Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Χωρίς ρουσφέτι προσλήψεις στο Δημόσιο

Νομοθετική ρύθμιση για διαφάνεια και αξιοκρατία στους διορισμούς στο Δημόσιο. Παγώνουν οι προσλήψεις που προκηρύχθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου.

Τέλος στις προσλήψεις ημετέρων στο Δημόσιο από το παράθυρο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση: με νομοθετική ρύθμιση θα πριμοδοτούνται αντικειμενικά κριτήρια των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων το πτυχίο ή τα μεταπτυχιακά διπλώματα, ενώ καταργούνται αναξιοκρατικές διαδικασίες τύπου προφορικής συνέντευξης.

Το διαβατήριο του «μπάρμπα στην Κορώνη» ......

δεν θα ισχύει πλέον στις προσλήψεις σε δημόσιους φορείςόπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη- καθώς προωθούνται άμεσα αλλαγές στο σύστημα διορισμού που θα διασφαλίζουν διαφάνεια και αξιοκρατία και σύντομα θα αποτελούν παρελθόν οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου.

Στο ψυγείο μπαίνουν στο μεταξύ όλες οι προσλήψεις για θέσεις του Δημοσίου, οι οποίες προκηρύχθηκαν ή ανακοινώθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου, μέχρι να ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές. Μπλόκο σε περίπου 6.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και σε δεκάδες συμβάσεις έργου που ετοιμάζονταν να υπογραφούν βάζει με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν με νέο καθεστώς, όπου μεταξύ άλλων δεν θα ισχύει πλέον η προσαύξηση για την προϋπηρεσία, καθώς και η διενέργεια προφορικών συνεντεύξεων.

Με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση προς το ΑΣΕΠ και εγκύκλιο προς τους δήμους παγώνουν όλες οι διαδικασίες έκδοσης προκηρύξεων, ενώ δόθηκε και εντολή προς το Εθνικό Τυπογραφείο να μην προχωρήσει στη δημοσίευση όσων είχαν ήδη φτάσει σε αυτό.

Αναστολή σημαίνει και για όσες θέσεις είχαν προκηρυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν είχαν προχωρήσει στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων. Στόχος εξάλλου είναι να σταματήσει η διαδικασία ακόμη και σε περιπτώσεις όπου είχαν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις, κάτι που πρόκειται να εξεταστεί κατά πόσο είναι δυνατό από νομικής άποψης.

Επαναπροκήρυξη
«Δική μας δέσμευση είναι να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Όπως διευκρίνισε, θα προωθηθούν τώρα κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί όλο το καθεστώς των προσλήψεων.

Σε πρώτη φάση κατέστη σαφές πως καταργείται πλήρως κάθε προσαύξηση στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας- το μπόνους κατά 50% δηλαδή για όσους είχαν 24 μήνες υπηρεσία, που θα ίσχυε μέχρι το τέλος του 2010. Έτσι, πέρα από τους απασχολούμενους στα stage, όσοι αποκτούν εμπειρία είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα εισπράττουν ίδια μόρια, δηλαδή αυτά που ορίζει ο Νόμος Πεπονή βάσει των μηνών προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, καταργείται επίσης η προφορική συνέντευξη για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η συνέντευξη θα παραμείνει, όπως προβλέπει και ο νόμος του 1994, μόνο για κατηγορίες ειδικού επιστημονικού προσωπικού και θα διενεργείται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.

Τομή στην επιλογή των υποψηφίων θα φέρει η προωθούμενη τροποποίηση των μορίων που συγκεντρώνουν από τα πτυχία τους. «Είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένος ο ρόλος των πτυχίων και έτσι δεν καταφέρνει το Δημόσιο να αποκτήσει επιστημονικό προσωπικό», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης, φέρνοντας ως παράδειγμα πως ένας κάτοχος διδακτορικού διπλώματος συγκεντρώνει μόλις 300 μόρια, ενώ κάποιος με προϋπηρεσία 5 ετών 452.

Οι τίτλοι σπουδών
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει νέο, αναβαθμισμένο σύστημα βαθμολόγησης των τίτλων σπουδών, καθώς και των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων, προκειμένου οι κάτοχοί τους να λαμβάνουν περισσότερα μόρια.

Τέλος εποχής θα σημάνει- όπως έχει εξαγγελθεί- και για όλες τις συμβάσεις έργου που θα αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες όμως ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Στη νομοθετική ρύθμιση θα αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται καμία ανανέωση τέτοιων συμβάσεων, ενώ σταματούν και όλες οι διαδικασίες πρόσληψης που εκκρεμούσαν με το καθεστώς αυτό. Επιδίωξη είναι το καθεστώς αυτό να μην υπάρχει στο μέλλον και με δεδομένο πως στις περισσότερες περιπτώσεις υπέκρυπταν την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, να προχωρήσει η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν οι πραγματικές ανάγκες υπογραφής συμβάσεων έργου, όπως για παράδειγμα επιβάλλεται στο πλαίσιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πρέπει να καλυφθεί από εργαζομένους αυτής της μορφής.

Στο πακέτο των άμεσων αλλαγών θα επαναεπιβεβαιωθεί η κυβερνητική πρόθεση να περάσουν όλες οι προσλήψεις στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, όλες οι ΔΕΚΟ, όπου το Δημόσιο διαθέτει την πλειονότητα των μετοχών, καθώς και δήμοι ή νομαρχίες δεν θα διενεργούν μόνοι τους τις προσλήψεις αλλά μέσω της ανεξάρτητης αρχής. Θα παραμείνουν βέβαια οι φορείς όπου ισχύουν ειδικές διαδικασίες- για παράδειγμα η επιλογή ΔΕΠ στα πανεπιστήμια- ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το καθεστώς για ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας όπου το κράτος δεν είναι κύριος μέτοχος (όπως ο ΟΤΕ).



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.