Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για το ρυπογόνο Εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται στην περιοχή Μεγαλοπόλεως από τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση «Greenpeace», οι δύο πιο ρυπογόνοι και λιγότερο αποτελεσματικοί σταθμοί στη χώρα είναι οι ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης Α.

Οικολογικές οργανώσεις, με δημοσιεύματά τους στον τοπικό τύπο, ζητούν την ταχύτατη απόσυρση των λιγότερο αποδοτικών λιγνιτικών μονάδων, τη σταδιακή απόσυρση των υπολοίπων και την επιθετική προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών.

Σκοπός των παραπάνω είναι η μείωση των 50 περίπου εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται ετησίως από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ολόκληρη τη χώρα.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ........

1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου;

2. Δεδομένου ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί καλύπτουν περισσότερο από το 57% της παραγωγής ηλεκτρισμού και εκπέμπουν περίπου το 40% των εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πώς και πότε πρόκειται να υλοποιηθεί, από την κυβέρνηση, η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και ποιες θα είναι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν ενέχονται στην εκπομπή ρύπων;

Αθήνα, 26.11.2009

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

1 σχόλιο:

  1. ΝΑΝΤΙΑ ,ΚΟΥΣΕΛΑΣ...ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ,,ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΟΜΩΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ,,,,,
    ΛΑΠΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.