Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

«Γρίφος» η μοριοδότηση των συμβάσεων Stage

Η μοριοδότηση των «απασχολούμενων» με τα προγράμματα Stage είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Μέχρι πρόσφατα οι συμβασιούχοι των προγραμμάτων Stage του Δημοσίου, που συμμετείχαν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την πλήρωση μόνιμων θέσεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «επιδοτούνταν» με 50% επιπλέον μόρια στο κριτήριο της εμπειρίας, λόγω της συμμετοχής τους στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Από την «ιδιαίτερη» αυτή αντιμετώπιση εξαιρούνταν οι συμβασιούχοι των Stage στον .....

ιδιωτικό τομέα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε συναφείς θέσεις. Είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο σε διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει το ΑΣΕΠ κάποιοι συμβασιούχοι Stage να διαθέτουν -λόγω του μπόνους του 50%- περισσότερα μόρια από υποψηφίους που διέθεταν δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, ανέφερε χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο θέμα, την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συνεργασία που είχε με την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ: «Σκοπός και στόχος μας είναι να νοιαστούμε για όλα τα παιδιά. Επιτέλους κάποιος πρέπει να νοιαστεί και για τα παιδιά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και που σήμερα π.χ. στερούνται της μοριοδότησης, της προσαύξησης στη μοριοδότηση του 50%. Και αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, δεν είναι αξιοκρατικό, δεν συμβάλλει σε μια Ελλάδα της ισονομίας και της ισοπολιτείας».

Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του «μπόνους» του 50% στη μοριοδότηση της εμπειρίας των συμβασιούχων των Stage στο Δημόσιο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν κατατεθεί προτάσεις στην κυβέρνηση που αφορούν τη μείωση του «μπόνους» από 50% σε 20%, με την προϋπόθεση να έχουν τη δυνατότητα μοριοδότησης και οι κατέχοντες την αντίστοιχη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

Με τη μέθοδο αυτή ουσιαστικά «ακυρώνεται» κάθε προνομιακή μεταχείριση που είχαν μέχρι σήμερα όσοι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» και μπορούσαν να απασχοληθούν στο Δημόσιο με τα συγκεκριμένα προγράμματα, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της μοριοδότησης θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει «βήμα προς βήμα» τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση των Stage στο Δημόσιο, «φουντώνει» η αντιπαράθεση για το μέλλον των συμβασιούχων.

«Φαυλότητα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή κατηγόρησε τη ΝΔ για φαυλότητα και υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ισχύουν οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ομηρείας των νέων συμπολιτών μας και εμπορίου ελπίδας, το οποίο, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα συνεχίζει ανερυθρίαστα η ΝΔ, όπως ακούμε από τις δηλώσεις που γίνονται κατά κόρον.

Κάποιοι άνθρωποι αντί να ζητούν συγνώμη και αντί να κρυφτούν, βγαίνουν σήμερα και μιλούν ως υπερασπιστές αυτών των νέων ανθρώπων, τους οποίους είχαν καταστήσει ομήρους των πελατειακών τους συμφερόντων».

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑΛΙΑ

Η τέως υπουργός Απασχόλησης, κ. Φ. Πάλλη-Πετραλιά, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για «κοινωνική ωμότητα» και επικαλείται την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ: «Μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού με δική μου υπογραφή μονιμοποιήθηκαν 3.500 συμβασιούχοι που είχαν προσλάβει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει.

Αντίστοιχα ο τέως υπουργός Απασχόλησης της ΝΔ, κ. Β. Μαγγίνας, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί «χιλιάδες νέους στην ανεργία και προαναγγέλλει κομματικές προσλήψεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στη ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ζήτησε να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.