Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Οργή και αγανάκτηση χθες βράδυ στο βορρέειο από τους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας.

Ημερίδα για τα αίτια της πτώσης του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα στις 7 στο Βορέειο Πνευματικό κέντρο στα Φιλιατρά.
Μια ημερίδα στην οποία παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Φιλιατρών Κος Άλκης Ξύγκας, οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Νομού Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου ο Νομάρχης Μεσσηνίας Κος Δημήτρης Δράκος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου κος Χρήστος Μαλαπάνης, ο Δήμαρχος Νέστορος κος Τσερώνης Δημοτικοί σύμβουλοι των Φιλιατρών, και άλλοι ενω ηχηρές απουσίες ήταν αυτές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του Νομού μας Αντώνη Σαμαρά, και Ιωάννη Λαμπρόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κος Λαμπρόπουλος απέστειλε επιστολή - χαιρετισμό στην ημερίδα την οποία ανάγνωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κα Βιβή Παντελάκη.

Στην ημερίδα που οργανωτικής πλευράς ήταν άψογη, κυριάρχησε η οργή και η αγανάκτηση ........

των ελαιοπαραγωγών της Τριφυλίας για την πτωτική πορεία που έχει το ελαιόλαδο.

Μια ημερίδα στην οποία ακούστηκαν τα ίδια κοινότυπα παχιά και ωραία αλλά χωρίς ουσία λόγια για το τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει στον τομέα του ελαιόλαδου. Θέσεις τις οποίες αποδοκίμασαν οι ελαιοπαραγωγοί δείχνοντας ότι αυτά που προτείνονται δεν είναι μέτρα και δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά.
Ακούστηκαν από την πλευρά των αγροτών σκληρές αλήθειες για τα κοινότυπα λόγια των αρμοδίων αλλα και παραδοχές για την συνολική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του Μεσσηνιακού και πολυ περισσότερο του Τριφυλιακού ελαιόλαδου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Δήμαρχος Φιλιατρών κος Άλκης Ξύγκας είπε ότι ο προβληματισμός που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο είναι διάχυτος και οι παραγωγοί έχουν έρθει σε απόγνωση καθώς ήδη στην πόλη παράγονται από τα ελαιοτριβεία 3 τόνοι extra παρθένου ελαιόλαδου. Λάδι το οποίο έχει απολαβές και μεγάλες αποδόσεις σε καρπό στον τόπο μας αλλα υστερεί στην τιμή.
Η ημερίδα αυτή γίνεται για να αναζητήσουμε λύσεις με προτάσεις ακόμα και με ψήφισμα των ελαιοπαραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας.

Η γεωπόνος του Δήμου Φιλιατρών κα Ζωή Πετροπουλου, έκανε λεπτομερή αναφορά στην καλλιέργεια της Ελιάς δίνοντας παράλληλα και οικονομικά στοιχεία για κάθε σταδιο της καλλιεργειας.
Στο σύνολο τα έξοδα για την όλη διαδικασία ήταν πολυ περισσότερα απ' ότι τα έσοδα λαμβανομένης υπ' όψιν την τιμή να είναι κάτω απο τα 3 ευρώ το κιλό.
Με τιμή στα 3 ευρώ, τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα αφήνοντας ένα κάπως καλό εισόδημα για τον παραγωγό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του "Νηλέα" κος Γιώργος Κόκκινος συμφώνησε με τα στοιχεία της καλλιέργειας που παρουσίασε η γεωπόνος του Δήμου κ. Ζωή Πετροπούλου σύμφωνα με την οποία στη τιμή των 3 ευρώ το λάδι παρουσιάζει κάποιο κέρδος στους παραγωγούς χωρίς όμως να αποτελεί ένα εισόδημα που θα επιλύσει όλα τα προβλήματά τους.
Ο ιδιος ο Κος Κόκκινος έδωσε στοιχεία απόδοσης των καλλιεργειών σε μαυροελιά και κορωνέικη λέγοντας ότι "η καλλιέργεια με τα 3 ευρώ καλύπτει μόνο το κόστος και όταν ιδρύσαμε το Νηλέα πιστέψαμε ότι θα πετυχαίναμε καλές τιμές οπότε τις τιμές δεν δίνουν τα πιστοποιητικά αλλά κυρίως η ποιότητα και οι άνθρωποι οπότε θεωρείται επιτακτική η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής".

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κος Αριστοτέλης Καναβός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά για να ρυθμιστεί η αγορά κάνοντας λόγο μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο- για καρτελοποίηση της εμπορίας ελαιολάδου απο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να ελέγξουν την αγορά και ζήτησαν την συσπείρωση των αγροτών στο Σύλλογο για την διεκδίκηση κοινών αγώνων ώστε να μην χαθεί το μέλλον των επόμενων γενιών και οι αγρότες να μην οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας καταθέτωντας προτάσεις που έχει καταρτίσει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για την στήριξη του προϊόντος.


Αρκετές φορές τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς η αγανάκτηση ήταν διάχυτη εκτός απο τον κ. Σπυρόπουλο όταν ακούστηκαν αλήθειες απο τον Πρόεδρο του Α.Σ. Χανδρινού και τον Πρόεδρο της Ομποσονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας για την παρουσία των αγροτών που θεωρούνται επιχειρηματίες αλλά στην ουσία είναι άνθρωποι του μόχθου.
Πρτάθηκε μεταξύ άλλων να εκδοθεί ψήφισμα προς όλους τους αποδέκτες εκφράζοντας τις απόψεις ότι ετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε περιοχές της ΝΔ Πελοποννήσου.
Ζήτησαν η τιμή του λαδιού και κάθε προιόντος να καλύπτει το κόστος παραγωγού και να υπάρξει 3 ευρώ ελάχιστη τιμή για το λάδι ώστε να καλύπτουν το εισόδήμα των παραγωγών, ενώ επέμειναν στην κρατική παρέμβαση στην αγορά.

Ιδιαίτερη αναφορά δόθηκε στο μείζουν ζήτημα των αθρόων εισαγωγών ξένου υποβαθμισμένου ελαιολάδου απο τρίτες χώρες όπως την Τυνησία οι οποίες πολλές φορές δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Ο Δημήτρης Κουσελάς παραδέχτηκε απο την πλευρά του τις ευθύνες των πολιτικών παραγόντων ξεκαθαρίζοντας ότι θα ασκήσει κριτική αλλά και προτάσεις στην Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την οργή και αγωνία των παραγωγών.
"Για την ελιά έχουμε όλοι ευθύνες και όλοι οι εμπλεκόμενοι που κάποιοι το ονόμασαν χρυσάφι της Μεσσηνίας για να γίνει πραγματικότητα χρειάζεται κοινές προτάσεις" ενώ απαντώντας στο ερωτημα γιατί το ελαιόλαδο βρίσκεται σε πτωτική πορεία είπε ότι "βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία γιατί δεν υπήρξε εθνική στρατηγική με άνοιγμα νέων αγορών και ιδίως της αναδυόμενες μέσα απο πιστοποιημένο παρθένο ελαιόλαδο, την αυτορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς με μέτρα και όχι με καρτελοποίηση 2 μεγάλων εταιρειών που διακινούν όλες τις ποσότητες ελαιολάδου και επομένως πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος για να σπάσουν τα καρτέλ, να υποστηρχιθεί η Π.Ο.Π. στο λάδι ώστε να αποκτήσει έστω ετικέτα και ταυτότητα".

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας υποστήριξε στην ομιλία του ότι 'αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο Μεσσηνίας και χώρας θα υπάρξει καθοδική πορεία και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο μόχθος δεν αναπληρώνεται όταν στην Ευρώπη κάνουν κουμάντο 5 εταιρείες και να ελέγχουν την αγορά και η κόντρα Ισπανίας - Ιταλίας μας φέρνει σε αδιέξοδο" ενώ ζήτησαν να υπάρξει ταυτότητα στο ελαιόλαδο.

Ο κος Κοζομπόλης στην ομιλία του έκανε αναφορά στις κινήσεις της ΕΑΣ Μεσσηνίας για την πολιτική στο ελαιόλαδο ενω κατηγόρησε τις Επιχειρήσεις εστίασης ότι χρησιμοποιούν σπορέλαια αντί για ελαιόλαδο στα εστιατόρια τους ενώ ανέφερε ένα παράδειγμα σερβισρίσματος του ελαιολάδου λέγοντας ότι έρχεται ο τουρίστας και τους προσφέρουμε το ελαιόλαδο σε ένα χιλιοχρησιμοποιημένο μπουκαλάκι θολό τις περισσότερες φορές και μετά το ονομάζουμε Extra παρθένο Ελαιόλαδο.
Με ποιά σοβαρότητα να αντιμετωπίσπουν οι ξένοι το ελαιόλαδο? Ενα σημείο το οποίο ξεσήκωσε τους αγρότες που διαμαρτηρήθηκαν έντονα.
Κάπου εκεί ο Αριστοτοτέλης Καναβός παρενέβη και ρώτησε τον Bασίλη Κοζομπόλη γιατι δεν λειτουργούν οι δεξαμενές της ΕΑΣ Μεσσηνίας στα Φιλιατρά ενώ αμφισβήτησε ανοικτά τις προθέσεις του κου Κοζομπόλη.

Και ενω υπήρχε ο αναβρασμός στους αγρότες από την αγανάκτηση το μεγάλο όμως μπαμ ήρθε απο τον Βασίλη Κίτσο ο οποίος στην ομιλία του επιτέθηκε με στοιχεία στον Νομάρχη Μεσσηνίας Κο Δημήτρη Δράκο, για την αδράνεια του την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο τον νομό ενώ τον κατηγόρησε ότι υπομόνευσε τον αγώνα των αγροτών στην Κόρινθο για να μην δυσαρεστήσει τους δικούς του που κυβερνούσαν. Μια τοποθέτηση την οποία ο Κος Δράκος έδειξε την αποστροφή του στρίβωντας αλλού το κεφάλι του κάτι το οποίο σχολίασε έντονα ο κος κίτσος λέγοντας του "Μην μας γυρνάτε το κεφάλι κε Δράκο. Δείτε την αλήθεια κατάματα. Αυτή είναι η Αλήθεια." Τοποθέτηση η οποία ξεσήκωσε τις επευφημίες των αγροτών που βρίσκονταν στην αίθουσα. Αν και έγινε προσπάθεια από το "προεδρείο" να ανακοπεί η μετωπική επίθεση του κου Κίτσου αυτό στάθηκε αδύνατον να γίνει διότι οι αγρότες επευφημούσαν τον κο Κίτσο φωνάζοντας ότι επιτέλους τώρα ακούγονται οι αλήθειες. Αφήστε τον να πει αυτά που πραγματικά συμβαίνουν.

Κάτω απο αυτό που συνέβαινε στην αίθουσα (τις επευφημίες) ο κος Κίτσος επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη κατηγορώντας τον ότι κοιτάει μόνο την καρέκλα του, είναι ανεπαρκής ως πρόεδρος των ΕΑΣ Μεσσηνίας στην πολιτική του νομού για το λάδι. Αν και παρατρεχάμενος του κου Κοζομπόλη προσπάθησε να τον αντικρούσει αυτό δεν στάθηκε δυνατόν να γίνει διότι αποστομώθηκε άμεσα απο τον Κο Κίστο με στοιχεία αναφέροντας τις ανεπαρκείς κινήσεις της ΕΑΣ για το ελαιόλαδο που έγιναν απο πλευράς της ΕΑΣ Μεσσηνίας.

DSC01575.jpg (219 KB) DSC01576.jpg (321 KB) DSC01577.jpg (310 KB) DSC01578.jpg (329 KB) DSC01579.jpg (333 KB) DSC01580.jpg (292 KB) DSC01582.jpg (297 KB)

Φιλιατρά News

7 σχόλια:

  1. ηχηρές απουσίες ήταν αυτές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του Νομού μας Αντώνη Σαμαρά,.....

    Τι πρωτότυπο..... Έλειπε ο Σαμαράς....
    Λες και πάτησε ποτέ στα Φιλιατρά για εκδηλώσεις η γιορτές....
    ΟΥΤΕ καν επιστολή χαιρετισμό δεν μπήκε στον κόπο να στείλει. Έτσι για τα μάτια του κόμου ρε παιδί μου....

    Τα Φιλιατρά τα θυμήθηκε ΜΟΝΟ στην προεκλογική περίοδο για να πάρει ψηφαλάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά τι θα γίνει; θα ανέβει η τιμή του λαδιού ή όχι;
    Και τι νόημα είχε αυτή η κουβέντα τότε, έτσι για να έχουμε κάτι να λέμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΤΙΧΩΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Η ΚΥΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΗ.ΜΗΠΩΣ ΝΕΥΡΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΤΙ.ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΑΙΤΕ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μόνο ενδιαφέρον στην όλη φιέστα ήταν το χώσιμο του αγαπητού μου φίλου Βασίλη Κίτσου, όσο αφρορά τα άλλα και 100 συζητήσεις τέτοιες να γίνουν το λάδι την ίδια τιμή θα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός από τον φίλο μου το Βασίλη, κανένας δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα και γιαυτό το λόγο και του χρόνου η ίδια κουβέντα θα γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ ΦΟΥΛΙ ΚΙΤΣΟ,ΧΩΣΤΟΥΣ ΤΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ.ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.ΕΥΓΕ.ΜΠΡΑΒΟ.ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.