Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Προέβλεψε τρίτη νίκη Καραμανλή

Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά από τότε που ανέλαβε υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς αισθάνεται που μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά μετά το 1993, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Αισθάνομαι μια χαρά. Και πραγματικά ευχαριστώ που το ρωτάτε.
Με τον πρωθυπουργό είχαμε μια συνάντηση ουσίας και αποτελέσματος.
Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι η πηγή, η μεγάλη πηγή πλούτου για τη χώρα μας και οφείλουμε ιδιαίτερα σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες, τις κρίσιμες για την οικονομία μας, να τον αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης θα ........

γίνουν στις 20 Ιουνίου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν κονδύλια για τον Πολιτισμό στη δύσκολη οικονομικά κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ασφαλώς και κάνουμε τις αναγκαίες περικοπές, εκεί που μπορούμε, αλλά από την άλλη πλευρά οι βασικές ανάγκες θα ικανοποιηθούν απολύτως».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την εκλογολογία και τη διαδοχολογία, αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς είπε: «Θα σας πω αυτό που έχω ξαναπεί:
Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο πρώτος αρχηγός ελληνικού κόμματος μετά τη Μεταπολίτευση που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός».

ΣΧΟΛΙΟ
Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο πρώτος αρχηγός ελληνικού κόμματος μετά τη Μεταπολίτευση που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός».

ΣΥ ΕΙΠΑΣ..........

Διοικητής πάλι ο Φώτης Δρούμπαλης στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας???

Έντονο παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας.

Οι «κόντρες» των «γαλάζιων» πολιτικών παραγόντων για τη θέση του Διοικητή, κυρίως, είναι ομηρικές, τα «γαλάζια» μαχαιρώματα αλλεπάλληλα και οι πιέσεις αφόρητες για να οριστεί «εκλεκτός» τους!

Θυμίζουμε ότι από τον Νοέμβριο, στην «ΕΠΙ», είχαμε αποκαλύψει το παρασκήνιο και στο συγκεκριμένο δημοσίευμά μας, τότε, μεταξύ άλλων, είχαμε γράψει χαρακτηριστικά ότι, «Αλλάζει προσεχώς διοίκηση, διοικητή και διοικητικό συμβούλιο, στο Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κυπαρισσίας; "Ναι", όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που γνωρίζει καλά, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης!
Μάλιστα, όπως μας είπε, "αλλαγές δεν θα γίνουν μόνο στο .......

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αλλά και στις άλλες μονάδες του Νομού και της Περιφέρειας και ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται...".
Σε ερώτησή μας, "γιατί;", η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: "πιέσεις πολιτικών για δικούς τους ανθρώπους...".

Για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, λοιπόν, θεωρείται "ειλημμένη" και "σχεδόν δεδομένη" η απόφαση για αλλαγή στη θέση του διοικητή, που μέχρι σήμερα κατέχει ο κ. Φώτης Δρούμπαλης. Ωστόσο, σε "αγκάθι" έχει αναχθεί η αντικατάστασή του αφού οι "γαλάζιοι" πολιτικοί του Νομού επιθυμούν διακαώς ο νέος διοικητής να είναι "δικός τους" άνθρωπος... Έτσι όποιος έχει μεγαλύτερη "πρόσβαση" στον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα "βάλει" τον άνθρωπό του...».

Με νεότερο δημοσίευμά μας, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, γράψαμε, μεταξύ άλλων, ότι, «με απόφαση, στις 29-1-2009, του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία έχει αριθμό ΦΕΚ ΥΟΔΔ 35/2-2-2009 και ημερομηνία κυκλοφορίας 5-2-2009, διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη λύση της θητείας του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας Δρούμπαλη Φωτίου του Παναγιώτη, από 29-1-2009 ημερομηνία συμπλήρωσης 2 ετών από τον διορισμό του...».

Οι τελευταίες πληροφορίες έρχονται να επιβεβαιώσουν το παρασκήνιο που είχαμε αποκαλύψει και, σύμφωνα με αυτές, μιας και, αφενός σε «αγκάθι» έχει αναχθεί η αντικατάστασή του (του κ. Δρούμπαλη), αφού οι «γαλάζιοι» πολιτικοί του Νομού επιθυμούν διακαώς ο νέος διοικητής να είναι «δικός τους» άνθρωπος...» και αφετέρου ο ίδιος ο κ. Δρούμπαλης φέρεται να έχει δυνατές «πλάτες», με μεγάλη επιρροή στον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, από πολιτικό παράγοντα της περιοχής και του Νομού καθώς και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (σημειώνουμε, δε, ότι οι αξιολογήσεις που τον αφορούν είναι «άριστες») το πιο πιθανόν, για να μην πούμε σίγουρο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, είναι ο Φώτης Δρούμπαλης να είναι ξανά διοικητής στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που μπορεί να έχει ήδη υπογραφεί ή να υπογραφεί αυτές τις ημέρες!

Αυτοψία για τη θέση του μπαλοποιητή Τριφυλίας

Αυτοψία στο χώρο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η μονάδα μπαλοποίησης των σκουπιδιών της ενότητας της Τριφυλίας, στα όρια των Δήμων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, έγινε χθες το μεσημέρι, από μηχανικούς της Περιφέρειας και της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του εργοστασίου.
Ενας χώρος που από ό,τι φαίνεται με την πρώτη αυτή εκτίμηση είναι κατάλληλος για να προχωρήσει η διαδικασία.
Στην συνάντηση - σύσκεψη που έγινε στο σημείο, συμμετείχε ο εκπρόσωπος του δήμου στον Σύνδεσμο Στερεών Αποβλήτων, Χαράλαμπος Παγάνης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χριστιάνων Χαράλαμπος Καλογερόπουλος και η τοπογράφος του δήμου.
Οπως μας επισήμανε ο κ. Παγάνης, στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι .......

μηχανικοί εξέφρασαν την άποψη ότι από γεωγραφικής απόψεως είναι καλός, ενώ μπορεί να εξασφαλιστεί και η πρόσβαση σε αυτόν με κάποιες παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα θα γίνουν και οι περιβαλλοντικές μελέτες πριν ξεκινήσει να γίνει οτιδήποτε.
Ηδη μάλιστα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να χαρακτηριστεί από την πλευρά του Δασαρχείου.

Οσον αφορά την εκεί κατασκευή, σημείωσε ότι θα γίνει ένα εργοστάσιο το οποίο δεν θα προκαλεί καμία όχληση, τόσο στο περιβάλλον όσο και οπτική.
Τα απορριμματοφόρα θα μπαίνουν ολόκληρα μέσα στο εργοστάσιο και θα αδειάζουν τα στερεά απόβλητα, τα οποία στην συνέχεια θα συμπιέζονται και θα περιτυλίγονται με τριπλή μεμβράνη πριν βγουν έξω, και από εκεί θα μεταφέρονται σε άλλο χώρο που έχει υποδειχθεί για την εναπόθεσή τους.

Πηγή: Ελευθερία

Διαγωνισμός λογοτεχνίας στη μνήμη του Αλ. Βορρέ

Τον προγραμματισμό προσλήψεων εποχικού προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατρών που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι θέσεις που αποφασίστηκαν είναι 1 εργάτης κηπουρικής, 1 χειριστής μηχανημάτων έργων, 1 εργάτης οδοποιίας και κτηρίων και 2 ναυαγοσώστες.
Επίσης κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η τροποποίηση του προγράμματος “Θησέας“ που αφορούσε μεταφορά ποσού από το υπόλοιπο του έργου του βιολογικού καθαρισμού σε αυτό της αποχέτευσης.
Ακόμη, επί μακρόν συζητήθηκε -και τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία- ένα ......

απορριμματοφόρο να μεταφέρει μια φορά την εβδομάδα στη χωματερή του δήμου σκουπίδια από τους Δήμους Αβίας, Αρφαρών, Θουρίας, Αριος, Οιχαλίας, Παπαφλέσσα και Λεύκτρου, για τους επόμενους 3 μήνες.
Οι δήμοι αυτοί λόγω της μεταβατικής διαδικασίας στη διαχείριση απορριμμάτων δεν μπορούν πλέον να υπογράψουν συμβάσεις με τους ιδιώτες για την απόθεση των σκουπιδιών τους.

Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν εγκρίθηκε η δαπάνη για τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις, με περικοπή 5 χιλ. ευρώ - ενώ θετικά είδε το Σώμα την πρόταση του Ιωάννη Βορρέ, πρώην δημάρχου Παιανίας που κατάγεται από την πόλη, να θεσπιστεί ένας διαγωνισμός λογοτεχνίας υπό την αιγίδα του δήμου στην μνήμη του αδερφού του Αλέξανδρου Βορρέ.
Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα έρθει σε επαφή μαζί του ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της πρότασής του και πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Ο δήμαρχος Αλκης Ξύγκας έκανε μια πρώτη ενημέρωση του Σώματος για την σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη σχετικά με την κατασκευή του δρόμου παράκαμψης των Φιλιατρών. Οπως σημείωσε, το Σώμα θα τοποθετηθεί εκτενώς στο θέμα όταν φτάσει σε αυτό η έκθεση των μελετητών για τις δύο προτάσεις, δηλαδή για ανατολική και δυτική χάραξη - τόνισε όμως ότι η όποια απόφαση του Σώματος απλώς θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό.

Υπογράμμισε δε ότι η δική του πρώτη εκτίμηση είναι πως η δυτική χάραξη έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.
Ακόμη αναφέρθηκε στην εκποίηση ενός ακινήτου μέσα στην πόλη (πρώην εργοστάσιο Rila) στην οποία προχωρά ο Συνεταιρισμός.
Όπως είπε, ο πλειστηριασμός γίνεται μέσα στις επόμενες μέρες και ο δήμος δεν προλαβαίνει να κινηθεί για την απόκτηση - αν όμως είναι άγονη η διαδικασία, τότε είπε να κινηθεί ο δήμος, να προετοιμαστεί ώστε στην επόμενη διαδικασία εκποίησης που θα γίνει να μπορέσει να το διεκδικήσει, καθώς είναι ένας χώρος που χρειάζεται στο δήμο.

Πηγή: Eλευθερία

Επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κο Γιώργο Παπανδρέου αποστέλλει σήμερα ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Καλαμάτα αύριο Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.
Στην επιστολή που απέστειλε με δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ του νομού ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών αναφέρει τα προβλήματα που περνά ο Αγροτικός Κόσμος και ιδιαιτέρως ο αγροτικός κόσμος του νομού καθώς και θέτει το πρόβλημα των αποζημιώσεων από την καταστροφή που υπέστησαν οι Ελαιοκαλλιέργειες από τον παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2008.

Αναλυτικά η Επιστολή στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ως εξής: .........


Κύριε Πρόεδρε.

Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και ταυτόχρονα η πατρίδα μας αποψιλώνεται παραγωγικά, εμείς ως παραγωγικός φορέας στον πρωτογενή τομέα ζητάμε να συναντηθούμε μαζί σας έχοντας ως στόχο να σας ενημερώσουμε άμεσα για την καταστροφική θέση των Αγροτών της Μεσσηνίας.
Κύριε Πρόεδρε ενδεικτικά σας αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια τώρα.

1) Υψηλότατο Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης (Ναύλον μηχανήματα κλπ) ίδιο με το Φ.Π.Α. που ισχύει στα είδη πολυτελείας.

2) Η μη ορθολογιστική λειτουργία του ΕΛΓΑ.

3) Ελληνοποίηση εισαγομένων προϊόντων καθώς και ο μη ποιοτικός έλεγχος τους.

4) Άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στον παραγωγό και και καταναλωτή. Ξεκινά από 1 προς 5 και φτάνει 1 προς 9.

5) Ο συνταξιούχος Αγρότης παίρνει σύνταξη πείνας, ζητάμε τον διπλασιασμό της και ταυτόχρονα να ισχύει ότι ισχύει και στα υπόλοιπα ταμεία (να μεταφέρεται η σύνταξη από τον θανόντα στον Ζώντα σύζυγο).

6) Η περιοχή μας επλήγη από παγετό στις 17 και 18 Φεβρουαρίου του 2008, με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα, να μην καρπίσουν για πρώτη φορά στα χρονικά.
Ζητάμε το θέμα αυτό να το φέρετε στο κοινοβούλιο ώστε να βρεθεί η φόρμουλα να αποζημιωθούμε..

Παιδιά της Ελλάδας είμαστε, δεν είμαστε αποπαίδια!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Αριστοτέλης Κανναβός

Ο Γραμματέας
Ιωάννης Γριβοκωστόπουλος

Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

14 Φεβρουαρίου. Ημέρα των Ερωτευμένων.

Σε όλους εσάς που είστε Ερωτευμένοι Χρόνια Πολλά.

Πανελλαδικές: Μέχρι 20 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους τη σχετική αίτηση – δήλωση οι υποψήφιοι των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, από φέτος η αίτηση - δήλωση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΥΠΕΠΘ: www.ypepth.gr/exams.

Ο υποψήφιος, είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του μπορεί να .....

προμηθεύεται την αίτηση - δήλωση, να συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες και να προσέρχεται στο Λύκειο για την υποβολή της ηλεκτρονικά.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία υποβολή ή τροποποίηση αίτησης - δήλωσης.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Ηχηρότατο χαστούκι από τον Δήμο Πατρέων στους Αγιορείτες Μοναχούς

Αγιορείτες ζητούν με επιστολή τους από το δήμαρχο Πάτρας να αποσυρθεί το καρναβαλικό άρμα που σατιρίζει τον Εφραίμ

Επιστολή στον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα έστειλαν χθες, οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους διατυπώνοντας αίτημα απόσυρσης από την καρναβαλική παρέλαση άρματος που σατιρίζει τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ.
Στην επιστολή τους οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών ζητούν από .......

τον Δήμαρχο να επανεξετάσει το όλο θέμα σημειώνοντας ότι «είμεθα βέβαιοι ότι εν τέλει θα πρυτανεύση η σύνεσις και η διάκρισις και θα αποσοβηθούν περαιτέρω ανωφελή σχόλια τα οποία μέγιστην πνευματικήν ζημία θα προκαλέσουν εις το κοινωνικόν σύνολον».

Η απάντηση του δήμου Πατρέων:

Σχετικά με την επιστολή που έστειλαν προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων παρατηρεί τα εξής:
«Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Καρναβαλιού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι η σάτιρα.
Από την Αρχαία Κωμωδία μέχρι τις μέρες μας η σάτιρα αγγίζει πρόσωπα και θίγει επιλήψιμες διαγωγές ανθρώπων του δημόσιου βίου.

Το να ταυτίζουμε το σατιριζόμενο πρόσωπο με τον θεσμό από τον οποίο προέρχεται (λόγου χάρη τον δικαστή με την Δικαιοσύνη, τον πρόεδρο με την Προεδρία, τον ηγούμενο με την Ορθοδοξία κ.ο.κ.) αποτελεί εσφαλμένη προσέγγιση που εν τέλει οδηγεί σε ακύρωση της σατιρικής πράξης.
Επιπροσθέτως ο σατιρισμός διαγωγών που κατά κοινή παραδοχή είναι επιλήψιμες λειτουργεί καθαρτήρια και τελικώς ευεργετικά.
Με αυτές τις σκέψεις και με κάθε σεβασμό προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους η δημοτική αρχή διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να λογοκρίνει καρναβαλικά άρματα επειδή ακριβώς επιθυμεί να πρυτανεύσουν η σύνεση και η διάκριση και να αποφευχθούν περαιτέρω ανώφελα σχόλια».

Πηγή: Studio A

Σοβαρά προβλήματα στο γεφύρι του Λαγκούβαρδου

Για ακόμη μια φορα μετά από έντονη νεροποντή δημιουργήθηκαν προβλήματα στο μικρό γεφύρι του Λαγκούβαρδου στο δρόμο Φιλιατρών - Μαράθου.
Eνα σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς πρόκειται για ένα απότομο κατηφορικό στένεμα του δρόμου με διαδοχικές στροφές, που αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για τους διερχόμενους οδηγούς. Oταν βρέχει δε έντονα, το πιο σύνηθες είναι να φρακάρει το γεφύρι από φερτά υλικά όπως καλάμια και ξύλα, και το νερό να περνά από πάνω του.

Κάτι τέτοιο συνέβη και προχθές το βράδυ που η βροχή ήταν έντονη.
Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί πολλές φορές και οι .......

όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει είναι να πηγαίνουν μηχανήματα είτε από τον Δήμο Φιλιατρών είτε από το Δήμο Γαργαλιάνων και να το ξεβουλώνουν.
Στο σημείο αυτό όμως χρειάζεται πιο ουσιαστική παρέμβαση, στην ουσία κατασκευή νέου γεφυριού και ομαλοποίηση του δρόμου για να υπάρχει ορατότητα και άνεση σε όποια πλευρά και αν κατευθύνεται κανείς, καθώς δεν είναι λίγα τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο στο σημείο αυτό.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ του Φ.Ν

Το θέμα αυτό με το γεφύρι του Λαγκουβάρδου, έχει απασχολήσει πολλές φορές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η οποία όμως δεν έδωσε ΠΟΤΕ λύση στο πρόβλημα.
ΩΣ ΠΟΤΕ θα υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο γεφύρι????


Άναψαν τα αίματα με την Ντίνα και τον Άγγελο!

Αντιπαραθέσεις στη Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικών και Διοικητικών θεμάτων - Συνεδρίασε χθες το πρωί η Νομαρχιακή Επιτροπή Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων στην αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας «Παναγιώτης Φωτέας».

Το θέμα που αναλώθηκε για άλλη μία φορά στη συνεδρίαση αυτή ήταν: «Η δικαστική εκπροσώπηση της ΝΑΜ».

Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση φαινόταν ότι το κλίμα μεταξύ του αρμόδιου αντινομάρχη και προέδρου της Επιτροπής, κ. Άγγελου Κωτσιόπουλου και της νομαρχιακής συμβούλου με την παράταξη «Ανατροπή» και μέλους της Επιτροπής, κ. Ντίνας Νικολάκου, ήταν τεταμένο και ο λόγος ήταν ο ορισμός δικηγόρων από πλευράς ΝΑΜ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αφορμή ήταν το αίτημα του νομάρχη .......

Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου, να ζητήσει δικηγόρο για κάποια υπόθεση, που δεν υπήρχε συνημμένη στα έγγραφα που είχαν τα μέλη της Επιτροπής, ούτε ο ίδιος ο αντινομάρχης βέβαια!

Χαρακτηριστικά, όταν ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι, «την υπόθεση των συμβολαιογράφων θα την αναθέσουμε στην κα Ζωντανού, για να μας υποδείξει εκείνη», η κα Νικολάκου ανέφερε: «Κύριε πρόεδρε, ό,τι κάνετε με τους δικηγόρους, θα το κάνετε και με τους συμβολαιογράφους».

Ο κ. Κωτσιόπουλος ανταπάντησε: «Οι δικηγόροι, κυρία Νικολάκου, ορίζονται συγκεκριμένα. Την ίδια διαφανή διαδικασία ακολουθούμε και με τους συμβολαιογράφους».

Η κα Νικολάκου ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα του νομάρχη και ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε ότι, το θέμα είναι συνημμένο.

Η κα Νικολάκου τόνισε ότι, δεν υπάρχει τίποτα και τότε ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε πως δεν ξέρει τίποτα παραπάνω, το θέμα τελείωσε και η κα Νικολάκου δεν έχει άλλο τον λόγο!

Άναψαν τα αίματα!

Στο σημείο αυτό η κα Ντίνα Νικολάκου, σε έξαλλη κατάσταση, ανέφερε προς τον κ. Κωτσιόπουλο: «Δεν έχετε ούτε πολιτική, ούτε ηθική ευθιξία, μόνο πολιτική θρασύτητα!

Εδώ είστε ως πρόεδρος της Επιτροπής και όχι ως δικηγόρος. Έχετε υποχρέωση να τηρείτε τη διαφάνεια. Υπάρχει θέμα. Όλα όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες δεν τιμούν κανένα και αναδεικνύουν θέμα.

Έπρεπε να μας είχατε καταθέσει σήμερα τις περιπτώσεις και τα στοιχεία, γιατί η λίστα δεν τηρείται και υπάρχουν παράπονα από τους χειρισμούς σας».

Ο κ. Κωτσιόπουλος απάντησε στον ίδιο υψηλό τόνο: «Αρκετά παίξατε, κυρία Νικολάκου. Αν έχετε στοιχεία, ο εισαγγελέας είναι απέναντι. Σας προκαλώ.

Δεν δέχομαι το παραμικρό, δεν υπάρχει θέμα. Οι δικηγόροι, κυρία Νικολάκου, δεν χρειάζονται συνήγορο.

Θέμα δεν υπάρχει, εσείς το οργανώσατε εκ των υστέρων. Φέρτε τα στοιχεία και μη μιλάτε γενικά κι αόριστα. Οι αποφάσεις είναι δημόσιες. Αφήστε τη λάσπη εναντίον μας.

Ο νομάρχης έχει δικαίωμα να διαλέγει δικηγόρο. Τα έγγραφα για το ποιος δικηγόρος και ποια απόφαση πήρε υπάρχουν στο Πρωτοδικείο. Κανείς σας δεν τα ζήτησε να τα δει.

Ακόμα μία παρατήρηση: Αν το γεγονός ότι μέχρι τώρα ήμουν ήπιος είχε εκληφθεί ως αδυναμία, πλανάστε. Επίσης σας λέω κάτι: Τις συκοφαντίες δεν θα τις αφήσω να περάσουν έτσι. Θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου, για να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Η κα Νικολάκου ανταπάντησε: «Κατά τις προηγούμενες ημέρες όλα αυτά, που έγιναν, η παράταξή μας τα θεωρεί σημαντικό θέμα. Ο τρόπος που μέχρι σήμερα διαχειριζόσαστε τις υποθέσεις ήταν περίεργος.

Εσείς ζητάτε στοιχεία και απειλείτε. Δεν θα μας φιμώσετε, δεν θα μας προσβάλετε, ρίχνεται το επίπεδο πολύ χαμηλά».

Τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος επανέλαβε ότι, η κα Νικολάκου δεν έχει τον λόγο, το θέμα τελείωσε κι άμα θέλει η κα Νικολάκου να μην το ψηφίσει.

Η ανταρσία στον Δήμο Κυπαρισσίας καλά κρατεί.

Άλλο ένα δύσκολο απόγευμα πέρασε προχθές Τετάρτη ο δήμαρχος Κυπαρισσίας αφού το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (12-4) έκανε δεκτό αίτημα δημοτικών υπαλλήλων για άρση της αδικίας σε βάρος τους, που με «πλάγιο τρόπο», χωρίς ενημέρωση και συζήτηση, είχε «περάσει» από το Δ.Σ. ο κ. Σαμπαζιώτης τον Απρίλιο του 2008 σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)!

Τότε, το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά και στον φάκελο των θεμάτων ήταν η τροποποίηση για πρόβλεψη νέων οργανικών θέσεων.
Ο κ. Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε σε κάποια εγκύκλιο του 2007 σχετικά με τις κρίσεις για προϊσταμένους και διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου και «πέρασε» στην απόφαση τροποποίησης το εξής:
Στις κρίσεις προηγούνται οι ΠΕ, μετά οι ΤΕ και μετά .......

οι ΔΕ, αλλάζοντας τη μέχρι τότε ισχύουσα πρόβλεψη του ΟΕΥ που ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα «ή ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ».

Με λίγα λόγια, με την αλλαγή αυτή κάποιος που ήταν ΤΕ ή και ΔΕ υπάλληλος με 30 χρόνια υπηρεσίας και την ανάλογη και αντίστοιχη εμπειρία, στις κρίσεις ερχόταν σε δεύτερη μοίρα από έναν ΠΕ υπάλληλο με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας.

Τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου με 25 και πλέον χρόνια υπηρεσίας αντέδρασαν και με αίτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησαν να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση και να επανέλθει η μέχρι πρότινος ισχύουσα διάταξη θεωρώντας (και δικαίως) ότι αδικούνται και ηθικά και υπηρεσιακά.

Στη συνεδρίαση ο κ. Σαμπαζιώτης επέμεινε να μη γίνει δεκτό το αίτημα των υπαλλήλων και σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής του, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με μία υπάλληλο που χρόνια είναι Προϊσταμένη του Λογιστηρίου, είπε πως «δεν έγραψε αυτά που έπρεπε» και δεν εξέφρασε την άποψή του για την βαθμολόγηση «που εστάλη στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που κάνει τις κρίσεις», αλλά, την επόμενη φορά θα το κάνει! Αυτό σαν «φοβέρα» ακούστηκε στην αίθουσα και δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης αλλά και της Συμπολίτευσης αντέδρασαν...

Αγριεύει ο καιρός

Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι μέχρι και 9 μποφόρ - Αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατόχους μικρών σκαφών απευθύνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου και ιδιαίτερα στην θάλασσα των Κυθήρων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Κατόπιν δελτίου αναγγελίας θυελλωδών ανέμων που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνουμε ότι στη θάλασσα Κυθήρων επικρατούν Δυτικοί - Νοτιοδυτικοί άνεμοι θυελλώδεις 8 μποφόρ, τοπικά 9.
Ως εκ τούτου ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους της θαλάσσιας περιοχής του Μεσσηνιακού κόλπου να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των σκαφών τους.
Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε .....

μικρού σκάφους μέχρι να βελτιωθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Να επισημάνουμε ότι, ήδη από χθες το βράδυ βαθμιαία επιδείνωση του καιρού παρατηρείται σε όλη τη χώρα, και στον Νομό μας, με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις ως 9 μποφόρ και στο Ανατολικό Αιγαίο έως 10 μποφόρ. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Το Σαββατοκύριακο τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Μεσσηνία

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 2 - 11

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με κατά τόπους βροχές ή χιονόνερο και καταιγίδες στα ανατολικά και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: -2 - 9

Δυτική Ελλάδα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 2 - 11

Θεσσαλία, Aν. Πελοπόννησος
Νεφώσεις με σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στα νότια και χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 0 - 13

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και κατά τόπους 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 9 - 16

Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: 5 - 12

Καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της Δημόσιας Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί χθες - όπως αναμένεται άλλωστε και σήμερα - απείχαν από τα καθήκοντά τους, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι ιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και οι ιατροί ΕΣΥ των Κέντρων Υγείας του Νομού. Για τον λόγο αυτόν χθες τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας αλλά και τα Κέντρα Υγείας του Νομού λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ δέχονταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή των ιατρών στη χθεσινή πρώτη μέρα της απεργίας. Οι ιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Υγείας και λόγω της ζωτικής σημασίας των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους η συμμετοχή τους σε κάποιες περιπτώσεις στην απεργία κρίθηκε καθολική.
Οι ιατροί αντιδρούν στη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης που ........

υπέγραψαν στις αρχές Δεκεμβρίου με το Υπουργείο Υγείας και στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, καθώς φαίνεται πως επιφέρει κάποιες περικοπές. Επίσης, διεκδικούν τη ρύθμιση των εφημεριών, τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με το μισθολόγιό τους. Συγκεκριμένα αντιδρούν στις μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Τη «χρυσή τομή» ψάχνει ο υπουργός Υγείας

Να αναφέρουμε ότι, χθες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχώρησε σε 5 τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τη συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών ιατρών, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις τους.
Προανήγγειλε μισθολογικές αυξήσεις μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόσθεσε επίσης διάταξη, σύμφωνα με την οποία μετά από έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
Ο υπουργός Υγείας δεν επανέφερε την αρχική σύμβαση εργασίας, καθώς η οικονομική κατάσταση επιβάλει κάποιες «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις», απέναντι στις οποίες, ωστόσο, «μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα υπάρξουν βελτιώσεις». Έτσι κι αλλιώς, «οι προβλεπόμενες αυξήσεις και φοροαπαλλαγές, θα είναι οι σημαντικότερες από την εποχή της ίδρυσης του ΕΣΥ», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών, Στάθης Τσούκαλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας κάλεσε την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία και την υπογραφή της.

Εκτός νομοσχεδίου παραμένουν, πάντως, οι προβλέψεις για το αφορολόγητο των εφημεριών και για τη σύγκλιση, εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πέραν των μισθολογικών παραμέτρων, κατά τον υπουργό Υγείας, η συλλογική σύμβαση δεν ήταν δυνατόν να κυρωθεί αυτούσια για νομοτεχνικούς λόγους, «το σύνολο όμως των ρυθμίσεών της περιέχεται σ' αυτήν».
Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκε στην πρώτη παράγραφο του νομοσχεδίου ότι, το πρόγραμμα των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και των ειδικευομένων συναδέλφων τους, «καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης» (περιλαμβάνοντας πλέον και τους οδοντιάτρους του ΕΣΥ, καθώς και τους ιατρούς του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη). Ορίστηκε ρητά η πρόσληψη των 5.500 νοσηλευτών, με τα προσόντα τους να ορίζονται με βάση τον νόμο του ΑΣΕΠ και όχι απλώς, «λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του», όπως αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Εισήχθη επίσης και η πρόβλεψη για αναθεώρηση της κλαδικής σύμβασης μετά από έναν χρόνο (κάτι που προβλεπόταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά είχε αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου).

Περισσότερο διαφοροποιούμενο βαίνει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, για την εισαγωγή ιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Γι' αυτό που ονομάστηκε και «πολυδιευθυντικό σύστημα», η νέα διατύπωση που πρότεινε ο υπουργός Υγείας προβλέπει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει τους όρους εφαρμογής του, εντός ενός έτους. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν για κάποιο άρθρο του οποίου αγνοούν την οριστική μορφή. «Δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, αλλά βελτίωση των διατυπώσεων για την εισαγωγή ορισμένων αξιολογικών κριτηρίων. Το 95% του κειμένου παραμένει το ίδιο», απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Συνεχίζεται το εμπάργκο από τους προμηθευτές αναλώσιμων

Την ίδια ώρα το εμπάργκο των προμηθευτών των νοσοκομείων - λόγω οφειλών - θέτει σε κίνδυνο πλέον την υγεία των ασθενών. Οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας να τους καταβάλει τα περίπου 2,7 δισ. ευρώ, που τους οφείλουν τα Νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια. Αποτέλεσμα, αρκετές από τις 200 εταιρείες του κλάδου να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Στις 18 Μαρτίου ο τελικός

Στις 18 Μαρτίου θα γίνει ο φετινός τελικός του κυπέλλου Μεσσηνίας, όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΕΠΣΜ.
Το ματς θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία ενώ η ώρα διεξαγωγής θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Να θυμίσουμε ότι το ένα εισιτήριο του τελικού έχει εξασφαλίσει ........

ο Μεσσηνιακός ενώ φαβορί για το δεύτερο είναι η Εράνη, η οποία στον πρώτο ημιτελικό έχει νικήσει με 2-0 τον ΑΟ Φαραί στα Φιλιατρά.

Πηγή: Ελευθερία

Ορκίστηκε το Νέο Δ.Σ. Του Ο.Π.Α.Ν.Α Μ.

Ορκίστηκαν σήμερα το μεσημέρι τα μέλη του Νέου Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ.
Ο κ. Νομάρχης ευχήθηκε στα μέλη καλή πορεία στο έργο τους, υγεία και έμπνευση για καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Τόνισε, δε, ότι ο πολιτισμός είναι μεγάλη υπόθεση και η ΝΑΜ έχει υποχρέωση στο να αναπτύξει την πολιτιστική δημιουργία και να ενισχύσει την παραγωγή πολιτιστικής δράσης.
Ο Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. , σημείωσε, έχει γράψει μια αξιόλογη πορεία στο χώρο του πολιτισμού και αθλητισμού και η υποστήριξη πολλών περιοχών του Νομού ήταν σημαντική.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. κ. Παναγιώτης Τσιμόγιαννης δήλωσε ότι θα έχουμε συνεχή παρουσία και στους δύο τομείς δραστηριότητας του Οργανισμού δηλαδή και στον Πολιτιστικό με αναφορά τα έθιμα, τις παραδόσεις και .........

την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και των μνημείων του Νομού μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις ποιοτικού χαρακτήρα, και όσον αφορά τον Αθλητικό τομέα στοχεύουμε σε αθλητικά γεγονότα που θα δώσουν μηνύματα κυρίως στους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό έστω και σαν ποιοτική παρουσία τον ελεύθερο χρόνο τους.
Θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις μεγάλες και διεθνείς διοργανώσεις που προβάλουν τον Νομό μας.
Θα συνεργαστούμε με συλλόγους και φορείς σε όλη τη Μεσσηνία αρκεί να έχουν επιλογές τέτοιες, ώστε να καταστήσουμε τη Μεσσηνία, Νομό πολιτιστικού, αθλητικού και επομένως τουριστικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, τα παρόντα μέλη του νέου Δ.Σ. εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που υπήρχε στην προηγούμενη διετία και ότι ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει με τις προτάσεις του ώστε ο Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του.

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ.

Πρόεδρος: Τσιμόγιαννης Παναγιώτης
Μέλη:
Ψυχίδου Παρασκευή
Ψαρούλη Δήμητρα
Ζέππος Δημήτριος
Μαυρέας Ηλίας
Πλέτσα Βασιλική
Τρυπάνη Ελένη

Σύσκεψη στην Νομαρχία Μεσσηνίας για το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Συνάντηση με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο είχαν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Καφύρας και ο Διευθυντής του Κ.Α.Φ.Κ.Α Φιλιατρών Θεόδωρος Ντέντες παρουσία του Αντινομάρχη Δημήτρη Καφαντάρη.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι σκοποί του ΚΑΦΚΑ και συγκεκριμένα η περαιτέρω ανάπτυξή του με περισσότερες δράσεις, επισημαίνοντας, όμως, ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ..........

έλλειψης επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αυτό δυσκολεύει το έργο τους και ζήτησαν την αρωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για το πρόστιμο η Nestle

Είχαμε γράψει χθές για το πρόστιμο που έφαγε η Νestle.
Σήμερα όπως έγινε γνωστό η εταιρία προσφεύγει στην δικαιοσύνη με δήλωση της.

Απάντηση δια μέσου της δικαστικής οδού σκοπεύει να δώσει η Nestle Hellas στην άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις κατηγορίες εναντίον της για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η εταιρεία, με σημερινή της ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νestle Hellas έχει ως εξής: ..........

"Λάβαμε γνώση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον της Εταιρείας μας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Θεωρούμε την απόφαση αυτή άδικη και αρνούμαστε ρητά τις κατηγορίες. Η Nestlé Ελλάς έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια στην Ελλάδα με 4 εργοστάσια και πάνω από 1000 εργαζόμενους. Σεβόμαστε πλήρως την εθνική και διεθνή νομοθεσία και λειτουργούμε πάντοτε με γνώμονα το όφελος των καταναλωτών μας, οι οποίοι ελεύθερα επιλέγουν τα προϊόντα που προτιμούν και εμπιστεύονται.

Η Nestlé Ελλάς θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τα δικαιώματα της και να απαλλαγεί από τις ανυπόστατες αυτές κατηγορίες."

Κάτω οι τιμές παραγωγού, πάνω το κόστος παραγωγής

Τριπλάσια αύξηση παρουσίασε το κόστος παραγωγής για το 2008, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν αισθητά, σε σχέση με το 2007, οπότε και είχαν εμφανίσει άνοδο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), οι τιμές των αγροτικών προϊόντων (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα κατά 2,7%, ενώ αποπληθωρισμένες μειώθηκαν κατά 1,3%.

Στο ποσοστό αυτό, 1,9% ήταν η μείωση στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, ενώ στα ζωικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Να σημειώσουμε ότι, το 2007 οι τιμές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ..........

(αποπληθωρισμένες), όχι μόνο δεν είχαν μειωθεί, αλλά αντίθετα σημείωσαν αύξηση κατά 4% και το 2006 κατά 3,2%.

Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρέχουσες τιμές, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6,5%, ενώ σε αποπληθωρισμένες αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, στη χώρα μας το 2008 το κόστος (σε τρέχουσες τιμές) αυξήθηκε κατά 15,3%, ενώ σε αποπληθωρισμένες τιμές η αύξηση ήταν της τάξης του 10,8%.

Σύμφωνα με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, το 2007 το κόστος παραγωγής για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είχε αυξηθεί (σε αποπληθωρισμένες τιμές) κατά 3,2%, ενώ το 2006 κατά 0,6%.

Στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρέχουσες τιμές το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πέρυσι κατά 16,3%, ενώ σε αποπληθωρισμένες αυξήθηκε κατά 11,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το άνοιγμα της «ψαλίδας» στην Ελλάδα μεταξύ τιμών παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα και κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα διαμορφώθηκε πέρυσι στο -9,5%, ενώ το 2007 ήταν +0,8%, το 2006 ήταν +2,6% και το 2005 ήταν -1,9%.

ΟΑΕΔ: Από Δευτέρα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) στο σύνολο των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού.

Προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος είναι οι άνεργοι να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τις 22 Ιανουαρίου 2009.

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων.

Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση (το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr), ότι «δεν είναι δικαιούχοι του ..........

έκτακτου επιδόματος από άλλον φορέα που χορηγεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής» (όπως Νομαρχίες, ΟΓΑ κλπ).

Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά και ο «αριθμός λογαριασμού του –IBAN- στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα» καθώς και «ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)».

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από τους ίδιους τους δικαιούχους στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) ή τα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ ή στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΑΕΔ ή του ΙΚΑ όπου δεν λειτουργεί ΚΠΑ, με την επίδειξη στοιχείου ταυτότητας (ΑΔΤ, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο ασθενείας) ώστε να βεβαιωθεί η ταυτοπροσωπία.

Το ύψος του επιδόματος, ανέρχεται στα 200, 150 ή 100 ευρώ ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κάθε δικαιούχου, και συγκεκριμένα:

• 200 ευρώ για τους δικαιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

• 150 ευρώ για τους δικαιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

• 100 ευρώ για τους δικαιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

Πολύ κακό για .... το τίποτα

Πολύ κακό για το τίποτα. Ο Γιάννης Μανώλης παραμένει τελικά στη θέση του και στη βουλή και στο κόμμα, παρά τη δημόσια αποδοκιμασία των δηλώσεων που έκανε για τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Επειτα από συσκεψη στη Ρηγίλλης μεταξύ Ζαγορίτη- Τραγάκη και του ίδιου του Μανώλη, οι εξηγήσεις του βουλευτή Αργολίδας κρίθηκαν ικανοποιητικές και δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του, την οποία είχε νωρίτερα θέσει στη διάθεση του κόμματος με δυο επιστολές προς τον γραμματέα της ΝΔ και τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ........

Με επιστολές του ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανώλης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Κόμματος. Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Βουλευτή,η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή, αφού, άλλωστε, ουδέποτε του εζητήθη».

Απο την πλευρά του ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι ποτέ δεν είχα πρόθεση να δημιουργήσω προβλήματα στο Κόμμα και την Κυβέρνηση».

Και για να το κάνουμε και λίγο πιο "φραγκοδίφραγκο"....Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας

Σοβαρή καταγγελία για παιχνίδια που παίζονται σε βάρος φαρμακοποιών και ασφαλισμένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή τα νέα νομοθετήματα, που αφορούν τη διακίνηση των φαρμάκων στη χώρα.

Σημείο τριβής αποτελεί η επιτρεπόμενη πλέον διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων από τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής, «το υπουργείο προσπαθεί να μετακυλήσει τη διάθεση των φαρμάκων αυτών από τα κρατικά νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούν να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, προς τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Οι φαρμακοποιοί δεν θα δέχονται να χορηγούν νοσοκομειακά φάρμακα με ........

ζημία, τη στιγμή που ο υφιστάμενος νόμος ορίζει ποσοστό κέρδους 5%, όταν φορολογούνται για ποσοστό κέρδους 25%. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης προβλέπουν ότι θα είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι από 1-3-2009 δεν θα μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν ελάχιστα σημεία χορήγησης αυτών των φαρμάκων (5-6 σε όλη την Αττική, δηλ. φαρμακεία νοσοκομείων), τα οποία νοσοκομεία θα είναι και τα μόνα που δύνανται να χορηγούν τα φάρμακα αυτά.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως της απόφασης αυτής των συναρμοδίων υπουργείων για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Εντός των ημερών θα κατατεθεί για το ίδιο θέμα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αναστάτωση στον χώρο της νοσοκομειακής υγείας με τους γιατρούς να πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, να αρνούνται να εκτελέσουν εφημερίες πέρα των ορίων του νόμου και να ζητούν την ψήφιση και εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, που έχουν συνυπογράψει με τον υπουργό Υγείας.

Eπιπλέον, οι προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν επίσης να μην παραδίδουν υλικά, καθιστώντας τη λειτουργία του ΕΣΥ προβληματική και κατά περίπτωση επικίνδυνη.

Επιστροφή στο Μεσαίωνα με το "όχι" στα έντυπα στο στρατό

Καθεστώς μεσαίωνα θυμίζει η απαγόρευση στους αξιωματικούς και σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας να διαβάζουν εντός των στρατοπέδων έντυπα που στρέφονται κατά της μορφής του πολιτεύματος, των πολιτειακών θεσμών και του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η ανάγνωση τέτοιων εντύπων επιτρέπεται στα σπίτια τους χωρίς όμως να το γνωστοποιούν σε τρίτα πρόσωπα...

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να τροποποιήσει τη διάταξη του νέου κανονισμού που απαγορεύει και τιμωρεί πειθαρχικά την ανάγνωση ή την προβολή μέσα στα στρατόπεδα εντύπων που το περιεχόμενό τους στρέφεται κατά της μορφής του πολιτεύματος, κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτειακών θεσμών.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να είναι ........

συνταγματικά ανεκτή, με την προϋπόθεση ότι αφορά στην ανάγνωση τέτοιων εντύπων εντός του στρατοπέδου και επιχειρεί τη διάδοση του περιεχομένου του σε άλλους.
Αντίθετα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απαγόρευση αυτή δεν μπορεί να φθάνει μέχρι την κατ ιδίαν ανάγνωση ενός τέτοιου εντύπου χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων, δεδομένων των διατάξεων του Συντάγματος που κατοχυρώνουν τις ελευθερίες της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της θρησκευτικής συνείδησης και της διάδοσης των στοχασμών.

Λιμενικό σώμα

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επεξεργάστηκε δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σχετικά με μεταθέσεις και αποσπάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.
Το Συμβούλιο έκρινε παράνομη τη διάταξη που προβλέπει ότι «υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο επιλογής τους ανεξάρτητα της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι έχοντες την επιμέλεια συζύγου ή τέκνου με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία, οι έχοντες τέκνα που είναι μαθητές της δεύτερης και τρίτης τάξεως του Λυκείου, οι έχοντες συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία άνω των 28 ετών και τα συνδικαλιστικά στελέχη».

Τέλος, παράνομη κρίθηκε και η διάταξη που αναφέρει ότι «είναι υποχρεωτική η συνυπηρέτηση εγγάμων μεταξύ τους στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έστω και καθ΄ υπέρβαση της οργανικής σύνθεσης».

ΦΠΑ: Ηλεκτρονική δήλωση μόνο για τους... συνεπείς

Mόνο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠA (εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες και τροποποιητικές) μπορούν να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠA του 2008.

H ηλεκτρονική υποβολή της εκκαθαριστικής ΦΠA έχει ξεκινήσει μέσω του Taxisnet και είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης για να κλείσουν τη χρήση του 2008 για το εισόδημα και το ΦΠA θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν .........

την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠA.

Περαίωση
Σημειώνεται ότι το ειδικό σημείωμα περαίωσης ΦΠA υποβάλλεται όταν τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από την αυτορύθμιση είναι μικρότερα των καθαρών λογιστικών κερδών. Στην περίπτωση αυτή, ο ΦΠA υπολογίζεται στη διαφορά των κερδών. Oι ηλεκτρονικές δηλώσεις ΦΠA μπορούν να υποβληθούν έως 23 Mαρτίου 2009 για όσους τηρούν βιβλία A΄ ή B΄ κατηγορίας του KBΣ και έως 25 Mαΐου 2009 για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας.

Aπό την ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται όσοι:

1. Yποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση έτους 2008 με επιφύλαξη.

2. H διαχειριστική τους περίοδος έληξε σε ημερομηνία διαφορετική από την 31 Δεκεμβρίου 2008.

3. Εχουν υποβάλει δήλωση μεταβολής και έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή πτώχευση ή αδράνεια.

4. Εχουν υποβάλει δήλωση διακοπής εργασιών:

Eντός του έτους 2008 ή εντός του έτους 2009 και μέχρι την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠA έτους 2008.

5. Εχουν αλλαγή κατηγορίας βιβλίων KBΣ μέσα στην οικεία διαχειριστική περίοδο.

6. H αρμόδια ΔOY φορολογίας τους την 31 Δεκεμβρίου 2008 ήταν η ΔOY Aγίου Aθανασίου.

7. Yπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2008.

8. Mετατάχθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2007 από το απαλλασσόμενο ή από το ειδικό καθεστώς, στο κανονικό καθεστώς με βιβλία B΄ κατηγορίας του KBΣ.

Στο 7,8% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008

Στο 7,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο του 2008, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Επισήμως, οι άνεργοι ανήλθαν σε 384.988 άτομα. Ο αριθμός των ανέργων μειωνόταν σταθερά μεταξύ του 2004 και του 2007 και άρχισε να εμφανίζει αύξηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ποσοστό μείωσης των ανέργων μεταξύ Νοεμβρίου 2004 και Νοεμβρίου 2005 ήταν 5,5%. Μεταξύ Νοεμβρίου 2005 και Νοεμβρίου 2006 εμφανίζεται μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 8% ενώ μεταξύ Νοεμβρίου 2006 και Νοεμβρίου 2007 η μείωση ήταν 16,5%.
Μεταξύ Νοεμβρίου 2007 και Νοεμβρίου 2008, οι ........

άνεργοι αυξήθηκαν κατά 3,1%.
Τον Οκτώβριο του 2008, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,4%. Το Νοέμβριο του 2007, είχε διαμορφωθεί στο 7,6%. Στην ευρωζώνη, η ανεργία ανήλθε στο 7,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στις ηλικίες 15-24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 22,4% το Νοέμβριο και στις ηλικίες 25-34 στο 10,3%. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 11,6% και στους άνδρες στο 5,2%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου ανήλθε στο 14,5% και ακολουθούν η δυτική Ελλάδα (11,2%) και η Θεσσαλία (9,9%). Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας είναι στο νότιο Αιγαίο (5,4%).

Μαύρες οι προβλέψεις για το 2009

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης το 2009, κυρίως στους τομείς που στήριξαν την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως η οικοδομή, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Σαφής εικόνα για τις προοπτικές της απασχόλησης θα υπάρξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η αγωνία είναι μεγάλη για τις επιδόσεις του τουρισμού, καθώς οι -μάλλον αισιόδοξες- προβλέψεις μιλούν για μείωση αφίξεων κατά 10% φέτος.

«Ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος μήνας στον οποίο αρχίζουν να γίνονται ορατές στην αγορά εργασίας οι συνέπειες από τη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε σημαντικά, αντανακλώντας την κάμψη της απασχόλησης σε κρίσιμους κλάδους, όπως οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές» είπε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

«Η επιβράδυνση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, φέρνοντας το ποσοστό ανεργίας σε επίπεδα υψηλότερα από το 8%. Για το σύνολο του 2009 αναμένουμε η ανεργία να διαμορφωθεί στο 8,7%» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 9,4% έως το 2010, από 8,3% το 2008. Για το σύνολο της ΕΕ, εκτιμά ότι θα σκαρφαλώσει στο 9,5% από 7%.

Λήψη άμεσων μέτρων ζητά η Αντιπολίτευση

Οι εργαζόμενοι έχουν «χορτάσει» από τα πολλά λόγια. Θέλουν συγκεκριμένα έργα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θέλουν τώρα τόνισε ο υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Δημ.Στρατούλης.

Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση αρχίζει - έστω και με τη μέθοδο της σταγόνας - να παραδέχεται ότι αυξάνει η ανεργία στη χώρα μας η οποία βέβαια στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 'καλομαγειρεμένα' επίσημα στοιχεία».

»Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι να εφαρμοστούν οι προτάσεις Ε.Ε.-Μίχαλου για γενίκευση της μερικής απασχόλησης, αλλά η ανύψωση μιας αποτελεσματικής κοινωνικής ασπίδας προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις και την ανεργία με: α) δραστική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, με μαζικές προσλήψεις στην υγεία, παιδεία, πρόνοια και πολιτική προστασία, β) ουσιαστική στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, γ) μέτρα για την παρεμπόδιση των απολύσεων και για την ουσιαστική οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΛΜΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Αυτό το τραγούδι θα πάει στην ΜόσχαΑκούσαμε τα 3 Τραγούδια που θα διαγωνιστούν στις 18 Φεβρουαρίου για το ποιό θα πάει στην Μόσχα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΦΟΡΑ που τα ακούσαμε πιστεύουμε ότι το τραγούδι που θα πάει στην Eurovision θα είναι το ......


THIS IS OUR NIGHTΣτις 18 Φεβρουαρίου η επιλογή του ελληνικού τραγουδιού για τη Eurovision

Την άλλη Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, θα γίνει η επιλογή του τραγουδιού, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 54ο διαγωνισμό της Eurovision, στη Μόσχα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΕΤ, έγινε παρουσίαση των τριών υποψηφίων τραγουδιών, με συνθέτη το Δημήτρη Κοντόπουλο και ερμηνευτή το Σάκη Ρουβά.

Πρόκειται για το «Out of Control» σε στίχους Αλεξάνδρας Ζάκκα, «Right on Time» και «This is our night» σε στίχους Craig Porteils και Cameron Giles-Webb.

Όπως ανέφερε ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός, στη βραδιά του ελληνικού τελικού, που θα γίνει στο «Αθηνών Αρένα», στις 10 μμ, και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ με παρουσιάστριες τις αδερφές Μαγγίρα, Μπέτυ και Ματθίλδη, θα γίνει μια μουσική αναδρομή από το 1956 έως σήμερα και τα τρία τραγούδια θα πλαισιωθούν με όμορφη εικόνα, ενώ η ιδέα και τα κείμενα θα είναι του Γιώρογυ Καπουτζίδη.

Στην ίδια βραδιά θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και οι ..........

υποψήφιοι στο διαγωνισμό Γιουροβίζιον από την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Λευκωρωσία και ίσως τη Μάλτα.

Η Φωτεινή Γιανουλάτου από την ΕΡΤ αναφέρθηκε σε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον 54ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που θα γίνει στη Μόσχα. Ειδικότερα, είπε ότι η Ελλάδα κληρώθηκε να συμμετάσχει στο δεύτερο ημιτελικό, στον οποίο παίρνουν μέρος δεκαεννέα χώρες, εκ των οποίων θα προκριθούν οι δέκα.

Το νεότερο στοιχείο σε αυτό το διαγωνισμό είναι ότι η επιλογή του τραγουδιού, που θα κερδίσει, θα γίνει κατά 50% από το κοινό και κατά 50% από τις εθνικές κριτικές επιτροπές, οι οποίες από οκταμελείς γίνονται πλέον πενταμελείς.

Ως τις 10 Απριλίου θα πρέπει να γίνει η διαπίστευση και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η πώληση των εισιτηρίων, μέσω Ίντερνετ. Οι τιμές θα κυμανθούν από 20 έως 650 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Τζόνι Καλημέρης διευκρίνισε ότι η επιτροπή που θα ψηφίσει για το ποιο τελικά τραγούδι, από τα τρία υποψήφια, θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Eurovision, θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ένα έντονο στη συνέχεια promotour με υποστήριξη από τον ΕΟΤ, από το δήμο της Αθήνας και βεβαίως, από την ΕΡΤ.

Επίσης ανέφερε, ότι χορηγοί είναι ο ΟΤΕ, η Trident, ο ΕΟΤ, ο δήμος της Αθήνας και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Τέλος, ο Σάκης Ρουβάς, υπογράμμισε ότι στόχος του θα είναι να καταβάλει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε ο επόμενος διαγωνισμός της Γιουροβίζιον να γίνει στην Ελλάδα.


Τα τραγούδια είναι τα εξής:


EΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ EYROVISION???

Έβρεξε πρόστιμο ύψους 29,8 εκατομμυρίων Ευρώ στη Nestle Ελλάς από την επιτροπή ανταγωνισμού

Πρόστιμα συνολικού ύψους 29,8 εκατ. ευρώ επέβαλε στη Nestle Ελλάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης με σειρά παραβατικών συμπεριφορών σε ό,τι αφορά το στιγμιαίο καφέ.

Σε συνέχεια καταγγελιών, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ, προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες παραβάσεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει και 81 και 82 ΣΕΚ, από την εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ».
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την...
υπ’ αριθμόν 434/V/2009 αποφάσισε ότι: ...........

1) Η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 2 του ν.703/77 και 82 της ΣυνθΕΚ καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ μέσω:

· της παροχής εκπτώσεων στόχων και πίστεως, της απαγορεύσεως- παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών, αλλά και της απαγόρευσης διενέργειας παράλληλων προωθητικών ενεργειών με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα στις σχέσεις της με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (αγορά στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης),

· της επιβολής ρητών όρων αποκλειστικής προμήθειας και ομαδικών πωλήσεων, καθώς και της παροχής εκπτώσεων πίστεως που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης),

· της επιβολής υποκρύπτουσας υποχρέωσης μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της ‘αγγλικής ρήτρας’), στη σχέση της εταιρείας με τους διανομείς της.

2) Ταυτόχρονα, η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 1 του

ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ μέσω της απαγορεύσεως-παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών στις σχέσεις της με συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα παραβίασε μόνο το άρθρο 1 του ν.703/77 δια της απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων στους διανομείς της.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΜΠΟΥΚΟΤΑΖ στα προϊόντα ΦΑΓΕ. ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η Ο.Ε.Κ.Ε. – Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Ελλάδος καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν, από Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, κανένα προϊόν της εταιρίας ΦΑΓΕ, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων, οι οποίες δε δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους.

Το μποϋκοτάζ, κατά της εταιρίας, θα συνεχιστεί, μέχρι η εταιρία, να κατεβάσει τις τιμές της.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταγράψει τις τιμές των προϊόντων της εταιρίας, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Θα παρακολουθούμε την εξέλιξή τους και θα ενημερώνουμε τους καταναλωτές, για ........

τη συνέχιση ή μη του μποϋκοτάζ.

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης να συνεχίσει και να εντείνει τους κοστολογικούς ελέγχους, δίνοντας στη δημοσιότητα, τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή.

Είναι η ώρα οι καταναλωτές να πάρουμε την κατάσταση, στα χέρια μας:

- Απαιτούμε διαφάνεια, στην κοστολόγηση.

- Απαιτούμε τιμές, που να ανταποκρίνονται, στο πραγματικό κόστος των προϊόντων.

- Απαιτούμε ένα καλύτερο, αύριο.

Φτάνει, πια, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών!KEPKA - Consumers Protection Centre,

32 Vas. Irakliou Str. - GR 54624 - Thessaloniki,

Phone: +302310233333 - Fax: +302310242211,

email: consumers@kepka.org - http://www.kepka.org.

Συνάνατηση Δράκου με την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών για τον Συνεταιρσμό γυναικών στα Φιλιατρά

Συνάντηση με τον Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο είχαν σήμερα εκπρόσωποι της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών.
Στην συνάντηση πήραν μέρος οι Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος ο Αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών Γυναικών Κα Ελένη Μακρή, με τα μέλη του Συλλόγου Καλλίπη Μπουσόύκα, και Σταματοπούλου Αλεξάνδρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερώσουν τον κ. Νομάρχη για την επιθυμία της ένωσής τους να μετεξελιχθεί σε συνεταιρισμό και ζήτησαν την αρωγή της ΝΑΜ σε αυτήν τους την προσπάθεια. Στη συνέχεια η Πρόεδρος Μακρή Ελένη και τα μέλη Μπουσούτα Καλλιόπη και Σταματοπούλου Αλεξάνδρα, του Συνδέσμου Φιλιατρινών Γυναικών, είχαν συνεργασία με τον αρμόδιο Αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο για την προσπάθεια σύστασης Γυναικείου Συνεταιρισμού στα Φιλιατρά.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσία και της αρμοδίου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Ειρήνης Καρυώτη, εκφράστηκε παράλληλα ........

και το ενδιαφέρον των γυναικών για προσανατολισμό τους στο τοπικό προϊόν που είναι το καρπούζι και σε λοιπά προϊόντα όπως είναι η ντομάτα και το κολοκύθι.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρέπει το πρώιμο τοπικό προϊόν της περιοχής τους, που είναι το καρπούζι να αποτελέσει τη βάση και την αρχή μιας παραγωγικής προσπάθειας πολλών γλυκισμάτων μέσω του Συνεταιρισμού Γυναικών και να καρπωθούν πολλά οφέλη αξιοποιώντας παράλληλα την δυνατότητα προβολής και διαφήμισης που δίνεται κάθε χρόνο με την θεσμοθετημένη πλέον ¨γιορτή καρπουζιού¨ στην περιοχή των Φιλιατρών, όπου συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών Φιλιατρών με πάρα πολλά γλυκίσματα και εδέσματα που φτιάχνουν οι ίδιες οι γυναίκες.
Από πλευράς υπηρεσίας ενημερώθηκαν για διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη σύσταση Γυναικείου Συνεταιρισμού καθώς και ενέργειες όπως, αξιοποίηση και ένταξη σε σχετικά προγράμματα, δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου, νομικό πλαίσιο, κ.α.

Τέλος, ο Αντινομάρχης κ. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του στο γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς δραστήριων συλλόγων γυναικών του Νομού μας για σύσταση γυναικείων συνεταιρισμών και κατέληξε λέγοντας, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι συνοδοιπόρος και υποστηρικτής κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας φορέων και συλλόγων της Μεσσηνίας που στοχεύουν στην προώθηση, προβολή και αξιοποίηση των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων

Περιβαλλοντικό πρόβλημα τα πλαστικά θερμοκηπίων

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ - ΔΗΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Το ζήτημα των πλαστικών κάλυψης που χρησιμοποιούται στη γεωργία, είναι πολύ σοβαρό για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη δημόσια υγεία.
Χθες στη Ν.Ε. Παραγωγής και Ανάπτυξης συμφωνήθηκε να προωθηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας με δήμους της Τριφυλίας (Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων) και με τη συμμετοχή των παραγωγών, ώστε να γίνει προμήθεια μπαλοποιητή και οι παραγωγοί να παραδίδουν τα πλαστικά για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος είπε ότι το θέμα των πλαστικών κάλυψης είναι σημαντικό, καθώς έχει σχέση με την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ενημέρωσε ότι σε σύσκεψη το Μάρτιο του 2008, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ελήφθησαν αποφάσεις, όπως συγκέντρωση ......

των πλαστικών σε συγκεκριμένα σημεία, η προμήθεια πρέσας για δεματοποίηση και ο Δήμος Φιλιατρών συνεργάζεται με εταιρεία ανακύκλωσης από την Ιταλία για τα πλαστικά.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης της Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος πληροφόρησε ότι τα πλαστικά κάλυψης υπολογίζονται σε 650 τόννους κάθε χρόνο στη Δυτική Μεσσηνία και 200 - 250 σ’ όλο τον άλλο νομό, 800 - 900 τόννοι συνολικά σ’ όλη η Μεσσηνία (από θερμοκήπια, από καρπούζια, πρώιμα κηπευτικά, απολυμάνσεις - σκιάσεις, λάστιχα άρδευσης και σακιά λιπασμάτων). Επεσήμανε πως «δε θα πρέπει να καίγονται ούτε να πετάγονται στις ακτές ή να φρεζάρονται» και πρόσθεσε:
«Πέρσι συγκεντρώθηκε σημαντική ποσότητα το 60 - 70%.
Το υπόλοιπο δεν ξέρουμε την τύχη του. Και 3 παραγωγοί να κάψουν δημιουργούνται εντυπώσεις.

Ηταν πολύ καλά τα αποτελέσματα, αλλά δεν πρέπει να καεί ή να πεταχθεί τίποτα. Πρέπει να γίνει και άλλη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας». Πρότεινε: «Να τυπωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο και να μοιραστεί σε κάθε παραγωγό.
Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των παραγωγών από αρμόδιες υπηρεσίες και την Αυτοδιοίκηση.
Να οριστούν σημεία εναπόθεσης στους 3 μεγάλους δήμους της περιοχής. Να συγκεντρώνονται χώρια τα μαύρα και χώρια τα λευκά νάυλον και να είναι καθαρά.
Να πηγαίνουν σε πιστοποιημένες εταιρείες. Να ενημερώνουν οι παραγωγοί τί παρέδωσαν. Να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια Πυροσβεστική, Αγροφυλακή, Λιμεναρχείο». Σημείωσε πως «αυτό πρέπει να περάσει σε κάθε σπίτι, γιατί έχει να κάνει με διοξίνες, καρκίνους. Τα πλαστικά μολύνουν το περιβάλλον.
Καθημερινά έχουμε παράπονα ότι καίγονται πλαστικά».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς ενημέρωσε ότι υπήρχε 3ετές πρόγραμμα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τις εταιρείες ΤΙΤΑΝ και Polyeco.
Είπε πως «είναι μια διαδικασία πολύπλοκη» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι καθαρά, πλυμένα για να πάνε στον Ασπρόπυργο όπου τεμαχοποιούνται και μετά καίγονται και η καύση να γίνεται σιγά - σιγά.
Είναι τεράστιες οι δυσκολίες του εγχειρήματος. Υπάρχει περίπτωση να κάνουμε μπάλες από πλαστικό και να μην τις παίρνει κανένας.
Δεν πάει άλλο, μας φαρμακώνουν. Πρέπει να επιληφθεί το κράτος». Πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Αναπτυξιακής με τους δήμους της Δυτικής Μεσσηνίας και να αγοραστεί ένας μπαλοποιητής, εκτιμώμενου κόστους 20.000 - 40.000 ευρώ.
Να εναποτίθενται σε συγκεκριμένα σημεία τα πλαστικά και να τα πηγαίνουν στον οικολογικό σταθμό που θα είναι μπαλοποιητής. Και κάθε παραγωγός θα λέει πόσα κιλά έφερε και πόσα κιλά είχε πάρει.

Ο Αντ. Παρασκευόπουλος είπε «δίνουν στους παραγωγούς βεβαιώσεις πιστοποίησης με χαλαρότητα οι εταιρείες.
Να είναι πιο αυστηρά τα πράγματα, αλλά ευέλικτα, για να μην πάμε στην αντίθετη πλευρά».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα Χαράλαμπος Αφάλης σημείωσε ότι «είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη τα πλαστικά.
Εχουν τοξικά και δηλητηριώδη αέρια. Οταν καίγονται, η προσέγγιση πρέπει να γίνεται με ειδικές μάσκες.
Στο χώρο εναπόθεσης πρέπει να υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας.
Προσοχή στη διαχείριση, να μην εναποτίθενται στις χωματερές».

Ο αξιωματικός πυρασφάλειας της Π.Υ. Κώστας Γεωργακόπουλος ανέφερε πως «υπάρχει κενό νόμου, δεν μπορεί να καίνε πλαστικά χωρίς άδεια από την Πυροσβεστική από την 1η Μαίου έως τις 31 Οκτωβρίου».
Η ειδική σύμβουλος του νομάρχη Αφροδίτη Κλείδωνα παρατήρησε ότι «η πρώτη ύλη, τα πλσατικά πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέλουν οι εταιρείες, που μαζεύουν και αξιοποιούν το υλικό».

Πηγή: Ελευθερία

Πρόσκληση σε νέους αγρότες από τη Νομαρχία Μεσσηνίας

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Μέτρο «Εγκατάστασης νέων γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης - φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται από 16 Φεβρουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009.
Δικαιούχοι είναι νέες και νέοι ηλικίας 18 έως 40 ετών που:
α) Εγκαθίσταται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης έως και 14 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.
β) Είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του Μέτρου (ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών, κανονικών περιοχών με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκων).
γ) Εχουν μέγεθος γεωργικής εκμετάλλευσης απαιτήσεων σε εργασία μισή (0,5) Μ.Α.Ε.
δ) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή .........

αποκτούν εντός 36 μηνών.
ε) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο υπογεγραμμένο από γεωτεχνικό.
στ) Εχουν υποβάλει αίτηση ΟΣΔΕ.
ζ) Αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις.
η) Δεν εμπίπτουν στις μη επιλέξιμες κατηγορίες του Μέτρου.
Οι υποψήφιοι νέοι γεωργοί θα πρέπει να υποβάλουν το φάκελο υποψηφιότητας συμπληρωμένο πλήρως σε δύο αντίγραφα (πρωτότυπο - αντίγραφα) και σε ηλεκτρονική μορφή.

Επιλέξιμες Γεωργικες Εκμεταλλεύσεις είναι οι εξής:
1. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του.
2. Τα αγροτεμάχια εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους και μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τόπο αγροτεμαχίου και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλύτερα ή ίσα των 1000 τ.μ. (1 στρέμμα).
3. Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
4. Το σύνολο της εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί για πρώτη φορά σε Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης ή και κατά το προηγούμενο έτος.
5. Στο πλαίσιο της οικογένειας δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ των συζύγων, και μόνο ένας μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται σε 3 δόσεις και το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται:
α. Ορεινές περιοχές από 20.000 έως 40.000 €.
β. Μειονεκτικές περιοχές από 20.000 έως 35.000 €.
γ. Λοιπές περιοχές από 20.000 έως 30.000 €.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, καθώς και από την ιστοσέλίδα του υπουργείου: wwvv.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

Πηγή: Eλευθερία

Ανοίγουν παράθυρο για την κατάργηση της Βάσης του του “10”

Ανοιχτό παράθυρο αφήνει το υπουργείο Παιδείας στην προοπτική κατάργησης της βάσης του “10” ως ορίου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η νέα ηγεσία διαπιστώνει ότι η διατήρηση του ορίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο των περιφερειακών ΤΕΙ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταργηθεί φέτος η βάση του “10”, ώστε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, υποψήφιοι που θα έμεναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να πληροφορηθούν ότι εισάγονται στα ΤΕΙ.
Αν ληφθεί φέτος η σχετική απόφαση, στο ΤΕΙ Καλαμάτας θα εισαχθούν πάνω από 1.000 νέοι
σπουδαστές - γεγονός που αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανδρέας Κανάκης, όταν ρωτήθηκε από την “Ε“ αν στη συνάντηση που είχαν προχθές οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων με τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο έθεσαν θέμα κατάργησης της βάσης του “10”, απάντησε:
«Δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα της δίωρης συζήτησης που έγινε, γιατί ........

είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να καταργήσει τη βάση του “10”.
Εκτιμούμε ότι αν δεν καταργηθεί φέτος, θα καταργηθεί του χρόνου».

Μιλώντας στην “Ε“ για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο κ. Κανάκης χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα που αποκόμισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων.
«Υπάρχει προσχέδιο νόμου για την Τεχνολογική Εκπαίδευση.
Ζητήσαμε να μας δοθεί ώστε να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας», μας είπε συγκεκριμένα.
Οσο για τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών ΤΕΙ και ΑΕΙ, ανέφερε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιτευχθεί - καθώς η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ προϋποθέτει την συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων.

Ο κ. Κανάκης σημείωσε εξάλλου ότι αυτό το διάστημα προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Στη δε βάση του “10” αναφέρθηκε και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τη συνάντηση των προέδρων των ΤΕΙ και του υπουργού ως εξής:
«Την ώρα που ανακοινώνονται 13 νέα τμήματα ΤΕΙ χωρίς υποδομές και προετοιμασία, πολλά περιφερειακά ιδρύματα πλήττονται από την έλλειψη σπουδαστών - άμεση επίπτωση της αυθαίρετης επιλογής της βάσης του “10”.
Αλλα κεντρικά ΤΕΙ έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού από τις δυσλειτουργίες του συστήματος μετεγγραφών, ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, παρά τη ρητή δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για την κατοχύρωση 350.000».

Πηγή: Ελευθερία

Το πιστόλι στον κρόταφο σε θαμώνα καφενείου

Με όπλο απείλησε προχθές το απόγευμα θαμώνα καφενείου στη Μεταμόρφωση του Δήμου Παπαφλέσσα ένας 45χρονος επιχειρηματίας, κάτοικος Πύλου.
Αφορμή για το περιστατικό ήταν μια τσιμεντόστρωση σε δρόμο που εφάπτεται με ιδιοκτησία του πατέρα του και η οποία σταμάτησε μετά την παρέμβαση συγγενικού προσώπου του παθόντα.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου από την Αστυνομία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Ε“ κρατώντας όπλο αναποδογύρισε το τραπέζι που καθόταν ο άνθρωπος και τον κόλλησε στον τοίχο βάζοντάς του το πιστόλι στον κρόταφο και απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσει.
Το απίστευτο σκηνικό που πάγωσε τους υπόλοιπους θαμώνες και ........

προκάλεσε σοκ στον άνδρα που απειλείτο, έγινε με αφορμή ένα δρομάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο και που σύμφωνα με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου το 2007 είναι δημοτικός δρόμος.

Προχθές, ο πατέρας του καταζητούμενου ξεκίνησε να τσιμεντάρει το δρόμο αλλά τον σταμάτησε η Αστυνομία, η οποία είχε ειδοποιηθεί από συγγενικό πρόσωπο του παθόντα το οποίο είναι και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ παρών στο περιστατικό ήταν και ο ίδιος.
Η συνέχεια γράφτηκε στο καφενείο του χωριού από το γιο του ιδιοκτήτη ο οποίος τον απείλησε με το όπλο κολλημένο στον κρόταφο και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον κρατούσε ακινητοποιημένο για περίπου 10 λεπτά απειλώντας ότι θα τον σκοτώσει.
Πριν τον αφήσει και φύγει, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είπε ότι του τη χαρίζει γιατί ήταν φίλοι με τον αδερφό του.

Ο παθών κατέθεσε μήνυση εναντίον του επιχειρηματία που δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές ξανά, σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και απειλή, ενώ μένει να εξακριβωθεί αν το πιστόλι ήταν αληθινό.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Πάντως απο το περιστατικό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς είναι επηρρεασμένοι από το Συμβάν στην Κυπαρισσία και με τον τρόπο που επιτέθηκαν στον Δικηγόρο Σπύρο Ιωάννου.
Πολλοί είναι οι κάτοικοι που λένε ότι η κοινωνία μας έχει γίνει ζούγκλα. Και μάλλον δεν έχουν άδικο.

Αδιακρίτως απο το Θάρρος

Τους φαίνεται περίεργο

Φαίνεται, βέβαια, πως οι τσιγγάνοι και οι άνθρωποι από τα χωριά, άμαθοι από τη δημοσιότητα, εκπλήσσονται με όσα συμβαίνουν και θεωρούν εαυτούς τυχερούς όταν πέφτουν πάνω στα γεγονότα.

Προχθές στα Φιλιατρά, ένας μικρός τσιγγάνος και πάλι, κι αργότερα ένας παππούς, είχαν κάτσει δίπλα στους πολιτικούς που έκαναν .......

δηλώσεις, παρακολουθώντας με το στόμα ανοιχτό…

Σχόλιο Φ.Ν. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν μύγες Χειμωνιάτικα...Κινητικότατος ο Δ. Κουσελάς

Προχθές στα Φιλιατρά, χθες στις Βρυξέλλες ως μέλος διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει με τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και άλλους παράγοντες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης και σήμερα στην Καλαμάτα για να οργανώσει τα της επίσκεψης του προέδρου του Πα.Σο.Κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο λόγος για το βουλευτή Μεσσηνίας Δημ. Κουσελά, ο οποίος τόσο σύντομα κάλυψε τις συγκεκριμένες αποστάσεις…

Πηγή: Θάρρος

Πρεμιέρα ΔΗΠΕΘΕΚ "Ο δρόμος περνά από μέσα"

Λίγες μέρες αφότου έπεσε η αυλαία για το «Σώσε» του Μάικλ Φρέιν, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δεύτερη χειμερινή παραγωγή του. Πρόκειται για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα», που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 9.00 το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Ο δρόμος περνά… μέσα από το νεοκλασσικό σπίτι του Φάνη Ποριώτη. Ένα αρχοντικό σύμβολο και πεδίο σύγκρουσης για δυο γενιές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. Από τη μια ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του σπιτιού και η πιστή του Γλυκερία, απομεινάρια μιας εποχής που σιγά σιγά χάνεται.
Από την άλλη, ο ανιψιός του, Ανδρέας, μαζί με τον έμπορο Χάρη Αντωνάκο και τη γυναίκα του, Λίτσα.
Οι τελευταίοι, σαν εισβολείς, φέρνουν στο σπίτι τον ..........

άνεμο του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, καταπατώντας βάναυσα κάθε αξία και ηθική.

Για το πιο μεστό, ουσιαστικό και οδυνηρό έργο του Καμπανέλλη μίλησε ο γνωστός Καλαματιανός σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Ένα έργο, που συμπυκνώνει την αγωνία, τον πόνο, τη λαχτάρα που έχουμε οι άνθρωποι να βρούμε μια ισορροπία στη ζωή, ένα δρόμο να περπατήσουμε. Λειτουργεί σαν κώδωνας κινδύνου, γιατί ο Καμπανέλλης έχει καταφέρει να σκαλίσει βαθιά την ψυχή, τη σκέψη, το μυαλό μας. Δείχνει ότι, δυστυχώς, δε μάθαμε να υπολογίζουμε τίποτα προκειμένου να ωφεληθούμε. Είναι ένα έργο που λέει ότι πρέπει να σκεφτούμε, να μας απασχολήσει η συμπεριφορά μας».

Για την πρώτη θεατρική παραγωγή της δημοτικής επιχείρησης «Φάρις» (όπου ανήκει πια το ΔΗΠΕΘΕΚ) έκανε λόγο ο πρόεδρός της Θανάσης Ηλιόπουλος, ενώ ο διευθυντής της, Πανάγος Φουρναράκης, αναφέρθηκε στο οικονομικό: «Είμαι ευχαριστημένος, γιατί η πρεμιέρα συμπίπτει με την εξόφληση των υπαλλήλων της “Φάρις”. Μια πληγή που αιμορραγούσε, έκλεισε» σχολίασε.
Τους συντελεστές της παραγωγής παρουσίασε ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος, ο οποίος και συμμετέχει στην παράσταση, ενώ ευχαρίστησε το θίασο, που απαρτίζεται από Καλαματιανούς καλλιτέχνες, και ιδίως το σκηνοθέτη Γ. Διαμαντόπουλο, για την ευσυνειδησία με την οποία έχουν εργασθεί.

Η ηθοποιός Μαριάννα Αρβανιτίδου - Πετροπουλέα, αναφερόμενη στον Γ. Διαμαντόπουλο, σημείωσε ότι είχε χρόνια να καθοδηγηθεί από τέτοιον σκηνοθέτη, ενώ ο Βασίλης Κουτίβας, που έγραψε τη μουσική, πρόσθεσε: «Κινήθηκα σε φόρμες κλασσικές, αλλά και μοντέρνες, λόγω των συγκρούσεων που υπάρχουν στο έργο».
Την ικανοποίησή της για τη συνεργασία που έχει με το ΔΗΠΕΘΕΚ, εξέφρασε η ηθοποιός Μαριέττα Αντιβάση, ενώ ο συνάδελφός της Γιώργος Τσαπόγας χαρακτήρισε την αυριανή πρεμιέρα - γιορτή. Κλείνοντας ο ηθοποιός Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος παρατήρησε: «Ο Καμπανέλλης πήρε μια απλή καθημερινή ιστορία και από το τίποτα έκανε μια “ποίηση” που θα αντέξει για πάντα».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Φοίβου Σοφικίτη. Οι παραστάσεις θα δίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 φοιτητικό, 20 οικογενειακό. Ειδικές τιμές για ομάδες.

Πηγή: Θάρρος

Δύο Μεσσήνιοι θύματα των πυρκαγιών. H Τάνια και Δημήτρης Τσιμικλής από του Γαμβριά

Δύο Μεσσήνιοι ομογενείς περιλαμβάνονται στον τραγικό κατάλογο των 181 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι, την 39χρονη Τάνια Τσιμικλή και τον 35χρονο σύζυγό της Δημήτρη , με καταγωγή από τον οικισμό Γαμβριά του Δήμου Αίπειας, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν απανθρακωμένα από την Αστυνομία στην περιοχή του Κινγκλέικ.

Οι άτυχοι ομογενείς πρέπει, σύμφωνα με τις Αρχές, να παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
Οι πυρκαγιές δεν έχουν κατασβεστεί ακόμη. Συγκεκριμένα, ........

συνεχίζονταν και χθες, για έκτη μέρα, στη Βικτόρια.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 80 αγνοούμενοι.

Πηγή: Θάρρος

1.167.000 ευρώ ο προϋπολογισμός για το 2009 της ΤΕΔΚ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Μεσσηνίας με βασικό θέμα την κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού για το έτος 2009, το ύψους του οποίου φτάνει τα 1,167,016 ευρώ.

Οι κυριότερες δαπάνες αφορούν:

Την προμήθεια 14 πυροσβεστικών οχημάτων ελαφρού τύπου (4Χ4), με αυτόνομο πυροσβεστικό συγκρότημα, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 550.000 ευρώ. Μάλιστα ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου.

Τη συνέχεια δράσεων, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και την ανάδειξη .........

αρχαιολογικών χώρων, συνολικού ύψους 171.000 ευρώ.

Την ενίσχυση των Δήμων και των Φορέων του Νομού Μεσσηνίας για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, ύψους 130.000 ευρώ.

Οικονομική ενίσχυση Φορέων και ΟΤΑ

Όσον αφορά στα αιτήματα του ΟΤΑ και των Φορέων του Νομού Μεσσηνίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ αποφάσισε:

Οικονομική ενίσχυση του Δήμου Μεσσήνης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του καρναβαλιού, ύψους 1.000 ευρώ καθώς και του Δήμου Χιλιοχωρίων για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς με το ίδιο ποσό.

Χρηματοδότηση της εκδήλωσης των Βορειοελλαδιτών, ύψους 2.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση του Μεσσηνιακού Γ.Σ. για την διοργάνωση των Παπαφλεσσίων με το ποσό των 7.000 ευρώ, και των Δήμων Θουρίας και Παπαφλέσσα με το ποσό των 1.500 ευρώ στον καθένα.

Εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ σε Επιτροπές και Συμβούλια

Παράλληλα στη συνεδρίαση ορίστηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων σε Επιτροπές:

Για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δημόσιων Έργων Νομού Μεσσηνίας ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο δήμαρχος Αρφαρών, Ανδρέας Καραγιάννης με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Αρφαρών, Γιάννη Αργυράκη.

Για τη Λιμενική Επιτροπή Μεσσηνίας ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Σπίνος με αναπληρωτή τον δήμαρχο Πύλου, Γιώργο Χρονόπουλο.

Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Μεθώνης, Παναγιώτης Καρβέλας, με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας, Γιώργο Κουρκουτά.

Για την Επιτροπή Διαγωνισμού για το έργο με τίτλο «Κατασκευή Νέου Εσωτερικού Δικτύου ΤΕΙ Α' Φάση», ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Σπίνος, με αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πελοπόννησος» ορίστηκε ως τακτικό μέλος η δήμαρχος Μελιγαλά, Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση, ενώ για το Γενικό Συμβούλιο ορίστηκαν ο δήμαρχος Παπαφλέσσα, Περικλής Ψώνης, ο δήμαρχος Αετού, Δημήτρης Δριμής καθώς και η δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση.

Για τις κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας ορίστηκε ως τακτικό μέλος ο αντιδήμαρχος Μελιγαλά, Κώστας Δέδες με αναπληρωτή τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας, Νίκο Μπασακίδη.

Χρήματα για την Παλαιστίνη - επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιπλέον στα πλαίσια του προϋπολογισμού αποφασίστηκε να πιστωθούν 2.000 ευρώ για τον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, προκειμένου να αγοραστούν τρόφιμα και φάρμακα και να προωθηθούν άμεσα στη περιοχή. Παράλληλα εγκρίθηκε το συνολικό ποσό των 9.131 ευρώ, για να καλυφθεί το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των ΟΤΑ.

Τέλος, προγραμματίστηκε να μεταβεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στις δράσεις των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου ( ΟΠΑΑΧ).


Πηγή: Επικαιρότητα

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ

Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για ευνοϊκότερους όρους στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.

Το σκεπτικό του αναλύει ως ακολούθως:

«Μεγάλη σύγχυση και προβληματισμός επικρατεί για την αποτελεσματικότητα του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων)

και την ταχύτητα υλοποίησης των μέτρων της ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ, παρότι έχουν ήδη περάσει αρκετές εβδομάδες από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων.
Ανάλογα με την πλευρά που εκπροσωπεί ο καθένας - τράπεζες, .........

επιχειρηματίες, Κυβέρνηση ή κόμματα της Αντιπολίτευσης - γίνεται διαφορετική αξιολόγηση του προγράμματος και ακούγονται ποικίλες απόψεις.

Εξαιτίας αυτού γεγονότος καθώς και λόγω της ασύμμετρης πληροφόρησης είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε αντικειμενικά το πρόβλημα και να αναδείξουμε τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του προγράμματος.

Με βάση τις παραπάνω αδυναμίες εστιάσαμε την προσοχή μας περισσότερο στα ζητήματα που τίθενται δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που κατά την γνώμη μας θα κρίνουν την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ (και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων) μέσα στην ύφεση της οικονομίας που γνωρίζει σήμερα η χώρα μας, η Ε.Ε. και ολόκληρος ο πλανήτης. Εξετάσαμε με προσοχή: Την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ και τη ρευστότητα των ΜμΕ σήμερα, τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που χρειάζονται ενίσχυση, το κόστος κάλυψης νέου δανεισμού για τις Τράπεζες, τι μπορεί να καλύψει το ΤΕΜΠΜΕ, το ΤΕΜΠΜΕ και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ και την Κοινωνική Ευθύνη των τραπεζών, για να καταλήξουμε στα πιο κάτω συμπεράσματα και προτάσεις με την ελπίδα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επ' ωφελεία της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κρίσης».

Συμπεράσματα και προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

«Κάτω από το φόβο μιας έντονης οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να δίδεται μεγάλη έμφαση στο μέτωπο των προσδοκιών και στη διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά. Πρωτεύων στόχος είναι η διατήρηση του παραγωγικού ιστού του οικονομίας μας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν μάλιστα και το σπουδαιότερο κομμάτι του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, απαιτείται οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό δανείου και ο χρόνος μέσα στον οποίο εκταμιεύει μία επιχείρηση, αν και σημαντικοί παράγοντες, είναι δευτερεύοντες σε σύγκριση με την παροχή απόλυτης σιγουριάς ως προς τα εισπραττόμενα.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος από τις τράπεζες και όχι απλά οι τελευταίες να υπογράφουν απλά μια "θέληση συμμετοχής".

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Αλλαγή του όρου περί "τριών συνεχόμενων ετών κερδοφορίας" σε "μία κερδοφορία τα 3 τελευταία έτη" και ιδιαίτερα για τις ΜμΕ των πυρόπληκτων νομών του 2007 θα πρέπει η κερδοφορία να υπολογίζεται με το Μέσον Όρο των τριών τελευταίων ετών.

Δυνατότητα επιλογής από τον δανειζόμενο χρονικού διαστήματος αποπληρωμής του δανείου από 3 μέχρι 6 έτη με ειδικές ρήτρες που να δεσμεύουν ποσοστό από την κερδοφορία των επιχειρήσεων (όπως δηλώνεται στην Εφορία), έτσι ώστε να κάνουν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις του δανείου για τις τράπεζες.

Διευκόλυνση είτε παροχή κινήτρων για τη δημιουργία Ειδικών Επενδυτικών Κεφαλαίων στόχος των οποίων θα είναι η δανειοδότηση στοχευμένων ΜμΕ (ανάλογα με την περιφέρεια ή την δραστηριότητα) ή και η απόκτηση μετατρέψιμων ομολογιών αυτών.

Διατήρηση της δυνατότητας διακοπής της περαιτέρω συ­νεργασίας ΤΕΜΠΜΕ - Τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 10% αντί του 7% και απάλειψης της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, όταν ξεπεραστεί το 12% ποσοστού καταπτώσεων, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλει σε κάθε τρά­πεζα άνευ ετέρου.

Το επιτόκιο χορηγήσεων να κυμαίνεται βάσει του μέγιστου ανάμεσα στην απόδοση 3ετους κρατικού ομολόγου συν 1% spread και το Euribor συν 3% spread.

Ένταξη στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ όλων των επιχειρήσεων όλων των τομέων της οικονομίας με την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένα μέλη στα κατά τόπους Επιμελητήρια και ότι πληρούν τους όρους όπως αυτοί θα διαμορφωθούν τελικά.

Απάλειψη της δυνατότητας του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις δοθείσες εγγυήσεις.

Κατάργηση της δέσμευσης των ετήσιων μονάδων εργασίας στα επίπεδα του 2007 καθ' όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ - όπως και το πακέτο των 28 δισ. ευρώ - στην ουσία μεταφέρει εν όψει της ύφεσης ζημιογόνα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών στον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ρευστότητας, αλλά και των κερδών του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Επιπλέον, το κράτος προσπαθεί για μια ακόμη φορά να τονώσει τη ζήτηση της οικονομίας όχι με το υγιέστερο τρόπο, αλλά με δανεισμό, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Είναι ουσιώδες, αλλά και αναπόφευκτο, στο μέλλον, το κράτος να αντιστρέψει την πολιτική αυτή και να ζητήσει από τον απλό φορολογούμενο (είτε είναι επιχείρηση, είτε είναι νοικοκυριό) την αποπληρωμή της σημερινής σπατάλης και τον περιορισμό της δαπάνης.

Το πρόβλημα φυσικά μεταφέρεται χρονικά στην μετά την ύφεση περίοδο, όπου το κράτος με τις δημοσιονομικές πολιτικές του θα κληθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας οικονομίας (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ικανής να εξοφλήσει το χρέος της.

Γιατί, όπως έχει πει και ο Greenspan (πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) "μια οικονομία χωρίς αποταμιεύσεις είναι μια οικονομία χωρίς μέλλον".

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μια σειρά μέτρων που θα δημιουργήσει τη βάση για την ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων».


-