Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Αντίθετη η Εκκλησία στην αυξημένη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Την έντονη αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκαλεί η αύξηση της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι Ιεράρχες εκφράζουν την πλήρη αντίδρασή τους και ζητούν «ίση φορολογική μεταχείριση».

Ειδικότερα, οι μητροπολίτες έχουν δυσαρεστηθεί εξ αιτίας του τριπλασιασμού του συντελεστή του ΕΤΑΚ ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος «η Εκκλησία δεν αρνήθηκε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της. Επιθυμεί όμως την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ του ελληνικού κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προσθέτει ακόμη ότι οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του .........

καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος και, όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προϋποθέτει σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ιερόθεος τόνισε ότι από το 2008 η Εκκλησία, οι μητροπόλεις, οι μονές και οι ενορίες καταβάλλουν το ΕΤΑΚ ακόμα και για ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους.

Ειδικά για την Εκκλησία, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει ΕΤΑΚ, είναι δεσμευμένο και μολονότι εκδόθηκαν δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που διατάσσουν την αποδέσμευσή τους, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του, δεν έχει προβεί σε συμμόρφωση προς αυτές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία, ενώ τονίζεται ότι δεν ασκεί «επιχειρηματική δραστηριότητα», αλλά στην καλύτερη περίπτωση εισπράττει από αυτά τα μισθώματα τα αναγκαία για τη συντήρηση των πολυάριθμων κοινωφελών ιδρυμάτων και υπηρεσιών της.

Η Εκκλησία ήδη συγκρότησε επιτροπή υπό τον πρόεδρο των Οικονομικών της Υπηρεσιών, μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, που θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες με τους αρμόδιους παράγοντες.

Πηγή: in.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Φορολογήστε άγρια την Εκκλησία. Πάρτε τους τα πάντα. Δεν είναι από δουλεμένα λεφτά όλη αυτή η περιουσία.
Είναι δωρεές από θύματα πιστούς των ράσων.
Φορολογήστε τους ανελέητα και επιπλέον να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας.
Να πληρώνουν τους μισθούς τους από τα έσοδα τους και όχι να τους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.
Εχει αμύθητη περιουσία η εκκλησία. Βατοπέδια, λίμνες, ποτάμια, τα κέρατα τους τα τράγια... ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. Μην τους αφήσετε τίποτα.

2 σχόλια:

  1. Αυτοι ειναι βασιλιαδες επι της γης και σε μεις λεει θα παρουμε... την βασιλεια των ουρανων.Παλουκι που χαθηκε! ΝΣ'68

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που ο κόσμος έχει ξυπνήσει και τους πήρε χαμπάρι τι ρόλο παίζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.