Σάββατο, 20 Ιουνίου 2009

Στις 22 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ

Από αύριο Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για το σχολικό έτος 2009-2010. Στις 53 συνολικά Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα, θα εισαχθούν 8.298 μαθητές και μαθήτριες για εκπαίδευση σε 32 ειδικότητες.

Οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, προσφέρουν στους σπουδαστές μαθητεία ταυτόχρονα με, εργασία με αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη από το 160 έτος της ηλικίας τους, πρακτική άσκηση στο χώρο δουλειάς και Πτυχίο Ειδικότητας που κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου ΙΙΙ.
Δηλαδή συνδυασμό κατάρτισης και προϋπηρεσίας πάνω στο αντικείμενο δουλειάς.
Ταυτόχρονα οι σπουδαστές λαμβάνουν δωρεάν βιβλία και βοηθήματα, επίδομα στέγασης και......

σίτισης, για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους, καθώς και αναβολή στράτευσης.

Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΣ, περιλαμβάνει 32 ειδικότητες υψηλής ζήτησης, που εξασφαλίζουν στους αποφοίτους των ΕΠΑΣ άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς προετοιμάζουν τους νέους για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αίτηση για εγγραφή στις ΕΠΑΣ μπορούν να υποβάλουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί τα έτη 1986 έως και 1993 και οι οποίοι κατέχουν ενδεικτικό, τουλάχιστον Α' Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου.

Η επιλογή των μαθητών που θα γίνουν δεκτοί για εγγραφή στις ΕΠΑΣ, θα γίνει με το βαθμό του τίτλου σπουδών, που υποβάλουν (απολυτηρίου Α Τάξης ή άλλου), καθώς και με κοινωνικά κριτήρια. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009, στις Γραμματείες των ΕΠΑΣ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Εγκαίνια Μουσείου Ακρόπολης LIVE μετάδοση

Παρακολουθήστε σήμερα ζωντανά στις 20:00 τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης!

Πατήστε το "Διαβάστε περισσότερα"Σχετικά Θέματα:

α.) Εγκαίνια Μουσείου Ακρόπολης

β.) Μουσείο Ακρόπολης. Το λογότυπο της GoogleΜουσείο Ακρόπολης. Το λογότυπο της Google

Στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης που θα γίνουν σήμερα στις 8 το βράδυ είναι αφιερωμένο το λογότυπο της Google.Εγκαίνια Μουσείου Ακρόπολης

Τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης γίνονται σήμερα στις 20:00.

«AYTO είναι το Nέο Μουσείο της Ακρόπολης», ήταν η απάντηση που έδιναν σε ανυποψίαστους τουρίστες που το πακέτο των διακοπών που έκλεισαν από τον χειμώνα συνέπιπτε με τα εγκαίνια του μουσείου.

Η περιέργειά τους δεν ήταν λόγω της κοσμοσυρροής έξω από την είσοδο του πιο σημαντικού θεματικού μουσειακού χώρου της χώρας, αλλά η δυναμική που αποπνέει το ίδιο το κτίριο.

Απόδειξη οι δεκάδες φωτογραφικές μηχανές που εστίαζαν πάνω στο νέο κόσμημα της πρωτεύουσας, χωρίς οι ερασιτέχνες φωτογράφοι να γνωρίζουν τίποτα γι' αυτό πέρα από την αρχιτεκτονική του επιβολή.

Η μεγάλη μέρα των εγκαινίων είναι σήμερα. Η στιγμή .......

που θα κλείσει μια αντίστροφη μέτρηση που πάει πολύ πίσω στον χρόνο και στην εποχή που κρίθηκε ακατάλληλη η παλαιότερη στέγη των μνημείων στον Bράχο της Ακρόπολης. Και τελικά αυτή η χρονική διαδρομή με πολλά και πάσης φύσεως σκαμπανεβάσματα έφτασε στο τέρμα της.

Την Τετάρτη το τυπικό της έναρξης λειτουργίας κάθε νέου δημόσιου κτιρίου πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο. Ο μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων αγίασε το νέο μουσείο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και του πρόεδρου του Οργανισμού Ανέγερσης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος και τόνισε: «Δεν είναι έργο ενός ανθρώπου ούτε μιας κυβέρνησης, αλλά έργο καθολικό».

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του μουσείου στοχεύει να παράσχει στους επισκέπτες όλες τις σημαντικές πληροφορίες για τα αρχαιολογικά ευρήματα της Ακρόπολης. Οπως σημειώνεται, «τα εκθέματα δεν παρουσιάζονται αποκλειστικά ως έργα τέχνης, αλλά και ως τεκμήρια του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου της περιόδου από την οποία προέρχονται». Οι συλλογές της έκθεσης είναι οργανωμένες με άξονες την τοπογραφική θέση, τη χρονική ακολουθία και τη θεματική συνάφεια των μνημείων.

Από την είσοδο του μουσείου ανοίγεται στον επισκέπτη μια γυάλινη λεωφόρος, πλάτους 12 μ. και μήκους 300 μ. Στην αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζονται ευρήματα από τις πλαγιές της Ακρόπολης. Στα αριστερά του επισκέπτη εκτίθενται ευρήματα από τα μεγάλα ιερά στις πλαγιές του Bράχου, ενώ στα δεξιά του ευρήματα από τα μικρότερα ιερά και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις πλαγιές της Ακρόπολης, όπως τα μοναδικά διακοσμημένα αγγεία από το ιερό της Νύμφης, το αμφίγλυφο του Τηλέμαχου από το Ασκληπιείο, τα θεατρικά προσωπεία από το ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, ο θησαυρός του ιερού της Ουρανίας Αφροδίτης κ.ά. Η επιβλητική γυάλινη κλίμακα στο τέλος της αίθουσας, στην κορυφή της οποίας εκτίθενται τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γλυπτά του αετώματος του Εκατόμπεδου, του πρώτου μεγάλου ναού της θεάς Αθηνάς στην Ακρόπολη.

Η περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου ορόφου ξεκινά από τη βορειοανατολική γωνία, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα και ένα πρόπλασμα υπό κλίμακα αποκαλύπτουν τη σημασία της Ακρόπολης κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο ως χώρου κατοίκησης και έδρας του τοπικού ηγεμόνα.

Η εξέλιξη της Ακρόπολης σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο σηματοδοτείται από τα σχετικά ευρήματα της γεωμετρικής περιόδου. Χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο δισκοειδές χάλκινο έλασμα με τη Γοργώ, που προέρχεται από τον υστερογεωμετρικό ναό της Αθηνάς Πολιάδος, και τα γλυπτά του αετώματος του Εκατομπέδου, με τα λιοντάρια που σπαράσσουν ταύρο, τον Τρίτωνα και τον Τρισώματο Δαίμονα.

Ο επισκέπτης στη συνέχεια περνά στη νότια πλευρά της αίθουσας, όπου ο πλούτος και η ποικιλία των αρχιτεκτονικών γλυπτών και των ελεύθερων αναθημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι Kόρες, οι Iππείς κ.ά., προσφέρουν μια εικόνα της Ακρόπολης κατά την Αρχαϊκή Περίοδο.

Κοντά στις Κόρες, υψώνονται επιβλητικά τα γλυπτά της Γιγαντομαχίας από το μεγάλο αέτωμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς Πολιάδος.

Η αίθουσα των αρχαϊκών ολοκληρώνεται με την αναφορά στην περσική εισβολή που προκάλεσε την καταστροφή της Ακρόπολης, αλλά και με τα έργα του λεγόμενου Αυστηρού Ρυθμού, τον «προθάλαμο» της υψηλής τέχνης της κλασικής εποχής.

Στον δεύτερο όροφο του μουσείου, υπάρχει το αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα. Στον πυρήνα της αίθουσας του Παρθενώνα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μια βιντεοπαρουσίαση με θέμα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αρχαίες επιγραφές που παρέχουν λεπτομερείς καταγραφές της κατασκευής του Παρθενώνα και του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου.

Η ενσωμάτωση της ζωφόρου του Παρθενώνα στον ορθογώνιο τσιμεντένιο πυρήνα του μουσείου, ο οποίος έχει τις ίδιες διαστάσεις με το σηκό του Παρθενώνα, η τοποθέτηση των μετοπών ανάμεσα στις κολόνες, η ανάπτυξη των μορφών των δύο αετωμάτων του ναού και η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσει τις παραστάσεις που απεικονίζονται σ' αυτόν.

Στον πρώτο όροφο:
Στη δυτική και βόρεια πλευρά της αίθουσας βρίσκονται τα φατνώματα της οροφής των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερεχθείου και οι Καρυάτιδες. Η έκθεση ολοκληρώνεται στη βόρεια πλευρά της αίθουσας. Πρωτότυπα έργα, ψηφισματικά και τιμητικά ανάγλυφα, ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών αριστουργημάτων, πορτρέτα επωνύμων προσώπων, ιερέων και φιλοσόφων καλύπτουν την περίοδο από τον 5ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα.

Χθες πραγματοποιήθηκε ξενάγηση υπηρεσιακών στελεχών, διοικήσεων και μελών ΚΑΣ και Συμβουλίου Μουσείων, ενώ το βράδυ από την πύλη του μουσείου πέρασαν ακαδημαϊκοί, δημιουργοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι της τέχνης και όλες οι επιτροπές επιστροφής Μαρμάρων από όλον τον κόσμο, καθώς και ο Σύλλογος Αμερικανών Φίλων του Μουσείου.

Σήμερα, ημέρα της τελετή έναρξης του μουσείου, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα παραστούν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, οι πρόεδροι της ΔΟΕ και της UNESCO, πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και ακόμα εκδότες και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Σχετικά Θέματα:

α.) Εγκαίνια Μουσείου Ακρόπολης LIVE μετάδοση

β.) Μουσείο Ακρόπολης. Το λογότυπο της Google

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009

Πανελλήνιες εξετάσεις 2009. Δήλωση του υπουργού Αρη Σπηλιωτόπουλου

Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.


«Σήμερα, 19 Ιουνίου από τις 12.00 το μεσημέρι ανακοινώνονται ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων.

Αναγνωρίζοντας την αγωνία των μαθητών και των γονέων τους, φέτος τα αποτελέσματα ανακοινώνονται πέντε ημέρες νωρίτερα από ότι την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας ........

οι επιδόσεις των μαθητών είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι. Περισσότερα γραπτά βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση του 10. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα παιδιά θα έχουν φέτος πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από ό,τι φαίνεται οι μαθητές ήταν καλά προετοιμασμένοι.

Θέλω καταρχάς και καταρχήν να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και να δώσω τις πιο θερμές ευχές μου στους μαθητές- τους πρωτοετείς φοιτητές πλέον - που κατόρθωσαν με πολύ κόπο και θυσίες να περάσουν το κατώφλι του Πανεπιστημίου. Είναι πράγματι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή των νέων ανθρώπων, η έναρξη μια συναρπαστικής περιπέτειας στη γνώση, στις εμπειρίες, στην κοινωνική ζωή.

Όμως θέλω με την ίδια έμφαση να τονίσω ότι οι μαθητές που αυτή τη φορά δεν τα κατάφεραν, έχουν πολλές ακόμη ευκαιρίες. Από μια και μοναδική εξέταση δεν κρίνεται ούτε η ευφυΐα, ούτε η κατάρτιση, ούτε η αξία. Όσοι πραγματικά επιθυμούν να περάσουν στο Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να απογοητευθούν, αλλά να ξαναπροσπαθήσουν. Όμως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι μονόδρομος - Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες για τους νέους ανθρώπους.

Θα ήταν λάθος αν μια τέτοια στιγμή ξεχνούσε κανείς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που κάποιες φορές είχαν περισσότερο άγχος και αγωνία για τις εξετάσεις από τους ίδιους τους μαθητές. Η συμπαράσταση των γονέων και η αφοσίωση των εκπαιδευτικών στο λειτούργημά τους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των νέων ανθρώπων».

Πηγή: Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΕΙΣ

Αποτελέσματα Πανελληνίων εξετάσεων 2009

Υπολογισμός μορίων Πανελληνίων εξετάσεων 2009

«Κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, παραιτηθείτε!!!»

Απόφαση – καταπέλτη και ταυτόχρονα κόλαφο για το Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Φώτη Δρούμπαλη, εξέδωσε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Το θέμα αφορά τη δίωξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Ι. Καναβού, ο οποίος σε υπόμνημα που συνυπέγραψε με τη Νοσηλεύτρια κ. Δ. Σ. στις 12/11/07, ανέφεραν στη Διοίκηση του Νοσοκομείου τις συνθήκες που επικρατούσαν, και τους ελλοχεύοντες κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού, στα Χειρουργεία του Νοσοκομείου.

Έκτοτε, η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε αγώνα για την αποκατάσταση του Προέδρου της, με αποτέλεσμα την έκδοση της υπ. αριθμ. 35/2009 απόφασης, που δικαιώνει πλήρως τον κ. Καναβό, και αποφαίνεται για τις πράξεις του κ. Δρούμπαλη χαρακτηρίζοντάς τες ¨μη σύννομες και αναγκαίες¨, αλλά ως ¨αποτέλεσμα εμπάθειας, με ..........

σκοπό να πλήξουν τη συνδικαλιστική του δράση, και το κύρος του ως Συνδικαλιστή¨…

Η Ομοσπονδία μας αισθάνεται δικαιωμένη από την εν λόγω απόφαση, και περισσότερο γιατί συνέβαλε με τις ενέργειες και τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, στην ολική ανακατασκευή των Χειρουργείων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που σήμερα είναι σε εξέλιξη.
Απομένει η έμπρακτη αποκατάσταση των Συναδέλφων μας, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Δρούμπαλης θα πρέπει να διευκολύνει τον Πολιτικό του Προϊστάμενο, Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, υποβάλλοντας την παραίτησή του…

Γραφείο Τύπου ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.

apofasi_kanavos.jpg (789 KB) . apofasi_kanavos2.jpg (1008 KB) . apofasi_kanavos3.jpg (926 KB) . apofasi_kanavos4.jpg (400 KB)

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2009 Καλύτερες επιδόσεις, περισσότεροι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων κορυφώνεται σήμερα, Παρασκευή, η αγωνία των υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Οι βαθμολογίες αναρτώνται το μεσημέρι στα λύκεια όλης της χώρας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι φέτος θα εισαχθεί μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, αφού σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, με ένα μεγαλύτερο ποσοστό εξεταζόμενων να επιτυγχάνει βαθμολογίες που υπερβαίνουν τη βάση εισαγωγής του «10».

Ως εκ τούτου συνεπάγεται ότι για το έτος 2009-2010 θα υπάρξουν λιγότερες κενές .........

θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ενδεικτικά, στο μάθημα των Μαθηματικών Θετικής Κατεύθυνσης σημειώθηκε σε σχέση με το 2008 αύξηση στους μαθητές που ξεπέρασαν την βάση του «10» σε ποσοστό 9,69%.

Στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση άγγιξε το 9,35%, ενώ αύξηση 8,61% σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2.

Αντίστοιχα, για το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οι μαθητές που πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση του «10» αυξήθηκαν κατά 7,66%, ενώ για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης η αντίστοιχη αύξηση έφτασε το ποσοστό του 6,06%.

Οι βαθμολογικοί πίνακες αναμένεται να αναρτηθούν στα σχολεία μετά τις 12 το μεσημέρι. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, εάν έχουν επιτύχει, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν ώς το τέλος Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν και τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πηγή: in.gr

Κακοποίηση μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας

Απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας καταγγέλει η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας αγρότες της περιοχής αφού γροθοκόπησαν μετανάστες, τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν κλέψει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημα τους.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

«Απάνθρωπη τιμωρία…»

Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν χθες στη Νέα Μανωλάδα.

Εικόνες ωμής βίας με θύματα ανθρώπους που θέλησαν να ζήσουν στην Ηλεία το όνειρο, που είδαν τη Νέα Μανωλάδα ως ‘Γη της Επαγγελίας’ και όμως έμελε να βρουν απάνθρωπη τιμωρία.

Οι αγρότες της περιοχής πήραν το νόμο στα χέρια τους και αποφάσισαν να ...........

τιμωρήσουν με το δικό τους, απάνθρωπο τρόπο, οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Τους γρονθοκόπησαν, στη συνέχεια τους έδεσαν από δίκυκλο και τους έσυραν σαν ζώα στο κέντρο του χωριού για παραδειγματισμό, επειδή το τελευταίο δεκαήμερο φέρεται να είχαν αφαιρέσει αιγοπρόβατα από το αγρόκτημα τους. Οι κλοπές ωστόσο ουδέποτε είχαν δηλωθεί στις αστυνομικές αρχές... Η άμεση επέμβαση των ανδρών του Α.Τ. Βάρδας, που ενημερώθηκε για το τραγικό περιστατικό, ήταν αυτή που λύτρωσε τους μετανάστες...

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα φέρεται ότι υποστήριξαν οι δύο Έλληνες ‘τιμωροί’, ηλικίας 31 και 24 ετών, στους Αστυνομικούς, το τελευταίο δεκαήμερο είχαν σημειωθεί επανειλημμένες ζωοκλοπές εις βάρος τους.

Το γεγονός τους είχε θορυβήσει και χωρίς να έχουν καταγγείλει στην Αστυνομία τα περιστατικά, αποφάσισαν το βράδυ της Τετάρτης να «παραφυλάξουν» στο στάβλο τους προκειμένου να «συλλάβουν» επ’ αυτοφώρω τους δράστες των κλοπών.

Πράγματι μισή ώρα μετά τις εννιά φέρεται να αντιλήφθησαν την παρουσία τριών οικονομικών μεταναστών από το Μπαγκλαντές που τους είχαν αφαιρέσει τρία αρνιά.

Μόλις επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, οι τελευταίοι παράτησαν τα κλοπιμαία και τράπηκαν σε φυγή... Οι δύο αγρότες αντί να ενημερώσουν όπως όφειλαν την Αστυνομία για το περιστατικό προτίμησαν να περιμένουν μέχρι να ξημερώσει και να πάρουν το νόμο στα χέρια τους...

Λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι οι αγρότες πήγαν στην περιοχή στην οποία υπέθεταν ότι θα διαμένουν οι δράστες, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να τους εντοπίσουν. Αυτό ωστόσο δεν τους εμπόδισε να συνεχίσουν την ... έρευνά τους. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες έδεσαν με σκοινί έναν οικονομικό μετανάστη που βρήκαν στο σημείο και δεν προέκυπτε να είχε σχέση με την ζωοκλοπή και τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στους φερόμενους ως δράστες.

Μόλις κατάφεραν να εντοπίσουν τους νεαρούς άφησαν ελεύθερο το άτομο που τους οδήγησε σε αυτούς και ξεκίνησαν τα βασανιστήρια... Ειδικότερα, αφού τους έδεσαν μεταξύ τους, φέρεται να αφαίρεσαν από την τσέπη του ενός το κινητό του τηλέφωνο και άρχισαν να τους κτυπούν με γροθιές και με κλωτσιές αλλά και με μία ξύλινη γκλίτσα. Ωστόσο το μαρτύριο για τους μετανάστες δεν σταμάτησε εκεί…

Στη συνέχεια, έδεσαν το σκοινί με το οποίο τους είχαν «αιχμαλωτίσει» από το πίσω μέρος δίκυκλης μοτοσικλέτας στην οποία επιβιβάσθηκαν στη συνέχεια. Για περισσότερα από τετρακόσια μέτρα τους έσερναν σαν τα ζώα μέσα στο χωριό της Νέας Μανωλάδας με τους περιοίκους να αντικρίζουν το βάρβαρο αυτό θέαμα. Η εικόνα των μεταναστών να «σέρνονται» πίσω από το δίκυκλο σόκαρε την κοινωνία του μικρού διαμερίσματος με τους κατοίκους να ενημερώνουν την Αστυνομία...

Η σύλληψη

Μόλις οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας ενημερώθηκαν για το απίστευτο, κινητοποιήθηκαν αμέσως και έφθασαν στο σημείο. Ήταν αυτοί που σταμάτησαν τους δύο αγρότες και έλυσαν από τα αυτοσχέδια δεσμά τους μετανάστες βάζοντας τέλος στις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τα τέσσερα άτομα, τους δύο Έλληνες με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομης βίας, εξύβρισης και κλοπής και τους δύο μετανάστες με την κατηγορία της ζωοκλοπής. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν νωρίς σήμερα το πρωί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Υπολογισμός μορίων Πανελληνίων εξετάσεων 2009

Υπολογίστε τα μόρια που πήρατε στις πανελλαδικές εξετάσεις

Πατήστε εδώ για τον υπολογισμόΑποτελέσματα Πανελληνίων εξετάσεων 2009

Βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων.
Οι μαθητές του ΤΕΕ Μπορούν να δουν τα αποτελέσματα τους εδώ

Δείτε επίσης: Υπολογισμός μορίων Πανελληνίων εξετάσεων 2009Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Πρόταση για μεταπτυχιακές σπουδές των εκπαιδευτικών καταθέτει η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.

Μια πολύ καλή πρόταση που αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καταθέτει η Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι η πρόταση αυτή μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια του Ανοικτού πανεπιστημίου και στην εξ' αποστάσεως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Aκολουθεί περιληπτικά η πρόταση που καταθέτει η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Στο κείμενο που μας απέστειλαν αναγράφονται τα εξής: ............


Η Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, πιστεύει, ότι στα πλαίσια κυρίως του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου που έχει τις υποδομές, θα πρέπει να αναπτυχθούν εξ αποστάσεως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που θα απευθύνονται σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, κυρίως στην διδακτική κάθε επιστήμης. Σε αυτά τα προγράμματα θα ισχύουν σε πολύ γενικές γραμμές, τα εξής:
Α) Στα προγράμματα θα φοιτούν όσοι καθηγητές έχουν τουλάχιστον επταετή διδακτική προϋπηρεσία , είναι πιστοποιημένοι στο Β΄ επίπεδο στις νέες τεχνολογίες και είναι κάτω των 55 ετών.
Β) Οι φοιτητές –καθηγητές θα απαλλάσσονται από το υποχρεωτικό τους ωράριο και κατά 5 ώρες και κατά μία μέρα την εβδομάδα, Παρασκευή ή Δευτέρα. Η απαλλαγή δύναται να ισχύει μόνο για δύο σχολικά έτη, εντός των οποίων οφείλει να περατώσει τις σπουδές του ο μεταπτυχιακός φοιτητής
Η παραπάνω μορφή μετεκπαίδευσης προτείνεται για τους εξής σοβαρούς και βάσιμους λόγους:

1. Είναι το ίδιο αποτελεσματική με την παραδοσιακή μορφή , σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.

2. Είναι Δημοκρατική, υπό την έννοια , ότι δεν αποκλείει ex ante συναδέλφους που κατοικούν σε απομεμακρυσμένα σημεία της Ελλάδος οι οποίοι λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπορούν να το σκεφθούν καν ως ενδεχόμενο. Υπ΄ αυτή την έννοια, ένας τέτοιος θεσμός προστατεύει και τον θεσμό της οικογένειας.

3. Το κόστος ανά μεταπτυχιακό φοιτητή ενός τέτοιου προγράμματος, λόγω της ίδιας της φύσεως της διδασκαλίας και των σοβαρών οικονομιών κλίμακας που εμφανίζονται, μπορεί να είναι τουλάχιστον 6 ή 7 φορές λιγότερο από τις παραδοσιακές σπουδές (!).
Ο τελευταίος λόγος αποτελεί το πιο ισχυρό επιχείρημα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος και καλούμε ΟΛΜΕ, Συνέδρους 14ου Συνεδρίου ΟΛΜΕ, συναδέλφους , ΥΠΕΠΘ , και πάντα αρμόδιο, εφ΄όσον την ελέγξουν και πεισθούν ότι όντως υφίσταται η ισχυριζόμενη εξοικονόμηση, να την υποστηρίξουν και να την υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Ολόκληρη η πρόταση που καταθέτει η ΕΛΜΕ Μεσσηνίας (6 σελίδες) βρίσκεται εδώ.

Σχεδόν έτοιμα είναι όλα για την 3η γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας.

Σχεδόν έτοιμα είναι όλα για την λήξη της 3ης Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας που θα πραγματοποιηθεί στον Αγρίλη Φιλιατρών το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με μέλος της οργανωτικής επιτροπής καρπουζιού μας είπε ότι ρυθμίζονται τώρα κάποιες πολύ μικρές λεπτομέρειες για το Σαββατοκύριακο και όλα θα πάνε καλά.
Δεν μας έκρυψε την ικανοποίηση της για την οργάνωση καθώς η εμπειρία προηγούμενων ετών συνετέλεσαν στην ακόμα καλύτερη οργάνωση της 3ης γιορτής.

Ρωτήσαμε αν ξεκίνησαν να στήνονται τα περίπτερα που θα φιλοξενήσουν τους .........

οργανωτές και μας είπε ότι το στήσιμο θα ξεκινήσει την Παρασκευή το μεσημέρι ή το απόγευμα και θα συνεχιστεί το Σάββατο το πρωί, έτσι ώστε το απόγευμα να είναι όλα έτοιμα για τις εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου στις 7:30.

Λεπτομερώς το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

7.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.: Ψυχαγωγικό πρόγραμμα
με τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΟΟΥΝ» του Βασίλη Φλώρου


8.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Παιχνίδια για τα παιδιά με τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΟΟΥΝ» στο γήπεδο του μπάσκετ


8.30 μ.μ. - 9.00 μ.μ.: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ


9.00 μ.μ.: Ομιλία με θέμα: Το καρπούζι και τα προβλήματά του.
Ομιλητής: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Παραγωγός καρπουζιού - Εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών


9.30 μ.μ.: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Με τον Μπάμπη Τσέρτο και την ορχήστρα του.


ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

8.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στον Ι.Ν. της Παναγίας της Αγριλιώτισας
προς τιμήν των παραγωγών καρπουζιού.


7.30 μ.μ. - 8.00 μ.μ.: Ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΟΟΥΝ»
του Βασίλη Φλώρου


8.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.: Παράσταση για τα παιδιά από τη «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΟΟΥΝ»
στο γήπεδο του μπάσκετ


8.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ.: Επίσκεψη στα περίπτερα των ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ της σεφ ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

α. Παραγωγών καρπουζιού

β. Έργων ζωγραφικής


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ


9.30 μ.μ.: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με τον Γιάννη Καλογερόπουλο και το μουσικό σχήμα του.


Ελάτε στην 3η γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας. Ελάτε στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Είναι η καλύτερη πρόταση για το Σαββατοκύριακο σας.
Η οργανωτική επιτροπή θα σας περιμένει.


Άλλο ένα νέο κρούσμα της γρίπης στη χώρα μας. Ανέβηκαν στα 31.

Ενα νέο περιστατικό της γρίπης Α ανιχνεύτηκε από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για έναν 38χρονο Ελληνα, ο οποίος επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

Σε 31 ανέρχονται πλέον συνολικά τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρας μας, τα 14 εκ των οποίων έχουν ιαθεί πλήρως.
Σημειώνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου παραμένει ήπια.


Αυριο οι βαθμολογίες των Πανελαδικών εξετάσεων, Τελος Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς την Παρασκευή μετά τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να αναρτηθούν στα σχολεία οι πίνακες με τις βαθμολογίες.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση, εάν έχουν επιτύχει, διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν ως το τέλος Αυγούστου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν και τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής στην επιλογή για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι μέτριες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές ..........

πανελλαδικές εξετάσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τις βάσεις, οι οποίες ιδίως για τις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Το μέλλον της ΚΑΠ και των επιδοτήσεων, μετά το 2013

Tα συμπεράσματα, για το μέλλον της ΚΑΠ και τις άμεσες ενισχύσεις μετά το 2013, που υπήρξαν από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο στο Μπρνο της Τσεχίας, αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου των 27 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το τελευταίο επί τσεχικής προεδρίας – που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 22-23 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάρτιση της λεγόμενης «Πράσινης Βίβλου» για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Οι υπουργοί Γεωργίας αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων προς σφαγή.
Η πρόταση αποσκοπεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας οδηγίας 93/119/ΕΟΚ, υπό το ........

πρίσμα των νέων επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων.

Ακόμη θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί μια κατ΄ αρχήν πολιτική συμφωνία επί της πρότασης της Κομισιόν για τα λεγόμενα «νέα τρόφιμα».
Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επιδιώξει πολιτική συμφωνία επί επτά προτάσεων που αφορούν τη χρήση ορισμένων δραστικών ουσιών στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Στην ατζέντα του περιλαμβάνεται ακόμη και το θέμα των μειονεκτικών περιοχών της υπαίθρου.

Στον αλιευτικό τομέα θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα ελέγχου στην εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς επίσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας και για τις αλιευτικές ποσοστώσεις που θα εφαρμοστούν το 2010.

Στο Συμβούλιο τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, στο άτυπο Συμβουλίο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα χρόνο από τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη νέα μορφή που θα πάρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) από το 2014 και μετά. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την κ. Μπόελ, θα παρουσιάσει στα τέλη του καλοκαιριού του 2010 – αρχές φθινοπώρου το γενικό πλαίσιο των κατευθύνσεων για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η ΚΑΠ μετά το 2013.

Στα μέσα περίπου του 2011, θα υποβληθούν οι αναλυτικές προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα μορφή της ΚΑΠ, ενώ παράλληλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξάγεται ο διάλογος για τις οικονομικές προοπτικές της Κοινότητας και τη νέα διάρθρωση του κοινοτικού Προϋπολογισμού, σημαντικό μέρος του οποίου αποτελούν οι γεωργικές δαπάνες.

Τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζονται, επισήμανε η Επίτροπος Γεωργίας, για το πώς θα χειριστούν τρία κρίσιμα ερωτήματα:

• Εάν θα συνεχιστεί και μετά το 2014 το σύστημα των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες με τη σημερινή του ή με μια άλλη μορφή.

• Ποιο κομμάτι των άμεσων ενισχύσεων θα κατευθυνθεί στο λεγόμενο Πυλώνα ΙΙ για έργα ανάπτυξης της υπαίθρου και πως θα στηριχθεί η πρόσβαση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

• Πως θα κατανέμονται οι γεωργικές δαπάνες του κοινοτικού Προϋπολογισμού ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την ολοκλήρωση του μεταβατικού σταδίου ένταξης για τα 10 καινούργια κράτη μέλη.

Πηγή: Αγρο-τύπος

Άλκης Ξύγκας: Δεν υπάρχει απόφαση Δημοτικού συμβουλίου για την παράκαμψη των Φιλιατρών

Δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών, προς τα πού θα γίνει η παράκαμψη της πόλης, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Άλκης Ξύγκας.
Ο κ. Ξύγκας πρόσθεσε πως η ΔΕΣΕ Τρίπολης εκπονεί μελέτη που έχει ήδη περιβαλλοντικές απαλλαγές.
Με αυτή προτείνονται δύο λύσεις: η ανατολική παράκαμψη και η δυτική.
Ο δρόμος, συνέχισε, δεν είναι κλειστός όπως η Ιόνια Οδός και έχει τέσσερις ανισόπεδες διαβάσεις, ενώ διευκρίνισε πως όλα βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης και, κατά συνέπεια, δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Η έκθεση

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα και τις προτάσεις της σχετικής τεχνικής έκθεσης, που βρίσκεται στο Δήμο Φιλιατρών, «η διέλευση της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Μεθώνης δια μέσου του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μάλιστα με περιπορεία χωρίς ξεκάθαρη όδευση, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη επιβαρύνοντάς την κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά, ενώ εμπλοκή της τοπικής με την υπερτοπική κυκλοφορία, πέραν των χρονικών καθυστερήσεων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια οχημάτων και πεζών.


Με τη δυτική παράκαμψη παρακάμπτεται η πόλη των Φιλιατρών από δυσμάς, ..........

απαλλάσσοντας έτσι τον πολεοδομικό ιστό από τη διερχόμενη κυκλοφορία, εξασφαλίζοντας ασφαλέστερες και ταχύτερες μετακινήσεις επί της εθνικής οδού, καθώς και στην τοπική κυκλοφορία και εξυπηρέτηση του οικισμού.
Ταυτόχρονα, απομακρυνόμενη αυτή αρκετά από τον αστικό ιστό, δεν παρεμποδίζει την επέκταση της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις, η τάση της οποίας βέβαια φαίνεται να είναι προς ανατολάς, ενώ δίνει τη δυνατότητα και για αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης, η οποία λόγω της μορφολογίας των ακτών, είναι σήμερα εντελώς αναξιοποίητη, καθώς και τη δυνατότητα για μεταφορά στη ζώνη διέλευσης επαγγελματικών και λοιπών χρήσεων, απαλλάσσοντας τον οικιστικό ιστό από αυτές.

Σε αντίθεση, η ανατολική παράκαμψη, αν και εκτρέπει και αυτή τη διερχόμενη κυκλοφορία έξω από το συνεκτικό πολεοδομικό ιστό, διέρχεται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν στα όρια του υπάρχοντος ιδρύματος (ΚΑΦΚΑ) και σε περιοχή οικιστικής ανάπτυξης προς Ανατολάς, λόγοι μάλλον για τους οποίους κρίνεται και αρνητικά από την τοπική κοινωνία.

Επίσης, διασταυρώνει τρεις κύριες κάθετες οδούς και μια δευτερεύουσα, όπου τα έργα ανισοπεδοποίησης στις δύο από αυτές και εκτροπής της κυκλοφορίας στην περιοχή του προβλεπόμενου ισόπεδου κόμβου, θα δημιουργήσουν πρόσθετη επιβάρυνση και όχληση στην υπάρχουσα αστική περιοχή.
Για το τμήμα της δυτικής παράκαμψης Φιλιατρών έχουν εκπονηθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες του πρώτου σταδίου, που βρίσκονται υπό έγκριση, ενώ για το επόμενο τμήμα από το πέρας της παράκαμψης Φιλιατρών έως Γαργαλιάνους, έχει ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και το έργο είναι ώριμο προς δημοπράτηση.

Το υπό μελέτη οδικό έργο εντάσσεται στη μελέτη του τμήματος “Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι”, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, το οποίο με το σειρά του αποτελεί μέρος του κύριου οδικού άξονα από Πάτρα έως Μεθώνη.
Η βελτίωση και αναβάθμιση του τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι εντάσσεται στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης του κύριου οδικού άξονα από Κυπαρισσία έως Μεθώνη, που, σε συνδυασμό με τον προωθούμενο στα έργα παραχώρησης οδικό άξονα Πάτρα – Τσακώνα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της δυτικής Πελοποννήσου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου Κυπαρισσία – Μεθώνη για το οποίο το τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά έχει ήδη βελτιωθεί, το επόμενο τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, θα αυξηθεί κατά πολύ η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού και θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων.
Επίσης, λόγω της ευκολότερης, συντομότερης, ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόσβασης που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνολικού έργου, αναμένεται ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής διέλευσης της δυτικής Μεσσηνίας».

Πηγή: Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Εμείς επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι η ανάπτυξη της πόλης ΠΡΕΠΕΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΥΤΙΚΑ. Οχι ανατολικά.
Προς το Λιμενάρι είναι το μέλλον των Φιλιατρών και όχι προς τα όρη και τ' άγρια βουνά.
Από που θα περάσει ο δρόμος της παράκαμψης, δεν μας ενδιαφέρει. Ας περνά και μέσα από το Δημαρχείο.
Το πρωτεύον είναι Η ΠΟΛΗ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ (ΔΥΤΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.)
Αυτή είναι η ευκαιρία των Φιλιατρών. Ευελπιστούμε το Δημοτικό συμβούλιο να λάβει την σωστή απόφαση για το μέλλον των Φιλιατρών και όχι για τα όρη και τ' άγρια βουνά.
Παραδειγματιστείτε από την Κυπαρισσία. Κορόϊδα ήταν που αναπτύχθηκαν Δυτικά?????
Φοβόμαστε ότι κάποιοι μεθοδεύουν την ανάπτυξη της πόλης προς το βουνό. και αυτό θα είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Τράπεζες: Απεργία στις 29 Ιουνίου για τη συλλογική σύμβαση

«Φουντώνει» εκ νέου η κόντρα τραπεζιτών ? συνδικαλιστικών αναφορικά με την κλαδική σύμβαση εργασίας με τους τελευταίους να κατηγορούν τους πρώτους πως επιθυμούν διακαώς την αντικατάστασή της με επιχειρησιακές ή ακόμη και ατομικές συμφωνίες.

Ο χορός των κινητοποιήσεων των τραπεζοϋπαλλήλων ανοίγει στις 29 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η ΟΤΟΕ προκήρυξε απεργία σε όλες τις τράπεζες.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την άρνηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κλαδική σύμβαση με το επιχείρημα πως δεν είναι εργοδοτική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της ..........

Ομοσπονδίας αποφασίστηκε να δοθεί εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Γραμματεία να προχωρήσει σε κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Σε ανακοίνωση της τονίζεται μεταξύ άλλων πως «οι εργαζόμενοι στις τράπεζες είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους και να επιβάλλουν σεβασμό στον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Επιπλέον κονδύλι 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση κλιματιστικών

Επιπλέον πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση για αλλαγή του παλαιού κλιματιστικού θα διαθέσει το υπουργείο Ανάπυξης.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Κωστής Χατζηδάκης, το ενδιαφέρον του κόσμου για την αλλαγή του κλιματιστικού ήταν εξαιρετικά μεγάλο σε όλη την χώρα.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον των 5 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση της συσκευής κλιματιστικού.
Θυμίζουμε ότι η έκπτωση για την αντικατάσταση του κλιματιστικού, είναι 35%, ενώ το ανώτατο ποσό έκπτωσης ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Κος Χατζηδάκης, έχουν πουληθεί σε όλη την χώρα 21.000 κλιματιστικά εκ των οποίων τα 13.000 στην Αθήνα.
Όσοι σκέφτεστε να αντικαταστήσετε το κλιματιστικό σας σπεύσατε.

Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ 16 ΒΗΜΑΤΑ...........


Δεκαέξι βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές και οι καταστηματάρχες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης "Αλλάζω Κλιματιστικό".

1. Η δράση αφορά σε ολόκληρη τη χώρα ή κάποιες περιοχές αυτής;

Η δράση αφορά σε όλη την Ελλάδα

2. Πόση είναι η επιδότηση;

Το ύψος της επιδότησης είναι το 35% της λιανικής τιμής της νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500€.

Παράδειγμα 1

Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 900€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η επιδότηση αντιστοιχεί στο ποσό των 315€ (35% * 900€ = 315€). Επομένως, το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 900€ - 315€ = 585€

Παράδειγμα 2

Έστω ότι το κλιματιστικό που επιλέγει να αγοράσει ο καταναλωτής στοιχίζει 1500€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 35% της τιμής αυτής αντιστοιχεί στο ποσό των 525€ (35% * 1500€ = 525€). Επειδή όμως το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 500€ (δηλ. το ανώτατο όριο επιδότησης), η επιδότηση θα είναι 500€. Άρα το ποσό που θα καταβάλλει ο καταναλωτής θα είναι 1500€ - 500€ = 1000€.

3. Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση;

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι οι πολίτες/ καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σε κατοικία τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία και θέλουν να την αντικαταστήσουν με άλλη, νέας τεχνολογίας ενεργειακά αποδοτικότερη.

4. Οι ξένοι υπήκοοι δικαιούνται την επιδότηση;

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη δράση, οι ξένοι υπήκοοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα/ υποχρεώσεις με τους Έλληνες, αρκεί να διαθέτουν στη χώρα μας κατοικία στην οποία θα γίνει η αντικατάσταση του κλιματιστικού.

5. Πόσες συσκευές μπορεί να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής;

Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιδοτηθεί και να αντικαταστήσει μέχρι και 2 συσκευές.

6. Γιατί η δράση δεν αφορά επαγγελματικούς χώρους;

Η δράση βασίζεται στην πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού 1080/2006, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα και στην Ελλάδα, χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα.

7. Ποια είναι η απαιτούμενη διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στη δράση; Τι δικαιολογητικά απαιτούνται;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο καταναλωτής έχοντας μαζί του τα 2 δικαιολογητικά που απαιτούνται, μπορεί να πάει στο κατάστημα της επιλογής του και αφού επιλέξει τη συσκευή κλιματισμού που τον ενδιαφέρει από αυτές που επιδοτούνται, να συμπληρώσει και να υπογράψει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής».

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

- Η Αστυνομική Ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο αυτής ή το Διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας

- Ενα αντίγραφο ενός πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ (της οικίας στην οποία θα αντικατασταθεί το κλιματιστικό).

8. Πώς θα λάβει την επιδότηση ο καταναλωτής;

Ο καταναλωτής λαμβάνει την επιδότηση άμεσα στο κατάστημα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, κατά την αγορά της νέας συσκευής, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, δηλ. αγοράζει το κλιματιστικό σε χαμηλότερη τιμή. Η επιδότηση υπολογίζεται στη λιανική τιμή πώλησης της συσκευής απολύτως μετρητοίς. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μετρητοίς το ποσό που του αναλογεί. Μπορεί να πληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, αλλά το ποσό της επιδότησης θα υπολογισθεί στην τιμή μετρητοίς.

9. Αν κάποιος δε διαθέτει παλιό κλιματιστικό δικαιούται την επιδότηση;

Όχι. Η δράση αφορά αποκλειστικά και μόνο αντικατάσταση παλαιάς συσκευής κλιματισμού με άλλη νέα ενεργειακά αποδοτικότερη (στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας).

10. Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα παλιά κλιματιστικά;

Δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητα και το είδος της συσκευής που πρόκειται να αντικατασταθεί, αρκεί να βρίσκεται εν λειτουργία τη στιγμή της απεγκατάστασής της και εγκατάστασης της νέας συσκευής.

11. Μπορεί ο καταναλωτής να αγοράσει οποιαδήποτε νέα συσκευή κλιματισμού;

Οι νέες συσκευές κλιματισμού πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Έτσι οι συσκευές που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής πρέπει να είναι:

DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, για συσκευές μέχρι και 16000 BTU

DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, Α/Β, Β/Α, Β/Β, για συσκευές πάνω από 16000 BTU

12. Πώς διασφαλίζεται ο καταναλωτής από τυχόν αύξηση των τιμών των κλιματιστικών από τα καταστήματα;

Ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα της δράσης στην οποία θα υπάρχει λίστα με τις ενδεικτικές τιμές των επιλέξιμων συσκευών κλιματισμού. Η λίστα αυτή θα επικαιροποιείται κατά τη διάρκεια της δράσης.

13. Επιδοτείται το κόστος εγκατάστασης/ απεγκατάστασης του κλιματιστικού και τυχόν κόστη μεταφοράς;

Όχι, δεν επιδοτείται από τη δράση αλλά πολλά καταστήματα ενδέχεται να παρέχουν τέτοιου είδους επιπλέον κίνητρα στους καταναλωτές.

14. Πού μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες σχετικά με τη δράση;

Κατά τη διάρκεια της δράσης, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης/ πληροφόρησης (Help Desk), από την οποία θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη δράση και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις ενώ θα καταγράφονται και πιθανά παράπονα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων θα υπάρχουν δύο υπηρεσίες, μία για τους καταναλωτές και μία για τα καταστήματα, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω αστικής τηλεφωνικής κλήσης.

Το τηλέφωνο γραφείου Αρωγής Χρηστών (Help Desk) της δράσης είναι: 801-11-15 300 (αστική χρέωση).

Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα οι παραπάνω υπηρεσίες να παρέχονται και ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου.

15. Ποια καταστήματα μπορούν να συμμετέχουν στη δράση;

Η δράση είναι ανοικτή σε όλα τα καταστήματα πώλησης συσκευών κλιματισμού με ισότιμους όρους.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των καταστημάτων είναι:

- Η πρόσβαση του καταστήματος στο Διαδίκτυο, δεδομένου ότι η εφαρμογή της δράσης υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα.

- Η εγγραφή του καταστήματος στο πληροφοριακό σύστημα.

- Η αποδοχή των όρων συμμετοχής, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση της δράσης. Η αποδοχή γίνεται ηλεκτρονικά κατά την εγγραφή του καταστήματος.

16. Ένα κατάστημα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στη δράση, πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη υποδομή όσον αφορά στο πληροφοριακό σύστημα;

Όχι, δεν απαιτείται η ύπαρξη κάποιας ειδικής εφαρμογής. Η μόνη προϋπόθεση είναι η δυνατότητα πρόσβασης του καταστήματος στο Διαδίκτυο. Τονίζεται ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην διαθέτει το ίδιο το κατάστημα σύνδεση σε Διαδίκτυο, αλλά να μπορεί να εξυπηρετείται από κάπου αλλού (π.χ. από κάποιο Internet Cafe).

Επτά νέα κρούσματα. Έφτασαν τα 30 !!!!

Επτά νέα κρούσματα μέσα σε μία μόνο μέρα προστέθηκαν στον ελληνικό κατάλογο των ασθενών, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον τους 30. Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο διαρκούν οι μαζικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας παραμένουν καθησυχαστικές, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ανακοίνωση ότι «όλες οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Ανάμεσα στους νέους ασθενείς είναι δύο ακόμη παιδιά, 2 και 9 ετών, τα οποία έφτασαν στη χώρα από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνολικά, τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 είναι 5, ενώ οι έφηβοι ..........

ασθενείς ανέρχονται σε 6. Χθες προστέθηκε στην ομάδα των ασθενών και ο πρώτος ηλικιωμένος, ένας άνδρας 73 χρόνων, που ήρθε από την Αργεντινή, καθώς και δύο κορίτσια 15 και 17 χρόνων, αλλά και δύο γυναίκες 24 και 33 χρόνων, με τόπο προέλευσης τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι 13 πρώτοι ασθενείς έχουν ήδη θεραπευτεί, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία, η οποία για την ώρα τουλάχιστον δεν ανησυχεί τους ειδικούς.

Τα κρούσματα της νέας γρίπης είχαν ξεπεράσει τα 37.000 σε 78 χώρες του κόσμου και οι θάνατοι από τη νόσο έφτασαν τους 165.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Κίνα εξετάζει σήμερα ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε αστικές περιοχές προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση της νέας γρίπης! Οι κινεζικές αρχές προανήγγειλαν και άλλα δρακόντεια μέτρα, εάν τα κρούσματα –264 έως χθες– πολλαπλασιαστούν.

Πρόκειται για αντιδράσεις που τελούν υπό το φόβο να βρεθεί η χώρα σε μια επιδημία ανάλογη με εκείνη του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου, του γνωστού SARS, το 2003, όταν οι κινεζικές αρχές είχαν κατηγορηθεί ότι άφησαν την κατάσταση να τους ξεφύγει, με αποτέλεσμα τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου στην Ασία.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Νέο Μουσείο Μεσσηνίας. Εγκαίνια από Σαμαρά

Μετά το μεγάλο σεισμό του 1986, το κτήριο της παλιάς δημοτικής αγοράς Καλαμάτας κατεδαφίστηκε, καθώς είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ακολούθησε η παραχώρηση από το Δήμο στο υπουργείο Πολιτισμού του συγκεκριμένου χώρου, με σκοπό την ανέγερση ενός κτηρίου στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του παλιού, που θα στέγαζε τις αρχαιότητες του τόπου.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.

Πνευματική βιτρίνα........

Για το πιο όμορφο στολίδι, πλάι στο εθνικό σύμβολο των Αγίων Αποστόλων, μίλησε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας τυχερός που το εγκαινίασε ο ίδιος ως υπουργός Πολιτισμού. Έκανε λόγο για ένα «πλέγμα μνήμης» που εκτείνεται οριζόντια στο χώρο και κάθετα στο χρόνο, παρουσιάζοντας με τρόπο ανάγλυφο, ζωντανό και εποπτικό, το σύνολο της πλούσιας κληρονομιάς του νομού.

«Για το μουσείο αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι από ολόκληρη τη Μεσσηνία, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, τάξεις, επαγγέλματα και ηλικίες» είπε, χαρακτηρίζοντάς το «πνευματική βιτρίνα», που θα αποτελέσει το επίκεντρο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. «Δεν είναι απλώς φόρος τιμής στο παρελθόν, αλλά και επένδυση στις ψυχές των νέων ανθρώπων» παρατήρησε, τονίζοντας ότι τα μουσεία δεν είναι μόνο τα κτήρια και τα εκθέματά τους, αλλά και μια οπτική για τον κόσμο, το χθες, το σήμερα και το αύριο.

«Αντλούμε τις πνευματικές μας δυνάμεις από τα απαράμιλλα έργα του τόπου μας, που προσδιορίζουν το μεγαλείο, την υψηλή παρουσία στο χώρο και το χρόνο. Αυτά τα έργα έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε και να τα προβάλλουμε στα πέρατα της οικουμένης» πρόσθεσε ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι τα εκθέματα δείχνουν τη διαχρονικότητα του πολιτισμού μας και κάνουν το μουσείο σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Καλαμάτα ή τη Μεσσηνία, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην τήρηση της δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά ότι τα εγκαίνια θα γίνονταν πριν από αυτά του μουσείου της Ακρόπολης, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις προηγούμενων υπουργών που δεν τηρήθηκαν. Από την πλευρά του, υποσχέθηκε την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, ώστε να αναδειχθεί καλύτερα το Μουσείο.

Μωσαϊκό ιστορίας
«Μωσαϊκό της ιστορίας του τόπου» χαρακτήρισε το νέο Μουσείο η επικεφαλής της Γεν. Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ. Σουζάνα Χούλια, η οποία έδειξε το μεσσηνιακό μουσείο ως απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν οι υπηρεσίες συνεργαστούν. Δηλαδή, ΥΠ.ΠΟ., ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και 26η Εφορεία Βυζαντινών.

Από το χώρο της παλιάς αγοράς, που είναι συνδεδεμένος με τις μνήμες των περισσότερων Μεσσήνιων, αφού «κατακλυζόταν καθημερινά από το πολύβουο πλήθος των εμπόρων και των πελατών της», ξεκίνησε η διευθύντρια της ΛΗ΄ Εφορείας Ξένη Αραπογιάννη. Συνέχισε με την παρουσίαση ενός σύγχρονου μουσείου, με ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα μουσείο, για το οποίο το αρχικό σχέδιο ήταν να περιλαμβάνει την αρχαιολογική συλλογή του διπλανού Μπενάκειου. Όμως, στη συνέχεια, όπως είπε η διευθύντρια της 26ης Εφορείας Ευγενία Χαλκιά, εμπλουτίστηκε με εκθέματα της βυζαντινής περιόδου, από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους έως την Άλωση, οδηγώντας τον επισκέπτη σε ένα νοερό ταξίδι στο αρχαίο και μεσαιωνικό παρελθόν της Μεσσηνίας.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας Θεόκλητος Λαμπρινάκος.

Σύγχρονο μουσείο
Η έκθεση του νέου μουσείου είναι στημένη σύμφωνα με την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες: Πυλία (θολωτοί τάφοι και κάστρα), Τριφυλία (το ομηρικό βασίλειο του Νέστορα), Μεσσήνη (η εύφορη ενδοχώρα με την πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους), Καλαμάτα (αρχαιότητα και Βυζάντιο στη σκιά του Ταϋγέτου).
Ο επισκέπτης, αφού περάσει από τον γκισέ της εισόδου και πάρει στα χέρια του το ενημερωτικό έντυπο, ακολουθεί μια κεντρική «οδική αρτηρία», που θυμίζει τη ροή του ποταμού Παμίσου, ανάμεσα στις προθήκες και τα εκθέματα. Στη διαδρομή συναντά δύο βίντεο της Καλαματιανής σκηνοθέτιδας Κλεώνης Φλέσσα.

Το πρώτο για τους σεισμούς της Καλαμάτας και το δεύτερο για το στοιχείο του «νερού». Στο πίσω μέρος του κτηρίου, υπάρχει ο χώρος δραστηριοτήτων. Στον προθάλαμο βρίσκονται δύο υπολογιστές, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν ηλεκτρονικά στον αρχαίο κόσμο. Στην αίθουσα με τα τραπεζάκια και τα πολύχρωμα σκαμπό, τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο συλλογικό έργο κατασκευής ενός τείχους, αλλά και στη δημιουργία του δικού τους ψηφιδωτού.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, που διαθέτει και πωλητήριο, είναι ανοιχτό καθημερινά 8.00 π.μ. με 8.00 μ.μ. και Δευτέρα 1.30 με 8.00 μ.μ. Εισιτήριο: 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο για συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών).

Πηγή: Θάρρος

Σύσκεψη για τη νέα γρίπη στη Νομαρχία. "Εμβολιαστείτε" με ενημέρωση

Όχι στο φόβο και τον πανικό, κάτι που επιτυγχάνεται με την ενημέρωση του κόσμου, ήταν το βασικό συμπέρασμα σύσκεψης χθες στο Διοικητήριο σχετικά με τη νέα γρίπη, μαζί με τη διαπίστωση ότι η Μεσσηνία είναι αρκούντως προετοιμασμένη.

Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του ΙΚΑ Στάθης Λευθεριώτης ανέφερε ότι επί 28.774 περιστατικών ανά τον κόσμο μόλις 3 ήταν θανατηφόρα, ενώ και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιάννης Σπυρόπουλος επεσήμανε πως έχει ακούσει από τον καθηγητή Επιδημιολογίας Δημήτρη Τριχόπουλο ότι όλα τα περιστατικά είναι ήπια.
Σημειώνεται πως οι θάνατοι αφορούσαν ασθενείς επιβαρυμένους από άλλες αιτίες.

Τόσον ο κ. Σπυρόπουλος όσον και ο κ. Λευθεριώτης τόνισαν ότι δε θα πρέπει να κυριαρχήσει στον κόσμο φόβος και πανικός, επεσήμαναν δε προς τον αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη ότι η σύγκληση της σύσκεψης «κάπως φάνηκε σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευθεριώτης, με το νομάρχη Δ. Δράκο να υπερασπίζεται την αναγκαιότητά της.
Ο κ. Καφαντάρης είχε καταρχήν τονίσει ότι δεν υπάρχει πανικός και πως θα πρέπει να ........

γίνει συζήτηση για επικαιροποίηση σχεδίων και για το τι περαιτέρω πρέπει να γίνει.

Θα έρθει
Η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα εκτίμησε πως το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανεβάσει το επίπεδο επαγρύπνησης στη φάση 6 για πανδημία, δε σημαίνει τη βαρύτητα της κατάστασης αλλά τη γεωγραφική εξάπλωση. Η κα Σπέντζουρα εκτίμησε πως αναπόφευκτα η νέα γρίπη θα έρθει και σε εμάς τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, με τον κ. Σπυρόπουλο να εκτιμά πως δε θα έχουμε προβλήματα εκτός εάν ο ιός μεταλλαχθεί στο νότιο ημισφαίριο, στην Αυστραλία, όπου τώρα είναι χειμώνας, και εμφανιστούν νέοι υπότυποι τους οποίους δε θα «πιάνει» το εμβόλιο.

Το εμβόλιο
Σχετικά με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, η κα Σπέντζουρα είπε πως αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Η χώρα μας έχει παραγγείλει 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νέας γρίπης.

Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται πλέον από τα νοσοκομεία μόνο, για να μην υπάρξει ανθεκτικότητα του ιού και μετάλλαξή του. Επιπλέον, συνιστάται ο εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιόκοκκου που ισχύει για 5 χρόνια, καθώς η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία.

Τονίζεται πως η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης προτείνει εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών με χρόνια νοσήματα και όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως άλλων νοσημάτων.
Τόσον ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Δουλάμης όσον και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Αργυρόπουλος έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα των εμβολίων, με τον κ. Δουλάμη να αναφέρει ότι αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς αφού κάθε χρόνο παρατηρείται έλλειψη.

Από τη σύσκεψη προέκυψε πως όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας είναι έτοιμες, έχει γίνει προμήθεια σχετικών υλικών, τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας είναι επίσης έτοιμα και διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά, ενώ έχουν γίνει πολλές ενημερώσεις του προσωπικού. Το Λιμενικό και το Αεροδρόμιο Καλαμάτας έχουν ενημερωθεί για το θέμα και λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για πλοία και αεροσκάφη που καταφθάνουν.
Μάλιστα, σχετικά με τις θερμοκάμερες αναφέρθηκε πως αυτές τοποθετούνται με ιεραρχικά κριτήρια κινήσεως των αεροδρομίων, χωρίς πλέον να παρουσιάζουν μεγάλη χρησιμότητα αν περάσει κάποιος που έχει πυρετό. Σημειώνεται πως ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση θερμοκάμερας στο αεροδρόμιο και τα μέτρα προστασίας από τη νέα γρίπη κατέθεσε η νομαρχιακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου.

Πηγή: Θάρρος

Καταγγελίες ιδιοκτητών Κάμπινγκ για τη νομιμότητα...

Στην Εισαγγελέα Κυπαρισσίας, στους Δήμους και στη Νομαρχία Μεσσηνίας αλλά και σε κάθε αρμόδιο έστειλαν διαμαρτυρία οι οργανωμένες νόμιμες επιχειρήσεις Κάμπινγκ απο την Ζαχάρω ως την Γιάλοβα Πυλίας κρούουντας το κώδωνα της αφύπνισης και τήρησης του Νόμου για το ελεύθερο και πολλές φορές ανεξέλεγκτο Κάμπιγκ.

Οι ιδιοκτήτες των παραλιακών κατασκηνώσεων θίγουν το πρόβλημα προς τις Εισαγγελικές, Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές για την "προκλητική" όπως αναφέρουν ανοχή των Δήμων κάθε καλοκαίρι με την .....

κατάσταση που παρατηρείται στην Ελαία, Καλονερό, ΑιΛαγούδη, Γιάλοβα και αλλού καθώς δεν λειτούργησαν ποτέ οργανωμένοι χώροι για να τηρούνται στο ελάχιστο οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα από την αλόγιστη χρήση των κατασκηνωτών που πολλές φορές αφήνουν πίσω τους μόνο σκουπίδια με ελάχιστες εξαιρέσεις θεωρώντας ότι αν υπήρχαν οργανωμένοι χώροι θα υπήρχε έστω η υποτυπώδης προσοχή.

Παλιότερα μάλιστα είχαν ακουστεί υποσχέσεις για το δάσος της Ελαίας αλλά μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα από την Δημοτική αρχή δεδομένου ότι από τη περιοχή κατάγεται και ο Νομάρχης Μεσσηνίας ο οποίος αποφεύγει τακτικά να απαντήσει στο θέμα αυτό.

Πηγή: Radio 936

Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα «έχουν ισχυρότερη αντικαρκινική δράση»

Τα καρότα που κόβονται σε φέτες πριν από το βράσιμο χάνουν το 25% της αντικαρκινικής τους ιδιότητας, διαπιστώνουν οι ερευνητές που ανακάλυψαν της ευεργετικές δράσεις του λαχανικού. Τα καρότα που μαγειρεύονται ολόκληρα είναι εξάλλου νοστιμότερα, έδειξαν οι δοκιμές.

«Ο τεμαχισμός των καρότων αυξάνει την ελεύθερη επιφάνειά τους, οπότε όταν βράζουν διαρρέουν στο νερό περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους» εξήγησε στο Reuters η Δρ Κίρστεν Μπραντ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ.

Τα ολόκληρα καρότα, αντίθετα, διατηρούν κλειδωμένα μέσα τους τόσο την ουσία ........

φαλκαρινόλη, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, όσο και τα σάκχαρα που δίνουν γεύση.

Πράγματι, οι τυφλές δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με τη συμμετοχή 100 εθελοντών έδειξαν ότι το 80% προτιμούσε τη γεύση των καρότων που είχαν μαγειρευτεί ολόκληρα.

Η Δρ Μπραντ, σε συνεργασία με συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο της Δανίας, είχε ανακαλύψει την ευεργετική δράση της φαλκαρινόλης πριν από τέσσερα χρόνια.

Φοροεπίθεση με νέες αποδείξεις

Tο «όπλο» των αποδείξεων διευρύνει και ενεργοποιεί άμεσα, ενδεχομένως και από τις αρχές Iουλίου, η κυβέρνηση για να διασώσει τα έσοδα του ΦΠA, που έχουν «βουλιάξει» τους τελευταίους έξι μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο φορολογικό πακέτο που ανακοινώνεται μέσα στις επόμενες μέρες, εκτός από την αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα και κινητά, εξετάζεται να ενταχθούν νέες κατηγορίες δαπανών που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα με τις προσκομιζόμενες αποδείξεις.

Πρόκειται κυρίως για δαπάνες παροχής υπηρεσιών σε κλάδους που χαρακτηρίζονται από .....

υψηλό βαθμό φοροδιαφυγής όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα, καφετέριες, στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια, επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης κ.ά.. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να εκπίπτει το 100% της αξίας των αποδείξεων και μέχρι ποσού 8.000 ευρώ ή και μεγαλύτερου, αντί να εκπίπτει ποσοστό 40% της συνολικής αξίας των προσκομιζόμενων αποδείξεων και μέχρι ποσού 8.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Mε τον τρόπο αυτό θα προκύπτει μεγαλύτερη έκπτωση φόρου για τους φορολογουμένους, που θα έχουν κίνητρο να ζητούν και να παίρνουν από τις επιχειρήσεις αποδείξεις.

Mε την άμεση ενίσχυση του μέτρου των αποδείξεων το υπουργείο ευελπιστεί σε αύξηση των εισπράξεων του ΦΠA, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται από τους πελάτες τους να εκδίδουν αποδείξεις, σε μία περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης και μεγάλων τζίρων. Eπομένως οι επιχειρηματίες που θα κόβουν αποδείξεις θα αναγκασθούν να δηλώσουν υψηλότερα ποσά ακαθαρίστων εσόδων και να αποδώσουν περισσότερο ΦΠA και φόρο εισοδήματος στο Δημόσιο.

Σενάρια
Mαζί με τις αποδείξεις τα σενάρια για το πρώτο πακέτο μέτρων προβλέπουν:

Eπιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. O φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του συμβολαίου για το χρόνο ομιλίας.

Aύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. H αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

Aύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό που ανέρχεται στο 10%-15%. H αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.

Aπόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 σε ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν δημόσια κτήματα

Nομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με έκδοση σχετικών αδειών.

Ημιυπαίθριοι
Σε εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων. Tο θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο υπουργός ΠEXΩΔE και σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα που θα προκύψουν από τη ρύθμιση, που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 4 δισ. θα καλύψουν τις δαπάνες του YΠEXΩΔE, με αντίστοιχη περικοπή των πιστώσεων που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το υπουργείο. Στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να συμβάλουν οι εισπράξεις από το ενιαίο τέλος ακινήτων, την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, τις εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Πάντως διεθνείς αναλυτές αλλά και εγχώριοι φορείς προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιβολή πρόσθετων φόρων για την οικονομία που βρίσκεται στο «κατώφλι» της ύφεσης, για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια. H μείωση του ελλείμματος φέτος στο 3,7% του AEΠ, από 5% πέρσι, και κάτω του 3% έως το τέλος του 2010, που σημαίνει πρακτικά προσαρμογή με αύξηση εσόδων ή και με μείωση δαπανών 5 δισ. Πέραν του πρώτου πακέτου μέτρων ανοικτό είναι το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου μέτρων, ενδεχομένως το φθινόπωρο με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού και πριν την επαναξιολόγηση της οικονομίας από την Kομισιόν στις 24 Oκτωβρίου.

Παρεμβάσεις
Στις πιθανές παρεμβάσεις συγκαταλέγονται:

Eπιβολή για δεύτερη διαδοχική χρονιά της έκτακτης εισφοράς για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και το «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και το 2010.

Aύξηση κατά 25% έως 50% των τελών κυκλοφορίας.

Aύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων κατά 5 μονάδες.

Nέο αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης, που θα εφαρμοστεί στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη του 2010.

Τι αναγνωρίζει η Εφορία
Σήμερα, η Eφορία αναγνωρίζει αποδείξεις από:

* Eστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ.
* Ωδεία, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.
* Tεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού
* Yδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς κ.ά.
* Tο ποσό των αποδείξεων που μπορεί να προσκομιστεί είναι έως 20.000 ευρώ. H έκπτωση ανέρχεται σε 40% επί των συνολικών δαπανών, και έως 8.000 ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Καλοκαιρινή έξαρση στις απάτες στα ATM’s και το internet banking

Εννέα εκατομμύρια ευρώ, ήταν πέρυσι ο τζίρος της απάτης που πραγματοποίησαν μέσω των ΑΤΜ αλλά και του διαδικτύου οι σπείρες που εξειδικεύονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Φέτος από την αρχή του χρόνου παρουσιάζεται άνοδος κατά 20% στις επιθέσεις που δέχονται οι τράπεζες, από τις ηλεκτρονικές σπείρες.

Το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση διεθνώς, και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην κρίση.

Μάλιστα κάθε φορά που «κτυπάει» μία σπείρα στέλνοντας fraud mail, οι αποδέκτες ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια άτομα -διεθνώς-, αφού το ζητούμενο για τους απατεώνες είναι να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 0,1% θα «τσιμπήσει» το δόλωμα.

Όπως αναφέραμε ο ετήσιος τζίρος της ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα πέρυσι έφτασε τα ......

9εκ. ευρώ, από 3,2εκ. ευρώ το 2007. Αντίστοιχα παγκοσμίως ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 2δισ. ευρώ.

Πέρυσι στη χώρα μας 2.500 άτομα έπεσαν θύματα απάτης σε ΑΤΜ και διαδίκτυο, ενώ για φέτος αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει τα 3.000 άτομα.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις για να «θωρακίσουν» τα συστήματα τους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των τραπεζών, «χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και παρακολούθηση, καθώς οι σπείρες βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά».

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις γίνονται ή με την αποστολή «μαϊμού» e-mail, με τα οποία προσπαθούν να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας για συναλλαγές στο διαδίκτυο (η μέθοδος ονομάζεται phising), ή με την «παγίδευση» των ΑΤΜ΄ς με στόχο πάλι την υποκλοπή των μυστικών κωδικών (μέθοδος skimming)

Το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει την τιμητική του με πρωταγωνιστές συνήθως πρώην στελέχη μεγάλων τραπεζών που απολύθηκαν λόγω κρίσης και τα οποία προσπαθούν να πάρουν πίσω το ?αίμα τους.

Η «επιδημία» απάτης έχει κτυπήσει και τα ΑΤΜ. Οι σπείρες χρησιμοποιώντας, κινητά τηλέφωνα ακόμα και παιχνιδομηχανές (π.χ. κάρτες μνήμης τηλεφώνων, ή play station) πλαστογραφούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και αδειάζουν τους λογαριασμούς των πελατών.

Το καλοκαίρι αποτελεί πάντα μία καλή εποχή για τη δράση των ηλεκτρονικών απατεώνων, όπως και οι εορταστικές περίοδοι του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Ωστόσο το κόστος της απάτης στις περισσότερες περιπτώσεις επιβαρύνει τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες αποζημιώνουν τους πελάτες τους, αφού βεβαιωθούν ότι η κλοπή δεν έχει γίνει από αμέλεια των καταναλωτών.

Στόχος των τραπεζών είναι η διασφάλιση των συναλλαγών. Ο προσεκτικός χρήστης δύσκολα πέφτει θύμα απάτης.

Σήμερα οι τράπεζες χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης των συναλλαγών της πελατείας τους και δημιουργούν το προφίλ τους, έτσι μόλις αντιληφθούν μία «ύποπτη» συναλλαγή, σπεύδουν να τον ειδοποιήσουν είτε με SMS είτε με e-mail.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εξαμήνου 2008 του EAST (European ATM Security Team) οι επιθέσεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη ήταν αυξημένες κατά 143% με τον τζίρο της απάτης στα 438εκ. ευρώ.

Περισσότερο ευάλωτες είναι οι κάρτες εκείνων των τραπεζών που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα την τεχνολογία του chip, που βάζει σε μεγάλο βαθμό «φραγή» στις ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Πηγή: Ημερησία

Στο περίπτερο με... Visa

H Visa Europe σε συνεργασία με την Alpha Bank και τα Kiosky’s Service Point δίνουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους Έλληνες καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους σε περίπτερα με τη χρήση καρτών πληρωμών Visa.

Από τις αρχές Ιουνίου, οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν με κάρτες Visa για αγορές χαμηλής αξίας απολαμβάνοντας τα οφέλη που προσφέρουν οι κάρτες πληρωμών Visa.

Η υπηρεσία διατίθεται με την υποστήριξη της Printec και της Singular Logic αρχικά σε οκτώ επιλεγμένα περίπτερα σε όλη την Αττική, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε περισσότερα σημεία στο μέλλον.

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, Visa Europe, ........

Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Το πιλοτικό πρόγραμμα της Visa Europe της Alpha Bank απαντά σε μια ανάγκη των καταναλωτών για επέκταση του δικτύου αποδοχής καρτών Visa ακόμα και σε περιβάλλοντα συναλλαγών χαμηλής αξίας. Οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τα οφέλη που τους προσφέρουν οι κάρτες πληρωμών ? ευκολία, ευελιξία και ασφάλεια ? και τις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ως ένα καθημερινό εργαλείο πληρωμών.»

Ο κ. Λεωνίδας Κασούμης, Διευθυντής Διευθύνσεως Καρτών της Alpha Bank και Πρόεδρος της Visa Hellas σχολίασε: «H Alpha Bank, πρωτοπόρος στην παροχή λύσεων πληρωμών, συνεργάστηκε με τη Visa Europe προκειμένου να εισάγει μια νέα πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσία πληρωμών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους καρτών Visa να κάνουν τις αγορές τους εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς τη χρήση μετρητών σε περιβάλλοντα που παραδοσιακά ήταν συνδεδεμένα με τη χρήση μετρητών.»

Ο κ. Μούχαλης, Πρόεδρος της Kiosky’s σχολίασε: «Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τη Visa Europe και την Alpha Bank σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Η νέα υπηρεσία θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες που παρέχουν τα περίπτερα στους καταναλωτές, παρέχοντάς τους την ευκολία πληρωμής μέσω καρτών, ενώ παράλληλα η νέα αυτή δυνατότητα μειώνει το κόστος, το χρόνο, αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση μετρητών για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.»

Πηγή: Ημερησία

Συγκλόνισε η στυγερή δολοφονία του αστυνομικού

«Για την αποτρόπαιη δολοφονία σε ώρα καθήκοντος του υπαρχιφύλακα Σάββα Αντώνιου-Νεκτάριου σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής που δέχθηκε χθες το πρωί δολοφονική επίθεση στα Πατήσια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε χθες εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, συλλυπητήρια «στην οικογένεια και τους οικείους του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος θύμα άνανδρης επίθεσης, αδίστακτων εγκληματιών.

Τη δολοφονία του αξιωματικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Αντώνη-Νεκτάριου ........

Σάββα καταδίκασαν χθες και όλα τα πολιτικά κόμματα από το βήμα της Βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την άνανδρη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της ΕΛΑΣ και τόνισε πως το τεράστιο και οξύτατο πρόβλημα της ασφάλειας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, σκληρότητα και πανικό.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι τέτοιες εγκληματικές ενέργειες «κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν το λαϊκό κίνημα, αλλά αντίθετα στρέφονται εναντίον του».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι οι αδίστακτοι δολοφόνοι οι οποίοι πυροβόλησαν με αποτρόπαιο τρόπο τον αστυνομικό, δεν έκαναν μόνο ένα απεχθέστατο έγκλημα αλλά «προσφέρουν όπλα σε όσους απεργάζονται να πνίξουν στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία την κοινωνική ζωή».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι με αυτή τη δολοφονική ενέργεια «φαίνεται να αναβιώνει η πολιτική βία της άκρας αριστεράς».

Εν τω μεταξύ, σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, εξέφρασε οδύνη και αποτροπιασμό για τη δολοφονία. «Η δολοφονική αυτή ενέργεια στρέφεται, όχι μόνον εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και εναντίον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι επίθεση που στρέφεται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Σιούφας.

Επίσης, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, εξέφρασε τον αποτροπιασμό όλων για τη δολοφονία.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο γεγονός χαρακτηρίζοντας άνανδρη τη δολοφονία του αστυνομικού. «Ανοίγει ένας νέος κύκλος αίματος. Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες. Η χώρα μας δείχνει εικόνα ακυβέρνητης πολιτείας» τόνισε.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Παραίτηση Αλαβάνου: Μετα τον σεισμό της 7ης Ιουνίου ήρθε και ο μετασεισμός

Ο «μετασεισμός, μετά το σεισμό του εκλογικού αποτελέσματος», για τον οποίον είχε προϊδεάσει προχθές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, τελικώς προκλήθηκε από τον ίδιον χθες, με την υποβολή της παραιτήσεώς του από το βουλευτικό αξίωμα.

Από νωρίς χθες το μεσημέρι, εν όψει της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα, το περιβάλλον του κ. Αλαβάνου διοχέτευε την πληροφορία περί παραιτήσεώς του από τη Βουλή και, κατά συνέπεια, και από το ρόλο του, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης.

Μάλιστα, ο κ. Αλαβάνος εφέρετο ως απολύτως αρνητικός στην πρόταση για αναβολή της ......

συνεδρίασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποίαν υπέβαλε ο Συνασπισμός η βασική δηλαδή συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος δεν παρέστη στην σύνοδο της ΚΠΕ του ΣΥΝ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, επέλεξε να εκθέσει τις απόψεις του, για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα και τις επόμενες κινήσεις του όχι στο κόμμα του, αλλά σε ένα άτυπο όργανο της ευρύτερης παράταξης, γεγονός με αυτονόητη πολιτική σημασία, καθώς μπορεί να ερμηνευθεί ως δηλωτική της απόφασής του να δρομολογήσει πολιτικές διεργασίες, οι οποίες στην κατάληξή τους θα οδηγήσουν στη «διάχυση - απορρόφηση» του ΣΥΝ από -και στον- ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -πέραν των 4 ωρών- καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια από τα μέλη της να μεταπεισθεί ο κ. Αλαβάνος και να ανακαλέσει την απόφασή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο συντονιστής της Γραμματείας, Γιάννης Θεωνάς, άφησε «ανοικτό» ένα παράθυρο, καθώς ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, ότι η συνεδρίαση του οργάνου θα επαναληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αν και, όπως σημειώνεται, ο κ. Αλαβάνος δεν άφησε πολλά περιθώρια αναθεώρησης της απόφασής του...

Γεγονός παραμένει πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφασή του να παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο, παροξύνει την κρίση στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή επιδίωξη να επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις.

Εκτός από μια έμπρακτη παραδοχή των ευθυνών του για το εκλογικό αποτέλεσμα -και με δεδομένες τις ψυχρές πολιτικές σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι βουλευτής-, η ενέργεια Αλαβάνου μπορεί να λειτουργήσει ως «ντόμινο», συμπαρασύροντας στην έξοδο και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη μόλις πριν από ενάμιση χρόνο στο αξίωμα που κατέχει, από Συνέδριο του Συνασπισμού, με πλειοψηφία περί το 70%...

Είναι άλλωστε, και ο μόνος τρόπος που διαθέτει ο κ. Αλαβάνος για να δρομολογήσει μια αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΝ και κινείται στη λογική της δήλωσής του, προχθές, ότι δεν έχει καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα πως έχει μετανιώσει για την προώθηση Τσίπρα στην προεδρία, για να προσθέσει: «Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απ' όλα τον δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είχε αντιδράσει έως αργά χθες το βράδυ, ενώ στελέχη του πλειοψηφούντος «Αριστερού Ρεύματος» θεωρούσαν «ακατανόητη» την κίνηση Αλαβάνου, την οποίαν πάντως δεν εκτιμούσαν ως «τελεσίδικη» και προέτρεπαν: «Οχι τρέλες, εν όψει και εθνικών εκλογών. Να πάμε όλοι μαζί».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Διαψεύδει φήμες ο Αλκης Ξύγκας για ρύπανση στο Στόμιο

Μια έντονη φημολογία –και μόνο απ’ ό,τι φαίνεται– αναπτύχθηκε στα Φιλιατρά τόσο προχθές όσο και χθες και είχε να κάνει με την καταλληλότητα των νερών για κολύμπι στην περιοχή τής πανέμορφης παραλίας του Στομίου.

Κάποιοι μίλησαν για μαύρες σημαίες που είχαν μπει στην περιοχή ή για κόκκινες κορδέλες που απαγόρευαν την πρόσβαση.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Φιλιατρών Αλκη Ξύγκα, ο οποίος είχε ακούσει επίσης να λέγονται διάφορα.
Από ό,τι μας εξήγησε, όλα ξεκίνησαν από ένα δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε ο δήμος παίρνοντας νερό από το φιλιατρινό ποτάμι που καταλήγει στην παραλία του Στομίου, μήπως και τυχόν υπάρχουν κολοβακτηρίδια.
Οπως τόνισε τα αποτελέσματα βγήκαν σύντομα και έδειξαν ότι το νερό είναι .......

πεντακάθαρο.

Ομως, από στόμα σε στόμα φαίνεται ότι έμεινε και πέρασε η φράση ότι ο δήμος ψάχνει το νερό γιατί υπάρχουν κολοβακτηρίδια και από εκεί και μετά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν φαίνεται ότι ήταν πολλά.
Και ο ίδιος ο δήμαρχος αναρωτήθηκε αν είδε κάποιος να έχουν μπει μαύρες σημαίες ή κόκκινες κορδέλες.
Πάντως εμείς που περάσαμε χθες από την παραλία, πέρα από κάποιους λουόμενους που απολάμβαναν το μπάνιο τους, ούτε σημαίες ούτε κορδέλες είδαμε…

Πηγή: Ελευθερία

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ: Αγκαλιά... με τον Πατρίκ Ενγκεμά η Εράνη Φιλιατρών

Πολύ κοντά στην έναρξη της συνεργασίας του με την Εράνη Φιλιατρών είναι ο Καμερουνέζος τεχνικός Πατρίκ Ενγκεμά. Ο τέως (όπως όλα δείχνουν) προπονητής του ΑΟ Κατασταρίου σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες συναντήθηκε χθες με εκπρόσωπο της ομάδας των Φιλιατρών, με σκοπό τη συνεργασία.
Το... φλερτ μεταξύ των δύο πλευρών θυμίζουμε ότι είχε αρχίσει πριν λίγες εβδομάδες, όταν οι άνθρωποι της Εράνης “βολιδοσκοπούσαν” τις προθέσεις του Ενγκεμά, επιλέγοντάς τον ουσιαστικά, για να αναλάβει τα... ηνία του σωματείου.

Χαρακτηριστικά το ioniansports.gr σας είχε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες για το "φλερτ" Εράνης - Ενγκεμά.
Καθοριστικό ρόλο στη σκέψη των διοικούντων της Εράνης για την επιλογή του .........

Ενγκεμά, έπαιξαν οι εξαιρετικές συστάσεις των ποδοσφαιριστών Κώστα Νικολόπουλου και Ηλία Τσιριγώτη, οι οποίοι γνώριζαν απ' τη Ζάκυνθο τον καμερουνέζο τεχνικό και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι αυτόν.

Ο Ενγκεμά χθες το απόγευμα βρέθηκε στην Κυλλήνη, όπου και συνάντησε εκπρόσωπο της Εράνης, συζητώντας εκτενώς, λεπτομέρειες που αφορούν στις απαιτήσεις που έχει ο ίδιος, προκειμένου να γίνει κάτοικος... των Φιλιατρών.

Οι δύο πλευρές, όπως όλα δείχνουν, τα έχουν βρει σχεδόν σε όλα και “εμπόδιο” για τον Ενγκεμά φαίνεται πως είναι μόνο η αλλαγή περιβάλλοντος για τον 13χρονο γιο του Αντώνη. Σε στενό του κύκλο ο Ενγκεμά φαίνεται πως έχει πει ότι βρίσκεται όντως πολύ κοντά στα Φιλιατρά, με το νέο γήπεδο που κατασκευάστηκε πρόσφατα εκεί, να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο, ώστε να δουλέψει σε καλύτερες συνθήκες.

“Ο θεός θα αποφασίσει τι θα γίνει και τι όχι, είμαστε κοντά, αλλά δε θέλω να πω κάτι παραπάνω. Πρέπει να σκεφτώ αρκετά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνησή μου στα Φιλιατρά” είπε χθες το απόγευμα ο Πατρίκ κατά την επιστροφή του από την Κυλλήνη.

Πηγή: ionianSports

1.300 με 1.500 κατα μέσο όρο μοναδικές επισκέψεις προς το Φιλιατρά Νews

Χθες το Φιλιατρά News για μια ακόμα φορά ξεπέρασε τα 2.000 κλικς (hits αν πρτιμάτε.)
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ειναι η πολλοστή φορά.
Χθες λοιπόν μέσα σε 24 ωρες το Blog μας δέχτηκε περίπου 2.200 με 2.350 κλίκς.
Είπαμε λοιπόν να μπούμε στο Google analytics να δούμε την πορεία του Φιλιατρά News.
Διαπιστώσαμε ότι ο ημερήσιος μέσος όρος επισκέψεων (Μοναδικών επισκέψεων δηλαδή) είναι από ......

1.300 με 1.400 μοναδικές επισκέψεις και άνω.
Βέβαια όπως θα δείτε υπήρξαν και μέρες που οι μοναδικές επισκέψεις ήταν πολυ πάνω απο τις 1.500. Εφασαν κοντά στις 2.000 την ημέρα!!!!
Εξαίρεση είναι τα Σαββατοκύριακα που τα πράγματα είναι πιο "χαλαρά" και υπάρχει σχετική πτώση.
Λογικό αυτό καθότι ο κόσμος προτιμά να ασχοληθεί και με άλλους τομείς. Να βγουν, να περάσουν το Σαββατοκύριακο οικογενειακά... Να περάσουν τέλος πάντων πιο χαλαρά.

Δια του λόγου του αληθούς σας παραθέτουμε εικόνα από το Google Analytics την κίνηση του Φιλιατρά News για ένα ολόκληρο μήνα.
Από 17 Μαϊου μέχρι 16 Ιουνίου.

Aυτή είναι η ημερήσια πορεία του Φιλιατρά News.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε. Σας Ευχαριστούμε πολύ που επισκέπτεστε το Φιλιατρά News και το έχετε σηκώσει πολύ ψηλά.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Κλίκ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος

ImageHost.org

«Το όνειδος και η απαξία των ωρομισθίων καθηγητών»

Διαπιστώσεις αλλα και απαιτήσεις περιλαμβάνει η επιστολή που λάβαμε από την Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Τι συνδικαλιστικό όργανο αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές και ζητούν απο την πολιτεία να δώσει λύσεις για τους ωρομίσθιους συναδέλφους του κλάδου.
Αναλυτικά η επιστολή τους αναφέρει: .........


Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, διαπιστώνει ότι:

α) Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας βιώνουν ανασφάλεια, ομηρία, μισή δουλειά, μισή ζωή, ολίγη ασφάλιση, περιπλάνηση σε δύο ως τέσσερα σχολεία ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις.

β) Εργάζονται για ψίχουλα και πάμπολλοι είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο . Δεν ξέρουν αν και που θα εργαστούν τον επόμενο χρόνο, με τη σκιά του περαστικού να τους ακολουθεί, με την αίσθηση της προσωρινότητας να τους κατατρέχει.

γ)Είναι γνωστές οι ευθύνες των κυβερνήσεων χρόνια τώρα, για την καθιέρωση και γιγάντωση της εργασιακής σχέσης του ωρομίσθιου, την απαξίωση των πτυχίων, την ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών και τα φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης: Το 20% των εκπαιδευτικών απασχολείται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι και αναπληρωτές), με την ωρομισθία να αυξάνεται συνεχώς και να επεκτείνεται (Π.Δ.Σ., 2η ξένη γλώσσα) καλύπτοντας τις ανάγκες για εκπαιδευτικό δυναμικό με τον πιο φτηνό τρόπο. Η απειλή είναι γενική και αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και τις εργασιακές σχέσεις όλων των εκπαιδευτικών.

δ ) Ειδικά για τους εργαζομένους ωρομισθίους στην ΠΔΣ , ουδείς έχει πληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2008. Ταυτοχρόνως, όλοι όσοι εργάζονται ως ωρομίσθιοι , έχουν συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86, ότι δεν δικαιούνται να εργάζονται ιδιωτικώς ή σε φροντιστήρια. Δεδομένης δε και της μη πληρωμής των δεδουλευμένων τους, η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, ισοδυναμεί με δήλωση υποχρεωτικής λιμοκτονίας πράγμα παραπάνω από απαράδεκτο για τους δασκάλους των παιδιών μας.

Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, διεκδικεί και απαιτεί:

- Κατάργηση της εργασιακής σχέσης του ωρομισθίου.

- Όλες οι προσλήψεις (για Π.Δ.Σ κ.λ.π.) να γίνονται από τους πίνακες προϋπηρεσίας.

- Διπλασιασμό της αμοιβής του ωρομισθίου, για όσο διάστημα διατηρείται αυτή η εργασιακή σχέση, και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

-Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Π. Πλατάρος

-Ο- Γραμματέας
Λεωνίδας Ν. Θούας

Ιγκορ Στραβίνσκι (Igor Stravinsky)

Igor Fyodorovich Stravinsky (Russian: Игорь Фёдорович Стравинский, Igor' Fjodorovič Stravinskij) (17 June [O.S. 5 June] 1882 – 6 April 1971) was a Russian composer, pianist, and conductor, considered by many to be one of the most important and influential composers of 20th century music. He was a quintessentially cosmopolitan Russian who was named by Time magazine as one of the 100 most influential people of the century. In addition to the recognition he received for his compositions, he also achieved fame as a pianist and a conductor, often at the premieres of his works.

Stravinsky's compositional career was notable for its stylistic diversity. He first achieved international fame with three ballets commissioned by the impresario Sergei Diaghilev and performed by Diaghilev's Ballets Russes (Russian Ballets): ......

L'Oiseau de feu ("The Firebird") (1910), Petrushka (1911/1947), and Le Sacre du printemps ("The Rite of Spring") (1913). The Rite, whose premiere provoked a riot, transformed the way in which subsequent composers thought about rhythmic structure, and was largely responsible for Stravinsky's enduring reputation as a musical revolutionary, pushing the boundaries of musical design.

After this first Russian phase Stravinsky turned to neoclassicism in the 1920s. The works from this period tended to make use of traditional musical forms (concerto grosso, fugue, symphony), frequently concealed a vein of intense emotion beneath a surface appearance of detachment or austerity, and often paid tribute to the music of earlier masters, for example J. S. Bach and Tchaikovsky.

In the 1950s he adopted serial procedures, using the new techniques over his last twenty years. Stravinsky's compositions of this period share traits with all of his earlier output: rhythmic energy, the construction of extended melodic ideas out of a few two- or three-note cells, and clarity of form, of instrumentation, and of utterance.

He also published a number of books throughout his career, almost always with the aid of a collaborator, sometimes uncredited. In his 1936 autobiography, Chronicles of My Life, written with the help of Walter Nouvel, Stravinsky included his infamous statement that "music is, by its very nature, essentially powerless to express anything at all." With Alexis Roland-Manuel and Pierre Souvtchinsky he wrote his 1939–40 Harvard University Charles Eliot Norton Lectures, which were delivered in French and later collected under the title Poétique musicale in 1942 (translated in 1947 as Poetics of Music). Several interviews in which the composer spoke to Robert Craft were published as Conversations with Igor Stravinsky. They collaborated on five further volumes over the following decade.


-

Γέννηση Ιγκορ Φιόντοροβιτς Στραβίνσκι

ImageHost.org


Το σημερινό λογότυπο απο την Google είναι αφιερωμένο στον Ιγκορ Φιόντοροβιτς Στραβίνσκι

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε για την ζωή τουΓέννηση ίγκορ Στραβίνσκι

Γέννηση Ιγκορ Στραβίνσκι: Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι γεννήθηκε στο Ορανίενμπαουμ, θέρετρο κοντά στην Αγια Πετρούπολη, το 1882. 0 πατέρας του ήταν τραγουδιστής, σολίστ της Αυτοκρατορικής Όπερας της Πετρούπολης. Στα δέκα του χρόνιο ξεκίνησε μαθήματα πιάνου.

Το 1901 ξεκίνησε σπουδές νομικής στην Πετρούπολη, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα θεωρίας της μουσικής. Ο σημαντικότερος δάσκαλός του ήταν ο Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, με τον οποίο ξεκίνησε ιδιαίτερα μαθήματα το 1903 και έμεινε δίπλα του ως το 1908.

Το πρώτο του σημαντικό έργο είναι Το πουλί της φωτιάς, ένα μπαλέτο που γράφτηκε κατά παραγγελία του Ντιάγκιλεφ για τα Ρωσικά Μπαλέτα και παρουσιάστηκε το 1910 στο Παρίσι. Η επιτυχία του έργου τον έκανε διεθνώς γνωστό.
Το 1911 γράφει το μπαλέτο Πετρούσκα, όπου, όπως και στο προηγούμενο μπαλέτο του, .......

τα ρωσικά λαϊκά στοιχεία μετασχηματίζονται σε έργα αμιγώς μοντέρνα. Ωστόσο, η καθιέρωση του Στραβίνσκι ως ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του θα έρθει με το τρίτο μπαλέτο του, την Ιεροτελεστία της Άνοιξης (1913) το οποίο, εξ αιτίας και του περίφημου σκανδάλου που προκλήθηκε στην πρεμιέρα του, έγινε ένα από τα ορόσημα στην ιστορία της μουσικής.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο Ιγκορ Στραβίνσκι ερωτήθηκε από ένα φρουρό των γαλλικών συνόρων τι επαγγελλόταν. «Είμαι εφευρέτης μουσικής» απάντησε. Η απάντηση ήταν χαρακτηριστική του ρώσου συνθέτη: πεζή, βέβαιη και διόλου ρομαντική. Ο Στραβίνσκι επίσης αρνούνταν επίμονα πως η έμπνευση ενός συνθέτη προέρχεται από κάποια θεϊκή παρέμβαση ­ η δική του έμπνευση προερχόταν από τις ανάγκες των επόμενων αναθέσεών του.

Με το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου, που θα αναστείλει τις δραστηριότητες των Ρωσικών Μπαλέτων, θα εγκατασταθεί στην Ελβετία και θα γράψει εκεί μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, με θέματα παρμένα κυρίως από τη ρωσική Λαϊκή παράδοση: Το αηδόνι (1914), Η αλεπού (1915), Γάμοι (1914-23), Η Ιστορία του Στρατιώτη (1918), Συμφωνία για πνευστά (1920), Μάβρα (1922). Δε θα επιστρέψει στη Ρωσία μέχρι το 1962.

Για την επαναλειτουργία των Ρωσικών Μπαλέτων θα γράψει τον Πουλτσινέλα (1920), μια μεταγραφή σε προσωπικό ύφος ενός έργου του 18°” αιώνα που αποδίδεται στον Περγκολέζι. Με το έργο αυτό ξεκινάει η δεύτερη σημαντική περίοδος στη συνθετική πορεία του Στραβίνσκι, η νεοκλασική. Την ίδια χρονιά εγκαθίσταται στη Γαλλία (θα πάρει τη γαλλική υπηκοότητα το 1934).

Τα επόμενα είκοσι χρόνια ο Στραβίνσκι στρέφεται στις μουσικές μορφές του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας τις στο πλαίσιο των δικών του αισθητικών επιδιώξεων. Σημαντικότερα έργα αυτής της περιόδου είναι ο Οιδίπους Τύραννος (1927), ένα ογκώδες ορατόριο βασισμένο στο έργο του Σοφοκλή, σε μια μεταγραφή από τον Ζαν Κοκτώ στα λατινικά, ο Απόλλων Μουσηγέτης (1928), ένα έργο για έγχορδα στο στιλ του Λουλί, το τελευταίο από τα μπαλέτα του που θα παρουσιάσει ο Ντιάγκιλεφ, το μπαλέτο Το φιλί της νεράιδας (1928), αφιερωμένο στη μνήμη του Τσαϊκόφσκι, που έγινε πια ο αγαπημένος του Ρώσος συνθέτης, η Συμφωνία των Ψαλμών (1930), ένα σχεδόν επικό έργο πάνω σε κείμενα των Ψαλμών, που σηματοδοτεί την επανασύνδεση του με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ταυτόχρονα, από τη δεκαετία του ‘30 αρχίζει να συνθέτει ολοένα και περισσότερη οργανική μουσική: Κοντσέρτο για βιολί (1931), Κοντσέρτο για δυο πιάνα (1935), Κοντσέρτο “Dumbarton Oaks” (1937-8), Συμφωνία σε Ντο (1938), Συμφωνία σε. τρία μέρη (1945). Παράλληλα, ξεκινάει μια άλλη σημαντική και μακροχρόνια συνεργασία του στο χώρο του χορού, αυτή τη φορά με τον Ζορζ Μπαλανσίν, για τον οποίο θα γράψει τα μπαλέτα Περσεφόνη (1934), Jeu de Cartes (1937), Ορφέας (1946), Αγών (1957).

Το 1938 ο Στραβίνσκι θα χτυπηθεί από το διαδοχικό θάνατο, μέσα σε μερικούς μήνες, της κόρης, της γυναίκας και της μητέρας του. Μπροστά στην απειλή του πολέμου, πικραμένος από την Γαλλία και με τον θάνατο των αγαπημένων του να τον βαραίνει, φεύγει για την Αμερική μαζί με τη μέλλουσα δεύτερη σύζυγό του Βέρα, όπου και θα μείνει μέχρι το θάνατο του, παίρνοντας μάλιστα και την αμερικανική υπηκοότητα, το 1945.

Το 1940 εγκαθίσταται στο Χόλιγουντ, όπου του γίνονται αρκετές προτάσεις για να γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, χωρίς όμως να καταλήξουν ποτέ σε συμφωνία. Στο τέλος της δεκαετίας του ‘40 αφιερώθηκε στο Rake’s Progress (Η καριέρα του ασώτου, 1951), την τελευταία του όπερα, γραμμένη στο ύφος των κωμωδιών του Μότσαρτ, σε Λιμπρέτο του Ώντεν.

Η τελευταίο στροφή στην καριέρα του Στραβίνσκι έγινε στη συνέχεια, όταν άρχισε να μελετά τη σειριακή μουσική και ειδικά το έργο του Άντον Βέμπερν, συνθέτοντας με την τεχνική αυτή μια σειρά από έργα, κυρίως θρησκευτικής έμπνευσης: Canticum Sacrum (1955), Threni (1958), Requiem Canticles (1966), κ.ά.

0 Στραβίνσκι συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να διευθύνει έργο του σε συναυλίες και να το ηχογραφεί. Εξέδωσε επίσης βιβλία αισθητικής, απομνημονεύματα και συνομιλίες. Πέθανε στις 6 Απριλίου 1971, στη Νέα Υόρκη και τάφηκε, όπως είχε ζητήσει, στη Βενετία, στο νησάκι San Michele, δίπλα στον τάφο του Ντιάγκιλεφ.

Ο συνθέτης πέθανε σε ηλικία ογδόντα οκτώ χρόνων, στο νεοαποκτηθέν διαμέρισμά του, στο νούμερο 920 της Πέμπτης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης, από καρδιακή προσβολή. Η κηδεία του έγινε στη Βενετία και όχι στη Νέα Υόρκη, στη «ρωσική γωνία» του νεκροταφείου του Σαν Μισέλ. Ο συνθέτης εξέφραζε πάντα μια συμπάθεια προς την ιταλική πόλη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές του δημιουργίες. Στην ίδια γωνία βρίσκεται θαμμένος και ο ρώσος ιμπρεσάριος του μπαλέτου Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, ο οποίος στις 29 Μαΐου του 1913 επιμελήθηκε την αρχική παραγωγή της «Ιεροτελεστίας της Ανοιξης», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία στον Στραβίνσκι να μεγαλουργήσει.

Οι τελευταίες ενασχολήσεις του Ιγκορ Στραβίνσκι ήταν η συγγραφή απομνημονευμάτων αλλά και η εμπορευματοποίηση των προσωπικών του μουσικών αρχείων. Η ολοκληρωμένη, διορθωμένη, χειρόγραφη παρτιτούρα του «Η τελετουργία» (7.600 σελίδες, 17.000 αρχεία και 7.600 συμπληρωματικές σελίδες συνολικά) τέθηκε προς πώληση με αρχική τιμή 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Η αγορά της ως σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί.