Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δημήτρης Κουσελάς για τους Συμβασιούχους και τον ΑΣΕΠ

Αγόρευση στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς.

Στην "Επίθεση" που εξαπέλυσε κατά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για του πολιτικούς ομήρους των συμβασιούχων στα Stage ο κος Κουσελάς είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της Δεσμευσεις για πλήρη κατάργηση των Stage και ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που καλλιεργούσε φρούδες ελπίδες στους ομήρους των 18μηνων συμβάσεων.

Αναλυτικά η αγόρευση του Κου Κουσελά έχει ως εξής: .................

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπω ότι κάποιοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έπαθαν ξαφνική αμνησία, θα έλεγα και όψιμη κρίση ενδιαφέροντος για πολιτικούς τους «ομήρους».

Θέλω πραγματικά να τους ρωτήσω: Πόθεν έσχομεν, αγαπητοί συνάδελφοι, τους 340.000 περίπου συμβασιούχους που διαδοχικά έβαλε «από το παράθυρο» στο Δημόσιο η απελθούσα κυβέρνηση, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών της 4 του Οκτώβρη; Ποιος αλήθεια καλλιέργησε φρούδες ελπίδες μονιμοποίησης παραβλέποντας σκόπιμα και το Σύνταγμα και τους νόμους; Εμείς ή εσείς;

Οι δικές μας θέσεις ήταν από καιρό γνωστές, ήταν ξεκάθαρες. Γι’ αυτές άλλωστε τις θέσεις μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

Δεσμευτήκαμε για την κατάργηση των STAGE στο Δημόσιο και αυτό κάνουμε σήμερα. Καταγγείλαμε τα «παραθυράκια» παράκαμψης του ΑΣΕΠ, τις ανεξέλεγκτες και αντισυνταγματικές μοριοδοτήσεις, τη «γαλάζια» συνέντευξη, τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τις συμβάσεις έργου στις Δ.Ε.Κ.Ο. Αυτά αλλάζουμε σήμερα, αυτά καταργούμε.

Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε την απασχόληση των νέων ανθρώπων όχι με «δουλεμπόριο» ελπίδας, αλλά με πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος, να παραμείνουν οι νέοι και οι νέες μας στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια, να μπορέσουν να βρουν εκεί δουλειά. Από αυτόν τον στόχο θα κριθούμε.

Με αυτό το νομοσχέδιο, που αποτελεί θεσμική παρέμβαση -θα μπορούσα να πω τομή ισάξια με εκείνη του νόμου Πεπονή- κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει.

Καταργούμε τα «παραθυράκια» και τις πρακτικές που επανειλημμένα είχαμε καταγγείλει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Καταργούμε τις διατάξεις εκείνες που κατάντησαν το νόμο Πεπονή βολικό «σουρωτήρι» για πελατειακή χρήση.

Αποκαθιστούμε και αναβαθμίζουμε τον ρόλο του ΑΣΕΠ ως εγγυητή της διαδικασίας των προσλήψεων ενισχύοντάς το άμεσα με το απαραίτητο δυναμικό, προκειμένου να μην χρονοτριβούν οι προσλήψεις, για να μπορεί το ΑΣΕΠ άμεσα και αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο του.

Κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εγκαθίδρυση ενός κράτους αξιοπιστίας, ισονομίας και διαφάνειας, δηλαδή «δείχνουμε πόρτα» μια για πάντα στην πολιτική «ομηρία» και στα «παραθυράκια», στα «κονέ», στη λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», στη λογική του «αν έχεις πολιτικό μέσο δεν χρειάζεσαι προσπάθεια, δεν χρειάζεσαι προσόντα». Αυτά είναι τα ιδανικά, αυτό είναι το όραμα που πρέπει να καλλιεργήσουμε σήμερα στη νέα γενιά;

Οι μεταβατικές διατάξεις όπως τελικά διαμορφώθηκαν, από τη μια επιτρέπουν να ολοκληρωθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα των υπαρχουσών συμβάσεων, από την άλλη αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών που βασίζονται σε συμβασιούχους είτε στο Δημόσιο, είτε στους ΟΤΑ.

Είναι άλλωστε καιρός να γίνει μία σαφής καταγραφή των πραγματικών και πάγιων αναγκών που υπάρχουν στο Δημόσιο και να προκηρυχθούν έγκαιρα οι θέσεις για να καλυφθούν αυτά τα κενά όπως θα έπρεπε να καλύπτονται, με τακτικό προσωπικό και όχι με συμβασιούχους.

Με τα νέα δεδομένα και με κατάλληλη ενίσχυση της Αρχής, οι προσλήψεις, όπως προείπα, θα γίνονται πολύ συντομότερα.

Κύριε Υπουργέ θεωρώ ως δεδομένο –και θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό- ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι στους συμβασιούχους πυροσβέστες, για να αντιμετωπιστεί μια χρόνια εκκρεμότητα, για την οποία σαφώς είχαμε δεσμευθεί.

Θεωρώ, επίσης, δεδομένο ότι θα γίνουν το ταχύτερο οι απαραίτητες προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε τομείς, όπου για χρόνια μένουν ακάλυπτες οργανικές θέσεις,

Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, έχουμε αυτήν τη στιγμή το Τ.Ε.Ι. και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα τμήματα στην Καλαμάτα, όπου για μεν το Τ.Ε.Ι. οι οργανικές θέσεις που καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό είναι το 27% του συνόλου και στο Πανεπιστήμιο μόλις το 37%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία και των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, είτε θα συνεχίσουμε στην ίδια στρεβλή, άδικη και επιλεκτική πελατειακή λογική, σε ένα σύστημα διάτρητο και καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού, παραπλανώντας και εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία της νεολαίας μας, είτε θα αλλάξουμε επιτέλους πορεία, πρακτικές και μυαλά!

Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή για ένα αξιόπιστο κράτος, για ένα πολιτικό σύστημα αξιόπιστο και απελευθερωμένο από το ρουσφέτι. Γι’ αυτό, όχι μόνο ψηφίζουμε και στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά καλούμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να «βάλουν» πλάτη, προκειμένου οι διατάξεις του να υλοποιηθούν σωστά, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, για πολίτες με αξιοπρέπεια και όχι πελάτες σε διαρκή ομηρία.»

1 σχόλιο:

  1. Κε Κουσελά, αυτά τα παιδιά που είναι με συμβάσεις Stage ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ. Μην σκοτώνετε τα όνειρα τους για επαγγελματική αποκατάσταση. Αν οχι το 100% το 95% αυτών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες τους και γι αυτόν τον λόγο τα Stage τους ανανεώθηκαν και ξανα-ανανεώθηκαν.
    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ στην κατάργηση των stage στο Δημόσιο αλλά με μια μικρή διαφορά.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΗΔΗ και δεν έχουν μπει στην προεκλογική περίοδο πρέπει να αποκατασταθούν και να μονιμοποιηθούν.
    Καταργήστε το απαράδεκτο καθεστώς των ανασφάλιστων Stage και δώστε τους την θέση που ήδη κατέχουν μιας και είναι χρήσιμοι για τις υπηρεσίες που εργάζονται και ταυτόχρονα να μπουν σε ασφαλιστικό ταμείο ώστε να συμβάλλουν και εκείνοι στις ασφαλιστικές εισφορές που αυτή την στιγμή δεν καταβάλλουν.

    Ας δείξει η κυβέρνηση ένα ανθρώπινο πρόσωπο το οποίο είναι πολυ διαφορετικό απο αυτό της προηγούμενης κυβέρνησης το οποίο ήταν πλήρως αποκρουστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.