Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Κόβει δρόμο η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης

Έτοιμο από τεχνικής πλευράς είναι το τμήμα του δρόμου που κατασκευάζει η ΠΟΤΑ, ενώ αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή του με άσφαλτο.
Πρόκειται για τον δρόμο που αρχίζει από το ποτάμι “Κατσάβα“ και καταλήγει στον εθνικό δρόμο Πύλου - Καλαμάτας.
Οπως έχουμε ξαναγράψει, με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ο ήδη υπάρχων δρόμος του οποίου ένθεν -κακείθεν θα αρχίσουν οι κτηριακές υποδομές της ΠΟΤΑ Πύλου.

Ο παρακαμπτήριος αυτός δρόμος καταλήγει όπως προαναφέρθηκε στον εθνικό δρόμο Πύλου - Καλαμάτας και στο σημείο της απόληξής του θα κατασκευαστεί κόμβος.

Λίγα μέτρα από τον κόμβο προς την Πύλο (επί του εθνικού δρόμου) υπάρχουν δύο κλειστές στροφές όπως γνωρίζουν οι ντόπιοι.
Τα κτήματα που εφάπτονται του εθνικού δρόμου είναι ιδιοκτησίας της ΠΟΤΑ, ενώ εκατέρωθεν του κόμβου και προς Καλαμάτα και Πύλο θα δημιουργηθεί ευθεία 300 μέτρων.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΠΟΤΑ θα κόψει από την ιδιοκτησία της ώστε να μικρύνει η απόσταση μέχρι το “Μηδέν“ και το φάρδος του δρόμου να παραμείνει ίδιο με την παρακαμπτήρια οδό.
Εδώ τώρα τίθεται ένα απλό ερώτημα: Από τις στροφές που θα κόψει η ΠΟΤΑ μέχρι το “Μηδέν“ ο καρόδρομος θα παραμείνει ο ίδιος; (Αναφέρεται για άλλη μια φορά καρόδρομος εκ του γεγονότος ότι κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ ώστε να περνούν κάρα όπως και ο δρόμος Πύλου - Μεθώνης).

Η απόσταση είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο στο οποίο ....

υπάρχουν επίσης στροφές. Το επίσημο κράτος διά των υπηρεσιών του αφού δίνει τις αδειοδοτήσεις, πήρε τον χάρτη να δει ότι είναι αναγκαία η διάνοιξη του υπόλοιπου τμήματος μέχρι το “Μηδέν“ ώστε η απόσταση να μειωθεί κι άλλο και να είναι μία ευθεία;

Το επίσημο κράτος, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι φορείς έχουν υποχρέωση να διευκολύνουν τον κοσμάκη και ειδικά όταν πρόκειται για δρόμους οι οποίοι ακτινογραφούν την αναβάθμιση ή αντίστοιχα την υποβάθμιση μιας περιοχής.
Είναι σαφές ότι οι περιοχές των Δήμων Πύλου - Μεθώνης - Χώρας σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, αποτελούν μια ξεφτίλα η οποία δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα του 2009.
Ο Σαμαράς πάντως μπορεί να βάλει το χέρι του απαιτώντας εδώ και τώρα από το ΥΠΕΧΩΔΕ την οδική αυτή βελτίωση.
Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ. Με υπουργό από τον τόπο σου.
Να προτάσσει έργα πνοής όπως τα λένε, γιατί οι περιοχές που προαναφέρθηκαν σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, πάσχουν από δύσπνοια.

Πηγή: Θάρρος

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος: Εράνη - Μεσσηνιακός 1 - 1

Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση της Εράνης με το Μεσσηνιακό, αφού οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες στη "λασπομαχία" με 1-1.
Το σκορ άνοιξε η γηπεδούχος ομάδα στο 38ο λεπτό.
Ο Νικολόπουλος νίκησε στον αέρα τον Παλαμάρα κι έστρωσε με το κεφάλι τη μπάλα στον Παναγιωτακόπουλο ο οποίος με ψύχραιμο πλασέ σημείωσε το 1-0.
Η ισοφάριση για τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 54ο λεπτό με κοντινό πλασέ του Μπεγέτη (1-1).
Στη συνέχεια στο 56΄ και το 57΄ δημιουργήθηκε ένταση όταν η Εράνη ζήτησε αρχικά πέναλτι σε ανατροπή στην περιοχή του ....

Μεσσηνιακού του Παναγιωτακόπουλου και στη συνέχεια όταν ανατράπηκε έξω απ' την περιοχή ο Παναγιωτακόπουλος από τον Παλαμάρα και ο διαιτητής σφύριξε το φάουλ χωρίς να αποβάλλει τον παίκτη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Εράνη.

Μάθαμε ότι η Εράνη ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Παναγιωτακόπουλου αλλά ο Διαιτητής δεν το έδωσε.

ΩΣ ΠΟΤΕ τα μάυρα κοράκια θα σφάζουν την Εράνη για να ωφελούν καλαματιανές ομάδες??
Αναμφισβήτητα υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος.

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Τα αποτελέσματα της 18ης αγωνιστικής






Β' Τοπική 1ος όμιλος τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ


Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Ανακοίνωση συντονιστικής επιτροπής αγροτών Τριφυλίας - Πυλίας

Η συντονιστική επιτροπή αγροτών από την Τριφυλία και Πυλία η οποία συγκροτήθηκε την Πέμπτη 22/1/2009 ύστερα από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, συνεδρίασε την παρασκευή 23 Ιανουαρίου και αποφάσισε.

Το κάλεσμα σε προσυγκεντρώσεις Σάββατο 24/1 και Κυριακή 25/1 σε κάθε χωρίο της Μεσσηνίας και την Δευτέρα συνάντηση όλων των αγροτών στο Ριζόμυλο.
Εκεί θα αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Καλούμε όλους τους ελαιοπαραγωγούς, όλους τους αγρότες αλλά και όχι μόνο, να συμμετέχουν στις αγωνιστικές προσπάθειες που καταβάλουμε για να μην μαραζώσει ο νομός μας.
Οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων απειλούν το μέλλον όλων μας.

Όσον αφορά το κάλεσμα της Ένωσης Αγροτικών Συνετερισμών Μεσσηνίας.....

στον παραγωγικό κόσμο για συνάντηση στην Καλαμάτα Το Σάββατο 24/1 η συντονιστική επιτροπή ομόφωνα ενέκρινε ότι η ΕΑΣ Μεσσηνίας κινείται σπασμωδικά κάτω από την πίεση των εξελίξεων για να αποκτήσει ρόλο.
Τον ουσιαστικό ρόλο όμως που θα έπρεπε να έχει, τον έχει χάσει εδώ και χρόνια αφού έχει ξεκοπεί εντελώς από τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματα του.

Παρ' όλα αυτά η συντονιστική επιτροπή συμμετείχε στην συνάντηση .

Ψηφίστηκε να μην πάνε στη Κόρινθο.

Η συντονιστική επιτροπή αγροτών Τριφυλίας.

Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Χώρα Τριφυλίας και συμμετείχαν Αγροτικοί Σύλλογοι και συνεταιρισμοί από την ευρύτερη περιοχή Τριφυλίας και Πυλίας καθώς και πλήθος αγροτών.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Τ Η Κ Ε

- Η Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους συναδέλφους της Μεσσηνίας και ολόκληρης της Ελλάδας.

- Να ξεκινήσουμε με αγωνιστικές προσυγκεντρώσεις καταλαμβάνοντας τις πλατείες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στοχεύοντας στην κλιμάκωση και κορύφωση των κινητοποιήσεων.

Χωρα 22/1/2009

Σ Υ Ν Τ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η

ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (Χώρα)
ΚΑΝΑΒΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Φιλιατρά)
ΔΗΛΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Πύλος)
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Χώρα)
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (Αμπελόφυτο)
ΣΙΝΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Γαργαλιάλοι)
ΣΥΡΝΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (Κορυφάσιο)
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Μεταμόρφωση)
ΛΑΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Πύλος)
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Φιλιατρά)
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Μουζάκι)
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Χριστιάνοι)
ΤΕΣΚΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Τραγάνα)
ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ ΗΛΙΑΣ (Γαργαλιάνοι)
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (Γαργαλιάνοι)
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Πύλος)

ΑΙΤΗΜΑΤΑ .....

1.) Άμεση αποζημίωση για την ακαρπία των ελαιοδέντρων απο τον παγετό της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2008

2.) Κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (μηχανήματα - λιπάσματα - φυτοφάρμακα, κατασκευές στους κατ' επάγγελμα αγρότες)

3.) Ορθολογιστική λειτουργία του ΕΛΓΑ και οι αποζιμιώσεις να ξεκινούν απο το 1% και όχι από το 18%

4.) Να ισχύσει η κατάργηση της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.

5.) Επιδότηση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μικροεισοδηματίες και καμία περικοπή

6.) Οι επιδοτήσεις του λαδιού να δίνονται τον Οκτώβριο για την στήριξη του προϊόντος

7.) Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν πρέπει να νοθεύεται η δε τιμή του να είναι ίδια μέχρι τα 8 δέκατα

8.) Έλεγχος των εγγειοβελτιωτικών έργων απο τους αγρότες

9.) Πάγωμα των χρεών

10.) Πυρόπληκτα: Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις καθώς και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

11.)Να δοθούν άμεσα οι πιστώσεις για τα σχέδια που έχουν πραγματοποιηθεί και να δίνονται όπως παλιά μέσα στο δίμηνο.

12.) Να ελαχιστοποιηθεί η ψαλίδα ανάμεσα σε παραγωγό και καταναλωτή ώστε να πάει να είναι 1 προς 5 και να θίγονται οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

13.) Να γίνει άμεσα η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας για ελαιόλαδο και ελιές σε όλο τον νομό Μεσσηνίας.

Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών

Μήνυμα αναγνώστη για το λάδι

Ένα μεγάλο παιχνίδι στήνεται εις βάρος του ελαιόλαδου και εις βάρος όλων μας τα τελευταία χρόνια. Κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που πραγματικά αναρωτιέμαι για τα τυποποιημένα ελαιόλαδα καθώς και για τα σκευάσματα που διαφημίζονται επειδή περιέχουν ελαιόλαδο και προκαλούν την όραση μας με λαχταριστές ελιές στη συσκευασία, παρόλο που το ελαιόλαδο είναι μόνο 2-3% και ξεχνάνε να διαφημίσουν πως περιέχουν έλαια από καρπούς που δεν έχουμε καν στην Ελλαδίτσα.
Σήμερα κατατέθηκε μια σημαντική ερώτηση στη βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμμανατίδου και Π. Λαφαζάνη με τίτλο "Ανακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις για τη σήμανση και τις προσμίξεις ζημιώνουν το ελληνικό ελαιόλαδο"

Ας δούμε το περιεχόμενο της μια και το θεωρώ αρκετά ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και για όλους τους καταναλωτές. Τα bold δικά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης

- Ανάπτυξης

- Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: Ανακόλουθες κυβερνητικές αποφάσεις για τη σήμανση και τις προσμίξεις ζημιώνουν το ελληνικό ελαιόλαδο

Με απόφασή των ως άνω Υπουργών ανεστάλη σκανδαλωδώς πρότερη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ ΑΠ 317384/6.8.2008), με την οποία είχε αποφασιστεί ότι από 6/11/08 θα υποχρεωνόταν όλες οι εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου να αναγράφουν την χώρα προέλευσης του ελαιοκάρπου και ελαιολάδου που τυποποιούν. Το μέτρο αυτό είχε σαν στόχο την καταπολέμηση της νοθείας και της παραπλάνησης της κοινής γνώμης ώστε .....

να γνωρίζει ο καταναλωτής τι λάδι καταναλώνει. Αποτελούσε ταυτόχρονα ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του Έλληνα παραγωγού και της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου από προσμίξεις με άλλα εισαγόμενα υποβαθμισμένα ελαιόλαδα.

Εξ' ίσου σοβαρό θέμα για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου, αλλά και της προστασίας της υγείας των καταναλωτών αποτελεί και η ανεξέλεγκτη πρόσμιξή του με σπορέλαια. Η Κυβέρνηση σαν τον Πόντιο Πιλάτο αρνείται να πάρει θέση με την οποία θα απαγορεύεται η παραγωγή μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίων και η ελεύθερη κυκλοφορία τους στη χώρα μας, αν και σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1019/2002 της Επιτροπής των ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, της 13ης Ιουνίου 2002, για τις προδιαγραφές εμπορίας του ελαιολάδου, αλλά ακόμη και με τον νέο υπό μελέτη προτεινόμενο, επαφίεται στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους να επιτρέψει ή να απαγορεύσει στην επικράτειά του την δυνατότητα πρόσμιξης.

Οι σκανδαλώδεις αυτές κυβερνητικές ενέργειες και παραλείψεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες λαδιού βρίσκονται στα «αζήτητα» και η τιμή του έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών (κάτω από 2,5 ευρώ το κιλό), έχουν οδηγήσει τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους σε απόγνωση.

Η κυβέρνηση με τη στάση της αρνείται να προστατεύσει ένα τόσο σημαντικό εθνικό προϊόν, ενώ παράλληλα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που θα μπορούσε να προστατεύσει την γνησιότητα και «καθαρότητα» του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια των επιχειρήσεων και εμπορικών κυκλωμάτων, επιτρέποντας τους να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Επειδή η παραγωγή η εμπορία και η διάθεση του ελληνικού έξτρα ελαιολάδου είναι σημαντικό θέμα και αφορά άμεσα και τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς και τους καταναλωτές.

Επειδή είναι βασικό δικαίωμα των καταναλωτών να γνωρίζουν την ποιότητα και την προέλευση των τροφίμων τα οποία αγοράζουν και καταναλώνουν

Επειδή είναι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης η πάταξη της αισχροκέρδειας και η προστασία του εισοδήματος του καταναλωτή από κυκλώματα που κερδοσκοπούν εις βάρος του

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Θα επαναφέρουν σε ισχύ την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΠ 317384/6.8.2008 η οποία υποχρέωνε όλες τις εταιρείες τυποποίησης από 6/11/08 να αναγράφουν στις συσκευασίες τη χώρα προέλευσης του ελαιολάδου που τυποποιούν και επιπλέον θα επεκτείνουν την ανωτέρω ΚΥΑ και στις εταιρείες που τυποποιούν «φασόν» ελαιόλαδο για λογαριασμό των discount αλυσίδων ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής αν αναμιγνύεται υποβαθμισμένο ελαιόλαδο άλλων χωρών;

2. Θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να αποτρέπεται η νοθεία του ελαιολάδου και θα επεκταθεί ο έλεγχος και σε φορολογικό «ξεσκόνισμα» των επιχειρήσεων με διασταυρούμενους ελέγχους για την προέλευση της πρώτης ύλης;

3. Θα πάρουν ουσιαστικά μέτρα ενάντια στα καρτέλ τα οποία διαμορφώνουν χαμηλές τιμές για τον παραγωγό και υψηλές για τον καταναλωτή;

4. Θα προχωρήσουν στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία να απαγορεύεται στη χώρα μας η παραγωγή μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίων και η ελεύθερη κυκλοφορία τους χώρα μας;

Πηγή: http://magicasland.com/pios-tha-sosi-to-eleolado/2008/11/04/comment-page-1/

Σχόλιο: Επειδή υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρόλο που θέλει να βοηθήσει τους αγρότες και τι να κάνουμε έτσι είναι η κατάσταση οπότε ας μην διαμαρτυρόμαστε, διαβάζοντας αυτό το κείμενο είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβουν τι παίζεται γύρω από το λάδι.

Ενας Φιλιατρινός