ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Σάββατο, 23 Μαΐου 2009

ΕΑΣ Μεσσηνίας:Τα αρχεία είναι "μπερδεμένα"

Σε "Σολωμόντεια λύση" μέχρι να ξεκαθαρίσει το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ ,αφού υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που παρουσιάζονται ως επαγγελματίες αγρότες , προχώρησε η ΕΑΣ Μεσσηνίας ώστε και η διαδικασία της ενεργοποίησης να προχωράει και να πληρώσουν όσοι πρέπει να πληρώσουν .Χθές αργά το βράδυ η Ένωση όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κοζομπόλης αποφάσισε να πληρώνουν όλοι όσοι κάνουν αιτήσεις , όμως.......

αν υπάρχουν διακιούχοι που έχουν μαζί τους βιβλιάριο του ΟΓΑ και δεν θέλουν να πληρώσουν , θα υπογράφουν μια εξουσιοδότηση εκχώρησης στην Ένωση η οποία μετά θα την στείλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ , και όταν υπάρξει λύση στο θέμα στους μη αγρότες θα γίνει παρακράτηση του ποσού απο τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου .

Πηγή: Agroschannel

Τα πρώτα σημάδια για τις βάσεις

Δύο μαθήματα πριν από το τέλος των Πανελλαδικών (τρία για το 30% των υποψηφίων που δηλώνει τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) και έχουν ήδη βγάλει φτερά για να πετάξουν οι βάσεις των θεωρητικών σχολών, ιδίως των Νομικών και των Παιδαγωγικών.

Το ύψος της πτήσης τους θα κριθεί από τα Αρχαία Ελληνικά, πρώτο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου, που εξετάζονται μεθαύριο Δευτέρα.
Εάν τα θέματα στα Αρχαία είναι ανάλογης «δυσκολίας» με τη χθεσινή Ιστορία (δεύτερο μάθημα βαρύτητας για το 1ο πεδίο), η βάση του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης θα «πετάξει» στα 19.000 μόρια. Πέρυσι διαμορφώθηκε στα 18.780.
Ακολούθησε το Παιδαγωγικό της Αθήνας με 18.696 μόρια. Είναι το μοναδικό Τμήμα που .........

κατά παράδοση παρουσιάζει μεγαλύτερη βάση στο πανεπιστήμιο της συμπρωτεύουσας από το αντίστοιχό του στην Αθήνα.

Η μαζική παραγωγή αριστούχων, για τους οποίους όμως δεν επαρκούν οι αντάξιες της επίδοσής τους θέσεις, είναι η πιο οδυνηρή συνέπεια των «εύκολων θεμάτων». Το κοινωνικό κόστος των Πανελλαδικών αυξάνεται σε ευθεία αναλογία με το οικονομικό κόστος των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν ξανά το τίμημα της προετοιμασίας.

Η εικόνα δεν έχει ακόμη καθαρίσει για τους υποψηφίους της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι οποίοι «ιδρώνουν περισσότερο τη φανέλα» των Πανελλαδικών. Από το φίλτρο του 4ου θέματος προχθές στα Μαθηματικά προβλέπεται ότι θα περάσουν λίγοι, ως συνήθως, ενώ ανάλογο φίλτρο τοποθετήθηκε στη χθεσινή Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης. Στρωτά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, στα οποία εξετάστηκε χθες ο μαζικός κύκλος της τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Ο στρατηγικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, τον οποίο μέχρι και τη χθεσινή, τέταρτη ημέρα των Πανελλαδικών υπηρέτησε πιστά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, είναι η μείωση του πολιτικού κόστους της βάσης του «10». Δηλαδή λιγότερες κενές θέσεις φέτος.

Ο στόχος επιτυγχάνεται -μέχρι ενός σημείου- με την ομαλή διαβάθμιση των θεμάτων. «Εύκολα» τα δύο πρώτα για να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότεροι τη βαθμολογική βάση, λιγότερο εύκολο το τρίτο θέμα και πιο απαιτητικό έως πολύ απαιτητικό σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα Μαθηματικά και τη Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης, το τέταρτο θέμα.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας και οι θεματοδότες των Πανελλαδικών θα κατόρθωναν να γεμίσουν τα άδεια ΤΕΙ, εάν είχαν συμμάχους τους υποψηφίους που επιμένουν να αδιαφορούν για μερικές δεκάδες περιφερειακών ΤΕΙ και δεν είχαν αντίπαλό τους την οικονομική κρίση, η οποία εκτιμάται ότι φέτος θα προκαλέσει στους προθαλάμους των κεντρικών σχολών τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δηλώσεων προτίμησης από ποτέ, αφυδατώνοντας ακόμη περισσότερο την περιφέρεια.

Η αυξημένη ζήτηση για τις κεντρικές σχολές είναι ο δεύτερος λόγος -μετά τις επιδόσεις που διαμορφώνουν τα κοινής λήψης θέματα- που θα πιέσει ανοδικά τις αντίστοιχες εισαγωγικές βάσεις.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πακέτο φόρων και στην καρτοκινητή

Επιβολή φόρου και στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων περιλαμβάνει το «μενού» των πρώτων εισπρακτικών μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.

Το μέτρο αυτό, μαζί με την αύξηση στα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και τη νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, θα αποτελέσει το πρώτο «πακέτο» που θα ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μετά τις 7 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο το δεύτερο, πιο «ενισχυμένο» πακέτο μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και ........

τσιγάρα, την αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ακόμη προβλέπονται η διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις, η νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά και το πάγωμα μισθών και συντάξεων επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Από το σύνολο των ρυθμίσεων του Ιουνίου και του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010.

Οσον αφορά την ήδη εξαγγελθείσα ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων με την επιβολή τέλους επί της αντικειμενικής αξίας τους, την ευθύνη για την προώθηση και την εφαρμογή της, καθώς επίσης και την επίλυση των όποιων προβλημάτων… απροθυμίας ή αντισυνταγματικότητας ανακύψουν ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη ρύθμιση αυτή ανέρχονται σε 4-4,5 δισ. ευρώ και έχει προϋπολογισθεί ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν μέσα στη διετία 2009-2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σε μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη με υπηρεσιακούς παράγοντες, κατέληξε στο πρώτο ξεκαθάρισμα των μέτρων που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοσθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Τα μέτρα αυτά θα είναι, αναλυτικά, τα εξής:

1. Eπιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του χρόνου ομιλίας. Για παράδειγμα, σήμερα μια «ανανέωση» αξίας 15 ευρώ δεν περιλαμβάνει φόρο. Από τον Ιούλιο που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, στην αξία των 15 ευρώ θα συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος, οπότε για ίδια συνολική αξία «ανανέωσης» θα ισχύει λιγότερος χρόνος ομιλίας.

2. Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

3. Αύξηση του φόρου στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο. Για το πετρέλαιο αποφασίσθηκε να μην αυξηθεί προς το παρόν ο φόρος, καθώς εκτιμήθηκε ότι τυχόν νέα άνοδός του θα εκτίνασσε στα ύψη το κόστος λειτουργίας για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

4. Νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε αμιγή καταστήματα τέτοιων παιχνιδιών και την επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.

Πηγή: EΛεύθερος Τύπος

Μετονομασία σε Οlympic Air και νέο λογότυπο για την Ολυμπιακή. Στην τελική επιλογή θα συμμετέχει και το κοινό.

Την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή του νέου σήματος και λογοτύπου της Ολυμπιακής, -που θα μετονομαστεί σε Olympic Air-, ανακοίνωσε η MIG.

Στην τελική επιλογή θα συμμετέχει και το κοινό, ψηφίζοντας το λογότυπο που προτιμά από το διαδίκτυο.
Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Παρασκευή, 29 Μαϊου 2009.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις σχεδιαστές, διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες design και άλλες συναφείς με το αντικείμενο εταιρείες.

Οι προτάσεις που θα παραληφθούν από την Επιτροπή Διαγωνισμού θα θεωρηθούν .......

εμπιστευτικές και τα ονόματα των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό δε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή θα επιλέξει τρεις προτάσεις οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα λογότυπα που θα προταθούν θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα. Και οι τρεις προτάσεις, οι οποίες θα προκριθούν στον τελικό, θα αποζημιωθούν με το ποσό των 2.000 ευρώ και οι δημιουργoί τους θα αποκτήσουν σημαντική προβολή, ώστε το κοινό να ψηφίσει την επιλογή που προτιμά.

Όσοι συμμετέχουν στην επιλογή του λογοτύπου, ψηφίζοντας την πρόταση που προτιμούν στο διαδίκτυο, συμμετέχουν αυτομάτως σε διαγωνισμό, από τον οποίο θα προκύψουν με κλήρωση 50 τυχεροί, που θα αποκτήσουν δωρεάν από δύο εισιτήρια μετ' επιστροφής για δρομολόγια της Ολυμπιακής στην Ελλάδα ή στο Εξωτερικό, από την 1η Οκτωβρίου 2009.

Το λογότυπο που θα προκύψει από την ψηφοφορία θα αποτελέσει το νέο λογότυπο της Ολυμπιακής. Το βραβείο για το νικητή θα είναι 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σήμα και το Λογότυπο πρέπει να είναι εύληπτα και αναγνωρίσιμα από το πρώτο επίπεδο, να γίνουν πιο μοντέρνα, χωρίς να προκαλούν αισθητικά (όχι άκρα), να μην φανερώνουν την «ηλικία» τους, να είναι σχεδιασμένα με την πειθαρχία της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς, να είναι σαφή και εφαρμόσιμα σε όλες τις εκφράσεις τους (ασπρόμαυρο, μονοχρωματικό, αρνητικό κ.λπ.), να είναι εύχρηστα και εφαρμόσιμα σε όλες τις χρήσεις τους (τυπογραφεία, μεταξοτυπία, ηλεκτρονικά αρχεία κ.λπ.) και να μην αποξενώνουν το κοινό, τους εργαζόμενους και τους συνεργαζόμενους με την εταιρία.

Στα δεδομένα σχεδιασμού του λογοτύπου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ότι: το όνομα της νέας εταιρείας είναι Olympic Air, θα διατηρηθούν οι κύκλοι που υπάρχουν στο σημερινό λογότυπο της Ολυμπιακής και δεν υπάρχει περιορισμός σε ό,τι αφορά στη γραμματοσειρά και στα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν στο νέο λογότυπο. Θα ήταν σκόπιμο όμως οι προτάσεις να λάβουν υπόψη το παλαιό λογότυπο της εταιρείας, ώστε η νέα πρόταση να εκφράζει τόσο την εξέλιξη όσο και την παράδοση των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών.

Το λογότυπο θα πρέπει να παρουσιαστεί έγχρωμο και ασπρόμαυρο.

Κάθε πρόταση θα αποσταλεί ηλεκτρονικά με email, στις διευθύνσεις asigala@marfingroup.gr και sedipidi@marfingroup.gr σε δύο μορφές αρχείων: .jpg και .eps.

Στο ίδιο email θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον βιογραφικό σημείωμα του προσώπου που υποβάλλει την πρόταση και υπογεγραμμένη η δήλωση αποποίησης ευθύνης.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Παρασκευή, 29 Μαϊου 2009

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Καρτοκινητά μόνο με ονοματεπώνυμο

Τέλος από τον Ιούλιο για 13.500.000 ανώνυμα καρτοκινητά τηλέφωνα που υπάρχουν στη χώρα μας. Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη αλλαγή του συστήματος της κινητής τηλεφωνίας με δύο στόχους: Ο πρώτος- όπως υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη- είναι να περιοριστεί η μεγάλη εγκληματικότητα, και ο δεύτερος να προστατευθούν οι πολίτες από εκβιασμούς, απειλές και κακόβουλες φάρσες.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ΄ αυτήν την απόφαση μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες των διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τα ίχνη μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, τους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και άλλους κοινούς εγκληματίες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καρτοκινητά στις συνεννοήσεις τους.
Παράλληλα, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για εκβιασμούς απλών πολιτών οι οποίοι δέχονται απειλητικά μηνύματα από .........
αγνώστους.


Με εντολή του Πρωθυπουργού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρ. Στυλιανίδης πήγε στις Βρυξέλλες και μίλησε με τους αρμοδίους στην Κομισιόν ενώ επικοινώνησε και με τους συναδέλφους του στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι και τον πληροφόρησαν για τον τρόπο που κινούνται οι ίδιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο και πρόκειται να έρθει στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής αμέσως μετά τις εκλογές, αλλάζει τις συνήθειες εκατομμυρίων πολιτών που αγοράζουν από το περίπτερο την κάρτα SΙΜ χωρίς να δώσουν οποιοδήποτε προσωπικό τους στοιχείο.

Οι νέοι όροι.
Στο εξής η κάρτα θα είναι μια και μοναδική και θα πωλείται μαζί με το κινητό μετά την επίδειξη ταυτότητας.
Οι χρήστες εάν δεν επιθυμούν να έχουν μόνιμη σύνδεση με συμβόλαιο θα μπορούν να αγοράζουν χρόνο ομιλίας των 5, 10 ή 20 ευρώ αφού όμως έχουν αγοράσει την κάρτα από τα σημεία πώλησης και έχουν δώσει τα πλήρη στοιχεία τους.
Η κάθε κάρτα θα έχει έναν κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Τα στοιχεία του προσώπου θα υπάρχουν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και οι διωκτικές αρχές με εισαγγελική απόφαση θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτά.
Με τον τρόπο αυτόν οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι σύντομα θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν αντιρρήσεις για παραβίαση προσωπικών δεδομένων οι οποίες θα διατυπωθούν έντονα κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ίσως να μην καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο από το θερινό τμήμα και να αναγκαστεί να το αφήσει για την Ολομέλεια του φθινοπώρου. Τα κυβερνητι- κά στελέχη ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα είναι σαφής και ξεκάθαρος και απόλυτα προσαρμοσμένος με το καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Όχι μόνο δεν θα παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, αντίθετα οι πολίτες θα προστατεύονται ώστε να μην πέφτουν θύματα κακοποιών και εκβιαστών που διαταράσσουν την οικογενειακή γαλήνη τους», λέει πηγή του υπουργείου Μεταφορών.
Πάντως αυτήν την ώρα υπάρχουν 13.500.000 καρτοκινητά από τα οποία ενεργά σε μόνιμη βάση είναι τα 7.000.000. Μετά την ψήφιση του νόμου θα υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής και μετά οι συνδέσεις των ανώνυμων καρτοκινητών θα διακοπούν. Όσοι χρησιμοποιούν καρτοκινητό θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Καλαντζάκου με τον Πρωθυπουργό

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε χθές τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, την Υφυπουργό κα Σοφία Καλαντζάκου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Δημήτρη Κοντό και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη για τις πολιτικές και τις δράσεις του Οργανισμού.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στον συνολικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δίνουμε βασική προτεραιότητα στη διατήρηση της απασχόλησης και βέβαια στον περιορισμό της ανεργίας.
Το Εθνικό Σχέδιο που έχουμε εκπονήσει και ήδη εφαρμόζουμε για το σκοπό αυτό, με ........

συνολικό ύψος 3,2 δις ευρώ, αφορά 1.350.000 εργαζόμενους και ανέργους. Ένας από τους βασικούς μοχλούς υλοποίησης του Σχεδίου αυτού είναι ο ΟΑΕΔ, που φέτος θα δαπανήσει πάνω από 1,6 δις ευρώ, σε δεκάδες δράσεις για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι πρώτες 120.000 θέσεις δουλειάς -από τις 200.000 που θα δημιουργηθούν φέτος- είναι ήδη ανοιχτές. Πάνω από 10 προγράμματα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης είναι σε εξέλιξη.

Η έγνοια μας δεν είναι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον. Διαμορφώνουμε σήμερα τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε με αξιώσεις στην κούρσα που θα ξεκινήσει μετά την κρίση. Επενδύουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην κατάρτιση και την επανακατάρτιση, δίνοντας έμφαση σε νέα επαγγέλματα που σίγουρα θα έχουν ζήτηση αύριο. Χρηματοδοτούμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, που διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για τις νέες και τους νέους μας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα προηγμένης τεχνολογίας, με τρισδιάστατα συστήματα προσομοίωσης, διδάσκεται εδώ στον ΟΑΕΔ.

Η επένδυση στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες, στη νέα γενιά, είναι η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Κάποιοι επέλεξαν να επενδύσουν στα κούφια λόγια και στις ανεύθυνες υποσχέσεις. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Επενδύουμε στην αλήθεια του έργου μας. Έργο που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα, που θεμελιώνει ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Περεταίρω μέτρα στήριξης της ελαιοκομίας ζήτησε ο Δράκος

Μετά από αίτημα του Προέδρου της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκου προκειμένου να ενημερωθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης για ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή αγροτικής πολιτικής στην ελληνική περιφέρεια και την συνεργασία των Υπηρεσιών των Ν.Α με τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Δράκος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την συνάντηση που είχε σήμερα (προηγούμενη Τρίτη) η ΕΝΑΕ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους επιτελείς του.Η ικανοποίησή μας έγκειται στο γεγονός ότι το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από 5 δις 878 εκ ευρώ πλέον θα ξεπερνά τα 7 δις ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι θα ενισχυθούν τα έργα και συγκεκριμένα τα εγγειοβελτιωτικά και είχαμε τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει περιοχή της Ελλάδος που να μην έχει ένα μεγάλο εγγειοβελτιωτικό έργο, ταμιευτήρα, φράγμα, λιμνοδεξαμενές και γενικότερα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη διότι πραγματικά είναι μια βοήθεια η οποία θα .........

θεραπεύσει πολλά προβλήματα και θα υποστηρίξει τις υποδομές για μια ελληνική γεωργία υψηλότερων προδιαγραφών.

Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε ζητήματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία των υπηρεσιών των Ν.Α και των περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.

Ζητήσαμε την ενίσχυση του ΟΠΑΑΧ και του LEADER και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εταιρειών της αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνει η αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Ζητήσαμε η αξιοποίηση των υπηρεσιών των Ν.Α και η ευθύνη τους στον έλεγχο των τροφίμων κάτω από τις οδηγίες του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ και των υπολοίπων αρμοδίων φορέων.

Ζητήσαμε να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών των Ν.Α και των Περιφερειών προκειμένου να προχωρήσουν προγράμματα όπως είναι τα προγράμματα των νέων αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, τα σχέδια βελτίωσης της κτηνοτροφίας. Προγράμματα εξαιρετικά σημαντικά τα οποία πολλές φορές δεν εξελίσσονται με ομαλή ροή λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν αλλά και λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των περιφερειών.

Tέλος ζητήσαμε την εφαρμογή αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για την απονιτροποίηση και για την διαχείριση των πλαστικών που προκύπτουν από τη χρήση τους στη γεωργία (θερμοκήπια) καθώς επίσης και τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων μέσα από προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας που νομίζουμε ότι μπορεί και επιβάλλεται να καταστρώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πραγματικά, είχαμε θετική προσέγγιση των ζητημάτων αυτών από πλευράς του Υπουργείου και δεσμευτήκαμε, άμεσα για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις ΝΑ, να δώσουμε στον Υπουργό εισηγήσεις επί τη βάση των οποίων θα αναπτυχθεί η περεταίρω συνεργασία μας».

Η Ένωση ζήτησε για την ολοκληρωμένη διαχείριση βάμβακος (ταυτότητα) να υπάρξει άμεσα προκήρυξη για την ένταξη των ενδιαφερόμενων βαμβακοπαραγωγών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προς όφελος του περιβάλλοντος, της προώθησης του ελληνικού βαμβακιού στην ευρωπαϊκή αγορά και στην διασφάλιση και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μέτρα περεταίρω στήριξης της ελαιοκομίας κυρίως σε περιοχές με κλιματολογικά προβλήματα όπου πλήττεται η παραγωγή και συρρικνώνεται το εισόδημα των παραγωγών. Ζητήθηκε να υπάρξει γενναία υποστήριξη των προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της ελαιοκομίας για προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ΓΠΕ και βιολογικής γεωργίας.

Η COSMOTE πρώτη στην ελληνική αγορά με ταχύτητες έως 21 Mbps (HSPA+)

Δυνατότητα για ευρυζωνικές ταχύτητες λήψης δεδομένων έως 21 Mbps (downlink) και ταχύτητες αποστολής έως 5.8 Mbps (uplink) ανακοινώνει η COSMOTE, πρώτη στην ελληνική αγορά και ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας το Ευρυζωνικό της Δίκτυο με την τεχνολογία HSPA+ (High Speed Packet Access).

Το HSPA+ είναι ήδη διαθέσιμο στο δίκτυο της εταιρίας σε κομβικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η υλοποίησή του θα συνεχιστεί σταδιακά και σε άλλες περιοχές. Στο live δίκτυο της εταιρίας καταγράφονται ταχύτητες στις περιοχές διαθεσιμότητας του HSPA+ κοντά στα 15 Mbps (downlink).

Επιπλέον, η COSMOTE ανακοινώνει την αναβάθμιση Σταθμών Βάσης επιλεγμένων ........

περιοχών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, με δυνατότητες ταχυτήτων έως 14.4 Mbps στο downlink, βελτιώνοντας περαιτέρω το υψηλής ποιότητας Κινητό Ευρυζωνικό της Δίκτυο.

Η COSMOTE πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά στις τεχνολογικές εξελίξεις και συνεχίζει την αναβάθμιση του δικτύου της με νέες προηγμένες τεχνολογίες και μεγαλύτερες δυνατότητες για όλους τους πελάτες της.

Πηγή: Δ.Τ.

Από 1 Οκτωβρίου 2009 η εφαρμογή του ΑΜΚΑ

Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα επιτευχθεί με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αναφέρθηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά, στην επίσκεψή της στο ΚΕΠ Συντάγματος.

Η κ. Πετραλιά συνομίλησε με τη διοίκηση του Κ.Ε.Π., αλλά και με τους εργαζόμενους, καθώς και με τους πολίτες, που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, για τον τρόπο απόκτησης του ΑΜΚΑ.

Στις δηλώσεις της τόνισε τη σημασία του ΑΜΚΑ, που επιβεβαιώνεται από το..........

αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή του από τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αρχίσει την 1 Οκτωβρίου 2009.

Χρυσός Οδηγός Οnline

Πληροφορίες και δεδομένα πλοήγησης στους χρήστες που αναζητούν κάθε είδος επαγγελματία και επιχείρησης δίνει ο «Χρυσός Οδηγός Οnline» ( www.xo.gr), ο οποίος ανανεώνεται συνεχώς.
Το site www.xo.gr είναι ο «Χρυσός Οδηγός» στο Ιντερνετ, ο πιο πλήρης και έγκυρος ηλεκτρονικός κατάλογος στην ελληνική αγορά, για τον χρήστη που επιζητεί γρήγορα και εύκολα πληροφορία χωρίς να χάσει χρόνο σε άσκοπη πλοήγηση.

Ο επισκέπτης του μπορεί να αναζητήσει οποιαδήποτε επαγγελματική πληροφορία, από ένα πρακτορείο ταξιδιών μέχρι μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, από μια εταιρεία πληροφορικής μέχρι μια ασφαλιστική εταιρεία.
Το site απευθύνεται σε χρήστες ελληνόφωνους και αγγλόφωνους που αναζητούν πάσης φύσεως επαγγελματικές πληροφορίες, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ως διαφημιστικό μέσο, απευθύνεται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που θέλουν να ........

είναι παρόντες στη διαδικασία αναζήτησης των υποψήφιων πελατών τους, επενδύοντας σε στοχευμένη διαφήμιση και αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες που παρέχει το Ιντερνετ.

Ανατροπή σκηνικού!

Δύο νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Οικολόγους ακόμη και στην τρίτη θέση, ενώ η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φτάνει ως τις 6 μονάδες.

Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις των δύο ερευνών στις ισορροπίες μετά τα δύο κόμματα εξουσίας, είναι ενδεικτική του ρευστού σκηνικού που επικρατεί. Χαρακτηριστική είναι επίσης η απουσία της Δράσης από τα αποτελέσματα...

Public Issue - Καθημερινή/ΣΚΑΪ

Η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκτοξεύεται στο 6%, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει 34% ενώ η κυβερνητική παράταξη 28%.

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που πλέον εμφανίζονται τρίτη δύναμη, με 7%, .......

αφήνοντας πίσω τους το ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και τον ΛΑΟΣ με 5%.

Η έρευνα δείχνει ότι η συσπείρωση στην κυβερνητική παράταξη παραμένει πολύ χαμηλή, στο 55%, την ώρα που και στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετριέται στο 74%.

ALCO - Alter

Στο 4,1% στέλνει την ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ η ερευνα, ενώ βυθίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ και φέρνει τέταρτους τους Οικολόγους!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο κεντρικό δελτίο του σταθμού την Παρασκευή, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να συγκεντρώνει 30,2%, ενώ η Νέα Δημοκρατία περιορίζεται στο 26,1%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,2%, ο ΛΑΟΣ με 3,6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 5,7%, σε μία εντυπωσιακή ανατροπή σκηνικού σε σχέση με το σημερινό κοινοβουλευτικό σκηνικό.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ είναι συντριπτικά μπροστά με 54,2% αντί 19,6% της ΝΔ, αλλά στην καταλληλότητα για εκπροσώπηση στην ΕΕ, ο Κ.Καραμανλής πετυχαίνει να κρατήσει μία βραχεία κεφαλή έναντι του Γ.Παπανδρέου, με 33,6% έναντι 31,3%.

Ωστόσο, κύριο κριτήριο επιλογής των πολιτών, με 55%, θα είναι ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και όχι ευρωπαϊκά θέματα, ενώ η πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές αγγίζει το 77,7%.

Πηγή: Έθνος

Επανέρχεται το γάλα... αγνώστου προελεύσεως

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις και την αγορανομική διάταξη προ 20 ημερών, ο υφ. Ανάπτυξης την αναιρεί όσον αφορά τις υποχρεώσεις των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης των πρώτων υλών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Στα... τυφλά θα συνεχίσουν να πορεύονται οι καταναλωτές ως προς τη χώρα προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου.
Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Βλάχος, αναιρεί ουσιαστικά τις υποχρεώσεις που επέβαλε αγορανομική διάταξη και αφορούσε στην αναγραφή της χώρας προέλευσης των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα γιαούρτια, το γάλα, το εβαπορέ, τα επιδόρπια κ.λπ.

Στις συσκευασίες
Η αγορανομική που εκδόθηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες. όριζε ότι στις συσκευασίες ακόμη κι αν το γάλα είναι από χώρα της ΕΕ, αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στις συσκευασίες (π.χ. ολλανδικό).

Ωστόσο, με τη χθεσινή εγκύκλιο σημειώνεται ότι στην περίπτωση που «τα γαλακτοκομικά ........

προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και γάλα εισαγόμενο, το οποίο όμως κατά την εισαγωγή του δεν έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσής του, αλλά φέρει την ένδειξη «προέλευσης ΕΕ», τότε επί των συσκευασιών των προϊόντων που θα παραχθούν θα πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστον οι ενδείξεις: «Από γάλα προέλευσης ΕΕ» εάν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο το γάλα αυτό ή «Από γάλα ... % ελληνικό και από γάλα ... % ΕΕ», σε περίπτωση που για την παραγωγή των προϊόντων γίνεται πρόσμειξη ελληνικού γάλακτος και γάλακτος ΕΕ.

Στις περιπτώσεις που η εκατοστιαία σύνθεση της πρόσμειξης του χρησιμοποιημένου γάλακτος δεν διατηρείται σταθερή, από παρτίδα σε παρτίδα παραγωγής ορισμένων προϊόντων (π.χ. γιαούρτι) και επειδή αντικειμενικά δεν είναι εφικτή η άμεση προσαρμογή και των αντίστοιχων ενδείξεων επί των συσκευασιών, ο παραγωγός των προϊόντων αυτών μπορεί να αναγράφει επί της συσκευασίας το ποσοστό (%) του ελληνικού γάλακτος που κατ ελάχιστο όριο εμπεριέχεται στα προϊόντα του, οπότε η διαφορά σε ποσοστό (%) θα αποτελεί το χρησιμοποιούμενο γάλα άλλης προέλευσης».

Πιέστηκε
Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχώρησε σε αυτήν την αλλαγή, καθώς πιέστηκε από γαλακτοβιομηχανίες με προσφυγή στην ΕΕ, στην περίπτωση που υποχρεωθούν, να αναγράφουν στις συσκευασίες τη χώρα προέλευσης. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να τους επιβληθεί λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας.

Επιπλέον με την ίδια εγκύκλιο, αν και οι παραγωγοί (βιομηχανίες), χονδρέμποροι και εισαγωγείς διατηρούν, όπως και με την αγορανομική διάταξη, την υποχρέωση να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους σε γαλακτοκομικά με τις ισχύουσες ενδείξεις μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2009, και για το γάλα εβαπορέ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2009, οι λιανοπωλητές (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) εξαιρούνται.

Σπίτι: Φωτοβολταϊκά με απλές διαδικασίες

Απλοποιημένες διαδικασίες, που δεν λύνουν όμως και όλα τα προβλήματα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες, με δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που περισσεύει στη ΔΕΗ σε προκαθορισμένη τιμή 55 λεπτά/Kwh για τα πρώτα χρόνια, ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξαγγέλλοντας παράλληλα απλοποιημένες ρυθμίσεις και για την ανάπτυξη γεωθερμίας.

Εγκαταστάσεις
Το πρόγραμμα αφορά σε εγκαταστάσεις Φ/Β ως 10 kW στις ταράτσες, σε μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, από ιδιώτες ή από μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ), με την προϋπόθεση, όμως, ότι η εγκατάσταση γίνεται σε περιοχή που καλύπτεται από το διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, καθώς για τεχνικούς λόγους στη φάση αυτή τα νησιά έχουν εξαιρεθεί.
Με τους ίδιους όρους μπορούν να εγκατασταθούν Φ/Β και σε οικόπεδα εκτός .........

σχεδίου στέγες, σε μη άρτια και οικοδομήσιμα κ.λπ.

Στα υπέρ είναι ότι δεν απαιτούνται άδειες από το υπουργείο Ανάπτυξης ή το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ούτε δημιουργούνται φορολογικές υποχρεώσεις όπως π.χ. έναρξη εργασιών, ΦΠΑ ή φορολογία εισοδήματος, όπως προέβλεπαν παλαιότερες διατάξεις. Θα απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, καθώς και ορισμένες, αρκετά δαπανηρές εργασίες, για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με τη ΔΕΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης η ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης οι ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προχθές με τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, θα συμπεριληφθούν σε κοινή υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί εντός των ημερών. Για τις δεύτερες και τις παραθεριστικές κατοικίες θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση.

Το κόστος για μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της τάξης του 1kW μπορεί να φθάσει στα 6.500 ευρώ, εκ των οποίων μάξιμουμ 5.000 ευρώ το πάνελ, 500 - 1.000 ευρώ αμοιβή για την τεχνική εταιρεία που θα εκπονήσει το μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, τα τεχνικά φυλλάδια, θα κάνει την αίτηση στη ΔΕΗ και την τεχνική μελέτη, καθώς και 300 - 500 ευρώ για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και τα έργα που θα χρειαστεί να κάνει.

Το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο αν υπολογιστεί ότι ένα Φ/Β ισχύος 1kW έχει μέγιστη ετήσια παραγωγή 1.300 kWh, που καλύπτει το 1/5- 1/3 των αναγκών σε ρεύμα ενός μέσου νοικοκυριού τεσσάρων ατόμων σε σπίτι 100 τετραγωνικών, καθώς η μέση κατανάλωση φθάνει τις 5.000 - 7.000 kWh ετησίως.

Διάρκεια
Η ΔΕΗ θα μπορεί να αρνείται τη σύνδεση σε περιπτώσεις που διαπιστώνει τεχνικά κωλύματα κ.λπ. Η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα έχει διάρκεια 25 χρόνια και θα αφορά στην πώληση της περισσευούμενης ενέργειας στην τιμή των 55 λεπτών/kwh ως το 2012. Κατόπιν η τιμή αποκλιμακώνεται 5% ετησίως ως το 2019.

Η σύμβαση θα προβλέπει λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια με το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αν υπάρξει πιστωτικό υπόλοιπο θα εξοφλείται μέσω τράπεζας. Τα 10 βήματα (διαδικασίες) που χρειάζεται να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εγκαταστήσει ένα Φ/Β υπολογίζεται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν σε διάστημα 70 ημερών.

Πηγή: Ημερησία

Πώς να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά στο σπίτι και τι κερδίζετε

Είκοσι μία απαντήσεις στις ερωτήσεις που έχουν οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κατοικιών τους, δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μάλιστα ένα νοικοκυριό μπορεί να έχει καθαρό όφελος από την πώληση της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ από 2.800 έως 3.025 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μειώνονται δραστικά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 kW που μπορούν να αναπτύξουν είτε φυσικά πρόσωπα ή φυσικά και νομικά πρόσωπα (πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους και έως 2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών).

Ερωτήσεις - Απαντήσεις σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ........


1. Που μπορεί να εγκατασταθεί ΦΒ σύστημα;

Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια με εξαίρεση τα μη Διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό Σύστημα της χώρας νησιά.

2. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει ΦΒ σύστημα; Προϋποθέσεις.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Για την περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται.

Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες). Η ικανοποίηση των θερμικών αναγκών του κτιρίου (θέρμανση ? ψύξη και ζεστό νερό χρήσης) είναι εξίσου σημαντικές και θα πρέπει ο καθένας να το συνυπολογίσει στο πλαίσιο και της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου που θα επηρεάσει την αξία του.

Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα του θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα στο πλαίσιο της βελτίωσης της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου και για αυτό η ύπαρξή του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο Πρόγραμμα.

3. Πως υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε ένα συνιδιοκτήτη;

Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

4. Σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό πως μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταικό;

Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

5. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταικό σύστημα;

Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος, παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

6. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

7. Διαδικαστικά θέματα : Συμβάσεις, φορολογικά (εκπτώσεις, δήλωση φόρου εισοδήματος κλπ).

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς.

Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ υπογράφοντας 2 αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας.

8. Φορολογικά θέματα.

H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια δεν υφίστανται, για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο Δίκτυο.

Ο πολίτης παραγωγός ? καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.

9. Πολεοδομικά : τι σημαίνει έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας;

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Α’ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

10. Κόστη.

Όλα τα κόστη συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο κόστος ανά εγκατεστημένο kW που είναι περίπου τα 5.000 € ανά kW (και με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 € ανά kW). Το μόνο κόστος που δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω κόστος είναι το πιθανό κόστος για την ασφάλιση του εξοπλισμού από δολιοφθορά κλπ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση μεγαλύτερη των 10 ετών.

11. Ρολόγια ΔΕΗ : Πόσα, σχέση ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ, ποιος πληρώνει το ρολόι;

Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό (π.χ. κάμερα, συναγερμός). Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον παραγωγό όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ η οποία να θυμίσουμε ότι είναι μια Α.Ε. Άλλωστε το κόστος σύνδεσης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 € και άρα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το κόστος εγκατάστασης του Φ/Β.

12. Παραδείγματα εγκαταστάσεων με το κόστος επένδυσης ανά τεχνολογία και την απόσβεση.

Σε έναν συνηθισμένο τύπο ταράτσας 100 τ.μ. μπορεί να εγκατασταθεί άνετα ένα σύστημα 5-7 kW τεχνολογίας π.χ. πολυκρυσταλλικού πυριτίου ή λιγότερο άνετα ένα ίδιας ισχύος τεχνολογίας thin film. Το κόστος μπορεί να περιοριστεί κάτω από τα 25.000- 35.000 € (5.000€/kw) και η απόσβεση συναρτάται με την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας (0,55 €/ kWh) και την παραγόμενη ενέργεια (1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως).

Παράλληλα, η απαιτούμενη ενέργεια για την κατανάλωση ενός νοικοκυριού είναι 5.000- 7000 kwh/ ετησίως που κοστίζει 0,12€/ kwh, και αντιστοιχεί σε παραγόμενη ενέργεια 5-7 kw από ΦΒ σύστημα.

Η καταμέτρηση της παραγόμενης ενέργειας γίνεται ταυτόχρονα με αυτή της καταναλισκόμενης. Η εκκαθάριση γίνεται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή άλλο κάτοχο άδειας προμήθειας, ο οποίος για το σκοπό αυτό ενεργεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου σχετική πιστωτική εγγραφή.

Με τον λογιστικό συμψηφισμό των εσόδων από την παραγόμενη ενέργεια και του κόστους της καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι πιστωτικός.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε 80 τμ. 5 kw που κοστίζουν 25.000 €, πάρει δάνειο για το μισό κόστος (12.500 €) με ευνοϊκούς όρους δεδομένης της 25ετης σύμβασης και εγκαταστήσει το ΦΒ σύστημα:

5 Kw * 1300 kwh* 0,55 €/kwh = 3.575 € έσοδα/ετησίως

Από αυτά αφαιρούνται περί τα 1.500 € αποπληρωμή δάνειου και συντήρηση του εξοπλισμού. Οπότε, καθαρά έσοδα 2.100 €/ ετησίως, που σημαίνει απόσβεση των δικών του χρημάτων σε 5-6 χρόνια.

Από την άλλη ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει μ.ο. 5.000 kWh/ετησίως.

5.000 kwh* 0,12 €/kwh= 600 € κόστος/ετησίως.

13. Πως θα γίνεται ο λογιστικός συμψηφισμός της αξίας του πωλούμενου ρεύματος με τον λογαριασμό κατανάλωσης της ΔΕΗ;

Το αντίτιμο πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο, μειούμενο κατά το ποσό του συνολικού λογαριασμού της ΔΕΗ, θα παρουσιάζεται σε πιστωτικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα εισπράττεται από τον κύριο του ΦΒ συστήματος. Αν κύριος του συστήματος είναι η διαχείριση της πολυκατοικίας, τότε το σύστημα θα συνδέεται με τον κοινόχρηστο μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ και τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

14. Νησιά.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, θα η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.

15. Εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στο Υπουργείο θα υπάρχει βάση με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.

16. Μπορούν να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

17. Πότε θα βγει η ΚΥΑ;

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το σχέδιο είναι έτοιμο, το αργότερο σε 10-15 μέρες.

18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθ’ όλα έτοιμη.

19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;

Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στη επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο συνυπολογίζοντας και η συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.

20. Υπάρχει επάρκεια ΦΒ στην αγορά;

Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και 5 ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

21. Υπάρχει επιχορήγηση;

Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ.

Πηγή: Ημερησία

Σοκ και δέος!!! Οι ψηφιακοί δολοφόνοι του καπιταλισμού!!!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Αν η αυτή η αντιαισθητική πρωθυπουργική καρικατούρα επιθυμεί διακαώς μια σαφή ερμηνεία της φράσης «καπιταλιστική βαρβαρότητα», θα του υποδείξω εγώ τον τρόπο.. Ας πάρει τον πρώτο διαδικτυακό δρόμο για να βγει στην ετήσια έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. (NAS) Ανατρίχιασα διαβάζοντας τις σελίδες της.. Και ανατρίχιασα εμπρός στην κυνική περιγραφή τού εν εξελίξει εφιάλτη κατά των λαών.. Από ποιους; Μα από τους άλλους.. Τους πλανητικούς γκάνγκστερς,!

Έχουμε και λέμε: Από τούδε και στο εξής τους πολέμους κατά των «εξτρεμιστών» θα τους διεξαγάγουν τάγματα θανάτου η σύνθεση των οποίων θα απαρτίζεται από προεπιλεγμένους στην βάση του γενετικού τους κώδικα υπερπολεμιστές!
Τα αιμοδιψή αυτά ανθρωποειδή θα έχουν κατά τέτοιο τρόπο εκπαιδευτεί και επιτηρηθεί, ..........

ούτως ώστε:
Αφ’ ενός απέναντι στον άνθρωπο να έχουν απορρίψει κάθε είδους συναισθηματισμό και αφ’ ετέρου κατά την επιχειρησιακή τους δράση, να αποβάλλονται παραχρήμα εκείνοι οι οποίοι παρουσίασαν μορφές αδυναμίας ως προς την εκτέλεση των δολοφονικών τους αποστολών!.

Θα κυνηγούν καθ’ αγέλες όπως όλα τα αρπακτικά που σέβονται τον εαυτό τους αλλά και αυτούς που τους απλώνουν χώρο για την διαβίωσή τους και θα μένουν σε ειδικά διαμορφωμένα γκέτο έτσι ώστε να μην έρχονται σε καθημερινή επαφή με το ανθρώπινο είδος.. Ταυτόχρονα και για την αποτελεσματική υπεράσπιση των καπιταλιστικών αξιών θα βοηθούνται από έναν φύλακα άγγελο ηλεκτρομαγνήτη, που θα τους αυξάνει την ενεργητικότητα αλλά και την αμυντική τους προστασία όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Μια σειρά από βιοαισθητήρες θα τους προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους, ενώ στην απίθανη για τους στρατοκράτες περίπτωση που οι κλώνοι τους θα αποδεκατιστούν, οι ίδιοι αισθητήρες θα ενημερώνουν ως προς την οδυνηρή αυτή εξέλιξη το διοικητήριό τους, ώστε να τους αντικαθιστούν πάραυτα από άλλο «αναλώσιμο» υλικό..

Να σημειώσετε πως η έκθεση της NAS εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Αμερικανικού στρατού στο πλαίσιο μιας έρευνας για την αξιοποίηση της νευροτεχνολογίας σε στρατιωτικούς σκοπούς. Που σημαίνει ότι: Αν δεν τσακίσετε από τώρα τους πολιτικούς αυτουργούς της αποτρόπαιης για τους λαούς εξέλιξης, τότε τα παιδιά μας θα ζήσουν έναν τρόμο μπροστά στον οποίο όλοι οι παρελθόντες αλλά και νέοι πόλεμοι θα μοιάζουν παιχνίδια παιδικά …

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

Σωτ. Λυμπερόπουλος: Θέλω την Καλαμάτα στην Α' Εθνική

Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για την παραμονή στη Β’ Εθνική

-ΜΕ ‘Η ΧΩΡΙΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

-«ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ, ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

-ΛΥΣΗ Η ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος ανανέωσε πρόσφατα για τρία ακόμη χρόνια την παραμονή του στην ακριτική ομάδα της Ξάνθης και τη Σούπερ Λίγκα. Η καρδιά του 32χρονου Φιλιατρινού τερματοφύλακα όμως χτυπάει πάντα για την Καλαμάτα, όπου και θέλει να «κρεμάσει τα γάντια του», όταν θα έρθει η ώρα -υγεία να ‘χει, σκοπεύει να παίξει αρκετά χρόνια ακόμη...

«Ονειρεύομαι το τέλος της καριέρας μου στην Καλαμάτα, μέσα σε ένα γεμάτο γήπεδο, όπως ακριβώς ξεκίνησα. Θέλω να δω και πάλι ενωμένους κόσμο, ........

διοίκηση και παίκτες, να ξαναγίνει η έδρα μας “φρούριο”» εκμυστηρεύεται ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, αλλά εκεί που είναι πραγματικά χειμαρρώδεις είναι όταν μεταφέρει την πικρία που νιώθει για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Μαύρη Θύελλα και την ανάγκη να γίνει κάνει ώστε να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Η Καλαμάτα είναι μεγάλη και κανείς δεν πρέπει να χαίρεται που μένει στην Β’ Εθνική. Με στεναχωρεί το γεγονός ότι η Μαύρη Θύελλα παλεύει κάθε χρόνο να σωθεί, όταν άλλες ομάδες, χωρίς τη δική της δυναμική, βρίσκονται ή έχουν βλέψεις στη Σούπερ Λίγκα. Για πόσο ακόμη θα είναι τυχερή ή δεν ξέρω τι άλλο και θα σώνεται στο τέλος. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλες τις ομάδες, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Εύχομαι να γίνει γρήγορα κάτι γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, με απλήρωτους παίκτες, δεν ξέρω κι εγώ με πόσα χρέη και την ομάδα να χαροπαλεύει, με κίνδυνο να πέσει στη Γ’ Εθνική.

Λέμε όλοι να φύγει ο Γρηγορόπουλος ή παλιότερα να φύγει ο Παπαδόπουλος για να πάμε καλύτερα. Τι είδαμε όμως τελικά με τη μεγάλη εταιρεία που αποδείχθηκε φούσκα; Το θέμα δεν είναι να φύγει ο Γρηγορόπουλος, αλλά αυτός που θα έρθει να είναι πολύ καλύτερος. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και ο ίδιος να σκεφτεί τι είναι καλύτερο για την ομάδα. Αν αγαπάμε όλοι αυτή την ομάδα πρέπει κάτι να κάνουμε και αυτό αφορά και το Νομάρχη και το Δήμαρχο και τους Βουλευτές.

Εμένα, όπως και κάθε φίλαθλο, με ενδιαφέρει να ανέβει η Καλαμάτα στην Α’ Εθνική και όχι αν θα είναι πρόεδρος ο Γρηγορόπουλος, ο Παπαδόπουλος, ο Γιατράκος ή ο Μαλαφέκας. Ας είναι με το Γρηγορόπουλο, αλλά αν δεν μπορεί να βρεθεί μια άλλη λύση. Όπως είναι η πολυμετοχικότητα, που εφαρμόζεται σε μεγάλους συλλόγους όπως η Μπαρτσελόνα, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός που θ’ ακολουθήσει.

Η Καλαμάτα σίγουρα μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε και ακραία τοπικιστές. Μπορούν να βρεθούν και 2-3 ακόμη άλλοι επενδυτές εκτός νομού, αρκεί να υπάρχει μεράκι, σωστός προγραμματισμός, υποδομές και οι κατάλληλοι άνθρωποι κι όχι ένας που θα ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του δόξα.

Δεν ξεχνώ πόσο πολύ βοηθήθηκα από την Καλαμάτα, κι εγώ και πολλοί άλλοι παίκτες, αλλά και η πόλη θ’ αναπνεύσει αν πάει καλά η ομάδα.

Προσωπικά θα συμμετείχα σε κάτι τέτοιο. Το θέλω ακόμη και σε άλλο πόστο όταν έρθει η στιγμή να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Για να παίξω θα ερχόμουν Καλαμάτα έστω και χωρίς πολλά χρήματα, που όμως θα ήταν σίγουρα, αλλά και με την προϋπόθεση να υπάρχουν γήπεδα και υποδομές, ποιότητα -που δυστυχώς έχει χαθεί από την ομάδα τα τελευταία χρόνια- και φυσικά ο μεγάλος στόχος για επιστροφή στην Α’ Εθνική. Με στεναχωρεί πολύ που δεν βγαίνουν νέα παιδιά από την ομάδα. Δε λέω μόνο με ντόπιους παίκτες, χρειάζονται και οι ξένοι, με τους οποίους θα δεθεί και θ’ αγαπήσει ο κόσμος, όπως ήταν παλιά.

Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που έζησα αυτές τις μεγάλες στιγμές και όλοι όσοι ξέρουν την ιστορία αυτής της ομάδας ξέρουν ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουν με την παραμονή. Φυσικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες πάλι καλά που η ομάδα καταφέρνει να μένει στην κατηγορία και γι’ αυτό αξίζουν πολλά μπράβο στους παίκτες που αγωνίζονται με αυτό τον τρόπο αν και απλήρωτοι για πολύ καιρό, στους προπονητές και το Βασίλη Μαλαφέκα.

Τώρα χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους, κάτι πρέπει ν’ αλλάξει. Πιστεύω ότι αυτοί που ασχολούνται με την ομάδα κάτι θα κάνουν».

Χριστίνα Ελευθεράκη
Εφημερίδα Θάρρος


Ψευδάργυρος στη Γιάλοβα. Αυξημένες ποσότητες εντόπισε το ΕΛΚΕΘΕ

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, αυτός των τοξικών ουσιών, απειλεί σοβαρά τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας.

Οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν από το ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαίωσαν τα αρχικά αποτελέσματα των αναλύσεων του Τμήματος Αλιείας για ύπαρξη αρκετά αυξημένων συγκεντρώσεων ψευδάργυρου στο νερό.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου, μάλιστα, έχει ήδη προχωρήσει σε αναστολή των διαδικασιών διενέργειας διαγωνισμού εκ νέου μίσθωσης της λιμνοθάλασσας σε αλιευτικό συνεταιρισμό, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις.
Η Νομαρχία ετοιμάζεται να αναθέσει στο ΕΛΚΕΘΕ ειδική μελέτη, με την οποία θα .......

γίνουν αναλύσεις νερών σε περισσότερα σημεία της λιμνοθάλασσας, ενώ θα ληφθούν και δείγματα από 3 είδη ψαριών, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα στους ιστούς τους.

Το ζήτημα κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, μιας και πρόκειται για το σημαντικότερο υδροβιότοπο της περιφέρειας Πελοποννήσου, διεθνούς ενδιαφέροντος και ενταγμένο στο δίκτυο Natura. Μάλιστα, από το Τμήμα Αλιείας έχει τονιστεί ότι η οποιαδήποτε διαταραχή των οικολογικών συνθηκών της περιοχής, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες σε πολλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται, ότι η λιμνοθάλασσα είναι σημαντικό πεδίο αλιείας, απ’ όπου διοχετεύονται στην αγορά 10-20 τόνοι ψαριών ετησίως. Κατά συνέπεια, η διερεύνηση της καταλληλότητάς τους για τη δημόσια υγεία, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Ιδιαίτερη έρευνα απαιτείται και για τον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης, η οποία εκτιμάται ότι πιο πιθανό είναι να προέρχεται από εξωτερικό παράγοντα (π.χ. βιομηχανικά λύματα).

Βαρέα μέταλλα
Το ανεξάρτητο Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας υλοποιεί τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα για τα εσωτερικά ύδατα του νομού. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται δείγματα νερού από ποτάμια του νομού και από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και στη συνέχεια γίνονται μετρήσεις σε διάφορες φυσικές - χημικές παραμέτρους, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη διαβίωση των ψαριών.
Στα πλαίσια λοιπόν των δειγματοληψιών αυτών, στις αρχές καλοκαιριού του 2008, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδάργυρου στα δείγματα νερού που πάρθηκαν από τη λιμνοθάλασσα. Τα ίδια αποτελέσματα έδειξαν και οι επόμενες εξετάσεις που έγιναν στη λιμνοθάλασσα τους επόμενους μήνες του 2008. Ειδικότερα, βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ψευδάργυρου από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια.
Όπως είχε δημοσιεύσει το «Θάρρος» στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, τα αποτελέσματα αυτά ανησύχησαν το Τμήμα Αλιείας, το οποίο ζήτησε τη συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, αφού διαθέτει πιο εξειδικευμένα όργανα και ακριβέστερες μεθόδους μέτρησης.
Το ΕΛΚΕΘΕ όντως προχώρησε σε δειγματοληψία και οι αναλύσεις του δυστυχώς έδειξαν συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στο νερό της λιμνοθάλασσας πολύ υψηλότερες από αυτές που είχε μετρήσει το Τμήμα Αλιείας.

Επικίνδυνα
Μετά από αυτό ζητήθηκε εκ νέου η συνδρομή του ΕΛΚΕΘΕ, ώστε να παρθούν δείγματα ψαριών από τη λιμνοθάλασσα για να γίνει εξέταση της περιεκτικότητας των ιστών των ψαριών σε ψευδάργυρο ή σε κάποιο άλλο από τα βαρέα μέταλλα που ενδεχομένως υπάρχουν στη λιμνοθάλασσα.
Το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταθέσει και την πρότασή του στη Νομαρχία, για να γίνουν αναλύσεις σε 3 είδη ψαριών (τσιπούρα, λαυράκι και κέφαλο). Ωστόσο, μετά τη λήψη των δειγμάτων, το ΕΛΚΕΘΕ χρειάζεται 5 μήνες για να έχει τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων.
Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα και στους ιστούς των ψαριών, τότε η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ η απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα έμβια, όπως ιδιαίτερα τονίζει το ΕΛΚΕΘΕ στην πρότασή του, είναι μια μακρόχρονη και αμφίβολη διαδικασία.
Ήδη, η σκοπιμότητα σύνταξης της μελέτης από το ΕΛΚΕΘΕ έχει εγκριθεί από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή παραγωγής και εντός των ημερών θα υπογραφεί και η σχετική σύμβαση.
Επίσης, εντός των επόμενων ημερών, δεν αποκλείεται να υπάρξει και απόφαση Νομάρχη για απαγόρευση αλίευσης από τη λιμνοθάλασσα μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΕΛΚΕΘΕ.

Πηγή: Θάρρος

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στο Βορρέειο Πνευματικό κέντρο.

Μια πολύ σημαντική διημερίδα θα διεξαχθεί στο Βορρέειο Πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαΐου 2009 και αφορά την ενημέρωση κατά των ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο 23 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 21:00 θα υπάρξει έκθεση με φωτογραφικό υλικό, εντυπα ενημερωσης και προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης των ναρκωμανών στην κοινωνία.

Την Κυριακή 24 Μαΐου θα γίνει ενημερωτική παρουσίαση των εξαρτησιογόνων ουσιών και των στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα.
Ομιλήτρια θα είναι η Ψυχολόγος του Δήμου Φιλιατρών Κα Μουρούκη Ζωή.

Επίσης την ίδια μέρα θα γίνει ενημερωτική παρουσίαση των προγραμμάτων επανένταξης του .....

ΟΚΑΝΑ.
Ομιλήτρια θα είναι η Κα Κερασιώτη Ελένη Ψυχολόγος του ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ.

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΧΑΔΑ Μεσσηνίας: Επικίνδυνοι για πυρκαγιές οι περισσότεροι

Επικίνδυνοι για την εκδήλωση πυρκαγιών, είναι οι περισσότεροι χώροι εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων της Μεσσηνίας, που βρίσκονται σε χαράδρες και ρέματα, εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής που έλεγξε τους χώρους αυτούς.
Η επιτροπή έλεγξε τους χώρους στους δήμους Αετού, Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους (4), Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Ιθώμης, Καλαμάτας, Κορώνης (2), Κυπαρισσίας, Μεθώνης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου, Πύλου, Φιλιατρών και της Κοινότητας Τρικόρφου.

Παρατηρήσεις και ελλείψεις

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η επιτροπή, η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων .........

προβαίνει σε απόρριψη χωρίς διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνο ο Δήμος Πύλου καίει τα απορρίμματα, ενώ, οι Δήμοι Ανδρούσας, Μεσσήνης, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αριστομένους, Πεταλιδίου, Νέστορος, Αετού, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Φιλιατρών, Καλαμάτας και Ιθώμης τα επικαλύπτουν με χώμα.
Πλήρως περιφραγμένο χώρο με συρματόπλεγμα, έχουν οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Μεσσήνης, Πύλου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας. Ελλιπή οι Δήμοι Αετού, Αίπειας, Ανδρούσας, Αριστομένη, Ιθώμης, Μελιγαλά, Κορώνης (Βασιλίτσι) και Δωρίου. Τέλος, χωρίς περίφραξη είναι οι Δήμοι Ανδανίας, Αυλώνος, Νέστορος, Πεταλιδίου και Φιλιατρών.

Αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χώρου περίφραξης διαθέτουν οι Δήμοι Γαργαλιάνων, Δωρίου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Καλαμάτας, χωρίς όμως οι περισσότερες από αυτές να έχουν τα προβλεπόμενα μέτρα πλάτους (50 μέτρα), ενώ απαιτείται καθαρισμός. Χωρίς αντιπυρική ζώνη είναι οι χώροι στους Δήμους Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Μελιγαλά, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αετού, Αυλώνος, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου και Πύλου.
Φυλάσσονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο οι χώροι σε Γαργαλιάνους και Καλαμάτα, ενώ ουδείς από τους Δήμους διαθέτει λάκκο βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων.

Προειδοποιητικές σημάνσεις κινδύνου πυρκαγιάς διαθέτουν μόνο οι χώροι σε Καλαμάτα, Μελιγαλά, Ανδανία, Μεσσήνη, Κυπαρισσία και Ανδρούσα, ενώ, κατευθυντήριες πινακίδες έχουν αυτοί σε Γαργαλιάνους, Αίπεια, Αριστομένη, Πεταλίδι και Ανδρούσα.
Δεξαμενή νερού διαθέτουν οι Δήμοι Αίπειας, Δωρίου, Καλαμάτας, Ανδρούσας, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αριστομένους, Ιθώμης, Κυπαρισσίας, Πεταλιδίου, Πύλου, Αετού, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Παροχή νερού από πυροσβεστικό κρουνό διαθέτουν μόνο οι Δήμοι Ανδρούσας, Αριστομένους, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και Νέστορος.
Πρόβλεψη για άμεση επέμβαση υδροφόρου οχήματος του Δήμου έχουν οι Δήμοι Μεσσήνης, Φιλιατρών, Νέστορος, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας.

Τέλος, πρόβλεψη για άμεση επέμβαση σκαπτικών μηχανημάτων έχουν οι Δήμοι Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Νέστορος, Πεταλιδίου, Φιλιατρών, Κορώνης (Βασιλίτσι), Αριστομένους, Μεσσήνης, Πύλου και Δωρίου.

Προφυλάξεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου, με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5 για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του Δήμου ή της Κοινότητας.

Πηγή: Θάρρος

Ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση οφειλών εργοδοτών προς ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Οικονομική «ανάσα» επιφυλάσσει προς τους εργοδότες η νέα τροπολογία του νομοσχεδίου που αφορά στην αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και συγκεκριμένα δίνεται ένα δυνατό κίνητρο για αποπληρωμή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τους άλλους Φορείς Επικουρικής Ασφάλισης. Με τις διατάξεις του άρθρου 40 Ν.3762/09 (ΦΕΚ 75 τ. Α’ - 15-05-09) παρέχεται από χθες η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους με ευνοϊκούς όρους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Επιπλέον κίνητρα για εφάπαξ και τμηματική εξόφληση οφειλών

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ........

εξέδωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, οι εργοδότες έχουν πλέον τη δυνατότητα της εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων απαιτητών εισφορών με έκπτωση 80% επί των κεφαλαιοποιημένων πρόσθετων τελών κατά τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος Νόμου (5/2009) και των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων.

Επιπλέον, η υπαγωγή στη ρύθμιση προβλέπει επιπλέον διευκόλυνση και της τμηματικής καταβολής των απαιτούμενων εισφορών μέχρι 96 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση 50% επί των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών κατά τον μήνα δημοσίευσης του παρόντος νόμου (5/2009) και των λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, με καταβολή ποσού προκαταβολής το οποίο καθορίζεται σε 3% επί της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής. Το ποσό των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν για μία μόνο ρύθμιση και σε περίπτωση απώλειας αυτής αναβιώνουν τα πρόσθετα τέλη και οι λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Προκειμένου, βέβαια, οι εργοδότες να τύχουν της προαναφερόμενης ευνοϊκής ρύθμισης, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση για ρύθμιση στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ της έδρας της επιχείρησης μέχρι την 30/6/2009, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της συνολικής οφειλής τους, η οποία θα ρυθμιστεί ή θα εξοφληθεί στο αρμόδιο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ή την Ταμειακή Υπηρεσία του Υποκαταστήματος ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πάρτε και τα πρωτοσελιδα. ΜΕ 69 καθάρισε τον Γάβρο.

Πανηγύρια για μια ακόμα φορά σε βάρος του Αιώνιου πελάτη μας. Πάμε στο ΟΑΚΑ για το 2 - 0 και μετά στο ΣΕΦ για να σηκώσουμε την ΚΟΥΠΑ στο άδειο γήπεδο του γάβρου.

(Κλίκ για πλήρες μέγεθος)

Derby.jpg (159 KB) . Prasini.jpg (189 KB) . Eksedra.jpg (273 KB) . goal.jpg (244 KB) . Sportday.jpg (251 KB)

Ακολουθούν οι Αξιολύπητες - αξιοθρήνητες εφημερίδες των Ολυμπιακών. Μια ζωή αδικημένοι........

skotadi.jpg (271 KB) . GAY.jpg (198 KB)

Εκανε το 1 - 0 μέσα στο ΣΕΦ και πάει για το 2 - 0 στο ΟΑΚΑ.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67 - 69. Έκανε μέσα στο ΣΕΦ το 0 - 1

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ολυμπιακό με 69-67 μέσα στη ζούγκλα του ΣΕΦ που είχε τα πάντα. Κροτίδες, ξύλο, βρισιές παντού και σε όλους ανεξαιρέτως χρώματος και επαγγέλματος. Η ουσία (αν υπάρχει) είναι ότι οι πράσινοι έκαναν το 1-0 και περιμένουν στο ΟΑΚΑ τους ερυθρόλευκους για να κάνουν άλλο ένα βήμα προς τον τίτλο.

Το πλεονέκτημα έδρας που είχε ο Ολυμπιακός χάθηκε, εξανεμίστηκε, τελείωσε. Ο Παναθηναϊκός πήγε στο ΣΕΦ, τον κέρδισε, πήρε πίσω το αβαντάζ και τώρα έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση του τίτλου. Όμως, και να μην κέρδιζε ο Παναθηναϊκός στο παιχνίδι, η έδρα του Ολυμπιακού δεν θα είχε και μεγάλη σημασία στα επόμενα ματς, γιατί αυτά που έγιναν στο Φάληρο δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα από κανέναν παρατηρητή.

Επίθεση με κροτίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ντου από οπαδούς στη φισούνα και .........

ξύλο, κόσμος να περιφέρεται έξω από τις τέσσερις γραμμές, γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους και να φεύγουν όπως όπως ενάμισι λεπτό πριν το τέλος του ματς, ο Νίκος Ζαβλανός στα αποδυτήρια να περιμένει να ηρεμήσει η ζούγκλα και οι παίκτες του Ολυμπιακού να μοιάζουν... εχθροί στα μάτια των οπαδών τους.

Στην τελευταία φάση του αγώνα και μετά από συνεχόμενα φάουλ του Ολυμπιακού για να σταματήσει το χρόνο και του Παναθηναϊκού για να αποτρέψει τρίποντο αφού η διαφορά ήταν συνήθως στους τρεις πόντους, ο Θοδωρής Παπαλουκάς έχασε λέι απ με το οποίο θα έστελνε το ματς στην παράταση. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων διαμαρτυρήθηκε έντονα για φάουλ, την ώρα που η ομάδα του Παναθηναϊκού έφευγε τρέχοντας για τα αποδυτήρια.

Μετά το τέλος του ματς, οι οπαδοί του Ολυμπιακού πετούσαν αντικείμενα στους παίκτες της ομάδας τους, ένας οπαδός έβριζε τον Μπουρούση, ενώ λίγο αργότερα τα ματ έπαιξαν ξύλο με τους οπαδούς, οι οποίοι έβριζαν δημοσιογράφους, έβριζαν ότι τους ερχόταν στο κεφάλι. Και το κακό είναι ότι πρέπει να γράψουμε και το ματς, τι έγινε στα 38 λεπτά της αναμέτρησης. Δυστυχώς πρέπει να το γράψουμε. Και λέμε δυστυχώς γιατί δεν έχει νόημα.

Ο αγώνας

Η συμμετοχή του Μίλος Τεόντοσιτς στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού δεν ήταν έκπληξη, έστω και αν φάνηκε σε κάποιους. Το θέμα ήταν, ότι ο Σέρβος πλέι μέικερ δεν μπήκε... ζεστός στο γήπεδο, έκανε ένα βιαστικό τρίποντο, έδωσε λάθος ρυθμό στους ερυθρόλευκους και τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να κλέψει μπάλες, να φύγει στον αιφνιδιασμό (τη μία φορά με τον Νίκολα Πέκοβιτς) και να ξεκινήσει με ένα 6-0 μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ. Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις και έψαχνε τρόπο για να σπάσει το ρόδι και την πιεστική άμυνα του Παναθηναϊκού.

Ο Νίκολα Βούισιτς έκανε το 2-6, ο Θοδωρής Παπαλουκάς μπήκε εσπευσμένα στο παρκέ και το τρίποντο στην εκπνοή της επιθέσης από τον Γιάννη Μπουρούσης ήταν τα στοιχεία που άλλαξαν τα δεδομένα και έδωσαν... άλλο αέρα στους παίκτες, αλλά και τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτός τρεις άστοχες επιθέσεις, κόλλησε, και όταν ο Τζος Τσίλντρες "άδειασε" τον Στράτο Περπέρογλου με εκπληκτική κίνηση και στην επόμενη φάση κάρφωσε οι ερυθρόλευκοι πήραν κεφάλι στο σκορ (9-6).

Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες πήγαν χέρι-χέρι μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, με τον Μάικ Μπατίστ να έρχεται από τον πάγκο και να δίνει μεγάλες επιθετικές βοήθειες, τον Μπουρούση να είναι εξαιρετικός κοντά και μακριά από το καλάθι, αλλά και στον τομέα της άμυνας και των ριμπάουντ και το σκορ του δεκαλέπτου να είναι τελικά 16-16. Μικρό, αφού οι επαφές και οι σκληρές άμυνες δεν άφησαν μεγαλύτερα περιθώρια...

Ο Ζέλιμιρ Ομπράνοβιτς έβαλε στη δεύτερη περίοδο τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για να δώσει λίγη δημιουργικότητα στην ομάδα του (από τη στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν ήταν σε καλή κατάσταση), αλλά σε εκείνο το σημείο όπου ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να επιβάλει το ρυθμό του, έκανε το ξέσπασμά του ο Ολυμπιακός. Τέσσερις πόντοι του Τσίλντρες, άλλοι τόσοι από Πρίντεζη και Βούισιτς, αλλά και ένα τρίποντο του Θοδωρή Παπαλουκά έδωσαν στους ερυθρόλευκους ένα προβάδισμα 9 πόντων (29-20) και έβαλαν φωτιά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο "Ζοτς" κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ, έδωσε -σωστές όπως αποδείχθηκαν- οδηγίες, ο Ολυμπιακός χαλάρωσε, ο Παπαλουκάς έκανε απανωτά λάθη και ο Πέκοβιτς παίζοντας κοντά στο καλάθι ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό και βοήθησε στο να πέσει η διαφορά στους δύο πόντους (29-27). Όμως, οι ερυθρόλευκοι αντέδρασαν και πάλι με τον Μπουρούση (είχε 14 πόντους στο ημίχρονο και 6 ριμπάουντ) και τον Βούσιτς, ακολούθησαν εκατέρωθεν τάιμ άουτ από τους δύο προπονητές και ο Παναθηναϊκός απάντησε και πάλι, παρά την είσοδο του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου. Εν τέλει, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 38-34 (με τον Τσίλντρες να φτάνει τους 11 πόντους, την ώρα που ο Παναθηναϊκός μέχρι το 19 είχε μόλις τέσσερις παίκτες στη λίστα με τους σκόρερ) και τα πάντα να μένουν ανοιχτά για τη συνέχεια.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε μεταμορφωμένος στην άμυνα και με εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στα πικ εν ρολ του Ολυμπιακού, κατάφερε να εγκλωβίσει τους ερυθρόλευκους και να επιβάλει το δικό του ρυθμό. Ο Φώτσης με τρίποντο έβαλε μπροστά την ομάδα του (40-41) και στη συνέχεια τα γκολ-φάουλ που κέρδιζαν οι πράσινοι ήταν πόντοι που δημιούργησαν με το χρόνο μια διαφορά οκτώ πόντων (45-53). Για αρκετή ώρα ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς καθαρό πλέι μέικερ, με τους Χαλπερίν και Γκριρ (ο Τεόντοσιτς μετά το αρχικό σχήμα δεν ξαναμπήκε), έκανε λάθη και κόλλησε για τα καλά. Ο Γκριρ, μάλιστα, ήταν εκτός ρυθμού και άστοχος, αλλά ο Τσίλντρες με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έκανε το σκορ 49-53 με το οποίο έληξε και η τρίτη περίοδος.

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός ήταν και πάλι εγκλωβισμένος στην άμυνα του Παναθηναϊκού και για τρία λεπτά δεν πέτυχε καλάθι, την ώρα που οι πράσινοι έκαναν το σκορ 49-55. Τελικά, ο Τσίλντρες ευστόχησε σε τρίποντο και μείωσε σε 52-55, ενώ ενώ στη συνέχεια και μετά από λάθος επιθέσεις του Νίκολας, ο Μπουρούσης έκανε το σκορ 54-55. Ο Πέκοβιτς ευστόχησε σε μια βολή, για να ακολουθήσει γκολ φάουλ του Τσίλντρες, αλλά όχι εύστοχη βολή. Όμως, ο Μπουρούσης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Βούισιτς έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά με 58-56.

Στην επόμενη άμυνα του Ολυμπιακού, σφυρίχτηκε 5ο φάουλ στον Μπουρούση που σήκωσε διαμαρτυρίες, ο Διαμαντίδης έκανε το σκορ 58-58 και μετά ο Πέκοβιτς 58-60. Μια φάση με τον Τσίλντρες στη base line, όπου οι ερυθρόλευκοι ζήτησαν φάουλ, ξεσήκωσε νέες διαμαρτυρίες και άναψε το φυτίλι στις κερκίδες. Τα υπόλοιπα... διαβάστε τα απλά...

Στο τάιμ άουτ που μεσολάβησε έπεσαν κροτίδες στον πάγκο του Παναθηναϊκού, μπουκάλια, αντικείμενα, οι πράσινοι έφυγαν προς το κέντρο, οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν να ηρεμήσουν τον κόσμο, αλλά δεν μπορούσαν. Τελικά, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το τάιμ άουτ στο κέντρο, , αλλά την ώρα που συνέβαινε αυτό, οπαδοί από τις πρόσθετες κερκίδες έκαναν ντου στη φισούνα και το ξύλο άρχισε να πέφτει για τα καλά. Ο Νίκος Ζαβλανός είχε ήδη φύγει για τα αποδυτήρια και πλέον το παιχνίδι είχε χάσει κάθε αγωνιστικό ενδιαφέρον.

Δέκα λεπτά μετά, ξεκίνησε και πάλι. Θυμίζουμε ότι το σκορ ήταν 58-60. Ο Τσίλντρες αστόχησε σε τρίποντο, ο Γκριρ πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά πάτησε τη γραμμή και η μπάλα πέρασε στον Παναθηναϊκό. Ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε σουτ, αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Τσίλντρες έκανε φάουλ στον Διαμαντίδη 41'' πριν το τέλος. Ο Έλληνας πλέι μέικερ ευστόχησε στις βολές και το σκορ έγινε 58-62. Μετά το τάιμ άουτ, ο Πρίντεζης μείωσε 25'' πριν το τέλος, για να ακολουθήσει φάουλ πάνω στον Σάρας και δύο εύστοχες βολές (60-64, 22 πριν το τέλος).

Με το χρονόμετρο να δείχνει 19.8 και μετά από τάιμ άουτ του Γιαννάκη, ο Παπαλουκάς επανέφερε την μπάλα από το κέντρο και έκανε άλει χουπ πάσα στον Τσίλντρες που έβαλε το καλάθι και κέρδισε φάουλ. Ο Αμερικανός ήταν εύστοχος στη βολή (63-64), αλλά ο Σάρας ήταν κι αυτός εύστοχος από τη γραμμή και έκανε το σκορ 63-66, 14'' πριν το τέλος. Μετά, στις βολές πήγε ο Παπαλουκάς και ευστόχησε (65-66), στη συνέχεια ο Γιασικεβίτσιους και ευστόχησε (65-68), ύστερα ο Χαλπερίν και έκανε το ίδιο και τελικά ο Μάικ Μπατίστ ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη αγωνία στο ματς.

Ο Αμερικανός έχασε την πρώτη βολή 7'' πριν το τέλος και έβαλε τη δεύτερη (67-69) και στη συνέχεια ο Παπαλουκάς πήρε την μπάλα, έτρεξε σε όλο το γήπεδο, αλλά απέτυχε να βάλει το λέι απ, διαμαρτυρόμενος έντονα για φάουλ στον Σχινά, ένα φάουλ που σύμφωνα με το ριπλέι ήταν. Αλλά και πάλι, αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Όλα όσα προηγήθηκαν απέδειξαν ότι ζούγκλες έχει παντού και πως ο Παναθηναϊκός έχει τον τρόπο να βγαίνει ζωντανός από αυτές...

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 38-34, 49-53, 67-69

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 5 (1), Πελεκάνος, Τσίλντρες 23 (2), Βούισιτς 8, Τεόντοσιτς, Μπουρούσης 18 (2), Χαλπερίν 5, Γκριρ 2, Πρίντεζης 6, Ερστεγκ, Σχορτσιανίτης.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 4, Κέτσμαν, Σπανούλης 9, Περπέρογλου, Μπατίστ 10, Φώτσης 9 (2), Νίκολας 15 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 6, Πέκοβιτς 16.

Πηγή: Sport24

(Μισό) Πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ! Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 67 - 69. Έκανε το 0 - 1

Ο Παναθηναϊκός νίκησε μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Ολυμπιακό με 69-67, έκανε το «break» (1-0) και πλέον γίνεται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος. Κορυφαίοι για τους «πράσινους» οι Νίκολα Πέκοβιτς και Μάικ Μπατίστ. Το δεύτερο παιχνίδι, είναι προγραμματισμένο να γίνει τη Δευτέρα (25/5-21:30) στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από θλιβερά επεισόδια και 15λεπτη διακοπή.

Το ματς ..............

Το ξεκίνημα ήταν νευρικό και για τις δύο ομάδες. Λίγο περισσότερο για τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του οποίου δεν είχαν βρεθεί ποτέ στη θέση του «must win». Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε αυτό και προηγήθηκε 6-0. Η είσοδος του Θοδωρή Παπαλουκά «νοικοκύρεψε» το παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να κάνουν ένα σερί 9-0 και να πάρουν προβάδισμα με 9-6. Ό, τι καλό δημιουργούσε στην επίθεση ο Γιάννης Μπουρούσης, το «απαντούσε» αμέσως ο Νίκολα Πέκοβιτς με αποτέλεσμα το πρώτο δεκάλεπτο να τελειώσει στην απόλυτη ισορροπία (16-16).

Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, κατάφεραν να απαλλαχθούν από το άγχος με τη βοήθεια του κόσμου και με επιμέρους σκορ 13-4, κατάφεραν να φτάσουν για πρώτη φορά σε απόσταση ασφαλείας (29-20). Δύο συνεχόμενα τάιμ άουτ που κάλεσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως, άλλαξε την κατάσταση και οι Πρωταθλητές Ευρώπης με σερί 7-0, μείωσαν σε 29-27. Τζος Τσίλντρες και Γιάννης Μπουρούσης έκαναν όλο το επιθετικό παιχνίδι των Πειραιωτών ενώ από τους «πράσινους», οι πόντοι ήταν μοιρασμένοι με τον Πέκοβιτς να ηγείται. Ο Ολυμπιακός πήρε και πάλι μια διαφορά έξι πόντων (33-27), αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε και πάλι ένα σερί 6-0 και ισοφάρισε (33-33), με το ημίχρονο να τελειώνει 38-34 υπέρ των γηπεδούχων.

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος και Πρωταθλητές Ευρώπης, μπήκαν πιο μυαλωμένα στο δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα να πάρουν προβάδισμα τριών πόντων, κάνοντας ένα επιμέρους 11-4 (45-42), πέντε λεπτά πριν το τέλος τρίτου δεκαλέπτου. Οι «πράσινοι» πήγαιναν πιο ορθολογικά στις επιθέσεις τους, σημαδεύοντας συνέχεια τον Νίκολα Πέκοβιτς, με αποτέλεσμα να προηγούνται συνέχεια στο τρίτο δεκάλεπτο. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός είχε σε κακή ημέρα τον Λιν Γκριρ ενώ άστοχος ήταν και ο Γιοτάμ Χαλπερίν και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν κυρίως με διεισδύσεις να «ανοίξουν» την πολύ καλή άμυνα των φιλοξενούμενων. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με καλάθι και φάουλ του Αντώνη Φώτση, κατάφεραν να προηγηθούν με πέντε πόντους (50-45). Λίγο αργότερα, οι «πράσινοι» έφτασαν στο +8 (53-45), διαφορά η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή για την ομάδα του «Ζοτς». Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έκαναν ένα σερί 4-0 και το δεκάλεπτο τελείωσε με 53-49 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Τα πρώτα τέσσερα λεπτά της τέταρτης περιόδου δεν διεκδικούσαν δάφνες ποιότητας. Το επιμέρους σκορ ήταν 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό να είναι «πνιγμένος» από το άγχος και να μην μπορεί σε τρεις περιπτώσεις να προλάβει να κάνει σουτ (λήξη 24’’). Τελικά, οι πρώτοι πόντοι του Ολυμπιακού στο τελευταίο δεκάλεπτο ήρθαν αναπάντεχα (τρίποντο Τσίλντρες) και λίγο αργότερα με καλάθι του Γιάννη Μπουρούση, οι γηπεδούχοι έφτασαν στο -1 (54-55). Ο Τζος Τσίλντρες ήταν «όλα τα λεφτά» για τον Ολυμπιακό, με δίποντο του Αμερικανού, οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν (56-56), έπειτα από αρκετή ώρα και με ωραίο λέι απ του Νίκολα Βούισιτς πέρασαν μπροστά 58-56, πρώτη φορά μετά το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως, δεν επηρεάστηκαν από το «φλεγόμενο» εκείνη τη στιγμή ΣΕΦ και με σερί 4-0, πέρασαν και πάλι μπροστά 60-58.Και εκείνη τη στιγμή, χωρίς λόγο και αιτία, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μετατράπηκε σε αρένα ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΘΡΑΣ….

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πέταγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπή για περίπου 15 λεπτά. Τελικά οι διαιτητές ξεκίνησαν και πάλι το παιχνίδι με τον Τσίλντρες να αστοχεί σε σουτ τριών πόντων και τον Δημήτρη Διαμαντίδη με 2/2 βολές να κάνει το 62-58 για τον Παναθηναίκό. Ο Γιώργος Πρίντεζης μείωσε σε 62-60 και ο Ολυμπιακός έκανε αμέσως φάουλ στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, 22’’ δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού. Ο Λιθουανός ήταν εύστοχος και στις δύο και οι «πράσινοι» πήρα και πάλι προβάδισμα τεσσάρων πόντων (62-58). Στην επόμενη επίθεση, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν ένα ανέλπιστο δώρο(γκολ-φάουλ Τσίλντρες) από ανούσιο φάουλ του Στράτου Περπέρογλου, κάνοντας έξαλλο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο 25χρονος φόργουορντ ήταν εύστοχος και στη βολή και έτσι ο Ολυμπιακός μείωσε στον έναν πόντο (63-64). Στη συνέχεια ο Δημήτρης Διαμαντίδης ευστόχησε και στις δύο βολές που του «έδωσε» ο Ολυμπιακός για το 66-63. Το παιχνίδι είχε μπει στη διαδικασία των βολών με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, να κάνει και αυτός το απόλυτο από τη γραμμή των βολών για το 66-65. Στη «γραμμή της φιλανθρωπίας» βρέθηκε και πάλι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για το 68-65. Ο Χαλπερίν «απάντησε» με βολές (68-67), ο Μπατίστ είχε 1/2 στη συνέχεια για το 69-67, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να μην καταφέρνει να στείλει το ματς στην παράταση.

Πηγή: Sport FM

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009

Με απλή έγκριση της Πολεοδομίας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια

Διευκρινίσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια έδωσε την Πέμπτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, έπειτα από την ανακοίνωση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Ανάπτυξης μία ημέρα νωρίτερα.

«Για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κτίρια δεν θα χρειάζεται άδεια της Πολεοδομίας, ούτε έγκριση από την Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, αλλά μόνο έγκριση έναρξης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

«Η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι δυνατόν να εκδοθεί αυθημερόν».

«Η ρύθμιση αυτή ισχύει για όλα τα κτίρια σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές [...] Δεν απαιτεί φορολογικές κρατήσεις, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος αδειοδότησης»

Οι προϋποθέσεις για τους όρους εγκατάστασης αφορούν στις ανάγκες αισθητικής, στο ......

ποσοστό κάλυψης και σε θέματα μόνωσης.

Τους όρους αυτούς θα προσδιορίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως προβλέπει το άρθρο 5 της κοινής υπουργικής απόφασης.

Με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνω σε απολήξεις κλιμακοστασίων, σε παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια, εκτός και εάν επιτρέπονται από τους ειδικούς όρους δόμησης, που διέπουν τους οικισμούς και τα κτίρια αυτά.

Πηγή: in.gr

Πρωτιά για τον ΣΥ.ΜΕ.Φ. σε διαγωνισμό video για το περιβάλλον

Την πρωτιά για το καλύτερο video που αφορά το περιβάλλον απέσπασε ο Σύλλογος Μεσσήνιων Φοιτητών σε διαγωνισμό του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας στο Ευγενίδιο Ίδρυμα αναδεικνύοντας την οικολογική του δράση
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος διακρίθηκε στην κατηγορία των νεανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με το video του που είχε τίτλο «Σώσε το περιβάλλον σώσε τη ζωή» θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι η .........

καταστροφή του πλανήτη απειλεί σοβαρά την ανθρώπινη ύπαρξη.

ΣΧΟΛΙΟ Φιλιατρά News
Μπράβο παιδιά. Εύχομαι και άλλες πολλές διακρίσεις.


Παράρτημα ετοιμάζει ο Σύλλογος Μεσσήνιων Φοιτητών (ΣΥ.ΜΕ.Φ.) στην Πάτρα.

Στην άμεση λειτουργία παραρτήματος του Συλλόγου Μεσσήνιων Φοιτητών (ΣΥ.ΜΕ.Φ) στην Πάτρα προχωρά η νέα διοίκηση του συλλόγου μετά και τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσικόπουλο όσο και με τον Δήμαρχο Πάτρας κ. Φούρα.

Οι επαφές που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΜΕ.Φ Βασίλης Χαλουλάκος και ο Γραμματέας Ηλίας Γιαννακέας έγιναν σε πολύ φιλικό κλίμα καθώς και οι δυο αυτοδικοιητικοί φορείς επέδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να σταθούν αρωγοί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αναζήτηση κατάλληλου χώρου για τη λειτουργία των γραφείων του παραρτήματος, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυσή του.

Οι κ. Κατσικόπουλος και Φούρας αφού ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του Συλλόγου εξέφρασαν τον εντυπωσιασμό τους για τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του, την εφημερίδα του, καθώς και για την κάρτα μειωμένου φοιτητικού εισιτηρίου που ισχύει για τις μετακινήσεις των μελών του με τα ΚΤΕΛ.

Μετά και την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη όλα θα είναι έτοιμα ώστε τη νέα ακαδημαϊκή .........

περίοδο να γίνει πραγματικότητα μια επιθυμία ετών των Μεσσήνιων Φοιτητών της Πάτρα οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του Συλλόγου.

Φωτογραφίες από τις συναντήσεις:

Free Image Hosting . Free Image Hosting


Στην Καλαμάτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας

Τον νομό Μεσσηνίας θα επισκεφθεί αύριο 22 Μαΐου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, προκειμένου να παρευρεθεί στο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, με θέμα:
«Η συμβολή των διοικητικών δικαστηρίων στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης».
Ο κ. Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο στο γραφείο του, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ωστόσο, στον πυρετό της επίσκεψης του υπουργού βρίσκεται και το δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας όπου ΕΝΤΑΤΙΚΑ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού του Δικαστικού Μεγάρου.
Τα συνεργεία καθαριότητας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να κάνουν ωραία εντύπωση στον Κύριο Υπουργό.
Έργα βιτρίνας για να μην αντιληφθεί ο κος Δένδιας την κατάσταση που ......

επικρατεί τις υπόλοιπες μέρες.....

Νωρίτερα θα ξεκινήσει ο αγώνας Εράνη Φιλιατρών - ΑΟ Κατασταρίου

Νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι 5 από τις 8 αναμετρήσεις της 34ης και τελευταίας αγωνιστικής στον 6ο όμιλο της Δ’ εθνικής.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των παιχνιδιών και οι διαιτητές που θα τους διευθύνουν έχουν ως εξής:

Κυριακή 24/5

Εράνη - ΑΟ Κατασταρίου (3.30 μ.μ.)
Σ. Σελίμος, Γ. Καραμπάτου, Ε. Γρουμπού (Σ.Δ.Π. Λακωνίας)


Δάφνη Ανδραβίδας - Ατρόμητος Λάππα (3.30 μ.μ.)
Αθ. Γιάχος, Κ. Κουτσογιάννος, Α. Ταρανάς (Σ.Δ.Π. Αθηνών)
Παρατηρητής Γιώργος Τσιμικλής (Σ.Δ.Π. Μεσσηνίας)

Πάμισος - Αχιλλεύς Καμαρών (5 μ.μ.)
Κ. Γιαννόπουλος, Ι. Προκόπος, Α. Χαραλαμπόπουλος (Σ.Δ.Π. Αρκαδίας) .........


Θύελλα Πατρών - Πανηλειακός (5 μ.μ.)
Β. Αστερής, Α. Κοκολέκης, Χ. Σακελλαρίου (Σ.Δ.Π. Κορίνθου)

Ζαβλάνι - Τέλος Αγρας (3.30 μ.μ.)
Δ. Στυλιαράς, Γ. Ροκοπάνος, Π. Κωστάρας (Σ.Δ.Π. Αιτωλοακαρνανίας)

Παπυργιακός - Διαγόρας Βραχνέικων (3.30 μ.μ.)
Α. Παππάς, Ε. Ζώρζος, Ν. Χαρίτος (Σ.Δ.Π. Αθηνών)

Παναιγιάλειος - Μεσσηνιακός (5 μ.μ.)
Ι. Καλογερόπουλος, Ι. Γεωργούλιας, Η. Δουλαβέρης (Σ.Δ.Π. Ηλείας)

Αχαϊκή - ΑΟ Κάστρου (3.30 μ.μ.)
Χ. Σφήκας, Α. Παπαδόπουλος, Ι. Τουμπακάρης (Σ.Δ.Π. Ανατολικής Αττικής)

Λιγότεροι τελικά από όσους περίμεναν οι κατά κύριο επάγγελμα, εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, αγρότες

Τελικά ο αριθμός των κατά κύριο επάγγελμα, εν ενεργεία και συνταξιούχων, αγροτών είναι περίπου 200 χιλιάδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από τους μισούς σε σχέση με εκείνους που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση (μιλούσαν για 300.000).

Αυτό φάνηκε στην σύσκεψη, με θέμα την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών, που πραγματοποίησε στην Αθήνα η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός επαληθευτεί, τότε τα 25 εκατομμύρια που έχει δεσμευτεί να δώσει η κυβέρνηση όχι μόνο φτάνουν αλλά και περισσεύουν.

Τα χρήματα μπορεί να υπάρχουν αλλά τα προβλήματα που θα «βασανίσουν» τους αγρότες αφορούν τους νέους χάρτες.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ένα πλήθος εκτάσεων οι οποίες διαπιστωμένα είναι επιλέξιμες, το ......

σύστημα τις βγάζει ως μη επιλέξιμες.
Έτσι οι παραγωγοί θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να αποδείξουν ξανά τις ιδιοκτησίες τους.

Πάντως, στις ΕΑΣ εστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη εβδομάδα τρεις καταστάσεις: μία με τα ονόματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν πληρώνουν, μία με τα ονόματα των συνταξιούχων που έχουν το 50,01% του εισοδήματός τους από γεωργικές εργασίες και δεν πληρώνουν επίσης και μία τρίτη με τα ονόματα που ναι μεν έχουν το 50,01% του εισοδήματός τους από γεωργικές εργασίες, ωστόσο δεν διαθέτουν βιβλιάριο ΟΓΑ (πρόκειται προφανώς για γιατρούς, δικηγόρους και γενικότερα ετεροεπαγγελματίες).
Στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βεργίνης ζήτησε τη «διόρθωση» της τρίτης λίστας να γίνει από τις ίδιες τις ΕΑΣ, για να εισπράξει την αρνητική απάντηση των παρευρισκόμενων. Σημειώνεται ότι ο πρώτος κατάλογος περιέχει 178.100 άτομα, ο δεύτερος περί τα 20.000 και ο τρίτος που θα χρειαστεί «διόρθωση» περίπου 110.000 άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα της ψηφιοποίησης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι πρόκειται στην ουσία για ένα νέο Κτηματολόγιο που ξεπερνά το 70% των εκτάσεων της χώρας μας. Το νέο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ δέχεται την καταχώρηση αγροκτημάτων από τοπογραφικά διαγράμματα τα οποία έχουν συντεταγμένες, καθώς και από διαγράμματα κτηματολογίου όταν έχουν συντεταγμένες.
Είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αγροτεμαχίων όταν δεν υπάρχουν συντεταγμένες και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο σε περιοχές που είναι επικλινείς ή περιέχουν ελαιόδενδρα, καθώς στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ευκρίνεια στους δορυφορικούς χάρτες.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με τη νέα χαρτογραφική κατάτμηση των χωραφιών πολλοί ελαιώνες δεν είναι επιλέξιμοι για επιδότηση κι αυτό γιατί δεν καλύπτουν το ελάχιστο όριο του ελαιοκομικού μητρώου (0,03 Ha).
Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου, τεράστια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι κτηνοτρόφοι με έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκτάσεων που έως τώρα θεωρούνταν βοσκότοποι, αλλά με τη νέα χαρτογράφηση θεωρούνται δασικές, στις οποίες και απαγορεύεται η βόσκηση.
Εκπρόσωποι των ΕΑΣ υποστηρίζουν πάντως ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης είναι πολύ χρονοβόρα και θα γίνει αγώνας δρόμου, για να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της μέχρι το Δεκέμβριο, που ξεκινούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων.

Ερμηνευτική εγκύκλιος για τα γαλακτοκομικά

Από της 29ης Απριλίου 2009 και μετά είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες του γάλακτος.

Εξαίρεση αποτελούν τα αποδεδειγμένα ήδη συσκευασμένα αποθέματα, που μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι εξαντλήσεως τους, όχι όμως πέραν της 31/7/2009 για όλα τα είδη, εκτός από το γάλα εβαπορέ, σακχαρούχο ή μη, για το οποίο η διάθεση του μπορεί να γίνεται μέχρι την 31/10/2009.

Αυτό αναφέρει ερμηνευτική εγκύκλιο για τις διατάξεις της νέας Αγορανομικής Διάταξης, 5/2009, που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την αποσαφήνιση ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενες εταιρίες σε σχέση με το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής της.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΥπΑΑΝ ........

ΘΕΜΑ: «Ερμηνευτική εγκύκλιος σχετικά με τις διατάξεις της νέας Αγορανομικής Διάταξης με αριθμό 5/2009»

Με αφορμή την υποβολή πολλών ερωτημάτων, γραπτών και προφορικών, προς το Υπουργείο μας, σχετικά με τις διατάξεις της Α.Δ. 5/2009, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Οι διατάξεις της Αγορανομικής Διάταξης με αριθμό 5/2009, σύμφωνα με το άρθρο 3 αυτής ισχύουν από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2009 (ΦΕΚ 798/Β/29-4-2009).

2. Από της 29ης Απριλίου 2009 και μετά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή, εισαγωγή και γενικά στη διακίνηση μέχρι το τελικό καταναλωτή των γαλακτοκομικών προϊόντων που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 37Α΄της Α.Δ. 5/2009, υποχρεούνται στην εφαρμογή των διατάξεων αυτής.

3. Εξαιρούνται της ημερομηνίας (29-4-2009) αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΑΔ. 5/2009 οι ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι χονδρέμποροι, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΑΔ. 5/2009 είχαν αποδεδειγμένα στις αποθήκες των έτοιμα προϊόντα, σε συσκευασίες με τις προηγούμενες ισχύουσες ενδείξεις, μπορούν να τα διαθέτουν προς τους λιανοπωλητές, χωρίς τις νέες ενδείξεις, τόσο επί των συσκευασιών, όσο και επί των παραστατικών διακίνησής τους, μέχρι εξαντλήσεως τους, όχι όμως πέραν της 31/7/2009 για όλα τα είδη, εκτός από το γάλα εβαπορέ, σακχαρούχο ή μη, για το οποίο η διάθεση του μπορεί να γίνεται μέχρι την 31/10/2009.

β) Οι παραγωγοί που κατά την έναρξη ισχύος της ΑΔ. 5/2009 είχαν αποδεδειγμένα στην κατοχή τους υλικά συσκευασίας έτοιμα προς χρήση με εκτυπωμένες τις προηγούμενες ισχύουσες ενδείξεις επ΄ αυτών, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μέχρι εξαντλήσεώς των για την συσκευασία των προϊόντων τους, όχι όμως πέραν των ημερομηνιών 31/7/2009 και 31/10/2009 κατά περίπτωση που αναφέρονται ανωτέρω. Για τη διάθεση των προϊόντων αυτών ισχύουν οι εξαιρέσεις του άρθρου 2 της Α.Δ. 5/2009 και τα όσα αναφέρονται στην ως άνω περίπτωση α΄.

γ) Τα ίδια με την ως άνω περίπτωση β΄ ισχύουν και για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων που θα γίνουν μετά την ημερομηνία ισχύς της Α.Δ. 5/2009, όχι όμως πέραν των ημερομηνιών 31/7/2009 και 31/10/2009 κατά περίπτωση.

δ) Οι λιανοπωλητές, που αποδεδειγμένα κατείχαν γαλακτοκομικά προϊόντα την ημέρα έναρξης ισχύος της Α.Δ. 5/2009, καθώς και τα αντίστοιχα προϊόντα που θα προμηθευτούν σύμφωνα με τις ως άνω περιπτώσεις α΄, β΄, και γ΄, θα μπορούν να τα διαθέτουν στους καταναλωτές, μέχρι εξαντλήσεως των προϊόντων αυτών, χωρίς τις νέες οριζόμενες ενδείξεις επί των συσκευασιών τους και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχει λήξει η ημερομηνία ανάλωσής των.

4. Στην περίπτωση που τα γαλακτοκομικά προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και γάλα εισαγόμενο, το οποίο όμως κατά την εισαγωγή του δεν έχει την ένδειξη της χώρας προέλευσης του, αλλά φέρει την ένδειξη «προέλευσης Ε.Ε.», τότε επί των συσκευασιών των προϊόντων που θα παραχθούν θα πρέπει να αναγράφονται τουλάχιστον οι ενδείξεις:

α) « από γάλα προέλευσης Ε.Ε.» εάν για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιείται μόνο το γάλα αυτό.

β) «από γάλα …….% ελληνικό και από γάλα…….% Ε.Ε.», σε περίπτωση που για την παραγωγή των προϊόντων γίνεται πρόσμιξη Ελληνικού γάλακτος και γάλακτος Ε.Ε. Στις περιπτώσεις που η εκατοστιαία σύνθεση της πρόσμιξης του χρησιμοποιημένου γάλακτος δεν διατηρείται σταθερή, από παρτίδα σε παρτίδα παραγωγής ορισμένων προϊόντων (π.χ. γιαούρτι) και επειδή αντικειμενικά δεν είναι εφικτή η άμεση προσαρμογή και των αντιστοίχων ενδείξεων επί των συσκευασιών, ο παραγωγός των προϊόντων αυτών μπορεί να αναγράφει επί της συσκευασίας το ποσοστό (%) του ελληνικού γάλακτος που κατ’ ελάχιστο όριο εμπεριέχεται στα προϊόντα του, οπότε η διαφορά σε ποσοστό (%) θα αποτελεί το χρησιμοποιούμενο γάλα άλλης προέλευσης.

5. Οι νέες οριζόμενες ενδείξεις θα πρέπει να υπάρχουν σε μία τουλάχιστον πλευρά της συσκευασίας και συγκεκριμένα σ’ εκείνη που θεωρείται πρόσοψη και κάτω από την ονομασία πώλησης του προϊόντος ( π.χ. γάλα φρέσκο, γάλα σακχαρούχο).

6. Ως παραστατικά διακίνησης των γαλακτοκομικών προϊόντων που αναφέρονται στην Α.Δ. 5/2009, νοούνται τα εκδιδόμενα Δελτία Αποστολής και τα τιμολόγια που εκδίδονται κατά την πώληση των προϊόντων από όλους τους διακινητές αυτών και όχι οι ταμειακές αποδείξεις ή οι λοιπές τυχόν εκδιδόμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης ούτε και τα παραστατικά που εκδίδονται κατά την εσωτερική διακίνηση των προϊόντων εντός της ίδιας εταιρείας (π.χ. από το κεντρικό σε υποκατάστημα).

7. Η κατηγοριοποίηση των γαλακτοκομικών προϊόντων έγινε σύμφωνα με τα οριζόμενα τόσο στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσο και στην Α.Δ. 14/89.