Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση της μοριοδότησης για εντοπιότητα προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Την επανεξέταση της σκοπιμότητας του κριτηρίου της εντοπιότητας και της μόνιμης κατοικίας, όπου ισχύει σε προσλήψεις προσωπικού, στην κατεύθυνση της κατάργησης της μοριοδότησής του προτείνει, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Πολίτη σε Ειδική Έκθεσή του με θέμα το κριτήριο της εντοπιότητας και η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία ειδικού μητρώου, στο οποίο κάθε κάτοικος της χώρας να υποχρεούται να δηλώσει έναν και μόνο δήμο μόνιμης κατοικίας.

Όπως σημειώνει, η πολιτεία θα υποχρεούται σε ηλεκτρονική διασταύρωση της μοναδικότητας ....

της δήλωσης ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να δηλώσει μόνον έναν δήμο.

Σε περίπτωση μετακίνησης, ο πολίτης θα υποχρεούται να δηλώσει την αλλαγή του δήμου, προτού προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή του με το δημόσιο ή ΔΕΚΟ. Προσθέτει δε πως η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου μονίμων κατοίκων επιβάλλεται για την υποστήριξη του εξορθολογισμού της όλης διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι το κριτήριο της «εντοπιότητας» έχει αποτελέσει, κυρίως τα τελευταία χρόνια, κριτήριο για την απόλαυση ορισμένων δικαιωμάτων και προϋπόθεση για την ικανοποίηση αιτημάτων αστικής κατάστασης και τη διεκδίκηση διαφόρων παροχών (προσλήψεις, μεταδημοτεύσεις, ενίσχυση πυροπαθών, άδεια εκμετάλλευσης περιπτέρου κλπ.).

Από τη μελέτη του σχετικού νομοθετικού πλαισίου και του τρόπου εφαρμογής του, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι η διαδικασία για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας πάσχει λόγω της διάστασης μεταξύ πραγματικής και προκύπτουσας από τα αποδεικτικά στοιχεία κατοικίας.

Όπως επισημαίνεται, ελλείψει υποχρέωσης δήλωσης της μόνιμης κατοικίας, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος πιστοποίησης της μόνιμης κατοικίας των διαμενόντων στην Ελλάδα, ούτε συγκεκριμένος αριθμός ή/και είδος δικαιολογητικών από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση βεβαιώσεων αμφίβολης ακρίβειας και τις διαρκείς αμφισβητήσεις είτε από ενδιαφερόμενους είτε από δημόσιες υπηρεσίες για ευνοιοκρατικές ή αυθαίρετες διαδικασίες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.