Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την Οικονομία

Τετραετές πλάνο για τη μείωση του ελλείμματος και την τιθάσευση του χρέους, αλλά και, ευρύτερα, για τη ριζική ανασυγκρότηση της χώρας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα τριών μηνών.

Στις άμεσες αλλαγές περιλαμβάνονται ευρύτατες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου και φορολογικό μαχαίρι στα bonus των τραπεζικών στελεχών. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα ασθενέστερα στρώματα ..........

και η μεσαία τάξη θα προστατευθούν.

Ο κ. Παπανδρέου από το Ζάππειο Μέγαρο ζήτησε εθνική προσπάθεια, από όλους, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει αποφάσεις που δεν ελήφθησαν για δεκαετίες ολόκληρες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε χρονοδιάγραμμα στον εθνικό διάλογο, τονίζοντας ότι τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η εφαρμογή των αποφάσεων που θα προκύψουν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Έχουμε τις δυνάμεις και θα το αποδείξουμε» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κίνδυνο να βουλιάξει η χώρα από το χρέος. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο, αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε, σημειώνοντας ότι είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές και όχι ημίμετρα και κάλεσε τους πολίτες «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» και μάλιστα αλλάζοντας την Ελλάδα.

Δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες» και ότι «όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε», τόνισε όμως ότι παράλληλα «θα στηρίξουμε τους χαμηλόμισθους και τη τα μεσαία τάξη».

Περιέγραψε δε ένα κράτος με αρχές όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η διαβούλευση, η κοινωνική λογοδοσία, η ποιότητα, η δημοκρατικότητα, η αλληλεγγύη και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτήρισε εγκληματική τη διαχείρισή της και την κατηγόρησε ότι φυγομάχησε αντί να προχωρήσει σε αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα.

Χαρακτήρισε εχθρό την πελατειακή συγκρότηση του κράτους τόνισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σημείωσε ότι τερματίζονται οι συμβάσεις έργου καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα «Βατοπαίδια».

«Ανοίγουμε τα θέματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα», τόνισε.

Οι αλλαγές
Έλλειμμα και χρέος


Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ένα «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας.

Για το 2010 η μείωση του ελλείμματος θα είναι 4%, δηλαδή κάτω από τον αρχικό στόχο του 9,1%, και από εκεί και πέρα στόχος είναι η μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας.

Η αποκλιμάκωση του χρέους θα αρχίσει από το 2012. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγγειλε νέο κύκλο μετοχοποιήσεων, δημιουργία εταιρίας συμμετοχών του δημοσίου, πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τιτλοποίηση εσόδων από το ΦΜΑΠ.

Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.

Ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών. Από τον Ιανουάριο θα υπάρχουν τριετείς προϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θεσπίζονται ισολογισμοί με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

Για τον περιορισμό του ελλείμματος προωθείται η μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας.

Μισθοί, προσλήψεις

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 2010 παγώνουν οι προσλήψεις και από εκεί και έπειτα θα ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, εκτός από τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας.

Ως προς την εισοδηματική πολιτική, το 2010 οι αυξήσεις στο Δημόσιο θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για μισθούς έως 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί μόνο η ωρίμανση. Παράλληλα προωθείται η μείωση κατά 10% των δαπανών για επιδόματα.

Από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.

Περικοπές δαπανών

Για τον περιορισμό των δαπανών πρόκειται να κλείσουν το 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, καθώς και τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό τα οποία θα ενσωματωθούν στις πρεσβείες.

Παράλληλα, θα μειωθούν οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ όπως και ο αριθμός των μελών των ΔΣ στις ΔΕΚΟ και των διευθυντικών στελεχών.

Θεσπίζεται επίσης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία, επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στοπ στα golden boys

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο. Για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.

Ως προς το φορολογικό σύστημα καθιερώνεται ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Θα υπάρξει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια.

Φορολογικό σύστημα

Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις και θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις των μετοχών.

Επίσης, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές.

Εκτός από αυτά, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξουν μέτρα και για το «πόθεν έσχες» και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογούμενους με αποδείξεις.

Προανήγγελλε έλεγχο των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Οικονομικό έγκλημα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι λαμβάνονται άμεσα, αποφασιστικά μέτρα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και των μεγάλων υποθέσεων αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας. Το συντονισμό θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα συνεργάζεται με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία. Οι ειδικοί στόχοι για το 2010 είναι:

* Καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων που υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κάθε χρόνο.
* Καταπολέμηση της σπατάλης και της ανομίας στα νοσοκομεία.
* Καταπολέμηση του μεγάλου οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που σχετίζεται με κάθε μορφής λαθρεμπορίας.
* Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο με αποφασιστικά μέσα και την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνολογιών.

«Θα αποδείξουμε στην πράξη πως λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν σε πολλές μεριές. Υπάρχουν πολλά λεφτά στα κυκλώματα του εγκλήματος, στα χέρια όσων ζουν παρασιτικά εις βάρος του κράτους, εις βάρος των ευσυνείδητων φορολογουμένων, των εντίμων πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αλλες ρυθμίσεις

Πριν από το τέλος του έτους κατατίθεται το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ και εξοφλούνται σταδιακά οι εκκρεμότητες του Ελληνικού Δημοσίου προς επιχειρήσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνεται ώστε να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ ή 4,2% του ΑΕΠ. Επίσης, αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος ώστε να στηρίζει την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, απλοποιούνται και αποκεντρώνονται ριζικά όλες τις διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ και ξεκινάει ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικής συνοχής.

Το πρώτο δίμηνο του 2010 αίρονται τα αντικίνητρα και οι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ίδρυση επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά σε λιγότερες από 15 μέρες ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης.

Επίσης δημιουργείται υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), με την αξιοποίηση των υποδομών που ήδη έχουν αναπτυχθεί από τα Επιμελητήρια της χώρας.

Μεγάλη τομή για τον βιώσιμο αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας, είπε, αποτελεί η δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2010.

Εντός του πρώτου τριμήνου θα ανοίξει και ο διάλογος για τα κλειστά επαγγέλματα.

Για το καυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού, ο χρονικός ορίζοντας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2010. Έως τότε, το υπουργείο Εργασίας θα έχει καταλήξει σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Θα ακολουθήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου για να περιοριστούν οι εκλογικές δαπάνες και το μαύρο χρήμα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Μετανάστες, αδήλωτη εργασία

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των μεταναστών και επισήμανε ότι οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς νόμιμη διαμονή.

Στο πλαίσιο αυτό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οφείλει να εξετάζει καταγγελίες ακόμη και αν αυτές προέρχονται από μη νόμιμους αλλοδαπούς, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο μετανάστης δεν μπορεί να τιμωρείται με απώλεια της άδειάς του όταν ο εργοδότης δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές.

Ακούστε ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.