Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Κ. Μπατζελή: Συνεχής διαβούλευση με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις των αγροτών

Συνάντηση με την αρμόδια για τη γεωργία επίτροπο, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα του Οργανισμού πληρωμών γεωργικών ενισχύσεων και οι αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ

«Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση έτσι ώστε οι επιδοτήσεις τις οποίες πρέπει να πάρουν οι παραγωγοί και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και μείωσης του εισοδήματός τους να ανταποκρίνονται σε όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουμε απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο», δήλωσε, μετά τη συνάντηση η κ. Μπατζελή.

Αναφερόμενη στον ΕΛΓΑ, η υπουργός Αγροτικής ........

Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δώσουμε άμεσα τις απαντήσεις μας, για να αποσαφηνιστεί ο κοινωνικός και ασφαλιστικός ρόλος του ΕΛΓΑ».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη πλήρους συνάρτησης και συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των πληρωμών ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα κυρώσεων ή αδιαφανούς διαχείρισης του δημόσιου κοινοτικού ή εθνικού χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στους αγρότες από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν 425 εκατ. ευρώ για το 2009 και 386 εκατ. ευρώ για το 2008 (σχετικά με τις φυσικές καταστροφές), γνωστοποιήθηκε ότι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποστείλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινιστικά στοιχεία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Για τον Οργανισμό πληρωμών των γεωργικών ενισχύσεων, τέλος, η διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης και χαρτογράφησης των αγροτεμαχίων.

Μεταξύ 23 και 27 Νοεμβρίου, μάλιστα, αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη διενέργεια ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα για την καταβολή των πληρωμών στους αγρότες χωρίς αντιδικία με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.