Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Αρχίζουν ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων

«Αιτία πολέμου» η πληρωμή απ’ όλους

Έναρξη ενεργοποιήσεων διότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, είναι το μήνυμα που έστειλε χθες η ΠΑΣΕΓΕΣ στις ΕΑΣ όλης της χώρας.

Η Ένωση της Μεσσηνίας είναι έτοιμη και μετά την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. το βράδυ της Δευτέρας οι ενεργοποιήσεις αναμένεται να αρχίσουν άμεσα.

Το «αλλά» στη φετινή διαδικασία είναι πως παρά το γεγονός ότι έχει ψηφισθεί τροπολογία για κάλυψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους από το κράτος, καλούνται να πληρώσουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μη πληρωμή δεν έχουν υλοποιηθεί, οπότε .......

το κοστολόγιο που χθες κοινοποίησε στις Ενώσεις αφορά και στους επαγγελματίες αγρότες.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει πως «μετά την υπογραφή της προβλεπόμενης σύμβασης, η αναλογούσα δαπάνη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα καταβληθεί στους λογαριασμούς τους».
Τα ανωτέρω αποτελούν «αιτία πολέμου» για τους επαγγελματίες αγρότες, αφού πάγια διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια είναι να μην πληρώνουν για την ενεργοποίηση. Σχετική είναι και ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας που εστάλη χθες.

Πηγή: Θάρρος

Πρεμιέρα απόψε για το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με την "Φαύστα" του Μπόστ

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου και ώρα 21:30 στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με την κωμωδία του Μποστ «Φαύστα».
Η παράσταση θα προβληθεί 1, 2, 3, 8, 9, 10 Μαϊόυ 2009 στις 21:30.

Λίγα λόγια για το έργο

Στη Φαύστα, τερατώδεις συμπτώσεις και αλλόκοτα γεγονότα συμβαίνουν.
Ο συγγραφέας σατιρίζοντας ακόμη και τα δραματικά είδη χαρακτηρίζει το έργο "ιλαροτραγωδία".
Η Ρίτσα, ετών τεσσάρων και παιδί αστών του 1860, κολυμπώντας κοντά στον πατέρα της, εξαφανίζεται στα βάθη της θάλασσας από αβλεψία του πατέρα της, που, ως ερασιτέχνης, ψαρεύει απορροφημένος στο έργο του.
Μετά από καιρό το Ριτσάκι ανευρίσκεται ζωντανό στην κοιλιά ενός κήτους που έπιασε ο πατέρας με το αγκίστρι του.
Μυρίζει, όμως, τόσο έντονα ψαρίλα, που κατασπαράσσεται από τις γάτες του σπιτιού μέσα στην κουζίνα.

Οι παραλογισμοί του μύθου και των προσώπων του έργου είναι αμέτρητοι. Δεν μένει ........

τίποτε όρθιο.:
Οι φυσικοί νόμοι ακυρώνονται, τα ένστικτα και τα ορμέμφυτα απουσιάζουν πανηγυρικά,, τα σοβαρά γεγονότα χάνουν τη βαρύτητά τους, ενώ χίλιες-δυο ασήμαντες κοινωνικές στιγμές επενδύονται με την παράλογη σοβαρότητα που δείχνουν τα νήπια, όταν υποδύονται, στα παιγνίδια τους, "μεγαλίστικους" ρόλους που δεν καταλαβαίνουν.

Εδώ, δεν υπάρχει "ιερό και όσιο", και η μηχανική συμμόρφωση προς τους κοινωνικούς κώδικες φέρνει στην επιφάνεια μια ψυχική αγκύλωση και μια πνευματική στρεβλότητα, χρόνια και καθολική, του μέσου Έλληνα, του μέσου ανθρωπάκου, που ο συγγραφέας δείχνει παρ’ όλα αυτά να τον αγαπάει.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Εκφωνητής: Χρήστος Χήναρης
Φαύστα: Ελένη Ματζαφλάρη
Ελένη: Ευα Χαμαλτζή
Γιάννης: Τάκης Δημητρόπουλος
Μαριάνθη: Ελένη Πετροπούλου
Ρίτσα: Νάνσι Μαγγανά
Κύριος Ιατρού: Τάκης Χρυσανθακόπουλος
Κυρία Ιατρού: Ευγενία Μανόλη
Υιός: Γιάννης Καπελούζος

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Αυξάνονται από σήμερα τα κόμιστρα των ταξί

Από σήμερα Πρωτομαγιά αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο ανάλογες αυξήσεις έως το Μάιο του 2010.

Συγκεκριμένα η μονή ταρίφα, από 0,36 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει το Μάιο του 2009 σε 0,48 ευρώ, το Νοέμβριο του 2009 σε 0,60 ευρώ και το Μάιο του 2010 σε 0,72.

Η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,84 ευρώ το Μάιο του 2009, στα 1,05 ευρώ το Νοέμβριο του 2009 και στα 1,20 ευρώ το Μάιο του 2010.

Αυξάνεται, επίσης, το κόστος του τηλεφωνικού .........

ραντεβού από 2,80 σήμερα σε 3 έως 5 ευρώ.

Σταθερό μένει το κόστος της σημαίας και της μικρότερης διαδρομής.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταφορών και η Ομοσπονδία των αυτοκινητιστών υπέγραψαν τον "Κανονισμό Λειτουργίας των Ταξί", με τον οποίο αυστηροποιούνται οι διατάξεις λειτουργίας τους.

Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να κάνει σχόλια και παράπονα στον τηλεφωνικό αριθμό 1019.

Σε ισχύ από σήμερα 1η Μαΐου το μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

Από σήμερα, Παρασκευή, ισχύει το νέο μέτρο του υπουργείου Μεταφορών για καταβολή μειωμένου - κατά 50% - εισιτηρίου σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών, στα αστικά μέσα μεταφοράς που υπάγονται στον ΟΑΣΑ (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ και προαστιακός σιδηρόδρομος στο αστικό κομμάτι Μαγούλα- Πειραιάς- Κορωπί).

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου, ο ΟΑΣΑ υπενθυμίζει ότι από σήμερα Παρασκευή 1η ΜΑΐου μισό εισιτήριο θα πληρώνουν με την επίδειξη της αστυνομικής ή φοιτητικής τους ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου που να πιστοποιεί την ηλικία: ............

-Ατομα ηλικίας κάτω των 18 ετών

-Ατομα άνω των 65 ετών

-Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ μέχρι την ηλικία των 22 ετών

-Σπουδαστές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών μέχρι την ηλικία των 22 ετών

-Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Μεταχειρισμένα ΙΧ: Κατάργηση τέλους άδειας μετά τις 7 Αυγούστου

Μέχρι τις 7 Αυγούστου και όχι μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύει η κατάργηση του τέλους άδειας και μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ο Γ. Παπαθανασίου σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος στις 28 Απριλίου ήρθε σε συμφωνία ότι η κατάργηση του τέλους μεταβίβασης για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα περιοριστεί σε 4 μήνες και όχι μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή θα ισχύει μέχρι τις 7 Αυγούστου 2009 και τα έσοδα που θα χάσουν οι νομαρχίες το διάστημα αυτό από την κατάργηση των τελών θα καλυφτεί πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομάρχες είχαν αντιδράσει έντονα στην απόφαση του .........

υπουργείου Οικονομίας να καταργήσει τα τέλη άδειας και μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς ένα τέτοιο μέτρο στερεί από τις νομαρχίες σημαντικά έσοδα.

Πιστωτικές κάρτες: Υποχρεωτική η επιστροφή παράνομων χρεώσεων μέσα σε 13 μήνες

"Η οδηγία περί παροχής υπηρεσιών θα παράσχει στους χρήστες προστασία σε περίπτωση ζημίας λόγω ανάλογης παραβίασης της ασφάλειας. Με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης θα ενημερώσει τον πάροχο της υπηρεσίας πληρωμής χωρίς περιττή καθυστέρηση μόλις αντιληφθεί μια μη εγκεκριμένη εκτέλεση πληρωμής και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο σε 13 μήνες μετά την ημερομηνία της χρέωσης, ο χρήστης θα έχει το δικαίωμα να λάβει αμέσως επιστροφή του δολίως χρεωθέντος ποσού. Οι παρέχοντες υπηρεσίες πληρωμών οφείλουν επίσης να αποκαταστήσουν το χρεωμένο λογαριασμό στην κατάσταση που θα βρισκόταν αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η μη εγκεκριμένη εκτέλεση πληρωμής. Η οδηγία πρόκειται να μεταφερθεί στην εθνικό δίκαιο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2009", αναφέρει σε απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, η αρμόδια για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας Επίτροπος, Βιβιάν Ρέντινγκ.

"Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θέτει υψηλά πρότυπα για την ασφάλεια των προσωπικών .......

δεδομένων (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών και σχετικές πληροφορίες) απαιτώντας από αυτούς που επεξεργάζονται τα δεδομένα να εφαρμόζουν τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την αποφυγή μη εγκεκριμένης δημοσιοποίησης ή πρόσβασης".

"Στις αρχές του χρόνου, η εταιρεία επεξεργασίας πιστωτικών καρτών Heartland Payment Systems αποκάλυψε ότι υπέστη παραβίαση των αρχείων της, μετά από διαπίστωση ότι άγνωστοι είχαν καταφέρει να μπουν στα συστήματά της το 2008 και να τοποθετήσουν λογισμικό για να κλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτιμάται ότι οι χάκερς έκλεψαν δεδομένα που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αντίγραφα έως και 100 εκατομμυρίων καρτών", ανέφερε στην ερώτησή του ο Μανώλης Μαυρομμάτης.

Η απειλή της ασφάλειας των επεξεργαζόμενων μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας προσωπικών δεδομένων, και η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους είναι πραγματικά παγκόσμιες και μας αφορούν όλους. Η απόφαση πλαίσιο της ΕΕ για τις επιθέσεις στα πληροφορικά συστήματα, που ισχύει από το 2005, προβλέπει ποινικές κυρώσεις για πράξεις όπως η παράνομη πρόσβαση σε πληροφορικά συστήματα, δηλαδή παρείσφρηση σε δίκτυα, τερματικά ή βάσεις δεδομένων.

Η Κομισιόν, στην απάντησή της, τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών σε συνεργασία με τα κράτη μέλη καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες παράλληλα με τις τεχνικές λύσεις που είναι διαθέσιμες στην αγορά, να ενημερώνουν τους χρήστες για τους κινδύνους στην ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, καθώς και για ήδη υπάρχουσες ορθές πρακτικές ασφάλειας που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση ανάλογων ρίσκων.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ



Η πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια, επειδή χοντρικά τοποθετείται στην αρχή της άνοιξης. Εκτός όμως από γιορτή της άνοιξης την πρωτομαγια γιορτάζει και το εργατικό κίνημα.

Η Εργατική πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στο Σικάγο των ηνωμένων πολιτειών, όπου ......

το 1886 κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για την καθιέρωση του 8ώρου, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 12 διαδηλωτές.
Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα το 1891 για την ανάμνηση της καθιέρωσης του 8ώρου στην εργασία και των θανάτων των εργατών στο Σικάγο.
Μετά από πολλές άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων σε όλο το κόσμο, η πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί σαν ημέρα απεργίας.

Στην Ελλάδα πολύ γνωστά είναι τα γεγονότα του 1936 στη θεσσαλονίκη που έδωσαν την έμπνευση στον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο.
Κατα τις ταραχές που είχαν πραγματοποιηθεί τότε, η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν όπλα με αποτέλεσμα 12 νεκρούς εργάτες.
Παρόλο που η 1η Μαίου ξεκίνησε σαν ημέρα απεργίας, στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προαιρετικές αργίες.
Παραδοσιακά όμως, με απόφαση όμως του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης η πρωτομαγιά χαρακτηρίζεται σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Πρωτομαγιά ήθη και έθιμα

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι στις μέρες μας ίσως το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση. Είναι η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας για πολλές χώρες του κόσμου και εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είναι μια γιορτή χωρίς κάποιο θρησκευτικό περιεχόμενο
Το έθιμο της Πρωτομαγιάς να στολίζουμε τις πόρτες των σπιτιών με στεφάνια λουλουδιών έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και τότε συμβόλιζε την υποδοχή της δύναμης της φύσης στο σπιτικό.

Προτάσεις για την σύνθεση του Μαγιάτικου στεφανιού

Μερικές προτάσεις για τη σύνθεση ενός όμορφου πρωτομαγιάτικου στεφανιού:
- Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, για να είναι ανθισμένο το σπίτι.
- Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά, για την ευτυχία του σπιτιού.
- Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες, για να είναι γεμάτο.
- Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της, για τη γλωσσοφαγιά.
- Ένα κλωνάρι λυγαριάς, για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού.
- Ένα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση του ώστε να φαίνεται, για το μάτι.