Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Αντισυνταγματική η μονιμοποίηση

Με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών «απάντησαν» χθες οι stagiers στο σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων, με τους οποίους συζήτησε το αίτημά τους για μονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, ο κ. Γ. Ραγκούσης εξήγησε στην αντιπροσωπεία των stagiers πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μονιμοποίησής τους, αφού κρίνεται ως αντισυνταγματική, όπως δήλωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε υπόψη των stagiers το υφιστάμενο συνταγματικό και νομικό .........

πλαίσιο, όπως αυτό προσδιορίζεται τόσο από το άρθρο 103 παρ. 8 εδάφ. 3 του Συντάγματος, που ψηφίστηκε με την αναθεώρηση του 2001, σύμφωνα με το οποίο ρητώς απαγορεύεται η μονιμοποίηση προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η αντιπροσωπεία των συμβασιούχων επικαλέστηκε κοινοτική οδηγία βάσει της οποίας έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης οι συμβασιούχοι με 24 μήνες υπηρεσίας, αφού αποδειχτεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο ΠΔ 164/2004, το οποίο υπεγράφη επί υπουργίας Πρ. Παυλόπουλου, το οποίο ρητώς εξαιρεί -στο άρθρο 2 παρ. 2- τις συμβάσεις μαθητείας Stage από τη δυνατότητα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου.

Ο κ. Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την προσαύξηση του 50% στη μοριοδότηση της εμπειρίας των συμβασιούχων του Δημοσίου, όπως επίσης και την υλοποίηση όλων των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα μέσω του ΑΣΕΠ.

Οι μαθητευόμενοι των Stage εμφανίζονται όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία όσων απασχολούνται στο Δημόσιο με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (δηλαδή με συμβάσεις, με προγράμματα Stage κ.ά.).

Αμεσα αντέδρασε στην ανακοίνωση της νομοθετικής ρύθμισης για τις προσλήψεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, κ. Ν. Κακλαμάνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφερόμενος στην κατάργηση των συμβάσεων έργου κάνει λόγο για αναπόφευκτη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση αφού, όπως υποστηρίζει, «τα μέτρα που προτείνει όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά οδηγούν σε επιδείνωσή τους».

Να σταματήσουν να αποτελούν οι δήμοι «θερμοκήπιο» ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ζητεί από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ κ. Θ. Μπαλασόπουλος. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ εξέφρασε τη στήριξή του στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για κατάργηση των ψευδεπίγραφων συμβάσεων έργου στους ΟΤΑ, καθώς και την ένταξη στο ΑΣΕΠ όλων των προσλήψεων στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα που τους ανήκουν.

«Τα ρουσφέτια με τις ανεξέλεγκτες συμβάσεις έργου στους ΟΤΑ είναι διακομματικά», δήλωσε ο Θ. Μπαλασόπουλος στο «Εθνος». «Αφορούν όχι μόνο δημάρχους που υποστηρίζονται από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα υποστηρίξουμε κάθε μέτρο, το οποίο υποστηρίζει την αξιοκρατία και την προοπτική να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις εργασίας στους ΟΤΑ από μόνιμο προσωπικό», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.