Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

«Προεδρική πλειοψηφία» για την έμμεση κάλπη του Μαρτίου αναζητά η κυβέρνηση

Χαστούκι έφαγε από το K.K.E.

Δυναμική συγκέντρωσης των 180 απαραίτητων ψήφων για την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας αναζητεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνδέει την επανεκλογή με νωπή λαϊκή εντολή.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής θεωρεί «κλειδί» σε όλη αυτή την προσπάθεια τις ψήφους του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, δηλαδή 183 ψήψοι. Ήδη, το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη έχει ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια.

Ωστόσο, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για .......

Πρόεδρο, όπως παγίως πράττει, δεδομένου ότι -όπως τονίζει- ο Πρόεδρος υπογράφει αντιλαϊκά μέτρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ΚΚΕ να επανεξετάσει τη στάση του.

Το θέμα απασχολεί κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται και από αρκετές αναφορές στον κυριακάτικο Τύπο.

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης κατηγορεί μέσω της Real News- την Αξιωματική Αντιπολίτευση για υποκρισία και αντιφάσεις.

«Ο Κάρολος Παπούλιας αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Τον στηρίζουμε ξεκάθαρα και για δεύτερη θητεία» τονίζει, χωρίς να αποκλείει και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με ευρεία αποδοχή στην κοινωνία.

Από την ίδια εφημερίδα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του στηρίζει τον Κάρολο Παπούλια, λέγοντας ότι η επανεκλογή του είναι δεδομένη, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να συγκροτηθεί «προεδρική πλειοψηφία» από ΝΔ-ΚΚΕ-ΛΑΟΣ, ο κ. Ραγκούσης τονίζει: «Αν υποθέσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να παρατείνει το τέλος της μέχρι το Μάρτιο, τότε εμείς θα αναμείνουμε με σεβασμό τις αποφάσεις που κάθε κόμμα θα λάβει.

» Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο το ΚΚΕ θα αρνούνταν 'να δοθεί ο λόγος στο λαό' καθώς και ότι θα έδινε τη συγκατάθεσή του να συνεχιστούν οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης.

Υπέρ της συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ τάσσεται -μέσω της Real News- και ο πρώην υπουργός και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης μέσω του Πρώτου Θέματος- τάσσεται υπέρ των καλών σχέσεων με τον «γείτονα» Γιώργο Καρατζαφέρη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στην Απογευματινή της Κυριακής, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει 'χωρις τον ξενοδόχο': «Ποιος είπε στον κ. Παπανδρέου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί να εμπλακεί το όνομά του σε κομματικά παιχνίδια;»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Rass για λογαριασμό του Παρόντος της Κυριακής: το 55,3% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

* Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 22-26 Ιουνίου με 2.001 τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε όλη τη χώρα.

Πηγή: in.gr

Συνεδριάζει την Δευτέρα 29 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 29 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην συνεδρίαση της οποίας θα προεδρεύσει η κα Κωνσταντέλου Γιαννούλα έχουν επιλεγεί να συζητηθούν 42 Θέματα.
Σύμφωνα με Δελτίο τύπου του Δήμου Κυπαρισσίας τα θεματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι τα εξής:







1. Τροποποίηση προϋπολογισμού έτους 2009.
2. Πρόσκληση για την υποβολή επικαιροποιημένων δικαιολογητικών του έργου «Αποχετευτικό δίκτυο ΝΔ παραλιακού τμήματος Κυπαρισσίας».
3. Έγκριση απολογισμού Δήμου Κυπαρισσίας έτους 2004.
4. Έγκριση απολογισμού Δήμου Κυπαρισσίας έτους 2005.
5. Έγκριση απολογισμού Δήμου Κυπαρισσίας έτους 2006.
6. Έγκριση απολογισμού Δήμου Κυπαρισσίας έτους 2007.
7. Αποδοχή και κατανομή χρηματοδότησης 166.548,16 € για επενδύσεις και λειτουργικές δαπάνες.
8. Παραλαβή της μελέτης με τίτλο : «Ανάπλαση Πηγής Αι-Λαγούδι».
9. Παράταση προθεσμίας εκπόνησης της μελέτης «Αποτύπωση τμήματος σχεδίου πόλεως του Τ.Δ. Φαρακλάδας και καθορισμός οικοδομικών τετραγώνων».
10. Παράταση προθεσμίας εκπόνησης της μελέτης «Βυθομετρική αποτύπωση ΒΔ του προσήνεμου μόλου του λιμένος Κυπαρισσίας».
11. Ανάθεση τουριστικής Διαφήμισης στο Messinian Hotel guide.
12. Προτάσεις για καθορισμό τουριστικών περιοχών.
13. Χρηματοδότηση Σχολικής Επιτροπής 1ου ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και 2ου ΣΕΚ Κυπαρισσίας για την δημιουργία νέου Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής .
14. Γνωμοδότηση επί του απολογισμού Σχολικής Επιτροπής 1ου Νηπ/γείου Κυπαρισσίας έτους 2008.
15. Ορισμός μελών Επιτροπής για την μίσθωση ακινήτων από το Δήμο.
16. Επί του αριθ. 50/2009 έγγραφου του Αγρονομικού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με Αρδευτική περίοδο 2009 και πρόσληψη υδρονομέων για Τ.Δ. Κυπαρισσίας».
17. Επί του αριθ. 50/2009 έγγραφου του Αγρονομικού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με Αρδευτική περίοδο 2009 και πρόσληψη υδρονομέων για Τ.Δ. Βρυσών».
18. Επί του αριθ. 50/2009 έγγραφου του Αγρονομικού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με Αρδευτική περίοδο 2009 και πρόσληψη υδρονομέων για Τ.Δ. Αρμενιών».
19. Επί αιτήσεως του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Καλών Τεχνών Κυπαρισσίας.
20. Επί αιτήσεως Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.
21. Επί αιτήσεως Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σπηλιάς «ΕΡΜΗΣ».
22. Επί αιτήσεως Αθλητικού Συλλόγου «ΔΙΩΝ» για οικονομική ενίσχυση.
23. Επί αιτήσεως Αθλητικού Συλλόγου «Ν.Ο.ΚΥ.» για οικονομική ενίσχυση.
24. Επί αιτήσεως Αθλητικού Συλλόγου «Α.Ο.Κ.» για οικονομική ενίσχυση.
25. Επί αιτήσεως Συλλόγου «ΓΑΙΑ» για παραχώρηση χώρου.
26. Επί αιτήσεως Συλλόγου Πολυτέκνων Κυπαρισσίας και Περιχώρων για οικονομική ενίσχυση.
27. Επί αιτήσεως 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Κυπαρισσίας για οικονομική ενίσχυση.
28. Επί αιτήσεως του Συλλόγου για την προστασία και αναβίωση της παλιάς πόλης Κυπαρισσίας.
29. Επί αιτήσεως Συλλόγου «Αμφιγένεια» για αναδόμηση εσωτερικού μαντρότοιχου του Δημοτικού χώρου Μουριατάδας.
30. Επί αιτήσεως Τριπόδη Σωτηρίου για διάνοιξη αγροτικού δρόμου.
31. Επί αιτήσεως Κανελλόπουλου Ιωάννη του Αναστασίου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικό κατάλογο ΤΑΠ.
32. Επί αιτήσεως Γκουντούνα Βασιλείου του Γεωργίου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικό κατάλογο ΤΑΠ.
33. Επί αιτήσεως Μπαμπαρούτση Αναστασίας του Γεωργίου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικό κατάλογο ΤΑΠ.
34. Επί αιτήσεως Dimoulaki Madline του Κων/νου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικό κατάλογο ΤΑΠ.
35. Επί αιτήσεως Αδαμόπουλου Γεωργίου του Κανέλλου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικό κατάλογο ΤΑΠ.
36. Επί αιτήσεως Μπούρα Ελένης του Γεράσιμου για διαγραφή προστίμων.
37. Επί αιτήσεως Αντωνόπουλου Θεόδωρου του Νικόλαου για διαγραφή προστίμων.
38. Επί αιτήσεως Νικολόπουλου Ευθυμίου του Ηλία για διαγραφή προστίμων.
39. Επί αιτήσεως Πανόπουλου Γεωργίου του Δημοσθένη για διαγραφή προστίμων.
40. Επί αιτήσεως Κωνσταντόπουλου Δημητρίου του Ιωάννη για διαγραφή προστίμων.
41. Επί αιτήσεως Γεωργακόπουλου Κων/νου του Νικολάου για διαγραφή προστίμων.
42. Επί αιτήσεως Κόλλια Ελένης του Σωτηρίου για διαγραφή προσαυξήσεων από παράβαση ΚΟΚ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ

Ρατσισμός και υποκρισία για τους λαθρομετανάστες

Ευπρόσδεκτοι για εργάτες, ανεπιθύμητοι ως άνθρωποι

Αρκεί η μεγάλη, σε αριθμό, παρουσία λαθρομεταναστών – εργατικών χεριών σε περιόδους συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων να τρομάξει την τοπική κοινωνία των Φιλιατρών;

Στο ερώτημα αυτό καταλήξαμε μετά το ρεπορτάζ στην περιοχή, κατόπιν της ανακοίνωσης του βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Σαμπαζιώτη, πως θα ενισχυθεί το Αστυνομικό Τμήμα με έναν ακόμη αξιωματικό και περισσότερους αστυνομικούς, καθώς και με αύξηση των ελέγχων από την ΟΠΚΕ.
Ωστόσο, με όσους κατοίκους της περιοχή ήρθαμε σε επαφή, δήλωσαν πως δεν έχουν πρόβλημα με τους Αφρικανούς μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται στη συγκομιδή του καρπουζιού.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι ως ..........

εργατικά χέρια, μόλις τελειώνει η εργασία τους γίνονται ανεπιθύμητοι.

«Δεν έχουμε μάθει να δεχόμαστε το διαφορετικό»

Ο Αγροτικός Σύλλογος

«Δεν μπορούμε να στερήσουμε από κανέναν τη δυνατότητα να βγει στην πλατεία. Δεν είμαστε ρατσιστές και είμαστε σε πλήρη αντίθεση με όσα λέει ο κ. Καρατζαφέρης», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τέλης Καναβός, ο οποίος σχολίασε ακόμη: «Θέλουμε να υπάρχει ένας διακριτικός έλεγχος, να μην υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σκοτάδια και να τρομάζουν ακόμη και τους ίδιους τους δικούς τους. Αν υπάρχει ένας μεθυσμένος και δημιουργεί πρόβλημα, να του γίνεται έλεγχος. Αυτό θέλουμε εμείς. Το ζήτημά μας δεν είναι η παρουσία εδώ των μεταναστών, αλλά ο έλεγχος στις παραβατικές διαδικασίες. Υπάρχουν, άλλωστε, περιστατικά, όπως είχε συμβεί πριν από χρόνια με Ρουμάνους που είχαν καλέσει ομοεθνείς τους, είχαν κανονίσει δουλειές με παραγωγούς και αυτοί που ήρθαν, έπαιρναν ψίχουλα από αυτούς που τους κάλεσαν. Αυτά θέλουμε να αποφεύγουμε, γιατί έχουν αντίκτυπο στην πόλη μας και στην κοινωνία που ζούμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η παραβατική συμπεριφορά δεν εντοπίζεται σε αυτούς που είναι νόμιμα στη χώρα. Το μεγάλο πρόβλημα, κυρίως ως προς τη διαβίωση, είναι των Αφρικανών. Η Πολιτεία δεν έχει δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον. Το θέμα είναι να βοηθηθούν και αυτοί οι άνθρωποι. Ως σύλλογος έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις. Να θυμίσω ότι με αφορμή τον εντοπισμό χώρων για την πιθανή χρήση τους, είχαμε βρει και τα ληγμένα φυτοφάρμακα στις παλιές αποθήκες της ΕΑΣ Μεσσηνίας, θέμα που είχατε κάνει ρεπορτάζ. Θα πρέπει να τους οργανώσουμε, όχι σε γκέτο, αλλά να κατοικήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, να έχουν όλες τις υποδομές και να μπορεί να ελέγχεται και η υγεία τους. Θα ’πρεπε δε να έχουμε επαφή με τις πρεσβείες τους για να μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά ως λαοί και να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας».
Οι μετανάστες απασχολούνται στη συγκομιδή του καρπουζιού, στα κηπευτικά, στις ελιές κ.λπ., σύμφωνα με τον κ. Καναβό, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι η μεγάλη ένταση εργασίας στη συλλογή του καρπουζιού συνεπάγεται και όσο το δυνατόν περισσότερα εργατικά χέρια. Επιπρόσθετα, παρατήρησε ότι δεν τίθεται ζήτημα χαμηλής αμοιβής τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών, καθώς, ειδικά στο καρπούζι, όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν το ίδιο μεροκάματο.
Όπως είπε στη συνέχεια, «οι Αφρικανοί χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο, όπως μας είχαν πει πέρσι σε μια προσπάθεια που είχαμε κάνει να τους βοηθήσουμε, συγκεντρώνοντας ρούχα και άλλα είδη από τις ενορίες. Μας είχαν πει τότε, με τη βοήθεια διερμηνέα, ότι στην Ελλάδα τούς φερόμαστε καλύτερα από όλους, παρά το γεγονός ότι είναι ομόθρησκοι με τους Τούρκους, οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν πολύ άσχημα».
Κλείνοντας, επισήμανε ότι οι Αφρικανοί «είναι ήσυχοι, δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά τους και δεν είναι προκλητικοί», για να συμπληρώσει πως έχουν δοθεί οδηγίες στους μεγαλοπαραγωγούς να μην αφήνουν τους εργαζόμενους στην πλατεία αλλά σε άλλα σημεία, ενώ υπάρχουν και παραγωγοί από άλλες γειτονικές περιοχές που τους αφήνουν στην πλατεία. «Εκεί υπάρχει μια γκρίνια από τον κόσμο και τα μαγαζιά», εξήγησε.

Πολιτική κατεύθυνση από τη Ρηγίλλης

Από τα επιτελεία της Ρηγίλλης υπάρχει πολιτική κατεύθυνση, παρατήρησε από την πλευρά του ο καθηγητής Αντ. Στυλιανός, με αγροτική περιουσία στην περιοχή, ο οποίος έχει παντρευτεί αλλοδαπή και απασχολεί αλλοδαπούς στις αγροτικές του δραστηριότητες και, κυρίως, στην ελαιοσυγκομιδή. Ο ίδιος δεν έχει απασχολήσει Αφρικανούς, αλλά σύμφωνα με όσα του έχουν μεταφερθεί, είναι μαλθακοί, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι δεν τρέφονται σωστά, δε διαβιούν κάτω από συνθήκες υγιεινής και δεν μπορούν να υπάρχουν απαιτήσεις για μεγαλύτερες αποδόσεις. Πρότεινε δε «να δημιουργηθούν ξενώνες σε παλιά κτήρια, που, αφού διαμορφωθούν κατάλληλα με όλες τις υποδομές, να κατοικούνται από αυτούς, οι οποίοι θα καταβάλουν και κάποιο αντίτιμο, ώστε να ζουν σαν άνθρωποι και όχι σαν σκυλιά. Είναι πλήρης η εγκατάλειψη και αυτός είναι ο λόγος που ξεκινά η παραβατικότητα, αν μιλάμε για παραβατικότητα».

Δεν ενοχλούν οι μετανάστες από την Αφρική

«Είναι καλοί να δουλεύουν στα χωράφια, αλλά δεν είναι καλή η παρουσία τους στην πλατεία», σχολίασε ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του Πα.Σο.Κ. Θαν. Γαλανόπουλος, λέγοντας πως κάποιοι ενοχλούν με τη συμπεριφορά τους και άλλοι όχι. Όπως εξήγησε, είναι ενοχλητική η παρουσία τους όταν, για παράδειγμα, ουρούν δημόσια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι ανάλογο κι ένας Έλληνας.
Παρατήρησε ακόμη πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαβίωση των Βούλγαρων και των Ρουμάνων στα Φιλιατρά, καθώς δεν έχουν ακόμη εγκλιματιστεί με τις συνήθειες της περιοχής, ενώ οι Αφρικανοί κατοικούν έξω από την πόλη και απλώς αναζητούν μεροκάματο. «Δεν έχω ακούσει να δημιουργούν πρόβλημα οι Αφρικανοί, αλλά η παρουσία τους τρομάζει τον κόσμο. Βέβαια, όπως είπα, καλοί είναι όταν δουλεύουν, αλλά όχι για να συμβιώνουν μαζί μας», σχολίασε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης στην περιοχή, καθώς η Πολιτεία έχει εγκαταλείψει τα Φιλιατρά. Ο ίδιος πρότεινε να στελεχωθούν τα τμήματα της Περιφέρειας και όχι να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση.
Ο Κυριάκος Λατάνης απασχολεί οικονομικούς μετανάστες στις αγροτικές του επιχειρήσεις, κυρίως Αλβανούς, Βούλγαρους και Ρουμάνους. Δεν του έχουν δημιουργήσει προβλήματα, όπως είπε, αν και πρόσθεσε ότι κατά καιρούς ακούγονται διάφορα. Ο ίδιος δεν έχει απασχολήσει Αφρικανούς εργάτες και στην ερώτηση αν έχει ακούσει αρνητικά σχόλια για αυτούς, απάντησε αρνητικά κουνώντας με χαρακτηριστικό τρόπο το δάχτυλό του.
Κατά τον ίδιο, αν υπάρχουν προβλήματα, οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι εργοδότες δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους,
ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γαλανόπουλος θυμήθηκαν περιστατικά του παρελθόντος, οπότε εργοδότες απασχολούσαν αλλοδαπούς και για να μην τους πληρώσουν, τους κατέδιδαν στην Αστυνομία.
Ανέφερε- και αυτός- ότι η παρουσία των Αφρικανών μεταναστών στην πλατεία είναι εκείνη που ενοχλεί τους κατοίκους, χωρίς όμως οι πρώτοι να έχουν δώσει δικαίωμα.
Στην παρέα προστέθηκε και ο Μπάμπης Καλογερόπουλος από τους Χριστιάνους, ο οποίος θυμήθηκε ανάλογη αντίδραση των Φιλιατρινών πριν χρόνια, τότε που έρχονταν να βοηθήσουν στην ελαιοσυγκομιδή κάτοικοι των Τρικάλων: «Δεν έχουμε μάθει να δεχόμαστε το διαφορετικό. Από εκεί ξεκινούν όλα για μένα. Είναι ζήτημα Παιδείας». Αναρωτήθηκε δε, αν ο τοπικισμός λειτουργεί και ως ρατσισμός.

Α. Ξύγκας: «Τα Φιλιατρά δεν είναι Ηλεία»

Σύμφωνα με το δήμαρχο Άλκη Ξύγκα, μετά τη λήξη της συγκομιδής του καρπουζιού οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες (Αφρικανοί) έχουν πάει στην Ηλεία: «Με τους υπόλοιπους δεν έχουμε προβλήματα. Οι Ρουμάνοι είναι λίγο επιρρεπείς στις κλοπές, αλλά συλλαμβάνονται. Ούτε με τους Βούλγαρους έχουμε πρόβλημα, αλλά ούτε και με τους Αλβανούς, Το πρόβλημα είναι στις ορδές των μαύρων μεταναστών. Η κατάσταση είναι μια παλάντζα. Από τη μια πλευρά, χρειάζονται εργατικά χέρια και, από την άλλη, δεν μπορούν να είναι παράνομοι. Ελέγχουμε τους χώρους που μένουν, δεν τους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες και οι Αφρικανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη συμπεριφορά των κατοίκων, που τους δίνουν φαΐ ή ρούχα μέσω της εκκλησίας».
Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο μεγάλο αριθμό τους: «Για να πούμε την αλήθεια, ούτε επιρρεπείς σε κλοπές είναι ούτε τίποτε. Απλώς, επειδή δεν έχουν πού να πάνε, τους ενημερώνουν οι δικοί τους με τα κινητά κι έχουν μαζευτεί εδώ. Το επόμενο κύμα θα έρθει με τις ελιές. Τα Φιλιατρά είναι η πέμπτη πόλη στην Ελλάδα, όσον αφορά στη συγκέντρωση μεταναστών».
Και συνέχισε λέγοντας: «Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες είναι 1.017. Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι αφοδεύουν ή ουρούν ακόμη και μέσα στο δρόμο, καθώς δεν έχουν κάποιον χώρο να κατοικήσουν, αλλά σιγά σιγά εξοικειώνονται».
Ο κ. Ξύγκας επισήμανε, τέλος, την καλή συμπεριφορά των Φιλιατρινών απέναντι στους μετανάστες, παρατηρώντας: «Εμείς εδώ δεν είμαστε Ηλεία», για να προσθέσει πως μόνο η παρουσία τους είναι εκείνη που προκαλεί φόβο. Έφερε δε ως παράδειγμα το εξής: «Γυρίζει κάποιο κοριτσάκι από το φροντιστήριο το βράδυ, αν δει και 10 άτομα να έρχονται κατά πάνω της, “κοκάλωσε”, καθώς δεν ξέρει αν είναι παραβατικοί στη συμπεριφορά τους». Κατά τον ίδιο, πρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν μας βρει το κακό.

Αφρικανοί μετανάστες

Ο Κάφι είναι από την Ερυθραία και βρίσκεται στην περιοχή για περισσότερο από ένα χρόνο. Ήρθε στην Ελλάδα να βρει την τύχη του, αλλά μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εργάζεται τρεις φορές το μήνα, μία ανά δέκα ημέρες. «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις συνεχόμενη δουλειά», παρατηρεί, λέγοντας πως κερδίζει 20 ευρώ κάθε φορά που δουλεύει για 10 ώρες. Όπως είπε, δεν έχει πρόβλημα με τους κατοίκους, οι οποίοι του συμπεριφέρονται πολύ καλά, αλλά με το γεγονός ότι δε βρίσκει καθημερινά εργασία. Ο ίδιος κατοικεί σε μια αποθήκη, μαζί με άλλους πατριώτες του.
Ο Αμπντούλ είναι από το Μαρόκο και ήρθε στην Ελλάδα για να βελτιώσει τη ζωή του, όσο και των συγγενών του, ενώ ξενιτεμένος είναι και ένας αδελφός του, ο οποίος κατοικεί στην Ισπανία. Θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του, έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και ελπίζει σε μια καλύτερη λύση και διαβίωση.
Ούτε κι αυτός αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους κατοίκους της περιοχής, η πλειοψηφία των οποίων του έχει συμπεριφερθεί πολύ καλά.

Πηγή: Θάρρος

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2009 Τι να προσέξετε - τι να αποφύγετε

Η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών (τελειόφοιτους, απόφοιτους, κατηγορία 10%) είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή», στον σκληρό αγώνα δρόμου «για μια θέση στον ήλιο» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των, ούτε λίγο ούτε πολύ, 510 συνολικά τμημάτων και σχολών. Το λευκό χαρτόνι του μηχανογραφικού δελτίου έχει ολισθηρά σημεία και κρύβει «παγίδες» και «ευκαιρίες».

Η ουσιαστική μελέτη του ΟΔΗΓΟΥ για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού που μοιάζει με σπαζοκεφαλιά, μπορεί να βοηθήσει τους υποψηφίους στον τρόπο σωστής επιλογής των τμημάτων που επιθυμούν, να τους πληροφορήσει για τα τμήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, για τις καινοτομίες στο φετινό Μηχανογραφικό και για τον τρόπο επιλογής των εισαγομένων, με σκοπό να ξεκαθαρίσουν το «θολό τοπίο» των ........

σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ ώστε οι «κρίσιμες επιλογές» για τις σπουδές και κατ΄ επέκταση το επάγγελμα να είναι πιο κοντά στις προσδοκίες και τα όνειρά τους!

Μέσα από τις σελίδες του ΟΔΗΓΟΥ δίνονται οι απαντήσεις σε όλες κυριολεκτικά τις ενδεχόμενες απορίες του υποψηφίου, αντιμετωπίζονται με σαφήνεια οι προβληματισμοί που εκφράζονται συνήθως για διάφορα σημαντικά ζητήματα επιλογής των σπουδών και ξεκαθαρίζεται ποιοι συνδυασμοί Επιστημονικών Πεδίων και Κατευθύνσεων δεν οδηγούν σε απώλειες μορίων για τους υποψηφίους.

6 συμβουλές για σωστές επιλογές σπουδών

Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ και συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών συνοψίζουμε επτά βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να “σταυρώσουν” όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τους βαθμούς πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων. Μάλιστα το 2000, με τον πληθωρισμό των αριστούχων, από τη μια η υπερεκτίμηση του βαθμού πρόσβασης και από την άλλη η υποτίμηση των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων οδήγησε αρκετούς υποψηφίους στο να σταυρώσουν ελάχιστα τμήματα στο Μηχανογραφικό τους, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από την εισαγωγή τους, όταν οι βάσεις εισαγωγής, στο γιγάντωμά τους, ξεπέρασαν τα μόρια των υποψηφίων.

Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.

Στους επίσημους και ανεπίσημους καταλόγους ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συμμετέχουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες στις οποίες παραπέμπουν οι σπουδές όλων των τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ. Η έρευνα και η εμπειρία από τους χώρους απασχόλησης κάνει σαφές ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του επαγγέλματος. Συγκεκριμένα επισημαίνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή σπουδών με βάση στενά τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης δεν αποτελεί ιδιαίτερα ασφαλές κριτήριο, καθότι η αγορά εργασίας είναι υπό συνεχή αναμόρφωση. Τι συστήνουμε; Να αποφεύγουν να επιλέγουν τις σπουδές τους με βάση τις “στενές” ανάγκες της αγοράς εργασίας. Όσο παράδοξη και αν φαίνεται η παραπάνω πρόταση, οφείλουμε να πάρουμε υπόψη μας ότι για έναν νέο/μια νέα ηλικίας 18 ετών, από την ώρα που θα πετύχει την είσοδό του στο πανεπιστήμιο μέχρι την ώρα που θα «βγει» στην αγορά εργασίας, θα έχουν περάσει επτά έως και δέκα χρόνια (πτυχίο- μεταπτυχιακό και στρατός για τους άντρες). Το δεκαετές αυτό χρονικό διάστημα έχει ως συνέπεια ότι η επιλογή σπουδών απέχει χρονικά τόσο πολύ από την είσοδο στον επαγγελματικό χώρο, που μπορεί να αποδειχτεί εντελώς εσφαλμένη.

Στα πλαίσια αυτά συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεκάδες αριστούχοι του 2000 και του 2001 που σπρώχτηκαν από γονείς και «κοινή γνώμη» σε τμήματα ΑΕΙ με αποκλειστικό κριτήριο την υψηλή τους βαθμολογία (π.χ. Ιατρική ή Η/Υ), χωρίς πραγματικά να τους ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών, βρέθηκαν την επόμενη χρονιά στους καταλόγους της κατηγορίας του 10%, επιδιώκοντας εξαρχής την πρόσβασή τους σε τμήμα που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Επειδή η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές. Π.χ. ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει νέες τεχνολογίες μπορεί να το πετύχει με την εισαγωγή του σε κάποιο χαμηλόβαθμο τμήμα Μαθηματικών και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές Η/Υ. ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψηφίου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν π.χ. στο Τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (ΑΕΙ) και στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τόσο τον παράγοντα “κόστος σπουδών”, καθώς η φοίτηση σε τμήμα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας επιβαρύνει την οικογένεια του υποψηφίου συνολικά πάνω από 30.000 ευρώ (για τα 4-5 χρόνια σπουδών), καθώς και το γεγονός ότι π.χ. από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Αν κάποιος/α έχει τη δυνατότητα να πάρει μετεγγραφή, τότε οι επιλογές του στο μηχανογραφικό δελτίο πρέπει να σημειωθούν με “διαφορετική λογική”, καθώς μπορεί με λιγότερα μόρια να πετύχει τελικά την είσοδό του στο τμήμα που επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η γνώση της εγκυκλίου των μετεγγραφών αλλά και των αντιστοιχιών των τμημάτων

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Στα 86 τα κρούσματα του ιού

Αλλα επτά κρούσματα του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1 επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Κυριακής από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος.

Πρόκειται για μία γυναίκα 18 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία, μία γυναίκα 19 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία, έαν άνδρα 18 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έναν άνδρα 27 ετών, Αυστραλό, που ζει στη Μεγάλη Βρετανία και ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία, έναν άνδρα 29 ετών, Αυστραλό, που ζει στη Μεγάλη Βρετανία και ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία, μία γυναίκα 19 ετών, Βρετανικής καταγωγής, που ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία και ένα άνδρα 19 ετών, Ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 86, από τα .........

οποία τριάντα 30 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως. Επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

Πηγή: EΘΝΟΣ

Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ για το θέμα της βίζας

Υπεγράφη σήμερα στην Κέρκυρα από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρωτόκολλο συνεργασίας για την άρση του καθεστώτος βίζας για τους Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.

Προηγουμένως, σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Αναφερόμενη στην άτυπη υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ευρώπη.
Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να γυρίσουμε σελίδα.
Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για να προωθήσουμε το διάλογο. Οι εταίροι μας δείχνουν τη βούλησή τους να στηρίξουν τη διαδικασία της Κέρκυρας.

«Ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη .........

διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ»

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ τόνισε πως ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ. Εχουμε κοινά συμφέροντα, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, για συνεργασία στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Απόδειξη αυτής της βούλησης είναι και η επίλυση τρεχόντων θεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας της βίζας, σημείωσε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε την κοινή βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε διάλογο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η διάδοση των όπλων, η τρομοκρατία , τα οικονομικά θέματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις συνόδους του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα ευκαιρία να προωθηθεί η συνεργασία.

Ερωτηθείς για την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας τόσο για τις επιπτώσεις στα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν όσο και για την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή του στην πηγή. Η συνεργασία μας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανέφερε, είναι ένα παράδειγμα πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την άμβλυνση του προβλήματος.

Για τις τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και επεσήμανε ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς να δεσμεύσουν την τουρκική ώστε να βρεθούν λύσεις από κοινού.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του περάσματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε πολύ θετική ένδειξη.

Για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τέλος, παρατήρησε ότι η επίλυση του ονόματος είναι προς όφελος όλων . Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την ΠΓΔΜ ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μια ευημερούσα χώρα, σημείωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως είναι ένας τομέας που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αποτελεί απειλή για όλους τους πολίτες.

Συνέχεια διμερών συναντήσεων Ντ. Μπακογιάννη

Το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ, και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο στο Αχίλλειον προς τιμήν των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

Σήμερα Κυριακή, οι διμερείς επαφές της κ. Μπακογιάννη περιλαμβάνουν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ αβέβαιο παραμένει ακόμη αν θα συναντηθεί τελικά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Το ίδιο αβέβαιη είναι η και η συνάντηση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ με το Τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Απεργία της ΟΤΟΕ αύριο

Προβλήματα στις συναλλαγές του με τις τράπεζες θα αντιμετωπίσει αύριο το κοινό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ

Βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, με την αποχώρηση 1.500 υπαλλήλων, γεγονός που κατά την ΟΤΟΕ, θα στερήσει από το ταμείο της περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.


ΕΡΑΝΗ: Ο Νίκος Αντωνόπουλος βοηθός του Ενγκεμά

Στο πρόσωπο του Νίκου Αντωνόπουλου βρήκε η Εράνη το βοηθό του προπονητή της ομάδας Πατρίκ Ενγκεμά.
Ο κ. Αντωνόπουλος θα έχει διπλό ρόλο, καθώς εκτός από συνεργάτης του τεχνικού της Εράνης είναι και ο γυμναστής της ομάδας.
Επόμενη κίνηση της διοίκησης, μετά την πρόσληψη Ενγκεμά, ήταν να βρει ένα γυμναστή, που θα είναι παράλληλα βοηθός τού προπονητή.

Ετσι ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εξεύρεσή του και μετά από πληροφορίες που συγκέντρωσε, τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε στην πρόσληψη του κ. Αντωνόπουλου.

Ο νέος γυμναστής της Εράνης γεννήθηκε το 1970 στον Πύργο Ηλείας. Εχει κάνει σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα, έχει παίξει ποδόσφαιρο σε ομάδες της Ηλείας και έχει δουλέψει ως πρώτος προπονητής σε ........

πολλές ομάδες στο Νομό Ηλείας, όπως Μυρσιναϊκός, Πανολενειακός Καράπουλας, Πέλοπας Πύργου, Α.Ο. Μακρυσίων και Ηφαιστος Βουνάργου.

Την αγωνιστική περίοδο που πέρασε ήταν βοηθός προπονητή στον Ατρόμητο Λάππα, όπου είχε διττό ρόλο καθώς είχε αναλάβει και την εκγύμναση των παικτών.

Πηγή: Ελευθερία

1.200 θέσεις εργασίας στο "Costa Navarino"

Καμπάνια για την πρόσληψη 750 εργαζομένων οι οποίοι θα απασχοληθούν στις εγκαταστάσεις της “Costa Navarino” στο Ρωμανού ξεκινά η ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Λίγο αργότερα θα προσληφθούν επιπλέον 450 εργαζόμενοι καθώς εκτιμάται ότι συνολικά θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα ξεκινά άμεσα δεύτερη καμπάνια για την αναζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση, που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των εργαζομένων που δεν θα μένουν κοντά στην περιοχή.
Η επιλογή του προσωπικού θα γίνει το φθινόπωρο και οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν ......

λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας του προορισμού, το Μάιο του 2010.
Οι ευκαιρίες εργασίας αφορούν σε ανειδίκευτους και ειδικευμένους ενδιαφερόμενους των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης, λειτουργίας spa/θαλασσοθεραπείας, τεχνικών επαγγελμάτων, συντηρητών κήπων, επαγγελματιών αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και σε διοικητικές θέσεις και υπαλλήλους γραφείου με εμπειρία στα αντίστοιχα πεδία.

Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. αναζητά σπίτια προς ενοικίαση στους Δήμους Γαργαλιάνων, Μεθώνης, Νέστορος, Πύλου, Φιλιατρών και Χιλιοχωρίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.:
“Σε λιγότερο από έντεκα μήνες ξεκινά η λειτουργία του πρώτου προορισμού τής “Costa Navarino”, του “Navarino Dunes” (Ρωμανού), όπου θα λειτουργήσουν δύο ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων από τη “Starwood Hotels & Resorts”, γήπεδο γκολφ από την “Troon Golf”, γήπεδα τένις, συνεδριακό κέντρο, spa/θαλασσοθεραπεία, εστιατόρια, καθώς και ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν περίπου 750 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα φτάσουν τις 1.200 θέσεις.

Για την εύρυθμη λειτουργία του “Navarino Dunes”, η ΤΕΜΕΣ A.E. επιθυμεί να εντοπίσει έγκαιρα το κατάλληλο προσωπικό, για την κάλυψη διαφόρων θέσεων με την προοπτική μακροχρόνιας συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί καμπάνια για τον εντοπισμό πιθανού δυναμικού που θα αφορά σε θέσεις στον κλάδο του τουρισμού.
Η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει σταδιακά από το φθινόπωρο του 2009, με ευθύνη των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των ξενοδοχείων, των γκολφ και των άλλων δραστηριοτήτων.
Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας τού προορισμού, το Μάιο του 2010.
Στο “Navarino Dunes”, όπου βρίσκονται α δύο νέα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, το “The Romanos, a Luxury Collection Resort, Costa Navarino” και το “The Westin Resort, Costa Navarino”, οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των ξενοδοχείων και των λοιπών δραστηριοτήτων, με τη συνεργασία της TEMEΣ A.E. έχουν σκοπό να προσφέρουν στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία: ένα συνδυασμό αυθεντικής μεσσηνιακής φιλοξενίας και διακριτικής πολυτέλειας.

Οι ευκαιρίες εργασίας αφορούν σε ανειδίκευτους και ειδικευμένους ενδιαφερόμενους των κλάδων φιλοξενίας και εστίασης, λειτουργίας spa/θαλασσοθεραπείας, τεχνικών επαγγελμάτων, συντηρητών κήπων, επαγγελματιών αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και σε διοικητικές θέσεις και υπαλλήλους γραφείου με εμπειρία στα αντίστοιχα πεδία.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και μια δεύτερη καμπάνια για την αναζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση, που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση των εργαζομένων που δεν μένουν κοντά στην περιοχή.
Τα ακίνητα αυτά (σπίτια, στούντιο ή και διαμερίσματα), θα μισθώνονται σε ετήσια βάση ή με τη σεζόν και θα πρέπει να βρίσκονται στην εγγύς περιοχή της “Costa Navarino”
(Δήμοι Γαργαλιάνων, Μεθώνης, Νέστορος, Πύλου, Φιλιατρών και Χιλιοχωρίων), προκειμένου να εξυπηρετούν το προσωπικό του “Navarino Dunes”.

Οι δύο ενημερωτικές καμπάνιες, που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν μέσω έντυπου Τύπου και ραδιοφώνου στα τοπικά μέσα”.

Πηγή: Ελευθερία

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Από Τετάρτη η κατάθεση μηχανογραφικών υποψηφίων

Ξεκινά την Τετάρτη η κατάθεση των μηχανογραφικών των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται από τις 8 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίζουν στα Λύκεια: .......








1. Το Δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του απολυτηρίου.
3. Πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης.
4. Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης αθεώρητο.
5. Οι απόφοιτοι Εσπερινού Λυκείου βεβαίωση του οικείου σχολείου, ότι φοίτησαν και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο (εκτός εάν υπάγονται σε εξαιρέσεις).

Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται αυτοπροσώπως από τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του (εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή).
Ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος να φέρει μαζί του την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Μέλος της παραπάνω Επιτροπής είναι και εκπρόσωπος του ΚΕΣΥΠ ο οποίoς μπορεί επί τόπου να λύσει απορίες των μαθητών/τριών στη σύνταξη του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Σε ότι αφορά την Καλαμάτα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται από τις 8 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 1 Ιουλίου: Λύκειο Καρδαμύλης

Πέμπτη 2 Ιουλίου: 5ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Α έως και Λ).

Παρασκευή 3 Ιουλίου: 5ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Μ έως και Ω).

Δευτέρα 6 Ιουλίου: 1ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Α έως και Ι).

Τρίτη 7 Ιουλίου: 1ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Κ έως και Μ).

Τετάρτη 8 Ιουλίου: 1ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Ν έως και Ω).

Πέμπτη 9 Ιουλίου: 2ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Α έως και Λ).

Παρασκευή 10 Ιουλίου: 2ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Μ έως και Ω).

Δευτέρα 13 Ιουλίου: 3ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Α έως και Ι).

Τρίτη 14 Ιουλίου: 3ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Κ έως και Ο).

Τετάρτη 15 Ιουλίου: 3ο Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Π
έως και Ω).

Πέμπτη 16 Ιουλίου: Εσπερινό Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Α έως και Μ).

Παρασκευή 17 Ιουλίου: Εσπερινό Λύκειο Καλαμάτας (οι υποψήφιοι με ονοματεπώνυμο από Ν έως και Ω).

Δευτέρα 20 Ιουλίου: Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας.

Πυρκαγιά στο Δώριο Μεσσηνίας έκαψε 100 στρέματα αγροτικής έκτασης

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα στις 5:30 περίπου στην θέση Αγιος Γεώργιος στο Δώριο Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν περίπου 100 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων με ξερά χόρτα, καλάμια αλλά και ορισμένες ελιές.

Στον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς έσπευσαν αμέσως δυνάμεις της πυροσβεστικής απ΄όλη την Μεσσηνία αλλά κατέφθασαν και οχήματα από την Μεγαλόπολη.

Αμεσα στον τόπο της φωτιάς έφτασε το πυροσβεστικό όχημα που είχε δωρίσει η Εθνική Τράπεζα στο Δώριο, εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα και ........

ψεκαστικά και έτσι αποφεύχθηκε η μεγαλύτερη διάσταση της φωτιάς.
Στη μάχη της φωτιάς έπεσαν 11 οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και 2 καναντέρ.

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

Συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων δείχνει βρετανική δημοσκόπηση

Με ποσοστό μεγαλύτερο του 95%, οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση της εφημερίδας The Guardian «ψηφίζουν» υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η ψηφοφορία διεξάγεται μέσω Διαδικτύου και λήγει σε μερικές ημέρες.

Σε ερώτημα «έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα;» ποσοστό 97,4% (μέχρι το βράδυ της Πέμπτης) απαντά «Ναι», ενώ «Όχι» απαντά μόλις το 2,6% των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι ψήφισαν «Ναι» και μόλις 226 είπαν «Όχι».

Η δημοσκόπηση διεξάγεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας .......

"The Guardian" και θα λήξει σε τέσσερις ημέρες.

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων εκφράστηκε και ο κριτικός τέχνης Ρόουαν Μουρ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Evening Standard με τον τίτλο «Ας επιστρέψουμε τώρα τα Ελγίνεια Μάρμαρα», τονίζει: «Το νέο μουσείο της Ακρόπολης είναι αρκετό για τους πατριώτες του Λονδίνου να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να δώσουν πίσω στους Έλληνες την ιστορία τους.

» Θα είναι φοβερό επικοινωνιακό μειονέκτημα για το Βρετανικό μουσείο εάν συνεχίσει να έχει τα Μάρμαρα. Ο κάθε επισκέπτης στο νέο μουσείο της Ακρόπολης θα διαπιστώνει ότι μια σπουδαία οικογένεια γλυπτών είναι χωρισμένη από τους Βρετανούς οι οποίοι συνεχίζουν να εξασκούν την αποικιοκρατική πολιτική της λεηλασίας».

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναπροσαρμόζει τους καταλόγους με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας απομένουν να «εκκαθαριστούν» οι υποθέσεις άλλων 30.000 - 35.000 αγροτών, με τους οποίους έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Το λάθος που έχει προκύψει κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων εστιάζεται στο γεγονός ότι: αντί να αναγράφεται ο κωδικός για το αγροτικό εισόδημα, αναγράφεται κάποιος άλλος κωδικός κι έτσι το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών «πετά» έξω αυτές τις 30-35 χιλιάδες αγροτών από την κατηγορία των κατά κύριο επάγγελμα.

Οι αγρότες αυτοί θα πρέπει να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να πάρουν σχετική βεβαίωση, την οποία στη συνέχεια να αποστείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί βεβαίως με τη βεβαίωση ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Την ίδια στιγμή το γραφειοκρατικό στην ουσία πρόβλημα που .....

έχει δημιουργηθεί με τους αγρότες αυτούς μάλλον εξυπηρετεί την κυβέρνηση προκειμένου να καθυστερήσει τη χορήγηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, ποσό το οποίο θα εισπράξουν φέτος μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα προκύψουν από τις λίστες του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι και αυτοί που δεν θα πληρώνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, θα εισπράξουν την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο και – πιθανότατα – μετά το 2013 θα είναι οι μόνοι που θα πληρώνονται τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Τέλος από τη χθεσινή ομιλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου στη Βουλή επιβεβαιώνεται ότι, οι 60-65 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν αγροτικό εισόδημα μικρότερο της σύνταξής τους μένουν οριστικά εκτός της λίστας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. «Εάν κάποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κάποιοι όχι, αυτό είναι μια άλλη λογική αλλά οι αγρότες ζητούν να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ κ. Σταύρου Σκοπελίτη.

Πηγή: Αgronews

Μείωση ασφαλιστικής εισφοράς προς ΕΛΓΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης των καλλιεργειών που παράγονται στο σύνολό τους (αμιγώς) και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως αυτό καθορίζεται από τους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. Αυτό προβλέπει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που υπογράφηκε την Δευτέρα, 22 Ιουνίου.

Η εγκύκλιος με θέμα: « Ρυθμίσεις στην ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με το άρθρο 34 ν. 3756/2009 (ΦΕΚ Α΄ 53/31.3.2009)» αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της 1052863/512/ ΠΟΛ. 1070/ Τ. & Ε.Φ./26 Μαΐου 2009 Εγκυκλίου διαταγής με την οποία κοινοποιήσαμε τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 3756/2009 (ΦΕΚ Α΄ 53 / 31.3.2009), κοινοποιούμε το με αρ. 10984/16.6.2009 έγγραφο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) με θέμα « Ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης των καλλιεργειών που παράγονται αμιγώς και αποκλειστικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον», με το οποίο παρέχονται διευκρινίσεις ως προς τις ........

προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Επισημαίνουμε, ειδικότερα, τα εξής :

Με τις προαναφερόμενες διατάξεις, αντικαταστάθηκε η παρ. 3 του άρθρου 5Α του ν. 1790/1988, όπως ισχύει, σχετικά με την επιβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. και ορίζεται για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης σε ποσοστό 3% και για τα προϊόντα ζωικής, αλιευτικής και υδατοκαλλιεργητικής προέλευσης σε ποσοστό 0,5%.

Ειδικότερα η ειδική ασφαλιστική εισφορά για τα προϊόντα φυτικής προέλευσης των καλλιεργειών που παράγονται στο σύνολό τους (αμιγώς) και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως αυτό καθορίζεται από τους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α., ορίζεται σε ποσοστό 0,5%.

Οι προϋποθέσεις εφαρμογής του ανωτέρω ποσοστού προσδιορίζονται, αναλυτικά, στο κοινοποιούμενο έγγραφο του ΕΛ.Γ.Α.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο (κεφάλαιο IV), διατηρείται η δυνατότητα εξαίρεσης υπαγωγής στην εισφορά των παραγωγών των οποίων η καλλιέργεια αναπτύσσεται αποκλειστικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 1790/1988, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 6 του ν. 2945/2001, υπό τους όρους των σχετικών εγκυκλίων του ΕΛ.Γ.Α.

Αναφορικά με τα προϊόντα αλιευτικής και υδατοκαλλιεργητικής προέλευσης, η έναρξη επιβολής της εισφοράς θα ορισθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τα θέματα αυτά, οι παραγωγοί θα μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α.

Πηγή: Αγροτύπος

Προς επέκταση ζώνης σε όλο το νομό Μεσσηνίας το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα»

Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Καλαμάτα» για το ελαιόλαδο σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, μετά την απόρριψη της ένστασης, που είχε υποβάλει ο συνεταιρισμός Δολών, από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έτσι σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την αποδοχή του αιτήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ και τα σχετικά έγγραφα θα προωθηθούν στις Βρυξέλλες για την κατοχύρωσή ή μη της ονομασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει περίπου ένα ........

χρόνο και δικαίωμα ένστασης σε κοινοτικό επίπεδο δεν έχουν πλέον Έλληνες παραγωγοί, αλλά ελαιοπαραγωγοί των άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο με το οποίο ζητούσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας τη τροποποίηση είναι:

«Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας αιτείται την τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισμένης ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, όπως αυτές ορίζονται στην αρ. 379567/20-08-1993 (ΦΕΚ Β 821/7-10-1993) Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω Ένωση αιτείται την τροποποίηση των παρακάτω προδιαγραφών:
α) Περιγραφή προϊόντος:
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Η ολική οξύτητα, η οποία εκφράζεται σε ελαϊκό οξύ κατά βάρος, δεν υπερβαίνει τα 0,50 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λαδιού.
- Οι σταθερές για τους δείκτες παρουσίας διαφόρων τύπων οξειδωμένων ουσιών στο ελαιόλαδο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις κατωτέρω τιμές κατά την τυποποίηση του ελαιολάδου:
Κ232: 2,00
Κ270: 0,15
- Δείκτης υπεροξειδίων δεν θα υπερβαίνει τα14 MeqO2/kg
- Ελαϊκό οξύ: >75%
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (άρωμα - γεύση - οσμή) του ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, δεν μεταβάλλονται και παραμένουν όπως στις αρχικές προδιαγραφές, με πράσινο έως πρασινοκίτρινο χρώμα, με φρουτώδη γεύση και εξαιρετικό άρωμα καρπού, οφειλόμενο στη μεγάλη αναλογία πτητικών αρωματικών ουσιών

ΟΛΗ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ
β) Γεωγραφική ζώνη παραγωγής:
Η γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται το ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ, οροθετείται σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές που καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα και παράγεται το εν λόγω προϊόν και όχι μόνο οι περιοχές της επαρχίας Καλαμάτας.
γ) Μέθοδος παραγωγής:
Στη μέθοδο παραγωγής προστίθενται για την συγκομιδή του ελαιόκαρπου, η χρήση μηχανικών μέσων (χρήση ραβδιστικών μηχανών), διότι ο συγκεκριμένος τρόπος συγκομιδής αποτελεί πλέον συνηθισμένη διαδικασία κατά τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου στο Νομό Μεσσηνίας από τους ελαιοπαραγωγούς.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
Η μεταφορά του ελαιόκαρπου στους χώρους των ελαιοτριβείων γίνεται με πλαστικά άκαμπτα διάτρητα τελάρα ή σάκους κατασκευασμένους αποκλειστικά από φυτικά υλικά, χωρητικότητας 30-50 kg. Η μεταφορά στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός 24 ωρών και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διατήρησης του καρπού (αποθήκευση σε σκιερό μέρος και πάνω σε παλέτες για την κυκλοφορία του αέρα και την αποφυγή άμεσης επαφής με το έδαφος), έτσι ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση του. Η διατήρηση των ελιών μέχρι την έκθλιψή τους πρέπει να γίνεται σε δροσερό μέρος.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
Η επεξεργασία του ελαιόκαρπου στα ελαιοτριβεία γίνεται εντός 3 ημερών κατά ανώτατο όριο από της συλλογής του.
Ο ελαιόκαρπος, για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ - KALAMATA» ΠΟΠ, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
- δεν πρέπει να περιέχει ξένες ύλες,
- δεν πρέπει να έχει δακοπροσβολές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%,
- δεν πρέπει να περιέχει αλλοιωμένους καρπούς -σπασμένες ελιές, σάπιες κλπ- σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου γίνεται σε κλασικά η φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία που διασφαλίζουν θερμοκρασίες μικρότερες από 27 oC, της ελαιόπαστας κατά τη μάλαξη, όπως και σε όλες τις άλλες φάσεις επεξεργασίας.
Η τοποθεσία των ελαιοτριβείων είναι υποχρεωτικά εντός των ορίων του Νομού Μεσσηνίας.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το κλίμα που επικρατεί στο Νομό είναι ιδανικό για την ελαιοκαλλιέργεια. Χαρακτηρίζεται ασθενές μεσογειακό (ξηροθερμικό - εύκρατο) έως υποτροπικό, χωρίς απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και με κατάλληλο ύψος και κατανομή βροχοπτώσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των άριστων συνθηκών του ετήσιου κύκλου της ελιάς. Ο χειμώνας είναι ήπιος, ενώ το καλοκαίρι εκτεταμένο και θερμό.
Το έδαφος είναι αργιλλοαμώδες με ουδέτερο ΡH, πολύ εύφορο στα πεδινά έως πετρώδες μικρής γονιμότητας στα ορεινά, όπου η καλλιέργεια της ποικιλίας είναι πολύ μικρή. Το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών είναι λοφώδες και από μηχανικής απόψεως κατατάσσονται στα ελαφρά έως μέσης συστάσεως. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται κυρίως σε επικλινείς λοφώδεις εκτάσεις που επιτρέπουν τον καλό αερισμό των δέντρων και την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Το σύνολο σχεδόν της παραγόμενης ποσότητας του ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, καθώς διαθέτει οξύτητες αρκετά πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο, ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης (Κ232) κυμαίνονται κάτω των ανωτέρω επιτρεπτών ορίων. Παράλληλα από αναλύσεις των λιπαρών οξέων στο ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ προκύπτει ότι, το 70 - 80% αυτών είναι μονοακόρεστα και το 10% πολυακόρεστα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (Βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες κ.α) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης.
Το πλεονέκτημα αυτό προκύπτει από το χρόνο συγκομιδής και τον τρόπο επεξεργασίας στα ελαιοτριβεία.

ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΧΕΣΗ
Οι παράγοντες που προσδίδουν την άριστη ποιότητα στην πρώτη ύλη, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιόλαδου, είναι:
-ο συνδυασμός του άριστου κλίματος της περιοχής (μεγάλη περίοδος ηλιοφάνειας, άριστο ύψος βροχοπτώσεων περίπου 600 mm, κτλ),
-ο ήπιος χειμώνας και το εκτεταμένο θερμό καλοκαίρι
- τα ιδανικά εδάφη της περιοχής για την άριστη ανάπτυξη των ελαιόδεντρων,
- οι μέτριας έντασης άνεμοι και το λοφώδες της περιοχής (στο οποίο ευνοείται ο άριστος φωτισμός και αερισμός των ελαιώνων, στοιχεία που καθορίζουν την άριστη ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου), συντελούν ώστε το παραγόμενο ελαιόλαδο να είναι πλούσιο σε χρωστικές, με έντονο χρωματισμό και ευχάριστη γεύση,
- τα ελαφρά ασβεστολιθικά εδάφη με το ουδέτερο προς αλκαλικό ΡH,
- οι ικανοποιητικές συγκεντρώσεις φωσφόρου, καλίου, βορίου κ.α, επηρεάζουν τα μέγιστα, ώστε το ελαιόλαδο να είναι φυσικώς διαυγές και πλούσιο σε αρωματικές ουσίες.
- οι ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες των αγροτεμαχίων, με σεβασμό στο περιβάλλον και με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις,
- ο μικρός κλήρος, που επιτρέπει στους παραγωγούς την περιποίηση των αγροτεμαχίων τους με ιδιαίτερη φροντίδα,
- η σχολαστική διαδικασία της συγκομιδής του ελαιοκάρπου στο σωστό βαθμό ωρίμανσης, και
- οι άριστες συνθήκες επεξεργασίας του ελαιοκάρπου για την παραγωγή του ελαιόλαδου».

Πηγή: Αγροτύπος

Πέθανε ο Σπύρος Καλογήρου

Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τις 18:00 το Σάββατο, σε ηλικία 87 ετών, ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου.

Ο πιο διάσημος "κακός" του ελληνικού κινηματογράφου νοσηλευόταν στο Τζάνειο.

Η υγεία του ηθοποιού είχε κλονιστεί έντονα έπειτα από διαδοχικά εγκεφαλικά επεισόδια και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Την Πρωτομαγιά, ο Σ. Καλογήρου εισήλθε στο "Λαϊκό", όπου οι γιατροί διέγνωσαν εγκεφαλίτιδα λόγω μόλυνσης που προκάλεσε έρπης στο μάτι.
Στη συνέχεια, ο ηθοποιός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο όπου υποβλήθηκε σε τραχειοτομή χωρίς όμως να παρατηρηθεί βελτίωση της υγείας του.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετά ζωτικά όργανα του Σ. Καλογήρου .......

υποστηρίζονταν μηχανικά.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Windows 7 και σε USB drive???

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο Internet, η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης των Windows 7 και σε μορφή USB drive, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση οι κάτοχοι των netbooks. Όπως είναι γνωστό, τα netbooks δε διαθέτουν CD/DVD drive λόγω έλλειψης χώρου, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για νέα μορφή διάθεσης του λειτουργικού.

Σε περίπτωση που η Microsoft δεν επιλέξει τελικά να διαθέσει τα 7 σε USB stick, οι κάτοχοι netbooks θα πρέπει να κατεβάσουν τα αρχεία και να προχωρήσουν στην εγκατάσταση χρησιμοποιώντας δικό τους USB drive.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ήδη κατέχουν netbook και θέλουν να περάσουν στην εποχή των ........

Windows 7 θα πρέπει να προχωρήσουν σε "καθαρή" εγκατάσταση, καθώς δεν υποστηρίζεται η αναβάθμιση από τα Windows XP, τα οποία κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην αγορά των netbooks.

Πηγή: Neowin

Νέα συσκευασία για τα Windows 7

Οι απόψεις και οι ιδέες των χρηστών και των πελατών ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον γίγαντα του λογισμικού και για αυτό το λόγο η Microsoft προσέγγισε την νέα συσκευασία των Windows 7 με τον ίδιο τρόπο που προσέγγισε το προϊόν, τα Windows 7.
Αυτό σημαίνει πως άκουσε τις απόψεις των πελατών της και των απλών χρηστών για να δημιουργήσει μια απλή συσκευασία, που θα είναι αναγνωρίσιμη, θα ανοίγει εύκολα και θα ανακυκλώνεται εύκολα.

Οι πελάτες της Microsoft ήθελαν το Windows 7 logo να διακρίνεται και να αναγνωρίζεται εύκολα ενώ τα χρώματα που θα επιλέγονταν για την συσκευασία θα έπρεπε να υποδεικνύουν άμεσα την έκδοση των Windows 7, από την έκδοση Windows 7 Home Premium έως την έκδοση Windows 7 Ultimate.

Επιπλέον, ζήτησαν να ανοίγει εύκολα. Ακριβώς για αυτό το λόγο επιλέχθηκε ένα απλός τρόπος ασφάλισης της συσκευασίας, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται ήδη στις συσκευασίες των DVD.
Η πλαστική θήκη που χρησιμοποιείται για την προστασία του DVD που περιέχει το ..........

λειτουργικό σύστημα είναι ελαφρύτερη σε σχέση με το παρελθόν (κατά 37%) και ανακυκλώνεται πολύ εύκολα.

Κάντε κλικ στις συσκευασίες των windows 7 για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος

Win7_HomePremium.jpg (24 KB) . Win7_Professional.jpg (26 KB) . Win7_Ultimate.jpg (23 KB) . win7_case.jpg (123 KB)

Η Microsoft ανακοίνωσε το κόστος των Windows 7

Η Microsoft ανακοίνωσε το κόστος των εκδόσεων των νέων Windows 7, Home Premium, Professional και Ultimate που θα κυκλοφορήσουν επίσημα στις 22 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία μάλιστα ανακοίνωσε ότι όσοι χρήστες αποκτήσουν υπολογιστή με προ-εγκατεστημένη κάποια από τις εκδόσεις των Windows που υπάρχουν σήμερα, θα μπορούν να αναβαθμίσουν σε μία από τις νέες εκδόσεις των Windows 7 με ελάχιστο ή και καθόλου επιπλέον κόστος.

Ορισμένοι μάλιστα retailers - όπως ανακοίνωσε η Microsoft - για ένα περιορισμένο διάστημα, και εφόσον προ-παραγγείλετε τα νέα Windows 7, θα μπορούν να προσφέρουν τα Windows 7 με μειωμένη τιμή έως και 50%.

Το κόστος των νέων Windows 7 θα είναι: .........




* Windows 7 Home Premium: $199,99 (Πλήρης Έκδοση), και $119,99 (Αναβάθμιση)
* Windows 7 Professional: $299,99 (Πλήρης Έκδοση), και $199,99 (Αναβάθμιση)
* Windows 7 Ultimate: $319,99 (Πλήρης Έκδοση), και $219,99 (Αναβάθμιση)

Οι τιμές είναι σε Δολάρια Αμερικής. Σε ευρώ, ανάλογα με την ισοτιμία που θα υπάρχει τότε.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι στις 22 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν τα Windows 7 στις παρακάτω γλώσσες: English, Spanish, Japanese, German, French, Italian, Dutch, Russian, Polish, Brazilian Portuguese, Korean, Simplified Chinese, Traditional Chinese και Chinese (Hong Kong).

Αργότερα στις 31 Οκτωβρίου, τα Windows 7 θα κυκλοφορήσουν στις παρακάτω γλώσσες συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής: Turkish, Czech, Portuguese, Hungarian, Swedish, Danish, Norwegian, Finnish, Greek, Ukrainian, Romanian, Arabic, Lithuanian, Bulgarian, Estonian, Slovenian, Hebrew, Thai, Croatian, Serbian Latin, και Latvian.

Αν θέλετε να προ-παραγγείλετε τα νέα Windows 7 μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ένας παράγοντας ακόμα.
Οτι έχει δημοσιευθεί πως είναι ανέφικτη η αναβάθμιση απο vista σε windows 7 για την Ευρώπη.
Αν ισχύει αυτό τότε θα χρειαστεί να αγοράσετε την πλήρη έκδοση του λειτουργικού.

Αν δεν ξέρετε πως θα είναι το νέο Λειτουργικό, πάρτε μια γεύση εδώ.