΝ 810 είναι «ασφαλές όσο και το συμβατικό αντίστοιχό του» και είναι «απίθανο να έχει παρενέργειες στο περιβάλλον».

Η ΕFSΑ προσέφερε έτσι στους αρμόδιους της Ε.Ε. τη βάση για να ανανεώσουν την έγκριση της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου .........

καλαμποκιού, που ήδη ισχύει εδώ και 10 χρόνια.

Η καλλιέργειά του έχει ωστόσο απαγορευτεί σε έξι χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, εξαιτίας ανησυχιών για τη μακροπρόθεσμη επίδρασή του στο περιβάλλον και την υγεία. Οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η ΕFSΑ δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες πολλών επιστημόνων στην Ε.Ε. για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

«Το να επιτρέπεται στην ΕFSΑ να εκφράζει γνώμες για τις καλλιέργειες ΓΤΟ τη στιγμή που δεν μπορεί να εκτιμήσει τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, είναι σαν να επιτρέπεται σε κάποιον να συμμετάσχει σε μια κούρσα της Formula 1 επειδή έχει άδεια οδήγησης», σχολίασε ο Μάρκο Κοντιέρ του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace στις Βρυξέλλες. «Είναι καιρός να απολύσουμε τους επιστήμονες της ΕFSΑ και να αναθέσουμε την εκτίμηση του κινδύνου των ΓΤΟ σε ένα αληθινά ανεξάρτητο και αποτελεσματικό σώμα», επαύξησε η Έλεν Χόλντερ των «Φίλων της Γης».

Η «εθνικοποίηση»

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος των ευρωπαϊκών χωρών δεν απέχουν πολύ από την άποψη αυτή. Σε σημείο που έντεκα εξ αυτών- Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία και Σλοβενία - ζήτησαν να έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν με δική τους πρωτοβουλία την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους. Χωρίς να προσυπογράφει αυτό το αίτημα «εθνικοποίησης» των αδειών καλλιέργειας, η Γαλλίδα υφυπουργός Οικολογίας Σαντάλ Ζουανό υποστηρίζει κι αυτή πως «οι διαδικασίες εμπειρογνωμοσύνης πρέπει να επανεξεταστούν».

Σε ολοσέλιδο άρθρο του απεσταλμένου της στην Πάρμα, η γαλλική «Λε Μοντ» υποστηρίζει κι αυτή πως η πρέπει να αλλάξει η λειτουργία της ΕFSΑ. Επισημαίνει πως η εν λόγω υπηρεσία έχει εκδώσει από το 2002 42 γνωμοδοτήσεις για ΓΤΟ- και ήταν όλες θετικές. Μάλιστα, όλες υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τα παρόντα μέλη της επιτροπής της ΕFSΑ που είναι αρμόδια για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Agronews


Ξεκινούν σήμερα τα «Βλαχέρνια 2009 - 8η Συνάντηση Φιλαρμονικών»

ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ξεκινούν σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου στα Φιλιατρά οι καθιερωμένες πια πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ 2009 - 8Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ».

Η πρώτη συναυλία θα δοθεί στο Πάρκο της Βλαχέρνας αύριο Τετάρτη το βράδυ, στις 10.00 μ.μ. με συναυλία της “Chameleon Trombone Ensemble” και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας.
Η “Chameleon Trombone Ensemble” αποτελείται από μέλη μεγάλων Ορχηστρικών Συνόλων , που στοχεύουν να αναδείξουν όλες τις δυνατότητες που έχει το τρομπόνι ως όργανο, πέραν του συνοδευτικού του χαραχτήρα.
Κύρια αποστολή τους είναι να διαδώσουν το μήνυμα πως το τρομπόνι δεν είναι μόνο για συνοδευτικά ρυθμικά περάσματα ή για να μετράει μέτρα και παύσεις μέσα .......

σε ένα μουσικό έργο, αλλά είναι ένα όργανο γεμάτο δύναμη , μεγαλοπρέπεια και ευαισθησία ικανό να συνεπάρει με τη μελωδία του και τον πλούτο των αρμονικών του και τον πιο απαιτητικό ακροατή και να τον οδηγήσει σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Στην προσπάθειά τους αυτή δημιούργησαν σαν το “Chameleon Trombone Ensemble, ένα ευέλικτο σύνολο αποτελούμενο από τρομπόνια, το οποίο λειτουργεί πότε ως κουαρτέττο , πότε ως μεγαλύτερο σύνολο ή ακόμα και ως χορωδία τρομπονιών.
Η ευελιξία και η δυνατότητα του συνόλου να καλύπτει διαχρονικά το άκουσμα όλου του φάσματος της μουσικής, του χάρισαν το όνομα “Chameleon”.

Οι επόμενες συναυλίες θα δοθούν στην κεντρική πλατεία των Φιλιατρών, το Σάββατο 4 Ιουλίου με τις Φιλαρμονικές του Δήμου Καλαβρύτων και του Συλλόγου Φιλοπροόδων και την Κυριακή στις 5 Ιουλίου με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Και τις δύο αυτές ημέρες οι συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 9.30 μ.μ.

Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ όπως κάθε χρόνο συνδιοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Α. Μεσσηνίας (ΟΠΑΝΑΜ), το Δήμο Φιλιατρών και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Τα ΒΛΑΧΕΡΝΙΑ γίνονται παράλληλα με τη θρησκευτική γιορτή του Συλλόγου Φιλοπροόδων, την εορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας στις 2 Ιουλίου που για φέτος θα ακολουθήσει το εξής πρόγραμμα:

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου, στις 7.30 θα γίνει Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ` αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
Στις 8.45 θα γίνει Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας.

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ο Όρθρος θα ξεκινήσει στις 7.00 π.μ., ενώ στις 8.30 θα γίνει «Ακολουθία επί διασαλεύσει της Αγίας Τραπέζης» και θα ακολουθήσει στις 9.00 π.μ., Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Δείτε το πρόγραμμα των Βλαχερνίων όπως έχει κυκλοφορήσει.

ImageHost.org

Καθημερινό σεξ για υγιές σπέρμα

Καθημερινό σεξ για υγιέστερο, πιο δυνατό και τελικά πιο παραγωγικό σπέρμα προτείνει νέα ιατρική μελέτη.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούσαν στα ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί, να απέχουν λίγες ημέρες πριν από την ..κρίσιμη απόπειρα ώστε να αυξήσουν έτσι την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Τα δεδομένα αυτά τροποποιεί ριζικά η έρευνα του Αυστραλιανού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Υπογονιμότητας (IVF), η οποία υποστηρίζει ότι η προγραμματισμένη αυτή αποχή δεν αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο.
Ο Δρ Ντέϊβιντ Γκρίνινγκ μελέτησε εργαστηριακά το σπέρμα 118 ανδρών. Τα ευρήματά ......

του τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα του γενετικού υλικού βελτιώθηκε σημαντικά όταν οι 118 ανδρες κλήθηκαν να εκσπερματίζουν μία φορά την ημέρα επί 7 ημέρες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ?δείκτης γενετικού κατακερματισμού?, το αποτέλεσμα δηλαδή με το οποίο αποτιμάται η φθορά του σέρματος, έπεσε από το 34% στο 26%, όταν οι άνδρες είχαν καθημερινές εκσπερματίσεις.

Ο ίδιος γιατρός επιβεβάιωσε ότι συχνό σεξ μειώνει την ποσότητα του σπέρματος, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τους περισσότερους άνδρες.
Στις περιπτώσεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η νέα αυτή αντίληψη θα μπορούσε να βοηθήσει την ποιότητα του σπέρματος "και να οδηγήσει τελικά σε περισσότερες εγκυμοσύνες", είπε ο κ. Γκρίνινγκ ανακοινώνοντας τα ευρήματά του.

Πηγή: Εθνος

Πρεμιέρα για την απαγόρευση στο κάπνισμα

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους ξεκινά από σήμερα και στη χώρα μας. Η Υπουργική Απόφαση που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας και στάλθηκε στους δήμους, τις νομαρχίες και τα συναρμόδια υπουργεία.

Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργού Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλου, συγκροτήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών του «Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ» του ΣΕΥΥΠ, Τομεάρχης του οποίου ανέλαβε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΥΥΠ, Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Αναλυτικά, η απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος προβλέπει τα εξής: ............


1. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του αρθ. 3 του Ν. 3730/2008 «Προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 262/2008), επιτρέπεται να δημιουργηθεί χώρος για καπνίζοντες πελάτες στις ακόλουθες περιπτώσεις και βάσει των εξής προϋποθέσεων:

Εφόσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μεικτό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ. (παρ. 3 αρθ. 3), η επιχείρηση δύναται να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή.

Για τη λειτουργία του καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας του. Η τροποποίηση αυτή προϋποθέτει, με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών διατάξεων, τα κάτωθι:

α. Το κατάστημα πρέπει να διαθέτει ή να εξοπλιστεί με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

β. Πρέπει να αναρτηθεί από τον υπεύθυνο λειτουργίας στην πρόσοψη, αλλά και στο εσωτερικό ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι «το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες».

Τα καταστήματα τα οποία δεν έχουν λάβει το χαρακτηρισμό ως καταστήματα καπνιζόντων, με την ανωτέρω διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος, από την 1η Ιουλίου 2009.

2. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνολική επιφάνεια από 70 τ.μ. έως και 300 τ.μ., δύνανται να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων. Για τη δημιουργία του χώρου αυτού απαιτείται προηγούμενη αίτηση του υπεύθυνου λειτουργίας της επιχείρησης στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, που χορηγεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και υποβολή όλων των αναγκαίων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσης, δικαιολογητικών.

Ο χώρος καπνιζόντων πρέπει:

α. Να έχει κατά μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.

β. Να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα.

γ. Να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα για τον εξαερισμό και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα μηχανήματα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

δ. Να έχει εμφανή επιγραφή τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού του από το υπόλοιπο κατάστημα ότι πρόκειται για χώρο καπνιζόντων. Σε όλο το υπόλοιπο κατάστημα πρέπει να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία επιγραφές ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

ε. Για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων, καθώς και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος, παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή των ανηλίκων στους ως άνω χώρους ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.

3. Κέντρα διασκέδασης με ζωντανή έγχορδη μουσική άνω των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων (300 τ.μ.) δύνανται να δημιουργούν χώρο για καπνίζοντες με εμβαδό ίσο, κατά μέγιστο, με το 40% του συνολικού χώρου του καταστήματος. Ο χώρος καπνιζόντων διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ελάχιστο ύψος δύο μέτρα.

Ο εξαερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους όρους των περιπτώσεων γ, δ και ε της παραγράφου 2 της παρούσης. Εκτός του χώρου καπνιζόντων ο υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα όπως η τοποθέτηση επιγραφών, η μη ύπαρξη σταχτοδοχείων και η ενημέρωση από το προσωπικό για να τονιστεί ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Η χορήγηση της άδειας για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων, με επακριβή καθορισμό αυτού, γίνεται από την αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Δημόσιας Αρχής, κατόπιν αιτήσεως του υπεύθυνου λειτουργίας του κέντρου, υποβολής των δικαιολογητικών και βάσει των όρων που αναφέρονται στην περίπτωση ε της παραγράφου 2 της παρούσης.

4. Οι επιχειρήσεις καζίνο, διέπονται από το Ν.2206/1994 και οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στις αίθουσες παιχνιδιού, θα καθορισθούν κατόπιν διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στους υπόλοιπους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν μέσα στο καζίνο, καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, πλοία και τρένα, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 1, 2 και 3 της παρούσης, ως προς τους όρους εφαρμογής της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος.

Στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής των καζίνο και του συνόλου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, απαγορεύεται το κάπνισμα.

5. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, υπάγονται στην απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.

Στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης του νόμου, δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι χώροι αυτοί περιγράφονται στην άδεια λειτουργίας τους, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο.

Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε εμφανή σημεία του καταστήματος επιγραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος, να αποσύρουν το σύνολο των σταχτοδοχείων, να ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.

6. Αρμόδια αρχή, πέραν των όσων καθορισθούν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3730/ 2008, για τον έλεγχο των παραβάσεων που αφορούν στη κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους που εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος, είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας). Τους Επιθεωρητές συνδράμουν στο έργο τους οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.3730/ 2008.

Οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων στους κατά νόμο υπεύθυνους, θα καθορισθούν με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3730/ 2008 Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

7. Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.

8. Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επιτρέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες, υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

α. Η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες επιτρέπεται εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από το αρμόδιο όργανο των εργαζομένων μόνο στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 (πενήντα) εργαζόμενους.

β. Οι χώροι για καπνίζοντες σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι εργασίας και θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι από τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης.

Το εμβαδό των χώρων καπνιζόντων θα καθορισθεί για τους χώρους της δημόσιας υπηρεσίας με απόφαση της διοίκησης μετά από συμφωνία με το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων και για τους χώρους της ιδιωτικής επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης.

γ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλα μηχανήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους αέρα, σύμφωνα με την εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

δ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας ή της κατά περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αποτελούν ούτε δύνανται να περιλάβουν τμήμα των κοινόχρηστων χώρων ή των χώρων υγιεινής.

ε. Στους χώρους καπνιζόντων πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο, αλλά και στο εσωτερικό, εμφανείς επιγραφές ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται, σε αυτούς, η είσοδος ανηλίκων.

στ. Στις περιπτώσεις που δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν διαμορφώσουν χώρο καπνιζόντων, θα υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.

Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.

Η παρούσα απόφαση επικαιροποιείται την 01/01/2010, με βάση την κτηθείσα εμπειρία και στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκοπών του νόμου, εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής και αποτελεσματικής προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Καλημέρα σας και Καλό μήνα.