Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Οι ΔΟΥ βγαίνουν στο «κυνήγι» για το ΦΠΑ

«Σαφάρι» για την ενίσχυση των εισπράξεων από το ΦΠΑ εξαπολύει ο ελεγκτικός μηχανισμός, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, που ξεπερνά τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, όλες οι ΔΟΥ της χώρας θα λάβουν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, λίστες με τα ονόματα ενεργών επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, είτε για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είτε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν, προκειμένου να τις καλέσουν τηλεφωνικά όπως εντός πέντε ημερών υποβάλουν τις δηλώσεις και καταβάλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με ειδική εγκύκλιο που απεστάλη σε .........

όλες τις ΔΟΥ και με την οποία δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και έγινε ο έλεγχος, ενώ όσες δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον προσωρινό έλεγχο της εφορίας.

Εμπρόθεσμη καταβολή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΦΠΑ και γι' αυτό κάλεσε τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τις απαιτούμενες διαδικασίες για να μεγιστοποιήσουν την επίδοση της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας ως προς τον έλεγχο του ΦΠΑ, ενώ παράλληλα τους ζήτησε να αποστέλλουν τα αποτελέσματα κάθε μήνα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ελέγχου, έως την πέμπτη ημέρα του επόμενου μήνα.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. 1106411/5532/ΔΕ-Β΄/9.11.2009, με την οποία δόθηκαν οδηγίες όσον αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το Taxis για τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ, έχει ως εξής:

Η ΓΓΠΣ θα αποστείλει σε κάθε ΔΟΥ, με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), καταστάσεις (σε μορφή αρχείων excel) ενεργών επιχειρήσεων, υποκείμενων στο ΦΠΑ, οι οποίες:

α) Τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007 ή έχουν έναρξη εργασιών το έτος 2008 και δεν υπέβαλαν μηχανογραφικά περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο του 2ου τριμήνου 2009. Η αναζήτηση έγινε στις 16-9-2009.

β) Τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007 ή έχουν έναρξη εργασιών το έτος 2008 και δεν υπέβαλαν μηχανογραφικά περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τους μήνες 5ο και 6ο του έτους 2009. Η αναζήτηση έγινε επίσης στις 16-9-2009.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα πρέπει να ενεργοποιήσουν αποτελεσματικά τις απαιτούμενες διαδικασίες για να μεγιστοποιήσουν την επίδοση της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας ως προς τον έλεγχο του ΦΠΑ.

Ειδικότερα:

Στις περιπτώσεις που από τις καταστάσεις που θα αποσταλούν στις ΔΟΥ από τη ΓΓΠΣ προκύπτει ότι δεν έχουν υποβληθεί περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις προαναφερόμενες περιόδους και επιβεβαιωθεί αυτό και από την αρμόδια ΔΟΥ, θα καλείται ο υπόχρεος, τηλεφωνικά, όπως εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών προσέλθει στη ΔΟΥ, υποβάλει τις σχετικές περιοδικές δηλώσεις και καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ με τις νόμιμες προσαυξήσεις ή του επιβληθούν οι λοιπές κυρώσεις, όπου συντρέχει περίπτωση.

Εάν υποβληθούν οι προαναφερόμενες δηλώσεις, για τον υπολογισμό των σχετικών πρόσθετων φόρων και προστίμων έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3610/2007 (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1041/22.2.2008).

Αν ο υπόχρεος, που προσκλήθηκε, δεν υποβάλει τις σχετικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ θα εκδίδει εντολή προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν. 2859/2000 για τις υποθέσεις εκείνες που εμπίπτουν στην ελεγκτική αρμοδιότητα των ΔΟΥ (ΔΟΥ Α΄ τάξης με υποδιεύθυνση ελέγχου, ΔΟΥ Α΄ τάξης χωρίς υποδ/νση ελέγχου, ΔΟΥ Β΄ τάξης), σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 1085068/4794/ΔΕ-Β'/5.9.2007 (ΦΕΚ 1843-Β΄/12-09-07) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Για τις λοιπές υποθέσεις που εμπίπτουν στην καθ' ύλη αρμοδιότητα των ελεγκτικών κέντρων (ΔΕΚ - ΠΕΚ) σύμφωνα με την παραπάνω ΑΥΟΟ, ο προϊστάμενος της κατά περίπτωση αρμόδιας ΔΟΥ θα ενημερώνει άμεσα την αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία (ΔΕΚ - ΠΕΚ) για τη μη προσέλευση και υποβολή των σχετικών δηλώσεων, προκειμένου να επιληφθεί του προσωρινού ελέγχου.

Προς το σκοπό αυτό, η τηλεφωνική πρόσκληση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, λόγω του μείζονος ενδιαφέροντός τους, θα πρέπει να επισπευσθεί και να προηγηθεί των λοιπών επιχειρήσεων ελεγκτικής αρμοδιότητας των ΔΟΥ.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις για την αρμοδιότητα σε θέματα προσωρινών ελέγχων μεταξύ Ελεγκτικών Κέντρων και ΔΟΥ, εκτός της περίπτωσης προσωρινού ελέγχου για τις παραπάνω διασταυρώσεις.

Προκειμένου να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το πλήθος των παραπάνω επιχειρήσεων που κλήθηκαν και υπέβαλαν τις κατά τα ανωτέρω εκπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, το πλήθος των επιχειρήσεων στις οποίες διενεργήθηκε προσωρινός έλεγχος και τα συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρου από όλες τις περιπτώσεις, παρακαλούμε όπως μας ενημερώνετε για τα σχετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Στο site της Δ/νσης Ελέγχου http://10.16.5.21 που λειτουργεί στο εσωτερικό δίκτυο του Υπουργείου, στις επιλογές «Θέματα Ελέγχου», υπάρχει φόρμα προς συμπλήρωση με τον τίτλο «Αποτελέσματα ελέγχου ΦΠΑ, Νομικών - Φυσικών Προσώπων», η οποία, συμπληρωμένη με τα σχετικά αποτελέσματα, κάθε μήνα, θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Ελέγχου έως την 5η ημέρα του επόμενου μήνα.

Από την Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.