Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εθελούσιες τέλος!

Ο Ανδρ.Λοβέρδος τόνισε στη συνεδρίαση της επιτροπής των κοινωνικών φορέων και της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ότι το σύστημα δεν αντέχει πλέον 42χρονους συνταξιούχους και θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά η πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τους πόρους χρηματοδότησης του συστήματος, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εφαρμογή νέου φόρου και η αλλαγή του τρόπου καταβολής των εισφορών.

Κρίσιμος είναι ωστόσο ο περιορισμός της ..........

πρόωρης συνταξιοδότησης και ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα μπει τέλος στα κοστοβόρα προγράμματα εθελουσίας εξόδου από τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (στον απόηχο των αντιδράσεων και για το αντίστοιχο στον ΟΛΠ), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω θέσπισης σημαντικών αντικινήτρων.

Εκανε μάλιστα λόγο για ύπαρξη πελατειακών παρεμβάσεων σε αυτά τα προγράμματα, τις οποίες επίσης θα πρέπει να πατάξει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αναλυτικά οι προτάσεις ανά θέμα:

Τριμερής χρηματοδότηση

Επισημαίνεται ότι η αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης αποτελεί καταστατική αρχή για την κυβέρνηση και προτείνεται λογιστική διάκριση ανάμεσα στις συντάξεις, άλλες παροχές προνοιακού χαρακτήρα και τις ασφαλιστικές παροχές. Η κυβέρνηση προτείνει να αναλάβει το κράτος τις συντάξεις και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης τις υπόλοιπες.

Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος

Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί άμεσα από του χρόνου μέσω εξορθολογισμού, εξυγίανσης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων. Αναλυτικά προτείνεται:

* να κατοχυρωθεί νομικά η σταθερή και μόνιμη ρύθμιση των οφειλών, που θα καθιστά προσβάσιμη την έναρξη εξόφλησης των οφειλόμενων εισφορών και θα αίρει τον ευκαιριακό-πελατειακό χαρακτήρα των σημερινών ρυθμίσεων, που αποτελούν κίνητρο εισφοροδιαφυγής και μέσο νόθευσης του ανταγωνισμού.
* η αξιοποίηση πόρων και περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συνεργασία των τεσσάρων μεγαλύτερων από αυτούς σε αυτή την κατεύθυνση. Σχετικές εισηγήσεις θα καταθέσουν στην Επιτροπή οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Κ.Α. και οι Φ.Κ.Α.
* η μείωση της σπατάλης σε φάρμακα, αναλώσιμα και ιατρικές υπηρεσίες. Μετά τα δύο σχετικά μέτρα που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, τον Φεβρουάριο έπεται νέα ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία. Παράλληλα από 1η Μαΐου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ολοκληρωμένος και καθολικός ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, με στόχο την εξοικονόμηση ως 1 δισ.ευρώ ετησίως, ήδη από το 2010.

Νέοι πόροι

* χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών από την άμεση φορολογία, ίσως μάλιστα και ευρύτερα του ασφαλιστικού συστήματος, μετά από δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών.
* εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλίων για την ιατρική περίθαλψη παράνομων μεταναστών, την προνοιακή συνταξιοδότηση ορισμένων εξ αυτών, στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχειας. Η κυβέρνηση ζητάει από την Επιτροπή των Ειδικών να επεξεργαστεί προτάσεις προσεγγίζοντας τους συγκεκριμένους όρους με ποιοτικά και, κυρίως, ποσοτικά κριτήρια.

Διεύρυνση βάσης εσόδων, όχι εισφορών

* ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών, με ρύθμιση που αναμένεται να συζητηθεί τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση.
* μείωση της εισφοροδιαφυγής με επίταση ελέγχων για είσπραξη οφειλομένων και με θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών, μετά από δημόσια διαβούλευση. Ενδεικτικά αναφέρεται είσπραξη εισφορών ως ποσοστού επί του «τζίρου» επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών.
* μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω επίτασης ελέγχων και διευκόλυνσης της μετατροπής της σε δηλωμένη.
* ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η ανασφάλιστη εργασία συνταξιούχων.
* εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους, με στόχο επιδότηση της εργασίας αντί επιδότησης της ανεργίας.
* εξάλειψη των "γκρίζων" εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε ταμείου, με στόχο την ένταξη πάνω από 150.000 εργαζόμενων ή αυτοαπασχολούμενων στα ταμεία.
* ανταποδοτικότητα ως βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θα θεμελιώνεται στην αναλογική σχέση σύνταξης - εισφορών και χρόνου εργασίας. Κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο, αλλά, επίσης, και κανένα κίνητρο πρόωρης χρηματοδότησης δεν θα παραμείνει στο νέο σύστημα της χώρας. Εν προκειμένω, η Επιτροπή των Ειδικών καλείται να υποβάλει προτάσεις για τη διαρρύθμιση της αρχής της ανταποδοτικότητας στο σύστημά μας, για τις μορφές της, καθώς και εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση της συνεισφοράς της.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.