Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Έληξε το Διεπιστημονικό συνέδριο για την Άνω Μεσσηνία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3μερο διεπιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ανω Μεσσηνία - Ιστορία και πολιτισμός” στο χώρο εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΡΕΞ στην Καλαμάτα.
Η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έγινε τόπος συνάντησης και συζήτησης επιστημόνων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Οι επιστήμονες-ερευνητές στην πλειοψηφία δεν ήταν Μεσσήνιοι αλλά βρήκαν ενδιαφέρουσα τη θεματολογία της περιοχής πάνω στον τομέα που μελετούν.
Το παρθένο έδαφος για έρευνα ........

και παρουσίαση στην επιστημονική κοινότητα έκανε όλους αυτούς να αναδείξουν το λησμονημένο θησαυρό της Άνω Μεσσηνίας.

Επιστημονικοί κλάδοι όπως: Ιστορία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Θεολογία Λαογραφία, Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική κτιρίων και χώρου, Οικονομολογία πρεσβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους επιστήμονες για την αυστηρή επιστημονική έρευνα με σαφή μεθοδολογικά κριτήρια που αφορούσε την ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας.
Οι ερευνήτριες από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με τις γλωσσολογικές και κοινωνιολογικές τους προσεγγίσεις πάνω στην πλούσια προφορική και γραπτή παράδοση του τόπου επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των λοιπών συνέδρων και έγινε εκτενής διάλογος επί των εισηγήσεων.

Η συνάντηση αυτή με εισηγήσεις από όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που βέβαια ήταν ενταγμένοι σε 3ωρες θεματολογικές ενότητες, δεν είχε προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι πολύωρες συναντήσεις μπορεί να ήταν λίγο κοπιαστικές για τους παρακολουθούντες αλλά το αποτέλεσμα της άψογης διοργάνωσης και συντονισμού εκ μέρους του κ. Ρέππα και των συνέδρων που συμμετείχαν αλλά και τα όσα ειπώθηκαν αποζημίωσε κάθε φιλομαθή ακροατή και εραστή της τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Ελπίζουμε σε μια επόμενη συνάντηση που όχι μόνο θα αναδείξει διαφορετικές πτυχές των ήδη γνωστών τεκμηρίων ή ευρημάτων αλλά και αναμένουμε την προβολή άγνωστων μέχρι τώρα κοινωνικών- πολιτικών- πολιτισμικών στοιχείων του τόπου.

Πηγή: Μερόπη Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.