Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ «Αντισυνταγματική η έκτακτη φορολογία στην Εκκλησία»

Βαρύ χαρακτηρίζεται το κλίμα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις σχέσεις της Ιεράς Συνόδου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξαιτίας της αύξησης της φορολόγησης της εκκλησιαστική περιουσίας.

Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, πρόεδρος της Συνοδικής Οικονομικής Επιτροπής, και ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, παρέδωσαν επιστολή στην οποία χαρακτηρίζονται οι διατάξεις που αναφέρονται στην Εκκλησία αντισυνταγματικές.
Ακόμη υπονοείται σαφέστατα ότι, αν χρειαστεί, η Σύνοδος θα προσφύγει στα δικαστήρια αφού στο κείμενο που παραδόθηκε γίνονται αναφορές σε νόμους και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή των εννέα σελίδων της Ιεράς .......

Συνόδου « έχει διευκρινιστεί κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (απόφαση του 1994 Ιερές Μονές κατά Ελλάδας) ότι τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Νόμου 590/1977 ναι μεν είναι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, είναι όμως παράλληλα και υποκείμενα ατομικών ελευθεριών έναντι του κράτους με αντικείμενο π.χ. τον ίσο σεβασμό της περιουσίας τους ».

Βάσει αυτών είναι δεδομένη « η υποχρέωση του εθνικού νομοθέτη να σέβεται τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης και της ίσης προστασίας της περιουσίας κατά την επιβολή φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων σε σχέση με τα γενικώς ισχύοντα ως προς τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ ».

Επί της ουσίας η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί ίση μεταχείριση, όσον αφορά τη φορολόγηση που επιβάλλεται, με όλα τα νομικά πρόσωπα ενώ τονίζει την ανάγκη αποδέσμευσης της περιουσίας της για την οποία πληρώνει φόρους. Οπως σημειώνει παραβιάζεται « η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Πρωτόκολλο αυτής, ό που κατοχυρώνεται ρητώς το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Πάρτε τα όλα από τους Παπάδες. Μην τους αφήσετε τίποτα.
    Και άγρια φορολογία στην εκκλησία και διαχωρισμός. Να πληρώνουν μεταξύ τους τους μισθούς τους. Απο τα εσοδα τους.
    Οχι να τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τελειώνει η ιστορία με τα λαμόγια της εκκλησίας. Να τους τα πάρουν ΟΛΑ!!!!! Ρουφάνε το αίμα των Ελλήνων αιώνες!!!!!!! Κοπρόσκυλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και επαυξάνω. ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    Η Εκκλησία δεν δικαιούται να εχει εκτάσεις, λίμνες κλπ κλπ.
    Αλλωστε δωρεές θυμάτων των ράσων είναι ολα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ , ΑΠΟ ΑΙΣΧΡΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΦΑΡΑ ΤΟΥΣ
    ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ,ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ ( ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ???)
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.