Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ερχονται νέες ανακλήσεις αδειών εταιρειών στην ασφαλιστική αγορά

Νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Πέτσας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο «Insurance Money Conference 2009» που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη Money Conferences.

Ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. απευθυνόμενος στο ακροατήριο του συνεδρίου μίλησε με σκληρά λόγια για την ασφαλιστική αγορά, τονίζοντας ότι πρώτες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν χρέος να πλησιάσουν τους ασφαλισμένους ώστε να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της ασφαλιστικής βιομηχανίας και στη συνέχεια να αναζητήσουν τρόπους τόνωσης της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή.

Οι έλεγχοι ...........

Αναφερόμενος στους ελέγχους της Επ.Ε.Ι.Α. αποκάλυψε ότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Αν και όπως διευκρίνισε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εταιρείες είναι βιώσιμες, υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες επιμένουν να προσφεύγουν σε λύσεις που δημιουργούν νέους παράγοντες δυσπιστίας στην αγορά.

«Οι εταιρείες αυτές χτίζουν στην άμμο» δήλωσε με έμφαση ο κ. Πέτσας για να προσθέσει ότι εμμένουν σε καταστροφικές πρακτικές για την πρόσκτηση «ορφανών» συμβολαίων, συμβολαίων δηλαδή τα οποία προέρχονται από ασφαλιστικές των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

Πάντως ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. δεν άφησε ασχολίαστες και τις μεγάλες εταιρείες. Αφού πρώτα επεσήμανε ότι πολλοί από τους μικρούς παίκτες της αγοράς δρουν με τρόπο που υποδηλώνει ότι θέλουν να «αυτοκτονήσουν» επιχειρηματικά, υπογράμμισε ότι και μεγάλες εταιρείες «τρων από την καμπούρα τους», υπονοώντας ότι εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους κινούμενες επιθετικά για την εξασφάλιση νέων μεριδίων αγοράς.

Η διεθνής κρίση αποκάλυψε τη δυσπιστία των ασφαλισμένων έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως και την ανασφάλεια την οποία νιώθουν οι πολίτες, δήλωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «η ασφαλιστική αγορά έχει δρόμο μπροστά της για να καλύψει την έλλειψη αξιοπιστίας από την οποία χαρακτηρίζεται».

Δύο ζητήματα

Πέρα πάντως από τις επίσημες τοποθετήσεις του προέδρου της Επ.Ε.Ι.Α., πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι στον κλάδο συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και την Επιτροπή να εστιάζει την προσοχή της σε δύο ζητήματα:

* Τις επανεισπράξεις, για τις οποίες ο έλεγχος άναψε κόκκινο για τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, εκ των οποίων τελικά οι δύο κάλυψαν το έλλειμμα που διαπιστώθηκε στα αποθέματα, ενώ η τρίτη φαίνεται να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

* Το άρθρο 6 και την εικόνα που παρουσιάζουν όσες εταιρείες τέθηκαν υπό την προστασία του.

Πρόκειται για 14 εταιρείες τις οποίες η Επιτροπή θα εξετάζει ενδελεχώς στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν τα οικονομικά τους μεγέθη βελτιώθηκαν και κυρίως αν ενισχύθηκε η φερεγγυότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσες εταιρείες κριθεί ότι χρησιμοποίησαν το άρθρο 6 προκειμένου να αυξήσουν υπέρμετρα τα μεγέθη τους, θα εξαιρεθούν της διάταξης και θα τους ζητηθεί η άμεση κάλυψη του συνόλου των εκκρεμών αποθεμάτων τους.

Από την Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.