Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ 5ο ΜΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ.





FINAL 4. O ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EΒΑΛΕ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ

Πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία του στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, μετά την νίκη του με σκορ 73-71 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μεγάλο τελικό του Final Four της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στην Ο2 Arena του Βερολίνου. Πράσινος θρίαμβος σε τελικό θρίλερ! Υπερηφάνεια και αίσθημα υπεροχής μετά από ένα ματς επανάληψη του τελικού της Αθήνας το 2007 και ακατάλληλο για καρδιακούς! Συγκλονιστική στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα η εμφάνιση των «πράσινων«, κατέβαλαν την αντίσταση της περυσινής κατόχου του τροπαίου, που όμως επέστρεψε για τα καλά στο τέλος στο ματς, κάνοντάς το πραγματικό θρίλερ με επική εμφάνιση και ανατροπή στο δεύτερο μέρος.

Στο τέλος, «μίλησε» η ψυχραιμία των Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους, οι οποίοι .......

ήταν εύστοχοι στις δυο από τις τρείς βολές που εκτέλεσαν και έδωσαν ουσιαστικά το τρόπαιο στο τριφύλλι. Μπήκε και βγήκε στο πράσινο καλάθι η μπάλα σε τρίποντο του Σισκάουσκας σε «νεκρό» χρόνο. Κορυφαίοι για τον Παναθηναϊκό, όλοι οι παίκτες του, ο προπονητής και ο κόσμος του, που συμπαραστάθηκε άψογα καθ’ όλη τη διάρκεια του τελικού στην ομάδα.

Ο αγώνας:

Νευρικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στον τελικό. Η ΤΣΣΚΑ έβρισκε λύσεις στο παιχνίδι της με όλους τους τρόπους και κυρίως με τους ψηλούς Κριάπα και Λόρμπεκ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκανε ζημιά αι ο Χόλντεν. Ο πλουραλισμός των Ρώσων στην επίθεση έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του Μεσίνα να βρεθεί μπροστά στο σκορ με 10-5 στο 4΄ και 12-9 στο 5΄, με την ελληνική ομάδα να έχει να αντιπαρατάξει την οξυδέρκεια του Βασίλη Σπανούλη, που κρατούσε όρθια την ομάδα του Ομπράντοβιτς με επτά προσωπικούς πόντους σε εκείνο το σημείο. Ένα καλάθι του Πέκοβιτς και ένα αμέσως μετά του Ντρου Νίκολας, έφεραν τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 13-12, 3΄.42’’ πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Οι πράσινοι είχαν σφίξει την άμυνά τους, ήλεγχαν τα ριμπάουντ με αποτέλεσμα να τρέχουν στον αιφνιδιασμό και να πετυχαίνουν εύκολους πόντους. Τέτοιοι ήταν και οι τέσσερις σερί από τον Πέκοβιτς με βολές, όταν ο Μαυροβούνιος σέντερ πήρε φάουλ και τεχνική ποινή από τον Κριάπα, που δεν θύμισε σε τίποτα τον πολύτιμο παίκτη του ημιτελικού με την Μπαρτσελόνα. Το 17-12 του 8ου λεπτού της συνάντησης, έγινε 19-14 λίγο αργότερα με νέες βολές από τον Φώτση, αφού οι Ρώσοι είχαν συμπληρώσει νωρίς τα πέντε ομαδικά φάουλ.

Την ίδια ώρα, ο άνθρωπος του ημιτελικού της Παρασκευής, Ράμας Σιασκάουσκας, είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα κόντρα στην παλιά του ομάδα, ενώ γενικότερα η ΤΣΣΚΑ είχε τραγικά ποσοστά ευστοχίας έξω από τα 6.25 (0/5). Το πρώτο δεκάλεπτο, βρήκε τον Παναθηναϊκό προηγούμενο με 21-16, σε μια γενικά δίκαιη συγκομιδή. Το πρώτο καλάθι του Δημήτρη Διαμαντίδη στο Final Four ήρθε με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ενώ η ΤΣΣΚΑ προσπαθούσε με τον Σμόντις να ποστάρει στο καλάθι να μαζέψει τη σε βάρος της διαφορά. Ένα αυστηρό φάουλ που σφυρίχτηκε στον Τσαρτσαρή και ένα σύντομο 4-0 των Ρώσων έφερε το ματς στο 23-19 υπέρ των Ελλήνων στο 12΄. Ο Γιασικεβίστιους με το που μπήκε «μίλησε» με τρίποντο, ο Διαμαντίδης τον ακολούθησε στην επόμενη επίθεση και η ομάδα του Ομπράντοβιτς έδειχνε να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο παρκέ. 33-19, η διαφορά στο +14 στο 15΄ και ο Μεσίνα εσπευσμένα αναζητά λύσεις. Η άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού «τάσκιζε» κόκκαλα, η «αρκούδα» βρισκόταν σε άλλο γήπεδο μη μπορώντας να βρει λύσεις στην επίθεση και το μομέντουμ έδειχνε ότι το πέμπτο ευρωπαϊκό είναι κοντά.

Ότι δεν κατάφερε στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ο Διαμαντίδης το έκανε με χαρακτηριστική ευκολία στον τελικό. Σκόραρε ακατάπαυστα. Ο Παναθηναϊκός ήταν επιβλητικός και στις δυο άκρες του γηπέδου, αφού τα είχε όλα. Πίεση, ριμπάουντ αμυντικά και επιθετικά και άμυνες βγαλμένες από ρομπότ και όχι απλούς αθλητές. Στο γήπεδο υπήρχε μόνο μια ομάδα και αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός. Η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +16 με τρίποντο του Φώτση (39-23) δυο λεπτά πριν το ημίχρονο και το πανηγύρι στην πράσινη εξέδρα είχε ήδη στηθεί. Θρίαμβος. Πράσινη επικράτηση. Το 48-28, με τα απανωτά τρίποντα των Γιασικεβίτσιους και Νίκολας αντικατοπτρίζει πλήρως την μέχρι τότε εικόνα του ματς. Ο Παναθηναϊκός, έπαιζε ολοκληρωτικό μπάσκετ, «διέλυε» την ΤΣΣΚΑ από όλα τα μήκη κα πλάτη του γηπέδου, ο Ομπράντοβιτς έπαιρνε για μια ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό την... ταυτότητα του Μεσίνα και το πέμπτο αστέρι είχε αρχίσει να... ράβετε στην φανέλα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στο ίδιο μοτίβο. Τρόποντο του Γιασικεβίτσιους, ψυχολογία στα ύψη για τον Παναθνηαϊκό και την ΤΣΣΚΑ, όσο και αν προσπαθεί να μην μπορεί να βρει λύσεις, από κανένα ατού της. Μόνο ο Χόλντεν πάλευε με όλες του τις δυνάμεις, όμως αυτό μόνο του δεν αρκούσε. Σμόντις, Σισκάουσκας, Πλάνινιτς, Λάνγκτον είχαν εγκλωβιστεί από τον Ομπράντοβιτς, ενώ η άμυνα των Ρώσων εξακολουθούσε να «μπάζει» από παντού. Παράλληλα, η ελληνική ομάδα με χέρι αλφάδι από μακρινή απόσταση διεύρυνε συνεχώς την διαφορά 56-33 στο 24΄, χωρίς να υστερεί κανένας από τους παίκτες που χρησιμοποιούσε ο Ομπράντοβιτς. Σε εκείνο το σημείο όμως, είχαμε το πρώτο «νεκρό» τρίλεπτο του Παναθηναϊκού και το αντίστοιχα πιο ουσιαστικό των μοσχοβιτών, που με ένα σερί 13-0, έδειξαν ότι θα καταβάλουν την τελευταία προσπάθειά για να επιστρέψουν στο ματς , 56-46, στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός είχε βραχυκυκλώσει και χρειαζόταν επειγόντως ηρεμία, κυρίως στις επιθετικές επιλογές του, αφού τα λάθη διαδεχόταν το ένα το άλλο. Σκόραρε μόλις 8 πόντους σε δέκα λεπτά και δέχθηκε 18, δείγμα του ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το καθαρό μυαλό και το πάθος του πρώτου ημιχρόνου είχαν πάει «περίπατο«, ενώ τα σχεδόν έξι λεπτά χωρίς πόντο για τέτοιο ματς είναι εξαιρετικά πολλά. Η ΤΣΣΚΑ είχε σφίξει αρκετά την άμυνά της, είχε και ένα-δύο σφυρίγματα υπέρ της και έδειχνε ότι θα υπερασπιστεί το στέμμα της μέχρι τελικής πτώσης. Ο Πλάνινιτς που είχε προσδώσει ηρεμία και σωστές επιλογές επιθετικά στους Ρώσους και ο Σμόντις μείωσαν ακόμη περισσότερο με την έναρξη της τέταρτης περιόδου (56-50) και το έργο του τελικού εξελισσόταν σε θρίλερ. Η απάντηση ήρθε με τον γνωστό και αγαπημένο τρόπο της πράσινης μηχανής. Τρίποντο του Φώτση και 59-50 στο 32΄, καλάθι που έβαλε τέλος στην επιθετική ανομβρία των τελευταίων οκτώ λεπτών.

Ο Στράτρος Περπέρογλου με μια εύστοχη βολή, ένα δύσκολο καλάθι και αμέσως μετά ένα τρίποντο, έβαλε και αυτός μεγάλο λιθαράκι για τον θρίαμβο, κάνοντας το 65-52, πέντε λεπτά πριν το τέλος, σκορ που έδωσε εκ νέου αέρα και ψυχολογία στους πράσινους. Η βενζίνη της ΤΣΣΚΑ έδειχνε να τελειώνει και ο Παναθηναϊκός να αγκαλιάζει αυτό που άξιζε στη βραδιά. Το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο Σισκάουσκας όμως είχε διαφορετική γνώμη. Με τρίποντο του Λιθουανού και απανωτά επιθετικά ριμπάουντ που προήλθαν από απροσεξία της ελληνικής ομάδας, οι μοσχοβίτες πλησίασαν στους έξι, 65-60, ακριβώς τρία λεπτά πριν το τέλος του ματς. Ο Σπανούλης με «κρύο αίμα» κάνει το 68-60 με τρίποντο (13ο του ΠΑΟ) για να απαντήσει ο Κριάπα στην επόμενη επίθεση ε τον ίδιο τρόπο. Πλέον βλέπαμε ντέρμπι...

Ο Μπατίστ ευστοχεί σε δυο βολές και ο Κριάπα με νέο τρίποντο κάνει το 70-66, 50,7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Κριάπα αστοχεί και στις δυο βολές, αλλά η εχθρική για τους πράσινους διαιτησία, δίνει και πάλι την μπάλα στην ΤΣΣΚΑ ενώ έχει προηγηθεί φάουλ του Σισκάουσκας στον Διαμαντίδη, όταν αυτό υποκύπτει σε βήματα. Ο Λιθουανός γκαρντ σκοράρει για τρείς πόντους και φέρνει το ματς στο 70-69. Ο Διαμαντίδης παίρνει φάουλ από τον Κριάπα και πάει στη γραμμή της φιλανθρωπίας για δυο βολές, με 10’’ να απομένουν. Ευστοχεί και στις δυο και στη συνέχεια κάνει φάουλ στον Σισκάουσκας, ο οποίος σκοράρει και κάνει το 72-71. Ο Γιασικεβίτσιους ευστοχεί σε μια από τις δυο βολές, ο Μεσίνα παίρνει τάιμ-άουτ, ο Σισκάουσκας παίρνει το τρίποντο της νίκης πάνω του, η μπάλα μπαίνει και βγαίνει και ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Χατζηβρέτας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: (Ετόρε Μεσίνα): Ζήσης, Κεϊρού, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βορόντσεβιτς, Λάνγκτον 13(1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

Διαιτητές: Μπραζάουσκας, Αρτεάγκα, Μπαχάρ

Πηγή: Sport FM 94.6

ΣΧΟΛΙΟ
Οι γάβροι (έτσι για την ιστορία δηλαδή) βγήκαν τέατρτοι και καταϊδρωμένοι. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήθελε να πάρει Ευρωπαϊκή Κούπα....
ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ.


Δ' Εθνική 6ος Όμιλος: Αποτελέσματα 31ης Αγωνιστικής







Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για το Κέντρο Υγείας

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, τους βουλευτές και το νομάρχη Μεσσηνίας καθώς και το δήμαρχο Φιλιατρών, απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών.

Στην επιστολή σημειώνονται τα εξής: ..........


“Εάν είναι λογικό οι Ελληνες πολίτες και δη οι αγρότες να μην έχουν το δικαίωμα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, τότε πολύ λογικά και ταυτόχρονα οικονομικά για το κράτος να μην έχει η πόλη των Φιλιατρών στο Κέντρο Υγείας (πρώην Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατρών, χτισμένο και επανδρωμένο με τον ιδρώτα του φιλιατρινου μετανάστη, το οποίο κατάργησε η μη κεκαλυμμένη πολιτικά Χούντα) παιδίατρο -μικροβιολόγο- ακτινολογικό και οδοντιατρικό (πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο).

Κύριοι το Σύνταγμα, δυστυχώς για σας, ορίζει αλλιώς. Κάθε Ελληνας και μη πολίτης έχει το δικαίωμα πραγματικής ιατρικής περίθαλψης. Αυτό ισχύει γιατί η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και εάν όλοι εσείς αποδέχεστε το Σύνταγμα πράξτε τα πρέποντα. Ευτελείς δικαιολογίες για την κοντινή απόσταση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας το οποίο έχει και αυτό τα προβλήματά του δεν ευσταθούν. Πράξτε τα δέοντα.

ΥΣ: Ισως εμείς οι αγρότες και τα παιδιά μας να είμαστε φτιαγμένοι από μέταλλο ή οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΓΑ και τα οικονομικά μας να είναι ανθηρότατα και να επισκεπτόμαστε ιδιωτικά ξενοδοχεία-νοσοκομεία”.

Αποτελέσματα Α' Τοπικής Κατηγορίας Μεσσηνίας

ΟΝΕΙΡΟ ήταν και πάει το Πρωτάθλημα για τον Α.Ο.Κυπαρισσίας μετά την οδυνηρή ήττα στην Χώρα και αυτή την στιγμή κοντά στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος της Α Τοπικής Μεσσηνίας βρίσκεται ο Ολυμπιακός Καλαμάτας μια αγωνιστική πριν το φινάλε έχοντας με ένα βαθμό απο τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Με την νίκη του εκτός έδρας στην Μεθώνη με 0-2 παρμένει στην κορυφή και δεν απειλείται από την Σπερχογία που υποδέχεται στο γήπεδο του την τελευταία αγωνιστική και απο ότι φαίνεται έχει το εισητήριο της ανόδου στα χέρια της. Υπολογίσιμος παράγοντας παραμένει και ο Τσικλιτήρας Πύλου μεένα βαθμό πίσω από την κορυφή που νίκησε εκτός έδρας το Πεταλίδι με 0-3 και τελευταία αγωνιστική δοκιμάζεται στην Χώρα....

Απογοήτευσε αυτή την φορά τους φιλάθλους η ομάδα της Κυπαρισσίας που παρότι .......

βρισκόταν ανάμεσα στους διεκδικητές έχασε την κούρσα της ανόδου μετά την ήττα που γνώρισε εκτός έδρας από τον Μιλτιάδη σε ένα συγκλονιστικό αγώνα που έληξε 3-2 με γκολ στις καθυστερήσεις και τις αλλαγές προπονητών πριν το νήμα αλλά και το γεγονός ότι ξεκίνησε καλά αλλά την Ομάδα στηρίζουν μόνο 3 παίκτες και στα 2 ημίχρονα.

Σε ότι αφορά τα αναλυτικά αποτελέσματα ήταν ως ακολούθως:

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 3-2
ΕΘΝΙΚΟΣ Μ.- ΟΜΟΝΟΙΑ 0-1
ΦΑΡΑΙ - ΔΩΡΙΟ 3-2
ΜΕΘΩΝΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. 0-2
ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ - ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 1-1
ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ Κ. 4-1
ΠΕΤΑΛΙΔΙ - ΠΥΛΟΣ 0-3
ΑΙΑΣ - ΧΩΡΑ 1 - 1

Πηγή: Radio 936

ΣΧΟΛΙΟ
Πολυ θα ήθελα να δω σχόλιο απο τον Κυπαρίσσιο που παλαιότερα μας έγραφε σε σχόλια του ότι θα ανέβει ο ΑΟΚ και θα ΜΠΙΙΙΙΠ την Εράνη.
Γι αυτόν λοιπόν τον Κυπαρίσσιο (και μόνο αυτόν) είναι το παρακάτω μήνυμα:
Κυπαρίσσιε... ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΑΒΓΟ ΣΟΥ και πήδα.... σχοινάκι τώρα.

Στον βωμό των κερδών η σωτηρία των καρκινοπαθών!!!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Έλληνας γιατρός ο κ. Μιχαλάκης υπεύθυνος των ερευνητικών προγραμμάτων του Ογκολογικού πανεπιστημίου Αlmedia στον Καναδά φαντάζει πως κόβει οριστικά τον γόρδιο δεσμό που στραγγάλιζε την ζωή στην θηλιά του καρκίνου!

Η αναστάσιμη είδηση εκφωνήθηκε από χείλη αξιόπιστα και μάλιστα συνοδευόταν από την τυπική εγκράτεια των επιστημόνων που αφ’ ενός πριν ανακοινώσουν επισήμως την γονιμότητα των ερευνών τους έκδηλα αγωνιούν για το επαναλήψιμο του πειράματος τους και αφ’ ετέρου έχουν ιδεολογικά ταχθεί στο πλευρό του ανθρώπου και όχι των φαρμακοβιομηχανιών.
Έτσι, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η είδηση δεν είναι ένα Χολυγουντιανό σκηνικό ........

Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου και τα αποτελέσματα των ερευνών του δικού μας γιατρού δοξαστούν, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως το δικό του φως θα ελεήσει και τα κατασυκοφαντημένα από τους νεοφιλελεύθερους λιγδιάρηδες δημόσια πανεπιστήμιά μας να βγουν από την σκιά της μιζέριας τους, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είναι και αυτός όπως μια σειρά από άλλους επιφανείς, απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών.

Παραμύθι ωστόσο δίχως δράκο δεν υφίσταται και το διακρίνω στο καχύποπτο βλέμμα σας με τα πολυπληθή αναπάντητα ερωτηματικά. Κυρίαρχο είναι εκείνο που επιμόνως απαιτεί από τον κομιστή της ζωοδόχου είδησης μια απάντηση στο πως αυτή δεν έχει εξαπλωθεί σαν μύρα σε όλο τον κόσμο. Είναι φίλοι μου ο δράκος που την εμποδίζει και που δικαιολογεί τον τίτλο της ανάρτησης. Κι δράκος αυτός ονομάζεται φαρμακοβιομηχανίες τα κέρδη των οποίων θα τεθούν υπό αμφισβήτηση γιατί η βασική ουσία παραγωγής του πολυδύναμου (κατά όλων των μορφών του φονικού καρκίνου) όπλου, είναι ευρέως διαδεδομένη και φθηνή. Ο συμπατριώτης μας την ονομάζει DCA και στην συνέντευξή του εξηγεί με λόγια απλά και τους τρόπους απόκτησής της προειδοποιώντας ωστόσο τους καρκινοπαθείς να μην προστρέξουν αμέσως στην αγορά της.. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι πρώτον η επιτυχής πειραματική δοκιμασία της αφορούσε τα γνωστά συμπαθή τρωκτικά και δεύτερον στο ότι το σώμα τους τελεί υπό την επιρροή μιας σειράς χημειοθεραπειών που τον καθιστούν επιφυλακτικό απέναντι στα αποτελέσματα τής μεταξύ τους αλληλεπίδρασης..

Μας υπόσχεται ωστόσο πως σε δύο μήνες και αφού προηγηθεί η κλινική χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς τελευταίου σταδίου, θα είναι πάνοπλος επιχειρημάτων για το αίτημα της αδειοδότησής του από τις αρχές του Καναδά. Μόνη δημοσιογραφική μου επιφύλαξη είναι πως ο δράκος των φαρμακοβιομηχανιών μοιάζει να παραμένει σαν νεκρός απαθής ακόμη και μετά την συνέντευξη. (δείτε το video εδώ ) Γεγονός που ερμηνεύεται ως εξής: Ή ότι αμφισβητεί την επιτυχία των ερευνών, ή ως ύαινα καιροφυλακτεί για να αποσπάσει την λεία από το επιστημονικό κυνήγι του Έλληνα λέοντα. Για να την διαθέσει στην συνέχεια και κατά την συνήθη πρακτική του υπερκοστολογημένη.. Ιδού πως εννοεί το κεφάλαιο τον τρόπο που η επιστήμη οφείλει να βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου!!!

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


Με βαθύ αίσθημα ευθύνης...

ImageHost.org


http://hakis-hakis.blogspot.com/2009/05/blog-post_3047.html




Μα είναι τόσο μαλάκας ή μήπως τόσο ανήθικος;

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

«Το γελοιωδέστερο θέαμα» τιτλοφορείται άρθρο από την προσωπική στήλη τού εκλεκτού της «ΔΟΛ-ιας Κυριακάτικης εφημερίδας» γνωστού και από την καθημερινή τηλεοπτική του παρουσία. Θέμα του η ψηφοφορία της Δευτέρας για τον Παυλίδη. Και συνεχίζει. «Είναι εκβιασμός όταν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ διαψεύδουν ότι θα έχουν διαρροές από την γραμμή του κόμματός τους.
Που το ξέρουν και το διαψεύδουν; Αφ’ ενός εξακολουθεί, κομματική γραμμή σε θέματα συνείδησης δεν υπάρχει. Αφ’ ετέρου δεν καταλαβαίνω πως προεξοφλούν ότι οι συνειδήσεις όλων των βουλευτών τους θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα..» Προβοκατόρικη παρέμβαση χρεοκοπημένων Γκαιμπελίστικων μεθόδων.

Δόλωμα για να τσιμπήσει η ηγεσία των κομμάτων αυτών και ν’ ανοίξει διάλογο ως .......

προς το πόσο ενσυνείδητη ή όχι θα είναι την Δευτέρα η ψήφος των βουλευτών τους έτσι ώστε το συγκεκριμένο δημοσιογραφικό λαμόγιο να σπεκουλάρει μετά για προ-διατεταγμένη καταδίκη!
Να του απαντήσω λοιπόν εγώ δίχως να έχω σχέση με κανένα από τα δύο κόμματα.
Πρώτον το ΚΚΕ ποτέ δεν αναφέρθηκε σε ψήφο κατά συνείδηση απλώς επειδή οι βουλευτές του εκλέγονται κατά βάση υπό την σημαία του κόμματος και όχι ως αποτέλεσμα προσωπικής πολιτικής σταδιοδρομίας.
Κατά συνέπεια οι συνειδησιακές τους επιλογές έχουν εξαντληθεί στην επιλογή του κόμματος που υπηρετούν άρα και στην πολιτική του. Ηλίου φαεινότερο είναι λοιπόν πως μετείχαν με ψήφο θετική στην απόφαση της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής. Αν την αρνηθούν ουσιαστικά αρνούνται τις δικές τους θέσεις.

Για το ΛΑΟΣ τώρα μπορεί τα πράγματα να είναι στην αφετηρία τους διαφορετικά αλλά κατατείνουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Εκεί δεν είναι θέμα συνολικής πολιτικής επιλογής αλλά ηγετικής συνέπειας και πολιτικής επιβίωσης του κόμματος. Ο κ. Καρατζαφέρης αφού δοκιμάστηκε παλινδρομώντας αρκετές φορές ως προς την απόφασή του στο θέμα Παυλίδη, κατάληξε οριστικά στην θέση της καταδίκης του βουλευτή.
Έτσι σε καμιά περίπτωση δεν θα ανεχόταν δικό του βουλευτή να αφίσταται της θέσης του αυτής, απλώς επειδή θα έβλεπε τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να συρρικνώνονται. Κάτι που σημαίνει την μη επανεκλογή του κόμματός του στην βουλή.

Και εξ’ όσων πληροφορούμαι το έχουν τόσο καλά «συνειδητοποιήσει» οι βουλευτές του που πράγματι θα πράξουν κατά.. συνείδηση..
Αλλά ο οδυρμός του Ψυχάρειου συγκροτήματος δεν είναι παράλογος. Εμπεριέχει την ιδιοτελή τους λογική. Γιατί αυτό που τρέμουν είναι οι εξελίξεις οι οποίες αν οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές θα τους ανατρέψουν το σαθρό οικοδόμημα της δικομματικής συγκυβέρνησης που με τόσο κόπο και τόσο καιρό θεμελίωναν αλλά κατά πως δείχνουν τα πράγματα πάνω στην άμμο…

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


Η μας δίνουν τους ενόχους ή δικαστήριο λαϊκό….

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Το στρίβειν δια του αρραβώνος υιοθέτησε επικοινωνιακά η Κυβέρνηση. “Φωνάζει”!! Aπό τα έμπιστα πολιτικά και δημοσιογραφικά της στελέχη, που αυτοβούλως (!) εξαπολύθηκαν τις νύχτες ν΄αλυχτούν, στο όνομα του συμψηφισμού των σκανδάλων. Η παρακμή στο ανώφλι της. Γιατί επιπροσθέτως αυτοί οι υπόδικοι αν όχι καταδικασμένοι στις συνειδήσεις μας, υποτιμώντας μας προσβλητικά, μας καλούν να τους εμπιστευτούμε στην αντιμετώπιση της κρίσης! Ταυτόχρονα μέμφονται σύσσωμη την αντιπολίτευση που ακολουθώντας τον σφυγμό μας δεν αποστρέφει το βλέμμα της των σκανδάλων, για να εστιάσει κατά πως οι εργολάβοι της ενημέρωσης επιδιώκουν να σπεκουλάρουν αποπροσανατολιστικά. Στον παφλασμό των φληναφημάτων του «καταλληλότερου» σε σχέση με την κρίση.

«Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα σκάνδαλα όταν ......

μπροστά μας έχουμε μια κρίση εφιαλτική» άκουσα από το Mega την γνωστή και γλοιώδη ηχώ του ΔΟΛ να σχολιάζει εχθές. Στην ίδια ευθεία και ο «κόκκινος Πάνος» από το Alter. «Να τα βρούμε πριν χαθούμε» διαλαλούσε ως κοινός μεσάζων, εμπρός το χάος των εκλογών αλλά και εμπρός στον παράδοξα απαθή, πρώην υπουργό, νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πάντα αμετανόητο εκσυγχρονιστή κ. Φλωρίδη, την πρωθυπουργική πραμάτεια, .

Μην ξαφνιάζεστε. Πρόκειται για τα γνωστά ΔΟΛ-ια απορρυπαντικά ξεπλύματος της βρώμικης εικόνας του «καταλληλότερου».
Αυτού που εθελοτυφλούσε (;) στην μεταξύ των ομοτράπεζών του διανομή των κλοπιμαίων από τον ελληνικό λαό! Ποια η χρεία μαρτύρων και προανακριτικών; Τρανή απόδειξη της κλοπής αποτελεί το γεγονός του δημόσιου υπερδανεισμού δίχως ο προϋπολογισμός να επιβαρύνεται πλέον με την μισθολογική και λειτουργική κάλυψη των αναγκών από τις εκποιημένες ΔΕΚΟ, αλλά και με ένα κοινωνικό κράτος υπό κατάρρευση.

Χώρια που η παιδεία όπως και η υγεία υποχρηματοδοτούνται σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον ανθυπο-λειτουργούν. Κι από την άλλη ποιος είναι εκείνος που έχει ξεχάσει τις προεκλογικές κορώνες του πρωθυπουργού πως το λιγότερο κράτος θα εξασφάλιζε λιγότερες δαπάνες άρα και λιγότερο δανεισμό; Γιατί λοιπόν τα ποσά που προεκλογικά ήταν μεταξύ τους ευθέως ανάλογα κατέληξαν μετεκλογικά αντιστρόφως ανάλογα;
Με ποια μαθηματική εξίσωση πέτυχε ο πρωθυπουργός μειώνοντας το κράτος να αυξήσει το χρέος; Που πήγε το διάφορο; Μα ασφαλώς εκεί που όλοι γνωρίζουμε.

Θεσμικά ή εξωθεσμικά. Γι αυτό εμείς ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η αντιπολίτευση δεν τσιμπάμε. Και θα επιμείνουμε. Ή οι διάφοροι ΔΟΛ(ΙΟΙ) Τραγάκηδες Πρετεντέρηδες Παναγιωτόπουλοι Μανώληδες Ντοράκηδες Σουφλιάδες και όλα τ’ άλλα τα λουλούδια της πρωθυπουργικής αυλής θα μας δώσουν τους ενόχους της λαϊκής λεηλασίας, ή τους αναμένει όχι ο Σανιδάς, αλλά δικαστήριο λαϊκό το οποίο προς το παρόν για λόγους νομιμοποίησής του ονομάζεται εκλογές.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr


3 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου

Κάθε χρόνο, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου την τρίτη μέρα του μήνα Μαΐου όλοι μας εκφράζουμε δεσμεύσεις για το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης, της ελευθερίας της έκφρασης σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακύρηξης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα.

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις καθημερινές θυσίες των ανθρώπων στο βωμό της ελευθεροτυπίας και προσδοκάται να υπενθυμίζει κυρίως στους κρατούντες τον σεβασμό που απαιτεί η ελευθερία έκφρασης ως ανθρώπινο δικαίωμα.
Η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης είναι μεν δικαιώματα, όχι όμως απόλυτα καθώς περιορίζονται από όρια τα οποία συσσωρεύονται με το πέρας του χρόνου.
Και εδώ βρίσκεται το σημείο της «έριδος», για το ποιος θέτει τα όρια στον τύπο, γιατί πρέπει να υπάρχουν και ποιος δύναται να κρίνει την εκάστοτε υπέρβασή τους.

Δυστυχώς σήμερα με διάφορους τρόπους και κυρίως με την εξαγορά των μέσων .........

μαζικής ενημέρωσης από κολοσσούς η Ελευθερία του Τύπου λογοκρίνεται.
Την ελευθερία του τύπου οριοθετούν τόσο η νομοθεσία (και του ελληνικού κράτους) αλλά και οι απροσδιόριστοι δεοντολογικής φύσεως περιορισμοί των ίδιων των δημοσιογράφων.

Ο δημοσιογράφος έχει ως υποχρέωσή του την ενημέρωση των πολιτών και την δημοσιοποίηση της έγκυρης πληροφορίας.
Συχνά όμως έχει να αντιμετωπίσει διλήμματα που αφορούν στη δημοσιοποίηση ή όχι μιας είδησης σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Σκέφτεται δηλαδή τις πιθανές επιπτώσεις από τη δημοσίευση της πληροφορίας του, ίσως τα πολιτικά κόστη, ΕΚΔΟΤΙΚΑ κόστη, ακόμα και τα εθνικά συμφέροντα.
Αυτομάτως οριοθετεί ο ίδιος το δημοσιογραφικό του «λειτούργημα» σκεπτόμενος τις επικείμενες αντιδράσεις της κοινής γνώμης των κυβερνόντων ή ακόμα και του εκδότη του οποίου πλήττονται τα συμφέροντα. Τα οικονομικά κυρίως συμφέροντα.

Τα τελευταία χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης έχασαν τις θέσεις τους για επιλογές τους που ενόχλησαν τους ισχυρούς ή αντιστάθηκαν στην εξουσία.
Γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία που ενέχει η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης από τον δημοσιογράφο.
Οι επιχειρηματίες επιβάλλουν την ελεγχόμενη ενημέρωση που αποκρύπτει την πραγματική έκταση των γεγονότων.
Ωραιοποιήση της κατάστασης με σκοπό των επηρεασμό των πολιτών υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Παραδείγματα πολλά με κυριότερα την απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.
Απόκρυψη σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων που δεν αναφέρονται από δημοσιογράφους γιατί πολύ απλά θίγονται συμφέροντα μεγαλοεκδοτών, μεγαλοκαναλαρχών.
Να πούμε πρόσφατα γεγονότα???
Ποιο μέσον -τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα- ανέφερε έστω και μια λέξη για την διαγραφή του προστίμου στην εταιρία Vodafone για την υπόθεση υποκλοπών από το δίκτυο της???
Ποιο μέσον (πλην του Alpha προσφάτως) είπαν κουβέντα για τον απεργό πείνας Θοδωρή Τενέζο που βρίσκεται εδώ και 79 μέρες έξω από την επιτροπή ανταγωνισμού καταγγέλλοντας τα καρτέλ???
Αυτή είναι η Ελευθερία του τύπου???

Τα όρια της ελευθερίας του τύπου επιπλέον τίθενται από το νομοθετικό πλαίσιο κάθε χώρας.
Η ελληνική νομοθεσία ποτέ δεν ήταν φιλική προς τον τύπο, επιβάλλοντας κατά καιρούς περιοριστικά μέτρα και έστω προληπτικές μεθόδους λογοκρισίας ακόμη και στις τέχνες. Ποιός δεν θυμάται την φυλακιση του Σεραφείμ Φυντανίδη για δημοσίευση προκήρυξης τρομοκρατικής οργάνωσης???
Ποιός ξεχνάει την φυλάκιση του Δημήτρη Ρίζου για τον ίδιο λόγο???
Ήταν το 1992 ο νόμος για την απαγόρευση δημοσιοποίησης προκηρύξεων της 17Νοέμβρη από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. που πρωθυπουργός της ήταν ο γνωστός γκαντεμόσαυρος....... (δεν λέω το όνομα του μην καταρρεύσει το blog).
Ο νόμος αυτός πολεμήθηκε και καταργήθηκε αφού έκανε ΗΡΩΕΣ τους τότε εκδότες που για την Ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης μπήκαν φυλακή.

Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο τιμωρούσε όσους υπερβαίνουν τα όρια στη δημοσίευση μιας είδησης, όχι με βάση την αλήθεια ή μη που η είδηση πραγματεύεται, αλλά με το αν επιφέρει ζημιά σε κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο πάντα στο όνομα προστασίας του πολίτη.
Έτσι, νομικά απαγορεύεται η ευθέως προτροπή για καταστροφή εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, η διασυνοριακή κυκλοφορία των άσεμνων εκδόσεων, η δημοσίευση θέσεων που προσβάλλουν την επικρατούσα θρησκεία του κράτους και το να γίνονται τα ΜΜΕ αντικείμενα χρήσης για πολεμικούς σκοπούς ή για ανάμειξή τους σε υποθέσεις ξένων κρατών.
Τα όρια που έχουν ως στόχο να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα ή τα «ιερά και όσια» οποιουδήποτε έθνους -όχι μόνο του ελληνικού- είναι θεμιτά.
Όμως, υφίστανται και τα καλούμενα «νεκρά γράμματα» της νομοθεσίας τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση, κάτι εντελώς αθέμιτο και αναξιόπιστο, όπως για παράδειγμα η χρήση κρυφής κάμερας στη δημοσιογραφική έρευνα που διώκεται απ’ το νόμο μόνο όταν θίγεται το γόητρο των εκάστοτε κυβερνόντων!

Σήμερα κάποιοι έχουν εκφράσει απόψεις περί ελέγχου των blogs.
Ίσως παραβιάζοντας σημαντικές ελευθερίες της ελευθερίας της γνώμης.
Πρόσφατα μάλιστα είχε γίνει λόγος να κατατεθεί νομοσχέδιο για να ελέγχονται τα blogs. να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες τους να αναγράψουν τα στοιχεία τους στα Blogs.
Μια άποψη άκρως χουντικής αντίληψης από ανθρώπους νοσταλγούς μαύρων εποχών.
Φαντάσματα και βρυκόλακες μιας άλλης εποχής που ξεχνάνε βασικούς κανόνες της Δημοκρατίας και της ειρήνης για την απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Τη στήριξη στην Ελευθερία του Τύπου και του δικαιώματος της έγκυρης ενημέρωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των πολιτών.
Τα blogs σήμερα μιλούν ανοικτά για όλα τα θέματα. Μιλάνε γι αυτά που θέλουν να κρύψουν οι κυβερνώντες μας. Αφυπνίζουν συνειδήσεις γράφοντας την απόλυτη πραγματικότητα χωρίς δεσμεύσεις εκδοτικών συμφερόντων.
Αυτό ενοχλεί την Κυβέρνηση που θέλει τους πολίτες κοιμισμένους, ναρκωμένους ή ακόμα και σε καταστολή χωρίς να επιτρέπουν να έχουν κρίση.
Ο λαός που σκέφτεται ενοχλεί τους βρυκόλακες της εξουσίας που το μόνο που θέλουν είναι η Υπουργική καρέκλα. Να μας λένε «γιατί το νόμιμο δεν μπορεί να είναι ηθικό» ή κάπως έτσι όπως είχε διατυπωθεί από υπουργό.
Από αυτή λοιπόν την Ελεύθερη φωνή η κυβέρνηση ενοχλείται. Της κάνουν ζημιά.
Θέλει να την πατάξει με κάθε μέσον και κάθε τρόπο. Αυτά δηλαδή που γίνονταν και στην χούντα. Γι αυτό μίλησα για φαντάσματα και βρυκόλακες μιας άλλης εποχής.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τα μέσα για να επικοινωνήσουν και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.
Συχνά όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με απόπειρες περιορισμού, στέρησης και παρακώλυσης της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και των ιδεών.
Μπροστά σε αυτές τις απειλές, καθήκον του ΟΗΕ είναι να λειτουργεί ως ο υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και των γυναικών και ανδρών που το ταλέντο τους και η αφοσίωσή τους δίνει σάρκα και οστά στην ελευθερία του Τύπου.

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου, ας επαναβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας σ’ αυτή την αποστολή.
Οι Κυβερνήσεις ανεξάρτητα αν είναι μπλε, πράσινες, κίτρινες, πουά ή με πράσινους και μπλε κόκκους ΠΡΕΠΕΙ να ελέγχεται να βγαίνουν όλα στην φόρα.
ΟΛΑ στο φως και όχι στο φως της συγκάλυψης όπως προσπαθούν να κάνουν οι κυβερνώντες μας με την υπόθεση του υπουργού που εξετάζει σήμερα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Φιλιατρά News