Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Λίφτινγκ στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Ελαφρύ ...λίφτινγκ στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης εξετάζει η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή αναζητούνται «βελτιωτικές λύσεις» χωρίς μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση μέσω της δημόσιας διαβούλευσης η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Το σχέδιο νόμου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα opengov.gr και εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να εκφράσουν σχόλια , αιτήματα και ερωτήματα.

Εντός της κυβερνήσεως διατυπώνονται προτάσεις για διεύρυνση των ομάδων που θα λάβουν ........

ενίσχυση κάτι που αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις των πολιτών.

Οι σοβαρότερες ενστάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα αφορούν στην εξαίρεση από το επίδομα των :

-Αγάμων και των παντρεμένων χωρίς παιδιά (μισθωτών ή αγροτών) με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ τον χρόνο.

-Χαμηλοσυνταξιούχων με σύνταξη από 550 έως και 700 ευρώ τον μήνα οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και υπολογίζονται στα 200.000 άτομα περίπου.

-Ανέργων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ . Έτσι δεν θα πάρουν επίδομα οι μακροχρόνια άνεργοι εφόσον δεν έχουν ανανεώσει την κάρτα ανεργίας ή δεν έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ έως και προχθές 3 του μήνα.

-Εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι . Της λεγόμενης γενιάς των 700 ευρώ. Όπως επίσης και των εργαζόμενων με την μέθοδο stage.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων μέχρι την Δευτέρα , όταν και θα κατατεθεί στην Βουλή.

Είχε συμπληρώσει όμως πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα εξαιτίας του δημοσιονομικού χάους.

Χθες επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια αναλυτική συζήτηση επί των επιμέρους θεμάτων.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε βελτιωτικές λύσεις» είπε διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πρόσθεσε ότι μέσα από την διαβούλευση θα υποβληθούν προτάσεις οι οποίες όμως «πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση την οποία ορίζει το νομοθέτημα και βεβαίως δεν θα έχουν θεαματικές δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Ειδικότερα το έκτακτο επίδομα από 300 έως 1300 ευρώ (συνολική δαπάνη άνω του 1 δις ευρώ) θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις με την πρώτη πριν από τα Χριστούγεννα . Όπως διευκρινίστηκε χθες η δεύτερη δόση θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

Επιπρόσθετα ξεκαθαρίστηκε ότι η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και πως δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια (ως επιπλέον εισόδημα) για την καταβολή του ΕΚΑΣ , του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τέλος η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα καταβληθεί σε οκτώ ισόποσες δόσεις με την πρώτη ένα μήνα μετά από την βεβαίωση της εισφοράς από τις εφορίες.

5 σχόλια:

  1. Τελικά (μακροχρόνια) άνεργοι που στις 3/11 ΔΕΝ ήταν γραμμένοι στο ΟΑΕΔ, υπάρχει κάποιος τρόπος να πάρουν το επίδομα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ενας εργαζόμενος με φορολογική δήλωση κάτω των 10.500€ δικαιούται ή οχι το επίδομα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΑΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γνωρίζει κανείς ποια είναι η διαδικασία για να παρει καποιος το επίδομα? Δικαιούται καποιος που δεν εκανε φορολογική δήλωση πέρυσι επειδή δεν ειχε εισόδημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΩ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.