Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Δημόσιο τέλος για τα stage

Εκτός Δημοσίου κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες συμβασιούχοι με προγράμματα Stage. Η κυβέρνηση καταργεί τον θεσμό στο Δημόσιο και δημιουργεί σχετικό πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αποκλειστικά για τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για περίπου 80.000 νέους και νέες των stage (για άλλους εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι με αυτά τα προγράμματα είναι 30.000) που παίρνουν κάθε μήνα 500 με 600 ευρώ και δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το διάστημα των 24 μηνών απασχόλησης από το 18μηνο που προβλέπεται.
Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι με stage στο Δημόσιο προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας μονιμοποίηση μαζί με αναδρομική ασφαλιστική κάλυψη και αύξηση των αποδοχών τους.

Το πρόβλημα αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Μάλιστα, χθες ο υπουργός ......

Εργασίας κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε τον ΟΑΕΔ και ζήτησε καταγραφή των εργαζομένων με stage μαζί με τον χρόνο διάρκειας των συμβάσεών τους. Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για τους ήδη υπάρχοντες στα stage δεν αφορούν τη δυνατότητα μονιμοποίησής τους αλλά την επιπλέον μοριοδότηση στη διαδικασία προσλήψεων.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως 30.000 έως 80.000 νέοι δουλεύουν με τα stage στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι και τρία χρόνια χωρίς ένσημα, με μισθούς κάτω των 600 ευρώ (μεικτά) και χωρίς καν να δικαιούνται επίδομα αδείας και δώρα εορτών. Εξάλλου, 3.000 ανασφάλιστοι stagers εργάζονται στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, το ΙΚΑ. Στελεχώνουν τις υπηρεσίες του χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και με το κράτος να εισφοροδιαφεύγει. Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων για καθέναν απασχολούμενο στο stage φτάνουν τα 3.000 ευρώ, οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος για το σύνολο των απασχολούμενων αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα Stage δημιουργούν πλασματική εικόνα της ανεργίας. Πρόκειται για στατιστική αλχημεία. Όσοι παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης ή stage στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα δεν καταγράφονται ως άνεργοι.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.