Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Για την ρύπανση της θάλασσας

Σε ποιον πρέπει να τηλεφωνήσω, όταν θέλω να καταγγείλω αυτούς που μολύνουν τη θάλασσα; Το ερώτημά μου δεν είναι καθόλου ρητορικό και δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Υπάρχει όντως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα εδώ, όταν ένας ενεργός πολίτης αποφασίσει να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές τις εγκληματικές ενέργειες των ασυνειδήτων εκείνων ελαιουργών, που αδιαφορούν και εν γνώσει τους καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον. Κανείς δεν θεωρεί τον εαυτόν του υπεύθυνο να ενεργήσει αποτελεσματικά. Η διαμαρτυρία του πολίτη αποτελεί «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»…
Συγκεκριμένα: Στην παραλιακή περιοχή της Τριφυλίας, που...

είναι μια από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, εκβάλλουν αρκετοί χείμαρροι, που κάθε χρόνο και για ένα περίπου ολόκληρο τρίμηνο, κατεβάζουν χιλιάδες τόνους από «λιόζουμα», που είναι τα απόβλητα της επεξεργασίας του ελαιόκαρπου στα ελαιουργεία και τα οποία περιέχουν ισχυρότατα δηλητήρια, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα ο βυθός και η ακτή της θάλασσας. Η θαλάσσια αυτή περιοχή στην οποία εκχύνονται τα δηλητήρια αυτά, είναι από τις πλουσιότερες ελληνικές θάλασσες σε ψάρια και σε πολλά άλλα εκλεκτά θαλάσσια είδη κάθε μορφής και τύπου. Δυστυχώς, κατά τα τελευταία μόνο 15 χρόνια που παρακολουθώ εμβρόντητος το έγκλημα αυτό,έχω παρατηρήσει πως τόσο τα ψάρια όσο και πολλά άλλα θαλάσσια είδη (καβούρια, σκώληκες, γαρίδες, αχινοί, αστερίες, κοχύλια, πεταλίδες κ. ά.) έχουν ήδη εξαφανιστεί. Κι αυτό συμβαίνει σε όλη την ευρύτερη παραλιακή περιοχή της Τριφυλίας, που καλύπτεται από τους Δήμους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών,Γαργαλιάνων και Νέστορος (Χώρας). Κατ’ επανάληψη έχουν γίνει στο παρελθόν αρκετές καταγγελίες προς κάθε κατεύθυνση, όπως π.χ. προς την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Εισαγγελία, τους δήμους και τη Νομαρχία Μεσσηνίας, έχουν επίσης γίνει δημοσιεύματα και σε τοπικές εφημερίδες, αλλά δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι όλοι διαπιστώνουν την εγκληματική αυτή ενέργεια των ελαιουργείων, κανείς εν τούτοις δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο η κατάσταση αυτή να χειροτερεύει. Σας ερωτώ λοιπόν Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος εδώ να προστατεύσει τη θάλασσά μας, από τη μεγάλη μόλυνση και την καταστροφική ρύπανση που προκαλούν τα ελαιουργεία της περιοχής; Οι δήμοι της περιοχής, καθώς και η Νομαρχία Μεσσηνίας, που είναι υποχρεωμένοι να επιβάλουν στα ελαιουργεία την εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων επεξεργασίας («δύο φάσεων»), αποφεύγουν να το κάνουν, για ψηφοθηρικούς βασικά λόγους. Ούτε όμως και φροντίζουν να επιβάλονται βαριά πρόστιμα στα ελαιουργεία εκείνα που δεν τηρούν τη νομοθεσία, που τους υποχρεώνει να «επεξεργάζονται» προηγουμένως τα λιόζουμα (αναμειγνύοντάς τα με ασβέστη), πριν τα διοχετεύσουν στους γειτονικούς χειμάρρους. Τελευταία μας ελπίδα λοιπόν, το δικό σας νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εάν όμως κι εσείς δεν έχετε τη δυνατότητα ή τα μέσα να επιβάλετε την αυστηρή τήρηση των κανονισμών που προβλέπονται για την προστασία της θάλασσας και του φυσικού περιβάλλοντος, τότε τουλάχιστον δώστε μας τη διεύθυνση μιας υπεύθυνης υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία μπορούμε να απευθυνθούμε, μη τυχόν και κάποια βαριά πρόστιμα εκ μέρους της εξαναγκάσουν τις εδώ αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για να σταματήσει επί τέλους το κακό αυτό.
Με τιμή,
Κώστας Σπανός
Φιλιατρά
Αναδημοσίευση από εφημερίδα



2 σχόλια:

  1. Μπορει να εχει δικιο ο κ.σπανος,αλλα καλο θα ηταν να ειναι πιο ενημερομενος,το βασικο προβλημα
    ειναι η πολιτεια και πιο βασικα η νομαρχια μεσσηνιας που εχει αφησει στην τυχη του τον κλαδο των ελαιοτριβειων που κανενας δεν ενδιαφερεται για τα χρονια προβληματα του κλαδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το κράτος με τον τρόπο του του λέει:
    ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ...
    Η εξουσία τους ενδιαφέρει και τίποτα άλλο, σιγά μην σκεφθούν τι πρέπει να γίνει, ολοι κοροϊδεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.