Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ανακύκλωση μελανοδοχείων.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Βαρεθήκατε να ξοδεύετε ένα σωρό λεφτά για καινούργια μελανοδοχεία; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ξαναγεμίσετε τα παλιά, άδεια μελανοδοχεία σας (inkjet και laser) φθηνά και γρήγορα; Ήρθε λοιπόν η ώρα να λύσετε όλες σας τις απορίες για τα μελανοδοχεία και πως μπορείτε να τα γεμίσετε η ακόμα και να τα ανακατασκευάσετε.

Η ανακύκλωση μελανοδοχείων σώζει την τσέπη σας αλλά και το περιβάλλον.

Τα περισσότερα μπορούν να γεμιστούν πολλές ..............

φορές αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διάρκεια ζωής του μελανοδοχείου μπορεί να παραταθεί σχεδόν στο διπλάσιο του αναμενόμενου ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες συντήρησης.

Μελανοδοχεία ψεκασμού (inkjet)

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα μελανοδοχεία ψεκασμού, να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε τον εκτυπωτή σας σε άριστη κατάσταση.

Ποτέ μην αφήνετε ένα μελανοδοχείο να αδειάσει εντελώς. Ο ψεκαστήρας μελανιού θα καεί αν συνεχίσει να λειτουργεί ενώ το απόθεμα μελανιού έχει τελειώσει. Έχετε πάντα ένα ανταλλακτικό διαθέσιμο. Αν το μελανοδοχείο έχει την ένδειξη άδειο, γεμίστε το ξανά η αντικαταστήστε το αμέσως με ένα άλλο.

Μην τινάζετε το μελανοδοχείο σας. Αυτό μπορεί να το καταστρέψει καθιστώντας αδύνατο το ξαναγέμισμα του.

Αν το μελανοδοχείο αφαιρεθεί από τον εκτυπωτή σας τυλίξτε το σε σελοφάν βάλτε το

σε μια σακούλα που ξανακλείνει και προσαρμόστε το κλπ του κατασκευαστή. Φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να το ξαναγεμίσετε. Ξαναγεμίστε το μελανοδοχείο το συντομότερο δυνατό (τουλάχιστον μέσα σε μια εβδομάδα) καθώς δεν μπορεί να αποθηκευτεί για απεριόριστο χρόνο.

Όταν σχηματίζονται γραμμές η λείπουν κουκίδες από το κείμενο η τα γραφικά σας καιρός είναι να καθαρίσετε την κεφαλή εκτύπωσης. Μην αγγίζετε τη χάλκινη πλάκα της κεφαλής με τα χέρια σας. Χρησιμοποιείστε τον κύκλο καθαρισμού του εκτυπωτή σας -δείτε το εγχειρίδιο. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα απευθυνθείτε σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τον εκτυπωτή σας και σας δίνουν τις καλύτερες λύσεις.

Μην αφήνετε το μελανοδοχείο σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Αυτό προκαλεί τη διαστολή και τη διαρροή του μελανιού.

Κρατήστε τα έγχρωμα μελανοδοχεία όρθια τα χρώματα θα αναμειχθούν αν τα αφήσετε με την πλευρά κάτω.

Αφού εγκαταστήσετε ένα καινούριο η ξαναγεμισμένο μελανοδοχείο τυπώστε τουλάχιστον 2 σελίδες δοκιμαστικά για να το ρυθμίσετε.

Οι πιθανότητες επιτυχίας του ξαναγεμίσματος ενός μελανοδοχείου αυξάνονται σημαντικά αν υπάρχει μια μικρή ποσότητα μελανιού μέσα σε αυτό. Ειδικότερα, αυτό ισχύει για όσα δεν έχουν ρεζερβουάρ τύπου <σφουγγάρι.>

Μη χρησιμοποιείτε μεθυλικη αλκοόλη για τον καθαρισμό των κεφαλών του εκτυπωτή, η χημική της σύσταση δεν είναι συμβατή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόφραξης.

Λέιζερ μελανοταινιες.

Οι λέιζερ μελανοταινιες σας μπορούν να ανακατασκευαστούν και να λειτουργήσουν σαν καινούριες εφόσον ακολουθήσετε πιστά τις παρακάτω συμβουλές και φυσικά εφόσον απευθυνθείτε στην κατάλληλη εταιρία.

Όταν μεταφέρετε λοιπόν μια λέιζερ μελανοταινια για ανακατασκευή καλό θα είναι να ακολουθήσετε τους εξής κανόνες

Τοποθετήστε τη μελανοταινια σε μαύρη πλαστική σακούλα και στο κατάλληλο χαρτονένιο κουτί.

Μην εκθέτετε τη μελανοταινια απευθείας στο ηλιακό φως η στο φως του δωματίου

Μην ανοίγετε το κλείστρο του τύμπανου

Μην περιστρέφετε το τύμπανο.

Μην τοποθετείτε τη μελανοταινια με την άκρη του η με την πλευρά της ετικέτας κάτω. Μην επιχειρείτε να ανοίξετε τη μελανοταινια. Μην πετάτε τις μη ανακυκλώσιμες μελανοταινιες σε κλίβανο.

Μην τις αφήνετε σε μηχανοκίνητα οχήματα, ούτε για ελάχιστο χρόνο, γιατί ακόμα και τις ψυχρές ημέρες η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας.

Αποθηκεύστε τις μελανοταινιες σε σταθερή θερμοκρασία (0-35 βαθμούς Κελσίου)

Φυλάξτε τη συσκευασία από καινούρια η ανακατασκευασμένη μελανοταινια για μελλοντική μεταφορά.

Ο γραφίτης δεν είναι επιβλαβής ωστόσο αν τα χέρια η τα ρούχα σας λερωθούν με γραφίτη κάνετε τις εξής ενέργειες

Όσον αφορά τα χέρια σας να τα πλύνετε με χλιαρό νερό και σαπούνι.

Ως προς τα ρούχα σας απλώς βουρτσίστε τα έξω, σε ανοικτό χώρο. Μην πλένετε τα λερωμένα με γραφίτη ρούχα με ζεστό νερό διότι ο γραφίτης θα γίνει μόνιμος λεκές. Χρησιμοποιείτε μόνο κρύο νερό.

Ανακύκλωση μελανοδοχείων

Η ανακύκλωση είναι ένα καυτό θέμα και άλλη μια τεράστια βιομηχανία που συνεχώς μεγαλώνει, καθώς τα περισσότερα μελανοδοχεία μπορούν να ανακατασκευαστούν η να ξαναγεμίσουν.

Να μερικοί καλοί λόγοι για να ανακυκλώσετε τα μελανοδοχεία σας

Περισσότερα από 3,4 λίτρα πετρελαίου χρειάζεται για την κατασκευή ενός laser μελανοδοχείου

Μόνο σε 12 μήνες η ανακύκλωση μελανοδοχείων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 4,3 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου σε μια χώρα 22 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ένα μελανοδοχείο πεταμένο στη χωματερή χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια για να αποσυντεθεί.

Η αγορά ενός νέου μελανοδοχείου χρησιμοποιεί περισσότερες φυσικές πηγές και κοστίζει ακριβότερα.

Τεχνικά στοιχεία για μελανοδοχεία ψεκασμού (inkjet)

Τα μελανοδοχεία ψεκασμού λειτουργούν με την αρχή της ταχείας θέρμανσης του μελανιού σε μια σειρά από εξαιρετικά λεπτές τριχοειδείς οπές γνωστές ως ψεκαστήρες η στόμια ακροφυσια, οι οποίες έχουν τα δικά τους θερμαντικά στοιχεία.

Καθώς η κεφαλή εκτύπωσης κινείται επάνω στην σελίδα και το χαρτί κινείται εμπρός, τα δεδομένα που στέλνει ο υπολογιστής μετατρέπονται μέσα στα ηλεκτρονικά του υπολογιστή για να πυροδοτήσουν ηλεκτρονικά τον κατάλληλο ψεκαστήρα τη σωστή στιγμή. Έτσι σχηματίζεται μια φυσαλίδα μελανιού η οποία επικάθεται στο χαρτί για να σχηματίσει μέρος ενός χαρακτήρα, είτε πρόκειται για γράμμα αριθμό η γραφικό, εξου και ο όρος εκτυπωτής ψεκασμού με φυσαλίδες. Ένα τυπικό μελανοδοχείο μπορεί να έχει μεταξύ 48 και 128 ψεκαστήρες και τα σχετικά θερμαντικά στοιχεία, ανάλογα με τον τύπο και τον κατασκευαστή, με τη δυνατότητα να τυπώνει από 300 έως 1400 και παραπάνω κουκίδες ανά ίντσα. Το μελάνι που ρέει μέσα από τους ψεκαστήρες που θερμαίνονται ταχύτατα χρησιμεύει και για την ψύξη τους. Αυτό προετοιμάζει τους θερμαντικούς ψεκαστήρες για το επόμενο κύμα δεδομένων που τους πυροδοτεί ξανά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διατηρείται η σωστή θερμοκρασία λειτουργίας για τον κάθε ψεκαστήρα χωριστά.

Προσοχή

Καθώς το μελάνι τελειώνει και το μελανοδοχείο αδειάζει και έχει γίνει απόφραξη, τα στοιχεία των ψεκαστήρων μπορεί να καούν αν συνεχίζεται η εκτύπωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Αυτό το γεγονός καθιστά το μελανοδοχείο άχρηστο για ξαναγέμισμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή με τον όρο ηλεκτρικά νεκρό. Οι ενδείξεις του μελανιού που τελειώνει η των αποφραγμένων ψεκαστήρων είναι

Τμήματα των τυπωμένων χαρακτήρων θα έχουν γραμμές ελλιπούς εκτύπωσης η σε ακραίες καταστάσεις δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένα ίχνος εκτύπωσης στη σελίδα.

Όταν τυπώνετε έγχρωμες φωτογραφίες μπορεί να συμβεί μια ξαφνική αλλαγή χρώματος. Αμέσως μόλις παρατηρήσετε ελαττώματα στην εκτύπωση τερματίστε την και βάλτε σε λειτουργία τη διαδικασία καθαρισμού της κεφαλής εκτύπωσης για έναν η δυο κύκλους. Κάνετε μια δοκιμή των ψεκαστήρων η της εκτύπωσης και επαναλάβετε τον κύκλο καθαρισμού και την δοκιμαστική εκτύπωση αν η πρώτη προσπάθεια δεν είναι ικανοποιητική. Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας του εκτυπωτή σας για λεπτομέρειες διεξαγωγής σ αυτών των λειτουργιών. Εάν τυχόν ακόμη δεν έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα, το μελανοδοχείο είναι προφανώς άδειο. Προσέξτε ότι σε ένα έγχρωμο μελανοδοχείο ένα χρώμα τελειώνει πριν από τα άλλα. Μην συνεχίσετε την εκτύπωση με τα χρώματα που απομένουν γιατί οι ψεκαστήρες του χρώματος που έχει τελειώσει μάλλον θα καούν.

Τεχνικά στοιχεία για μελανοδοχεία λέιζερ.

Τα μελανοδοχεία λέιζερ λειτουργούν με υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος και με μια εξαιρετικά λεπτή επίστρωση σκόνης που τοποθετείται επάνω στο χαρτί εκτύπωσης μέσω ενός μαγνητικού εμφανιστηρίου σε μορφή κυλίνδρου, με ακτίνες λέιζερ και ένα ήλεκτρο-φωτοευαίσθητο τύμπανο. Οι ηλεκτρικά φορτισμένοι χαρακτήρες, σχηματισμένοι από γραφίτη, τοποθετούνται στο χαρτί εκτύπωσης το οποίο είναι επίσης ηλεκτρικά φορτισμένο για να τους κρατήσει στη θέση τους. Το χαρτί στη συνέχεια περνά μέσα από ένα κύλινδρο πρόσμιξης σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία που λιώνει τους χαρακτήρες και τους στερεώνει μόνιμα επάνω στο χαρτί.

Τα τύμπανα είναι ευπαθή στην έκθεση στο φως ιδιαίτερα στο δυνατό ηλιακό φως. Οι φράκτες κλείστρα του τύμπανου προστατεύουν επαρκώς κάποιους τύπους, ενώ αλλά έχουν ένα κλείστρο και μια σχισμή από την οποία το φως μπορεί αμέσως να πέσει επάνω σε μια λωρίδα της επιφάνειας του τύμπανου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.