Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Θα αρρωστήσει ένας στους πέντε από τη Νέα Γρίπη στη Μεσσηνία

Ένας στους πέντε περίπου κατοίκους της Μεσσηνίας θα αρρωστήσει από τη νέα γρίπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συγκεκριμένα, ο αριθμός ασθενών από τη νέα γρίπη ηλικίας από 0-19 ετών εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 14.359 άτομα, 20-64 ετών: 19.262, 65 και άνω: 1896, σύνολο: 35.517 άτομα. Επιπλέον, η εκτίμηση του αριθμού που θα νοσηλευτούν κατά ηλικιακή κλίμακα είναι 13, 83 και 96 αντίστοιχα.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα .........

«Ο Κόσμος του Επενδυτή» παρουσίασε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της νέας γρίπης. Το σχέδιο αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο αφορά στην εκτίμηση για το πόσοι Έλληνες θα αρρωστήσουν από τη νέα γρίπη, πόσοι θα νοσηλευτούν και πόσοι θα χρειαστούν εντατική στη διάρκεια της πανδημίας σε κάθε νομό της χώρας. Και το δεύτερο αφορά στην εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε κάθε νομό και χρήζουν εμβολιασμού.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας στην εντατική θα είναι 14 ημέρες.

Το ήπιο σενάριο

Το δύσκολο αυτό εγχείρημα βασίστηκε σε ορισμένες βασικές παραδοχές, οι οποίες καθορίστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με βάση τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της νόσου σε άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
Οι παραδοχές αυτές είναι:

• Η πανδημία θα πλήξει το 20% του πληθυσμού της χώρας.
• Όσον αφορά στην ηλικία, η νόσος θα πλήξει το 40% των νέων ηλικίας 0-19 ετών, το 20% των ενηλίκων 20-64 ετών και μόνο το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών.
• Νοσηλεία στο νοσοκομείο θα χρειαστούν περίπου 2,5 άτομα στα 1.000 που θα αρρωστήσουν.
• Νοσηλεία στην εντατική θα απαιτηθεί για το 15% των ατόμων που θα εισαχθούν στο νοσοκομείο.
• Η μέση διάρκεια νοσηλείας στην εντατική θα είναι 14 ημέρες.
• Η συμπεριφορά της πανδημίας θα είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
• Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πιο ήπιο σενάριο από εκείνα που είχαν εξαχθεί από εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων πριν από μερικούς μήνες και τα οποία προέβλεπαν ότι η νέα γρίπη θα πλήξει το 30-45% του πληθυσμού. Εξίσου ήπια είναι η εκτίμηση για το ποσοστό των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και συνακόλουθα για τον αριθμό των ατόμων που θα έχουν ανάγκη νοσηλείας στην εντατική. Ασφαλώς, μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει.Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Το ελληνικό σύστημα υγείας θα αντέξει την πίεση; Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό, καθώς το σχέδιο αναφέρει ότι η ζήτηση υπηρεσιών υγείας θα κορυφωθεί περίπου 40 ημέρες μετά την έναρξη του πανδημικού κύματος. Για παράδειγμα, προβλέπεται ότι:
-Την έκτη εβδομάδα του κύματος, μπορεί μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας η νέα γρίπη να πλήξει το 6-7% του πληθυσμού!
-Από την 36η έως την 41η ημέρα του κύματος, εκτιμάται ότι μπορεί να έχουμε 70-75.000 νέα περιστατικά κάθε μέρα!
-Την 41η ημέρα θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας με περίπου 510.000 συνολικά κρούσματα.
-Όσον αφορά στη νοσηλεία στις εντατικές, η κορύφωση αναμένεται την 46η ημέρα με 370 περιστατικά.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.