Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Κατάρρευση και των πολιτικών και των μύθων της προηγούμενης Κυβέρνησης!

Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της κύρωσης του Ισολογισμού και του Απολογισμού του Κράτους, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς επισήμανε πως η έστω και τόσο καθυστερημένη συζήτηση του Ισολογισμού και του Απολογισμού έτους 2007 είναι χρήσιμη για την άντληση διδαγμάτων που θα επιτρέψουν την αξιόπιστη κατάρτιση και την πιστή εκτέλεση των Προϋπολογισμών στο άμεσο μέλλον, όπως δεσμεύτηκε η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μεσσήνιος βουλευτής επέκρινε ........

την απελθούσα Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον εκτροχιασμό στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2007 και μάλιστα πολύ πριν εμφανιστούν στη χώρα μας οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Αναφερόμενος στα έσοδα, ο κ. Κουσελάς επισήμανε την υστέρησή τους κατά 37% έναντι των προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2007, ενώ οι ανείσπρακτες οφειλές εκτοξεύονται το 2007 στα 31,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 300% έναντι του 2003. ‘Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την πλήρη κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ανικανότητα αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώσει τα οφειλόμενα στο κράτος, οφειλόμενα που σε μεγάλο βαθμό έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον Φ.Π.Α. Εδώ δεν πρόκειται περί φοροαποφυγής, αλλά περί φοροκλοπής!»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις δαπάνες, ο κ. Κουσελάς σημείωσε πως «το σύνολο των δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φθάνουν τα 116 δισεκατομμύρια το 2007, ενώ οι προβλέψεις ήταν 89 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα υπέρβαση κατά 26,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Μήπως πήγαν στην υγεία, στην παιδεία, στην έρευνα; Αν εξετάσουμε αυτά τα κονδύλια ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, θα δούμε ότι δυστυχώς δεν πήγαν εκεί, γιατί σε σύγκριση με το 2006 τα σχετικά κονδύλια είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα και η παιδεία και η υγεία να απαξιώνονται συνεχώς. »

Αφού επισήμανε την άνιση φορολογική επιβάρυνση των χαμηλότερων και των μεσαίων στρωμάτων έναντι των επιχειρήσεων, τη σημαντική υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και την αλματώδη αύξηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους ως συνέπεια των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Κουσελάς τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν θα χρειαζόμασταν σήμερα ούτε επίδομα αλληλεγγύης ούτε έκτακτα μέτρα, εάν η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν διαφορετική… Από τα δεδομένα και του 2007 και τα πιο πρόσφατα φαίνεται πολύ καλά ποια ήταν η «συνεπής και αξιόπιστη διαχείριση» της προηγούμενης Κυβέρνησης: υπερεκτίμηση των εσόδων, υποεκτίμηση των δαπανών και κουκούλωμα των προβλημάτων κάτω από το χαλί και για τα μάτια των Ελλήνων πολιτών και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό, βέβαια, φθάσαμε έως εδώ, γι’ αυτό γίναμε το «μαύρο πρόβατο» στην Ευρώπη! Επίσης, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ένας από τους μύθους που έπλασε το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, πως –δήθεν- αυτή η κατάσταση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση. Τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος, της μείωσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και της αλματώδους αύξησης του δημόσιου χρέους που πιστοποιούνται από τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2007 δείχνουν ότι η οικονομία μας ένα χρόνο πριν εκδηλωθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν δηλαδή την πτώση της Lehman Brothers που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, είχε μπει στην εντατική. Αυτή είναι η πραγματικότητα…»

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τις προκλήσεις που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Μεσσήνιος βουλευτής σημείωσε ότι «εμείς δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ανασκουμπωνόμαστε, για να ανατάξουμε την οικονομία, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Δεν πάμε στα τυφλά. Δεν παίρνουμε αποσπασματικά μέτρα. Έχουμε σχέδιο, έχουμε και την πολιτική βούληση όχι μόνο να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, αλλά να συγκρουστούμε και με τα συμφέροντα εκείνα, οικονομικά ή όχι, που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. Πρώτο μας μέλημα –και αυτό φάνηκε- είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των μικρομεσαίων, του αγροτικού κόσμου, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, παρ’ όλη τη σοβαρότητα της κρίσης. Δεν περπατάμε όμως στις ράγες που χάραξε η Νέα Δημοκρατία. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό. »

Φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα αλληλεγγύης, ο κ. Κουσελάς επισήμανε μεταξύ άλλων πως «το θέμα δεν είναι τόσο το ποσό του συγκεκριμένου επιδόματος. Το θέμα είναι από πού τα παίρνεις και σε ποιους τα δίνεις, το στίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής…»

Κλείνοντας την αγόρευσή του, ο Μεσσήνιος βουλευτής κατέληξε πως «Σ’ αυτή τη νέα πορεία δεν έχουν θέση μάχες οπισθοφυλακής σαν αυτές που δίνουν σήμερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μάχες υποστήριξης ενός αποτυχημένου, ενός αδιέξοδου, ενός φαύλου παρελθόντος. (Το «φαύλου», δεν το λέω εγώ. Πιστοποιείται από τα σημερινά στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας).

Η χώρα χρειάζεται πραγματικές αλλαγές, πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές τομές. Χρειάζεται προγραμματικές συγκλίσεις για να βγούμε από την κρίση. Αυτή την πορεία σας καλούμε να την ακολουθήσουμε όλοι μαζί. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.