Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Επανέρχεται η λίστα φαρμάκων

Επαναφορά της λίστας φαρμάκων, αλλαγές στην τιμολόγηση και πάγωμα τιμών σκευασμάτων, μειοδοτικοί διαγωνισμοί μέσω ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης, είναι μερικά από μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τις νέες κατευθύνσεις της πολιτικής για τον τομέα του φαρμάκου παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος και η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

7 δισ.€ τα χρέη..............

Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει τα 7 δισ. ευρώ και κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι με την πολιτική που ακολούθησε, υπήρξε ασυδοσία εξαιτίας της κατάργησης της λίστας, και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.

Γι αυτό, όπως έκανε γνωστό η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, με επαναφορά, επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος το οποίο θα εποπτεύεται και θα διασυνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων που θα αφορά στη μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Χθες, υπενθυμίζεται, ανακοινώθηκε η σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον έλεγχο, την πιστοποίηση και την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.

Από την πλευρά της η κ. Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι μέσω του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας προωθούνται άμεσα πέντε μέτρα:

- Πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470) για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες,

- Συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997). Oι νέες τιμές θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο 2010 και υπολογίζεται ότι θα είναι το Φεβρουάριο.

- Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Όπως διευκρινίστηκε, η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και στα πρωτότυπ, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Σύμφωνα με την υπουργό, η τιμή που έχουν σήμερα είναι ένας από τους λόγους για την χαμηλή διείσδυσή τους στην αγορά που φτάνει μόνο στο 15%.

- Μείωση τιμής για τα 89 ακριβά φάρμακα από 1 Ιανουαρίου 2010. Το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

- Ειδικές δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία και στα ιατρεία, και για τη λειτουργία προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου

«Αδύνατη η λύση του ασφαλιστικού χωρίς λύση στον τομέα του φαρμάκου

«Το σύστημα είναι άρρωστο», υπογράμμισε, τέλος, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η δαπάνη -κατά προσέγγιση- των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οίκου του Ναύτη) σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία, φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ. Με μια προσέγγιση για τα νοσήλια που πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι με έγκριση από το φαρμακείο, το εν λόγω ποσό φθάνει τα 5 δισ.€ και όπως διευκρίνισε ο υπουργός «ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο ΙΚΑ».

Λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εμπεριστατωμένη λύση στον τομέα του φαρμάκου δεν είναι αποδεκτή, ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος και τόνισε πως για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από 1ης Μαΐου 2010, ξεκινάει η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί, τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.

Από τη δράση αυτή προϋπολογίζεται συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ μόνο για το ΙΚΑ ενώ στο σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα μετάσχει εκτός από το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ δηλαδή το σύστημα αυτό θα αφορά στο 70% των ασφαλισμένων.

Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή διαπιστώθηκε αξεπέραστο νομικό πρόβλημα -διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας- αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων ταμείων, να εφαρμοστεί επισης από 1ης Μαΐου, ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης. Αυτό είπε, θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι θα προωθηθεί και εγκύκλιος που θα αφορά στην τιμή και τον τρόπο προμήθειας του ακριβού φάρμακου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Τελικά πιστεύω ότι από αυτό το μπάχαλο των δημοσιονομικών δεν θα τη βγάλουμε καθαρή.
    Ετσι όπως είναι τα πράγματα, μας περιμένουν όχι απλά άσχημες καταστάσεις, αλλά χείριστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.