Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Συντάξεις εξπρές από δύο Ταμεία

Απονομή των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης- που χορηγούνται από δύο ή και περισσότερα Ταμείασε διάστημα τριών μηνών και αύξησή τους, για να συγκλίνουν σταδιακά με εκείνες που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο, είναι δύο από τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα συνεδριάζει- υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο- η επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με κύριο αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης. Το όλο θέμα έχει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εντός του έτους ή στις αρχές του 2010 η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή.
Θα προβλέπει τα εξής: ..........

1. Οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σήμερα οι καθυστερήσεις στην απονομή τους φθάνουν ακόμη και τα δυόμισι χρόνια. Ο στόχος αυτός αφορά και τις υπόλοιπες συντάξεις, για τις οποίες σήμερα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

2. Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%. Αυτό, προκειμένου να συγκλίνουν σταδιακά με το ύψος των συντάξεων που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο. Όπως είναι γνωστό, οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης είναι σήμερα μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με αυτές που καταβάλλονται από ένα μόνο Ταμείο.

3. Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

Καθυστέρηση έως και 2 χρόνια

Σημειώνεται ότι σήμερα σε όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία παρατηρείται επιμήκυνση του χρόνου καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Έτσι, σήμερα έχουμε καθυστερήσεις από 10 μέχρι και 18 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση φτάνει τα δύο χρόνια. Ως γνωστόν, σήμερα όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης χαμηλότερες συντάξεις έως και κατά 30% σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2 έτη.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων- που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- σε σχετικό της πόρισμα προτείνει, ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος φορέας να είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16.000-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕΕ και 3.000 του Δημοσίου).

Μέτρα για το Ασφαλιστικό

Εξάλλου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει και τα παρακάτω μέτρα:

● Διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000.

● Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσουμε στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι έως τα τέλη της τετραετίας.

● Μηχανογράφηση των Ταμείων και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

● Επαναφορά και εκσυγχρονισμός της λίστας φαρμάκων.

● Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.