Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Οι αστάθμητοι παράγοντες της δορυφορικής λήψης.

Τα κανάλια που μπορεί να συλλάβει σήμερα ένα σύστημα λήψης με κινητό πιάτο, είναι πάρα πολλά. Ο αριθμός των καναλιών που μπορεί να κατεβάσει το κάθε σύστημα είναι σχετικός, αφού παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.

Καταρχήν, για να κατέβει ένας δορυφόρος πρέπει να βρίσκεται μέσα στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του πιάτου.
Θεωρητικά, ένας δορυφόρος μπορεί .......

να κατέβει μόνο όταν βρίσκεται σε γωνία μικρότερη των 90 μοιρών δυτικά η ανατολικά του κάτοπτρου. Βέβαια άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Γι αυτό στην πραγματικότητα το νούμερο αυτό είναι μικρότερο. Φυσικά, η οπτική επαφή δεν έχει μόνο να κάνει με τον ορίζοντα του κάτοπτρου, αφού αν παρεμβάλλονται εμπόδια ανάμεσα στο πιάτο και στον δορυφόρο, η λήψη είναι αδύνατη.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πόσο ισχυρός είναι ένας δορυφόρος. Για παράδειγμα, ένας μακρινός, ισχυρός δορυφόρος μπορεί να είναι πιο εύκολος στη λήψη, από ένα γειτονικό ασθενή δορυφόρο.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο κατά τη λήψη είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη τοποθέτηση του κατόπτρου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του χρησιμοποιούμενου LNB και ειδικότερα, ο δέκτης θορύβου (noise figure) η ευαισθησία του δέκτη, δηλαδή το πόσο ισχυρό είναι το tuner του, καθώς και οι απώλειες που προκαλούν οι συνδέσεις και το ομοαξονικό καλώδιο που μεταφέρει το σήμα από το LNB στον δέκτη.

Τέλος υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, που ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του λαμβανομένου σήματος.

Κυκλοφορούν πολλά περιοδικά στον χώρο της δορυφορικής τηλεόρασης που περιλαμβάνουν διάφορους πίνακες με πληροφορίες σχετικά με τους δορυφόρους και με τα κανάλια τους και πόσο εφικτή η όχι είναι η λήψη τους. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επειδή τα κανάλια αλλάζουν δυναμικά οι πίνακες μπορεί να έχουν διαφορετικά στοιχεία λήψης.

Από τους πίνακες που αναφέρουν τις γωνίες λήψης, μπορείτε πολύ εύκολα να ρυθμίσετε το κάτοπτρο σας σε κάποιο συγκεκριμένο δορυφόρο, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεστε, χρησιμοποιώντας μόνο μια πυξίδα. Με την τιμή της πραγματικής ένδειξης πυξίδας και την ανύψωση, μπορείτε άμεσα να ευθυγραμμίσετε το κάτοπτρο με τον υπό λήψη δορυφόρο. Παράλληλα, με τη γωνία στροφής του LNB μπορείτε να ρυθμίσετε το LNB, θεωρώντας ότι θετικές τιμές σημαίνουν στροφή προς τα δυτικά και αρνητικές προς τα ανατολικά. οι μαγνητικές αποκλίσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές που δημοσιεύει το National Geophysical Data Center (www.ngdc.gov)

Ο βασικός εξοπλισμός για μια δορυφορική λήψη είναι ο πιο κάτω

Μια δορυφορική κεραία λήψης η αλλιώς πιάτο το οποίο ποικίλει ανάλογα με την θέση και τη ισχύ του δορυφόρου που θέλουμε να κατεβάσουμε και το οποίο θα έχει διάμετρο από 60 εκατοστά μέχρι μερικά μέτρα, ένα σύστημα λήψης και ενίσχυσης χαμηλού θορύβου (Low Noise Block LNB) καλώδιο καθόδου καλής ποιότητας χαμηλής απώλειας και ένα δέκτη δορυφορικών καναλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.