Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Την κυβέρνησή του συνθέτει ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο σχηματισμό ενός σφιχτού κυβερνητικού σχήματος, με λιγότερα υπουργεία, σημαντικά μικρότερο αριθμό υφυπουργών και ισχυρή παρουσία γυναικών προχωρά, όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έλαβε τη Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο αριθμός των υπουργείων αναμένεται να περιοριστεί -μέσω συγχωνεύσεων- σε 14 από 16 στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο αριθμός των υφυπουργών εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος κατά δέκα.

Συνολικά, το κυβερνητικό σχήμα του κ. Παπανδρέου θα αριθμεί περίπου 35 άτομα.

O Γιώργος Παπανδρέου θα ορκιστεί νέος πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την Τρίτη στις 11:00 το πρωί.

Τα ονόματα των υπουργών θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα, αλλά η ορκωμοσία τους θα ........

γίνει την Τετάρτη, προκειμένου να είναι δυνατή η υπογραφή των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων, λόγω της αλλαγής στη δομή της κυβέρνησης.

Η νέα δομή της κυβέρνησης

Οι σημαντικότερες αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος. Το Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ θα συγχωνευτεί με το πρώην υπουργείο Μεταφορών σε ένα ενιαίο υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να ενωθούν.

Από εκεί και πέρα, δημιουργείται υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναλαμβάνει την εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας.

Το υπουργείο Οικονομίας αυτονομείται από το υπουργείο Οικονομικών και εκτός της δημοσιονομικής εποπτείας, αναμένεται να ενσωματώσει τους τομείς της Ανάπτυξης και της Ναυτιλίας.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά κάθε υπουργείο να έχει έναν εκπρόσωπο Τύπου, κατά το πρότυπο της Κομισιόν, ενώ θα οριστεί εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, θέση που πιθανότατα θα αναλάβει ο Π.Γερουλάνος.

Τα επικρατέστερα ονόματα

Βάσει των όσων ακούγονταν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, τα επικρατέστερα ονόματα για τη στελέχωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ήταν τα ακόλουθα:

Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας: υπουργός η κα Λούκα Κατσέλη
Υπουργείο Οικονομικών: υπουργός ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου
Υπουργείο Εξωτερικών: υπουργοί οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος ή Χρήστος Παπουτσής. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου ο ίδιος ο κ. Γ.Παπανδρέου. Για υφυπουργός ακούγεται το όνομα του κ. Δ.Δρούτσα
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: υπουργός ο κ. Χρ.Παπουτσής. Υφυπουργός ο κ. Μ.Καρχιμάκης
Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: υπουργός ο κ. Γ.Ραγκούσης. Υφυπουργός ο κ. Στ.Αρναουτάκης. Εάν ο κ. Ραγκούσης αναλάβει θέση παρά τω πρωθυπουργώ, για τη θέση του υπουργού ακούγεται το όνομα της κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου
Υπουργείο Παιδείας και Διαρκούς Επιμόρφωσης: υπουργός κα Αννα Διαμαντοπούλου
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής: υπουργός η κα Φώφη Γεννηματά. Υφυπουργός για ασφαλιστικά θέματα ο κ. Γ.Κουτρουμάνης
Υπουργείο Υποδομών: υπουργός ο κ. Δ.Ρέππας ή ο κ. Χ.Καστανίδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης: υπουργός ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης. Υφυπουργός ο κ. Σπ.Κουβέλης
Υπουργείο Απασχόλησης και Κατάρτισης: Υπουργός ο κ. Κ.Σκανδαλίδης ή η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: υπουργός ο κ. Χ.Καστανίδης ή η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: υπουργός ο κ. Ευ.Βενιζέλος ή ο κ. Φ.Πετσάλνικος, ή ο κ. Ντ.Ρόβλιας. Το όνομα του κ. Ευ.Βενιζέλου ακούγεται για τη θέση του προέδρου της Βουλής
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού: υπουργός η κα Μαρία Δαμανάκη ή ο κ. Π.Ευθυμίου
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: υπουργός ο κ. Π.Μπεγλίτης ή ο κ. Φ.Σαχινίδης ή η κα Κατερίνα Μπατζελή

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλαβε χθές Δευτέρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 14:20. Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού ευχήθηκε καλή δύναμη.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές».

«Δεν ξενυχτήσατε πολύ», είπε ο κ. Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες».

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου: «Ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Και οι δυο είμαστε προπονημένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.