Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Αίτημα για άτοκο δάνειο διεκδικούν οι ελαϊκές Ενώσεις

Άτοκη δανειοδότηση με εγγύηση ελληνικού δημοσίου που θα επιτρέψει στις συνεταιριστικές οργανώσεις να ανακοινώσουν προκαταβολή ύψους 2 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο νέας εσοδείας αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι μεγάλες ελαϊκές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης την οποία συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα.

Το αίτημα θα τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όταν η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκεται μέχρι και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Επίσης ζητούν να δοθεί πριν τις γιορτές προκαταβολή κατά 70% επί της επιδότησης του ελαιόλαδου για να «ανασάνουν» οι ελαιοπαραγωγοί και να μη βιαστούν να πουλήσουν το λάδι τους.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετείχαν στη .........

σύσκεψη συμφώνησαν επίσης με την πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς και Ελαιόλαδου για τη διεκδίκηση κοινοτικών πιστώσεων προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ και μετείχαν πρόεδροι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Ενώσεων Ηρακλείου, Πεζών, Σητείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας και Λέσβου. Οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιόλαδου και των διεθνών τιμών του προϊόντος. Οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία είναι γύρω στα 2,60 ευρώ, στην Ισπανία περίπου 2,40 ευρώ και την Ελλάδα στις μεγαλύτερες ποσότητες μεταξύ των 2,20-2,40 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές. Ασκούνται μάλιστα και πιέσεις για περαιτέρω μείωση. Ορισμένοι τις αποδίδουν σε σκοπιμότητες των Ιταλών και άλλοι συνεταιριστές σχολιάζουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Άτοκη δανειοδότηση

Η σύσκεψη ήταν κλειστή για τους δημοσιογράφους, έγινε χωρίς ανακοινώσεις και αποφάσισε, όπως προαναφέρθηκε, τη διεκδίκηση άτοκης δανειοδότησης με εγγύηση ελληνικού δημοσίου ώστε οι Ενώσεις να ανακοινώσουν στους παραγωγούς προκαταβολή ύψους 2 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο οξύτητας έως 3 γραμμές. Η άτοκη δανειοδότηση προτείνεται να γίνει κατά τα πρότυπα των δανειοδοτήσεων για τα οινοστάφυλα και το καλαμπόκι, που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί το αίτημα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις προτείνουν τη δανειοδότηση με χαμηλό επιτόκιο. Ωστόσο σημαντική δυσλειτουργία προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα. Η τοποθέτηση διοικητή αναμένεται για τις 8 Δεκεμβρίου πράγμα που καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, αν υποτεθεί ότι το αίτημα των Ενώσεων θα γίνει αποδεκτό.

Οι Ενώσεις προσδοκούν να εγκριθεί η άτοκη δανειοδότηση, να ανακοινώσουν προκαταβολές ύψους 2 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 3 γραμμές και στη συνέχεια να προκύψουν κάποια εμπορικά κέρδη, μέρος των οποίων να αποδώσουν με τη μορφή της εκκαθάρισης στους παραγωγούς.

Προβολή ελαιόλαδου

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων ήταν η αύξηση της κατανάλωσης ελαιόλαδου στην ελληνική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.

Προτάθηκε μεταξύ άλλων να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της ζήτησης του ελαιόλαδου από τους χώρους μαζικής εστίασης της χώρας μας.

Αυτό όμως που προκάλεσε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Ενώσεων ήταν η πρόταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για διεκδίκηση πιστώσεων από κοινοτικό πρόγραμμα (καν. 3/2008).

Όπως ειπώθηκε, δίνεται επιδότηση κατά 70% για δράσεις προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου από επιχειρήσεις του χώρου. Το υπόλοιπο 30% αποτελεί συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων. Το σύνολο του προϋπολογισμού (κοινοτική και ιδιωτική συμμετοχή) ανέρχεται σε ποσό συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια και οι δράσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αγορά της Ευρωπαϊκή Ένωσης (εσωτερική αγορά των 27).

Όπως ήταν επόμενο οι συμμετέχοντες δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους, ορισμένες Ενώσεις μάλιστα είχαν ήδη προετοιμαστεί σχετικά με τη διεκδίκηση πιστώσεων για την προβολή του ελαιόλαδου σε αγορές στόχους.

Στο περιθώριο της σύσκεψης ωστόσο σχολιάστηκε έντονα η αναποτελεσματικότητα ανάλογων προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν, με κορυφαίο παράδειγμα τις πιστώσεις των 6 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την «προβολή και την προώθηση» του προϊόντος με αφορμή το «έτος του ελαιόλαδου» το 2006. Ως γνωστό αν και καταβλήθηκαν αυτά τα ποσά, στην ουσία δεν προέκυψε το παραμικρό αποτέλεσμα, πράγμα που γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς τα κριτήρια που δόθηκαν οι πιστώσεις και για το πού κατέληξαν.

Πηγή: Αgrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.