Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Σε κουφώματα και τζάμια περιορίζεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων

Στην επιδότηση για αγορά θερμομονωτικών κουφωμάτων και διπλών τζαμιών αναμένεται να περιοριστεί, ελλείψει επαρκών κονδυλίων, το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον».

Το πρόγραμμα που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση «ψαλιδίζεται», καθώς ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δέκα ημέρες ότι το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε διασφαλιστεί, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, οι υπηρεσίες έχουν λάβει επίσης εντολή να εντάξουν και το κριτήριο της ενεργειακής φτώχειας στους όρους που θα προϋποτίθενται για να κριθεί κάποιος δικαιούχος επιδότησης.

Με βάση τον διεθνή ορισμό της ενεργειακής φτώχειας, φτωχός .......

θεωρείται όποιος δαπανά για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό πάνω από το 10% του εισοδήματός του ετησίως.

Για την κατάταξη σε αυτή την κατηγορία, επομένως, θα λαμβάνονται υπόψη το εκκαθαριστικό του φορολογούμενου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των κοινοχρήστων του.

Εφόσον κριθεί εφικτό, το εν λόγω κριτήριο θα προστεθεί σε όσα είχαν θεσπιστεί από το αρχικό πρόγραμμα, δηλαδή το προς επιδότηση ακίνητο να έχει οικοδομηθεί πριν από το 1980 και το όριο τιμής ζώνης της περιοχής να είναι κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κ.Χατζηδάκης: Υπάρχουν λεφτά

Αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, υπάρχουν τα χρήματα και ο τρόπος να εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα, είπαν την Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κ.Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Κ.Μουσουρούλης, πρώην γγ του υπουργείου.

Ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε τη στάση της κυβέρνησης είτε σε «άγνοια» των διαδικασιών του ΚΠΣ, είτε σε διάθεση «μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» του θέματος προκειμένου να διεκδικήσει την πατρότητα του προγράμματος.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, τα χρήματα (400 εκατ. ευρώ) είναι διαθέσιμα σε διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη που είχε γίνει στις 13 Ιουλίου με τους περιφερειάρχες και εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και η μέθοδος που ακολουθήθηκε δεν είναι πρωτότυπη ούτε άγνωστη, καθώς με την ίδια διαδικασία, όπως είπε, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών.

Ο κ. Χατζήδάκης δήλωσε, τέλος, ότι το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και ερασιτεχνισμούς, καθώς «την πράσινη ανάπτυξη δεν θα την πετύχουμε με συνθήματα, χαρωπές και τριανταφυλλί προσεγγίσεις».

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.