Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Τέλος οι δωρεάν ειδήσεις από τη Google

Υποχώρησε τελικά η Google στην απειλή του Ρούπερτ Μέρντοκ για μια πιθανή συμφωνία του με την μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης ανακοίνωσε ότι οι εκδότες θα μπορούν πλέον να θέτουν όριο στον αριθμό των ειδήσεων που οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν δωρεάν, μέσω της υπηρεσίας της Google.

Πολλοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης διαμαρτυρήθηκαν (ιδίως από την πλευρά ...........

της News Corp. του Ρ.Μέρντοκ) ότι η Google επωφελείται οικονομικά με πρόσθετα διαφημιστικά έσοδα από τη δωρεάν διάθεση του ειδησεογραφικού περιεχομένου τους.

Με βάση το πρόγραμμα «First Click Free» («Δωρεάν το Πρώτο Κλικ») της Google, οι εκδότες θα μπορούν στο εξής να εμποδίζουν την απεριόριστη πρόσβαση στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες με συνδρομή.

Οι χρήστες που κάνουν «κλικ» σε περισσότερες από πέντε ειδήσεις την μέρα, θα κατευθύνονται σε σελίδες συνδρομής για να πληρώσουν την περαιτέρω πρόσβαση, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτό όμως θα ισχύει μόνο για τις ιστοσελίδες που χρεώνουν αυτή τη στιγμή για την χρήση του περιεχομένου τους.

Ο 78χρονος μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοκ, τόνισε ότι «οι εφημερίδες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να πείσουν τους καταναλωτές ότι η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη ειδησεογραφία δεν προσφέρεται δωρεάν».

Πρόσθεσε ότι «η καλή δημοσιογραφία είναι ένα ακριβό προϊόν» και επανέλαβε την πρόθεσή του να αρχίσει να χρεώνει την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει μέσω της News Corp.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ επιτέθηκε ξανά σε υπηρεσίες όπως το Google, λέγοντας ότι «τρώνε από τα έτοιμα», καθώς εκμεταλλεύονται «τις σκληρές προσπάθειες και τις επενδύσεις των άλλων» [των εκδοτών]. «Για να το πω με αγένεια, αυτό είναι κλοπή», είπε και παραδέχθηκε ότι «το παλαιό επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται μόνο στη διαφήμιση, είναι νεκρό», τονίζοντας ότι «στο μέλλον, στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο, θα χρεώνουμε τους καταναλωτές για τις ειδήσεις που παρέχουμε στους ειδησεογραφικούς διαδικτυακούς τόπους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.