Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Φορολόγηση της Εκκλησίας και των off shore στα σχέδια του Γ.Παπακωνσταντίνου

«Η εικόνα της χώρας στην Ε. είναι πολύ κακή και η αφετηρία εξαιρετικά δυσμενής» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και μιλά για δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί ούτε η Εκκλησία ούτε, βεβαίως, οι off shore εταιρείες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για «συγκεκριμένα βήματα αναδιανομής του πλούτου» και προσθέτει:
«Θα το πετύχουμε με τη φορολογική πολιτική, με άμεσα μέτρα που θα αποτυπωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο...

για τη μείωση του φορολογικού βάρους για τους ασθενέστερους από τη μια και τη δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν:

»Κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Έλληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία. Πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών.

»Η αναδιανομή, όμως, δεν αφορά μόνο τη φορολογική πολιτική και το σκέλος των εσόδων του κράτους, αλλά και τις δαπάνες. Στόχος μας είναι και πάλι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος τονίζει ότι η πολιτική αναθέρμανσης της οικονομίας είναι «απολύτως αναγκαία για την οικονομία και την κοινωνία μας, είτε έχουμε 8%, 10% ή 12% έλλειμμα».

Σε ό,τι αφορά δε την αποκατάσταση του κλίματος αξιοπιστίας της χώρας στην ΕΕ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως «φιλοδοξούμε να το αλλάξουμε με ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και σταδιακού ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς και με συνέπεια λόγων και πράξεων».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «δεν ζητάμε καμία περίοδο χάριτος» και ερωτηθείς εάν είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας απαντά: «Πρέπει να σας πω ότι μάλλον αισθάνομαι μουζίκος. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η λέξη 'μπολσεβίκος' προέρχεται από τη λέξη 'πλειοψηφία' στα ρωσικά. Εμείς είμαστε, λοιπόν, 'πλειοψηφικοί', γιατί εκφράζουμε τα συμφέροντα των πολλών».

Newsroom ΔΟΛ



2 σχόλια:

  1. Μακάρι και αύριο το πρωΐ.

    Είναι απαράδεκτη η πολυτέλεια που έχει η εκκλησία καθώς και η τόση περιουσία της.
    Φορολόγηση και φυσικά Διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας.

    Γιατί ο φορολογούμενος να πληρώνει τα παπαδαριά????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.