Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σκληρή απάντηση του Οδυσσέα Βουδούρη στον Γιώργο Κανελλόπουλο

Με αφορμή την προσφυγή του κου Κανελλόπουλου στο εκλογοδικείο

Σκληρή απάντηση έδωσε στον Πρώην Υποψήφιο βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ Γιώργο Κανελλόπουλο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης με αφορμή την προσφσφυγή του πρώτου στο εκλογοδικείο ζητώντας να ακυρωθούν περίπου 1.300 ψήφοι(!!!!!) του βουλευτή.
Ενα θέμα που είχε δημοσιεύσει το Φιλιατρά News στις 30 Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε ότι ο κος Κανελλόπουλος αποφάσισε να προσφεύγει στο εκλογοδικείο διεκδικώντας την ακύρωση 1.300 (Ουάου) περίπου ψήφων του νεοεκλεγέντα βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη από 100 εκλογικά τμήματα.

Μετά από αυτή την κίνηση ο Κος Βουδούρης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του γραφείου τύπου του στην οποία αναφέρονται τα εξής: ..........

«Χωρίς διάθεση να υποκαταστήσουμε το θεσμό του φυσικού δικαστή, οφείλουμε, για την πληρέστερη ενημέρωση των Μεσσηνίων σχετικά με την ένσταση του υποψηφίου βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Κανελλόπουλου, εναντίον της εκλογής του βουλευτού Οδυσσέα Βουδούρη, να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Α. Σε ηθικό επίπεδο

Ο κ. Κανελλόπουλος, με την ένστασή του, επικαλείται τυπικές παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων και όχι λάθος καταμέτρηση ψήφων (αν εξαιρέσουμε τον ασήμαντο αριθμό τριών λαθών, όπως αναφέρει το κείμενο της ένστασης, που αφορούν στο σύνολο μόνο 31 ψήφους). Με βάση αυτό το σκεπτικό ζητάει να ακυρωθούν 1.300 ψήφοι(!) υπέρ του κ. Οδυσσέα Βουδούρη, να ακυρωθεί η εκλογή του και, ως πρώτος επιλαχών, να ανακηρυχθεί ο ίδιος βουλευτής, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται σχεδόν 500 ψήφους.
Δηλαδή, επί της ουσίας, η ένσταση του κ. Κανελλόπουλου δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι Μεσσήνιοι πολίτες επέλεξαν ως βουλευτή τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη, αλλά, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τυπικές παραλείψεις, οι οποίες συνέβησαν μετά το κλείσιμο της κάλπης που σφραγίζει την ολοκλήρωση της λαϊκής απόφασης, και οι οποίες δεν οφείλονται στους ψηφοφόρους ή στον υποψήφιο, απαιτεί να αλλοιώσει την λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να καταλάβει το βουλευτικό αξίωμα, για το οποίο ο μεσσηνιακός λαός δεν τον επέλεξε.

Το αμφίβολης ηθικής βάσης αίτημα του κ. Κανελλόπουλου χαρακτηρίζεται επιπλέον από τον εμφανώς υπερβολικό χαρακτήρα του, που σηματοδοτεί την αναξιοπιστία του. Πράγματι, αν υπήρχε νομικά η δυνατότητα να ακυρωθούν 1.300 ψήφοι σε περίπου 50 τμήματα από σχεδόν 100 που ελέγχθηκαν, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κανελλόπουλος, επί συνόλου περίπου 400 στην Μεσσηνία, αυτό θα σήμαινε ότι στο σύνολο των τμημάτων, αναλογικά, θα μπορούσαν να ακυρωθούν μέχρι και οι μισοί από τους 13.000 ψήφους που έλαβε ο κ. Βουδούρης!
Ενα τέτοιο γεγονός δεν θα μπορούσε να οφείλεται παρά μόνο σε μια πλήρη και μαζική
αποτυχία του δημόσιου εκλογικού μηχανισμού, αποτυχία η οποία θα έθετε σε αμφισβήτηση το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο, όπως σχολιάστηκε σε τοπικό ΜΜΕ, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ανέκδοτο.

Σε ηθικό επίπεδο και πέρα απ’ ό,τι ορίζει ο νόμος καθώς και η ισχύουσα νομολογία, όπως εξετάζουμε παρακάτω, άποψή μας είναι ότι οι τυπικές, και όχι ουσιαστικές, παραλείψεις των δικαστικών αντιπροσώπων, που οφείλονται πιθανόν στην κούραση της μέρας και στην πίεση χρόνου για την έκδοση των αποτελεσμάτων, ή ακόμα και σε ανεπίτρεπτη αμέλεια αυτών, δεν είναι θεμιτό να αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, διαδραματίζοντας αρνητικό ρόλο εις βάρος τόσο ενός υποψηφίου, όσο και της βούλησης των ψηφοφόρων.

Β. Σε διαδικαστικό επίπεδο

Αλλά και σε διαδικαστικό επίπεδο, την ένσταση του κ. Κανελλόπουλου θα τη χαρακτηρίζαμε ως προσχηματική, αφού επικαλείται τις παρακάτω τυπικές παραλείψεις:
Ελλειψη μονογραφής του αριθμού ψηφοδελτίου
Ελλειψη μονογραφής της αναγραφής του αριθμού των σταυρών
Ελλειψη ολόγραφης αναγραφής του αριθμού των σταυρών
Ελλειψη ολόγραφης ή αριθμητικής αναγραφής του αριθμού των σταυρών (αφορά 29 ψηφοδέλτια)
Ελλειψη μονογραφής σταυρών (αφορά 290 ψηφοδέλτια)

Οι τρεις πρώτες εκδοχές θα έπρεπε να γνωρίζει ο συντάκτης του κειμένου και ο εντολοδόχος του ότι δεν αποτελούν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία, αιτία ακύρωσης ενός ψηφοδελτίου.
Οι δυο επόμενες εκδοχές (4η και 5η) θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικής έρευνας ως προς την νομική τους βάση, εάν αποδεικνύετο ότι έχει νοθευτεί η λαϊκή βούληση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ένσταση, ο αριθμός αυτών των ψηφοδελτίων ανέρχεται στα 319. Παρατηρούμε εξαρχής ότι ο αριθμός αυτός, ακόμα και αν είναι πραγματικός, γεγονός που απαιτεί έλεγχο, και στην περίπτωση που ήθελε κριθεί από το Δικαστήριο ότι πρέπει να ακυρωθούν τα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια, απέχει πολύ από τις 479 ψήφους που αποτελούν το προβάδισμα του κ. Βουδούρη.

Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινιστούν τα εξής δεδομένα:
Οταν σε ένα ψηφοδέλτιο παρατηρηθεί μια παράλειψη που ενδέχεται να επιφέρει ακύρωση (έλλειψη μονογράφησης σταυρών ή αναφορά συνόλου σταυρών), αυτή η ακύρωση ισχύει για όλους τους σταυρούς αυτού του ψηφοδελτίου. Η ένσταση του κ. Κανελλόπουλου αναφέρεται επιλεκτικά και αποκλειστικά στους σταυρούς προτίμησης που τέθηκαν στο όνομα του κ. Βουδούρη, αλλά δεν αναφέρεται βέβαια στους δικούς του σταυρούς προτίμησης, που θα ακυρωθούν για τον ίδιο λόγο στα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.
Είναι επίσης δεδομένο ότι μια παράλειψη που γίνεται σε ένα εκλογικό τμήμα δεν αφορά αποκλειστικά τα ψηφοδέλτια ενός συγκεκριμένου υποψήφιου.

Συνεπώς θα ακυρωθούν, στον έλεγχο που θα γίνει, και όλα τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια του υποψηφίου που καταθέτει την ένσταση.
Ο κ. Κανελλόπουλος περιφρονεί την αρχή της αναλογικότητας, αφού επέλεξε να ελέγξει τα εκλογικά τμήματα όπου ο κ. Βουδούρης είχε υπεροχή σε σταυρούς προτίμησης και απέφυγε να ελέγξει τα τμήματα όπου ο ίδιος είχε υπεροχή.
Γνωρίζουμε όμως ότι οι διαδικαστικές τυπικές παραλείψεις γίνονται βέβαια απ’ όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους, διότι ουδείς είναι αλάνθαστος. Συνεπώς είναι αναμενόμενο ο έλεγχος που θα γίνει στα εκλογικά τμήματα όπου υπερισχύει ο κ. Κανελλόπουλος να καταλήξει στην ακύρωση αντίστοιχου αριθμού σταυρών προτίμησης του κ. Κανελλόπουλου.

Γ. Ως συμπέρασμα

Οι παραπάνω διαπιστώσεις οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα, τα οποία αφήνουμε στην κρίση του μεσσηνιακού λαού.
Ακολουθώντας ακόμα και την μεροληπτική και αποσπασματική εκδοχή της ένστασης, δεν ανατρέπεται το αποτέλεσμα.
Οταν γίνει δε ο ολοκληρωμένος έλεγχος, στον οποίο πλέον θα προχωρήσουμε αναγκαστικά και ο οποίος θα καταλήξει σε ακύρωση αντίστοιχου αριθμού σταυρών προτίμησης του κ. Κανελλόπουλου, δεν υπάρχει πιθανότητα αλλαγής του αποτελέσματος, ενώ ενδέχεται ακόμα και να μεγαλώσει η διαφορά.

Ας σημειώσουμε ότι ποτέ στα χρονικά των σύγχρονων εκλογικών αναμετρήσεων δεν ανατράπηκε αποτέλεσμα με διαφορά σχεδόν 500 ψήφων.
Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Κανελλόπουλος προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια. Ενέργεια η οποία απορροφά χρόνο, χρήμα και δυνάμεις τόσο στον ίδιο όσο και στον εκλεγέντα βουλευτή.
Τις δυνάμεις αυτές πρέπει να διαθέσουν και οι δυο αποκλειστικά για τον κοινό στόχο τους: την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και την υπηρέτηση των συμφερόντων των συμπατριωτών μας και της Μεσσηνίας. Τελικά η ενέργεια αυτή, χωρίς προοπτική να τελεσφορήσει, ζημιώνει το κίνημά μας και, με τους ανυπόστατους υπέρμετρους ισχυρισμούς της, πλήττει το κύρος του εκλογικού θεσμού.

Αν στόχος της ένστασης του κ. Κανελλόπουλου είναι να παραμείνει το όνομά του στην επικαιρότητα και μετά το πέρας των εκλογών, προσδοκώντας ατομικά οφέλη, εκφράζουμε τη θλίψη μας διότι αυτό θα αποβεί εις βάρος τόσο του κοινού μας αγώνα, όσο και του ιδίου, το κύρος του οποίου θα τρωθεί με την πορεία και την έκβαση της υπόθεση που ατυχώς εκκίνησε».

Οδυσσέας Βουδούρης
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να σχολιάσω ένα σημείο του κειμένου του Κου Βουδούρη.

    "Ευτυχώς, κάτι τέτοιο, όπως σχολιάστηκε σε τοπικό ΜΜΕ, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως ανέκδοτο."

    Η Ομάδα σύνταξης του Φιλιατρά Νews σας ευχαριστεί ιδιαίτερα Κε Βουδούρη που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας και διαβάζετε τα σχόλια μας.

    Εμμένω προσωπικά στο ότι την προσφυγή του κου Κανελλόπουλου μπορώ να την εκλάβω ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΝΕΚΔΟΤΟ όπως είχα σχολιάσει στο προηγούμενο θέμα.

    Τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να τις δει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να κόψει με χατζάρα τέτοιες νοοτροπίες.
    Κάποιοι τέτοιοι εκθέτουν ολόκληρη την παράταξη.

    Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους που ζητά την ακύρωση οχι 100, όχι 200 αλλα 1.300 ψήφων προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής.
    Προσωπικά το όλο σκηνικό με τη προσφυγή του κου Κανελλόπουλου μου θυμίζει την ταινία: "ΙΖΝΟΓΚΟΥΝΤ: Χαλίφης στην θέση του Χαλίφη"
    Θέλει να γίνει Βουλευτής στην Θέση του Βουλευτή.

    Τελικά πόσο γλυκό είναι το έδρανο του Βουλευτή για να κάνει τον κο Κανελλόπουλο να θέλει με κάθε τρόπο την εκλογή του έστω και στα χαρτιά?????

    Καλή συνέχεια Κε Βουδούρη στο έργο σας. Η Μεσσηνία χρειάζεται τις πολύτιμες υπηρεσίες σας.
    Οι Μεσσήνιοι πολίτες σας εμπιστεύθηκαν και σας έστειλαν στο κοινοβούλιο.
    Οσο για τον Κο Κανελλόπουλο.... τις πρακτικές του τις βλέπουμε και τις κρίνουμε.

    Φυσικά ΑΝ ο Κος Κανελλόπουλος θελήσει να διαμαρτυρηθεί για το σχόλιο μας μπορεί να μας αποστείλει e-mail στο Filiatranews@gmail.com και να δημοσιεύσουμε την όποια ένσταση έχει σχετικά με το παρόν σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.