Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Πρότυπο περιβαλλοντικό ερευνητικό κέντρο στη Δυτ. Μεσσηνία

Το ινστιτούτο Bert Bolin του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, το Τμήμα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η εταιρεία TEMES ΑΕ, υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία πρότυπου περιβαλλοντικού κέντρου στη Μεσσηνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Το εν λόγω κέντρο πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και θα εξειδικεύεται στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει στη περιοχή της Μεσογείου.
Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός που διευθύνει το Τμήμα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι « η Μεσσηνία είναι ιδανική περιοχή για...

περιβαλλοντικές μελέτες. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε πραγματικό “εργαστήριο της φύσης”, καθώς εκτός από τη μοναδική βιοποικιλότητα, συγκεντρώνει πολλές παραμέτρους που ερευνώνται σήμερα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στο σεισμικό τόξο του Ιονίου πελάγους, παρέχοντας δυνατότητες ειδικών μετρήσεων για ρήγματα και κυρίως τσουνάμι στη Μεσόγειο.

Συνολικά θα λειτουργήσουν πέντε ομάδες εργασίας για επιμέρους θέματα του προγράμματος. «Παράδειγμα συνεργασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας σε διακρατικό επίπεδο», χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο καθηγητής Kare Bremer, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Από την πολυμελή ομάδα καθηγητών και ερευνητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δεν λείπει και το ελληνικό στοιχείο.

Η καθηγήτρια Γεωργία Δεστούνη, που γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά σπούδασε και εργάζεται στη Σουηδία, θα ασχοληθεί με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα αποθέματα.

«Το νερό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη των οικισμών και του τουρισμού. Οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν και χρειάζεται να αναπτυχθούν τεχνικές εξοικονόμησης και ανακύκλωσης. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι προτιμότερο να γίνεται αποσκλήρυνση των υπόγειων νερών και μόνον όταν δεν είναι εφικτό να στρέφονται σε αφαλάτωση», εξήγησε η ίδια.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια και τα πορίσματα θα ανακοινωθούν σε επιστημονικό συνέδριο.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας TEMES Α.Ε δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και τη Μεσσηνία».

«Η εταιρεία συμετέχει σε μια προσπάθεια που βασίζεται στη συνεργασία διεθνούς φήμης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Σουηδίας και της Ελλάδας, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ευρωπαϊκό πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δημοσίευση σε blog




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.