Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Καταιγισμός εξεταστικών επιτροπών της Βουλής

Τη σύσταση τεσσάρων εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τη διερεύνηση των υποθέσεων της Siemens των ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και της Μονής Βατοπεδίου ζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με σχετική πρόταση που κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

Με την πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων, η οποία όμως έχει μόνο πολιτική αξία για τις τρεις πρώτες, καθώς οι ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ..........

έχουν παραγραφεί.

Στην περίπτωση όμως του Βατοπεδίου, δεν έχουν παραγραφεί ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών για την περίοδο από το 2007 ως σήμερα. Οσον αφορά το σκάνδαλο της Siemens το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση συγκαλύφθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να διερευνηθούν πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004 - 2007.

Για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου ζητείται συνολική διερεύνηση για την περίοδο 1998 έως 2008.

Οσον αφορά στο Βατοπέδι υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση διερευνήθηκε μεν από εξεταστική της Βουλής (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008), αλλά, όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, «δεν διαφωτίστηκαν κρίσιμες πτυχές, λόγω της πρόθεσης συγκάλυψης από την τότε πλειοψηφία της Βουλής».

Να σημειωθεί ότι το αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης του Βατοπεδίου κατατέθηκε αρκετές ώρες μετά τις τρεις πρώτες προτάσεις. Και αυτό γιατί -κατά πληροφορίες- η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εξέταζε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για προανακριτική επιτροπή και όχι για εξεταστική.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραβιάζει ''ανοικτές θύρες'' με την πρωτοβουλία των βουλευτών της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση των τριών Εξεταστικών Επιτροπών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλος, και υπογράμμισε:

«Ηδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε να επικρατήσει διαφάνεια παντού και κάλεσε τον πρωθυπουργό -αν επιθυμεί τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών- να ξεκινήσει από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε «ότι το κόμμα του ''έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των σκανδάλων από τη Βουλή και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

Την πλήρη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Φ. Κουβέλης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.