Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Από τον τηλέγραφο και τα σήματα μορς στην τηλεφωνία μέσω ιντερνετ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Θα σταθούμε σε μερικές ημερομηνίες που σημάδεψαν και επηρέασαν την πορεία της τηλεφωνίας μέχρι τις ημέρες μας.

Το 1875 εγκαθίσταται το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο για τη τηλεγραφία. Η ανθεκτικότητα του καλωδίου όμως δεν είναι μεγάλη και η σύνδεση συχνά διακόπτεται.

Το 1876 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με το οποίο κατοχυρώνεται η εφεύρεση του, το τηλέφωνο, που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών. Μέχρι τότε, τα μηνύματα αποστέλλονταν σε μακρινές αποστάσεις μόνο μέσω τηλεγραφίας.

Το 1881 λειτουργεί το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο στο Βερολίνο. Οι .........

συνδέσεις μεταξύ των συνομιλητών πραγματοποιούνται χειροκίνητα από τις τηλεφωνήτριες.

Το 1900 μπαίνει σε λειτουργία η πρώτη διεθνής γραμμή από το Βερολίνο στο Παρίσι

Το 1908 αρχίζει η αυτοματοποίηση του τηλεφωνικού δικτύου. Το σύστημα αυτό όμως υποστήριζε μόνο τη μετάδοση τηλεφωνικών συνομιλιών. Επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως η αναγνώριση κλήσης, έγιναν εφικτές μόνο μετά την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων. Η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 80

Το 1935 ξεκινάει η πρώτη τακτική τηλεοπτική εκπομπή στη Γερμανία. Η μαζική παραγωγή και η εκτεταμένη χρήση της τηλεόρασης σημειώθηκε όμως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1954 εισέρχεται δυναμικά στην αγορά το τρανζίστορ. Έτσι έγιναν τα ραδιόφωνα φορητά και μπήκε το πρώτο λιθαράκι για την ανάπτυξη των μοντέρνων υπολογιστών.

Το 1965 ο Intelsat 1 ο πρώτος εμπορικός και γεωστατικος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών, εκτοξεύεται στο διάστημα.

Το 1969 γεννιέται ο πρόδρομος του ιντερνετ το Advanced Research Projects Agency Network, με τη χρηματοδότηση και υπό τον έλεγχο του στρατού των Η.Π.Α. Μερικά πανεπιστήμια δημιουργούν κόμβους στο δίκτυο του ARPANET. Η μαζικότερη χρήση του δικτύου όμως καθιερώνεται το 1999 με το 3w.

Το 1976 η Bell Labs δείχνει το δρόμο για τη μαζική παραγωγή οπτικών ινών. Τα δεδομένα εδώ δεν μεταφέρονται με ηλεκτρισμό αλλά μέσω του φωτός, κάτι που φέρνει δραματική αύξηση στην χωρητικότητα.

Το 1981 παρουσιάζεται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM. Μια σημαντική καινοτομία, καθώς μέχρι τότε οι υπολογιστές είχαν το μέγεθος ενός δωματίου.

Το 1989 εμφανίζεται για πρώτη φορά η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων που έμελλε να φέρει επανάσταση στην τηλεφωνία.

Τ0 1989 το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ταχυδρομείο εγκαθιστά το ψηφιακό δίκτυο ενοποιημένων υπηρεσιών στο τηλεφωνικό δίκτυο. Το νέο δίκτυο προσφέρει δυο γραμμές και περισσότερους αριθμούς κλήσης, καθώς και πολλές νέες υπηρεσίες, όπως προώθηση κλήσης αναγνώριση κλήσης η ολοκλήρωση κλήσεων προς κατειλημμένους συνδρομητές. Ακόμα, είναι δυνατές ταχύτερες συνδέσεις μέχρι 128 Kbits/s.

Το 1992 με την εμφάνιση του ψηφιακού δικτύου δεδομένων D το αναλογικό δίκτυο C εγκαταλείπεται το 1992. το νέο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για τη θριαμβευτική προέλαση της κινητής τηλεφωνίας, το οποίο μέσω της τεχνολογίας TDMA υποστηρίζει πολύ περισσότερους συνδρομητές από ότι το δίκτυο C. Επιπρόσθετα τα αρχικά χονδροκομμένα κινητά τηλέφωνα γίνονται ελαφρύτερα και μικρότερα.

Το 1998 κι οι πελάτες του τηλεφωνικού αναλογικού δικτύου απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως αναμονή κλήσεων, τρίμερης κλήση διάσκεψης και αναγνώριση κλήσεων.

Το 1998 η Deutsche Telekom ξεκινά τη λειτουργία δικτύου ADSL. Τα δεδομένα μεταφέρονται πλέον με ταχύτητα 756 Kbits/s αντί των 56 Kbits/s. Σήμερα με την ADSL+2 επιτυγχάνεται ταχύτητα 16000 Kbits/s σε όλη την χώρα.

Το 2004 με την κυκλοφορία του Fritz!Box Fon, που συνδυάζει λειτουργίες DSL modem router τηλεφώνου VoIP και σταθερής τηλεφωνίας, η τηλεφωνία μέσω ιντερνετ εισέρχεται δυναμικά στην μαζική αγορά

. Στο τομέα του software για την τηλεφωνία μέσω ιντερνετ το Skype φέρνει επανάσταση στην αγορά. Χάρη στην κωδικοποίηση του, προσφέρει υψηλή ποιότητα συνομιλίας και εύκολη χρήση.
Το 2006 η T-Com ξεκινά τη λειτουργία του δικτύου VADSL που υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης της τάξης των 50MB/s. Αυτό τον καιρό έχουν ξεσπάσει διαμάχες για τους όρους υπό τους οποίους θα επιτραπεί στους ανταγωνιστές της T-Com να χρησιμοποιήσουν την υποδομή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.