Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Δεν δεσμεύεται η κυβέρνηση για την τιμή του λαδιού

Τον εξωραϊσμό της δραματικής κατάστασης των ελαιοπαραγωγών επεχείρησε στη Βουλή η κυβέρνηση, την ώρα που η τιμή του ελαιολάδου έχει κατρακυλήσει στην εξευτελιστική τιμή των 2,10 - 2,25 ευρώ το κιλό. Αν ισχύσει και φέτος η περυσινή τιμή, όπως όλα δείχνουν, "η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή που θα κλείσει την ελαιοκαλλιέργεια", προειδοποίησε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κάμψη δεν είναι "τόσο δραματική".
"Η κατρακύλα αυτή των τιμών του παραγωγού...

είναι αποτέλεσμα μιας ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς, που δημιούργησε ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας κι έχει συνθλίψει τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν το ελαιόλαδο", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι "τα πολυεθνικά ολιγοπώλια καρπώνονται το 70% της δαπάνης που καταβάλλει ο καταναλωτής και αποδίδουν μόνο το 30% αυτής της δαπάνης στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις". Ο Μ. Κριτσωτάκης έκανε λόγο για "αδράνεια" των κυβερνήσεων της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που δεν διαμόρφωσαν πολιτικές που θα υπερασπίζουν το λάδι.

Απαντώντας ο υφυπουργός είπε ότι εξαγγέλθηκε η αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%, που έχει δημοσιονομικό κόστος πάνω από 150.000.000 ευρώ, ότι επανεξετάζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καταβάλλονται ενισχύσεις στους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, επαναρυθμίζονται τα πανωτόκια, ενώ στηρίζονται αγροτικές επενδυτικές δραστηριότητες και θα ασκηθεί πίεση την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι ελαιοκομικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
avgi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.