Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή Δράκου στον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Επιστολή στον Νεο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Κο Φώτη Χατζημιχάλη απέστειλε χθές ο νομάρχης Μεσσηνίας κος Δημήτρης Δράκος σχετικά με τον εθνικό Δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης που διέρχεται μέσω του ορεινού όγκου του ταϋγέτου.

Στην επιστολή του ο Κος Δράκος αναφέρει τα προβλήματα που εχουν δημιουργηθεί απο τις φωτιές το 1998 και το 2007 και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που εχουν σημειωθεί και ζητά να επιληφθεί η περιφέρεια του θέματος ωστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σύνδεση των δυο νομών.
Αναλυτικά η επιστολή του Κου Δράκου έχεις ως εξής: .........

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα στον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας έχει επανηλλειμένως και πιεστικά απασχολήσει τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της για το μείζον πρόβλημα του εθνικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης που διέρχεται μέσω του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου.
Η γεωμορφία της περιοχής, οι καταστροφικές πυρκαγιές των ετών 1998 και 2007, οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις αλλά και οι γενικότερες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη στατικότητα του εδάφους και των πρανών απ’ όπου διέρχεται.
Να σημειωθεί ότι ο δρόμος διέρχεται από φαραγγώδη, βραχώδη, ασβεστολιθικά εδάφη, στα οποία προκαλείται αποσάθρωση και συχνές κατολισθήσεις λόγω έντονων βροχοπτώσεων και πυρκαγιών. Γεγονόςπου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη βατότητα του εθνικού δρόμου, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες λόγω παγετού, οπότε και καθίσταταιεξαιρετικά επικίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς.
Αρκετές φορές στο παρελθόν έχει, ομολογουμένως, επέμβει η υπηρεσία της Δ.Ε.Κ.Ε. σε διάφορα σημεία, προκειμένου να αποκαταστήσει ζημιές. Ωστόσο, οι συνθήκες επιβάλλουν μια «γενναία» επέμβαση σε συγκεκριμένα σημεία. Για τον σκοπό αυτό, η ΝΑΜ μπορεί να συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, υποδεικνύοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης βελτίωσης για λόγους ασφάλειας.

Θεωρούμε ότι, κατόπιν και του θλιβερού δυστυχήματος στα Τέμπη και προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοια φαινόμενα και στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, είναι απολύτως αναγκαίος και επιβεβλημένος ο άμεσος προγραμματισμός παρεμβάσεων στα επικίνδυνα σημεία -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- και δευτερογενώς ο προγραμματισμός αναβάθμισης της ασφάλειας του συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος ούτως ή άλλως ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κύριε Γενικέ,
Σας παρακαλούμε να επιληφθείτε του σοβαρού αυτού θέματος, το οποίο απασχολεί δύο μεγάλους Νομούς της χώρας μας, καθώς ο εν λόγω δρόμος αποτελεί το μοναδικό τρόπο σύνδεσής τους.
Άλλωστε, είναι κοινή πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται και στο «Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Νομών Λακωνίας & Μεσσηνίας» που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν πρωτοβουλίας μας και χρηματοδότησης από ιδίους πόρους των δύο Ν.Α. με σκοπό την ανάπτυξη της Νότιας Πελοποννήσου.

Ο Νομάρχης Μεσσηνίας
Δημήτρης Δράκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.