Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Καμένα pixel - Εγγύηση.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Θα θέλαμε τώρα να σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες και να σας πούμε τι πρέπει να προσέξετε για την εγγύηση της συσκευής σας.

Όσο μεγαλώνει η ονομαστική διαγώνιος μιας οθόνης αυξάνεται η ανάλυση της και κατ επέκταση και το πλήθος των pixel του πάνελ της. Έτσι, μια 15αρα οθόνη με ανάλυση 1024χ768 εικονοστοιχεια περιλαμβάνει 1024χ768=786.432 pixel, μια 17αρα η μια 19αρα με ανάλυση 1280χ1024, 1.310.720 pixel κ.ο.κ.
Αν τώρα πολλαπλασιάσουμε αυτούς τους αριθμούς χ3, .........

που αντιστοιχεί στο πλήθος των sub pixel που περιλαμβάνει το κάθε pixel, καταλήγουμε σε νούμερα της τάξεως των τριών και των τεσσάρων εκατομμυρίων sub pixel αντίστοιχα.

Βέβαια, μεταβαίνοντας από τις 17 στις 19 ίντσες οι οθόνες προσφέρουν μεγαλύτερο ορατό πλαίσιο, και, όπως είναι λογικό έχουν μεγαλύτερο βήμα κουκίδας - παράμετροι που συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία ενός πιο ξεκούραστου περιβάλλοντος εργασίας (μεγαλύτερα εικονίδια κλπ). Όσο μεγαλώνει το πλήθος των εικονοστοιχειων τόσο αυξάνεται στατιστικά η πιθανότητα να εντοπισθούν ένα η περισσότερα προβληματικά στοιχεία (sub pixel) στο πάνελ της.

Ένα προβληματικό sub pixel διακρίνεται σχετικά εύκολα, διότι είναι είτε μόνιμα αναμμένο είτε μόνιμα σβηστό. Για την ορθή διάγνωση του προβλήματος θα πρέπει να προβάλει κανείς στην πλήρη επιφάνεια της οθόνης τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε). Έτσι στην περίπτωση που κάποιο sub pixel είναι προβληματικό, θα εμφανίζεται είτε μόνιμα σβηστό είτε μόνιμα αναμμένα σε κάποια από τις τρεις χρωματικές οθόνες που θα προβληθούν.

Αν τώρα είναι προβληματικά και τα τρία sub pixel που απαρτίζουν ένα εικονοστοιχειο τότε θα εμφανίζεται μόνιμα καμένο η μόνιμα σβηστό κατά την προβολή και των τριών καρτελών με τα βασικά χρώματα.. το αν θα καεί η όχι κάποιο pixel-sub pixel της οθόνης μας κατά την πάροδο του χρόνου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε να το διασφαλίσει. Μπορεί όμως να ελέγξει αν το προϊόν που αγοράζει μια δεδομένη στιγμή έχει εξ αρχής προβλήματα. Για το σκοπό αυτό αρκεί μια απλή δοκιμή στον χώρο αγοράς, προκείμενου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που συνεπάγεται η διαδικασία αντικατάστασης.

Πολλές εταιρείες, προκείμενου να πείσουν τους πελάτες τους για την ποιότητα των προϊόντων τους, συνοδεύουν τα προϊόντα τους με εγγύηση καμένων pixel για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από έξη μήνες έως και ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
Άλλοι πάλι υπόσχονται να αντικαταστήσουν κάποιο μοντέλο ανάλογα με ένα συγκεκριμένο πλήθος προβληματικών sub pixel κ.ο.κ. Σ
κόπιμο κρίνεται λοιπόν η συγκεκριμένη παράμετρος (δηλαδή η πολιτική της εκάστοτε εταιρείας αναφορικά με την εγγύηση των καμένων pixel να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής ενός μοντέλου. Έτσι, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.