Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο

Στην ουρά για να δώσουν... ονοματεπώνυμο στα καρτοκινητά τους τηλέφωνα θα στηθούν τους επόμενους μήνες εκατομμύρια κάτοχοι καρτών προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών, όπως ορίζει ο νόμος 3783/2009.

Ετσι, ως τις 30 Ιουλίου του 2010 θα πρέπει να έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 13,5 εκατομμύρια ..........

καρτοκινητά (που αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας), τα οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ όσοι αποκτούν νέο καρτοκινητό, θα μπορούν να το ενεργοποιούν μόνο με τη δήλωση των στοιχείων τους. Στα καρτοκινητά τα οποία δε θα έχουν δηλωθεί ως τις 30 Ιουλίου θα εφαρμόζεται φραγή.

Δεδομένου ότι η ταυτοποίηση θα μπορεί να γίνεται μόνο στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και προκειμένου να έχουν αποκτήσει «ονοματεπώνυμο» όλα τα καρτοκινητά ως το τέλος Ιουλίου, σε καθημερινή βάση θα πρέπει να ταυτοποιούνται περίπου 62.800 αριθμοί!

Εκτιμάται ότι, σήμερα, από τις 13,5 εκατομμύρια συνδέσεις καρτοκινητών, ενεργές έστω και για μία φορά υπήρξαν 9 εκατομμύρια, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα καθημερινά δημιουργούνται 10.000-15.000 ευκαιριακές και ανώνυμες συνδέσεις.

Στελέχη της αγοράς, πάντως, εξακολουθούν να εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, το οποίο προωθήθηκε για την πάταξη της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών πράξεων.

Οι ίδιοι εντοπίζουν ενδεχόμενα προβλήματα ιδιαίτερα στην αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων που θα προσκομίσουν οι κάτοχοι των καρτοκινητών στις εταιρείες, στην πιθανή δημιουργία «μαύρης αγοράς» που θα αναπτυχθεί με επίκεντρο τους παράνομους αλλοδαπούς, τον έλεγχο των ανώνυμων καρτοκινητών των τουριστών, στην είσοδο ξένων καρτών SIM από χώρες στις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση, στο κόστος του εγχειρήματος που θα καλυφθεί από τις εταιρείες και στο χρόνο ολοκλήρωσής του.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας ταυτοποίησης, οι συνδρομητές καρτοκινητών οφείλουν να προσκομίζουν στα καταστήματα αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα SIM ή τον 20ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω σ' αυτήν και να υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση.

Αν ο χρήστης είναι διαφορετικός από τον κάτοχο, θα πρέπει να δηλωθούν και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη της σύνδεσης.

Οι αλλοδαποί μπορούν να ταυτοποιούν τις συνδέσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας με αντίστοιχα έγγραφα ταυτοπροσωπίας όπως φωτοτυπία της άδειας παραμονής, ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού.

Οι κάτοχοι καρτοκινητών θα συνεχίσουν να αγοράζουν τις κάρτες από τα περίπτερα και τα άλλα σημεία πώλησης. Ωστόσο δε θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης καθώς θα πρέπει να τις ενεργοποιούν στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα των εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΟ
Αυτός είναι ο χουντονόμος του Δένδια που έκανε παρέα με άλλους (και τον Πάκη Παπάκη) για να καλύψουν τις ανικανότητες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.